SE412808B - Forfarande for automatisk uppstellning och hemtning av transportvagnar, samt anordning for utforande av forfarandet - Google Patents
Forfarande for automatisk uppstellning och hemtning av transportvagnar, samt anordning for utforande av forfarandetInfo
- Publication number
- SE412808B SE412808B SE7900440A SE7900440A SE412808B SE 412808 B SE412808 B SE 412808B SE 7900440 A SE7900440 A SE 7900440A SE 7900440 A SE7900440 A SE 7900440A SE 412808 B SE412808 B SE 412808B
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- towing vehicle
- carriage
- loop
- coupling
- longitudinal direction
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B61—RAILWAYS
- B61B—RAILWAY SYSTEMS; EQUIPMENT THEREFOR NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- B61B10/00—Power and free systems
- B61B10/04—Power and free systems with vehicles rolling trackless on the ground
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Transportation (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Control Of Position, Course, Altitude, Or Attitude Of Moving Bodies (AREA)
- Handcart (AREA)
Description
790044014 dragfordonet före uppställning passerar genom raden av vagnar innan den bringas att stanna och kopplas ifrån den dragna vagnen så att denna blir uppställd på önskad plats i raden.
Automatisk hämtning avçådettasätt uppställda vagnar är emellertid förw. knippad med problem. Vid hämtning skall företrädesvis dragfordonets bakre del när: mas den uppställda vagnens främre del så att ihopkoppling kan ske medelst därför avsedd kopplingsanordning, av vilken vanligen en del förefinns på dragfordonet och en del på vagnen. Vid närmandet ställs höga krav på precision eftersom systemet är automatiskt och ihopkopplíng måste ske med mycket hög driftsäkerhet. Vidare är det ett krav att vagnen efter ihopkopplíng med dragfordonet drages ut ur raden av vag- nar i huvudsak vinkelrätt mot raden, eftersom vagnen med dess eventuella last ej får komma i kontakt med bredvidstående vagnar eller dessas eventuella last. Vagnar- na är relativt tätt uppställda eftersom vanligen minsta möjliga totala storlek på uppstäilningsplatsen önskas. I En lösning skulle kunna vara att backa dragfordonet till ett läge l rela- tion till vagnen motsvarande läget vid uppställning av densamma.
Med slingstyrda dragfordon av här aktuellt slag är en så väl kontrollerad backningsrörelse som erfordras, dessvärre synnerligen svår eller ej möjlig att åstadkomma.
Föreliggande uppfinning avser ett förfarande} vilket löser ovan beskrivna problem och vid vilket behovet av oacceptabla backningsrörelser elimineras.
Uppfinningen hänför sig således till ett förfarande för automatisk upp- ställning och hämtning av transportvagnar av det slag som beskrives i ingressen till patentkravet l.
Uppfinningen karakteriseras till väsentlig del av de kännetecken, som framgår av den kännetecknande delen av patentkravet l.
Uppflhningen hänför sig vidare till en anordning för utförande av nämnda förfarande, av det slag som beskrivs i ingressen till patentkravet 5.
