NO147087B - Frekvenstilpasset signalanordning for hoerselsskadede - Google Patents

Frekvenstilpasset signalanordning for hoerselsskadede Download PDF

Info

Publication number
NO147087B
NO147087B NO803614A NO803614A NO147087B NO 147087 B NO147087 B NO 147087B NO 803614 A NO803614 A NO 803614A NO 803614 A NO803614 A NO 803614A NO 147087 B NO147087 B NO 147087B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
signal
frequency
flop
flip
output
Prior art date
Application number
NO803614A
Other languages
English (en)
Other versions
NO147087C (no
NO803614L (no
Inventor
Kenth Jack Ajland
Original Assignee
Ajland K Medicinsk Tek Konsult
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ajland K Medicinsk Tek Konsult filed Critical Ajland K Medicinsk Tek Konsult
Publication of NO803614L publication Critical patent/NO803614L/no
Publication of NO147087B publication Critical patent/NO147087B/no
Publication of NO147087C publication Critical patent/NO147087C/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04RLOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
    • H04R25/00Deaf-aid sets, i.e. electro-acoustic or electro-mechanical hearing aids; Electric tinnitus maskers providing an auditory perception
    • H04R25/35Deaf-aid sets, i.e. electro-acoustic or electro-mechanical hearing aids; Electric tinnitus maskers providing an auditory perception using translation techniques
    • H04R25/353Frequency, e.g. frequency shift or compression
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B3/00Audible signalling systems; Audible personal calling systems
    • G08B3/10Audible signalling systems; Audible personal calling systems using electric transmission; using electromagnetic transmission

