SE419280B - Frekvensanpassad signalanordning for horselskadade - Google Patents

Frekvensanpassad signalanordning for horselskadade

Info

Publication number
SE419280B
SE419280B SE7909920A SE7909920A SE419280B SE 419280 B SE419280 B SE 419280B SE 7909920 A SE7909920 A SE 7909920A SE 7909920 A SE7909920 A SE 7909920A SE 419280 B SE419280 B SE 419280B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
signal
frequency
flop
flip
output
Prior art date
Application number
SE7909920A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7909920L (sv
Inventor
K Ajland
Original Assignee
Medicinsk Teknisk Konsultation
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Medicinsk Teknisk Konsultation filed Critical Medicinsk Teknisk Konsultation
Priority to SE7909920A priority Critical patent/SE419280B/sv
Priority to FI803701A priority patent/FI803701L/fi
Priority to DE8080850181T priority patent/DE3068136D1/de
Priority to EP80850181A priority patent/EP0030219B1/en
Priority to US06/211,338 priority patent/US4631517A/en
Priority to DK509880A priority patent/DK509880A/da
Priority to JP16792980A priority patent/JPS5694399A/ja
Priority to NO803614A priority patent/NO147087C/no
Publication of SE7909920L publication Critical patent/SE7909920L/sv
Publication of SE419280B publication Critical patent/SE419280B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04RLOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
    • H04R25/00Deaf-aid sets, i.e. electro-acoustic or electro-mechanical hearing aids; Electric tinnitus maskers providing an auditory perception
    • H04R25/35Deaf-aid sets, i.e. electro-acoustic or electro-mechanical hearing aids; Electric tinnitus maskers providing an auditory perception using translation techniques
    • H04R25/353Frequency, e.g. frequency shift or compression
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B3/00Audible signalling systems; Audible personal calling systems
    • G08B3/10Audible signalling systems; Audible personal calling systems using electric transmission; using electromagnetic transmission

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Otolaryngology (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Neurosurgery (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Circuit For Audible Band Transducer (AREA)
  • Selective Calling Equipment (AREA)
  • Electrophonic Musical Instruments (AREA)
  • Toys (AREA)
  • Alarm Systems (AREA)

