RO121337B1 - Procedeu de obţinere a unor pigmenţi micşti desulfoseleniură de cadmiu, sulfură de cadmiu şizinc - Google Patents

Procedeu de obţinere a unor pigmenţi micşti desulfoseleniură de cadmiu, sulfură de cadmiu şizinc Download PDF

Info

Publication number
RO121337B1
RO121337B1 ROA200100757A RO200100757A RO121337B1 RO 121337 B1 RO121337 B1 RO 121337B1 RO A200100757 A ROA200100757 A RO A200100757A RO 200100757 A RO200100757 A RO 200100757A RO 121337 B1 RO121337 B1 RO 121337B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
cadmium
solution
zinc
process according
sodium
Prior art date
Application number
ROA200100757A
Other languages
English (en)
Inventor
Bogdan Alexandru Sava
Horaţiu Niciu
Original Assignee
Matpur S.A.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Matpur S.A. filed Critical Matpur S.A.
Priority to ROA200100757A priority Critical patent/RO121337B1/ro
Publication of RO121337B1 publication Critical patent/RO121337B1/ro

Links

Landscapes

  • Glass Compositions (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unor pigmenţi mic?ti de sulfoseleniură de cadmiu, sulfură de cadmiu ?i zinc, cu formula CdxZn1-xSySe1-y, în care 0 mai mic sau egal cu x mai mic sau egal cu 1 ?i 0 mai mic sau egal cu y mai mic sau egal cu 1, în diferite nuanţe de galben, portocaliu ?i ro?u, utilizaţi pentru fabricareade sticle colorate ?i filtre din sticlă, precum?i pentru pigmenţi ceramici ?i mase plastice. Procedeul conform invenţiei constă în aducerea în contact, într-un reactor, a unor soluţii apoase de azotaţi de cadmiu ?i zinc de concentraţie gravimetrică 10...50%, cu o soluţie de tioureede concentraţie 1...5 N, urmată de filtrarea, spălarea precipitatului într-o centrifugă ?i calcinarea precipitatului la 160...240°C.

