RO130033B1 - Sistem pentru măsurarea, prin mijloace digitale, a parametrilor de montaj al lentilelor de ochelari - Google Patents

Sistem pentru măsurarea, prin mijloace digitale, a parametrilor de montaj al lentilelor de ochelari Download PDF

Info

Publication number
RO130033B1
RO130033B1 RO201300446A RO201300446A RO130033B1 RO 130033 B1 RO130033 B1 RO 130033B1 RO 201300446 A RO201300446 A RO 201300446A RO 201300446 A RO201300446 A RO 201300446A RO 130033 B1 RO130033 B1 RO 130033B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
patient
frame
reference device
photographic
face
Prior art date
Application number
RO201300446A
Other languages
English (en)
Other versions
RO130033A2 (ro
Inventor
Bogdan Oprea
Răzvan Oprea
Original Assignee
Bogdan Oprea
Răzvan Oprea
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bogdan Oprea, Răzvan Oprea filed Critical Bogdan Oprea
Priority to RO201300446A priority Critical patent/RO130033B1/ro
Publication of RO130033A2 publication Critical patent/RO130033A2/ro
Publication of RO130033B1 publication Critical patent/RO130033B1/ro

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B3/00Apparatus for testing the eyes; Instruments for examining the eyes
    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02CSPECTACLES; SUNGLASSES OR GOGGLES INSOFAR AS THEY HAVE THE SAME FEATURES AS SPECTACLES; CONTACT LENSES
    • G02C13/00Assembling; Repairing; Cleaning

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Ophthalmology & Optometry (AREA)
  • Medical Informatics (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Optics & Photonics (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Eyeglasses (AREA)
  • Testing Of Optical Devices Or Fibers (AREA)
  • Eye Examination Apparatus (AREA)

