SE406773B - Forfarande och anordning for sleckning av hett massgods - Google Patents

Forfarande och anordning for sleckning av hett massgods

Info

Publication number
SE406773B
SE406773B SE7404395A SE7404395A SE406773B SE 406773 B SE406773 B SE 406773B SE 7404395 A SE7404395 A SE 7404395A SE 7404395 A SE7404395 A SE 7404395A SE 406773 B SE406773 B SE 406773B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
container
extinguishing
coke
liquid
lid
Prior art date
Application number
SE7404395A
Other languages
English (en)
Inventor
F Godde
H Holler
Original Assignee
Eschweiler Bergwerksverein
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eschweiler Bergwerksverein filed Critical Eschweiler Bergwerksverein
Priority to SE7404395A priority Critical patent/SE406773B/sv
Publication of SE406773B publication Critical patent/SE406773B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10BDESTRUCTIVE DISTILLATION OF CARBONACEOUS MATERIALS FOR PRODUCTION OF GAS, COKE, TAR, OR SIMILAR MATERIALS
    • C10B39/00Cooling or quenching coke
    • C10B39/04Wet quenching
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10BDESTRUCTIVE DISTILLATION OF CARBONACEOUS MATERIALS FOR PRODUCTION OF GAS, COKE, TAR, OR SIMILAR MATERIALS
    • C10B39/00Cooling or quenching coke
    • C10B39/14Cars

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Coke Industry (AREA)