Uppfinningen karakteriseras vidare till väsentlig del av de kännetecken, som framgår av den kännetecknande delen av patentkravet S. I Nedan beskrives en utföringsform av uppfinningen närmare i anslutning till bifogade ritningar, där - fig. 1 visar en föredragen utföringsform av ett dragfordon ihopkopplat med en vagn att användas vid tillämpning av uppfinningen. _ - fig. 2 visar en detaljvy av ett dragfordon enl. fig. l utan vagn ihop- kopplad med detsamma. - fig. 3 visar en utföringsform av en kopplingsanordning för ihopkopp- ling av dragfordon och vagn. 7 - fig. 4 visar en föredragen utföringsform av en uppställningsplats för tillämpning av uppfinningen med bi.a. dragfordon, vagnar, samt slingor för styr- ning av dragfordon. veøonno-4 l fig. l betecknas med 1 en föredragen utföringsform av ett dragfordon avsett att ingå i ett slingstyrt transportsystem av här aktuell typ. Dragfordonet 1 är obemannat, elektriskt drivet, samt anordnat att på känt sätt styras medelst slinga i eller på ett underlag 2, exempelvis ett verkstadsgolv, på vilket dragfor- donet framförs och vilket schematiskt inritats i fig. 1. Dragfordonet är, såsom framgår av fig. 2, på dess ovansida 3 företrädesvis mitt på ovansidan 3 och på ovansidans 3 mittlinje i dragfordonets 1 längsriktning, försedd med en kopplings- anordning. Denna utgörs av en vertikal stång 6, vilken är höj- och sänkbart anord- nad. Stången 4 utgörs exempelvis av kolvstången hos en inuti dragfordonet förefint- lig hydraulcylinder av känt slag. Stången Ä är avsedd att kunna sänkas så mycket att den i huvudsak ej sticker upp ovanför dragfordonets ovansida 3. l fig. 2 visas det läge hos stången 4, som dennaiñtagerdå en vagn är kopplad till dragfordonet 1.
I fig. l betecknas med S en föredragen utföringsform av en vagn, avsedd för transport av gods och att dragas medelst dragfordonet 1. Vagnen 5 innefattar i huvudsak _ ett rektangulärt lastplan 6, ett par av hjul 7 med-fast axel vinkel- rät mot vagnens längsriktning, samt en front med en i huvudsak vertikal del 8, vilken lutar något utåt från lastplanet 6 och en i huvudsak horisontell och utåt från vagnen riktad del 9.
Hjulen 7 är placerade under vagnen och betydligt närmare vagnens bakre ände 10 än dess främre ände 11 och således så att vagnen då den står fritt, stö- der mot underlaget 2 på hjulen 7 och dess främre undre kant 12.
Vagnens front 8,9ärpå lämpligt sätt fäst vid den främre änden 11 och ut- görs exempelvis av en plåt av lämplig tjocklek. Plåten är härvid bockad så att då den på avsett sätt är fäst vid det i huvudsak horisontella lastplanet 6 bildar den nära vertikala delen 8 och deniluvudsak horisontella utåt från vagnen riktade def len 9. Plåten är utformad så att den före bockning har formen av en parallelltra- pets i dess huvudutsträckningsplan, d.v.s. i planet vinkelrätt mot plåtens tjock- leksriktning. Formen är vidare sådan att de icke parallella sidorna är lika långa.
Den parallella sida 12, som ansluter till vagnens främre ände 11, är ungefär lika lång som den främre lastplánskanten och den parallella sida 13, som utgör den hori- sontella delens 9 fria ände 13 är någon decimeter lång.
Fronten kan naturligtvis tänkas sammansatt av flera delar utan att den karakteristiska utformningen med en horisontell, utskjutande del 9 därför föränd- ras nämnvärt. l anslutning till den fria änden 13 förefinns ett handtag 14 för manuell förflyttning av vagnen. Likaledes i anslutning till den fria änden 13 förefinns, såsom framgår i fig. 3, på den horisontella delens undersida 15 en kopplingsanord: ning, vilken är anordnad att samverka med den dragfordonet L tillhörande kopplíngs- anordningen Ä. Kopplingsanordningen tillhörande vagnen 5 utgörs, förutom av deien- 9, exempelvis, såsom iífig. 3, av ett koniskt, i huvudsak vertikalt hål 16 avsmal- nande från den horisontella delens 9 undersida 15 och inåt i tjockleksriktningen.
Stångens 4 ände 17 är koniskt utformad i avsikt att underlätta ingrepp i hålet 16. i 79001140-4 éäiâïféfiáïà in* Hålets 16 koniska del kan kompletteras med exempelvis eÉfÉÉatt:på'Éeä delens 9 undersida l5 för att ytterligare underlätta ingrepp.
