RO121646B1 - Compoziţie pentru etanşarea peretelui elastic al unei incinte în care există aer sub presiune - Google Patents

Compoziţie pentru etanşarea peretelui elastic al unei incinte în care există aer sub presiune Download PDF

Info

Publication number
RO121646B1
RO121646B1 ROA200400837A RO200400837A RO121646B1 RO 121646 B1 RO121646 B1 RO 121646B1 RO A200400837 A ROA200400837 A RO A200400837A RO 200400837 A RO200400837 A RO 200400837A RO 121646 B1 RO121646 B1 RO 121646B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
mixtures
weight
weight ratio
agents
composition according
Prior art date
Application number
ROA200400837A
Other languages
English (en)
Inventor
Valentina Ţigău
Laurenţiu Daniel Ţigău
Original Assignee
Valentina Ţigău
Laurenţiu Daniel Ţigău
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valentina Ţigău, Laurenţiu Daniel Ţigău filed Critical Valentina Ţigău
Priority to ROA200400837A priority Critical patent/RO121646B1/ro
Priority to PCT/RO2004/000017 priority patent/WO2006038824A1/en
Priority to EP04816704A priority patent/EP1984168A1/en
Publication of RO121646B1 publication Critical patent/RO121646B1/ro

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B29WORKING OF PLASTICS; WORKING OF SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE IN GENERAL
    • B29CSHAPING OR JOINING OF PLASTICS; SHAPING OF MATERIAL IN A PLASTIC STATE, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; AFTER-TREATMENT OF THE SHAPED PRODUCTS, e.g. REPAIRING
    • B29C73/00Repairing of articles made from plastics or substances in a plastic state, e.g. of articles shaped or produced by using techniques covered by this subclass or subclass B29D
    • B29C73/16Auto-repairing or self-sealing arrangements or agents
    • B29C73/163Sealing compositions or agents, e.g. combined with propellant agents
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B29WORKING OF PLASTICS; WORKING OF SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE IN GENERAL
    • B29LINDEXING SCHEME ASSOCIATED WITH SUBCLASS B29C, RELATING TO PARTICULAR ARTICLES
    • B29L2030/00Pneumatic or solid tyres or parts thereof

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Lubricants (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o compoziţie pentru etan?area peretelui elastic al unei incinte în care există aer sub presiune. Compoziţia este constituită din: 10...70% apă dedurizată; 10...70% propilenglicol; 0,4...8% fibre naturale ?i/sau sintetice alese dintre fibre celulozice, aramidice, acrilice sau melaminice; 0,1...6% particule solide alese dintre elastomeri care constau din particule de cauciuc vulcanizat tratat cu esteri ai acizilor gra?i nesaturaţi cu alcooli inferiori ?i activaţi cu radiaţii UV având lungimi de undă de 200...450 nm ?i o intensitate de 170...220 mW/cm2, pulpă polietilenică ?i amestecuri ale acestora; 0,5...30% material de umplutură; 0,1...5% agenttixotropic; 0,2...10% agent lubrifiant; 0,2...15%agenţi de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice, ale?i dintre amestecuri în raport în greutate de 1:1:2:2...1:2:10:5 agenţi antioxidanţi, agenţi antibacterieni, agenţi anticorosivi care constau dintr-un acid monocarboxilic alifatic cu conţinut de 3...16 atomi de carbon în catena alifatică, de preferinţă 6...12 atomi de carbon, acidul fiind neutralizat cu un hidroxid alcalin ?i agenţi stabilizatori de pH, procentele fiind exprimate în greutate.