Description

_ .,_...~... . .-i«-;n=-æ~..»-..J tum-a. s, l . \.-.':._,..\.._~..» ...JN-.saïz-z- u-ndaw... :- r-u... Lan-fear... .aux sura-__... . '7lrQla39S-1 V 2 svårigheterna och kostnaden kring en variahel mängd släckningsvätska på bottenytan skulle nämligen en oregelbunden släckning av kolsnassan förorsakas redan därigenom att ån¿an alltid följer den väg, so: er- bjuder det minsta motståndet, varigenom helt olikartade ströLnin¿s- förhållanden skulle uppträda vid koksmassans basyta. On man dessutom tar hänsyn till Leidenfrostc fenomen, enligt vilket vid slåckningens början vattnet bortstötes, varvid det outnyttjat rinner längs godsets sluttande överyta, och beaktar att vattnet under släokningens andra fas hindras att tränga in i koksnassan genom den xotström uppstigande ångan, varjämte den ur massan uppstigande överhettade vattenan¿an tar :upp, tills mïttning inträder; en del av detta matten som sålunda berövas släckningsprooessen, så är det förståeligt varför de med de kända släckningsförfarandena förbundna nackdelarna lett till att släckningsförfaranden av detta slag inte haft någon framgång i praktiken. ^ Därutöver omöjliggör de kända anordnin¿arna genomförandet av ett släckningsförfarande, som leder till en likformigt låg fukthalt i koksmassan, eftersom den djupast liggande massadelen måste upgtaga den överskjutande sllckningsvätskan mot slutet av slåckningsprocessen, vilken vätska man emellertid inte kan undvara för släokningen av de överliggande massapartierna. Vid ett med de kända anordningarna genom- fört släckningsförfarande kan icke neller någon enhetlig ångtemperatur ernås, eftersom släckningsprocessen måste fortgå så länge att ång- temperaturen ingenstädes i massan överstiger 40000 på det att partiell självantåndning i koksmassan må kunna undvikas. Även detta har till följd att i de djupare liggande onrudena av högen visar koksmassan vid slutet av släckningsprocessen en väsentligt högre fukthalt än i ovanför liggande områden.
Det har vidare redan föreslagits att inte såsom enligt hittills- varande praxis spruta släckningsvätskan finfördelat över koksen utan i stället trycka in den i koksbädden i kompakta strålar. Därigenom uppges släckningsvätskan skola snabbt genontränga koksbädden vid kokshögens högsta punkt och medan den flyter llngs släckningevagnens sluttande botten ständigt under partiell förângning avge ånga till kylning av den ovanför liggande kokshögen. Frånsett de redan påtalade, av koksmassans snedllge förorsakade nackdelarna bortföres därvid större delen av koksens förnimbara värme genom den i ånga icke övergående släckningsvatskan.
Föreliggande uppfinning avser ett förfarande för släckning av hett lösmaterial, särskilt koks, vid vilket släckningsvätskan, som genomströmxar lösgodset, fullständigt utnyttjas vid släckningeprocessen och även ångan, som därvid bildas, tvingas nedverka vid absorptionen POOR i QUALITY .. ' ' ev4ou395-1 av överhettningsvärmet, utan att nlhokningsprocessen åtföljes av de eljest vanliga stoftemissionerna släokningsvatten.
Med utgångspunkt från det inledningsvis beskrivna förfarandet föreslås enligt uppfinningen att det lösa materialet (koksen) hálles vid konstant höjd över en av materialet täckt, väsentligen horisontell basyta och att släckningsvätskan och ångan; som bildas av vätskan, får under så lång tid inom en tidrymd av 45 till 90 sek. jämnt genomströmma materialet tills ångtemperaturen minst sjunkit till 400°C, varvid _ mängden över materialet jämnt fördelad släckningsvätska avpassas på i och för sig förut känt¿sätt så att vätskan förångas med undantag av en av materialet upptagenïdel, vilken i släckt koks kvarlamnar en fuktig- eller kvarlämnar nömnvürda mängder _hetsha1t som ligger under 2%. s med förfarandet enligt uppfinnin¿en slipper man undan sned- llggning av godset, som skall släokas, och m¿n¿den av den över godset jänmt fördelade slächningsvätskan kan anpassas så snävt att det inte hopar sig släckningsvütaka i överskott, och att man sålunda slipper ordna för avledning av denna. Genom att slLoknin¿svätskan helt förångas det föreliflvande förfarandet fullständigt från förut kända skiljer sig _00 förfaranden. En ny väg anvisas. Därvid utnyttjar man enligt uppfin- ningen det kända förhâllandet att vid släckning av koks kan ångan med ringa övertryck upptaga övernettningsvärme vid temperaturer från ca 7oo°c ner till 250%.
