RO129341A2 - Sistem utilizat pentru măsurarea parametrilor de montaj a lentilelor de ochelari prin procesarea de imagini - Google Patents

Sistem utilizat pentru măsurarea parametrilor de montaj a lentilelor de ochelari prin procesarea de imagini Download PDF

Info

Publication number
RO129341A2
RO129341A2 ROA201200776A RO201200776A RO129341A2 RO 129341 A2 RO129341 A2 RO 129341A2 RO A201200776 A ROA201200776 A RO A201200776A RO 201200776 A RO201200776 A RO 201200776A RO 129341 A2 RO129341 A2 RO 129341A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
patient
camera
face
images
frames
Prior art date
Application number
ROA201200776A
Other languages
English (en)
Inventor
Bogdan Oprea
Răzvan Oprea
Original Assignee
Bogdan Oprea
Răzvan Oprea
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bogdan Oprea, Răzvan Oprea filed Critical Bogdan Oprea
Priority to ROA201200776A priority Critical patent/RO129341A2/ro
Publication of RO129341A2 publication Critical patent/RO129341A2/ro

Links

Landscapes

  • Eyeglasses (AREA)
  • Measurement Of The Respiration, Hearing Ability, Form, And Blood Characteristics Of Living Organisms (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un sistem pentru măsurarea parametrilor de montaj ai lentilelor de ochelari, prin procesarea de imagini. Sistemul conform invenţiei este alcătuit dintr-un dispozitiv (A) de captare de imagini ale feţei unui pacient (1) din diferite unghiuri, dintr-un sistem informatic (B) ce prelucrează imaginile şi afişează măsurătorile, şi dintr-un dispozitiv (C) de referinţă, prevăzut cu marcaje, ce se montează pe ramele (4) de ochelari purtate de pacient (1) în timpul captării imaginilor, în care dispozitivul (A) de captare de imagini cuprinde o cameră (2) de luat vederi care se află la nivelul feţei pacientului (1), şi a cărei axă optică are o poziţie orizontală, un geam (3) reflexiv, aflat în poziţie verticală, amplasat în faţa camerei (2) de luat vederi, care va fi folosit de pacient (1) pentru a privi reflexia sa în zona şeii nazale a ramelor (4) de ochelari, în momentul efectuării unei prime fotografii, una sau două oglinzi (5 şi 6) laterale, aşezate de o parte şi de alta a camerei (2), la aceeaşi înălţime cu geamul (3) reflexiv şi, de preferinţă, la aceeaşi distanţă faţă de pacient (1) ca şi geamul (3), şi orientate astfel încât să permită pacientului să privească comod în oglinzi (5 şi 6) reflexia sa în zona şeii nazale a ramelor (4) de ochelari, în vederea realizării cel puţin încă a unei fotografii a feţei sale şi, preferabil, una sau mai multe surse (7) de iluminare.

