RO133321A2 - Porţiune inferioară de rezervor cu bazin de rezervă - Google Patents

Porţiune inferioară de rezervor cu bazin de rezervă Download PDF

Info

Publication number
RO133321A2
RO133321A2 ROA201700952A RO201700952A RO133321A2 RO 133321 A2 RO133321 A2 RO 133321A2 RO A201700952 A ROA201700952 A RO A201700952A RO 201700952 A RO201700952 A RO 201700952A RO 133321 A2 RO133321 A2 RO 133321A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
tank
lower portion
basin
partition wall
urea
Prior art date
Application number
ROA201700952A
Other languages
English (en)
Inventor
Oana Maria Balas
Ilie-Iulian Radu
Original Assignee
Renault Technologie Roumanie S.R.L.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Renault Technologie Roumanie S.R.L. filed Critical Renault Technologie Roumanie S.R.L.
Priority to ROA201700952A priority Critical patent/RO133321A2/ro
Publication of RO133321A2 publication Critical patent/RO133321A2/ro

Links

Landscapes

  • Exhaust Gas After Treatment (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un rezervor de vehicul, având o porţiune inferioară prevăzută cu un bazin de rezervă. Rezervorul conform invenţiei are o porţiune (12) inferioară care cuprinde un perete (20) despărţitor intern, dispus într-un spaţiu (10') interior, distinct de nişte pereţi (17) laterali şi proeminent dintr-un perete (16) de fund spre o carcasă (11) superioară, peretele (20) despărţitor intern fiind dispus în maniera de a compartimenta porţiunea (12) inferioară într-un bazin (21) principal şi un bazin (22) de rezervă care comunică între ele.