Description

RO 130033 Β1
Invenția se referă la un sistem pentru măsurarea, prin mijloace digitale, a parametrilor de montaj al lentilelor de ochelari, prin procesarea de imagini.
Este cunoscută cererea de brevet internațională WO 2012100771 A2 în care este prezentat un sistem video pentru determinarea datelor de centrare a lentilelor de ochelari. Sistemul video este alcătuit din cel puțin două dispozitive de achiziție a imaginii, o unitate de procesare a imaginii, cel puțin un senzor de poziție și accelerație, toate aceste componente fiind integrate într-o carcasă mobilă. De asemenea, pe partea carcasei unde se regăsesc dispozitivele de achiziție a imaginii, mai este prezent un monitor folosit ca optotip iar pe partea opusă acestuia se regăsește un ecran tactil. Cu ajutorul sistemului descris mai sus se realizează fotografierea din față și apoi de dedesubt a ramelor de ochelari așezate pe un stativ de referință, după aceea fotografierea feței pacientului, în timp ce acesta poartă ramele de ochelari și privește în monitorul optotip și în cele din urmă, fotografierea dintr-un unghi lăturalnic a feței pacientului, în timp ce acesta poartă ramele de ochelari. Imaginile rezultate sunt prelucrate în vederea obținerii datelor de centrare.
Un inconvenient al soluției de mai sus îl reprezintă complexitatea constructivă a sistemului de centrare.
Un alt dezavantaj constă în utilizarea greoaie și incomode a unei astfel de soluții deoarece sunt necesare mai multe etape de fotografiere, în fiecare etapă realizându-se două sau mai multe imagini în funcție de numărul de dispozitive de achiziție a imaginii al sistemului, obținându-se astfel un număr ridicat de fotografii, fotografii ce vor trebui verificate și procesate de către optician cu ajutorul unității de procesare.
Un alt minus al soluției este dat de faptul că determinarea parametrilor pornește prin efectuarea și prelucrarea unor imagini ale ramelor de ochelari așezate pe un stativ de referință, aceasta ducând la rezultate finale neconforme în condițiile în care majoritatea ramelor de ochelari se deformează când sunt așezate la ochii pacientului.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția constă în ameliorarea sistemelor pentru măsurarea, prin mijloace digitale, a parametrilor de montaj al lentilelor de ochelari, oferind o modalitate simplă și comodă, de minimă durată, pentru efectuarea măsurătorilor cu precizie ridicată.
Soluția tehnică descrisă în invenție prezintă realizarea unui sistem ce conține un dispozitiv de referință, o cameră prevăzută, preferabil, cu o sursă de iluminare, un sistem de calcul ce are instalat un program de calculator special conceput și stabilirea unei proceduri simpliste pentru utilizarea sistemului de mai sus, în vederea obținerii parametrilor necesari.
Sistemul de calcul este alcătuit dintr-o parte fizică ce include componente precum procesor, memorie RAM, memorie de stocare și o parte de instrucțiuni reprezentată de programe de calculator printre care se numără și programul de calculator conceput și dezvoltat în vederea procesării de imagini și obținerii parametrilor de montare a lentilelor. Perifericele, ca de exemplu tastatura, monitorul, pot fi înglobate sau nu în unitatea, carcasa sistemului de calcul alături de celelalte componente. De asemenea, camera și sistemul de calcul pot fi fie integrate într-o singură unitate, de exemplu un calculator tabletă, fie reprezentate de mai multe dispozitive interconectate permanent sau ocazional între ele, de exemplu o cameră web și un calculator sau o cameră foto digitală din care se vor descărca imaginile realizate pe un calculator.
Dispozitivul de referință este prevăzut cu două marcaje coplanare, distanțate unul față de celălalt și un al treilea marcaj aflat pe un plan paralel frontal celor două marcaje și poziționat astfel încât proiecția sa pe planul celor două marcaje să fie pe același segment de dreaptă format de cele două marcaje și să împartă acest segment în două cote egale.
RO 130033 Β1
Sistemul presupune efectuarea a cel puțin două fotografii ale feței pacientului și 1 procesarea acestora ulterioară. Fotografiile se realizează în timp ce pacientul poartă ramele de ochelari peste care este montat dispozitivul de referință. 3
Sistemul presupune realizarea a cel puțin o fotografie din față a pacientului, pacient care va privi în obiectivul camerei, adoptând o poziție cât mai naturală. Obiectivul camerei 5 va fi poziționat, preferabil, la nivelul ochilor pacientului astfel încât axa optică a obiectivului să fie într-o poziție orizontală, poziționare realizată, de exemplu, cu ajutorul unui accelero- 7 metru dacă este disponibil. Distanța dintre fața pacientului și obiectivul camerei poate fi oricât atât timp cât în fotografii vor apărea în totalitate ochii pacientului, rama de ochelari (brațele 9 acesteia fiind nesemnificative) și marcajele dispozitivului de referință. De asemenea, unghiul de rotație a camerei față de axa optică a obiectivului poate fi oricât. 11