Description

Orice persoană interesată are dreptul să formuleze in scris și motivat, la OSIM, o cerere de revocare a hotărârii de acordare a brevetului de invenție, in termen de 6 luni de la publicarea mențiunii acesteia
RO 121337 Β1
Invenția se referă la un procedeu de obținere a unor pigmenți micști de sulfoseleniură de cadmiu, sulfură de cadmiu și zinc, în diferite nuanțe de galben, portocaliu și roșu, utilizați pentru fabricarea de sticle colorate și filtre din sticlă, precum și pentru pigmenți ceramici și pentru mase plastice.
Prepararea pigmentilor de sulfoseleniură de cadmiu prin reacția de precipitare a unei suspensii apoase de carbonat de cadmiu (la rândul lui proaspăt precipitat la rece, din soluție de sulfat de cadmiu cu soluție de carbonat de sodiu) și soluție de sulfoseleniură de sodiu, obținută prin dizolvarea pulberii de seleniu în soluție de sulfură de sodiu, se realizează folosind soluții diluate de sulfat de cadmiu (25...26%, calculat în CdSO4.8/3H2O și de carbonat de sodiu (3,5%) la precipitarea carbonatului de cadmiu, de asemenea, soluție diluată de sulfură de sodiu (circa 25%, calculat în Na2S.9H2O), la prepararea soluției de sulfoseleniură de sodiu. Pentru obținerea pigmentului, precipitatul de sulfoseleniură de cadmiu rezultat se calcinează la 500...650’C.
Dezavantajul acestui procedeu constă în faptul că folosirea soluțiilor diluate de reactivi, necesită instalații voluminoase, iar calcinarea la temperaturi ridicate necesită consum specific ridicat de energie calorică.
într-un alt procedeu de preparare a pigmenților de sulfoseleniură de cadmiu, utilizați în culori ceramice, din sulfat de cadmiu, carbonat de sodiu și sulfoseleniură de sodiu prin precipitare și calcinarea precipitatului, se aduc în contact soluții apoase cu concentrații în greutate de circa 40% sulfat de cadmiu calculat la CdSO4.8/3H2O, circa 7% carbonat de sodiu, circa 48% sulfură de sodiu calculat în Na2S.9H2O, iar precipitatul de sulfoseleniură de cadmiu este calcinat la 250...300°C.
Acest procedeu reduce într-o oarecare măsură folosirea de instalații voluminoase, consumul specific de căldură și prețul de cost al produsului, dar păstrează totuși aceste dezavantaje.
Alte dezavantaje ale acestor trei procedee sunt randamentul scăzut și calitatea slabă a produsului finit, care are conținut ridicat de impurități, precum și timpul de procesare îndelungat.
Aceste procedee asigură obținerea de pigmenți simpli, de calitate scăzută, cu utilizări restrânse. Pentru obținerea de sticle colorate și filtre din sticlă din gama galben-portocaliu-roșu, culori pretențioase și greu de obținut în condiții repetabile, este necesar să se utilizeze, pe lângă rețete specifice din sticlă de bază, pigmenți de puritate avansată, care să asigure introducerea în masa de sticlă a unor cantități exacte de compuși cu proprietăți optice specifice, precum și păstrarea acestora în limitele dorite, prin evitarea volatilizărilor excesive și necontrolabile, cum este cazul la introducerea seleniului ca atare.
Invenția se referă la un procedeu care conduce la obținerea de pigmenți micști, sulfoseleniură de cadmiu, sulfură de cadmiu și zinc și sulfoseleniură de cadmiu și zinc prin coprecipitare din soluții de săruri ale cadmiului și zincului, prin încălzirea și păstrarea la anumite temperaturi prestabilite a soluțiilor, adăugarea de agenți de precipitare (sulfuri mixte purificate în prealabil, tiouree sau tiosulfați purificați), în condiții de agitare continuă, la pH prestabilit, realizat cu ajutorul unor soluții speciale, urmate de separare și spălare, prin centrifugare, la temperaturi prestabilite și finalizate prin tratamente termice într-o singură etapă, în etuve cu circulația aerului, la temperaturi care nu depășesc 240°C.
Prin procedeul conform invenției se aduc în contact în reactor soluții apoase de azotați de cadmiu și zinc de concentrație gravimetrică de 10...50% cu soluție de tiouree de concentrație 1...5 N, filtrarea și spălarea precipitatului având loc într-o centrifugă, la 100...500 rot/min, iar calcinarea la temperaturi de 16O...24O°C.
RO 121337 Β1
Prin acest procedeu se micșorează pierderile de pigment, prin creșterea randamentului de proces până aproape de 96%, se micșorează consumurile termice, prin micșorarea temperaturii de tratament termic. Prin efectuarea procedeului într-o singură etapă se micșorează drastic consumul de materii prime precum și timpul de procesare.