Description

Prezenta invenție se referă la domeniul rezervoarelor de vehicule, în particular la rezervoarele de uree.
într-un rezervor, pompele sunt aranjate în maniera de a aspira cel mai bine cantitatea de lichid din rezervor.
Soluția utilizată în mod curent este plasarea punctului de aspirație al pompei cât mai jos în rezervor. Cu toate acestea, sub acest punct de aspirație, lichidul nu poate fi aspirat.
Când poziția vehiculului este orizontală și nivelul lichidului este puțin peste punctul de aspirație, aspirația este încă posibilă. Cu toate acestea, în cazul unei variații a acestei poziții, mai ales atunci când vehiculul accelerează sau decelerează, sau când circulă pe un drum cu o anumită înclinație, nivelul de lichid poate trece sub punctul de aspirație, antrenând riscul de dezamorsare a pompei.
Documentul FR 2798164 dezvăluie un dispozitiv de prelevare dispus în interiorul unui rezervor de combustibil. Acest dispozitiv de prelevare cuprinde o carcasă și o pompă în interiorul acestei carcase. Carcasa cuprinde puncte de aspirație a combustibilului care formează punctele de aspirație ale dispozitivului. Pompa aspiră din carcasă și apoi trimite combustibilul la motor. Carcasa formează astfel o rezervă de combustibil, în interiorul căreia înălțimea nivelului de combustibil fluctuează cu o amplitudine mai mică decât nivelul de combustibil din rezervor, reducând astfel riscul de dezamorsare.
Totuși, această soluție este complexă și impune o anumită înălțime de aspirație în raport cu fundul rezervorului.
Problema tehnică pe care urmărește să o rezolve invenția este, prin urmare, reducerea riscului de dezamorsare a unei pompe dintr-un rezervor, în special în timpul variațiilor de poziție ale vehiculului.
în acest scop, un prim obiect al invenției este o porțiune inferioară de rezervor cuprinzând un perete de fund și pereți laterali, acești pereți menționați delimitând volumul interior al porțiunii inferioare de rezervor. Această porțiune inferioară de rezervor cuprinde un perete despărțitor intern dispus în volumul interior, separat de pereții laterali și proeminent din peretele de fund, acest perete interior fiind dispus a 2017 00952
17/11/2017 astfel încât să se compartimenteze porțiunea inferioară de rezervor într-un bazin principal și uri bazin de rezervă comunicând între ele.
Astfel, bazinul de rezervă formează o rezervă de lichid, în interiorul căreia înălțimea nivelului de combustibil va fluctua, mai ales în timpul variației poziției vehiculului, cu o amplitudine mai mică decât nivelul de lichid din restul rezervorului. Riscurile de dezamorsare a pompei sunt astfel reduse.
în plus, bazinele care comunică între ele, sunt umplute împreună în timpul umplerii vehiculului.
Rezerva astfel formată este ușor de realizat, în special prin utilizarea unui perete despărțitor simplu.
Mai mult, fundul rezervei fiind peretele de fund al rezervorului, punctul de aspirație al pompei poate fi plasat mai jos în rezervor. Cantitatea de lichid consumabilă, și astfel autonomia de lichid, este astfel îmbunătățită.
Porțiune inferioară a rezervorului, conform invenției, poate avea opțional una sau mai multe din următoarele caracteristici:
- peretele despărțitor intern prezintă cel puțin o fantă închisă printr-o supapă anti-retur amplasată în maniera de permite circulația unui lichid numai din bazinul principal către bazinul de rezervă; astfel, în cazul unui vehicul echipat cu un rezervor cu o astfel de porțiune inferioară, atunci când poziția variază astfel încât nivelul lichidului din afara bazinului de rezervă este deasupra fantei, lichidul poate trece în interiorul bazinului de rezervă, unde rămâne până când acesta este consumat; prin urmare, este posibil să se diminueze volumul mort al lichidului din rezervor;
- bazinul de rezervă prezintă a mărime mai mică decât cea a bazinului principal; fluctuațiile de nivel sunt astfel atenuate în mod avantajos;
- peretele de fund prezintă o deschidere de montaj în care este destinat să fie montat un dispozitiv de aspirație a lichidului, deschiderea de montaj fiind dispusă în interiorul bazinului de rezervă; pompa poate fi astfel integrată direct pe la fund din exterior;
- deschiderea de montaj prezintă margini aranjate pentru a permite montarea unei pompe pe aceste muchii; aceasta este o formă simplă de montaj;
- peretele despărțitor intern este vertical; aceasta simplifică realizarea porțiunii inferioare, în particular prin turnare;
a 2017 00952
17/11/2017
- peretele despărțitor intern are o înălțime a cărei valoare este diferită cel puțin în anumite locuri de pe lungimea sa; cu alte cuvinte, peretele despărțitor intern este mai înalt în anumite locuri decât în altele;