A doua etapă constă în efectuarea a cel puțin unei fotografii a feței pacientului din față-lateral în timp ce acesta privește un reper la depărtare și nu în obiectivul camerei, 13 adoptând o poziție cât mai naturală, direcția privirii fiind preferabil în poziție orizontală. Fotografierea se face de la orice distanță, orice înălțime și orice unghi de rotație a camerei față 15 de axa optică a obiectivului atât timp cât în fotografiile rezultate vor apărea complet ochii pacientului, rama de ochelari (brațele acesteia fiind nesemnificative) și marcajele dispozi- 17 tivului de referință.
Ultima etapă este reprezentată de procesarea fotografiilor cu ajutorul programului de 19 calculator special conceput pentru procesarea imaginilor instalat pe sistemul de calcul. Pe baza fotografiilor realizate, programul de calculator va modela tridimensional și va plasa într- 21 un spațiu virtual tridimensional elementele necesare determinării parametrilor: pupilele pacientului, ramele de ochelari și marcajele dispozitivului de referință cunoscându-se câmpul 23 de vedere al obiectivului camerei din momentul realizării fiecărei imagini. Astfel, se poate extrage orice cotă dorită și se vor obține parametrii necesari cu precizie ridicată fără a apela 25 la formule matematice. Sistemul se bazează pe aplicarea regulii de trei simplă, folosită la sfârșitul procesului de modelare și extragere a cotelor pentru conversia unității de măsură 27 cu care lucrează sistemul de calcul, respectiv pixelul, în milimetru, acest lucru fiind posibil deoarece se cunosc în prealabil distanțele dintre marcajele dispozitivului de referință. 29 Parametrii pe care sistemul de calcul îi va afișa în final sunt: distanța interpupilară (distanța de la centrul pupilei unui ochi la centrul pupilei celuilalt ochi), distanțele monopupilare (dis- 31 tanțele obținute în urma împărțirii distanței interpupilare de mijlocul șeii nazale), lățimea și înălțimea fiecărei lentile (dimensiunile de gabarit pe orizontală și pe verticală ale lentilelor), 33 pozițiile pe lățime și pe înălțime ale proiecțiilor pupilelor pacientului de-a lungul axei privirii pe lentile, lungimea șeii nazale (distanța dintre lentile), curbura ramei de ochelari (unghiul 35 orizontal format de lentile și un plan frontal acestora), distanța vertex (distanța de la cornee la lentilă, ideal, determinată pentru fiecare ochi în parte), unghiul pantoscopic (unghiul de 37 înclinație a lentilelor în plan vertical) și parametrii derivați din cei enumerați cum ar fi parametrii pentru vederea la aproape detaliați în următorul paragraf. 39
Dacă se dorește, în urma realizării măsurătorilor generale, se pot obține și parametrii pentru vederea la aproape precum distanța interpupilară pentru vederea la aproape, 41 distanțele monopupilare și vertex pentru vederea la aproape, pozițiile pe lățime și pe înălțime ale proiecțiilor pupilelor pacientului de-a lungul axei privirii pe lentile pentru vederea la 43 aproape, prin realizarea și procesarea a cel puțin unei fotografii a feței pacientului în timp ce acesta poartă ramele de ochelari peste care este montat dispozitivul de referință și privește 45 în obiectivul camerei, camera fiind așezată într-o poziție asemeni unui suport de citit sau de privit orientată cu obiectivul către fața pacientului. De asemenea, se poate apela și la 47 suporturi de citit sau privit așezate alături de cameră pe care pacientul, în prealabil etapei
RO 130033 Β1 de fotografiere, le privește, poziționându-le astfel, împreună cu camera, într-o poziție confortabilă pentru citit. în fotografiile rezultate este necesar să existe în totalitate ochii pacientului, rama de ochelari (brațele acesteia fiind nesemnificative) și marcajele dispozitivului de referință. Un avantaj în acest sens îl reprezintă utilizarea unui calculator tabletă datorită formei sale constructive. Pe corpul tabletei, lângă cameră, se poate atașa un material scris sau tipărit ce va ajuta pacientul la poziționare. în condițiile în care calculatorul tabletă dispune de o cameră frontală, aceasta poate fi utilizată pentru fotografiere iar ecranul calculatorului tabletă utilizat pe post de suport de citit sau privit și eventual, folosit ca sursă de iluminare.
Sistemul, conform invenției, servește pentru măsurarea, prin mijloace digitale, a parametrilor de montaj al lentilelor de ochelari, având în alcătuire:
(i) un dispozitiv de referință ce se montează pe rama de ochelari purtată de către un pacient, dispozitiv de referință care cuprinde:
- mai multe elemente de prindere care sunt prevăzute cu decupaje în formă de V, pentru a se asigura montajul dispozitivului de referință, pe rama de ochelari a pacientului;
- trei marcaje între care două marcaje, coplanare, care definesc un segment de dreaptă într-un prim plan frontal, paralel cu un al doilea plan definit de către un al treilea marcaj și a cărui proiecție, pe planul frontal menționat, se găsește într-un punct, median, ce împarte segmentul de dreaptă, definit de primele două marcaje, în două cote egale;
- niște tije care, având profil pătrat și, respectiv, forma literei L, asigură restricționarea oricărui tip de rotație, ce ar putea avea loc în cadrul dispozitivului de referință, montat pe rama de ochelari;