Description

Invenția se referă la o compoziție pentru etanșarea peretelui elastic al unei incinte în care există aer sub presiune, compoziție de tipul unui fluid vâscos, nenewtonian, pseudo-plastic. Etanșarea se produce practic instantaneu după străpungerea accidentală a incintei. Astfel de incinte pot fi: anvelope tubeless sau cu cameră pentru biciclete, motociclete și autovehicule de orice gen la care presiunea în interior este cuprinsă între 1 și 10 bari.
Se cunosc compoziții care sunt formate dintr-un suport lichid, care constă preponderent din glicol și apă, suport care menține în suspensie fibre, particule și material de umplutură, aditivate cu agenți antioxidanți, anticorosivi și antibacterieni (R0118133 B). Pe lângă funcțiunea principală de etanșare, aceste compoziții trebuie să asigure și protejarea suprafețelor metalice cu care vin în contact, împotriva coroziunii. Stabilitatea compozițiilor supuse acțiunii a trei factori distructivi majori (temperatură, presiune ridicată, centrifugare repetată) este asigurată prin utilizarea unor agenți de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice. Acești agenți furnizează, pe de o parte, tampoane termale pentru stabilizarea și ajustarea pH-ului sistemului, iar pe de altă parte, asigură protecția suprafețelor metalice împotriva coroziunii.
Sărurile utilizateîn acest scop, atunci când depășesc o anumită concentrație, accelerează apariția fenomenului de sinereză. Sinereza reprezintă o proprietate termodinamică a gelurilor și constă în micșorarea volumului gelului, cauzată de expulzarea unei cantități de solvent odată cu îmbătrânirea lui. Sinereza reprezintă efectul de continuare a reacției de gelare spre maturizarea gelului, ceea ce conduce la creșterea densității legăturilor de reticulare, la contractarea gelului și expulzarea solventului. Sinereza este determinată de suprafața internă a fazei solide.
Această proprietate termodinamică poate fi explicată prin teoria rețelelor de polimeri. Conform acestei teorii, starea de echilibru a volumului unui gel este dată de egalitatea între două potențiale: un potențial de amestecare ce favorizează dispersia rețelei de polimer și unul elastic ce tinde să se opună deformației rețelei. Au fost evidențiate micșorări de volum datorate sinerezei de până la 71%.
Un dezavantaj al compozițiilor prezentate în publicația RO 118133 îl constituie și prezența glicerinei care defavorizează rolul de îngroșător al biopolimerilor utilizați.
Se cunosc și alte compoziții destinate etanșării anvelopelor (US 5772747 A), constituite din propilenglicol sau polipropilenglicol, fibre (celuloză, lână, poliester, polipropilenă) și material de umplutură (mică). Așa cum rezultă din publicația US, aceste compoziții sunt prea vâscoase pentru a putea fi introduse în anvelopă prin valvă, necesitând demontarea acesteia de pe jantă. Această modalitate de instalare prezintă inconvenientul precauției în manipularea ulterioară a anvelopei, atunci când se montează pe jantă. Anvelopa trebuie menținută numai în poziție verticală, pentru a preîntâmpina scurgerea compoziției din anvelopă. într-o variantă de aplicare a invenției din publicația US menționată, compoziția se prezintă sub forma unui sistem bicomponent, cele 2 componente fiind suficient de fluide pentru a putea traversa valva anvelopei. Combinarea acestora se face în interiorul anvelopei, conferind astfel sistemului o viscozitate ridicată.
Problema pe care o implică utilizarea acestui sistem bicomponent o reprezintă realizarea ulterioară a omogenizării în interiorul anvelopei. Centrifugarea realizată de anvelopa aflată în mișcare nu conduce la realizarea unui amestec omogen, aceasta depinzând de viteza de deplasare a vehiculului, care nu este constantă. O omogenizare corespunzătoare este asigurată de o viteză de centrifugare ridicată, care nu este asigurată, în mod normal, chiar la viteze mari de deplasare. Astfel procesul de obținere a unei viscozități ridicate pentru compoziția din anvelopă nu este controlat.
RO 121646 Β1
Amestecul inițial, nefiind omogen, poate conduce la apariția vibrațiilor, putând apare 1 chiar fenomenul separării centrifugale a componenților.
Pentru creșterea viscozității, în aceste compoziții se utilizează agenți îngroșători 3 (gumă de Xantan, copolimeri ai acidului acrilic sau săruri de clorură de sodiu). în cazul utilizării gumei de Xantan ca agent îngroșător, creșterea viscozității nu este favorizată de pre- 5 zența în sistem a alcoolilor (glicolilor) cu masă moleculară mare (polioli), în sensul că nu se realizează o hidratare corespunzătoare care să conducă la creșterea viscozității sistemului. 7 Utilizarea copolimerilor pe bază de acid acrilic presupune precauții în asigurarea unui interval de pH relativ restrâns, prezentând totodată și dezavantajul distrugerii ireversibile a legăturilor 9 de polimer în cazul unui ciclu îngheț-dezgheț. Clorură de sodiu utilizată ca îngroșător are acțiune secundară corozivă. 11
De asemenea, se cunosc compoziții (US 6013697) care asigură etanșarea peretelui elastical unei incinte sub presiune, dar în condițiile în care obiectul perforantare un diametru 13 de 3 mm.
O problemă tehnică pe care o rezolvă invenția este realizarea unei compoziții care 15 să poată fi utilizată la anvelopele, cu sau fără cameră, pentru vehicule cu un regim de exploatare în condiții deosebit de grele: presiunea aerului în incintă cuprinsă între 4 și 10 17 bari, sarcinile 12...151 pe axă, frecvența penelor ridicată, dimensiunea obiectului perforant atingând 20 mm. 19
Prin natura sa chimică de fluid nenewtonian pseudoplastic, o compoziție utilizată în scopul menționat nu are o viscozitate constantă. La o stare termodinamică dată, respectiv, 21 presiune și temperatură constante, viscozitatea sa scade cu creșterea tensiunii de forfecare și cu gradientul de viteză. Comportarea pseudoplastică, independentă de timp, se înre- 23 gistrează practic în exploatare, respectiv la valori ridicate ale gradientului de viteză.
O compoziție care asigură etanșarea peretelui elastic al unei incinte în care există 25 aer sub presiune este cu atât mai stabilă în exploatare, cu cât are un caracter viscoelastic tixotrop mai pronunțat la valori scăzute ale gradientului de viteză și în acest caz, comportarea 27 reologică depinde nu numai de mărimea solicitării prin parametrii de tensiune de forfecare și gradient de viteză, ci și de durata de solicitare, de istoria solicitării. Efectul timpului, în 29 acest caz, este reversibil, compoziția prezentând fenomenul de “histerezis elastic”. Abaterea de la comportarea nenewtoniană se manifestă prin modificarea viscozității fluidului în timp, 31 la solicitare constantă, determinată de modificări în structura fluidului. Fenomenul de tixotropie se evidențiază prin măsurători ale viscozității, folosind viscozimetrul Brookfield. în 33 acest caz, acul indicator nu rămâne fixat într-o poziție stabilă pe scală, ci se deplasează lent pe cadran. Temperaturile ridicate care se pot dezvolta în condițiile unei utilizări de durată ale 35 incintei sub presiune potențează procesele de coroziune asupra elementelor metalice din sistem. 37