Description

SISTEM UTILIZAT PENTRU MĂSURAREA PARAMETRILOR DE MONTAJ A LENTILELOR DE OCHELARI PRIN PROCESAREA DE IMAGINI
Invenția se referă la un sistem utilizat pentru măsurarea parametrilor de montaj a lentilelor de ochelari în rame prin procesarea de imagini.
Este cunoscut brevetul FR2950984 (A1) în care se prezintă o metodă și un echipament de măsurare pentru personalizarea și montarea lentilelor oftalmice corective. Echipamentul este compus dintr-o cameră de luat vederi așezată în spatele unei oglinzi semiopace, o sursă de iluminare punctiformă utilizată în formarea unei reflexii a corneei ochilor pacientului, un accesoriu de calibrare ce se montează pe ramele de ochelari și un sistem informatic. Pacientul, purtând ochelarii pe care este atașat accesoriul de calibrare, se așează în fața oglinzii semiopace privind reflexia sa în zona centrală a ramelor de ochelari adoptând o poziție naturală în scopul realizării primei fotografii. în urma realizării primei fotografii, se va realiza încă cel puțin o fotografie în condițiile în care pacientul va întoarce capul la un anumit unghi ce se încadrează între limite prestabilite, dar privind în continuare reflexia sa în zona centrală a ramelor de ochelari în oglinda semiopacă. Sistemul informatic procesează imaginile și afișează măsurătorile.
Un inconvenient al soluției de mai sus îl reprezintă necesitatea ca pacientul să respecte limitele de valori prestabilite ale unghiului de întoarcere a capului, nerespectarea acestei condiții ducând la reluarea procesului de selecție, eventual, de refacere a procesului de captare a imaginilor crescând astfel timpii de efectuare a măsurătorilor și creând disconfort pacientului.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția constă în minimizarea timpului de efectuare a măsurătorilor fără a impune reguli stricte pacientului care să pericliteze confortul acestuia.
Soluția tehnică descrisă în invenție prezintă construirea și folosirea unui sistem compus dintr-un dispozitiv prevăzut cu o cameră ce permite captarea a două sau trei imagini distincte ale feței pacientului, în mod succesiv, din unghiuri diferite, un dispozitiv ce se montează pe ramele de ochelari și folosit ca sistem de referință pentru poziție și dimensiuni ale ramelor, lentilelor și pupilelor pacientului, un sistem informatic ce va procesa într-un sistem tridimensional imaginile captate și va afișa măsurătorile.
^-201^-00776-3 1 -1ί- 2»»
Dispozitivul de captare succesivă a imaginilor dispune de o cameră de luat vederi a cărei axă optică aparține unui plan orizontal. în funcție de înălțimea pacientului, camera își va schimba poziția pe verticală păstrând axa optică în poziție orizontală astfel încât imaginile ce vor fi captate să cuprindă fața pacientului. Camera va fi mascată de un geam reflexiv aflat în poziție verticală în care pacientul va privi reflexia sa în zona șeii nazale a ramelor de ochelari în momentul efectuării primei fotografii. Dispozitivul de captare succesivă a imaginilor mai conține cel puțin o oglindă așezată în poziție verticală și lăturalnică camerei de luat vederi, respectiv a geamului reflexiv, pe partea stângă sau dreaptă, în care pacientul va privi reflexia sa în zona șeii nazale a ramelor de ochelari în momentul efectuării unei alte fotografii. O oglindă lăturalnică va fi folosită de către pacient pentru efectuarea unei singure fotografii. Oglinzile lăturalnice vor fi maxim două la număr și vor fi așezate în stânga și în dreapta geamului reflexiv ce maschează camera, câte una pe fiecare parte și orientate astfel încât pacientul să poată întoarce capul concomitent cu privirea și să privească în fiecare dintre acestea, pe rând, reflexia sa în zona șeii nazale a ramelor de ochelari fără disconfort și să rezulte imagini din unghiuri diferite ale feței pacientului. De asemenea, oglinzile lăturalnice vor fi așezate la aceeași înălțime cu geamul reflexiv ce maschează camera și, preferabil, la aceeași distanță față de pacient ca și geamul reflexiv ce maschează camera.
Dispozitivul folosit ca sistem de referință este prevăzut cu două marcaje coplanare, distanțate unul față de celălalt și un al treilea marcaj aflat pe un plan paralel frontal celor două marcaje și poziționat astfel încât proiecția sa pe planul celor două marcaje să fie pe același segment de dreaptă format de cele două marcaje și să împartă acest segment în două cote egale. Folosirea acestui dispozitiv de referință prezintă avantajul că măsurătorile nu vor fi influențate de variația distanței dintre pacient și dispozitivul de captare a imaginilor.
Pacientul, purtând ramele de ochelari peste care este montat dispozitivul de referință, se va așeza în fața camerei de luat vederi, respectiv a geamului reflexiv ce maschează camera, privind reflexia sa în zona șeii nazale a ramelor de ochelari, adoptând o poziție cât mai naturală. Se va ajusta poziția pe verticală a camerei astfel încât imaginile rezultate să cuprindă fața pacientului. Se va realiza o fotografie, ulterior, pacientul își va întoarce capul concomitent cu privirea astfel încât să privească într-o oglindă lăturalnică reflexia sa în zona șeii nazale a ramelor de ochelari realizandu-se o altă fotografie. Opțional, dacă există o a doua oglindă ^201^- 0 0 7 7 6 --
1 -10- 2012 lăturalnică, se poate realiza o a treia fotografie din alt unghi, pacientul privind în cea de-a doua oglindă lăturalnică.