- niște arcuri care, prin strângere, asigură un montaj ferm al dispozitivului de referință, pe rama de ochelari;
- niște bucșe care, având profil pătrat, au rolul de a asigura translația tijelor cu profil pătrat și de forma literei L, ce servesc restricționării oricărui tip de rotație care ar putea avea loc în cadrul dispozitivului de referință montat pe rama de ochelari.
(ii) o cameră foto, digitală, prevăzută cu obiectiv, fotografic, și având o anumită deschidere a câmpului de vedere al obiectivului, cameră foto cu care se realizează:
- captarea a cel puțin unei imagini fotografice frontale a feței respectivului pacient care poartă rama de ochelari ce are montat dispozitivul de referință, menționat, imagine fotografică captată cu ajutorul obiectivului fotografic, dispus orizontal, în raport cu axa sa optică și în poziție frontală în raport cu fața pacientului a cărui privire fixează obiectivul, fotografic, al camerei foto, digitale și, respectiv,
- captarea uneia sau a mai multor imagini fotografice lateral-față, a feței respectivului pacient care poartă rama de ochelari ce are montat dispozitivul de referință, menționat, imagini fotografice captate, sub diferite unghiuri, cu ajutorul obiectivului fotografic, dispus la o înălțime oarecare, și în poziție lateral-față, în raport cu fața pacientului a cărui privire fixează un reper, îndepărtat;
(iii) un sistem de calcul interconectat sau nu cu camera foto digitală, în cadrul aceleiași unități, sistem de calcul ce dispune de un program de calculator dedicat procesării de imagini, furnizate de către camera foto digitală, menționată, prevăzută cu obiectiv, fotografic, și având o anumită deschidere a câmpului de vedere al obiectivului, în care sistem de calcul au loc:
- procesarea a cel puțin unei imagini fotografice, frontale, a feței respectivului pacient care poartă rama de ochelari ce are montat dispozitivul de referință, menționat, imagine fotografică captată cu ajutorul obiectivului fotografic, dispus orizontal, în raport cu axa sa optică și în poziție frontală în raport cu fața pacientului purtând rama de ochelari și, respectiv,
RO 130033 Β1
- procesarea uneia sau a mai multor imagini fotografice, lateral-față, a feței pacientu- 1 lui ce poartă rama de ochelari ce are montat dispozitivul de referință, menționat, imagini fotografice captate, sub diferite unghiuri, cu ajutorul obiectivului fotografic, dispus la o înălțime 3 oarecare și în poziție lateral-față, în raport cu fața pacientului purtând rama de ochelari;
Conform invenției, decupajele în formă de V, cu care sunt prevăzute elementele de 5 prindere, au atașat, pe suprafețele lor, un material ce le asigură aderență la montajul dispozitivului de referință, pe rama de ochelari. 7
Conform invenției, materialul utilizat pentru acoperirea suprafețelor formate de decupajele în formă de V, cu care sunt prevăzute elementele de prindere, și care asigură 9 aderența la montajul dispozitivului de referință, pe rama de ochelari, este de tip cauciuc.
Invenția prezintă următoarele avantaje:11
- timp minim necesar efectuării măsurătorilor; - comoditate în utilizare;13
- precizie ridicată;
- simplitate constructivă.15
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției, în legătură cu fig. 1...6, care reprezintă după cum urmează:17
- fig. 1, vedere de sus a sistemului de măsurare, a pacientului și a opticianului în momentul realizării primei etape de fotografiere, camera și sistemul de calcul fiind 19 reprezentate de un calculator tabletă;
- fig. 2, vedere laterală a sistemului de măsurare, a pacientului și a opticianului în 21 momentul realizării primei etape de fotografiere, camera și sistemul de calcul fiind reprezentate de un calculator tabletă; 23
- fig. 3, vedere de sus a sistemului de măsurare, a pacientului și a opticianului în momentul realizării celei de-a doua etape de fotografiere, camera și sistemul de calcul fiind 25 reprezentate de un calculator tabletă;
- fig. 4, vedere laterală a sistemului de măsurare, a pacientului și a opticianului în 27 momentul realizării celei de-a doua etape de fotografiere, camera și sistemul de calcul fiind reprezentate de un calculator tabletă; 29
- fig. 5, vedere frontală a dispozitivului de referință atașat pe ramele de ochelari și a ochilor pacientului; 31
- fig. 6, vedere laterală a dispozitivului de referință atașat pe ramele de ochelari și a ochilor pacientului. 33
Sistemul de măsurare conform invenției conține o cameră B prevăzută, preferabil, cu o sursă de iluminare 1, un sistem de calcul C ce dispune de un program de calculator 35 special conceput pentru procesarea de imagini care cunoaște deschiderea câmpului de vedere al obiectivului 2 al camerei B din momentul realizării imaginilor și un dispozitiv de 37 referință A. Camera B și posibila sa sursă de iluminare 1 pot face parte din același corp cu sistemul de calcul C. 39