O altă problemă tehnică pe care o rezolvă invenția constă în diminuarea fenomenului de sinereză prin utilizarea unor agenți de protecție anticorozivă care nu influențează acest 39 fenomen, putând micșora astfel concentrația sărurilor utilizate pentru stabilizarea termică care ar accelera fenomenul de sinereză. 41
Aceste săruri nu sunt eliminate total din sistem datorită efectelor lor certe în stabilizarea termică a compoziției și îndeosebi efectelor de a se opune modificărilor de pH. Corn- 43 poziția conform invenției dobândește un efect anticorosiv de durată, menținându-și totodată consistența fluidă, omogenă, timp îndelungat. 45
Compoziția conform invenției este omogenă, suficient de fluidă pentru a fi introdusă în anvelopă prin valvă, menținându-și stabilitatea în condiții de centrifugare. Este o compo- 47 ziție care nu necesită omogenizare prealabilă. Compoziția conform invenției reprezintă un
RO 121646 Β1 fluid nenewtonian, pseudoplastic, care își micșorează viscozitatea odată cu creșterea vitezei de rotație. Aceasta permite compoziției să se fluidifice în condiții dinamice, permițând astfel o distribuire rapidă și uniformă pe peretele interior al anvelopei. în momentul în care anvelopa este perforată, compoziția asigură etanșarea aproape instantanee a perforației.
Compoziția pentru etanșarea peretelui elastic al unei incinte în care există aer sub presiune, conform invenției, este constituită din 10...70% apă dedurizată; 10...70% propilenglicol; 0,4...8% fibre naturale și/sau sintetice, alese dintre fibre celulozice, aramidice, acrilice sau melaminice, fibrele având o lungime de 0,5...5 mm și o grosime de 1...25 pm; 0,1...6% particule solide alese dintre elastomeri cu o lungime de 0,1...4 mm și o grosime de 0,1... 0,9 mm, care constau din particule de cauciuc vulcanizat, tratat cu esteri ai acizilor grași nesaturați cu alcooli inferiori și activați cu radiații UV, având lungimi de undă de 200...450 nm și o intensitate de 170...220 mW/cm2, pulpă polietilenică având o grosime de 0,1...5 pm și un diametru de 0,1...4 mm și amestecuri ale acestora în raport în greutate de 3:1; 0,5...30% material de umplutură ales dintre dextrină, silice amorfă și amestecuri ale acestora în raport în greutate de 4:1; 0,1 ...5% un agent tixotropic ales dintre biopolimer pe bază de gumă de xantan, biopolimer pe bază de scleroglucen și eteri de celuloză; 0,2...10% un agent lubrifiant ales dintre amestecuri de esteri de sorbitan etoxilați, amestecuri de uleiuri vegetale sau siliconice; 0,3...5% un emulgator ales dintre agenți activi de suprafață neionici etoxilați, alcool polivinilic, sare de sodiu a acidului dinaftilmetan-disulfonic și amestecuri ale acestora; 0,2...15% agenți de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice aleși dintre amestecuri în raport în greutate de 1:1:2:2...1:2:10:15 agenți antioxidanți, agenți antibacterieni, agenți anticorosivi care constau dintr-un acid monocarboxilic alifatic cu conținut de
3...16 atomi de carbon în catena alifatică, de preferință 6...12 atomi de carbon, acidul fiind neutralizat cu un hidroxid alcalin și agenți stabilizatori de pH, procentele fiind exprimate în greutate.
Agenții de protecție anticorosivă din compoziția conform invenției, așa cum s-a menționat mai sus, constau din acizi monocarboxilici alifatici care conțin 3...16 atomi de carbon în catena alifatică, de preferință 6...12 atomi de carbon, neutralizați cu un hidroxid alcalin. Acidul este ales dintre acizii: hexanoic, heptanoic, izoheptanoic, octanoic, 2-etilhexanoic, nonanoic, decanoic, undecanoic, dodecanoic, neodecanoic sau dintre combinații ale acestor acizi. Solubilizarea se face în soluții bazice de hidroxid alcalin: hidroxid de t » sodiu sau de potasiu.
întrucât biopolimerii utilizați ca agenți îngroșători nu sunt favorizați de prezența alcoolilor (glicolilor) cu masă moleculară mare, compoziția suportului lichid a fost limitată la apă și monopropilenglicol, eliminându-se glicerina din compoziție.
în compoziția conform invenției, se utilizează particule de elastomeri activate, fiind precizate condițiile de activare, astfel: particulele de cauciuc vulcanizat de orice tip sunt tratate cu esteri ai acizilor grași nesaturați cu alcooli inferiori și activate cu radiații UV, având lungimea de undă de 200...450 nm și o intensitate de 170...220 mW/cm2. Această activare a particulelor solide de umplutură asigură o integrare mai adecvată a acestora în sistemul hidrofil, sub aspectul stabilității la centrifugare.
Compoziția conform invenției este alcătuită, în limite generale, din:
A. Suport lichid format din 10...70% în greutate apă dedurizată. Este indicată utilizarea apei dedurizate întrucât ionii de Ca2+ si Mg 2+ reprezintă catalizatori ai reacțiilor biochimice care conduc la degradarea sistemului. Suportul lichid mai conține 10...70% propilenglicol, preferabil ales sub aspectul toxicității. Suportul lichid asigură, pe de o parte, transportul solidelor care formează dopul etanșant, iar pe de altă parte, conferă compoziției stabilitate termică la temperaturi joase, respectiv, la îngheț;
RO 121646 Β1
B. Fibre naturale și/sau sintetice în proporție de 0,4...8% în greutate, de preferință, 1 hidrofile, conținând grupe hidroxil reactive, alese dintre fibre celulozice polizaharidice sau derivați sintetici ai acestora, fibre aramidice, acrilice, melaminice, fibrele având o lungime de 3 0,5...5 mm și o grosime de 1 ...25 pm;
C. Particule solide în proporție de 0,1...6% în greutate, de preferință, cu suprafața 5 activată, alese dintre elastomeri cu o lungime de 0,1...4 mm și o grosime de 0,1...0,9 mm, constând din particule de cauciuc vulcanizat tratat cu esteri ai acizilor grași nesaturați cu 7 alcooli inferiori și activați cu radiații UV și pulpă polietilenică, particulele având o grosime de
0,1 ...5 pm și un diametru de 0,1 ...4 mm sau amestecuri ale acestora în raport în greutate de 9 3:1. Tratamentul de activare cu radiații UV, al particulelor de cauciuc vulcanizat, conform invenției, se face cu lungimi de undă de 200...450 nm și o intensitate de 170...220 mW/cm2; 11
D. Material de umplutură în proporție de 0.5...30%, ales dintre dextrină, silice amorfă și amestecuri ale acestora, în raport în greutate de 4:1. Materialul de umplutură posedă 13 proprietăți de aglutinare, fiind de natură organică (clasa polizaharide) sau de origine minerală (silice amorfă); 15
