SE414395B - Vetskeutmatningsanordning - Google Patents

Vetskeutmatningsanordning

Info

Publication number
SE414395B
SE414395B SE7800884A SE7800884A SE414395B SE 414395 B SE414395 B SE 414395B SE 7800884 A SE7800884 A SE 7800884A SE 7800884 A SE7800884 A SE 7800884A SE 414395 B SE414395 B SE 414395B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
valve
inlet
pressure
spring
pump
Prior art date
Application number
SE7800884A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7800884L (sv
Inventor
Lars Erik Trygg
Original Assignee
Lars Erik Trygg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lars Erik Trygg filed Critical Lars Erik Trygg
Priority to SE7800884A priority Critical patent/SE414395B/sv
Priority to DE792933183T priority patent/DE2933183T1/de
Priority to US06/171,232 priority patent/US4331187A/en
Priority to GB7930637A priority patent/GB2036260B/en
Priority to PCT/SE1979/000017 priority patent/WO1979000542A1/en
Publication of SE7800884L publication Critical patent/SE7800884L/sv
Priority to EP79900077A priority patent/EP0007908A1/en
Priority to US06/192,116 priority patent/US4343336A/en
Publication of SE414395B publication Critical patent/SE414395B/sv
Priority to FR8019177A priority patent/FR2458018A1/fr

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B67OPENING, CLOSING OR CLEANING BOTTLES, JARS OR SIMILAR CONTAINERS; LIQUID HANDLING
    • B67DDISPENSING, DELIVERING OR TRANSFERRING LIQUIDS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B67D7/00Apparatus or devices for transferring liquids from bulk storage containers or reservoirs into vehicles or into portable containers, e.g. for retail sale purposes
    • B67D7/06Details or accessories
    • B67D7/42Filling nozzles
    • B67D7/44Filling nozzles automatically closing