Dispozitivul A are rol de sistem de referință pentru poziționare și dimensionare și va fi construit astfel încât să asigure o prindere fermă pe rama de ochelari 3, să nu alunece pe 41 rama 3 și să permită o vizibilitate cât mai completă a ramei 3 și o vizibilitate în totalitate a pupilelor 4 ale pacientului 5 în fotografiile ce se vor efectua în vederea obținerii parametrilor. 43 în acest sens, prinderea se va face cu ajutorul elementelor 6, 7, 8, 9 ce vor avea decupaje în formă de V. Opțional, pe suprafețele formate de decupaje se va atașa un material ce va 45 asigura aderență, de exemplu cauciuc. Strângerea se va realiza cu ajutorul arcurilor 10,11.
RO 130033 Β1
Bucșele pătrate 12, 13 permit translația tijelor în formă de L cu profil pătrat 14, 15 și restricționează orice tip de rotație. Mai sunt prezente două marcaje 16,17 coplanare, distanțate unul față de celălalt, de exemplu, la 100 mm și un al treilea marcaj 18 aflat pe un plan paralel frontal celor două marcaje 16, 17 și poziționat astfel încât proiecția sa pe planul celor două marcaje 16,17 să fie pe același segment de dreaptă format de cele două marcaje 16,17 și să împartă acest segment în două cote egale. Distanța dintre cele două planuri poate fi, de exemplu, 40 mm.
Opticianul 19 va realiza cu ajutorul camerei B prima etapă de fotografiere. Acesta efectuează cel puțin o fotografie frontală a feței pacientului 5, pacient care în momentul fotografierii trebuie să poarte ramele de ochelari 3 de care este atașat dispozitivul de referință C și să privească în obiectivul 2 al camerei B adoptând o poziție cât mai naturală, obiectiv ce va fi poziționat, preferabil, la înălțimea ochilor pacientului 5. Distanța dintre obiectivul 2 și fața pacientului 5 cât și unghiul de rotație a camerei B față de axa optică a obiectivului 2 pot fi oricât atât timp cât în fotografiile rezultate vor fi vizibile complet elemente precum ochii pacientului 5, rama de ochelari 3 (brațele acesteia fiind nesemnificative) și marcajele dispozitivului de referință 16,17, 18. Dacă se consideră necesar, opticianul 19 poate folosi sursa de iluminare 1 a camerei B, dacă aceasta există, la efectuarea fotografiilor.
A doua etapă pe care o parcurge opticianul 19 este cea în care acesta realizează o fotografie a feței pacientului 5 din față-lateral sau mai multe fotografii din față-lateral dar din unghiuri diferite. Pacientul 5, în momentul fotografierii, trebuie să poarte ramele de ochelari 3 de care este atașat dispozitivul de referință A și să privească un reper la depărtare 20 adoptând o poziție cât mai naturală, direcția privirii fiind, ideal, în poziție orizontală. Fotografierea se poate face de la orice distanță, orice înălțime și orice unghi de rotație a camerei B față de axa optică a obiectivului 2 respectând condiția în care în fotografia sau fotografiile rezultate vor exista în totalitate ochii pacientului 5, rama de ochelari 3 (brațele acesteia fiind nesemnificative) și marcajele dispozitivului de referință 16, 17,18. Și în acest caz, dacă va considera necesar, opticianul 19 poatefolosi sursa de iluminare 1 a camerei B, dacă aceasta există, la efectuarea fotografiilor.
Ultima etapă parcursă de optician 19 este cea în care procesează imaginile cu ajutorul sistemului de calcul C și al programului de calculator obținându-se astfel parametrii necesari. Un exemplu de funcționare a programului de calculator este acela că importă imaginile apoi le procesează în vederea îmbunătățirii calității acestora și punerea în evidență a detaliilor de interes. O altă etapă de procesare se execută în scopul recunoașterii și localizării anumitor șabloane cum ar fi muchii și cercuri. Astfel, programul de calculator încearcă să detecteze automat în imagini marcajele dispozitivului de referință 16, 17, 18, pupilele 4 și, opțional, irisurile ochilor pacientului 5 și extremitățile pe verticală și orizontală ale lentilelor sau ale spațiilor lentilelor din rama de ochelari 3. Pentru a interacționa cu opticianul 19, programul de calculator va afișa pe un ecran al sistemului de calcul C imaginile și rezultatul detecției suprapunând peste elementele mai sus menționate marcaje virtuale astfel: peste marcajele dispozitivului de referință 16, 17,18, pupilele 4 ochilor pacientului 5 va poziționa marcaje virtuale sub formă de cruce, peste irisuri va poziționa marcaje virtuale sub formă de cerc iar extremitățile lentilelor sau ale spațiilor lentilelor din rama de ochelari 3 vor fi evidențiate cu ajutorul unor marcaje virtuale de forma unor linii verticale și orizontale sau cu ajutorul unor dreptunghiuri încadrând fiecare lentilă sau spațiu de lentilă în parte. Opticianul 19 va verifica rezultatul detecției și poziționarea marcajelor virtuale și va ajusta manual pozițiile acestora, dacă va considera necesar, folosind, de exemplu, un ecran tactil.
RO 130033 Β1