- această înălțime este definită în fiecare loc în lungul peretelui despărțitor intern astfel încât, atunci când porțiunea inferioară a rezervorului este orizontală, nivelul de uree din bazinul de rezervă este sub marginea care formează vârful peretelui interior și are o valoare dată, indiferent de orientarea ulterioară a poziției porțiunii inferioare, ureea rămânând în bazinul de rezervă, fără a trece pe deasupra peretelui despărțitor intern; astfel, este posibil să se păstreze un volum minim de uree în bazinul de rezervă în pofida înclinației puternice a vehiculului; de exemplu, această înălțime poate fi aleasă pentru a menține un nivel ușor deasupra intrării de aspirație a pompei care trebuie montată în porțiunea inferioară a rezervorului, în pofida înclinărilor înainte/înapoi de 20° și/sau dreapta stânga de 14°.
Un alt obiectiv al invenției este un rezervor de vehicul care cuprinde o parte inferioară conform invenției și o parte superioară delimitând împreună cu porțiunea inferioară rezervorul.
Rezervorul conform invenției poate prezenta opțional una sau mai multe din următoarele caracteristici:
- acesta cuprinde un dispozitiv de pompare a cărui intrare de aspirație de lichid este amplasată în bazinul de rezervă la o distanță față de flanșa dispozitivului de pompare, denumită înălțime utilă, această înălțime utilă fiind mai mică decât înălțimea peretelui despărțitor intern pe toată lungimea acestuia din urmă;
- peretele despărțitor intern are cel puțin o fantă închisă printr-o supapă antiretur amplasată în maniera de permite circulația unui lichid numai din bazinul principal către bazinul de rezervă; atunci când rezervorul echipează un vehicul, acesta permite existența unei alimentări a bazinului de rezervă în timpul variațiilor poziției sale prin lichidul situat în afara bazinului de rezervă, astfel încât putem avea un nivel în rezervă deasupra înălțimii utile pe o perioadă mai lungă, mărind astfel autonomia vehiculului;
- acea una sau mai multe fante sunt aranjate la nivelul sau deasupra înălțimii utile; realizarea fantelor este mai ușoară deoarece acestea sunt mai îndepărtate de fund.
a 2017 00952
17/11/2017
Rezervorul din porțiune inferioară a rezervorului, conform invenției, sau rezervorul conform invenției poate fi un rezervor de uree.
Un rezervor de uree este utilizat în vehiculele care utilizează o tehnică de depoluare utilizând uree, ca parte a reducerii catalitice selective (RCS) (sau Selective Catalytic Reduction” - SCR în limba engleză), care este o tehnică utilizată pentru reducerea oxizilor de azot emiși de motoarele cu combustie internă. Una dintre mizele majore ale RCS este deci capacitatea rezervorului de uree, mai ales că cerințele în ceea ce privește depoluarea sunt în creștere. Astfel, prin îmbunătățirea autonomiei utilizării lichidului conținut în rezervor, obiectivele invenției sunt în special, dar nu exclusiv, adaptate la un rezervor de uree.
Pentru ușurarea limbajului, termenul uree desemnează în această cerere soluțiile, în special apoase, conținând uree și utilizate în sistemele de depoluare descrise în paragraful precedent.
Un alt obiect al invenției este un vehicul cuprinzând un rezervor conform invenției.
în prezenta cerere, termenii vertical, jos, sus, superior, inferior, înălțime, deasupra”, dedesubt”, în față”, ”în spate” dreapta”, stânga sunt aplicate, dacă nu se specifică altfel, în funcție de orientarea rezervorului sau a sistemului de rezervă, așa cum este destinat montării pe vehicul.
Alte caracteristici și avantaje ale invenției vor apărea după citirea descrierii detaliate a următoarelor exemple nelimitative, pentru a căror înțelegere ne vom referi la desenele anexate, în care:
- figura 1 este o secțiune schematică a unui rezervor conform invenției, atunci când este gol;
- figura 2 este o vedere de sus a unei porțiuni inferioare de rezervor gol conform unui exemplu de realizare a invenției;
- figura 3 este un detaliu mărit al porțiunii inferioare din figura 2, dar văzută în perspectivă;
- figura 4 este de asemenea un detaliu mărit al porțiunii inferioare din figura 2, dar sub un alt unghi decât cel din figura 3 și cu un dispozitiv de pompare montat;
- figura 5 este o secțiune din figura 4;
a 2017 00952
17/11/2017
- figura 6 reprezintă două vederi în secțiune, similare cu figura 5, dar într-un plan ușor decalat; fiecare dintre vederi reprezintă orientarea porțiunii inferioare, conform unei variații a poziției către înainte sau înapoi a rezervorului.
Direcțiile X, Ύ și Z reprezentate în unele din figuri reprezintă respectiv direcții și sensul din spate către față, de la dreapta la stânga și de jos în sus.
Figura 1 ilustrează schematic un rezervor 1 conform unui exemplu de realizare a invenției.
Acest rezervor 1 cuprinde o cutie care îi conferă rigiditatea. Această cutie cuprinde o carcasă superioară 11 și o carcasă inferioară 12, închisă una peste alta, astfel încât acestea delimitează volumul interior total 10 al rezervorului 1. Marginile acestor carcase 11, 12 sunt fixate împreună, de exemplu prin sudare termică, înșurubare și/sau nituire.