Sistemul informatic va avea instalat un program special conceput și dezvoltat care va modela tridimensional, pe baza fotografiilor realizate, elementele necesare efectuării măsurătorilor: pupilele pacientului, ramele de ochelari și marcajele dispozitivului de referință. Astfel, se poate extrage orice cotă dorită și se vor obține măsurători cu precizie ridicată fără a apela la formule matematice. Singura metodă matematică ce se aplică este regula de trei simplă, folosită la sfârșitul procesului de modelare și extragere a cotelor pentru conversia unității de măsură cu care lucrează sistemul informatic, respectiv pixelul, în milimetru, acest lucru fiind posibil deoarece se cunosc în prealabil distanțele dintre marcajele dispozitivului de referință. Măsurătorile pe care sistemul informatic le va afișa în final sunt: distanța interpupilară, distanțele monopupilare, lățimea și înălțimea fiecărei lentile, pozițiile pe lățime și pe înălțime a proiecțiilor pupilelor pacientului pe lentile, lungimea șeii nazale, curbura ramei de ochelari, distanța vertex, unghiul pantoscopic și măsurătorile derivate din cele enumerate.
Invenția prezintă următoarele avantaje:
- timp redus necesar efectuării măsurătorilor;
- nu periclitează confortul pacientului;
- flexibilitate în alegerea și utilizarea sistemului informatic.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției, în legătură cu fig. 1, 2, 3, 4, care reprezintă după cum urmează:
- fig. 1, vedere de sus a întregului sistem de măsurare și a pacientului aflat în poziția în care i se va efectua prima fotografie folosită la determinarea măsurătorilor, privind în geamul reflexiv ce maschează camera, reflexia sa în zona șeii nazale a ramelor de ochelari;
- fig. 2, vedere de sus a întregului sistem de măsurare și a pacientului aflat în poziția în care i se va efectua o a doua fotografie folosită la determinarea măsurătorilor, privind intr-o oglindă lăturalnică reflexia sa în zona șeii nazale a ramelor de ochelari;
- fig. 3, vedere frontală a dispozitivului de referință atașat pe ramele de ochelari și a ochilor pacientului;
- fig. 4, vedere laterală a dispozitivului de referință atașat pe ramele de ochelari și a ochilor pacientului.
^-2011- 0 0 7 7 6 -3 ι -10-ZOC /7
Sistemul de măsurare conform invenției este alcătuit dintr-un dispozitiv A de captare a două sau trei imagini distincte ale feței pacientului 1, în mod succesiv, din unghiuri diferite ce dispune de o cameră de luat vederi 2 a cărei axă optică are o poziție orizontală, un geam reflexiv 3 aflat în poziție verticală ce maschează camera de luat vederi 2 care va fi folosit de pacientul 1 pentru a privi reflexia sa în zona șeii nazale a ramelor de ochelari 4 în momentul efectuării primei fotografii, o oglindă 5 așezată în poziție verticală și lăturalnică camerei de luat vederi 2, respectiv a geamului reflexiv 3, pe partea stângă sau pe partea dreaptă, în care pacientul 1 va privi reflexia sa în zona șeii nazale a ramelor de ochelari 4 în momentul efectuării celei de-a doua fotografii, opțional, de încă o oglindă verticală lăturalnică 6 situată pe partea laterală rămasă liberă a camerei de luat vederi 2, respectiv a geamului reflexiv 3, folosită, opțional, pentru realizarea unei a treia fotografii în aceeași manieră în care se efectuează cea de-a doua fotografie. Oglinzile lăturalnice 5 și 6 vor fi așezate la aceeași înălțime cu geamul reflexiv 3 ce maschează camera 2 și, preferabil, la aceeași distanță față de pacientul 1 ca și geamul reflexiv 3 ce maschează camera 2 și vor fi orientate astfel încât pacientul 1 să poată întoarce capul concomitent cu privirea și să privească în fiecare dintre acestea, pe rând, reflexia sa în zona șeii nazale a ramelor de ochelari 4 fără disconfort și să rezulte imagini din unghiuri diferite ale feței pacientului 1.
Ideal, dispozitivul A de captare a imaginilor va include una sau mai multe surse de iluminare 7, preferabil, ascunse în spatele geamului reflexiv 3.
Dispozitivul A va fi așezat pe un suport de susținere, de exemplu masa 8 sau va fi prins pe perete sau va fi astfel construit încât să se poată autosusține.
Printr-un cablu 9, dispozitivul A va fi conectat la un sistem informatic, de exemplu un laptop B, responsabil cu procesarea de imagini și afișare a măsurătorilor.
Dispozitivul C folosit ca sistem de referință va fi construit astfel încât să asigure o prindere fermă pe rama de ochelari 4, să nu alunece pe rama 4 și să permită o vizibilitate completă a ramei 4 și a pupilelor 10 ale pacientului 1 în fotografii. în acest sens, prinderea se va face cu ajutorul elementelor 11, 12, 13, 14 ce vor avea decupaje în formă de V. Opțional, pe suprafețele formate de decupaje se va atașa un material ce va asigura aderență, de exemplu cauciuc. Strângerea se va realiza cu ajutorul arcurilor 15, 16. Bucșele pătrate 17, 18 permit translația tijelor în formă de L cu profil pătrat 19, 20 și restricționează orice tip de rotație. Mai sunt prezente două marcaje 21, 22 coplanare, distanțate unul față de celălalt, de exemplu,
«“201^-00776-3 1 -fo- 2012 la 100 mm și un al treilea marcaj 23 aflat pe un plan paralel frontal celor două marcaje 21, 22 și poziționat astfel încât proiecția sa pe planul celor două marcaje 21, 22 să fie pe același segment de dreaptă format de cele două marcaje 21, 22 și să împartă acest segment în două cote egale. Distanța dintre cele două planuri poate fi, de exemplu, 40 mm.