Pe baza marcajelor virtuale, programul de calculator modelează tridimensional și plasează 1 într-un sistem de coordonate în trei dimensiuni elemente virtuale corespunzătoare pupilelor 4 și, opțional, irisurilor pacientului 5, lentilelor și/sau spațiilor lentilelor din rama de ochelari 3 3 și marcajelor 16, 17, 18 dispozitivului de referință A. Cu ajutorul unui cod de tipul getDistance (obj1, obj2) al limbajului de programare în care este scris programul de 5 calculator se obține, de exemplu, distanța în pixeli dintre obiectele obj 1 și obj2 modelate în spațiul virtual tridimensional. Astfel, este posibilă obținerea oricărui parametru dorit. Ulterior, 7 programul de calculator face conversia pixelilor în milimetri folosind regula de trei simplă. Unghiurile se determină utilizând, de exemplu, codul de program obj.rotation* unde simbolul 9 * poate fi X, Y sau Z, acestea din urmă reprezentând axele sistemului tridimensional. Prin urmare, folosind codul de program obj.rotation* se determină rotația în grade pe axa * a 11 obiectului obj modelat în spațiul virtual tridimensional.
Sistemul, conform invenției, servește pentru măsurarea, prin mijloace digitale, a 13 parametrilor de montaj al lentilelor de ochelari, având în alcătuire:
(i) un dispozitiv de referință A ce se montează pe rama 3 de ochelari purtată de către 15 un pacient 5, dispozitiv de referință A care cuprinde:
- mai multe elemente de prindere 6, 7, 8, 9 care sunt prevăzute cu decupaje în formă 17 de V, pentru a se asigura montajul dispozitivului de referință A, pe rama 3 de ochelari a pacientului 5; 19
- trei marcaje 16,17 și 18 între care două marcaje 16 și 17, coplanare, care definesc un segment de dreaptă într-un prim plan frontal, paralel cu un al doilea plan definit de către 21 un al treilea marcaj 18 și a cărui proiecție, pe planul frontal menționat, se găsește într-un punct, median, ce împarte segmentul de dreaptă, definit de primele două marcaje 16 și 17, 23 în două cote egale;
- niște tije 14, 15 care, având profil pătrat și, respectiv, forma literei L, asigură 25 restricționarea oricărui tip de rotație, ce ar putea avea loc în cadrul dispozitivului de referință A, montat pe rama 3 de ochelari; 27
- niște arcuri 10, 11 care, prin strângere, asigură un montaj ferm al dispozitivului de referință A, pe rama 3 de ochelari; 29
- niște bucșe 12,13 care, având profil pătrat, au rolul dea asigura translația tijelor 14, 15 cu profil pătrat și de forma literei L, ce servesc restricționării oricărui tip de rotație care 31 ar putea avea loc în cadrul dispozitivului de referință A montat pe rama 3 de ochelari.
(ii) o cameră foto B, digitală, prevăzută cu obiectiv 2, fotografic, și având o anumită 33 deschidere a câmpului de vedere al obiectivului 2, cameră foto B cu care se realizează:
- captarea a cel puțin unei imagini fotografice frontale a feței respectivului pacient 5 35 care poartă rama 3 de ochelari ce are montat dispozitivul de referință A, menționat, imagine fotografică captată cu ajutorul obiectivului 2 fotografic, dispus orizontal, în raport cu axa sa 37 optică și în poziție frontală în raport cu fața pacientului 5 a cărui privire fixează obiectivul 2, fotografic, al camerei foto B, digitale și, respectiv, 39
- captarea uneia sau a mai multor imagini fotografice lateral-față, a feței respectivului pacient 5 care poartă rama 3 de ochelari ce are montat dispozitivul de referință A, menționat, 41 imagini fotografice captate, sub diferite unghiuri, cu ajutorul obiectivului 2 fotografic, dispus orizontal, în raport cu axa sa optică, și în poziție lateral-față, în raport cu fața pacientului 5 43 a cărui privire fixează un reper 20, îndepărtat;
RO 130033 Β1 (iii) un sistem de calcul C interconectat sau nu cu camera foto B digitală, în cadrul aceleiași unități, sistem de calcul C ce dispune de un program de calculator dedicat procesării de imagini, furnizate de către camera foto B digitală, menționată, prevăzută cu obiectiv 2, fotografic, și având o anumită deschidere a câmpului de vedere al obiectivului 2, în care sistem de calcul C au loc:
- procesarea a cel puțin unei imagini fotografice, frontale, a feței respectivului pacient 5 care poartă rama 3 de ochelari ce are montat dispozitivul de referință A, menționat, imagine fotografică captată cu ajutorul obiectivului 2 fotografic, dispus orizontal, în raport cu axa sa optică și în poziție frontală în raport cu fața pacientului 5 purtând rama 3 de ochelari și, respectiv,
- procesarea uneia sau a mai multor imagini fotografice, lateral-față, a feței pacientului 5 ce poartă rama 3 de ochelari ce are montat dispozitivul de referință A, menționat, imagini fotografice captate, sub diferite unghiuri, cu ajutorul obiectivului 2 fotografic, dispus orizontal, în raport cu axa sa optică, și în poziție lateral-față, în raport cu fața pacientului 5 purtând rama 3 de ochelari;
Conform invenției, decupajele în formă de V, cu care sunt prevăzute elementele de prindere 6, 7, 8, 9, au atașat, pe suprafețele lor, un material ce le asigură aderență la montajul dispozitivului de referință A, pe rama 3 de ochelari.
Conform invenției, materialul utilizat pentru acoperirea suprafețelor formate de decupajele în formă de V, cu care sunt prevăzute elementele de prindere 6, 7, 8, 9, și care asigură aderența la montajul dispozitivului de referință A, pe rama 3 de ochelari, este de tip cauciuc.