Description

780088444 mer att delta i en av manöverhandtaget åstadkommen förskjutning av den inre plungen. En sådan förskjutning av den yttre plungen medger att ven- tilen sedan kan öppnas av ett övertryck vid inloppet. 2 Vid tidigare kända pistolventiler av detta slag är hållaren med nämnda rullar vanligen fjäderbelastad i riktning mot sitt ingreppsläge med den inre plungen. Allt som därvid krävs för att ventilen skall kunna öppnas är att handtaget föres till neutralläget, vilket inne- bär att plungarnas urtagningar blir belägna mitt för varandra och att nämnda rullar kommer att inpressas i sagda urtagningar med hjälp av nämnda fjäder. En därpå följande intryckning av handtaget medför att ventilen kommer att öppnas så-snart tryck föreligger vid inloppet.
Rullarnas främsta betydelse är att medge stängning av ventilen, då nivån i tanken nått upp till en viss position på pistolventilens utmatningspip. Härför är rullarnas hållare fäst vid ett membran, som buktar sig uppåt och avlägsnar rullarna från ingreppsläget med den inre plungen, då ett undertryck erhålles i en ovanför membranet 7 avgränsad kammare, vilken står i förbindelse med en vid nämnda posi- tion på utmatningspipen anordnad öppning. Om handtaget alltjämt hålles intryckt kommer därvid den inre plungen att kvarstå i sitt förskjutna läge, medan den yttre plungen av sin tillhörande fjäder kommer att återgå och bringa ventilen att täta mot sitt ventilsäten 7 Pistolventiler av detta slag ger således ett automatiskt frân- slag som hindrar överfyllning av tanken, varför vid manuelllt betjäna- de bensinstationer dessa pistolventiler vanligen är försedda med spärrorgan medelst vilka handtaget.kan hållas intryckt och således fyllning pågå under det att-andra servicefunktioner på fordonet ut- föres. Vid stationer som ej betjänas av utbildad personal och där över- vakningen av bensinpumparna är sämre är sådana organ för spärrning av handtaget i fyllningsläget ej ti1låtna,_dâ slarv eller sabotage kan medföra, att stora mängder bensin ofrivilligt kan strömma ut' 'omedelbart vid tillslag av en bensinpump. Detta kan inträffa till I 'följd av att någon, sedan bensinpumpen frânslagits, tryckt in och spärrat manöverhandtaget i intryckt läge. Därvid avlägsnas den av den yttre plungen på ventilen verkande förspänningen, varför ventilen kommer att öppnas så snart bensinpumpen åter slås till._ Detta problem är än mer markant vid s.k. sedelautomater, där en tankningsoperation normalt ej avslutas till följd av att tanken är fylld utan på grund av att den mot erlagt belopp svarande bensin- mängden har påfyllts. Om handtaget kan spärras i intryckt läge är det därvid lätt att glömma återföra detta till neutralläge innan pistolventilen placeras i sitt urtag på pumpen, eftersom handtaget aldrig behövts frigöras för att stänga ventilen. - 7800884-4 För att undvika nämnda problem har det tidigare föreslagits att utföra en pistolventil på sådant sätt, att ventilen slutes när vätsketrycket i tillförselledningen faller under ett på förhand be- stämt minsta värde.
Detta uppnås vid en vätskeutmatningsnnordning enligt före- liggande uppfinning genom att omställningen av nämnda mellan ett ingreppsläge och ett friläge omställbara organen, vilka i-exemplet ovan har formen av rullar, är inrättad att ske i beroende av vätske- trycket vid inloppet. Anordningen är därvid så utförd, att rullarna ej kan pressas ned i urtagningen i den inre plungen utan att det föreligger ett övertryck vid inloppet och så att rullarna omedelbart återgår till friläget så snart trycket vid inloppet upphör. Detta medför således, att nämnda rullar återgår till friläget vid en avslutad tankning och att de ej åter kan pressas ned i ingrepps- läget med den inre plungen om ej trycket vid inloppet kvarstår eller efter frånslagning av pumpen nytt tryck byggts upp. vid de tidigare föreslagna tryckstyrda pistolventilerna kan emellertid sedan ventilen slutits, exempelvis till följd av a) automatiskt frånslag, b) att handtaget har släppts ut eller c) att inkommande flöde sjunkit under ett minsta värde, ett sådant tryck kvarstå respektive åter byggas upp i tillförselledningen, att vid tillämpning av en omställningsmekanism av det ovan angivna slaget handtaget och ventilen skulle kunna spärras i intryckt läge fastän pumpen är frånkopplad. Den tidigare omnämnda risken för o- väntad vätskeutströmning vid tillslag av pumpen kvarstår således vid de kända pistolventilerna.
En annan väsentlig nackdel vid de kända pistolventilerna är att trycket i tillförselledningen påverkar ventilmekansimen _ via ett membran. Om pistolventilen skall användas för bensin med- _ för detta nämligen, att ventilmekanismen blir alltför okänslig och får en osäker funktion, speciellt vid låg temperatur. Detta beror på de matefialsom är möjliga att använda för membran som skall stå i kontakt med bensin. I Ett huvudändamål med uppfinningen är att åstadkomma en vätskeutmatningsanordning vid vilken tidigare omnämnda olycks-, risker är eliminerade. 780088lv~læ Till grund för den enligt uppfinningen föreslagna lös- ningen på detta problem ligger insikten om att något övertryck oj får kvarstå eller uppbyggas vid inloppet, som kan medge att ventilen kan spärras i öppet läge, då pumpen är avstängd.