En särskild fördel med förfarandet enligt uppfinningen ur miljö- vârdssynpunkt ligger däri att det inte förekommer någon het släoknings- vätska; eftersom allt för slückningen pâfört vatten bortledes som starkt överhettad vattenånga. Vid användande av förfarandet enligt uppfinningen bortfaller sålunda de omfattande anordningarna för kylning, rening, förbehandling och tillförsel av sldokningsvätskan.
Vid släckning av koks bildas det grus till följd av volym- kontraktion och egenheter i strukturen hos koksen. Vid den hittills praktiserade öppna slaekningen ryckas detta grus till ansenlig del med den uppstigande ångan. Genom den i och för sig förut kända avskärm- ningen av lösgodset mot ytterluften, vilken dock först genom förelig- gande uppfinning kunnat framgângsrikt genomföras i praktiken, kan man försäkra sig om att vid släokning av koks kvarhålles detta grus till största delen i det som filter verkande lösgodset. Därigenom bidrar uppfinningen till en förbättring av de hygieniska förhållandena i fråga om ytterligare ett på miljön inverkande utsläpp vid de nu använda förfarandena.
För utförande av förfarandet enligt uppfinningen föreslås en an- ordning av det slag som består av en behållare som kan avskärmas gent- emot ytterluften, varvid behållaren har anordningar för att tillföra _:__.
- - “I ß/ÖÜR i a a (IEALITY i i s n.. ._.. ._ -..w-.a-...a a. ....-u.fi. a... ... än. .u.....w“.;~..-.....-.vm..._'~>...- ' u..~..'._:....~ mini. _ _ _ -__ a... Wa-...naßd s... -..sm v 7ie6lø395-1 ~ p 4 släckningsvatten uppifrån och att släppa ut vid släckningen bildad ånga i behållarens nedre del. Anordningen består av en eldfast behållare, some rymmer det heta lösa materialet. Denna har en genomsläpplig väsentligen 'horisontell botten och etta-att slutande lock, vilket har mot behåliarens inre riktade, till en rörledning anslutna utloppsöppningar, varvid behål- laren vilar på en box, vars av roststavar bestående överdel bildar den pgenomsläppliga behållarbottnen, och av vars sidoväggar minst en är vid sin överkant utåt svängbart lagrad kring en horisontell axel.
Därvid utföres benållarenñiöretršdesvis så att man på en för- hållandevis liten grundyta får ett så nögt materiallager som möjligt.
Därigenom blir det möjligt att lokalisera en släckningsva¿n av vid kokssläckning använt slag pâien punkt. Led enfpunktsflokalisering möjliggöres i synnerhet anordnandet av ett gastätt ledningssystem mellan koksugnskammaren och släckningsvagnen. Härigenom kan nan med relativt enkla medel åstadkomma ett tillförlitligt miljöskydd genom att man ernår ett fullständigt undertryckande av stoítutsläpp vid koksens dechargering från koksugnskammaren. f Vid en utföringsform av anordningen enligt uppfinningen ligger locket med en slang på ett kylt rör, som bildar bchållarens kant.
Enligt en ytterligare utföringsform av anordningen enligt uppfinningen är vertikalt i centrzl över locket ett bär- och anslut- ningsrör anordnat, som står sidledes i förbindelse med horisontala stutsar.
Bär- och anslutningsröret har företrädesvis en längd, som.är omkring 1,5 ¿än¿er benållarens nöjd och är öppet upptill.
Enligt en íöredragen vidareutveckling griper stag, som styrd locket, om bär- och anslutningsröret.
Slutligen innefattar föreliggande uppfinning en utföringsform av anordningen, enligt vilken behållarens kant är vid avlägsnat lock noggrant anpassad till en styrnin¿:detalj för koksnassan.
Ritningarna visar schenatiskt en anordning för utförande av iörfarandet enligt uppfinningen. I vertikalsektion ¿r fig. 1 en försöksanordning av släckningsbenållaren, íig. 2 en utförin¿sform av släckningsbehållaren, fig. 5 slïckningsbcnållaren framför en norison~ talkammarugn i en sektion utefter linjen III - III i fig. 4 och rig. 4 samma anordning i en sektion utefter linjen IV - IV i fig. 5.