Claims (3)

  1. RO 130033 Β1
    Revendicări 1
    1. Sistem pentru măsurarea, prin mijloace digitale, a parametrilor de montaj al 3 lentilelor de ochelari ce conține:
    (i) un dispozitiv de referință (A) ce se montează pe rama (3) de ochelari purtată de 5 către un pacient (5), dispozitiv de referință (A) care cuprinde:
    - mai multe elemente de prindere (6, 7, 8, 9) pentru a se asigura montajul dispo- 7 zitivului de referință (A), pe rama (3) de ochelari a pacientului (5);
    - trei marcaje (16, 17 și 18) între care două marcaje (16 și 17), coplanare, care 9 definesc un segment de dreaptă într-un prim plan frontal, paralel cu un al doilea plan definit de către un al treilea marcaj (18) și a cărui proiecție, pe planul frontal menționat, se găsește 11 într-un punct, median, ce împarte segmentul de dreaptă, definit de primele două marcaje (16 și 17), în două cote egale; 13 (ii) o cameră foto (B), digitală, prevăzută cu obiectiv (2), fotografic, și având o anumită deschidere a câmpului de vedere al obiectivului (2), cameră foto (B) cu care se realizează: 15 - captarea a cel puțin unei imagini fotografice frontale a feței respectivului pacient (5) care poartă rama (3) de ochelari ce are montat dispozitivul de referință (A), menționat, 17 imagine fotografică captată cu ajutorul obiectivului (2) fotografic, dispus orizontal, în raport cu axa sa optică și în poziție frontală în raport cu fața pacientului (5) a cărui privire fixează 19 obiectivul (2), fotografic, al camerei foto (B), digitale și, respectiv,
    - captarea uneia sau a mai multor imagini fotografice lateral-față, a feței respectivului 21 pacient (5) care poartă rama (3) de ochelari ce are montat dispozitivul de referință (A), menționat, imagini fotografice captate, sub diferite unghiuri, cu ajutorul obiectivului (2) 23 fotografic, dispus la o înălțime oarecare, și în poziție lateral-față, în raport cu fața pacientului (5) a cărui privire fixează un reper (20), îndepărtat; 25 (iii) un sistem de calcul (C) interconectat sau nu cu camera foto (B) digitală, în cadrul aceleiași unități, sistem de calcul (C) ce dispune de un program de calculator dedicat 27 procesării de imagini, furnizate de către camera foto (B) digitală, menționată, prevăzută cu obiectiv (2), fotografic, și având o anumită deschidere a câmpului de vedere al obiectivului 29 (2), în care sistem de calcul (C) au loc:
    - procesarea a cel puțin unei imagini fotografice, frontale, a feței respectivului pacient 31 (5) care poartă rama (3) de ochelari ce are montat dispozitivul de referință (A), menționat, imagine fotografică captată cu ajutorul obiectivului (2) fotografic, dispus orizontal, în raport 33 cu axa sa optică și în poziție frontală în raport cu fața pacientului (5) purtând rama (3) de ochelari și, respectiv, 35
    - procesarea uneia sau a mai multor imagini fotografice, lateral-față, a feței pacientului (5) ce poartă rama (3) de ochelari ce are montat dispozitivul de referință (A), 37 menționat, imagini fotografice captate, sub diferite unghiuri, cu ajutorul obiectivului (2) fotografic, dispus la o înălțime oarecare, și în poziție lateral-față, în raport cu fața pacientului 39 (5) purtând rama (3) de ochelari;
    sistem, caracterizat prin aceea că dispozitivul de referință (A), care se montează pe rama 41 (3) de ochelari purtată de pacient (5), mai cuprinde:
    - elementele de prindere (6, 7, 8, 9), menționate, care sunt prevăzute cu decupaje 43 în formă de V, pentru a se asigura montajul dispozitivului de referință (A), pe rama (3) de ochelari; 45
    - niște tije (14, 15) care, având profil pătrat și, respectiv, forma literei L, asigură restricționarea oricărui tip de rotație, ce ar putea avea loc în cadrul dispozitivului de referință 47 (A), montat pe rama (3) de ochelari;
    RO 130033 Β1
    - niște arcuri (10,11) care, prin strângere, asigură un montaj ferm al dispozitivului de 1 referință (A), pe rama (3) de ochelari;
    - niște bucșe (12,13) care, având profil pătrat, au rolul de a asigura translația tijelor 3 (14,15) cu profil pătrat și de forma literei L, ce servesc restricționării oricărui tip de rotație care ar putea avea locîn cadrul dispozitivului de referință (A) montat pe rama (3) de ochelari. 5
  2. 2. Sistem, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că decupajele în formă de V, cu care sunt prevăzute elementele de prindere (6, 7, 8, 9), au atașat, pe suprafețele 7 lor, un material ce le asigură aderență la montajul dispozitivului de referință (A), pe rama (3) de ochelari; 9
  3. 3. Sistem, conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că materialul utilizat pentru acoperirea suprafețelor formate de decupajele în formă de V, cu care sunt prevăzute 11 elementele de prindere (6, 7, 8, 9), material ce asigură aderență la montajul dispozitivului de referință (A), pe rama (3) de ochelari, este de tip cauciuc. 13
RO201300446A 2013-06-14 2013-06-14 Sistem pentru măsurarea, prin mijloace digitale, a parametrilor de montaj al lentilelor de ochelari RO130033B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO201300446A RO130033B1 (ro) 2013-06-14 2013-06-14 Sistem pentru măsurarea, prin mijloace digitale, a parametrilor de montaj al lentilelor de ochelari