Den utformning av vagnen 5 som beskrivits ovan medger dels att dragfor- donet efter ihopkoppling kan svängas mycket kraftigt relativt vagnen, dels att vag- nen då den uppställts är mycket svår att flytta, d.v.s. den bibehåller det läge, i vilket den ursprungligen uppställts. l fig. Ä visas schematiskt i eller på underlaget 2 placerade slingor, med vilka dragfordonen l styras på känt sätt medelst-signaler och figuren visar en före- dragen utföringsform av ett slingsystem för en uppställningsplats av tidigare nämnt slag för vagnar 5. En slinga 18 utgör tillfartsslinga till uppställningsplatsen och en slinga l9 utgör frånfartsslinga från uppställningsplatsen.
En del av slingan l8 och en del av slingan l9 ligger inom uppställnings- platsen och är där i huvudsak raka och löper parallellt med varandra och på visst avstånd från varandra. Mellan och i huvudsak vinkelrätt mot dessa delar löper ett antal slingor 20 utgörande stickspår. Varje stickspårsslinga 20 utgör uppställnings- plats för en vagn 5. l fig. Ä har fyra stickspårsslingor 20 inritats. Varje stick- spårsslinga 20 ansluter i dess ena ände mjukt till tillfartsslingan l8 medelst en 900 -kurva Zl och i dess andra ände mjukt till frånfartsslingan l9 medelst en 90°- kurva 22 såsom visas i fig. Å.
Inom uppställningsplatsen förefinns även en slinga 23, vilken löper paral- lellt med slingdelarna 18 och l9 mellan dessa och på "frânfartssidan" av vagnarna 5 på uppställningsplatsen såsom visas i fig. Ä. Slíngan 23 korsar således stickspåren20. l anslutning till varje sådan korsning ZÅ, och strax efter korsningen i den i riktning ett dragfordon är avsett att framföras längs slingan 23, förefinns en av- fartsslinga 25. Avfarten sker åt ”frânfartssidan" och slingan 25 beskriver en kurva företrädesvis större än 90° och korsar således ett stickspår 20, samt ansluter mjukt till slingdelen l9 inom uppställningsplatsen såsom visas i fig. H- Slíngan 23 slutar i en sådan avfartsslinga 25 i den ände som ligger närmast tlllfarten till uppställningsplatsen och är i dess andra ände medelst en l80°-kurva 26 sammankopplad med slingdelen 19, såsom framgår av flg. 4. ' I tillfartsslingan l8 före den första kurvan 21, som utgör avfart till det första stickspåret 20, förefinns i tillfartsriktningen först en mottagare 27, samt efter denna ett stopp 28. I frånfartsslingan 19 förefinns utanför uppställnings- platsen en mottagare 29.
Stopp 30 förefinns också i slingan 23 strax efter varje korsning 20 i den riktning ett dragfordon l är avsett att framföras längs slingan 23. Stopp 3l före- finns i varje stickspår 20 strax efter varje korsning 20 på "frånfartssidan" av kors- ningen 24. __ Nämnda stopp utgörs av exempelvis en i eller på nämnda underlag förefintlig metallplatta. Hedelst exempelvis en i dragfordonet förefintlig avkänningsanordning som påverkas av metallplattan slås dragfordonets drivutrustning ifrån varvid dragfor- donet stannar. Avkänníngsanordningen kan exempelvis vara av induktiv typ. ' - . 79ßüliliü-li Uppställning och hämtning av vagnar 5 tillgâr på följande sätt. be funkr _tioner, vilka beskrives nedan erfordrar styr- och kontrollsystem. Detta är av känt slag och innefattar lämpligen en dator. Nämnda styr- och kontrollsystem beskrives ej närmare här.
Vad som här karakteriseras som automatiskt utförs medelst nämnda styr- och kontrollsystem.