Enligt föreliggande uppfinning löses detta problem ge- nom att minst en tillslutbar evakueringspassage är anordnad för utjämning av övertrycket vid inloppet, om pumpen stängs av då ventilen är öppen, respektive om försök att öppna ventilen göres, då pumpen är avstängdcoch nämnda tryck är tillräckligt för omställning av de i ventilmekanismen ingående omsfifllbara organen.
För att uppnå hög känslighet och säkerhet vidfiomställning av de omställbara organen föredrages att vätsketrycket vid in- loppet är inrättat att verka på en med nämnda omställbara organ förbunden kolv. Härigenom elimineras bland annat de problem som är beroende av ofullkomligheterna hos de för ett membran tänkbara materialen. I Vid sedelautomater begränsas pumpens kapacitet och er- hålles till följd härav ett minskat flöde vid slutet av den mängd för vilken man erlagt betalning. Dä emellertid anord- ningen enligt uppfinningaibygger på utnyttjandet av övertrycket vid inloppet till pistolventilen måste vid sedelautomater pistol- ventilen vara så utförd, att den bibehåller ett förutbestämt tryck vid nämnda inlopp. I Detta kan uppnås genom att den i pistolventilen ingående ventilen är utförd att anpassa sin öppningsarea i beroende av inkommande flöde. Ventilen kan härför vara inrättad att öppnas av trycket vid inloppet mot verkan av en fjäder, vilken bestäm- mer nämnda förutbestämda tryck. Ventilanordningen är därvid lämpligen så utförd, att då sistnämnda fjäder tenderar att helt stänga ventilen till följd av att det inkommande flödet upphört en liten evakueringspassage erhålles för utjämning av trycket vid inloppet. Alternativt kan ventilanordningen vara utförd med en evnkueringskanal, vilken är öppen, då ventilen är stängd en- bart till följd av verkan av tillhörande fjäder. Övriga särdrag och kännetecken för uppfinningen framgår av patentkraven. I Uppfinningen kommer att beskrivas närmare nedan under hänvisning till bifogade ritningar.
Pig. 1 är ett axiellt snitt genom en pistolventil enfigtxqp- 5 ' 78008844» finningen, klar för tappning. 7 Fig. 2-4 visar manövermekanismen i större-skalai några andra lägen.
Fig. 5 visar ventilen i fullt öpnet läge.
Fig. 6 visar ventilen i evakueringsläge.
Fig. 7 illustrerar ett alternativt utförande för uppnående av en utjämning av trycket\ád:mknpetisambandnæd ventilens stängning.
Fig. 8 är ett axiellt snitt genom en alternativ utföringsform av en pistolventil enligt uppfinningen.
Pig. 9 visar ytterligare en utföringsform, delvis i sektion, av en pistolventil försedd med en tryckutjämningsmöjlighet enligt uppfinningen.
Pistolventilen enligt fig. l innefattar ett ventilhus l med ett inlopp 2 och ett utlopp 3. Inloppet 2 är förbundet med en ej visad slang från en bensinpump och utloppet 3 är anslutet till en ut- matningspip 4. Ventilhuset 1 innehåller en ventilkropp 5, vilken tä- tar mot ett ventilsäte 6 och är försedd med en ventilspindel 7. Ven- tilspindeln passerar genom en styrning 8 och är vid sin bakre ände försedd med en returfjäder 9, vilken arbetar mellan en fast bricka l0 och en fölskjutbar bricka ll.
Det antages att bensinpumpen i det visade läget är tillslagen, varvid inloppet 2 är fyllt med bensin under tryck. Ventilen hålles emellertid stängd till följd av att en axiellt förskjutbar cylindrisk plunge l2 anpressar ventilkroppen 5 mot ventilsätet 6 under verkan av en fjäder 13, som motstår trycket vid inloppet 2. I den cylindri- ska plungen 12 är en inre plunge 14 anordnad axiellt förskjutbar.
Innerplungen l4 kan förskjutas genom indragning av manöverhandtaget 15, såsom indikeras medelst mmeckade linjer, och är försedd med en returfjäder 37.
Plunqarna 12 och 14 kan sammankopplas, så att ytterplunqen l2 mudbringns i inncrplungcnn l4 rörelse. För detta ändamål är nämnda plungar försedda med var sin urtagning l6 resp. 17, i vilka två av en hållare 18 uppburna rullar 19 kan införas. Hållaren l8 är upphängd i ett membran 20, vilket på sin motsatta sida uppbär den ena delen 21 av en teleskopisk klomekanism 21, 22. Med 23 betecknas en fjäder som strävar att hålla tekækopanordningen i utskjutet tillstånd och med 24 betecknas en kraftigare fjäder, som via kloanordningen 21, 22 strävar att lyfta såväl membranet 20 som hållaren 18 med rullar- na 19 samt dessutom en kolv 25.
Mellan membranet 20 och kolven 25 bildas ett slutet utrymme, vilket på konventionellt sätt utnyttjas för stängning av ventilen 5, då bensinnivân i tanken nått upp till en förutbestämd position på utmatninqspipon 4. För detta ändamål är nämnda kammare förbunden med en kanal26,sunmynnar på utsidan av utmatningspipen 4 intill dennas 78008844; 6 ände, samt med en motsvarande kanal 27, vilken mynnar i ventilsätet 6.