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO201300446A RO130033B1 (ro) 2013-06-14 2013-06-14 Sistem pentru măsurarea, prin mijloace digitale, a parametrilor de montaj al lentilelor de ochelari

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO130033A2 RO130033A2 (ro) 2015-02-27
RO130033B1 true RO130033B1 (ro) 2022-05-30

Family

ID=52544125

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO201300446A RO130033B1 (ro) 2013-06-14 2013-06-14 Sistem pentru măsurarea, prin mijloace digitale, a parametrilor de montaj al lentilelor de ochelari

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO130033B1 (ro)

Also Published As

Publication number Publication date
RO130033A2 (ro) 2015-02-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ES2651022T3 (es) Procedimiento de medición de al menos un parámetro geométrico-fisonómico de implantación de una montura de gafas de corrección visual sobre la cara de un usuario
AU2008244155B2 (en) Method for measuring the position of a remarkable point of the eye of a subject along the horizontal direction of the sagittal plane
CN106922182B (zh) 确定眼睛的显著点的位置和跟踪眼镜配戴者的注视方向的设备和方法
US20130271726A1 (en) Method and Systems for Measuring Interpupillary Distance
US8506078B2 (en) Method for determining at least one geometric postural parameter when fitting a corrective spectacle frame on the face of a wearer in the anatomical posture thereof
JP2018057872A (ja) 眼鏡を着用する人物の行動特性、姿勢特性、又は幾何形態特性を判定する方法
JP6232287B2 (ja) 累進焦点眼鏡用レンズを選択する方法
US9928421B2 (en) Method for helping determine the vision parameters of a subject
BR112016010186B1 (pt) Método de determinação de pelo menos um parâmetro de projeto óptico de uma lente oftálmica progressiva
BR112015030587B1 (pt) Processo de determinação de pelo menos um valor de um parâmetro de personalização para um equipamento de compensação visual
JP2017524163A (ja) 選択された眼鏡フレームの画像データに基づいた使用者データの決定
CN110998417A (zh) 确定视近点的方法、装置和计算机程序
US11531217B2 (en) Method for determining a parameter of an optical equipment
RO130033B1 (ro) Sistem pentru măsurarea, prin mijloace digitale, a parametrilor de montaj al lentilelor de ochelari
CN111356397B (zh) 用于确定受试者的参考头部姿势的方法和设备
CN111417893B (zh) 用于检验眼科镜片在镜架中的安装的方法和组件
BR112021005016A2 (pt) dispositivo de codificação de vídeo, método de codi-ficação de vídeo, programa de codificação de vídeo, dispositivo de decodificação de vídeo, método de decodificação de vídeo e programa de decodificação de vídeo
US9743833B2 (en) Method and device for acquiring and computing data from an ophthalmic object
RO129341A2 (ro) Sistem utilizat pentru măsurarea parametrilor de montaj a lentilelor de ochelari prin procesarea de imagini
CN113424098B (zh) 构造眼镜所需参数的自动确立
JP2016099375A (ja) 双眼ルーペの製作方法
DARABANT et al. OPTIMEASURE: A MOBILE IMPROVEMENT ALTERNATIVE TO CLASSIC OPTICAL MEASUREMENTS.
KR20200141230A (ko) 스테레오 비전을 이용한 안경 제작용 인체 데이터 측정장치
JP2018200411A (ja) 双眼ルーペ装置のルーペ取付位置決定方法並びにシステム、ルーペ取付用補助具、及び双眼ルーペ装置の組立方法
RO129339A2 (ro) Sistem pentru măsurarea parametrilor de montaj ai lentilelor de ochelari prin procesarea de imagini