Då en vagn 5 skall uppställas framförs denna och ett dragfordon l längs tillfartsslingan 18 utanför uppställningsplatsen. Medelst mottagaren 27 registre- ras av nämnda styrsystem dragfordonets 1 ankomst. Mottagarna 22,29 är så anordnade och övervakade av styrsystemet att dragfordonet bringas att stanna vid stoppet 28 om något dragfordon förefinns mellan mottagarna 22,29. I slingan 18 styrs dragfor- donet på känt sätt medelst en signal med en frekvens f]. Signal med f] har i fig. Å markerats med streckad linje bredvid aktuell slinga. Om inget dragfordon 1 redan förefinns mellan mottagarna 2å,29 "tänds", medelst nämnda överordnade styrsystem en signal med frekvensen f1 längs det och endast det stickspår 32, som innefattar önskad och ledig uppställningsplats för vagnen, vilken vagn i fig. 4 betecknas med 33. Dragfordonet betecknas med 3Å. Signal med fï tänds ända fram till stoppet 31 i stlckspårsslingan 32. Dragfordonet framföras nu tills det bringas att stanna vid stoppet 31. Dragfordonet 3h och vagnen 33 intar då det läge, som visas i fig. 4, vilket för vagnen är önskat uppställningsläge. Härvid befinner sig kopplingsanord- ningarna ë,l7,l6 på dragfordon resp. vagn i huvudsak vertikalt ovanför korsningen Zü. Stången Å bringas därefter automatiskt att sjunka så att den ej längre är i in- grepp med hålet l6, varvid dragfordonet och vagnen isärkopplas från varandra. Här- vid sänks vagnens front till att vila på hjulen 7 och dess.främre kant 12. Vagnen 33 har således uppställts på önskad plats.
Då dragfordonet, efter det att vagnen 33 uppställts, skall hämta en vagn 35 från uppställningsplatsen omkopplas automatiskt dragfordonet på känt sätt till att följa, d.v.s. styras med hjälp av, en signal med frekvens fz. En signal med fz s är tänd i den del av stickspårsslingan 32 som förefinns mellan stoppet 31 och kors- ningen 36 mellan stickspårsslingan 32 och avfartsslingan 25. En signal med frekven- sen fz betecknas i fig. 4 med prickad linje vid sidan av aktuell slinga. Signal med fz är, såsom visas i fig. 4, även tänd längs den efter korsningen 36 förefintliga delen av avfartsslingan 25, längs slingdelen 19, längs kurvan 26, samt längs sling- an 23 ända fram till stoppet 30 i anslutning till den vagn 35, som skall hämtas.
Dragfordonet, vilket i detta fall betecknas med 37, framförs således före 1- ihopkoppllngen. med vagnen 35 parallellt med raden av uppställda vagnar 5. Före i- hopkoppling körs dragfordonet 37 in under den horisontella delen 9 hos vagnen 35.
Stoppets 30 läge är så avpassat att dragfordonet bringas att stanna då stången H befinner sig vertikalt under hålet 16 i delen 9, d.v.s. vertikalt ovanför korsning- en ZÅ. För ihopkoppling höjs automatiskt stången Å så att denna kommer i ingrepp med hålet 16. Stången höjs minst så mycket att vagnens främre kant 12 ej längre vi- lar på underlaget 2. Efter ihoppkoppling tänds automatiskt en signal med f1 i av- fartsslingan 25, vilken börjar i anslutning till stoppet 30, och sträcker sig fram till korsningen 36 och dragfordonet omkopplas likaledes automatiskt till att följa signal med fï. Dessutom tänds signal med f1 i aktuella delar av stickspårsslinganzß och frånfartsslingan 19 enl. fig. 4, varvid dragfordonet 37 med vagnen 35 kan läm- na uppställningsplatsen.