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Neurosurgery (AREA)
  • Otolaryngology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Circuit For Audible Band Transducer (AREA)
  • Alarm Systems (AREA)
  • Selective Calling Equipment (AREA)
  • Electrophonic Musical Instruments (AREA)
  • Toys (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører ålment en signalanordning
for hørselsskadede og i særdeleshet en frekvenstilpasset signalanordning for hørselsskadede, hvormed menes at signalanordningen avgir i det minste to akustiske signaler, hvilke er anbragt ved frekvenser for hvilke den hørselsskadede personens ører er følsomme.
Signalanordninger for hørselsskadede er kjente og innbefatter f.eks. en elektromagnetisk manøvrert dørklokek (en såkalt ding dong), et optisk system koblet til dør- og telefonsignaler, en telesløyfe som ved magnetisk kobling overfører radio- og TV-lyd til den hørselsskadedes høreapparat. Ulempen ved den elektromagnetiske klokken er at dens lyd som er forsterket og ligger ved et temmelig lavt frekvensnivå, i leiegårder sprer seg og forstyrrer naboer som bor ikke bare i inntilliggende leiligheter, men også leiligheter langt fra den hørselsskadedes.
Foreliggende oppfinnelse har til hensikt å eliminere ulempen med den kjente elektromagnetiske klokken og i stedet å anvende en tonegenrator som avgir i det minste to akustiske signaler hvis frekvens kan innstilles på de frekvenser for hvilke den hørselsskadede personens ører er mest følsomme. Disse frekvenser kan den hørselsskadede selv stille inn eller også kan innstillingen gjøres med veiledning av personens audiogram (diagram som angir personens hørseloppfatning som funksjon av frekvensen). P.g.a. at høyre og venstre øre ofte<*>^ ikke har identiske hørselsskader er det således hensiktsmessig at signalanordningen får avgi to ulike toner. Derved kan si-gnalanordningens lydnivå senkes slik at inntilliggende naboer ikke lenger behøver å plages av signalanordningen. De to tonene skal avgis alternerende fra signalanordningen. To alternerende toner er behageligere for omgivelsen sammenlignet med et eneste monotont lydende signal.
For å tilveiebringe ytterligere tilpasning til den hørsels-skadedes audiogram resp. for at flere hørselsskadede skal kunne anvende en og samme signalanordning, skal ifølge en modifikasjon av oppfinnelsen signalanordningen avgi flere i frekvenshenseende forskjellige signaler i serierekkefølge. Andre ulemper ved de kjente signalanordningene er at en separat akustisk hørselanordning må installeres. Videre må en separat optisk hørselanordning installeres og til slutt må en separat anordning installeres for dørklokkens tilkobling til en eventuelt i leiligheten installert telesløyfe.
Den foreliggende oppfinnelse har til hensikt å anbringe styreorganene for hver og en av de nevnte tre signalanordningene i en og samme enhet. Denne enhet har formen av en eske eller kasse hvis størrelse ikke er større enn en bok.
Forskjellige utførelsesformer av oppfinnelsen vil bli be-skrevet nærmere nedenfor i tilslutning til de vedlagte teg-ningene, i hvilke fig. 1 viser et blokkskjema av en første utførelsesform av anordningen ifølge oppfinnelsen, fig. 2 viser et detaljert blokkskjema for den i fig. 1 viste anordningen og fig. 3 viser en anordning som er beregnet til å erstatte blokken i anordningen ifølge fig. 1, for å tillate dannelse av tre eller flere toner.
I blokkskjemaet i fig. 1 angis med henvisningstallet 1 en strømbryter, som slutter ved manøvrering av f.eks. dør-klokken mens henvisningstallet 2 angir en annen strøm-bryter, som slutter når f.eks. telef onen i den hørselsskadede personens leilighet ringer. Når :_oen av strømbryterne sluttes aktiveres en monostabil vippe 3, hvilken ved sin utgang avgir et utsignal hvis varighet er ca 5 sekunder lengre enn den tid strømbryteren er sluttet. Utsignalet fra den luonostabile vippen ledes til den ene inngangen av en signalgenerator 4 som ved sin utgang avgir et elektrisk signal med en viss valgfritt innstillbar grunnfrekvens. Det elektriske signalet forsterkes i en fors Lerker 5 som driver en høytaler 6 hvilken avgir et akusLisk signal med grunnfrekvens. Frekvensen avhenger av den spenning som foreligger ved en første frekvensfølsom inngang til signalgeneratoren 4. Denne frekvensen er innstillbar med hjelp av nedenfor nærmere beskrevne organ. En annen signalgenerator, også kalt alternator 8 i form av en andre.astabil vippe er koblet med sin aktiveringsinngang til utgangen av den monostabile vippen 3 og med sin utgang til en andre frekvensfølsom inngang av den første signalgeneratoren. Når den andre signalgeneratoren 8 aktiveres avgir den på sin utgang en spenning som varierer mellom høytog lavt nivå og den takt i hvilken vekslingen skjer mellom disse nivåer er innstillbar ved nedenfor nærmere beskrevne kretselement i den andre signalgeneratoren. Vekslingstakteh er langsom, f.eks. i størrelses-orden ca 1/4 Hz. Når den andre signalgeneratoren 8 avgir signaler ved lavt nivå,avgir signalgeneratoren 4 på sin utgang et elektrisk signal ved grunnfrekvens, mens når signalgeneratoren 8 avgir et signal på høyt nivå, avigir signalgeneratoren 4 et elektrisk signal ved en frekvens som er lavere enn grunnfrekvensen. Ved hjelp av et potensiometer kan amplituden av signalet pa høyt nivå fra den andre signalgeneratoren innstilles innenfor et frekvensområde som er uavhengig av den innstilte grunnfrekvensen,men avhengig av i kretsene inngående komponentverdier. I den foretrukne utførelsesformen av oppfinnelsen kan signalgeneratoren 4 innstilles slik at grunntonen ligger i området mellom ca. 250-2500 Hz,mens det andre signalet er fritt innstillbart,