Vid sistnämnda mynning uppkommer, då bensin strömmar igenom ven- tilöppningen, en ejektorverkan, vilken suger luft genom kanalen 26, den mellan membranet 20 och kolven 25 erhållna kammaren samt kanalen 27. Verkan av det automatiska överfyllningsskyddet är såsom följer. dMed rullarna 19 i det i fig. l visade läget kan ventilen 5 öpp- nas genom intryckning av handtaget 15. Därvid kommer innerplungen 14 och till följd av rullarnas 19 sammankoppling av denna med ytterplun- gen l2 även sistnämnda plunge att förskjutas mot vänster i figuren under sammanpressning av fjädern 13. Belastningen på ventilen 5 upp- hör härvid, varvid trycket vid inloppet 2 förmår öppna ventilen. Ben- sin kommer att strömma igenom ventilen och ut genom utmatningspipen 4, varvid som nämnts ovan en viss sugverkan erhålles genom kanalerna 26 och 27 och mellanliggande kammare. Då bensinnivån i tanken när upp tillkanalens 26 vid utmatningspipens främre ände belägna mynning till- sluts denna momentant, vilket medför att till föfid av ovan nämnda ejektorverkan ett undertryck erhålles i kammaren ovanför membranet 20. Membranet kommer därvid att buktas uppåt under sammanpressning av den teleskopiska kloanordningen 21, 22. Detta resulterar i att hålla- ren 18 lyftes och rullarna l9 föres ur sitt ingreppsläge med inner- plungen l4. Ytterplungen l2kommerdärvid under verkan av fjädern l3 att omedelbart återgå och stänga ventilen S. Även rullarna 19 kommer att medbringas i nämnda stängningsrörelse och kan ej åter pressas ned i innerplungens urtagning förrän handtaget frigöres.
För att enligt uppfinningen säkerställa att pistolventilen ej kan befinna sig i öppet läge då bensinpumpen är frånslagen, vilket re- sulterar i en utströmning av bensin så snart pumpen slås till, skall bortsett från den_ovan beskrivna stängningsfunktionen rullarnas 19 omställning mellan dessas ingreppsläge och friläge ske i beroende av trycket vid inloppet 2. Härför är en kanal 28 anordnad mellan inloppet och utrymmet ovanför kolven 25. Kolven kommer därvid alltid att på- verkas av en kraft som är direkt proportionell mot trycket vid inlop- pet 2. Till följd av fjädern 24 kommer således rullarna 19 ej att kunna pressas ned till ingrepp med innerplungen 14 om något tryck ej föreligger på kolvens 25 övre sida. Detta säkerställer, att ventilen ej kan öppnas genom intryckning av handtaget 15, då något tryck ej förekommer vid inloppet 2. Likaså innebär detta, att rullarna 19 llyfts upp ur ingrepp med innerplungen 14 så snart trycket vid in- loppet 2 upphör, då därvid fjädern 24 kommer att återföra kolven 25 till sitt övre läge. ' För att någon utmatning av bensin genom pistolmunstycket skall kunna ske krävs det i fig. l illustrerade tillståndet. Således skall 4780088444 7 bensinpumpen vara tillslagen, så att ett tryck föreligger vid inlop- pet 2, vidare skall handtaget 15 befinna sig i sitt neutralläge, vil- ket innebär att plungarnas 12 och 14 urtagningar 16 resp. 17 är be- lägna mitt för varandra. Trycket vid inloppet 2 kommer härvid att ge- nom verkan på kolven 25 bringa hållaren 18 att pressa ned rullarna 19 i ingreppsläge med innerplungen 14. Då härefter handtaget 15 tryckes in kommer innerplungen att vid sin förskjutning medbringa ytterplungen 12, som frigör ventilen 5, vilken därvid öppnas av trycket vid in- loppet.
I fig. 2 illustreras det tillstånd som erhålles, då något tryck ej föreligger vid inloppet 2. Fjädern 24 kommer härvid att hålla kol- ven 25 i sitt övre läge, i vilket .denna via kloanordningen 21, 22 håller membranet 20 och hållaren 18 med rullarna 19 i upplyft läge.
Om handtaget 15 intryckes i detta läge kommer den inre plungen 14 att på vanligt sätt förskjutas mot vänster. Ytterplungen 12 kommer därvid emellertid ej att medbringas och någon öppning_av ventilen med- ges således ej.
I fig. 3 visas det tillstånd som erhålles om handtaget 15 redan är intryckq då hensinpumpen slås till. Det på kolven 25 verkande trycket kommer därvid att som tidigare pressa ned denna, men till följd av att innerplungen 14 är framdragen av handtaget befinner sig ej plungarnas urtagningar mitt för varandra. Rullarna 19 kan således ej pressas ned i ingreppsläge med innerplungen 14. Kolvens 25 rörelse kommer i stället att orsaka en sammantryckning av den teleskopiska kloanordningen 20, 21. Bensin kan således ej utmatas förrän handtaget l5 frigöres och på nytt intryckes, vilka åtgärder kommer att medföra att rullarna pressas ned i innerplungens 14 urtagning 17.
Ett mot fig. 3 svarande läge visas även i fig. 4, vilket har erhållits till följd av automatiskt frånslag på grund av fylld tank.
Detta framgår av att membranet 20 har buktats uppåt av undertrycket i kammaren mellan detta och kolven 25. Denna uppbuktning har fått till följd att hållaren 18 med rullarna 19 har dragits upp ur in- greppsläget med innerplungen 14 under sammantryckning av den tele- skopiska kloanordningen 20, 21. Ytterplungen 12 har därvid under in- verkan av fjädern 13 återgått och stängt ventilen 5. Även här krävs således att handtaget först frigöres och intryckes på nytt för att fortsatt utmatning skall vara möjlig.
