RO130257B1 - Set de elemente pentru fixarea cărămizilor în cadrul lucrărilor de construire şi procedeu de construire - Google Patents

Set de elemente pentru fixarea cărămizilor în cadrul lucrărilor de construire şi procedeu de construire Download PDF

Info

Publication number
RO130257B1
RO130257B1 ROA201300844A RO201300844A RO130257B1 RO 130257 B1 RO130257 B1 RO 130257B1 RO A201300844 A ROA201300844 A RO A201300844A RO 201300844 A RO201300844 A RO 201300844A RO 130257 B1 RO130257 B1 RO 130257B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
bolt
bricks
bolts
brick
diameter
Prior art date
Application number
ROA201300844A
Other languages
English (en)
Other versions
RO130257A2 (ro
Inventor
Sandu Pârvu
Original Assignee
Sandu Pârvu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sandu Pârvu filed Critical Sandu Pârvu
Priority to ROA201300844A priority Critical patent/RO130257B1/ro
Publication of RO130257A2 publication Critical patent/RO130257A2/ro
Publication of RO130257B1 publication Critical patent/RO130257B1/ro

Links

Landscapes

  • Furnace Housings, Linings, Walls, And Ceilings (AREA)
  • Finishing Walls (AREA)

Description

Invenția prezentată se referă la un set de elemente pentru fixarea cărămizilor în cadrul lucrărilor de construire și la un procedeu de construire cu ajutorul setului de elemente.
Acest sistem de prindere se poate folosi în construcții, la prinderea între ele a cărămizilor zidurilor interioare sau exterioare, portante sau neportante, ziduri care au ca bază o fundație din ciment la partea inferioară, sunt mărginite de stâlpi, iar la partea superioară se află grinda.
Procedeul cunoscut în construcții ca fiind cel mai des întâlnit pentru prinderea cărămizilor ce alcătuiesc zidurile - procedeul clasic - este cel care are la bază mortarul.
Se mai cunoaște, de asemenea, procedeul în care prinderea cărămizilor se face prin legătura moș-babă sau tată-mamă, caz în care cărămizile au forme speciale, astfel încât să poată fi realizată acea legătură.
Mai este cunoscut procedeul în care, pentru prinderea cărămizilor, se introduc bare de oțel legate între ele, peste care se toarnă, de asemenea, mortar.
Luate în ansamblu, aceste procedee formează moduri de prinderea cărămizilor, care se fac în funcție de caracteristicile zonei unde se efectuează construcția - componenta solului, condiții climatice, grad seismicitate.
Primul procedeu, procedeul clasic, ce are la bază mortarul, este cel mai des utilizat, dar are ca dezavantaj faptul că necesită un timp de așteptare pentru ca zidul să se întărească, iar odată cu trecerea timpului mortarul își pierde rezistența, din cauza fenomenului de măcinare-îmbătrânire.
Al doilea procedeu este mai puțin întâlnit, datorită faptului că forma cărămizilor este special făcută ca să fie realizată legătura specificată.
Cel de-al treilea procedeu este recomandat a fi folosit în zonele cu grad de seismicitate mare, dar prezintă dezavantajul că este mai puțin economic (având în vedere faptul că se folosesc legături din bare de fier).
Toate aceste procedee presupun ca persoana care efectuează lucrarea, în funcție de complexitatea acesteia, să fie calificată și să aibă experiență.
Prezenta invenție elimină: dezavantajul prezentat în cazul procedeului clasic, prin aceea că bolțul din PVC, ce asigură prinderea cărămizilor, nu este afectat de fenomenul de măcinare-îmbătrânire; dezavantajul celui de-al doilea procedeu, a cărui rezistență, dacă acesta este supus la un efort (lovire, șoc) în plan lateral, este mai mică decât în cazul prinderii cu bolț; dezavantajul celui de-al treilea procedeu, faptul că este mai costisitor din punct de vedere economic și mult mai complex.