Avfartsslingan 25, samt aktuell del av sticßpårsslingan 20, d.v.s. mel- lan korsningen 36 och frånfartsslingan 19, är utformade så att dragfordonet, då detta efter ihopkoppling med en vagn framförs längs avfartsslingan 25 och ovan- nämnd del av stickspårsslingan 20 och drager ut vagnen ur raden av vagnar, beskri- ver en s-liknande rörelse. Dragfordonet gör härvid strax efter ihopkoppling och i- gångsättning en skarp sväng företrädesvis större än 900. Detta rörelseschema hos dragfordonet medför att vagnen som skall hämtas, under utdragningen ur raden av vagnar bringas att utföra synnerligen begränsade.svängningsrörelser. Vagnen med dess last drages i stället ut i det närmaste vinkelrätt mot vagnsraden och utan att p.g.a. stora svängningsrörelser komma i kontakt med bredvidstående vagnar el- ler dessas last även om vagnarna står relativt tätt i raden.
Dragfordonet passerar mottagaren 29 då det lämnar uppställningsplat- sen, vilket registreras medelst denna varefter ett nytt dragfordon kan tillåtas passera in på uppställningsplatsen.
Med det hämtningsförfarande som beskrivits ovan hämtas vagnar ur en rad utan att dragfordonet bringats att utföra backningsrörelse, d.v.s. kopplingsanord- ningen 4,17,l6 bringas i läge för ihopkoppling utan att backningsrörelse hos drag- fordonet erfordras. Kopplingsanordningen ü,i7,16 bríngas således i läge för ihop- koppling genom att dragfordonet framförs framåt parallellt med raden av vagnar, samt brlngas att stanna då nämnda läge uppnåtts. Hålet 16 befinner sig då vertikalt ovanför stången Ä. För att vagnen skall kunna dragas i huvudsak rakt ut ur raden av vagnar, svänges därefter dragfordonet, likaledes utan att utföra backningsrörelse, så att dess längsriktning vrfds till att ungefär sammanfalla med nämnda vagns längs- riktning.Dragfordonet kan även svängas helt eller delvis före ihopkoppling.
Ovan har en utföringsform av ett förfarande enl. uppfinningen, samt anord- ningar för génomförande av förfarandet beskrivits. Naturligtvis kan ett flertal mo- difieringar och alternativa utföringsformer tänkas. Sålunda kan den rörliga delen hos kopplingsanordníngen, d.v.s. stången Ä, tänkas placerad på vagnarna 5 och hålet 16 på dragfordonet, varvid stången H således kommer att vara nedåtriktad. Kopplings- anordningar av annat slag kan också tänkas, som fyller de krav som ställs.
Vidare kan natunligtvis en horisontell, utskjutande del, motsvarande delen 9 på vagnarna, placeras utskjutande bakåt på dragfordonet i stället för på vagnarna.
Vagnarna förses då framtill med en ögia eller liknande och stången Å placeras lämp- ligen l den fria änden av den utskjutande delen på dragfordonet. För att uppnå läge för ihopkoppling svänges dragfordonet, såsom tidigare beskrivits, skarpt I riktning från raden av vagnar, varvid den horisontella, utskjutande delen svänges mot nämnda ögia till ihopkopplingsläge. “ -79Û01r40-lr 7 Slingan 23 kan utföras på ett flertal sätt så att dragfordonet vid ihoo-vv koppling vid hämtning intar ett läge med dess längsriktning i huvudsak vinkelrät mot vagnens längsriktning.
Vidare kan tekniska ekvivalenter till den ovan angivna slingan, såsom optiska slingsystem utnyttjas utan att uppfinningstanken frångås.
Uppfinníngen skall således inte anses begränsad till den ovan angivna ut- föreingsformen, utan kan varieras inom dess av bifogade patentkrav angivna ram.