Claims (1)

  1. REVENDICARE
    Sistem utilizat pentru măsurarea parametrilor de montaj a lentilelor de ochelari prin procesarea de imagini compus dintr-un dispozitiv (A) de captare de imagini ale feței pacientului (1) din unghiuri diferite, în mod succesiv, un sistem informatic (B) ce procesează imaginile și afișează măsurătorile, un dispozitiv de referință (C) ce se va monta pe ramele de ochelari (4) purtate de pacient (1) în timpul captării imaginilor, caracterizat prin aceea că dispozitivul (A) de captare, în mod succesiv, de imagini din unghiuri diferite ale feței pacientului (1) conține o cameră de luat vederi (2) ce se află la nivelul feței pacientului (1) și a cărei axă optică are o poziție orizontală, un geam reflexiv (3) aflat în poziție verticală ce maschează camera de luat vederi (2) care va fi folosit de pacient (1) pentru a privi reflexia sa în zona șeii nazale a ramelor de ochelari (4) în momentul efectuării primei fotografii, una sau două oglinzi verticale lăturalnice (5, 6) așezate de-o parte și de alta a camerei (2) respectiv a geamului reflexiv (3), la aceeași înălțime cu geamul reflexiv (3) ce maschează camera (2) și, preferabil, la aceeași distanță față de pacient (1) ca și geamul reflexiv (3) ce maschează camera de luat vederi (2) și fiind orientate astfel încât să permită pacientului (1) să poată întoarce capul concomitent cu privirea către fiecare și să privească comod, pe rând, în acestea reflexia sa în zona șeii nazale a ramelor de ochelari (4) în vederea realizării a încă cel puțin unei fotografii a feței sale din fațălateral și, preferabil, una sau mai multe surse de iluminare (7).
ROA201200776A 2012-10-31 2012-10-31 Sistem utilizat pentru măsurarea parametrilor de montaj a lentilelor de ochelari prin procesarea de imagini RO129341A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201200776A RO129341A2 (ro) 2012-10-31 2012-10-31 Sistem utilizat pentru măsurarea parametrilor de montaj a lentilelor de ochelari prin procesarea de imagini