För användning av pistolventilen enligt uppfinningen vid sedelautomater, där flödet varierar under en tappningsoperation för att under slutet av denna vara relativt lågt eller vid andra pumpar med varierande flöde, utföres ventilarrangemanget på sådant sätt, att uLt visst minsta tryck alltid Vörvliqqcr vid Lnlopput under en ut- 7800884-læ 8 matningsoperation. Nämnda tryck skall motsvara det tryck som krävs för nedpressning av kolven 25. Detta kan exempelvis uppnås på det sätt som illustreras i bifogade figurer 5-7.
I fig. 5 visas ventilen 5 i helt öppet läge, då kontakt föreligger med ytterplungens l2 ände. Ventilens öppnande sker mot verkan av fjädern 9 till följd av trycket vid inloppet 2. Om nu det inkommande flödet minskar kommer trycket på ventilen 5 att minska, vilket medför att returfjädern 9 kommer att reducera ven- tilöppningen, så att ett visst minsta av nämnda fjäder beroende tryck alltid kommer att föreligga vid inloppet.
Vid samtliga ovan beskrivna utföringsformer erhålles en automatisk stängning av ventilen vid full tank eller om det in- kommande flödet upphör. Vidare stänges ventilen då handtaget l5 släppes ut. Vid stängning till följd av full tank eller frigöring av handtaget kommer således ventilen att stängas medan pumpen allt- jämt är tillslagen. Detta innebär, att fullt tryck uppbygges i slangen och kommer att kvarstå sedan pumpen stängts av. Då detta tryck verkar på kolven 25, medför det att ventilen kan öppnas och spärras genom indragning av handtaget 15. Vid exempelvis en sedel- automat kommer på motsvarande sätt ventilen att tendera att stängas innan trycket i inloppet blir så lågt, att rullarna 19 drages upp ur ingrepp med den inre plungen l4. Detta beror på att returfjädern 9 dimensioneras på sådant sätt, att ingångstrycket bibehâlles vid ett för förskjutning av kolven 25 tillräckligt värde. Motsvarande verkan kan även uppkomma om slangen till pistolventilen är fylld med bensin av lågt tryck, vilken emellertid till följd av sol- strålning uppvärmes,så att trycket ökar till ett värde som åstad- I kommer en förskjutning av kolven 25. Även detta medger således att en spärrning av ventilen i öppet läge kan ske.
Ovan nämnda problem löses enligt föreliggande uppfinning genom att en tillslutbar evakueringspassage anordnas från in- loppet, genom vilken ej önskat övertryck kan utjämnas. Detta kan exempelvis utföras såsom illustreras i fig. 5 och 6. Vid denna utföringsform kan fjädern 9 ej åstadkomma en fullständig till- slutning av ventilen 5, utan en smal öppningsspalt kommer att kvarstå tills ytterplungen l2 pressar ventilen 5 till tätande an- liggning mot ventilsätet 6. Detta uppnås genom att på ventilspin- deln 7 anordna en ansats 29 mot vilken den rörliga brickan ll I kommer att anpressas, då fjädern 9 tenderar att stänga ventilen.
Ansatsen skall befinna sig på sådant avstånd från ventilspindelns 7 ände, att en fullständig stängning av ventilen 5 ej kan erhållas 7800884-4 9 till följd av fjäderns verkan. Genom den kvarstående spalten kom- mer, sedan det inkommande flödet upphört, det kvarvarande över- trycket vid inloppet 2 att utjämnas. När så har skett kommer kolven 25 att återgå och draga upp rulllarna 19 ur ingrepp med innerplungen 14. Någon förnyad öppning av ventilen kan därvid.ej ske förrän pumpen åter kopplas till.
Om pistolventilen stängs till följd av automatiskt från- slag eller till följd av att handtaget l5 frigjorts medan pumpen alltjämt är tillslagen kommer ett tryck att instängas i slangen mellan pumpen och ventilen 5. Detta tryck förmår pressa ned kol- ven 25 och medger således öppning av ventilen. Vid utföringsformen enligt fig. 5 och 6 kommer emellertid, omedelbart då ytterplungens 12 anliggning mot ventilspindeln 7 upphör till följd av att hand- taget l5 drages in, nämnda övertryck att öppna ventilen 5, så att den tidigare omnämnda spalten mellan ventilen 5 och ventilsätet 6 erhålles för utjämning av övertrycket vid inloppet 2. Denna ut- jämning sker mycket snabbt, varefter kolven 25 åter pressas uppåt av fjädern 24. Kdwen drager därvid rullarna 19 ur ingrepp med den inre plungen 14, varpå ventilen åter stänges. Något övertryck kvarstår emellertid ej längre vid inloppet 2.
Som framgått ovan förhindras med ett utförande enligt fig. 5 och 6 en instängning av ett övertryck vid långsam stängning av ventilen 5 respektive erhålles en snabb utjämning av ett in- stängt övertryck vid försök att öppna ventilen.
Ett annat sätt att uppnå nämnda tryckutjämning illustreras i fig. 7. Vid denna utföringsform förses ventilspindeln 7 med en genomgående kanal 30, genom vilken övertrycket vid inloppet kan utjämnas sedan det inkommande flödet upphört. Denna kanal tätas sedan i samband med ytterplungens 12 återgång medelst en vid änden av ytterplungen anbringad gummikropp 31.