Claims (8)
1. Förfarande för automatisk uppställning och hämtning av transport- vagnar, vilka vagnar företrädesvis är odrívna och avsedda att förflyttas medelst ett.exempelvis elektriskt drivet dragfordon, samt är avsedda att i en bestämd» 'ordning automatiskt uppställas på en uppställningsplats i rad bredvid varandra, samt att automatiskt hämtas från nämnda uppställningsplats i en viss ordning, vilken kan vara oberoende av den i vilken de uppställts, k ä n n e t e c k n a t a v, att dragfordonet (1,37) vid hämtning av en vagn (5,35) styres relativt en med för ihopkoppling med nämnda dragfordon (l,37) förefintlig ihopkopplings- anordning (16) hos nämnda vagn (S,35) så att ihopkopplingsanordningen (16) bringas i läge för ihopkoppling utan att dragfordonet (l,37) bringas utföra backnings- rörelse, exempelvis så att dragfordonets (l,37) längsriktning vid nämnda läge är i huvudsak vinkelrät mot vagnens (5,35) längsriktning, och av att dragfordonet, som ihopkopplas med vagnen, före och/eller i samband med utdragning av nämnda vagn ur raden av vagnar svänges, likaledes utan backningsrörelse, så att dess längsriktning vrids till att ungefär sammanfalla med nämnda vagns längsriktning, varefter dragfordonet helt utdrager nämnda vagn.
2. Förfarande enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t a v, att dragfordonets (l,37) längsriktning vid nämnda läge för ihopkoppling vid hämtning, är i huvud- sak vinkelrät mot vagnens (5,35) längsriktning.
3. Förfarande enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a t a v, att dragfordonet (l,37) då detta ihopkopplats med nämnda vagn (5,35), framföres framåt, d.v.s. utan backningsrörelse, och samtidigt bringas att utföra en första sväng i riktning från vagnen (5,35) samt därefter en andra sväng åt motsatt håll, d.v.s. följa en s-lik- nande bana, så att dess längsriktning vrids till att sammanfalla med nämnda vagns (5,35) längsriktning. Ä.
4. Förfarande enligt krav 1,2 eller 3, k ä n n e t e c k n a t a v, att vid nämnda läge för ihopkoppling befinner sig den del av dragfordonet (l,37), vilken innefattar en kopplingsanordning (Ä,17) under en vagnen (5,35) tillhörande och från vagnen riktad, samt i huvudsak horisontell del (9), vilken utgör en del av, samt innefattar en annan del (16) av en koppllngsanordning (9,l6) och av, att ihopkoppling bringas ske genom att kopplingsanordningarna (ü,l7,9,l6) vid nämnda läge bringas att samverka.
5.7 Anordning för automatisk uppställning och hämtning av transportvagnar, vilka vagnar företrädesvis är odrívna och avsedda att förflyttas medelst ett exempelvis elektriskt drivet dragfordon, samt är avsedda att i en bestämd ordning automatiskt uppställas på en uppställningsplats i rad bredvid varandra, samt att. automatiskt hämtas från nämnda uppställningsplats i en viss ordning, vilken kan vara oberoende av den, i vilken de uppställts, där dragfordonet vid hämtning av en vagn styres 790VÛ4l+0~l+ 9 relativt en med för ihopkoppling med nämnda dragfordon förefintlig ihopkopplings- anordning hos nämnda vagn så att ihopkopplingsanordningen bringas i läge för ihop- koppling utan att dragfordonet bringas att utföra backningsrörelse, exemepelvis så att dragfordonets längsriktning vid nämnda läge är i huvudsak vinkelrät mot vagnens iängsriktning, samt att dragfordonet, som ihopkopplas med vagnen, före och/eller i samband med utdragning av nämnda vagn ur raden av vagnar svänges, likaledes utan