En ungefärligen kubisk behållare 1 med en kantlängd av omkring 1 m är försedd med en genomslapplig botten 2. En därunder befintlig fri box 3 är tätt tillsluten nedåt och på två sidor. De båda åter- stående gränsytorna i sidled är företrädesvis utförda som tättslutande rörliga sidoväggar 4. I behållaren 1 befinner si¿ koksmassan 5 med en temperatur av ca 100000. Behållaren 5 är tätt tillsluten med locket 6.
Detta lock 6 har mot behâllarens inre riktade utslëppsöppnin¿ar S, som ' P\11\ 0 uuALfiv i 1 “få 'lh04395-1 5 är jämnt fördelade över ytan och är anslutna till rörledningen 7. medelst en flexibel anslutning 9 med en snabbfog 10 kan rörledningen 7 förses med vatten.
Så snart vattnet påkopplats utvecklas ånga i den glödande _koksmassans 5 övre skikt och ångan tvingas att finna vägen nedåt genom .övre skiktet bildade ångan och den i form av icke-förångade droppar ned É knksen. Därvid inställer sig en ungefärlig jämvikt mellan den i det å. n.
I i kokshögens djup medryckta vattenkvantiteten. Beroende på den per tidsenhet påförda vattenmängden fördelar sig därvid den egentliga vattenförângningszonen mellan toppytan under locket 6 och hela koks- massan 5. Genom det även här verkande Leidenfrostska fenomenet kan vid för hög ânwhastighet vattendroppar ryckas med genom den heta koks- O dmassan 5, och därigenom kommer de till ângutsläppet. Mellan vatten- .e jämnt paföraa vattenmangden beiöpte sig till so - 120 l/min. tillsatsen per tidsenhet, ångtrycket och den vid siktbottnen 2 ut- rusande ångan finns det-ett fysikaliskt sammanhang. Med stigande vattenmängd ökas ångtrycket och sänkas begynnelseångtemperaturen, eftersom de medryckta vattendropparna medför att ångbildningsrummets tyngdpunkt sjunker nedåt, och överhettningsvägen för ångan genom den 'heta koksmassan 5 blir kortare nedåt. I försöksanordningen inställda sig i en manometer 11 ett ångtryck av 520 - 1500 mm v.p.; när den Vid utförandet av försöken inträder som vid alla direkta knkssläckningsförfaranden en vattenreaktion. Under de första bråk- ,delarna av en sekund efter det att påförandet av vattnet börjat är ik vattengashalten i ca 600° het ånga ännu så hög, att den genast tänder i_i fria luften. Flamman slocknar snabbt. Pâ samma gång sjunker ång- f“temperaturen, mätt medelst ett snabbverkande termoelement 12, på 45 f 75 semmaer till ca 250 _ 400%. e fv-s Släckningsprocessen kan betraktas som avslutad, när àngtempera- ädturen har nått 500°C. Men även kokscharger vid vilka släckningspro- cessen avbrutits vid en ångtemperatur av något över 400°C har släckts é ßftillfredsställande. I efterföljande tabellanges karakteristiska 5 resultat av en del försök under skilda marginalbetingelser. Den fi'brist pg linearitet som kan konstateras beror på de statiska skill- naderna hos koksmassorna i det med hänsyn till kornstorleken relativt 5 lilla karlar . t __ i _y_«- ~> Ä/FlflÜR QUNJTY a 3 . _50, f 1404395-1 0 :' n 6 _ E L. Försök Vatten- släckf. l/min Utgångs- Utgångs- Slut- Vattenf 1 , _ 1 mängd níngs- - - tryck temp. temp. halt fi? l gå s Lmlvep. OC OC 55 21 200 46 262 0 1500 0 450 _ 270 0,1 2 - 200 75 lo 160 1000 1 4-70 500 ' 0,7 , 0 _ 5 100 72 ' , 1150 1400 460 ' 150 1 0,5 4 4' 220 90 146 1200 400 100 2,14 5 150 65 140 700 550 _ 420 0,15 6 , 150 1 115 _ 79 520 500 270 1,1 _ De erhållna vattenhalterna hos koksen beroenäe av slâiclmings- prestationen och temperaturen vid släckningens slut. För koksens olika kornstorleksfraktioner erhölls följande värden: :rs 10 mm .0,1 7 0,15 1,114 5,7 ”ß Genomsnittlig 0,1 få 0,15 så 0,5 vä 2,14 74 -Srattenhalt * _ so mm 0,05. 0,1 9.; 0,5 7, 1,5 54 i 80 60 mm 0,06% 0,2 72 0,5 14 2,5 94 so 40 mm 0,4 5 l 0,5 41; 0,7 v' 5,9 72 40 20mm 1,154 0,4~;á 1,0 °' 5,994 20 000 mm 0,9 ø 0,2 6,4- t/-á 5,0 '_ NFOITRN, uuALlïv 1 . - ' 1404395-1 . 7 j _ Vid alla försöken hade släckningskarlet ett innehåll av 470 - 490 kg koks. Sålunda höll sig vattenåtgângen mellan 320 och 460 l per ton koks. Detta släckningsvatten avgavs delvis i form av överhettad ånga till atmosfären och kvarstannade delvis enligt de angivna procentsatserna i koksen. Det uppstod ingen anhopning av släckningsvatten och kondensat.í - Den viktigaste detaljen vid användningen av förfarandet är släckningsbehållaren. Denna behållare skall, såsom framhàllits, ha minsta möjliga bottenyta för att kokslagret skall bli så jämntjockt som möjligt. Led hänsyn till den som regel ringa disponibla höjden från en_operationsplattfórm på kokssidan av ett horisontalugnsbatteriï till släckningsspåret göres behållaren företrädesvis i form av en kub.