Den enligt ovan erforderliga utjämningen av övertrycket vid inloppet kan även ske på andra sätt, varvid det enda kravet är, att utjämning skall ske eller vara möljlig i samtliga lägen, då ytterplungen l2 ej anpressar ventilen 5 till tätande anliggning mot ventilsätet 6. Evakueringskanalens öppnande och stängande kan således styras av plungens 12 rörelse på önskat sätt.
I fig. 8 illustreras schematiskt ett alternativt utförande av anordningen enligt uppfinningen, vilken bygger på samma grund- princip att ventilens 5 öppnande och stängande skall vara beroende av trycket vid inloppet 2. Därvid är såsom tidigare ett membran 20 fäst vid hållaren 18 för avgränsning av en kammare ovanför mem- _vsooes4-4 branet, vilken kan utnyttjas för automatiskt frånslag i beroende av vätskenivån i tanken. Vid denna utföringsform vilar emellertid i det visade läget hållaren 18 på en stötstång 32, vilken är för- bunden med en kolv 33. Kolven 33 är förspänd mot sitt övre läge medelst en fjäder 34. En tryckkanal 35 från pistolventilens in- lopp mynnar i utrymmet ovanför kolven 33. Detta innebär, att då tryck föreligger vid inloppet 2 kolven 33 kommer att pressas ned- åt, vilket möjliggör att hållaren 18 med rullarna l9 kan pressas ned i ingreppsläge med den inre plungen 14 av en fjäder 36, för- utsatt att plungarnas 12 och 14 urtagningar befinner sig mittför varandra. Funktionen hos den i fig. 8 visade utföringsformen blir således exakt densamma som funktionen hos den tidigare beskrivna anordningen.
Fig. 9 visar hur en i samband med fig. 5-7 beskriven utjäm- ning av övertrycket vid inloppet 2 kan erhållas vid en pistolventil, som öppnas mot flödet i motsats till de ovan beskrivna utförings- formerna, vilka samtliga öppnas med flödet. Detaljer som är gemen- samma med motsvarande detaljer i fig. l har givits samma hänvis- ningsbeteckningar. Enligt fig. 9 utgöres huvudventilen av en ventil- kägla 37, vilken tätar mot ett ventilsäte 38. Käglan 37 pressas mot sätet 38 av trycket i inloppet 2 och av en fjäder 39. Ventilen kan öppnas med en stötstång 40, vilken förskjutes genom pâverkananrett handtag 41. Detta förutsätter emellertid, att rullarna 19 befinner sig i ett ingreppsläge, så att handtagets 41 förskjutning av en innerplunge 42 medför att även en med stötstången 40 förbunden ytterplunge 43 medbringas i rörelsen. Om rullarna 19 ej befinner sig i ingreppsläge kommer innerplungen 42 att förskjutas under sammanpressning av en fjäder 44. Någon öppning av ventilen erhålles därvid ej.
Med 45 betecknas en mot ett ventilsäte 46 anliggande ventil- kägla, vilken då huvudventilen 37 är öppen öppnas av trycket vid inloppet 2 mot verkan av en fjäder 47. Vid avtagande flöde kommer fjädern 47 att anpassa ventilens 45 öppning, så att tillräckligt tryck bibehålles i inloppet 2 för kvarhâllande av rullarna 19 i in- greppsläge. Fjädern 47 har således samma funktion som fjädern 9 vid utföringsformen enligt fig. l-7.
Kanalerna 26, 27 och 28 motsvarar direkt kanalerna med samma beteckningar vid den tidigare utföringsformen och funktionen vid överfyllning, pumpfrånslag och avslutning av en påfyllningsoperation genom utsläppning av handtaget blir i princip densamma som vid den tidigare utföringsformen. 7800884~l+ ll För uppnâende av den eftersträvade utjämningen av över- trycket vid inloppet kan såsom antyds en slits 48 eller 49 an- ordnas i ventilkäglans 45 tätningsyta mot stötstången 40 resp. mot ventilsätet 46. Det väsentliga är endast, att en viss kom- munikation erhålles mellan kammaren A mellan ventilkäglorna 37 och 45 och utrymmet nedströms om ventilkäglan 45. Detta kan givet- vis även erhållas på andra sätt, exempelvis genom anordnandet av ett hål genom ventilkäglan 45 eller stötstången 40 eller genom att utföra ventilkäglan 45, så att denna ej helt tätar mot ventil- sätet 46 eller stötstângen 40.
Uppfinningen kan även varieras i flera andra avseenden inom ramen för patentkraven under bibehållande av grundprincipen enligt uppfinningen innebärande att ventilens öppnings- och stängningsfunktion skall vara beroende av trycket vid inloppet och att en för utjämning av ett övertryck vid inloppet tjänande evakueringskanal skall erhållas. Så kan t.ex. hàllaren med rullar ersättas med valfri typ av utlösningsanordning,exempelvis en svängbar hake eller liknande. Anordningen är vidare ej begränsad till att endast kunna användas i samband med bränslepâfyllning av fordon utan kan utnyttjas för utportionering av önskad vätska med eller utan utnyttjande av automatiskt överfyllningsskydd.
Vid samtliga ovan beskrivna utföringsformer verkar in- loppstrycket på en kolv, vilken ger god känslighet och säkerhet.
Vid tidigare utnyttjade membran föreligger risk att dessa skall gå sönder om de göres så tunna att god känslighet erhålles. Mem- branen måste därför göras tjockare, varav följer att de blir mycket okänsliga för tryckvariationer, speciellt vid låga tem- peraturer. I Då samtliga de inledningsvis omnämnda säkerhetsriskerna är eliminerade vid en anordning enligt uppfinningen medger upp- _finningen, att anordningar för spärrning av handtaget även kan utnyttjas vid pistolventiler för självbetjäning och i samband med sedelautomater.