Description

å ?saø92e-s naler vilkas frekvens kan inställas på de frekvenser för vil- ka den hörselskadade personens öron är mest känsliga. Dessa frekvenser kan den hörselskadade själv ställa in eller också (kan inställningen göras med ledning av personens audiogram (diagram som anger personens hörseluppfattning såsom funktion av frekvensen). På grund av att höger och vänster öra ofta ej har identiska hörselskador är det således lämpligt att sig- nalanordningen får avge twåolikatoner. Därigenom kan signal- anordningens ljudnivå sänkas så att intilliggande grannar ej längre behöver besväras av signalanordningen. De två tonerna skall avges alternerande från signalanordningen. Två alter- nerande toner är behagligare för omgivningen jämfört med en en enda monotont ljudande signal.
För att åstadkomma ytterligare anpassning till den hörselska- dades audiogram resp. för att flera hörselskadade skall kunna använda en och samma signalanordning skall enligt en modifika- tion av uppfinningen signalanordningen avge flera i frekvens- hänseende olika akustiska signaler i serieföljd.
Andra nackdelar med de kända signalanordningarna är att en- separat akustisk hörselanordning måste installeras. Vidare måste en separat optisk hörselanordning installeras och slut- ligen måste en separat anordning installeras för dörrklockans anslutning till en eventuellt i lägenheten installerad tele- slinga.
Den föreliggande uppfinningen syftar till att förlägga styr- organen för var och en av de nämnda tre signalanordningarna i en och samma enhet. Denna enhet har formen av en ask eller låda vars storlek inte är större än en bok.
Olika utföringsformer av uppfinningen kommer att beskrivas närmare nedan i anslutning till de bifogade ritningarna, i vilka fig. 1 visar ett blockschema av en första utföringsform av anordningen enligt uppfinningen, fig. 2 visar ett detal- jerat blockschema för den i fig. l visade anordningen och fig. vcsøszàësåå 3 visar en anordning som är avsedd att ersätta blocket i an- ordningen enligt fig, 1, för att medge alstring av tre eller a» ~ flera toner.
I blockschemat i fig. l betecknas med hänvisningssiffran 1 en strömställare, som sluter vid manövrering av t.ex. dörrklock- an medan hänvisningssiffran 2 betecknar en annan strömställa- re som sluter när t.ex. telefonen i den hörselskadade perso- nens lägenhet ringer. När någon av strömställarna sluts akti- veras en monostabil vippa 3, vilken vid sin utgång avger en utsignal vars varaktighet är ca 5 sekunder längre än den tid strömställaren är sluten. Utsignalen från den monostabila vip- pan-leds till ena ingången av en signalgenerator 4 som vid sin utgång avger en elektrisk signal med en viss valfritt in- ställbar grundfrekvens. Den elektriska signalen förstärks i en förstärkare 5 som driver en högtalare 6 vilken avger en akustisk signal med grundfrekvens. Frekvensen beror av den spänning som föreligger vid en första frekvenskänslig ingång till signalgeneratorn 4. Denna frekvens är inställbar med hjälp av nedan närmare beskrivna organ. En andra signalgene- rator, även kallad alternator 8 i form av en andra astabil vippa är kopplad med sin aktiveringsingång till utgången av den monostabila vippan 3 och med sin utgång till en andra frekvenskänslig ingång av den första signalgeneratorn. När den andra signalgeneratorn 8 aktiveras avger den på sin utgång en spänning som varierar mellan hög och låg nivå och den takt i vilken växling sker mellan dessa nivåer är inställbar vid nedan närmare beskrivna kretselement i den andra signalgene- ratorn. Växlingstakten är långsam, t.ex. i storleksordningen ca l/4 Hz. När den andra signalgeneratorn 8 avger signalen vid låg nivå avger signalgeneratorn 4 på sin utgång en elek- trisk signal vid grundfrekvens medan när signalgeneratorn 8 avger en signal på hög nivå signalgeneratorn 4 avger en elek- trisk signal vid en frekvens som är lägre än grundfrekvensen.
Madelst en potentiometer kan amplituden av signalen på hög nivå från den andra signalgeneratorn inställas inom ett fre- kvensområde som är oberoende av den inställda grundfrekvensen ' L” w ' ' n '""""'"'_"'""""" '" ' :_men beroende av i kretsarna ingående komponentvärden. I den föredragna utföringsformen av uppfinningen kan signalgenera- torn 4 inställas så att grundtonen ligger i omrâdet mellan ca 250-2500 Hz medan den andra signalen är fritt inställbar, för varje inställning av den första signalgeneratorn 4, inom ett frekvensområde som sträcker sig ner till tre oktaver under -grundtonen.
För att högtalarens akustiska signaler skall få en varmare W klang är det lämpligt att styra den första signalgeneratorna 4* 4 utsignal med en fast, låg frekvens. Detta åstadkommas med hjälp av en modulator 9 i form av en tredje astabil vippa som ' avger en lågamplitudig signal med frekvensen i storleksord- ningen av ca 6-7 Hz.