E. Agent tixotropic în proporție de 0,1...5% în greutate, folosit ca modificator de reologie, ce conferă viscozitate ridicată suportului lichid în care se dispersează. Asigură 17 menținerea în suspensie constantă, într-o structură tip gel, a întregii umpluturi, în condiții statice și dinamice. Ca agent tixotropic se poate folosi unul din biopolimerii polizaha- 19 ridicirbiopolimer pe bază de gumă de xantan sau biopolimer pe bază de scleroglucen. Este indicată folosirea biopolimerului pe bază de scleroglucen, acesta având o bună stabilitate 21 datorită caracterului său neionic față de compușii cationici folosiți de regulă ca stabilizatori termici. Biopolimerul pe bază de gumă de xantan are un caracter slab anionic, în acest caz 23 fiind necesară stabilirea compatibilității cu compușii cationici. Se mai pot folosi eteri de celuloză, precum carboximetilceluloză, hidroxietilceluloză; 25
F. Agent lubrifiant în proporție de 0,2...10% în greutate, folosit pentru reducerea torsiunii și frecării, asigurând o deplasare mai ușoară a masei compoziției față de peretele 27 interior al incintei, limitând aderența acesteia la suprafață. Se pot folosi amestecuri de esteri de sorbitan etoxilați, amestecuri de uleiuri vegetale sau uleiuri siliconice; 29
G. Agent emulgatorîn proporție de 0,.5...5% în greutate, utilizat pentru a împiedica formarea de aglomerări în masă, stratificări pe faze, asigurând o bună omogenizare a 31 amestecului. Se pot folosi agenți activi de suprafață neionici etoxilați, alcool polivinilic sau sare de sodiu a acidului dinaftilmetandisulfonic; 33
H. Agenți de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice în proporție de
0,2...15%, cu rolul de a extinde limitele termale ale acestor sisteme către valori cât mai 35 ridicate, aleși dintre amestecuri în raport în greutate de 1:1:2:2... 1:2:10:15 agenți antioxidanți, agenți antibacterieni, agenți anticorosivi și agenți stabilizatori de pH. 37
Compoziția conform invenției se prezintă sub forma unui gel omogen ce ține în suspensie constantă un amestec de fibre și particule, având o viscozitate dinamică aparentă, 39 măsurată cu viscozimetrul Brookfield, la viteza de rotație de 20 rot/min, de 2000...9000 cps, un pH de 7...10, temperatură de îngheț de minimum -35°C, temperatură de evaporare de 41 104°C, în condiții normale de presiune.
în interiorul incintei, însă, presiunea este mai mare de 1 bar, putând atinge valoarea 43 de 10 bari. Conform ecuațiilor lui Antoine, care aproximează destul de bine realitatea, temperatura de evaporare crește cu creșterea presiunii, astfel încât, în interiorul incintei în exploa- 45 tare, punctele de fierbere să înregistreze valori, cu atât mai ridicate, cu cât presiunea în interiorul incintei este mai mare. Se dă în tabelul de mai jos variația temperaturilor de fierbere 47 cu presiunea, pentru doi din componenții majoritari, care constituie suportul lichid pentru compoziție, respectiv, pentru apă și monopropilenglicol. 49
RO 121646 Β1
Presiunea, atm Apă, temperatura de fierbere, °C Propilenglicol, temperatura de fierbere, °C
1 100 187,4
2 120 210,4
3 134 224,9
4 144 235,7
5 152 244,4
6 160 251,8
7 166 258,1
8 170 263,8
9 176 268,9
10 180 273,5
Temperaturile de fierbere la presiuni mai mari de 1 atm sunt rezultate din calcul, conform ecuațiilor lui Antoine.
Compoziția prezintă stabilitate, neseparându-se pe faze, la o centrifugare de 2500 rot/min, timp de 30 min. Această viteză, asigurată de o centrifugă standard, corespunde pentru o anvelopă de 13”, unei viteze de deplasare de 250 km/h.
în funcție de destinație și, implicit de presiunea din interiorul incintei, sarcina suportată pe axă, viteza de deplasare, diametrul incintei, frecvența perforărilor, conform invenției, există patru variante de compoziții:
- compoziție pentru etanșarea peretelui elastic al unei incinte în care presiunea aerului este mai mică sau egală cu 2 bari (biciclete, motociclete);
- compoziție pentru etanșarea peretelui elastic al unei incinte în care presiunea aerului este mai mică sau egală cu 4 bari (astfel de incinte pot fi anvelopele, cu sau fără cameră, aferente autoturismelor, viteza de deplasare putând înregistra valori ridicate (160 km/h), iar sarcina suportată pe axă neavând valori mari;
- compoziție pentru etanșarea peretelui elastic al unei incinte în care presiunea aerului este cuprinsă între 4 și 10 bari, cu diametrul roții de 406,4....965, 2 mm (astfel de incinte pot fi anvelope cu sau fără cameră ale autovehiculelor de tip industrial, agricol, autobuze, camioane, perne de aer ale suspensiilor);
- compoziție pentru etanșarea peretelui elastic al unei incinte în care presiunea aerului este cuprinsă între 4 și 10 bari, cu un regim de exploatare în condiții deosebit de grele: sarcinile fiind de 12...151 pe axă, frecvența penelor ridicată, dimensiunea obiectului perforant până la 20 mm.
Se dau, în continuare, patru exemple de realizare a compoziției conform invenției.
Exemplul 1. într-un exemplu de realizare a compoziției pentru anvelope de biciclete, motociclete, unde presiunea aerului în incintă este mai mică sau egală cu 2 bari, se constituie o compoziție alcătuită din: 30...60% în greutate apă dedurizată; 30...60% în greutate propilenglicol; 0,4...2% în greutate fibre naturale și/sau sintetice, alese dintre fibre celulozice, aramidice, acrilice sau melaminice, fibrele având o lungime de 0,5...5 mm și o grosime de
1...25 pm; 0.3...1% îngreuiate particule solide, alese dintre elastomeri cu o lungime de
RO 121646 Β1
0,1 ...4 mm și o grosime de 0,1 ...0.9 mm, constând din particule de cauciuc vulcanizat, tratat 1 cu esteri ai acizilor grași nesaturați cu alcooli inferiori și activați cu radiații UV și pulpă polietilenică, particulele având o grosime de 0,1..5 pm și un diametru de 0,1...4 mm sau 3 amestecuri ale acestora; 8...10% în greutate material de umplutură ales dintre dextrină și silice amorfă sau amestecuri ale acestora în raport în greutate de 4:1; 0.2...2% în greutate 5 agenttixotropic, ales dintre biopolimer pe bază de scleroglucen, biopolimer pe bază de gumă de xantan, eteri ai celulozei precum carboximetilceluloză, hidroxietilceluloză; 0,4...4% în 7 greutate agent lubrifiant, ales dintre amestecuri de esteri de sorbitan etoxilați, amestecuri de uleiuri vegetale sau uleiuri siliconice; 0,3...1% în greutate emulgator ales dintre agenți activi 9 de suprafață neionici etoxilați, alcool polivinilic și sare de sodiu a acidului dinaftilmetan-disulfonic sau amestecuri ale acestora; 0,3...5% în greutate agenți de stabilizare 11 termică a sistemelor polimerice polizaharidice, aleși dintre amestecuri în raport în greutate de 1:1:2:2...1:2:10:15 agenți antioxidanți care constau din azo-derivati, agenți antibacterieni, 13 agenți anticorosivi care constau dintr-un acid monocarboxilic alifatic ce conține 3...16 atomi de carbon în catena alifatică, de preferință 6...12 atomi de carbon, acidul fiind neutralizat cu 15 un hidroxid alcalin și agenți stabilizatori de pH, aleși dintre amestecuri de fosfat trisodic și borax în raport în greutate de 1:2...1:15. De exemplu, pentru protecția suprafeței interioare 17 împotriva perforațiilor cu diametrul de până la 6 mm, a