Claims (4)

'YBÛGSBIf-k 12 Patentkrav
1. l. Vätskeutmatningsanordning, företrädesvis i form av en s.k. pistolventil, innefattande ett ventilhus (l) med ett till en pump eller motsvarande anslutet inlopp (2) och ett utlopp (3), en ventil (5) för reglering av vätskeflödet från inloppet till utloppet, en till utloppet ansluten utmatnings- pip (4) och en för manuell påverkan avsedd manövermekanism för styrning av ventilrörelsen, vilken manövermekanism inne- fattar mellan ett ingreppsläge och ett friläge omställbara organ (19), som är inrättade att omställas mellan friläget och ingreppsläget i beroende av vätsketrycket vid inloppet (2), k ä n n e t e c k n a d av att minst en tillslutbar evakueringspassage (30; 48; 49) är anordnad för utjämning av övertrycket vid inloppet (2), om pumpen stängs av då ventilen (5) är öppen, respektive om försök att öppna ventilen göres, då pumpen är avstängd och nämnda tryck är tillräckligt för om- ställning av nämnda omställbara organ (19).
2. Anordning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att vätsketrycket vid inloppet (2) är inrättat att verka på en med nämnda omställbara organ (19) förbunden kolv (25).
3. Anordning enligt krav l eller 2, vid vilken ventilen (5) är inrättad att öppnas av trycket vid inloppet (2) mot verkan av en fjäder (9), vilken bibehåller ett förutbestämt tryck vid inloppet, k ä n n e t e c k n a d av att ventil- anordningen är så utförd, att då nämnda fjäder (9) tenderar att helt stänga ventilen till följd av att det inkommande flö- det upphört en liten evakueringspassage erhålles för utjämning av trycket i inloppet (2).
4.* Anordning enligt krav l eller 2, vid vilken ventilen (5) är inrättad att öppnas av trycket vid inloppet (2) mot verkan av en fjäder (9), vilken bibehåller ett förutbestämt tryck vid inloppet, k'ä n n e t e c k n a d av att ventil- anordningen är utförd med en evakueringskanal (30), vilken är öppen då ventilen (5) är stängd enbart till följd av verkan av tillhörande fjäder (9). ÅNFÖRDÅ PUBLIKATIONER: _ Sverige 200 741 (64 c:33/02), 218 512 (B67D 5/371), 343 837 (3670 5/371) - us 3 óos 359 041-208) ~
SE7800884A 1978-01-24 1978-01-24 Vetskeutmatningsanordning SE414395B (sv)