Med tanke på den termiska långtidshållfastheten kan även cylinderform vara ändamålsenlig . _ En för förfarandets ändamålsenliga användning lämplig utförings- Å form av släckningsbehållaren visas i fig. 2. Av figuren framgår att -släckningsbehållaren$1 lodräta väggar 13 är försedda med eldfast inföd- ring 14. Nedtill avslutas behållaren 1 med en rörlig bottenbox 15, vilken är svängbart lagrad genom gångjärn 16. Denna nedfällbara botten- box 15 är utrustad på översidan med i ritningens plan anordnade rost- stavar 17, som är uppburna av tvärbalkar 18. En undre sluten yta 19 § av bottenboxen 15 sträcker sig fram till sidovingar 20, som tjänar till att hindra koksen från att falla ut dt sidan, när bottenboxen 15 öppnas. ¿ På gångjärns- och öppningssidan är bottenboxen 15 tillsluten medelst svängbart upphängda sidoväggar 21, som är lättrörliga och släpper ut släckningsångan men förhindrar att luft tränger in, när släcknings- kärlet påfylles. Bottenboxen 15 süttes i rörelse hydrauliskt, när > J släckningsbehållaren 1 skall tömmas. _ Behållarens 1 lodräta väggar 13 anslutas uppåt genom ett kring- _ löpande vattenkylt rör och är på varje sida försedd med_ett flertal d'ŧnsoler 25, som uppbär locket 6 före slackningsprocessens början.
J'Var och en av konsolerna 25 har en bult 24, som passar in i öglan till -ett låsankare 25. Det i näsan 26 på locket 6 försedda låsankaret 25 dmanövreras medelst en hydraulisk anordning 27. 2 Runt lockets 6 kant är kragformigt anordnad en detalj, som utgör ett nedtill öppet, runt kanten löpande skydds- och styrnings- å utrymme 28. I den övre delen befinner sig en som en slang 29 utförd vattengenomfluten teflontätning.'HLr lasankaret 25 lagts till och före släckningens början höjes vattentrycket i slangen 29, så att tatningen mellan locket 6 och kanten på behållaren 1 blir fullständig. f Locket 6 utformas som en box, varvid bottenplâten 50 är genom- borrad och försedd med tjugofem påsvetsade rör 31 på varje kvadratmeter, - -..~_.... _. ..._ . ___ ,,_.,A,,___â_f'___ - JJ”. .. i f.
"MTÛÜÉHI 0üJÅflJ1“l *- . 11:; - _ vanessa. 3 .¿ Ä . vilka sticker ned en sträcka, som är 80% av rummet mellan den undre begränsningsytan 30 och den övre begränsningsytan 32. Boxrumnet på locket 6 står i förbindelse med ett bär- och anslutningsrör 33, vilket upptar parallellstag 34. På andra sidan är stegen 34 förbundna med den i ett släckningstorn anbragt bärkonstruktion..En_hydraulisk regle- «.<_;~. p, '-.,- .t-.gknhfæaä .~ Bär- och anslutningsröret 33 är öppet upptill och har därmed en 3 šidofunktion som säkerhetsventil. Eftersom det högsta ångtryck man ' . behöver räkna med ligger vid 1500 mm v.p. per meter lösgodshöjd göres *_ ' langaenr på röret 55 till 1,5 gånger höjden på eieaerningedzmheiieren 1. É 4 En programmerad vattentillförsel sker via en icke visad flexibel áq anslutning på sidledes från bär- och anslutningsröret 33 anordnade på _stutsar 37. Till- och bortförsel av det till sin mängd och.tryck ”Ü 1 programmerade kylvattnet för slangen 29 försiggår via en icke visad ífi ' flexibel anslutning. Den likaså i slackningsprogranmet ingående Ip 4 ;manövreringen av regleringscylindern 27 försiggâr via en icke visad 5 flexibel anslutning.