backningsrörelse, så att dess längsriktning vrids till att unge- fär sammanfalla med nämnda vagns längsriktning, varefter dragfordonet helt ut- drager nämnda vagn, k ä n n e t e c k n a t a v, att en slinga (23), medelst vilken dragfordonet (l,37) på i och för sig känt sätt är avsett att styras, före- finns anordnad, på eller i det underlag (2), på vilket dragfordonet (i,37) är avsett att framföras, så att slingan (23) löper parallellt med nämnda rad av vagnar (S,33,35) och vinkelrätt mot vagnarnas längsriktning och på den sida av vagnarna, på vilken dessas front (8,9) förefinns och av, att ett stycke efter varje avsnitt av slingan (23), på vilket ihopkoppling mellan dragfordon (l,37) och en vagn (5,3S) är avsett att ske, sett i den riktning dragfordonet (l,37) är av- sett att framföras längs slingan (23) förefinns en avfartsslinga (25), vilken beskriver en skarp kurva, företrädesvis större än 900, i riktning från raden av vagnar (5,33,35) och av, att en slinga (22) eller slingdel (22) förefinns anordnad så att den ansluter till avfartsslingan (25) efter nämnda skarpa kurva, exempel- vis genom att korsa avfartsslingan (25), och beskriver en kurva (22) åt motsatt håll jämfört med nämnda skarpa kurva, varvid således ett dragfordon (i,37) som styrs medelst och framförs längs nämnda avfartssiinga (25) och nämnda till avfarts- slingan (25) anslutande slinga (22) eller slingdel (22) kommer att beskriva en s- formad bana, samt av att nämnda ihopkoppling (4,i7,9,16) är anordnad att ihop- koppla dragfordon (i,37) och vagn (5,35) vid nämnda läge och så anordnad att drag- fordonet (l,37) tillåts utföra en svängningsrörelse, efter ihopkoppling, så att dragfordonets (i,37) och vagnens (5,3S) längdaxlar sammanfaller.
6. Anordning enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a t a v, att nämnda kopp- lingsanordning (ü,i7,9,i6) utgörs av en första del (Ä,17) vilken förefinns på nämda dragfordon (l,37) och en andra del (9,i6) vilken förefinns på nämnda vagn (5,35), och där nämnda första del (Å,l7) är anordnad i anslutning till dragfordonets (i,37) ovansidaT(3), företrädesvis mitt på ovansidan (3) och på ovansidans (3) _mittlinje i dragfordonets, (1,37) längsriktning, vilken första del (fi,l7) utgörs av en stång (Å), vilken stång (4) är i huvudsak vertikal, samt höj- och sänkbar och där nämnda andra del (9,l6) utgörs av en från nämnda vagn (5,35) framåt och hori- sontellt utskjutande del (9) försedd med hål (16) på undersidan (15) av och nära den fria änden (13) av nämnda horisontella dei (9), vilket hål (16) är i huvudsak vertikalt riktat och konlskt utformat, och vilket är avsett att samverka med nämnda stång (Å) i syfte att ihopkoppla dragfordon och vagn. ' '7900lili0-4 10
7. Anordning enligt krav 6, k ä n n e t e c k n a t a v, att nämnda stång (Å) utgörs av kolvstången (Å), hos en företrädesvis inuti dragfordonet (l) an- ordnad hydraulcylinder (38), där kovlstångens Fria ände (17) är lämpligt , ex- empelvis koniskt utformad.
8. Anordning enligt krav 6, k ä n n e t e c k n a t a v, att nämnda vagn (S) är utrustad med endast ett par av hjul (7) med fast axel vinkelrät mot vagnens (S) längsriktning där hjulen är placerade under vagnen och betydligt närmare vagnens bakre ände (10) än dess främre ände (ll), varvid den då den står fritt stöder hjulen (7) och dess främre undre kant (l2) eller lämplig anordning i anslutning till nämnda kant (12), mot ett underlag (2).