Acest rezervor 1 este aici un rezervor de uree.
Rezervorul 1 cuprinde o intrare de umplere 13 și o ieșire anti-refulare 14, permițând ieșirea aerului în timpul umplerii.
Carcasa inferioară 12 formează aici porțiunea inferioară a rezervorului 1.
Carcasa inferioară 12 cuprinde un perete de fund 16, prezentând aici o deschidere de montaj 15 în care un dispozitiv de aspirație 3 este montat într-o manieră etanșă la lichide.
Acest dispozitiv de aspirație 3 formează cu rezervorul 1 un sistem de rezervă 2 de uree.
Dispozitivul de aspirație este în acest caz un dispozitiv de pompare 3.
Dispozitivul de pompare 3 este, prin urmare, montat prin acest fund al rezervorului 1 astfel încât să prezinte:
o parte interioară rezervorului 1, deasupra peretelui de fund 16, o parte exterioară rezervorului 1, sub deschiderea de montaj 15 și peretelui de fund 16.
Porțiunea exterioară cuprinde o conexiune electrică 33 și o conexiune de fluid a dispozitivului de pompare 3, care permite aspirarea ureei. Această conexiune de fluid nu este reprezentată și comunică cu o pompă, care nu este prezentată în figura 1, a dispozitivului de pompare 3.
Dispozitivul de pompare 3 prezintă o intrare de aspirație 30 de lichid, direct în comunicație cu această pompă.
a 2017 00952
17/11/2017
Intrarea de aspirație 30 este dispusă deasupra deschiderii de montaj 15.
Rezervorul 1 prezintă o porțiune inferioară de rezervor 12, în această schemă format în mod esențial din carcasa inferioară 12.
Carcasa inferioară 12 cuprinde un perete despărțitor intern 20 distinct de pereții laterali 17 și proeminent din peretele de fund 16 spre carcasa superioară 11. Acest perete despărțitor intern 20 este astfel aranjat în volumul interior 10’ al carcasei inferioare 12.
Conform invenției, peretele despărțitor intern 20 este dispus în maniera de compartimenta porțiunea inferioară a rezervorului 12 într-un bazin principal 21 și un bazin de rezervă 22. Bazinul principal 21 și bazinul de rezervă 22 comunică între ele.
Aici, peretele despărțitor intern 20 prezintă cel puțin două fante închise printro supapă anti-retur 24. Fiecare supapă 24 este prevăzută pentru a permite circulația ureei numai din bazinul principal 21 către bazinul de rezervă 22.
Bazinul de rezervă 22 este aici deschis pe la partea superioară, vârful peretelui despărțitor intern 20 fiind format dintr-un opritor 25. Astfel, după umplerea rezervorului 1, nivelul de uree fiind deasupra peretelui despărțitor intern 20, ureea umple în mod egal ambele bazine 21, 22.
Figurile 2 la 6 reprezintă un exemplu de realizare mai detaliat, în care porțiunea inferioară a rezervorului este de asemenea formată în mod direct de către carcasa inferioară 12. Figura 1 este direct transferabilă acestui exemplu de realizare. Aceleași referințe sunt, prin urmare, reluate și nu vor neapărat detaliate din nou.
Figurile 2 la 4 permit vizualizarea suplimentară a celor două bazine 21, 22. Fantele nu sunt prezentate în figurile 2 la 4.
Carcasa inferioară 12 prezintă aici patru tuburi de fixare 19a, 19b, 19c și 19d la carcasa superioară 11a rezervorului 1. Aceste patru tuburi de fixare 19a, 19b, 19c și 19d sunt respectiv la partea din spate, din față, la dreapta și la stânga carcasei inferioare 12.
De notat că aici, pereții bazinului de rezervă 22 nu sunt formați doar de peretele despărțitor intern 20, ci de către acesta din urmă, o porțiune 17’ a peretelui lateral la nivelul tubului de fixare față 19b, și o porțiune a unei nervuri de întărire 18’ delimitând pe o parte această porțiune 17’ a peretelui lateral. Peretele despărțitor intern 20 formează totuși aici cea mai mare parte a pereților bazinului de rezervă 22.
a 2017 00952
17/11/2017
Cu toate acestea, este posibil ca, într-o variantă nereprezentată, să aibă un perete despărțitor intern 20 care se rotește în jurul său și formând astfel toți pereții bazinului de rezervă 22.
Aici, așa cum se poate vedea în figura 2, bazinul de rezervă 22 are o dimensiune mai mică decât bazinul principal 21.
Carcasa inferioară 12 prezintă, de asemenea, niște aripioare verticale 18, proeminente din peretele de fund 16. Nervurile și aripioare sunt simplificate în figura
2.
Figurile 4 până la 6 reprezintă dispozitivul de pompare 3, destinat aici să pompeze ureea U.
Acest dispozitiv de pompare 3 este montat prin deschiderea de montaj 15, așa cum a fost descris deja pentru figura 1, și în interiorul bazinului de rezervă 22.
Dispozitivul de pompare 3 cuprinde o pompă 31 și o intrare de aspirație 30, dispuse astfel încât pompa să poată aspira ureea U, atunci când nivelul acesteia din urmă este deasupra acestei intrări de aspirație 30.
Intrarea de aspirație 30 este aranjată în bazinul de rezervă 22 la o distanță față de flanșa dispozitivului de pompare 3, numită și modulul de pompă 3. Această distanță este numită înălțimea utilă H.