I överensstämmelse med fig. 3 och 4 är för utförande av för- farandet behållaren 1 monterad på en låglastare 38 och lockkonstruk- tionen monterad i släckningstornet. Behållaren 1 är placerad framför ”"en tryckfärdig horisontalkammarugn 39. I 4 ' En koksmassaförare 40 vilar på en koksmassaförare-vagn 41, som förflyttas på skenorna 42 till en operationsplattform 43. Koksmassa- föraren 40 består väsentligen av ett på två sidor öppet kärl, som vid en kant 44 övergår från en smalare till horisontalkammarugnens 39 3 dimensioner anpassad del 45 till en större del 46, som anpassats till Qäsläckningsbehållarens 1 dimensioner. Framför den öppnade koksugnen 39 ¿ svarar del 45 av koksmassaföraren 40 mot tätningsytan på den avlägsnade dörren och drages tätt mot denna med hjälp av en hydraulisk spänn- - anordning 47 och hakarna 48 på dörrlåsanordningen.1 Den breda-ene delen 46 till kekemeeeeföreren 40 ar öppen på _ undersidan och är försedd med en halvrund tätningsyta 49, i vilken det ”ëéå vattenkylda kringlöpande röret 22 till släckningsbehållaren 1 passar in.
I Innan lâglastaren 38 med släckningsbehållaren 1 föres in under den Vbreddade delen 46 till koksmassaföraren 40 är denna nersünkt omkring ie 100 mm medelst en hydraulisk regleringscylinder 50 och placeras efter W* 1 införandet i den angivna positionen. Låglastaren 38 vilar på två boggi-ställ 51. Inom släckningsbehâllarens 1 område är låglastarens _ 5 _ 438 bärvagn'52 utformad med avsats för att bottenboxen 15 skall få ' 11 tillräcklig rörelsefrihet vid tömningen."e. 3 Vid låglastarens 38 högra boggi är anordnade behållarna 53 och i Tvär i flUAuTv ringscylinder 36 lyfter och sänker locket 6 till slackningsbehâllaren 1., . . p i i 11.01.3954 al 54 för färskvatten till och slanvatten från en rotortvätt 55Å En tillsugningsstuts 56 har via en elastisk rörlängd med ett kopplinge- element 57 en anslutning 58 till en avsugningsstuts 59 på den breddade delen 46 av koksmassaföraren 40. Vid angörandet av släckningsbehâllaren 1 mot tätningsytan 49 på koksnassaföraren 40 angöres även kopplinge- elementet 57 hydrauliskt mot anslutningsstutsen 58. Ovanför den vänstra boggin 51 finns pumpaggregatet 60 till den hydrauliska rörelsemeka- nismen för släckningsbehållarens 1 fyra ställcylindrar 50, för botten- kistan 15 och för tillsugningsstutsen 56. , En styrinrättning 61 koordinerar rörelseförloppen och för- hindrar missöden med låglastaren 58, förarvagnen 41 och Ioksnassa- föraren 40, när sláckningsbehållaren 1 är kopplad med koksnussaföraren 40. Dessutom manövrerar styrinrättningen 61 pumpen för onloppskyl- ningen av tatningsröret 22 och en drivnotor 62 för rotortvütten 55.
Längs en kant 65 sträcker sig den anpassade delen 45 av koks- massaföraren 40 över kanten 44 in i den breddade delen 46 av koks- massaföraren för att skydda mot koksmassans sammanbrott nédifrån och uppåt. Undertill löper den uttryckningsfšrdiga koksmassan på en sadel 64 med framtill nedâtriktade sidojtor 65, vilka med flanker 66 på sadeln 64 skall dela upp kokskakwn i tjarsömmarna och förläna de nerstörtande koksstyckena en rörelseimpuls i riktning mot de notlig- gande hörnen på släckningsbehållaren.
Under tiden medan koksugnskanrarna 59 tryckes ut ocn släekæ ningsbehållaren 1 fylles blir den i koksmassaföraren 40 och sldcknings- behållaren 1 befintliga luften stoftbemängd, uppvdrmd och förträngd.
Räknar man med en koksvolym av 25 mp, en uppvärmning av luften till 50000 och en dechargeringstid av 45 sekunder, så måste rotortvütten 55 vid 50% falskluftsintag genom spalten vara dimensionerad för en avsugnings- och tva tningskapacitet av 8000 m3/h.
Med denna i jämförelse ned andra anordningar för utsläpps- minskning vid koksdechargering ringa avsugningskapacitet ernås en varaktig förbättring i :oksugnsdriftens miljöinverkan. Detta är emel- lertid möjligt enbart genom att vid det för föreliggande uppfinning väsentliga släckningsförfarandet överförandet av koksen till släck- ningsvagnen försiggär i ett slutet rum.
Av erfarenhet upphör utsldppsverkningarna när koksen kommer till vila i släckningsvagnen efter dechargeringen från koksugnskamrarna.* Därför kan släckningsbehållaren 1 sedan den sänkts, fri från tätningen på koksmassaföraren 40 sändas obetäckt till ett släckningstorn. Här släckningsbehällaren 1 ställts där i sin riktiga position, såsom be- skrivits till fig. 2, sänkas locket, tillslutes förreglingen, nöjes trycket på det genom tätningsslangen 29 strömmande kylvattnet för .... . fana. . . í fr, cotídíoí” uuAuTv