Prezenta invenție are ca principal avantaj față de procedeele prezentate faptul că se păstrează rezistența în timp a zidului, rezultată din faptul că bolțul prezintă un coeficient de elasticitate mai mare față de mortar, iar fiecare bolț care leagă cărămizile intră unul în altul, dublându-se astfel grosimea bolțului.
Sunt cunoscute și sisteme de prindere a cărămizilor, fără mortar, prin intermediul unor bolțuri cilindrice din documentele CA 2284194 A1 (JOHNSON, BUD T.J.), 14.03.2001, WO 2006075827 A1 (HEO, JONG-SAM), 20.07.2006 și FR 2533956 A1 (DIDIER WERKE AG), 06.04.1984.
Documentul CA 2284194 A1 se referă la blocuri pentru zidărie și la sistemele compozite realizate prin fixarea blocurilor între ele cu ajutorul unor bolțuri fabricate din material plastic. Blocurile sunt prevăzute, în partea centrală, cu goluri având secțiunea circulară, iar pe cele două laturi scurte, cu goluri având secțiunea semicirculară. Bolțurile sunt introduse în golurile din cărămizi, astfel încât jumătate din bolț să pătrundă în golul corespondent din cărămida aflată în rândul inferior, rezultând astfel o țesere a cărămizilor prin intermediul bolțurilor.
RO 130257 Β1
Documentul WO 2006075827 A1 se referă la o cărămidă prefabricată pentru con- 1 strucții, prevăzută cu două goluri transversale, dispuse simetric, pentru niște bolțuri cilindrice de fixare, ce au diametrul în două trepte. în cadrul unui perete, cărămizile sunt țesute deca- 3 lat, cu jumătate de cărămidă pe rând, iar bolțurile sunt introduse în golurile special practicate din cărămizi, astfel încât partea cu diametru mai mic a bolțului introdus în cărămida din 5 rândul superior să pătrundă în partea cu diametrul mai mare a bolțului introdus în cărămida din rândul inferior. 7
Documentul FR 2533956 A1 se referă la o structură pentru realizarea pereților unei construcții din zidăriefără mortar. Structura cuprinde cărămizi cu goluri în care sunt introduse 9 bolțuri cilindrice de fixare.
Dezavantajele acestor soluții costau în aceea că bolțurile utilizate pentru fixarea cără- 11 mizilor sunt prevăzute cu filet, iar manopera pentru punerea în operă este greoaie și costisitoare. 13
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția este aceea de a asigura fixarea cărămizilor între ele în cadrul lucrărilor de construire, fără a utiliza mortar. 15
Invenția rezolvă problema tehnică propusă, printr-un set de elemente pentru fixarea cărămizilor în cadrul lucrărilor de construire, ce cuprinde bolțuri din material plastic având 17 diametrul în două trepte, caracterizat prin aceea că setul cuprinde un prim bolț având secțiunea circulară și un al doilea bolț având secțiunea semicirculară, jumătatea superioară a 19 bolțurilor având diametrul mai mare decât diametrul jumătății inferioare, înălțimea bolțurilor fiind egală cu înălțimea unei cărămizi. 21
Soluția tehnică de prindere cu bolț a cărămizilor prezintă următoarele avantaje:
- eliminarea în totalitate a materialului clasic - mortarul; 23
- timpul necesar procesului de zidire scade semnificativ;
- posibilitatea refolosirii cărămizilor, în procent de aproximativ 90%; 25
- rezistență deosebită la cutremure, rezultată din:
- legăturile cărămidă-cărămidă, cărămidă-stâlpi, care se fac pe dublul grosimii 27 unui bolț, formând o structură compactă și rigidă;
- bolțul este mult superior materialului clasic - mortarul, întrucât acesta din 29 urmă, odată cu trecerea timpului, își pierde caracteristicile, datorită fenomenului de măcinare-îmbătrânire; 31
- bolțul prezintă un coeficient de elasticitate mult mai bun decât mortarul.
în continuare, se prezintă un exemplu de realizare a invenției, în legătură cu fig. 1 ...5, 33 care reprezintă:
- fig. 1, vedere în plan orizontal și vertical a bolțului cu secțiunea circulară; 35
- fig. 2, vedere în plan orizontal și vertical a bolțului cu secțiunea semicirculară stânga; 37
- fig. 3, vedere în plan orizontal și vertical a bolțului cu secțiunea semicirculară dreapta; 39
- fig. 4, vedere în plan vertical al unui zid construit cu ajutorul setului de bolțuri;
- fig. 5, vedere în plan orizontal a unei cărămizi folosite în acest caz. 41
Procedeul conform invenției folosește, pentru prinderea cărămizilor C, un prim bolț având secțiunea circulară (fig. 1), între cărămizile întregi sau între cărămidă și o jumătate 43 de cărămidă; un al doilea bolț 2 având secțiunea semicirculară (fig. 2, fig. 3), între stâlpul din stânga și cărămidă, respectiv, între stâlpul din dreapta și cărămidă. 45
Bolțurile 1 au formă cilindrică, un gol la interior, având două diametre în trepte, la interior unul mare a și unul mic b. La exterior, acesta este tot de formă cilindrică, cu două dia- 47 metre în trepte, unul mare D și unul mic d. înălțimea bolțului corespunde înălțimii unei cărămizi, iar peretele acestuia are aceeași grosime pe toată lungimea sa. 49
RO 130257 Β1
Sistemul de prindere cu bolț a cărămizilor presupune ca, în faza de execuție, atât în fundație, cât și în grinzile dintre etajele construcției, pe lungimea lor să fie lăsate goluri de diametru egal cu diametrul exterior D al bolțului. Aceste goluri corespund cu golurile pe care le au cărămizile folosite în acest sistem, și anume:
- diametrul egal cu diametrul exterior mic d al bolțului și lungimea egală cu lungimea jumătății inferioare a bolțului - pentru fundație;
- diametrul egal cu diametrul exterior mare D al bolțului și lungimea egală cu lungimea jumătății superioare a bolțului - pentru grinzile dintre etaje.
Cărămizile C (fig. 5) folosite în cadrul acestui sistem prezintă la extremități, de-a lungul axei centrale câte un gol de formă semicirculară gs cu diametrul egal cu diametrul exterior mare D al bolțului 1, iarîn interior, în mijlocul cărămizii, un gol de formă cilindrică gc cu același diametru D.
Bolțurile 1, 2 se fixează cu respectarea următorului procedeu:
Prinderea între stâlpi S și cărămizi C, respectiv, între două sau mai multe cărămizi C, în plan longitudinal (formarea primului rând de deasupra fundației): se introduce un bolț 2 cu secțiunea semicirculară stânga (fig. 2) între stâlpul din stânga Ss și golul din stânga al primei cărămizi C; se montează un bolț 1 cu secțiunea circulară (fig. 1) în mijlocul cărămizii C, apoi un alt bolț 1 cu secțiunea circulară între această cărămidă C și următoarea, și așa mai departe; între ultima cărămidă C, golul ei din dreapta și stâlpul din dreapta Sd, se introduce bolțul 2 cu secțiunea semicirculară dreapta (fig. 3).
Prinderea a două sau mai multe cărămizi C în plan vertical: se introduce câte un bolț 2 între stâlpul din stânga Ss, respectiv, stâlpul din dreapta Sd și cărămizile alăturate, apoi se introduc bolțuri 1 în interiorul cărămizilor și alte bolțuri 1 intermediare între rândurile de cărămizi C. Bolțurile 1, 2 din rândul intermediar se introduc uneleîn altele, astfel încât jumătatea inferioară să pătrundă în cărămida din rândul inferior, iar jumătatea superioară să pătrundă în bolțul din rândul de cărămizi superior, iar astfel cărămizile sunt țesute.
Prinderea cărămizilor din ultimul rând (de sub grindă): se introduce câte un bolț 2 între stâlpul din stânga Ss, respectiv, stâlpul din dreapta Sd și cărămizile alăturate lor, și bolțuri 1 în interiorul cărămizilor C sau între ele. Jumătatea superioară a bolțurilor 1, 2 (cu diametrul mare D) se va introduce în golurile special prevăzute din grindă, lăsate din faza de execuție.