Priority Applications (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE7900440A SE412808B (sv) | 1979-01-17 | 1979-01-17 | Forfarande for automatisk uppstellning och hemtning av transportvagnar, samt anordning for utforande av forfarandet |
US06/111,789 US4306503A (en) | 1979-01-17 | 1980-01-14 | Procedure for automatically disposing and fetching carts and a device for carrying out said procedure |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE7900440A SE412808B (sv) | 1979-01-17 | 1979-01-17 | Forfarande for automatisk uppstellning och hemtning av transportvagnar, samt anordning for utforande av forfarandet |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE412808B true SE412808B (sv) | 1980-03-17 |
Family
ID=20337051
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE7900440A SE412808B (sv) | 1979-01-17 | 1979-01-17 | Forfarande for automatisk uppstellning och hemtning av transportvagnar, samt anordning for utforande av forfarandet |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4306503A (sv) |
SE (1) | SE412808B (sv) |
Family Cites Families (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US1424788A (en) * | 1919-12-08 | 1922-08-08 | Charles T Westlake | Electric truck |
DE1804791C3 (de) * | 1968-10-24 | 1975-05-28 | Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart | Transporteinrichtung für die selbsttätige Beförderung von Lasten |
GB1359823A (en) * | 1970-06-15 | 1974-07-10 | Crisplant As | Conveyor systems |
US3933099A (en) * | 1971-07-29 | 1976-01-20 | H. Jungheinrich & Co. | Vehicle control apparatus for a closed transporting system |
US4106636A (en) * | 1976-11-24 | 1978-08-15 | Burroughs Corporation | Recirculation buffer subsystem for use in sorting and processing articles including mail flats |
-
1979
- 1979-01-17 SE SE7900440A patent/SE412808B/sv unknown
-
1980
- 1980-01-14 US US06/111,789 patent/US4306503A/en not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
US4306503A (en) | 1981-12-22 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
EP2848502B1 (de) | Routenzug sowie Steuerungsverfahren für Routenzug | |
DE60202095T2 (de) | Luftfrachttransportsystem | |
EP2848498B1 (de) | Routenzug und zugehöriges Steuerungsverfahren | |
US5480274A (en) | Aircraft tug without tow bar | |
DE2352176B2 (de) | Anlage zum umschlag von stueckgut | |
DE19621651A1 (de) | Vorrichtung zum Abkuppeln von Schienenfahrzeugen | |
EP3118152B1 (de) | Verfahren zur geschwindigkeitssteuerung eines kommissionierflurförderzeugs | |
EP3216744B1 (de) | Verfahren zur steuerung eines flurförderzeugs beim kommissionieren | |
DE202020103181U1 (de) | Ein autonomer Gabelstapler | |
WO2005108194A1 (de) | Verfahren zum abstellen und aufnehmen eines sattelaufliegers | |
DE102015113445A1 (de) | Verfahren zur Geschwindigkeitssteuerung eines Kommissionierflurförderzeugs | |
DE29922538U1 (de) | Verteileinrichtung für Güter | |
DE102007007599A1 (de) | Verladevorrichtung und Verfahren für Transportgüter | |
EP3992058A1 (de) | Verfahren zum transportieren eines warenträgers mittels eines zumindest teilweise automatisiert betreibbaren flurförderfahrzeugs | |
DE102019110152B4 (de) | Vorrichtung für die Ausgabe und das Sammeln von Warnkegeln | |
SE412808B (sv) | Forfarande for automatisk uppstellning och hemtning av transportvagnar, samt anordning for utforande av forfarandet | |
EP3628575B1 (de) | Dolly sowie verfahren zu seinem betrieb | |
DE102018001734A1 (de) | Regalsystem für einen Laderaum eines Transportfahrzeugs | |
DE102017209791A1 (de) | Autonome Transportvorrichtung zum Transportieren von Kraftfahrzeugen | |
DE102021205701A1 (de) | Lagersystem mit selbstfahrenden Wagen | |
DE102015111650A1 (de) | Erntesystem mit automatischem Transportkistenwechsel | |
DE102018210354A1 (de) | Verfahren und System zur Freigabe eines autonomen Fahrmodus eines Kraftfahrzeugs | |
DE19809417B4 (de) | Transportvorrichtung zur Montage und zum Transport von U-Booten | |
WO2020239376A1 (de) | System umfassend einen routenzug mit mindestens einen routenzuganhänger und mindestens einen von dem routenzuganhänger aufnehmbaren wagen | |
DE102018210361A1 (de) | Verfahren zum Ermitteln einer Relativpose zwischen einem Fahrzeug und einem Zielobjekt |