Priority Applications (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7800884A SE414395B (sv) 1978-01-24 1978-01-24 Vetskeutmatningsanordning
DE792933183T DE2933183T1 (de) 1978-01-24 1979-01-22 A liquid dispensing device
US06/171,232 US4331187A (en) 1978-01-24 1979-01-22 Liquid dispensing device
GB7930637A GB2036260B (en) 1978-01-24 1979-01-22 Liquid dispensing device
PCT/SE1979/000017 WO1979000542A1 (en) 1978-01-24 1979-01-22 A liquid dispensing device
EP79900077A EP0007908A1 (en) 1978-01-24 1979-08-13 A liquid dispensing device
US06/192,116 US4343336A (en) 1978-01-24 1979-11-06 Liquid dispensing device
FR8019177A FR2458018A1 (fr) 1978-01-24 1980-09-03 Robinet de puisage et de distribution d'un liquide

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7800884A SE414395B (sv) 1978-01-24 1978-01-24 Vetskeutmatningsanordning

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7800884L SE7800884L (sv) 1979-07-25
SE414395B true SE414395B (sv) 1980-07-28

Family

ID=20333755

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7800884A SE414395B (sv) 1978-01-24 1978-01-24 Vetskeutmatningsanordning

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4331187A (sv)
EP (1) EP0007908A1 (sv)
DE (1) DE2933183T1 (sv)
FR (1) FR2458018A1 (sv)
GB (1) GB2036260B (sv)
SE (1) SE414395B (sv)
WO (1) WO1979000542A1 (sv)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3304390A1 (de) * 1983-02-09 1984-08-09 Albert Hiby GmbH, 5970 Plettenberg Zapfpistole fuer vollschlauch-zapfanlagen
US4572255A (en) * 1984-04-24 1986-02-25 Alton Richards Liquid dispensing nozzle with a pump pressure responsive automatic shut-off mechanism
DE3528612C1 (de) * 1985-08-09 1986-12-11 Karlheinz 2000 Hamburg Ehlers Zapfpistole fuer Kraftstoff mit fuellhoehenabhaengiger Abschaltautomatik und pumpendruckabhaengiger Sicherheitsvorrichtung
US4658987A (en) * 1985-09-09 1987-04-21 Husky Corporation No pressure shut off for automatic fuel nozzle valve
US5007468A (en) * 1987-11-19 1991-04-16 Dover Corporation Fluid dispensing nozzle construction having a diaphragm subassembly therein and methods of making the same
US4913200A (en) * 1989-01-19 1990-04-03 Richards Industries, Inc. Liquid dispensing nozzle with a pump pressure responsive automatic shut-off mechanism
US5131441A (en) * 1990-03-20 1992-07-21 Saber Equipment Corporation Fluid dispensing system
US5184309A (en) * 1990-03-20 1993-02-02 Saber Equipment Corp. Fluid dispensing nozzle including in line flow meter and data processing unit
WO1995022491A1 (en) * 1992-06-03 1995-08-24 Rabinovich Joshua E Vapor recovery nozzle
US5549132A (en) * 1995-06-07 1996-08-27 Emco Wheaton, Inc. Convertible fuel dispensing nozzle
GB0312184D0 (en) 2003-05-28 2003-07-02 Feeney Aiden Delivery flow valve
GB2443427B (en) * 2006-11-03 2011-03-30 Fuel Savers Ltd Valve
US20110219860A1 (en) * 2008-09-17 2011-09-15 Franklin Fueling Systems, Inc. Fuel dispensing nozzle
US8752597B2 (en) 2008-09-17 2014-06-17 Franklin Fueling Systems, Inc. Fuel dispensing nozzle
RU2482057C2 (ru) * 2008-09-17 2013-05-20 Франклин Фьюэлинг Системз, Инк. Топливораздаточный пистолет
PT2386520E (pt) * 2010-05-14 2013-05-28 Elaflex Hiby Tanktechnik Gmbh & Co Pistola de abastecimento
ES2454667T3 (es) 2010-09-13 2014-04-11 Elaflex Hiby Tanktechnik Gmbh & Co. Kg Válvula de suministro
US10737928B2 (en) 2018-02-23 2020-08-11 Husky Corporation Nozzle for delivery of auxiliary or additive fluid for treating exhaust for a diesel motor for autos or truck vehicle or the like
EP4269327A1 (de) * 2022-04-29 2023-11-01 ELAFLEX HIBY GmbH & Co. KG Zapfventil

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE938650C (de) * 1953-06-26 1956-02-02 T A M Sa Selbsttaetig schliessendes Zapfventil
US3005476A (en) * 1960-03-11 1961-10-24 Dover Corp Automatic safety nozzle
US3077212A (en) * 1960-05-31 1963-02-12 Symington Wayne Corp Automatic shutoff device
DE1164265B (de) * 1960-05-31 1964-02-27 Symington Wayne Corp Automatische Zapfpistole, insbesondere zur Verwendung bei einer Benzintanksaeule
DE1896902U (de) * 1964-03-26 1964-07-16 Karlheinz Ehlers Zapfpistole fuer vollschlauchtankanlagen.
US3603359A (en) * 1968-10-17 1971-09-07 Gilbert & Barker Mfg Co Automatic trip safety fill nozzle
SE343837B (sv) * 1970-06-16 1972-03-20 Ljungmans Verkstader Ab

Also Published As

Publication number Publication date
WO1979000542A1 (en) 1979-08-09
FR2458018A1 (fr) 1980-12-26
DE2933183C2 (sv) 1988-09-29
US4331187A (en) 1982-05-25
GB2036260A (en) 1980-06-25
DE2933183T1 (de) 1980-12-18
GB2036260B (en) 1982-06-03
EP0007908A1 (en) 1980-02-06
FR2458018B1 (sv) 1984-01-20
SE7800884L (sv) 1979-07-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE414395B (sv) Vetskeutmatningsanordning
CN102320548B (zh) 放液阀
US4260000A (en) Fuel dispensing system with controlled vapor withdrawal
US4197883A (en) Secondary fuel recovery system
US3921682A (en) Automatic fuel dispensing nozzle
JPH06183499A (ja) 燃料分与ノズル組立体
US6016827A (en) Control valve for onboard refueling vapor recovery fuel system
EP2711333B1 (en) Fuel filling nozzle with vapour recovery means
US4343336A (en) Liquid dispensing device
WO1992021563A1 (en) Fuel dispensing nozzle
EP2632757B1 (en) Fuel tank for motor vehicles
US3005476A (en) Automatic safety nozzle
US5386859A (en) Fuel dispensing nozzle having transparent boot
US3996977A (en) Automatic dispensing nozzle adapted for vapor recovery
DK2428485T3 (en) dispensing nozzle
US5078188A (en) Flow rate limiting device for an automatic shut-off liquid dispensing nozzle
CA1088034A (en) Automatic shut-off nozzle having an arrangement for sensing the presence of liquid in vapor return means of the nozzle
CA3118165C (en) Device for discharging and returning fluids
US3590886A (en) Liquid flow control valves
US3196908A (en) Nozzle with vacuum operated valve tripping means
US4139239A (en) Brake accelerator for a fluid-pressure brake system having a brake control valve
EP1009711B1 (en) Main valve of a fuel dispensing nozzle
US4223699A (en) Fluid dispensing nozzle
ITMI941403A1 (it) Valvola di by-pass perfezionata per gruppo di erogazione fluidi, in particolare carburanti
AU2021352963A1 (en) Self-closing filling nozzle

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 7800884-4

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7800884-4

Format of ref document f/p: F