Claims (7)

.. ' ' ~ “i .“:-* ' »_ á l ~ *d- " '=' 4 Ä -.._.~ ._...,.-__,s..- ' .L >- u-må...._-'-._..'1 JL “lagat-nam _..........=.:s..:_<:..... l.--. :m 'i v mn.. _.1.. ...ml teensesw 10, slutlig tätning och paföres vattnet för släckningen. För att ernå p en koks med en vattenhalt av ca 0,2% måste man för 12,2 ton fyllninge- vikt trycka in i släckningsbehållaren 5 må vatten på 50 sek. Trycket i släckningsbehållaren 1 stiger under några sekunder till 4500 mm v.p. och vid de svängbara sidoväggarna på boxen 3 utströmmar en ånga med en exponentiellt från 40000 till 26006 fallande temperatur. I anslutning till släckningsprocessen avstalles kylvatten- cirkulationen för tätningen av locket 6, låsanordningen öppnas, locket 6 höjes och lastflaket 39 föres till rampen, där släckningsbehållaren tömmes. P a t e n t k r a v :
1. Förfarande för att släcka ett hett löst material, särskilt koks, medelst en ovanifrån och nedåt genom det lösa materialet strömman- I de vätska, varvid det lösa materialet avskärmas gentemot ytterluften och den av släckningsvätskan uppkommande ångan avledes nedåt i medström med vätskan, k ä n n e t eíc k n a t av att det lösa materialet (koksen) hålles vid konstant höjd över en av materialet täckt, väsentligen hori- _ sontell basyta och att släckningsvätskan och ångan, som bildas av väts- kan, får under så lång tid inom en tidrymd av 45 till 90 sek. jämnt genomströmma materialet tills ångtemperaturen minst sjunkit till 40000, varvid mängden över materialet jämnt fördelad släckningsvätska avpassas på i och för sig förut känt sätt så att vätskan förångas med undantag av en av materialet upptagen del, vilken i släckt koks kvarlämnar en fukw tighetshalt som ligger under 2%.
2. Anordning för genomförande av förfarandet enligt krav 1, bestående av en behållare som kan avskärmas gentemot ytterluften, var- vid behållaren har anordningar för att tillföra släckningsvatten uppi- från och att släppa ut vid släckningen bildad ånga i behållarens nedre ..-~3,_.._¿ _ . . .del, k ä n n e t e c k n a d av att behållaren (1) som innesluter det heta lösa materialet (koksen) (5) är eldfast, har en genomsläpplig väsentligen horisontell botten (2) och ett tätt slutande lock (6), vilketfl har mot behållarens (1) inre riktade, till en rörledning (7, 53) anslut- na utloppsöppningar, varvid behållaren (1) vilar på en box (3), vars av ri roststavar (17) bestående överdel bildar den genomsläppliga behållar- bottnen (2), och av varsísidoväggar (21) minst en är vid sin överkant utåt svängbart lagrad kring en horisontell axel. e
3. Anordning enligt krav 2, pk ä n n e t e c k n a d av att locket (6) ligger med en slang (29) på ett kylt rör (22), vilket bildar behållarens (1) kant. ' ' _ 'nu a ._1..,._.,... - 7404395-1 11
4. Anordning enligt krav 2 eller 3, k ä n n e t e c k n a d av att vertikalt i centrum över locket (6) är ett bärande tilloppsrör (33) anordnat, vilket står sidledes i förbindelse med en horisontellt anord- nad stuts (37). '
5. Anordning enligt något av kraven 2 -É4, k ä n n e t e c k - n a d av att det bärande tilloppsröret (33) har en längd, som är omkring 1,5 gånger behållarens (1) höjd, och är öppet upptill.
6. Anordning enligt något av kraven 2 - 5, k ä n n e t e c k - n a d av att på locket (6) verkande ledarmar (34) griper an mot det bärande tiiloppsröret (33). , _
7. Anordning enligt kraven 2 - 6, k ä n n e t e c k n a d av att när locket (6) är borttaget passar behållarens (1) kant tätt mot en koksmassaförare (40). I ANFÜRDA PUÉLIKATIONER: Storbritannien 364 236
SE7404395A 1974-04-02 1974-04-02 Forfarande och anordning for sleckning av hett massgods SE406773B (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7404395A SE406773B (sv) 1974-04-02 1974-04-02 Forfarande och anordning for sleckning av hett massgods