Această înălțime utilă H este mai mică decât înălțimea h1 a peretelui despărțitor intern 20 de-a lungul acesteia din urmă. în acest exemplu, înălțimea utilă H menționată este de aproximativ 11 milimetri (mm).
Conform prezentei invenții, ca aici, pentru a preveni înghețarea soluției de uree în timpul scăderii temperaturii, în special sub 0°C, dispozitivul de pompare 3 poate cuprinde un element de încălzire 32, dispus în bazinul de rezervă 22, lângă pompa 31 și la deschiderea montajului 15. Elementul de încălzire 32 este în acest caz față în față cu peretele de fund 16.
Acest element de încălzire 32 poate, ca aici, să cuprindă o placă de disipare a căldurii 32' dispusă într-o manieră orizontală, în special la o distanță față de peretele de fund 16.
Conform invenției, ca aici, peretele despărțitor intern 20 poate să se extindă de-a lungul peretelui de fund 16 urmărind cel puțin o porțiune a conturului orizontal al elementului de încălzire 32. Aceasta optimizează încălzirea ureei din rezervă.
a 2017 00952
17/11/2017
Aici, peretele despărțitor intern 20 urmărește conturul plăcii 32', aici pe trei laturi ale acesteia din urmă.
în acest exemplu, placa 32' este plasată la o înălțime în mod substanțial egală cu cea a fantelor 23, așa cum se poate vedea în figura 5.
Dispozitivul de pompare 3 cuprinde un indicator de nivel 34 de uree. Acest lucru permite, atunci când dispozitivul de pompare 3 este montat în vehicul, transmiterea de date la o interfață din habitaclu, astfel încât să indice un șofer kilometrajul rămas este posibil cu o funcționare a dispozitivului anti-poluare.
Conform invenției, ca aici, acest indicator de nivel 34 poate fi un indicator de nivel electromagnetic care cuprinde o coloană 35 de-a lungul căreia un flotor 36 poate culisa vertical.
Peretele despărțitor intern 20 fiind deschis pe la partea superioară, acesta optimizează funcționarea acestui tip de indicator de nivel, utilizat mai ales pentru rezervoarele de uree. într-adevăr, prin faptul că se află lângă pompa 31 și se extinde deasupra peretelui despărțitor intern 20, acesta permite măsurarea nivelului de uree din întregul rezervor 1, înainte ca nivelul să scadă sub opritorul 25, permițând în același timp să se cunoască nivelul din bazinul de rezervă 22, inclusiv atunci când acest nivel a scăzut sub acest opritor 25. Prin urmare, există o măsură mai exactă a kilometrajului încă posibil înainte ca pompa să aspire mai multă uree.
Astfel, realizarea unei rezerve conform invenției este în mod particular utilă pentru un rezervor de uree echipat cu un asemenea indicator de nivel și/sau o placă de încălzire.
Figurile 5 și 6 ilustrează funcționarea porțiunii inferioare 12, atunci când aceasta este montată într-un vehicul. în aceste figuri 5 și 6, ureea a fost consumată într-o mare măsură și nivelul său la orizontală este sub marginea 25 peretelui despărțitor intern 20.
în figura 5, ureea U este reprezentată la un nivel n2 în interiorul bazinului principal 21, deci în jurul bazinului de rezervă 22. Dacă nivelul n1 de uree din bazinul de rezervă 22 este mai mic decât nivelul n2 din bazinul principal 21, ca în figura 5, atunci presiunea exercitată de ureea U contra supapelor anti-retur 24 va antrena deschiderea lor și trecerea ureei U din bazinul principal 21 în bazinul de rezervă 22 (Acest sens de circulație este indicat de săgețile mici curbate în figura 5).
a 2017 00952
17/11/2017
Este, prin urmare, posibil să se consume ureea U din bazinul principal 21, până când presiunea ureei pe supapele 24 este insuficientă pentru a le deschide atunci când vehiculul și, prin urmare, rezervorul 1 sunt în poziție orizontală. Aceasta corespunde unui nivel n3 ilustrat în figura 5.
Totuși, într-o astfel de situație, prezenta invenție permite în continuare consumarea ureei atunci când vehiculul se deplasează.
într-adevăr, așa cum este ilustrat în figura 6, atunci când poziția vehiculului variază, în funcție de pante, accelerări sau frânări, poziția porțiunii inferioare 12 variază de asemenea.
De exemplu, așa cum se poate vedea în desenul din stânga din figura 6, atunci când vehiculul și prin urmare peretele de fund 16 se înclină în spate, aici cu 11°, cantitatea de uree se va deplasa către înapoi și înălțimea ureei va crește în fața supapelor 24. în schimb, ureea va fi degajată din spatele supapelor 24. Ureea din fața supapelor 24 exercită astfel asupra lor o forță către înapoi. Pentru supapa spate 24, aceasta corespunde cu orientarea conform căreia ea se închide. Prin urmare, ureea prezentă în bazinul de rezervă 22, care este trecută în spatele acesteia din urmă, nu va părăsi bazinul de rezervă. în schimb, ureea rămasă în fața (nereprezentată) bazinului de rezervă 22 exercită o forță conform căreia supapa față 24 se deschide și această uree poate trece apoi în bazinul de rezervă 22.