unei incinte în interiorul căreia presiunea aerului este de 1 bar, se folosește o compoziție constituită din: 42% în greutate 19 apă dedurizată; 38% în greutate propilenglicol; 0,8% în greutate fibre celulozice și acrilice în raport în greutate de 3:1, fibrele având o lungime de 0,5...5 mm și o grosime de 1 ...25 pm; 21 0,4% în greutate particule solide, constituite din elastomeri cu o lungime de 0,1 ...4 mm și o grosime de 0,1...0,9 pm, constând din particule de cauciuc vulcanizat tratat cu esteri ai 23 acizilor grași nesaturați cu alcooli inferiori și activați cu radiații UV și pulpă polietilenică, particulele având o grosime de 0,1 ...5 pm și un diametru de 0,1 ...4 mm, în raport în greutate 25 de 3:1; 10% în greutate silice amorfă; 2% în greutate carboximetilceluloză; 2% în greutate esteri de sorbitan etoxilați; 0,8% în greutate emulgator constituit din amestecuri de alcool 27 polivinilic și sare de sodiu a acidului dinaftilmetandisulfonic în raport în greutate de 1:3; 4% în greutate agenți de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice, folosindu-se 29 amestecuri de tiouree, fosfat trisodic-borax în raport în greutate de 1:10, sare de sodiu a acidului 2-etilhexanoic, cocodiamindiacetat. 31
Compoziția are o viscozitate dinamică aparentă, la viteza de 20 rot/min, cuprinsă între
2000 și 3000 cps, un pH de 7...10, o temperatură de îngheț de minimum -35°C, o 33 temperatură de evaporare, în condiții de presiune normală, de 104°C și o densitate de 1,05...1,15 g/cm3. 35
Exemplul 2. într-un alt exemplu de realizare a compoziției pentru anvelope cu cameră sau fără cameră pentru autoturisme, unde presiunea aerului în incintă este mai mică 37 sau egală cu 4 bari, se constituie o compoziție din: 25...55% în greutate apă dedurizată;
25...55% propilenglicol; 0,6...3% în greutate fibre naturale și/sau sintetice, alese dintre fibre 39 celulozice, aramidice, acrilice sau melaminice, fibrele având o lungime de 0,5...5 mm și o grosime de 1...25 pm; 0,3...2% în greutate particule solide, alese dintre elastomeri cu o 41 lungime de 0,1...4 mm și un diametru de 0,1...0,9 mm, constând din particule de cauciuc vulcanizat tratat cu esteri ai acizilor grași nesaturați cu alcooli inferiori și activați cu radiații 43 UV și pulpă polietilenică, particulele având o grosime de 0,1...5 pm și un diametru de de 0,1...4 mm sau amestecuri ale acestora; 9...18% în greutate material de umplutură, ales 45 dintre dextrină și silice amorfă sau amestecuri ale acestora, în raport în greutate de 4:1; 0,2...3% în greutate agent tixotropic ales dintre biopolimer pe bază de scleroglucen, biopoli- 47 mer pe bază de gumă de xantan, eteri ai celulozei (carboximetilceluloză, hidroxietilceluloză);
RO 121646 Β1
0,5...5% în greutate agent lubrifiant ales dintre amestecuri de esteri de sorbitan etoxilați, amestecuri de uleiuri vegetale sau uleiuri siliconice; 0,4...2% în greutate emulgator ales dintre agenți de suprafață neionici etoxilați, alcool polivinilic și sare de sodiu a acidului dinaftilmetandisulfonicsau amestecuri ale acestora; 0,3...7% în greutate agenți destabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice, aleși dintre amestecuri în raport în greutate de 1:1:2:2...1:2:10:15 agenți antioxidanți, constând din azo-derivați, agenți antibacterieni, agenți anticorosivi constând dintr-un acid monocarboxilic alifatic ce conține 3...16 atomi de carbon în catena alifatică, de preferință 6...12 atomi de carbon, acidul fiind neutralizat cu un hidroxid alcalin și agenți stabilizatori de pH aleși dintre amestecuri de fosfat trisodic și borax în raport în greutate de 1:2...1:15. De exemplu, pentru protecția suprafeței interioare împotriva perforațiilor cu diametrul de până la 6 mm, a unei incinte în interiorul căreia presiunea aerului este de 2 bari, se folosește o compoziție constituită din: 36,6% în greutate apă dedurizată; 34,4% în greutate propilenglicol; 1,8% în greutate fibre aramidice, fibrele având o lungime de 0,5...5 mm și un diametru de 1 ...25 pm; 0,8% în greutate particule solide constituite din elastomeri cu o lungime de 0,1...4 mm și o grosime de 0,1...0,9 pm, constând din particule de cauciuc vulcanizat tratat cu esteri ai acizilor grași nesaturați cu alcooli inferiori și activați cu radiații UV și pulpă polietilenică, particulele având o grosime de 0,1...5 pm și un diametru de 0,1...4 mm, în raport în greutate de 1:1; 14% în greutate material de umplutură pe bază de dextrină; 0,4% în greutate agent tixotropic constituit din biopolimer pe bază de scleroglucen; 3% în greutate agent lubrifiant constituit din amestecuri de uleiuri vegetale; 1% în greutate emulgator constituit din amestecuri de alcool polivinilic și sare de sodiu a acidului dinaftilmetandisulfonic în raport în greutate de 1:3; 8% în greutate agenți de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice, folosindu-se amestecuri de mercaptobenztiazolat de sodiu, fosfat trisodic - borax în raport în greutate de 1:12, sare de sodiu a acidului octanoic.
Compoziția are o viscozitate dinamică aparentă cuprinsă între 3000 și 6000 cps la viteza de rotație de 20 rot/min, un pH de 7...10, o temperatură de îngheț de minimum -35°C, o temperatură de evaporare, în condiții de presiune normală, de 104°C și o densitate de 1,07...1,2 g/cm3.
Exemplul 3. într-o variantă de realizare a compoziției pentru anvelope cu cameră sau fără cameră pentru autovehicule de tip industrial, agricole, autobuze, camioane cu diametrul roții de 406,4...965,2 mm, unde presiunea aerului din incintă este cuprinsă între 4 și 10 bari, se realizează o compoziție constituită din: 20...50% în greutate apă dedurizată; 20...50% în greutate propilenglicol; 1...4% în greutate fibre naturale și/sau sintetice, alese dintre fibre celulozice, aramidice, acrilice sau melaminice, fibrele având o lungime de 0,5...5 mm și o grosime de 1...25 pm; 0,5...3% în greutate particule solide, alese dintre elastomeri cu o lungime de 0,1 ...4 mm și o grosime de 0,1 ...0,9 pm constând din particule de cauciuc vulcanizat tratat cu esteri ai acizilor grași nesaturați cu alcooli inferiori și activați cu radiații UV și pulpă polietilenică, particulele având o grosime de 0,1...5 pm și un diametru de 0,1...4 mm sau amestecuri ale acestora; 10...20% în greutate material de umplutură ales dintre dextrină și silice amorfă sau amestecuri ale acestora în raport în greutate de 4:1; 0,3...4% în greutate agent tixotropic ales dintre biopolimer pe bază de scleroglucen, biopolimer pe bază de gumă de xantan, eteri ai celulozei (carboximetilceluloză, hidroxietilceluloză); 0,6...6% în greutate agent lubrifiant, ales dintre amestecuri de esteri de sorbitan etoxilați, amestecuri de uleiuri vegetale și uleiuri siliconice; 0.5...3% în greutate emulgator ales dintre agenți activi de suprafață neionici etoxilați, alcool polivinilic și sare de sodiu a acidului dinaftilmetandisulfonic sau amestecuri ale acestora; 0,4...8% în greutate agenți de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice, aleși dintre amestecuri în raport în greutate de 1 ;1:2:2...1.2:10:15