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201200776A RO129341A2 (ro) 2012-10-31 2012-10-31 Sistem utilizat pentru măsurarea parametrilor de montaj a lentilelor de ochelari prin procesarea de imagini

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO129341A2 true RO129341A2 (ro) 2014-04-30

Family

ID=50552585

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201200776A RO129341A2 (ro) 2012-10-31 2012-10-31 Sistem utilizat pentru măsurarea parametrilor de montaj a lentilelor de ochelari prin procesarea de imagini

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO129341A2 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN106325055A (zh) * 2016-08-16 2017-01-11 努比亚技术有限公司 一种智能手表相机参数的调节方法及和装置

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN106325055A (zh) * 2016-08-16 2017-01-11 努比亚技术有限公司 一种智能手表相机参数的调节方法及和装置
CN106325055B (zh) * 2016-08-16 2020-05-01 努比亚技术有限公司 一种智能手表相机参数的调节方法及和装置

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP6612831B2 (ja) 眼鏡を着用する人物の行動特性、姿勢特性、又は幾何形態特性を判定する方法
US7740355B2 (en) Device and method for determining optical parameters
CN106922182B (zh) 确定眼睛的显著点的位置和跟踪眼镜配戴者的注视方向的设备和方法
JP2017151468A (ja) 累進焦点眼鏡用レンズを選択する方法
ES2556653T3 (es) Dispositivo que permite las mediciones necesarias para el montaje de los cristales y para el ajuste de las monturas de gafas graduadas
ES2528030T3 (es) Procedimiento y sistema de selección on line de una montura de gafas virtual
JP5311601B1 (ja) 双眼ルーペの製作方法
ES2754310T3 (es) Procedimiento de ayuda para la determinación de parámetros de visión de un sujeto
CN102207636A (zh) 眼镜片佩戴状态参数测定装置和测定方法
ES2836790T3 (es) Método y sistema para la mejora de una prescripción oftálmica
US10520751B2 (en) Apparatus and method for determining optical parameters
BR112016010186B1 (pt) Método de determinação de pelo menos um parâmetro de projeto óptico de uma lente oftálmica progressiva
US20180256072A1 (en) Method for determining an ophthalmological parameter
CN103735245B (zh) 瞳距瞳高测量仪
JP2003329541A (ja) アイポイントの位置決定方法及びアイポイント測定システム
US9529212B2 (en) Method and device for determining at least one customized adjustment parameter of a lens carried by a spectacles frame facing the eye of a wearer
RO129341A2 (ro) Sistem utilizat pentru măsurarea parametrilor de montaj a lentilelor de ochelari prin procesarea de imagini
CN111417893B (zh) 用于检验眼科镜片在镜架中的安装的方法和组件
KR102548807B1 (ko) 대상자의 참조 머리 자세를 결정하기 위한 방법 및 장치
RO129339A2 (ro) Sistem pentru măsurarea parametrilor de montaj ai lentilelor de ochelari prin procesarea de imagini
CN204515277U (zh) 新型多功能眼镜
CN204515267U (zh) 一种新型眼镜
EP2962627A1 (en) System for obtaining parameters for adjusting frames with lenses for a user
RU153898U1 (ru) Устройство для разметки центра зрачка
RO130033A2 (ro) Sistem şi metodă pentru măsurarea parametrilor de montaj a lentilelor de ochelari prin procesarea de imagini