După cum se poate observa în desenul din dreapta din figura 6, când vehiculul și, astfel, peretele de fund 16 se înclină către înainte, aici cu 11°, supapa spate 24 este cea care se deschide și supapa față cea care se închide. Ureea din spatele bazinului principal 21 trece astfel prin fanta 23 înapoi în bazinul de rezervă 22. în toate cazurile, ureea rămâne în bazinul de rezervă 22.
Astfel, variațiile de-a lungul unei axe de tangaj a poziției vehiculului vor permite reîncărcarea bazinului de rezervă 22 cu ureea din bazinul principal 21.
De asemenea, este posibil să se aranjeze în aceeași manieră fante cu supape anti-retur la dreapta și la stânga pe peretele despărțitor intern 20, astfel încât variațiile conform unei axe de ruliu, deci la dreapta și la stânga, ale poziției vehiculului vor permite reîncărcarea bazinului de rezervă 22 cu ureea din bazinul principal 21.
Astfel, este posibil să se transvazeze uree în bazinul principal 21, chiar și atunci când aceasta este sub înălțimea utilă H în bazinul principal 21. Supapele anti a 2017 00952
17/11/2017 retur 24 vor permite într-adevăr ca nivelul să urce la interiorul bazinului de rezervă 22 deasupra înălțimii utile H, permițând astfel pompei 31 să rămână amorsată.
Supapele 24 pot avea diferite forme cunoscute.
De exemplu, por fi prevăzute membrane elastice fixate pe peretele despărțitor, care acoperă fantele 23 și se deformează atunci când lichidul intră în bazinul de rezervă 22. Atunci când presiunea lichidului la exteriorul bazinului de rezervă 22 încetează, elasticitatea membranei o aduce înapoi în poziția de închidere.
în mod alternativ și sau cumulativ, pot fi prevăzute clapete articulate deasupra fantei 23 corespondente din interiorul bazinului de rezervă 22 rezemate contra marginilor acestei fante. Astfel, în funcție dacă vehiculul înclină sau nu pe o parte, o clapetă a acestuia va rămâne închisă sau se va deschide sub efectul propriei sale greutăți, în plus față de presiunea lichidului, așa cum este ilustrat în figura 6 și descris mai sus.
După cum se poate vedea în particular în figura 3, peretele despărțitor intern 20 poate avea o înălțime h1 a cărei valoare este diferită în anumite locații de pe lungimea. Aici se observă că înălțimea h1 este minimă în stânga în figura 3 și maximă în partea de sus din figura 3.
Această înălțime h1 poate fi definită în fiecare locație de-a lungul peretelui despărțitor intern 20, astfel încât, atunci când nivelul de uree din rezervor în poziție orizontală este sub opritorul 25 al peretelui despărțitor intern 20, atunci oricare ar fi apoi orientarea poziției porțiunii inferioare 12, un anumit volum de uree rămâne în bazinul de rezervă, fără a trece pe deasupra peretelui despărțitor intern 20.
Figura 6 prezintă un prim volum pe care peretele despărțitor intern 20 îl poate reține, grație acestei înălțimi h1 variabile, pentru o înclinație față sau spate de 1Γ, suprafața S a ureei situându-se la același nivel cu opritorul 25 al peretelui despărțitor intern 20 ,atât la o înclinație față, cât și în spate.
Aici, este de asemenea posibil să se definească un ăl doilea volum, astfel încât, cu această înălțime h1 variind de-a lungul peretelui despărțitor intern 20, al doilea volum să fie reținut în bazinul de rezervă 22, pentru o înclinație dreaptastânga mai mică sau egală cu 14% și o înclinație față-spate mai mică sau egală cu 20%. Acest al doilea volum poate fi de exemplu un volum astfel încât, atunci când poziția vehiculului este orizontală, nivelul de uree din bazinul de rezervă 22 este la a 2017 00952
17/11/2017 nivelul de deasupra intrării de aspirație 30, sau puțin mai sus. în exemplul ilustrat, acesta poate fi de 11 mm.
Astfel, într-o manieră generală, în funcție de dimensiunile rezervorului 1 și a profilului său, înălțimea h1 va varia astfel încât să mențină acest prim și/sau al doilea volum în bazinul de rezervă 22, pentru înclinațiile date.
Conform exemplului de realizare ilustrat, volumul rezervorului poate fi de 15 litri (I), cu un volum mort în bazinul de rezervă 22, când nivelul de uree scade sub înălțimea utilă H, de 0,088 I. în absența fantei, ureea nu ar coborî sub nivelul n2 din bazinul principal 21, în pofida înălțimii peretelui despărțitor intern 20 și a fluctuațiilor de poziție a vehiculului. Aceasta corespunde unui volum mort în bazinul principal 21 de 1,64 1.
Datorită supapelor 24 și transvazărilor unidirecționale pe care acestea le permit, volumul mort din bazinul principal 21 poate scădea la 0,79 I, sau un volum mort total pentru rezervorul 1 de 0,878 I. Acest lucru îmbunătățește autonomia vehiculului de uree.
în funcție de forma rezervorului 1 și/sau a peretelui despărțitor intern 20, este posibil să se selecteze mai mult de patru fante 23 cu supapele 24 și să fie distribuie de-a lungul peretelui despărțitor intern 20 și în jurul bazinului de rezervă 22 pentru a îmbunătăți suplimentar transvazările în funcție de variațiile de poziție.
Fantele 23 pot fi dispuse, de exemplu, deasupra sau la înălțimea utilă H.
a 2017 00952