for hver innstilling av den første signalgeneratbren 4> innenfor et frekvensområde som strekker seg ned til tre oktaver under grunntonen.
Foråt høyttalerens akustiske signaler skal få en varmere klang er det hensiktsmessig å styre deh første signalgeheratorens 4 utsignal med en fast, lav frekvens; Dette tilveiebringes ved hjelp av en modulator 9 i form av en tredje astabil vippe som avgir et lavamplitudé signal med frekvens i stør-relsesorden av ca. 6-7 Hz.
For å også få et blinkende optisk signal ved manøvrering av en av strømbryterne 1, 2 ex- utgangn av den andre signalgeneratoren 8 også koblet til en drivforsterker 10 til en lampe 11 som således vil blinke i takt med tohevekslingen.
En tilkobling 12 til høyttalerinngangen kan kobles til en
i> den hørselsskadedes leilighét innstallert telesløyfe. Eventuelt må en impedanstilpasning foretas før til-koblingen 12 kobles til telesløyfen.
I fig. 2 vises det detaljerte koblingssk jeinaet for det i fig.
1 viste blokkskjemaet. Mot hverandre svarende komponenter
i figurene 1 og 2 er markert med samme henvisningstall.
Den monostabile vippen 3 er oppbygd på vanlig måte omkring en operasjonsforsterker. Ved slutting av en av strøm-bryterne 1, 2 avgir vippen på sin utgang et signal som går til den ikke-inverterende inngangen av den første astabile vippen 4, hvilken likeledes er koblet på vanlig måte rundt en andre operasjonsforsterker. Grunnfrekvensen for den første astabile vippen 4 innstilles ved hjelp av potensiometeret Pl. Det elektriske signalet ved grunnfrekvensen fra utgangen av den første astabile vippen forsterkes i forsterkeren 5, som arbeider ifølge push-pull-prinsippet. Det forsterkede signalet mater høyttaleren 6. Volumet kan innstilles ved hjelp av et potensiometer P2. Den astabile vippen 4 endrer sin frekvens om spenningforskjellen mellom dens inverterende og ikke-inverterende inngang endres. Ifølge oppfinnelsen tilveiebringes således endring i forskjells-spenriingen ved en av motstand RI og P3 danner spenningsde-ler , som er innkoblet mellom den ikke-inverterende inngangen av den astabile vippen 4 og utgangen av den astabile vippen 8, som likeledes er oppbygd på vanlig måte rundt en operasjonsforsterker. Frekvensen for den astabile vippen 8 er innstillbar ved hjelp av en potensiometer P4. Som omtalt tidligere er frekvensen for vippen 8 påtagelig langsom i sammenligning med frekvensen for vippen 4. Når potensiometeret P3 er helt utkoblet,er utsignalet fra vippen 4 bare en tone, nemlig grunntonen. I full innvridd stilling for potensiometeret P3 varierer utsignalet fra 4 mellom to toner i takt med grunnfrekvensen for vippen 8. Den ene tonen er grunnfrekvensen og den andre tonen ligger ca tre oktaver lavere enn denne. Det er således mulig valgfritt å innstille den andre tonen ca.0-3 oktaver lavere enn den med potensiometeret Pl innstilte grunnfrekvensen. Nevnte frekvensområde er avhengig av de valgte komponentverdiene for spenningsdeleren og i vippen 4 inngående motstander og kondensator. Modula-toren 9 er likeledes oppbygd av en på vanlig måte koblet astabil vippe som avgir et lavamplitude signal med frekvensen 6-7 Hz. Dette signal går til den ikke-inverterende inngangen
av operasjonsforsterkeren i vippen 4.
Utsignalet fra den astabile vippen 8 går også til drivfor-sterkeren 10 som innbefatter et av transistoren Tl styrt Darlington-par T2, T3 som er innkoblet i matningsledningen til lampen 11. Matningsspenningen kan f.eks. utgjøres av en ustabilisert spenning på +15 volt.
Tilkoblingen 12 til en eventuell tele sløyfe utgjøres av høyttalerens 6 tilslutningskontakter 12a, b.
Samtlige fire operasjonsforsterkere inngår i en eneste IC-krets av typen uA 324. Øvrige komponentverdier fremgår av koblingssk jemaet. Kretsen mates med stabilisert spenning +12 volt som oppnås fra et ikke nærmere vist effektaggregat. Kapa-sitansverdien angis i jiF.
Signalanordningen ifølge oppfinnelsen kan avgi mer enn en tone utover grunntonen, f.eks. to eller flere toner utover denne. Dette kan tilveiebringes ved at den andre astabile vippen 8
og spenhingsdeleren RI, P3 i fig. 1 utbyttes med den i fig.
3 viste kretsen, hvilken er av vanlig type og derfor bare beskrives skjematisk. Kretsen innbefatter en klokkepulsgene-rator hvis klokkepulser telles i en modulo-n-teller hvis telleutganger xn er tilkoblet til en dekoder 14 som dekoder et ønsket antall ulike foner hvilke oppnås ved ut-gangene Z^ Zn, idet i figuren tre slike utganger Zl-<Z>3 vises- Disse utsignaler Z^-Z^ omformes i en digital-analog-omformer 15 ved hvis utgang tre ulike spenninger oppnås i sekvens. Disse spenninger kobles til den ikke-inverterende inngangen av vippen 4. Høyttaleren 6 avgir i dette tilfellet således fire ulike toner i sekvens.
De ovenfor beskrevne utførelsesformer av oppfinnelsen kan
på mange ulike måter modifiseres og varieres innenfor rammen for oppfinnelsens grunntanke.