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7404395A SE406773B (sv) 1974-04-02 1974-04-02 Forfarande och anordning for sleckning av hett massgods

Publications (1)

Publication Number Publication Date
SE406773B true SE406773B (sv) 1979-02-26

Family

ID=20320699

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7404395A SE406773B (sv) 1974-04-02 1974-04-02 Forfarande och anordning for sleckning av hett massgods

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE406773B (sv)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4848982A (en) Arrangement for cooling a synthetic gas in a quenching cooler
US3088812A (en) Submerged exhaust combustion unit
CN1989227B (zh) 含碳原料热提质的方法和装置
US4025395A (en) Method for quenching coke
US3861862A (en) Fuel gun for fluidized bed reactor
DE2320057C2 (sv)
JPH0971791A (ja) 反応性コールチャーの不動態化の方法
US2758061A (en) Vaporization and cracking of liquids or mixtures of liquids, more particularly of hydrocarbons
CZ145296A3 (en) Gasifier and a socket system for combustion chamber thereof
KR950007413B1 (ko) 유동층 보일러
US4180387A (en) Process for removing slag during pressure gasification of solid fuels
NO302147B1 (no) Anordning ved forbrenningsovn, samt fremgangsmåte ved söppelforbrenning
US3806425A (en) Quenching coke with solid streams and avoiding flooding
FR2553497A1 (fr) Procede pour bruler du combustible en lit fluidise
NO122011B (sv)
SE406773B (sv) Forfarande och anordning for sleckning av hett massgods
US3751214A (en) Method of and apparatus for conveying granular masses in tubular treating chambers
KR830008107A (ko) 유기성 진개(塵芥)로부터 가연가스를 연속적으로 발생시키기 위한 방법 및 장치
GB2044423A (en) Air pollution control method and apparatus for the discharge and quenching of coke
DE2935542A1 (de) Verfahren zum betreiben einer wirbelschicht-verbrennungsanlage und vorrichtung zur durchfuehrung des verfahrens
PL94961B1 (sv)
DE3015232A1 (de) Verfahren zur verbrennung und entschwefelung von kohle und brenner zur durchfuehrung des verfahrens
NO850620L (no) Nedbrytningstank
US1647194A (en) Method of and apparatus for making pellets
CA1185123A (en) Method and apparatus for preventing combustion in furnace fuel feeding system

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7404395-1

Effective date: 19900411

Format of ref document f/p: F