Claims (12)

1. Porțiune inferioară de rezervor (12) cuprinzând un perete de fund (16) și pereți laterali (17), acești pereți (16, 17) delimitând volumul interior (10’) al porțiunii inferioare de rezervor, caracterizată prin aceea că aceasta cuprinde un perete despărțitor intern (20) dispus în volumul interior (10’), distinct de pereții laterali (17) și proeminent din peretele de fund (16), peretele despărțitor intern fiind dispus în maniera de compartimenta porțiunea inferioară a rezervorului (12) într-un bazin principal (21) și un bazin de rezervă (22) care comunică între ele.
2. Porțiune inferioară de rezervor (12) conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că peretele despărțitor intern (20) prezintă cel puțin o fantă (23) închisă printr-o supapă anti-retur (24) amplasată în maniera de permite circulația unui lichid (U) numai din bazinul principal (21) către bazinul de rezervă (22).
3. Porțiune inferioară de rezervor (12) conform revendicării 1 sau 2, caracterizată prin aceea că bazinul de rezervă (22) prezintă a mărime mai mică decât cea a bazinului principal (21).
4. Porțiune inferioară de rezervor (12) conform oricăreia dintre revendicările precedente, caracterizată prin aceea că peretele de fund (16) prezintă o deschidere de montaj (15) în care este destinat să fie montat un dispozitiv de aspirație (3) a lichidului, deschiderea de montaj fiind dispusă în interiorul bazinului de rezervă (22).
5. Porțiune inferioară de rezervor (12) conform oricăreia dintre revendicările precedente, caracterizată prin aceea că peretele despărțitor intern (20) este vertical.
6. Porțiune inferioară de rezervor (12) conform oricăreia dintre revendicările precedente, caracterizată prin aceea că peretele despărțitor intern (20) are o a 2017 00952
17/11/2017 Vi înălțime (h1) a cărei valoare este diferită cel puțin în anumite locuri de pe lungimea sa.
7. Porțiune inferioară de rezervor (12) conform revendicării 6, caracterizată prin aceea că această înălțime (h1) este definită în fiecare loc în lungul peretelui despărțitor intern (20) astfel încât, atunci când porțiunea inferioară de rezervor (12) este orizontală, nivelul de uree din bazinul de rezervă (22) este sub marginea (25) care formează vârful peretelui interior și are o valoare dată, indiferent de orientarea ulterioară a poziției porțiunii inferioare, ureea rămânând în bazinul de rezervă, fără a trece pe deasupra peretelui despărțitor intern.
8. Rezervor (1) de vehicul cuprinzând o porțiune inferioară (12) conform uneia dintre revendicările precedente și o porțiune superioară (11) care delimitează, cu porțiunea inferioară, rezervorul.
9. Rezervor (1) conform revendicării 8, care cuprinde un dispozitiv de pompare (3) a cărui intrare de aspirație (30) de lichid (U) este amplasată în bazinul de rezervă (22) la o distanță față de flanșa dispozitivului de pompare, denumită înălțime utilă (H), înălțimea utilă menționată fiind mai mică decât înălțimea (h1) peretelui despărțitor intern (20) pe toată lungimea acestuia din urmă.
10. Rezervor (1) conform revendicării 9, în care peretele despărțitor intern (20) are cel puțin o fantă (23) închisă printr-o supapă anti-retur (24) amplasată în maniera de permite circulația unui lichid (U) numai din bazinul principal (21) către bazinul de rezervă (22).
11. Porțiune inferioară (12) de rezervor conform uneia dintre revendicările 1 până la 7 sau rezervor (1) conform uneia din revendicările 8 la 10, în care rezervorul (1) este un rezervor de uree.
12. Vehicul cuprinzând un rezervor (1) conform uneia din revendicările 8 la
ROA201700952A 2017-11-17 2017-11-17 Porţiune inferioară de rezervor cu bazin de rezervă RO133321A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201700952A RO133321A2 (ro) 2017-11-17 2017-11-17 Porţiune inferioară de rezervor cu bazin de rezervă