Claims (9)

1. Frekvenstilpasset signalanordning for hørselsskadede, innbefattende et aktiveringsorgan (1, 2, 3),"en derav aktivert signalgenerator (4) for dannelse av et elektrisk signal med en grunnfrekvens, som ligger innenfor en normalhørende persons hørbarhetsområde, samt en forsterker (10) med en etterkoblet høyttaler (6) for forsterkning av signalet til et akustisk signal, karakterisert ved en første anordning (Pl) for valgfri innstilling av signalgeneratorens grunnfrekvens, en andre anordning (P3, Ri; 13, 14, 15) for valgfri innstilling av signalgeneratoren slik at denne avgir i det minste et tilkommende elektrisk signal av i det minste en andre frekvens, som er valgfritt innstillbar fra grunnfrekvensen og nedad, hvilken resp. hvilke tilkommende andre signaler forsterkes i forsterkeren, samt en alternator (8) som er koblet til signalgeneratoren for å bringe dennes elektriske utsignal til å alternere mellom nevnte frekvenser i forutbestemt langsom takt.
2. Signalanordning ifølge krav 1, karakterisert ved at den andre frekvensen er innstillbar fra grunnfrekvensen og ca tre oktaver nedad.
3. Signalanordning ifølge krav 1, karakterisert ved at alternatoren også styrer en blinkeranordning (10, 11) for avgivelse av et optisk signal som blinker i nevnte forutbestemte langsomme takt med hvilken det akustiske signalet endrer sin frekvens.
4. Signalanordning ifølge krav 1, karakterisert ved at høyttaleren (6) oppviser tilkoblingsklemmer (12a, b) for innkobling til en eksisterende såkalt telesløyfe.
5. Signalanordning ifølge krav 1, karakterisert ved at aktiveringsorganet innbefatter en av en strømbryter (1, 2) styrt monostabil vippe (3) hvis utsignal har en varighet som er av størrelsesorden ca 5 sekunder lengre enn tiden strømbryteren er manøvrert.
6. Signalanordning ifølge krav 5, karakterisert ved at signalgeneratoren (4) er en første astabil vippe med ,sin inngang (7) koblet til utgangen av den monostabile vippen, at den nevnte første anordningen for valgfri innstilling av grunnfrekvensen innbefatter et potensiometer (Pl) som bestemmer første svingningsfrekvensen for signalgeneratoren, samt at den andre anordningen for innstilling av den tilkommende frekvensen hos signalgeneratoren innbefatter en spen-ningsdeler (RI, P3).
7. Signalanordning ifølge krav 5, karakterisert ved at alternatoren innbefatter en andre astabil vippe med en innstillbar motstand (P4) som bestemmer denne vippens frekvens, hvilken andre vippes utgang er koblet til spenningsdeleren (RI, P3).
8. Signalanordning ifølge krav 1, karakterisert ved at alternatoren innbefatter en av en klokkepuls-generator (C ir) styrt modulo-n-teller (13), en dertil koblet dekoder (14) for innstilling av et bestemt antall toner, samt en til dekoderen koblet digital-analog-omformer (15) for dannelse av et bestemt antall spenningsnivåer i sekvens ved sin utgang, som er koblet til signalgeneratorens (4) inngang (7) .
9. Signalanordning ifølge et av de øvrige kravene, karakterisert ved en tredje astabil vippe koblet med sin utgang til den frekvensbestemmende inngangen av den første astabile vippen for karakterendring av signalet.
NO803614A 1979-11-30 1980-11-28 Frekvenstilpasset signalanordning for hoerselsskadede NO147087C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7909920A SE419280B (sv) 1979-11-30 1979-11-30 Frekvensanpassad signalanordning for horselskadade