För att även få en blinkande optisk signal vid manövrering av någon av strömställarna l, 2 är utgången av den andra signal- generatorn 8 även kopplad till en drivförstärkare l0 till en lampa ll som således kommer att blinka i takt med tonväxling- - - 1 en. En anslutning 12 till högtalaringàngen kan kopplas till en i den hörselskadades lägenhet installerad teleslinga. Even- tuellt maste en impedansanpassning företas innan anslutningen 12 kopplas till teleslingan.
I fig. 2 visas det detaljerade kopplingsschemat för det i fig. l visade blockschemat. Mot varandra svarande komponen- teri.figurerna l och 2 har markerats med samma hänvisningssiff- ror. Den monostabila vippen 3 är uppbyggd på konventionellt sätt kring en operationsförstärkare. Vid slutning av någon av strömställarna l, 2 avger vippen på sin utgång en signal som går till den icke-inverterande ingången av den första astabi- la vippan 4, vilken likaledes är kopplad på konventionellt sätt runt en andra operationsförstärkare. Grundfrekvensen för den första astabila vippan 4 inställs medelst potentiometern Pl. Den elektriska signalen vid grundfrekvens från utgången av den första astabila vippan förstärks i.förstärkaren 5, som arbetar enligt push-pull-principen. Den förstärkta signalen matar högtalaren 6. volymen kan inställas medelst en potentie- t * w mer., _, _ ' . , _ wwmtnhvuåh. Ian' __ _ _, __"_.,___«k____á I 4 m] __ _ _ . m ._ \ _, ,. un; .aan-san annu-tm.. 1.4 anamma-p- .f-.a-.iaa-k-...ï 79399294 W meter P2. Den astabila vippan 4 ändrar sin frekvens om spän- ningsskillnaden mellan dess inverterande och icke-inverteran- de ingång ändras. Enligt uppfinningen åstadkommas sådan änd- ring i skillnadsspänningen genom en av motstånd Rl och P3 bildad spänningsdelare, som är inkopplad mellan den icke- inverterande ingången av den astabila vippan 4 och utgången av den astabila vippan 8, som likaledes är uppbyggd på kon- ventionellt sätt runt en operationsförstärkare. Frekvensen för den astabila vippan 8 är inställbar medelst en potentie- meter P4. Såsom omnämnts tidigare är frekvensen för vippan 8 påtagligt långsam i jämförelse med frekvensen för vippan 4.
När potentiometern P3 är helt urkopplad är utsignalen från vippan 4 endast en ton, nämligen grundtonen. I fu.lt invri- dettläge för potentiometern P3 varierar utsignalen från 4 mellan två toner i takt med grundfrekvensen för vippan 8.
Den ena tonen är grundfrekvensen och den andra tonen ligger ca tre oktaver lägre än denna. Det är således möjligt att val- fritt inställa den andra tonen ca 0-3 oktaver lägre än den med potentiometern Pl inställda grundfrekvensen. Nämnda frek- vensområde är beroende av de valda komponentvärdena för spän- ningsdelaren och i vippan 4 ingående motstånd och kondensa- torer. Modulatorn 9 är likaledes uppbyggd av en på konventio- nellt sätt kopplad astabil vippa som avger en lågamplitudig signal med frekvensen 6-7 Hz. Denna signal går till den icke- inverterande ingången av operationsförstärkaren i vippan 4.
Utsignalen från den astabila vippan 8 går även till drivför- stärkaren 10 som innefattar ett av transistorn Tl styrt Darlington-par T2, T3 som är inkopplat i matningsledningen till lampan ll. Matningsspänningen kan t.ex. utgöras av en ostabiliserad spänning på +15 volt.
Anslutningen 12 till en eventuell teleslinga utgörs av hög- talarens 6 anslutningskontakter l2a, b.
Samtliga fyra operationsförstärkare ingår i en enda IC-krets un- ....-.«-\ man.. anv-vu ..... ,._,«,_ qflhfln! 1 n. Rkkwn Å»- ““,,,,..,,. v-a-fi-a-umu u-nauae-u-møuuaw-a W.- --- av typen 51A 324. övriga komponentvärden framgår av kopplings- schemat. Kretsen matas med ntabilieerad spänning +12 volt som erhålls från.etticke närmare visat effektaggregat. Kapa- citansvärden anges i pF.
Signalanordningen enligt uppfinningen kan avge mer än en ton utöver grundtonen, t.ex. två eller flera toner utöver denna.
Detta kan åstadkommas genom att den andra astabila vippan 8 och spänningsdelaren Rl, P3 i fig. l utbyts mot den i fig. 3 viende kretsen, vilken är av konventionell typ och därför endast beskrivs schematiskt. Kretsen innefattar en kluekpuls- generator vars klockpulser räknas i en modulo-n-räknare vars räkneutgångar xl....xn är anslutna till en avkodare 14 som avkodar ett önskat antal olika toner vilka erhålls vid ut- gångarna Zl....Zn, varvid i figuren tre sådana utgångar Zl-Z3 visas. Dessa utsignaler Zl-23 omvandlas i en digital-analog- omvandlare l5 vid vars utgång tre olika spänningar erhålls i sekvens. Dessa spänningar kopplas till den icke-inverterande ingången av vippan 4. Högtalaren 6 avger i detta fall således fyra olika toner i sekvens.
De ovan beskrivna utföringsformerna av uppfinningen kan på många olika sätt modifieras och varieras inom ramen för upp- finningens grundtanke.