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201700952A RO133321A2 (ro) 2017-11-17 2017-11-17 Porţiune inferioară de rezervor cu bazin de rezervă

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO133321A2 true RO133321A2 (ro) 2019-05-30

Family

ID=66635683

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201700952A RO133321A2 (ro) 2017-11-17 2017-11-17 Porţiune inferioară de rezervor cu bazin de rezervă

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO133321A2 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5396872A (en) Fuel tank with a subtank
EP2394836B1 (en) Fuel tank
EP2006503B1 (en) Liquid tank, breather device for the liquid tank, and exhaust gas purification device for engine
EP2221462A1 (en) Multi chamber coolant tank
US8899266B2 (en) Fluid displacement reservoir
CA2427630A1 (en) Fuel tank
EP1990508B1 (en) Oil feeding system
US8602247B2 (en) Fluid container for a motor vehicle
CN107829856B (zh) 一种坡度自适应柴油发动机供油系统
JP2003113751A (ja) 移送用ポンプ付き燃料供給装置
JP2010071098A (ja) 燃料タンクの燃料供給装置
EP2748454B1 (en) Liquid fuel trap device
WO2008105721A1 (en) Fuel tank arrangement for a vehicle
JP2008150975A (ja) 燃料タンクのサブチャンバ構造
US7654410B2 (en) Vehicle reservoir tank
RO133321A2 (ro) Porţiune inferioară de rezervor cu bazin de rezervă
US20160076666A1 (en) Fuel tank valve
JP6036240B2 (ja) 車両用リザーブタンク装置
US10543821B2 (en) Liquid reservoir for vehicle and motor vehicle system comprising such a reservoir
JP2018028291A (ja) 車両用の冷却装置
US20140202593A1 (en) Device for filling a tank of a motor vehicle
JP6414150B2 (ja) エンジンのオイル供給装置
JP6016049B2 (ja) 車両の燃料供給装置
EP3361062A1 (en) Method and system for thermal management of engine oil and vehicle comprising such a system
CN217623535U (zh) 用于车辆的制动油箱