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO803614L NO803614L (no) 1981-06-01
NO147087B true NO147087B (no) 1982-10-18
NO147087C NO147087C (no) 1983-01-26

Family

ID=20339449

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO803614A NO147087C (no) 1979-11-30 1980-11-28 Frekvenstilpasset signalanordning for hoerselsskadede

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4631517A (no)
EP (1) EP0030219B1 (no)
JP (1) JPS5694399A (no)
DE (1) DE3068136D1 (no)
DK (1) DK509880A (no)
FI (1) FI803701L (no)
NO (1) NO147087C (no)
SE (1) SE419280B (no)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
KR900003594B1 (ko) * 1985-01-07 1990-05-26 니홍덴소 가부시기 가이샤 경보음 발생장치
US5898363A (en) * 1997-03-05 1999-04-27 Safety Systems, Inc. Portable audible beacon
WO1998057761A1 (fr) * 1997-06-18 1998-12-23 Sanyo Electric Co., Ltd. Avertisseur
US7089176B2 (en) * 2003-03-27 2006-08-08 Motorola, Inc. Method and system for increasing audio perceptual tone alerts

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1389409A (fr) * 1962-07-25 1965-02-19 Procédé de correction auditive et appareils de correction auditive selon ce procédé
GB1341842A (en) * 1971-01-12 1973-12-25 Whetton Co Mfg Ltd A J Alarms
DE2261110C3 (de) * 1972-12-14 1978-07-27 Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart Schalteinrichtung für akustische Signalgeräte
GB1583759A (en) * 1976-10-07 1981-02-04 Mettoy Co Ltd Two-tone audible signal circuit

Also Published As

Publication number Publication date
SE7909920L (sv) 1981-05-31
FI803701L (fi) 1981-05-31
DK509880A (da) 1981-05-31
JPS5694399A (en) 1981-07-30
EP0030219A1 (en) 1981-06-10
DE3068136D1 (en) 1984-07-12
NO147087C (no) 1983-01-26
SE419280B (sv) 1981-07-20
US4631517A (en) 1986-12-23
EP0030219B1 (en) 1984-06-06
NO803614L (no) 1981-06-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7853028B2 (en) Hearing aid and method for its adjustment
JP2511575B2 (ja) プログラム可能な遠隔制御補聴器系
US5524150A (en) Hearing aid providing an information output signal upon selection of an electronically set transmission parameter
US4995085A (en) Hearing aid adaptable for telephone listening
US20060070511A1 (en) Multiple channel metronome for use by split ensemble or antiphonal performers
US4851836A (en) Audio-tactile pedestrian push button signalling system
DK1624721T3 (da) Frit konfigurerbare informationssignaler i høreapparater
US4039756A (en) Artificial larynx with semi-automatic inflection control
NO147087B (no) Frekvenstilpasset signalanordning for hoerselsskadede
US3818693A (en) Electronic metronome
US3466649A (en) Multiple alarm system
US4301335A (en) Visual telephone or other annuciator ringing indicator
US2570701A (en) Harmonic-selecting apparatus
US771917A (en) Wave-transmitter.
JP3919037B2 (ja) インターホン増設スピーカ及びこれを使用した呼出報知システム
EP0203394A2 (en) Electronic music/voice ringer circuit for telephone
US476200A (en) Telephone
GB2240239A (en) Sound-signal device
US3404234A (en) Confessional construction
US958224A (en) Electric signaling apparatus.
US166095A (en) Improve
US277286A (en) Ments
US209760A (en) Improvement in combined speaking and signaling apparatus
US370132A (en) Thomas a
US2439766A (en) Audible and visual electrical signaling device