Claims (9)

(in i 'assaøza-a , 7 Û o Patentkrav.
1. Frekvensanpassad signalanordning för hörselskadade, inne- fattande ett aktiveringsorgan (l,2,3), en därav aktiverad signalgenerator (4) för alstring av en elektrisk signal med en grundfrekvens, som ligger inom en normalhörande persons hörbarhetsområde, samt en förstärkare (10) med en efterkopp- ï lad högtalare (6) för förstärkning av signalen till en akus- k ä n n e t e c k n a d av en första anordning tisk signal, orns grundfrek- (Pl) för valfri inställning av signalgenerat vens, en andra anordning (P3,Rl; l3,l4,l5) för valfri in- ställning av signalgeneratorn så att denna avger åtminstone en tillkommande elektrisk signal av åtminstone en andra frek- vens, som är valfritt inställbar från grundfrekvensen och nedåt, vilken resp. vilka tillkommande andra signaler för- lternator (8) som är kopplad ä-“zrv r~..._,.._...e< -g-W s .- i --~ ~«M--- f-ißalïnšïwï.. stärks i förstärkaren, samt en a till signalgeneratorn för att bringa dennas elektriska utsig- t alternera mellan nämnda frekvenser i förutbestämd rflfié; nal at långsam takt. _, . 4 Iíl;f_:f:::_:,
2. Signalanordning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att den andra frekvensen är inställbar från grundfrekven- sen och ca tre oktaver nedåt.
3. Signalanordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d n styr en blinkeranordning (l0,ll) av att alternatorn äve tisk signal som blinkar i nämnda för- för avgivande av en op utbestämda långsamma takt med vilken den akustiska signalen ....---a~_- x. ändrar sin frekvens. =-«p>.«.»-.
4. Signalanordn ng enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att högtalaren (6) uppvisar anslutningsklämmor (l2a,b) för inkoppling till en befintlig s.k. telesiinga.
5. Signalanordning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att aktiveringsorganet innefattar en av en strömställare (1,2) styrd monostabil vippa (3) vars utsignal har en varak- .Ana-i *tflrtflw-w.. _. ,.,_, flhøpn~w~ ._... __ _,.øíI!f\* 4 . i r ' . “I tighet som är av storleksordningen ca 5 sekunder längre än tiden strömställaren är manövrerad.
6. Signalanordning enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a d av att signalgeneratorn (4) är en första astabil vippa med sin ingång (7) kopplad till utgången av den monostabila vip- pan, att den nämnda första anordningen för valfri inställning av grundfrekvensen innefattar en första svängningsfrekvensen för signalgeneratorn bestämmande potentiometer (Pl), samt att den andra anordningen för inställning av den tillkomman- de frekvensen hos signalgeneratorn innefattar en spännings- delare (Rl,P3).
7. Signalanordning enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a d av att alternatorn innefattar en andra astabil vippa med ett denna vippas frekvens bestämmande inställbart motstånd (P4), vilken andra vippas utgång är kopplad till spänningsdelaren 0 f 8. Signalanordning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att alternatorn innefattar en av en klockpulsgenerator
(Cp) styrd modulo-n-räknare (13), en därtill kopplad avko- dare (14) för inställning av ett bestämt antal toner, samt en till avkodaren kopplad digital-analog-omvandlare (15) för alstring av ett bestämt antal spänningsnivåer i sekvens vid sin utgång, som är kopplad till signalgeneratorns (4) in- gång (7).
9. Signalanordning enligt något av övriga krav, k ä n n e - t e c k n a d av en tredje astabil vippa kopplad med sin É utgång till den frekvensbestämmande ingången av den första * astabiia vippan för karaktärsänaring av signalen.
SE7909920A 1979-11-30 1979-11-30 Frekvensanpassad signalanordning for horselskadade SE419280B (sv)

Priority Applications (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7909920A SE419280B (sv) 1979-11-30 1979-11-30 Frekvensanpassad signalanordning for horselskadade
FI803701A FI803701L (fi) 1979-11-30 1980-11-28 Frekvensanpassad signalanordning foer hoerselskadade
DE8080850181T DE3068136D1 (en) 1979-11-30 1980-11-28 A frequency-matched signal device for persons with impaired hearing
EP80850181A EP0030219B1 (en) 1979-11-30 1980-11-28 A frequency-matched signal device for persons with impaired hearing
US06/211,338 US4631517A (en) 1979-11-30 1980-11-28 Frequency-matched signal device for persons with impaired hearing
DK509880A DK509880A (da) 1979-11-30 1980-11-28 Frekvenstilpasset signalindretning til hoereskadede
JP16792980A JPS5694399A (en) 1979-11-30 1980-11-28 Signal for one who is poor of hearing
NO803614A NO147087C (no) 1979-11-30 1980-11-28 Frekvenstilpasset signalanordning for hoerselsskadede