RO 121646 Β1 agenți antioxidanți, constând din azo-derivati, agenți antibacterieni, agenți anticorosivi, 1 constând dintr-un acid monocarboxilic alifatic ce conține 3...16 atomi de carbon în catena alifatică, de preferință 6...12 atomi de carbon, acidul fiind neutralizat cu un hidroxid alcalin 3 și agenți stabilizatori de pH, aleși dintre amestecuri de fosfat trisodic și borax în raport în greutate de 1:2...1:15. De exemplu, pentru protecția suprafeței interioare împotriva perfo- 5 rațiilor cu diametrul de până la 6 mm, a unei incinte în interiorul căreia presiunea aerului este de 8 bari, se folosește o compoziție constituită din: 35% în greutate apă dedurizată; 31% în 7 greutate propilenglicol; 2% în greutate fibre celulozice, fibrele având o lungime de 0,5...5 mm și o grosime de 1...25 pm; 0,6% în greutate particule solide constituite din elastomeri cu o 9 lungime de 0,1...4 mm și o grosime de 0,1...0,9 mm constând din particule de cauciuc vulcanizat tratat cu esteri ai acizilor grași nesaturați cu alcooli inferiori și activați cu radiații 11 UV; 18% în greutate material de umplutură constituit dintr-un amestec de dextrină și silice amorfă în raportîn greutate de 4:1; 0,4% în greutate agenttixotropic, constituit din biopolimer 13 pe bază de gumă de Xantan; 3% în greutate agent lubrifiant, constituit din amestecuri de eteri de sorbitan etoxilați și ulei siliconic în raport în greutate de 1:2; 1 % în greutate emul- 15 gator constituit din amestecuri de alcool polivinilic și agenți de suprafață neionici etoxilați în raportîn greutate de 1:2; 9% în greutate agenți de stabilizare termică a sistemelor polimerice 17 polizaharidice, folosindu-se amestecuri de tiouree, sare de sodiu a acidului 2-etil hexanoic, fosfat trisodic-borax în raport în greutate de 1:15. 19
Compoziția are o viscozitate dinamică aparentă cuprinsă între 5000 și 8000 cps la viteza de rotație de 20 rot/min, un pH de 7...10, o temperatură de îngheț de minimum -35C, 21 o temperatură de evaporare în condiții normale de presiune, de 104°C și o densitate de1,09... 1,25 g/cm3. 23
Exemplul 4. într-o altă variantă de realizare a compoziției pentru anvelope cu sau fără cameră în care presiunea aerului este cuprinsă între 4 și 10 bari, cu un regim de exploa- 25 tare în condiții deosebit de grele, sarcinile fiind de 12... 151 pe axă, frecvența penelor ridicată, dimensiunea obiectului perforant până la 20 mm, se utilizează: 20...50% în greutate apă 27 dedurizată; 20...50% în greutate propilenglicol; 1,5...5% în greutate fibre naturale și/sau sintetice, alese dintre fibre celulozice, aramidice, acrilice sau melaminice, fibrele având o Iun- 29 gime de 0,5...5 mm și o grosime de 1...25 pm; 0,5...3% în greutate particule solide, alese dintre elastomeri cu o lungime de 0,1...4 mm și un diametru de 0,1...0,9 mm, constând din 31 particule de cauciuc vulcanizat tratat cu esteri ai acizilor grași nesaturați cu alcooli inferiori și activați cu radiații UV și pulpă polietilenică, particulele având o grosime de 0,1 ...5 pm și 33 un diametru de 0,1...4 mm sau amestecuri ale acestora;12...24% în greutate material de umplutură constând dintr-un amestec de dextrină si silice amorfă în raportîn greutate de 4:1; 35
0,3...4% în greutate agent tixotropic ales dintre biopolimer pe bază de scleroglucen, biopolimer pe bază de gumă de xantan, eteri ai celulozei (carboximetilceluloză, hidroxi- 37 etilceluloză); 0,7...7% în greutate agent lubrifiant ales dintre amestecuri de esteri de sorbitan etoxilați, amestecuri de uleiuri vegetale sau uleiuri siliconice; 0,5...4% în greutate emulgator 39 ales dintre agenți activi de suprafață neionici etoxilați, alcool polivinilic și sare de sodiu a acidului dinaftil-metandisulfonic sau amestecuri ale acestora; 0,4...10% în greutate agenți 41 de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice, aleși dintre amestecuri în raport în greutate de 1:1:2:2...1:2:10:15 agenți antioxidanți, constând din azo-derivați, agenți 43 antibacterieni, agenți anticorosivi constând dintr-un acid monocarboxilic alifatic ce conține
3...16 atomi de carbon în catena alifatică, de preferință 6...12 atomi de carbon, acidul fiind 45 neutralizat cu un hidroxid alcalin și agenți stabilizatori de pH, aleși dintre amestecuri de fosfat trisodic și boraxîn raportîn greutate de 1:2...1:15. De exemplu, pentru protecția suprafeței 47 interioare împotriva perforațiilor cu diametrul de până la 20 mm, a unei incinte în interiorul
RO 121646 Β1 căreia presiunea aerului este de 5 bari, iar sarcina este de 15 t/axă, se folosește o compoziție constituită din: 30% în greutate apă dedurizată; 28,1 % în greutate propilenglicol; 3% în greutate amestec de fibre celulozice și fibre melaminice, fibrele având o lungime de 0,5...5 mm și o grosime de 1...25 pm; 1% în greutate particule solide constituite din elastomeri cu o lungime de 0,1...4 mm și o grosime de 0,1...0.9 mm, constând din particule de cauciuc vulcanizat tratat cu esteri ai acizilor grași nesaturați cu alcooli inferiori și activați cu radiații UV; 20% în greutate material de umplutură constituit dintr-un amestec de dextrină și silice amorfă în raport în greutate de 4:1; 0.4% în greutate agent tixotropic constituit din biopolimer pe bază de scleroglucen; 6% în greutate agent lubrifiant constituit din amestecuri de eteri de sorbitan etoxilați și uleiuri vegetale în raport în greutate de 1:2; 1,5% în greutate emulgator constituit din amestecuri de alcool polivinilic și agenți activi de suprafață neionici etoxilați în raport în greutate de 1:2; 10% în greutate agenți de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice, folosindu-se amestecuri de mercaptobenztiazolat de sodiu, sare de potasiu a acidului 2-etilhexanoic, fosfat trisodic-borax în raport în greutate de 1:15.
Compoziția are o viscozitate dinamică aparentă cuprinsă între 5000 și 9000 cps, un pH de 7...10, o temperatură de îngheț de minimum -35°C, o temperatură de evaporare în condiții normale de presiune, de 104°C și o densitate de 1,1...1,3 g/cm3.
în cazul apariției unei discontinuități accidentale a peretelui elastic ca urmare a tendinței de evacuare din incintă a aerului sub presiune, particulele solide și fibrele sunt antrenate către discontinuitate, formându-se o aglomerare a acestora care în final, formează un dop, în general, de forma unui trunchi de con cu baza mică spre exteriorul peretelui elastic în poziția în care se află în apropierea părții carosabile, iar pe măsură ce se depărtează de aceasta, datorită elasticității peretelui, se modifică și forma dopului, astfel încât se ajunge ca baza mică să fie orientată spre incintă, această deformare continuând pe tot timpul deplasării, ceea ce face ca dopul format să nu fie expulzat.