Claims (2)

  1. Revendicări 1
    1. Set de elemente pentru fixarea cărămizilor în cadrul lucrărilor de construire, ce 3 cuprinde bolțuri din material plastic având diametrul în două trepte, caracterizat prin aceea că setul cuprinde un prim bolț (1) având secțiunea circulară, și un al doilea bolț (2) având 5 secțiunea semicirculară, jumătatea superioară a bolțurilor (1, 2) având diametrul (D) mai mare decât diametrul (d) jumătății inferioare, înălțimea bolțurilor (1,2)fiind egală cu înălțimea 7 unei cărămizi.
  2. 2. Procedeu de construire cu ajutorul setului de elemente de la revendicarea 1, 9 caracterizat prin aceea că se execută în următoarea succesiune de etape:
    - se execută în fiecare cărămidă (C) întreagă câte trei goluri, ce străbat cărămida de 11 la fața superioară la cea inferioară, având diametrul (D) egal cu diametrul jumătății superioare a bolțurilor (1,2), astfel încât, prin secționarea cărămizii (C) pe jumătate, golul central 13 să rămână cu secțiune semicirculară;
    - se introduce câte un bolț (1) în fiecare dintre golurile circulare formate în cărămizi 15 (C) și câte un bolț (2) în fiecare dintre golurile semicirculare formate în cărămizile (C) marginale; 17
    - în grinda de fundație se execută goluri având diametrul (d) și lungimea egale cu diametrul (d) și lungimea jumătății inferioare a bolțului (1, 2) în care se introduc jumătățile 19 inferioare ale câte unui bolț (1, 2);
    - se dispune primul rând de cărămizi (C) peste grinda de fundație, astfel încât jumă- 21 tatea superioară a bolțului (1,2) ce se extinde din grinda de fundație să pătrundă peste jumătatea inferioară a bolțului (1, 2) existent în fiecare dintre cărămizile (C) din primul rând; 23
    - se țes rândurile de cărămizi (C) între ele, pe verticală, decalat cu jumătate de cărămidă (C), prin introducerea a câte unui rând de bolțuri (1, 2) intermediar, astfel încât partea 25 inferioară a bolțului (1,2) intermediar să pătrundă în bolțul (1,2) din rândul inferior, iar partea superioară a acestuia să pătrundă în bolțul (1, 2) din rândul superior; 27
    - se continuă țeserea cărămizilor (C) până la ultimul rând, unde partea superioară a fiecărui bolț (1, 2) intermediar este introdusă în niște goluri prevăzute în grinda superioară. 29
ROA201300844A 2013-11-14 2013-11-14 Set de elemente pentru fixarea cărămizilor în cadrul lucrărilor de construire şi procedeu de construire RO130257B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201300844A RO130257B1 (ro) 2013-11-14 2013-11-14 Set de elemente pentru fixarea cărămizilor în cadrul lucrărilor de construire şi procedeu de construire

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201300844A RO130257B1 (ro) 2013-11-14 2013-11-14 Set de elemente pentru fixarea cărămizilor în cadrul lucrărilor de construire şi procedeu de construire

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO130257A2 RO130257A2 (ro) 2015-05-29
RO130257B1 true RO130257B1 (ro) 2017-09-29

Family

ID=53188793

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201300844A RO130257B1 (ro) 2013-11-14 2013-11-14 Set de elemente pentru fixarea cărămizilor în cadrul lucrărilor de construire şi procedeu de construire

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO130257B1 (ro)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RO135394A2 (ro) 2020-06-03 2021-12-30 Nicu Marian Nemeş Perete anti- seismic, cu elemente de construcţie pro- filate şi armături de oţel beton

Also Published As

Publication number Publication date
RO130257A2 (ro) 2015-05-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN105133755B (zh) 一种钢筋焊接网架复合剪力墙的施工方法及剪力墙结构
CN103670470B (zh) 全煤巷道安全快速掘进支护方法
CN103046645B (zh) 一种大跨度预制整浇结构及施工方法
KR20110076667A (ko) 강판전단벽
CN103243804A (zh) 预应力薄壁型钢—混凝土组合框架及其施工方法
CN103422677A (zh) 型钢混凝土组合结构钢筋绑扎施工方法
CN102418425B (zh) 现浇加腋梁的预制整浇房屋结构体系及其施工方法
CN203238780U (zh) 梁柱核心区预制钢筋箍笼
CN103993753A (zh) 传统石砌房屋角箍拉结加固系统及施工工艺
CN103174238A (zh) 一种新型两边连接薄钢板剪力墙
CN203808249U (zh) 一种梁柱节点核心区柱箍筋笼组件
CN202023348U (zh) 一种悬挑开口型脚手架
RO130257B1 (ro) Set de elemente pentru fixarea cărămizilor în cadrul lucrărilor de construire şi procedeu de construire
RU2015143846A (ru) Способ изготовления монолитных железобетонных балочных плит перекрытий с круглыми пустотами, с применением неизвлекаемых картонно-полиэтиленовых пустотообразователей
CN102116085B (zh) 不对称钢悬挂结构钢管柱外包结构的施工方法及脚手架
CN102418400B (zh) 一种先张法预应力钢筋砼预制梁
CN104314321A (zh) 结构梁改造加固方法
CN203129604U (zh) 一种控制钢筋混凝土楼板厚度的结构
RU128636U1 (ru) Узел стыка сборной железобетонной колонны с фундаментом
CN103015704B (zh) 基于预制钢筋砼空心模板的板柱—剪力墙结构建筑及建造方法
CN206128598U (zh) 超大型集束多边形煤仓群多功能隔离施工平台
CN102116060A (zh) 一种承重墙体砌筑施工工艺
CN204435427U (zh) 地下室剪力墙竖向后浇带模板
ITPD20090291A1 (it) Elementi per costruzioni
KR101064752B1 (ko) 콘크리트 슬래브 타설용 데크