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7909920A SE419280B (sv) 1979-11-30 1979-11-30 Frekvensanpassad signalanordning for horselskadade

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7909920L SE7909920L (sv) 1981-05-31
SE419280B true SE419280B (sv) 1981-07-20

Family

ID=20339449

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7909920A SE419280B (sv) 1979-11-30 1979-11-30 Frekvensanpassad signalanordning for horselskadade

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4631517A (sv)
EP (1) EP0030219B1 (sv)
JP (1) JPS5694399A (sv)
DE (1) DE3068136D1 (sv)
DK (1) DK509880A (sv)
FI (1) FI803701L (sv)
NO (1) NO147087C (sv)
SE (1) SE419280B (sv)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
KR900003594B1 (ko) * 1985-01-07 1990-05-26 니홍덴소 가부시기 가이샤 경보음 발생장치
US5898363A (en) * 1997-03-05 1999-04-27 Safety Systems, Inc. Portable audible beacon
WO1998057761A1 (fr) * 1997-06-18 1998-12-23 Sanyo Electric Co., Ltd. Avertisseur
US7089176B2 (en) * 2003-03-27 2006-08-08 Motorola, Inc. Method and system for increasing audio perceptual tone alerts

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1389409A (fr) * 1962-07-25 1965-02-19 Procédé de correction auditive et appareils de correction auditive selon ce procédé
GB1341842A (en) * 1971-01-12 1973-12-25 Whetton Co Mfg Ltd A J Alarms
DE2261110C3 (de) * 1972-12-14 1978-07-27 Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart Schalteinrichtung für akustische Signalgeräte
GB1583759A (en) * 1976-10-07 1981-02-04 Mettoy Co Ltd Two-tone audible signal circuit

Also Published As

Publication number Publication date
NO803614L (no) 1981-06-01
NO147087C (no) 1983-01-26
FI803701L (fi) 1981-05-31
JPS5694399A (en) 1981-07-30
EP0030219A1 (en) 1981-06-10
DE3068136D1 (en) 1984-07-12
DK509880A (da) 1981-05-31
SE7909920L (sv) 1981-05-31
NO147087B (no) 1982-10-18
US4631517A (en) 1986-12-23
EP0030219B1 (en) 1984-06-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ES2352724T3 (es) Dispositivo para excitar una fuente de vibraciones.
US20060070511A1 (en) Multiple channel metronome for use by split ensemble or antiphonal performers
US4851836A (en) Audio-tactile pedestrian push button signalling system
US3730046A (en) Orally operated electronic musical instrument
SE419280B (sv) Frekvensanpassad signalanordning for horselskadade
US4188549A (en) Acoustically responsive sensor switch
US4204400A (en) Electronic metronome
US3466649A (en) Multiple alarm system
JP3121250B2 (ja) 警報音響装置
US5081441A (en) Hand-held tone generator for equalizing binaural hearing aids
US3905131A (en) Audiometric pretest trainer
EP0203394A2 (en) Electronic music/voice ringer circuit for telephone
US6825772B2 (en) Electroluminescent dashboard control circuit
SE451800B (sv) Insomnings- och avslappningsbefremjande hjelpmedel
US3433116A (en) Tuning device
JPS591266Y2 (ja) 電子楽器
ES2141210T3 (es) Modulo de control multifuncion para aparato de señal acustica de vehiculo motorizado.
JPS6040036B2 (ja) 自動演奏装置
FR2354728A1 (fr) Porte-clef a dispositif d&#39;alarme
US4022976A (en) Mechanically-coupled microphone-speaker unit and intercom system
GB2240239A (en) Sound-signal device
JPH089484A (ja) メトロノーム付きヘッドホン
KR890008734Y1 (ko) 마이크용 음량, 음질 시험 장치
US209760A (en) Improvement in combined speaking and signaling apparatus
USRE8559E (en) the harmonic telegraph c

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7909920-6

Effective date: 19901106

Format of ref document f/p: F