Claims (15)

1. Compoziție pentru etanșarea peretelui elastic al unei incinte în care există aer sub presiune, formată dintr-un suport lichid, care constă, în principal, din glicol și apă cu fibre în suspensie, particule și material de umplutură, caracterizată prin aceea că este constituită din: 10...70% apă dedurizată; 10...70% propilenglicol; 0,4...8% fibre naturale și/sau sintetice, alese dintre fibre celulozice, aramidice, acrilice sau melaminice, fibrele având o lungime de 0,5...5 mm și o grosime de 1...25 pm; 0,1...6% particule solide alese dintre elastomeri cu o lungime de 0,1...4 mm și o grosime de 0,1...0,9 mm, care constau din particule de cauciuc vulcanizat tratat cu esteri ai acizilor grași nesaturați cu alcooli inferiori și activați cu radiații UV având lungimi de undă de 200...450 nm și o intensitate de 170...220 mW/cm2, pulpă polietilenică având o grosime de 0,1...5 pm și un diametru de 0,1...4 mm și amestecuri ale acestora în raport în greutate de 3:1; 0,5...30% material de umplutură ales dintre dextrină, silice amorfă și amestecuri ale acestora în raport în greutate de 4:1; 0,1...5% un agent tixotropic ales dintre biopolimer pe bază de gumă de xantan, biopolimer pe bază de scleroglucen și eteri de celuloză; 0,2...10% un agent lubrifiant ales dintre amestecuri de esteri de sorbitan etoxilați, amestecuri de uleiuri vegetale sau siliconice; 0,3...5% un emulgator ales dintre agenți activi de suprafață neionici etoxilați, alcool polivinilic, sare de sodiu a acidului dinaftilmetan-disulfonic și amestecuri ale acestora; 0,2...15% agenți de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice, aleși dintre amestecuri în raport în greutate de 1:1:2:2...1:2:10:15 agenți antioxidanți, agenți antibacterieni, agenți anticorosivi
RO 121646 Β1 care constau dintr-un acid monocarboxilic alifatic cu conținut de 3...16 atomi de carbon în 1 catena alifatică, de preferință 6...12 atomi de carbon, acidul fiind neutralizat cu un hidroxid alcalin și agenți stabilizatori de pH, procentele fiind exprimate în greutate. 3
2. Compoziție conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că agenții antioxi- danți constau din azo-derivați aleși dintre triazoli, pirazoli, izooxazoli, izotiazoli și tiazoli. 5
3. Compoziție conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că agenții antioxi- danți sunt aleși, de preferință, dintre 1,2,3-benzotriazol, 1,2,3-toliltriazol, 2- mercapto- 7 benztiazolat de sodiu.
4. Compoziție conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că agenții antioxi- 9 danți constau din ti-azo-derivați, de preferință, tiouree.
5. Compoziție conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că agenții antibacte- 11 rieni constau din benzoat de sodiu, tetrametaborat de sodiu și/sau cocodiamindiacetat.
6. Compoziție conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că agenții stabi- 13 lizatori de pH constau din amestecuri de săruri ale acizilor poliprotici, respectiv fosfat trisodic și boraxîn raport în greutate de 1:2...1:15. 15
7. Compoziție conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că acidul cu rol de agent anticorosiv este ales dintre acizii: hexanoic, heptanoic, izoheptanoic, octanoic, 17 2-etilhexanoic, nonanoic, decanoic, undecanoic, dodecanoic, neodecanoicși amestecuri ale acestora, de preferință fiind ales acidul octanoic și acidul 2-etilhexanoic, neutralizați cu 19 hidroxid alcalin.
8. Compoziție conform revendicărilor 1 ...7, caracterizată prin aceea că este consti- 21 tuită din 30...60% apă dedurizată; 30...60% propilenglicol; 0,4...2% fibre naturale și/sau sintetice, 0,3...1% particule solide, 8...10% material de umplutură, 0,2...2% agent tixotropic, 23 0,4...4% agent lubrifiant, 0,3...1% emulgator, 0,3...5% agenți de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice, procentele fiind exprimate în greutate. 25
9. Compoziție conform revendicărilor 1 ...7, caracterizată prin aceea că este constituită din 42% apă dedurizată; 38% propilenglicol; 0,8% fibre celulozice și acrilice în raport 27 în greutate de 3:1; 0,4% particule solide constituite din elastomeri și pulpă polietilenică în raport în greutate de 3:1; 10% silice amorfă; 2% carboximetilceluloză; 2% esteri de sorbitan 29 etoxilați; 0,8% emulgator pe bază de amestecuri de alcool polivinilic și sare de sodiu a acidului dinaftilmetandisulfonic în raport în greutate de 1:3; 4% agenți de stabilizare termică 31 a sistemelor polimerice polizaharidice care constau din amestecuri de fosfat trisodic și borax în raport în greutate de 1:10, tiouree, sare de sodiu a acidului 2-etilhexanoic, cocodiamin- 33 diacetat, procentele fiind exprimate în greutate.
10. Compoziție conform revendicărilor 1.. .7, caracterizată prin aceea că este consti- 35 tuită din: 25...55% apă dedurizată; 25...55 % propilenglicol; 0,6...3% fibre naturale și/sau sintetice; 0,3...2% particule solide; 9...18% material de umplutură; 0,2...3% agent tixotropic; 37 0,5...5% agent lubrifiant; 0,4...2% emulgator; 0,3...7% agenți de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice, procentele fiind exprimate în greutate. 39
11. Compoziție conform revendicărilor 1.. .7, caracterizată prin aceea că este consti- tuită din: 36,6% apă dedurizată; 34,4% propilenglicol; 1,8% fibre aramidice; 0,8% particule 41 solide constituite din elastomeri si pulpă polietilenică în raport în greutate de 1:1; 14% dextrină; 0,4% agent tixotropic de tip biopolimerpe bază de scleroglucen; 3% agent lubrifiant 43 care constă din amestecuri de uleiuri vegetale; 1% emulgator pe bază de amestecuri de alcool polivinilic și sare de sodiu a acidului dinaftilmetandisulfonicîn raport în greutate de 1:3; 45
8% agenți de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice pe bază de amestecuri de fosfat trisodic și borax în raport în greutate de 1:12, mercaptobenztiazolat de 47 sodiu și sare de sodiu a acidului octanoic, procentele fiind exprimate în greutate.
RO 121646 Β1
12. Compoziție conform revendicărilor 1...7, caracterizată prin aceea că este constituită din: 20...50% apă dedurizată; 20...50% propilenglicol; 1...4% fibre naturale și/sau sintetice; 0,5...3% particule solide; 10...20% material de umplutură; 0,3...4% agenttixotropic; 0,6...6% agent lubrifiant; 0,5...3% emulgator; 0,4...8% agenți de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice, procentele fiind exprimate în greutate.
13. Compoziție conform revendicărilor 1...7, caracterizată prin aceea că este constituită din: 35% apă dedurizată; 31% propilenglicol; 2% fibre celulozice; 0,6% particule solide; 18% material de umplutură care constă dintr-un amestec de dextrină și silice amorfă în raport în greutate de 4:1; 0,4% agent tixotropic de tip biopolimer pe bază de gumă de xantan; 3% agent lubrifiant care constă din amestecuri de eteri de sorbitan etoxilați și ulei siliconic în raport în greutate de 1:2; 1% emulgator pe bază de amestecuri de alcool polivinilic și agenți de suprafață neionici etoxilați în raport în greutate de 1:2; 9% agenți de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice care constau din amestecuri de fosfat trisodic:borax în raport în greutate de 1:15, tiouree și sare de sodiu a acidului 2-etil hexanoic, procentele fiind exprimate în greutate.
14. Compoziție conform revendicărilor 1.. .7, caracterizată prin aceea că este constituită din: 20...50% apă dedurizată; 20...50% propilenglicol; 1,5...5% fibre naturale și/sau sintetice; 0,5...3% particule solide; 12...24% material de umplutură; 0,3...4% agent tixotropic; 0,7...7% agent lubrifiant; 0,5...4% emulgator, 0,4...10% agenți de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice, procentele fiind exprimate în greutate.
15. Compoziție conform revendicărilor 1...7, caracterizată prin aceea că este constituită din: 30% apă dedurizată; 28,1% propilenglicol; 3% amestec de fibre celulozice și fibre melaminice; 1% particule solide pe bază de elastomeri; 20% material de umplutură care constă dintr-un amestec de dextrină și silice amorfă în raport în greutate de 4:1; 0,4% agent tixotropic de tip biopolimer pe bază de scleroglucen; 6% agent lubrifiant care constă din amestecuri de eteri de sorbitan etoxilați și uleiuri vegetale în raport în greutate de 1:2; 1,5% emulgator care constă din amestecuri de alcool polivinilic și agenți activi de suprafață neionici etoxilați în raport în greutate de 1:2; 10% agenți de stabilizare termică a sistemelor polimerice polizaharidice pe bază de amestecuri de fosfat trisodic-boraxîn raport în greutate de 1:15; mercaptobenztiazolat de sodiu și sare de potasiu a acidului 2-etilhexanoic, procentele fiind exprimate în greutate.
ROA200400837A 2004-10-04 2004-10-04 Compoziţie pentru etanşarea peretelui elastic al unei incinte în care există aer sub presiune RO121646B1 (ro)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200400837A RO121646B1 (ro) 2004-10-04 2004-10-04 Compoziţie pentru etanşarea peretelui elastic al unei incinte în care există aer sub presiune
PCT/RO2004/000017 WO2006038824A1 (en) 2004-10-04 2004-10-05 Composition for elastic wall sealing of a precinct where there is air under pressure
EP04816704A EP1984168A1 (en) 2004-10-04 2004-10-05 Composition for elastic wall sealing of a precinct where there is air under pressure

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200400837A RO121646B1 (ro) 2004-10-04 2004-10-04 Compoziţie pentru etanşarea peretelui elastic al unei incinte în care există aer sub presiune

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO121646B1 true RO121646B1 (ro) 2008-01-30

Family

ID=34961029

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200400837A RO121646B1 (ro) 2004-10-04 2004-10-04 Compoziţie pentru etanşarea peretelui elastic al unei incinte în care există aer sub presiune

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP1984168A1 (ro)
RO (1) RO121646B1 (ro)
WO (1) WO2006038824A1 (ro)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2008022402A1 (en) * 2006-08-25 2008-02-28 Trydel Research Pty Ltd Improved sealing composition
US8895640B2 (en) 2007-10-09 2014-11-25 Trydel Research Pty Ltd Sealing composition
BRPI0816494A2 (pt) 2007-10-09 2015-02-24 Trydel Res Pty Ltd Composição vedante melhorada
AU2013200060B2 (en) * 2007-10-09 2014-11-20 Trydel Research Pty Ltd Improved Sealing Composition
DE102010026582A1 (de) * 2010-07-08 2012-01-12 Ralf Müller Dichtmittel für eine pannensichere Bereifung
DE102011115856A1 (de) * 2011-10-13 2013-04-18 Veritas Ag Reifendichtmittel
ES2390142B1 (es) * 2012-06-28 2013-07-25 Easy Road, S.L. Producto para la prevención de defectos de estanqueidad en balones neumáticos
WO2017075673A1 (en) * 2015-11-06 2017-05-11 Trydel Research Pty Ltd Sealant composition
CN114875819A (zh) * 2022-06-14 2022-08-09 浙江师范大学 一种新型市政工程用路面减速带

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1359467A (en) * 1970-06-20 1974-07-10 Dunlop Holdings Ltd Pneumatic tyre and wheel rim assemblies
US5284895A (en) * 1991-02-19 1994-02-08 Gupta Pradeep Y Aerosol formulation for a pneumatic tire puncture sealer and inflator which is non-flammable, non-explosive, non-toxic, and without any ozone depleting chemicals
US5772747A (en) * 1994-08-01 1998-06-30 Peter Chun Tire sealant composition
DE4442353A1 (de) * 1994-11-29 1996-05-30 Henkel Kgaa Polyurethan-Zusammensetzungen mit stabiler Reaktivität
US6013697A (en) 1995-10-31 2000-01-11 Glaser-True Bike Route, Ltd. Tire sealant composition
JP3751729B2 (ja) * 1996-12-04 2006-03-01 住友ゴム工業株式会社 パンクシーリング剤
DE60005680T2 (de) * 1999-07-14 2004-07-29 Pennzoil-Quaker State Co., Houston Reifen dichtende und aufpumpende zusammensetzung und anwendungsverfahren
DE60211436T3 (de) * 2001-09-11 2012-05-31 Sumitomo Rubber Industries Ltd. Verfahren zur Herstellung eines Abdichtungsmittels für Fahrzeugreifen

Also Published As

Publication number Publication date
EP1984168A1 (en) 2008-10-29
WO2006038824A1 (en) 2006-04-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Dufresne et al. Polysaccharide nanomaterial reinforced starch nanocomposites: A review
RO121646B1 (ro) Compoziţie pentru etanşarea peretelui elastic al unei incinte în care există aer sub presiune
Angles et al. Plasticized starch/tunicin whiskers nanocomposite materials. 2. Mechanical behavior
AU2002300377B2 (en) Compositions for controlled release
Spiridon et al. Enzymatic degradation of some nanocomposites of poly (vinyl alcohol) with starch
US20110039087A1 (en) Emulsions Of Dilatant Organopolysiloxanes
JP2013040297A (ja) タイヤパンクシール剤
US5772747A (en) Tire sealant composition
Hazarika et al. Cellulose nanofiber mediated natural dye based biodegradable bag with freshness indicator for packaging of meat and fish
Shchipunov et al. Gelling of otherwise nongelable polysaccharides
BRPI0613298A2 (pt) mÉtodo para a produÇço de uma formulaÇço contendo celulose bacteriana e formulaÇço contendo celulose bacteriana
CN105601953A (zh) 一种具有pH敏感性的剪切增稠凝胶的制备方法
EP2860233B1 (en) Puncture sealing agent
CN110964481B (zh) 剪切增稠液及其制备方法、用途以及包含其的阻尼部件与能量吸收装置
WO2013069037A1 (en) Biodegradable water soluble rigid container with controlled release of its content
MX2008010061A (es) Suspensiones de agentes de reduccion de arrastre polimericos estabilizadas y protegidas de congelacion.
Bu et al. Highly hydrophobic gelatin nanocomposite film assisted by nano-ZnO/(3-aminopropyl) triethoxysilane/stearic acid coating for liquid food packaging
CN106674826A (zh) 一种耐高温耐老化氟橡胶材料
Wang et al. Rheological properties of two high polymers suspended in an abrasive slurry jet
Chantawee et al. Carboxylated styrene-butadiene rubber adhesion for biopolymer product-based from cassava starch and sugarcane leaves fiber
JP2015117331A (ja) シーラント組成物及びその調製方法
RO118133B1 (ro) Compoziţie pentru etanşarea peretului elastic al unei incinte în care există aer sub presiune
Zhang et al. Preparation and characterization of montmorillonnite/tamarind gum/sodium alginate composite gel beads
JP7028042B2 (ja) タイヤパンクシール剤
JP7328138B2 (ja) シールド掘進機用テールシール組成物