Datorită asigurării stabilității pigmentului mixt obținut se micșorează pierderile prin volatilizare la obținerea de topituri din sticle colorate și filtre optice precum și pierderile tehnologice datorate șarjelor ratate din cauza instabilității pigmentilor și a calității lor scăzute, în variantele clasice, ceea ce implică micșorarea simțitoare a consumurilor de materii prime și materiale, precum și a celor de combustibil și energie. De asemenea, se asigură eliminarea degajărilor de noxe în cadrul procesului de topire a sticlelor, cu implicații în creșterea siguranței muncii și păstrarea sănătății salariaților. Un alt avantaj îl constituie posibilitatea eliminării sau micșorării tratamentelor termice de revenire a culorii sticlelor, cu micșorarea consumurilor aferente de combustibil și energie. Toate acestea conduc la creșterea calității produselor din sticlă și ceramică fină, și la micșorarea prețului lor de cost, ceea ce duce la eliminarea unor importuri de pigmenți și sticle colorate precum și la creșterea exporturilor în domenii industriale românești competitive pe piața mondială, și anume industria sticlei și a ceramicii fine.
Calitatea crescută a pigmentilor și lipsa impurităților toxice, cum ar fi cadmiu nereacționat sau seleniu liber duce la posibilitatea utilizării acestora ca pigmenți ceramici pentru culori deosebit de pure și ca pigmenți pentru masele plastice pentru obiecte gospodărești.
Se dau, în continuare, exemple de realizare a procedeului, în legătură și cu fig. 1 ...5, care reprezintă:
- fig. 1 ...4, scheme care redau etapele de obținere a pigmentilor micști de sulfoseleniură de cadmiu și zinc;
- fig. 5, schema fluxului de utilaje pentru obținerea pigmentilor micști de sulfoseleniură de cadmiu și zinc.
Sulfura de cadmiu și zinc este încadrată uzual în gama așa-numiților coloranți moleculari, fiind utilizată pe scară largă la obținerea sticlelor și filtrelor din gama de culori galben-portocaliu-roșu, împreună cu adaosuri de seleniu, introduse în diferite variante în rețetele de sticlă.
Colorantul se introduce în amestecul de materii prime pentru sticlă și este utilizat pentru colorarea în masă a sticlei, fie direct fie prin tratamente de revenire.
Proprietățile sulfurii de cadmiu și zinc trebuie să se încadreze în fizico-chimici din tabelul 1.
parametrii
Tabelul 1
Nr.crt. Parametru Valoare
1. Aspect Pulbere de culoare galben-portocaliu
2. Granulație 10-65 pm minimum 90%
3. Conținut (Cd,Zn)S Minimum 99,9% din substanța uscată
4. Impurități Fe Mn Alți oxizi coloranți - maximum 500 ppm - maximum 50 ppm - maximum 50 ppm
Procedeul de producere a (CdZn)S de înaltă puritate utilizează ca agent de precipitare din soluția apoasă tioureea.
RO 121337 Β1
Obținerea (CdZn)S are loc în următoarele etape principale:
1. prepararea sărurilor de cadmiu și zinc prin atacul Cd și Zn electrolitic cu acizi de puritate înaltă;
2. precipitarea (CdZn)S.
Dizolvarea Cd și Zn electrolitic are loc conform reacțiilor:
3Cd + 8HNO3 - 3Cd(NO3)2 + 2NO + 4H2O [1 ]
3Zn + 8HNO3 · 3Zn(NO3)2 + 2NO + 4H2O [2]
Precipitarea (CdZn)S are loc conform reacției:
xCd(NO3)2 + (1-x)Zn(NO3)2 + CSN2H4 + H20 - (Cd/n^JS + 2NH4NO3 + CO2 [3] în fig. 1 este prezentat fluxul tehnologic, conform invenției, al preparării sulfurii de cadmiu și zinc, care are loc cu un randament de 95,5%.
în cazul utilizării sulfurii de sodiu, care prezintă avantajul unui preț de cost mai scăzut, fluxul tehnologic, conform invenției, este asemănător cu cel din cazul utilizării tioureei.
în acest caz, sulfura de sodiu se dizolvă în apă, se filtrează și recristalizează, apoi se introduce în vasul de reacție.
Fluxul tehnologic propus este prezentat în fig. 2.
Pentru prepararea Cd(NO3)2, Zn(NO3)2 se utilizează cadmiu electrolitic, zinc electrolitic, acid azotic e.g. și apă distilată.
Pentru precipitarea (CdZn)S2 se utilizează Cd(NO3)2; Zn(NO3)2; tiouree; sulfura de sodiu; apă; soluție NaOH 10%; soluție NH4OH 25%.
La spălare, filtrare, uscare se utilizează apă deionizată, apă potabilă și alcool etilic abs.
Soluția mumă + precipitatul conține (CdZn)S2; tiouree nereacționată; NH4NO3; CO2; NaNO3; apă, ca produse și subproduse de reacție.
în procesul de purificare a tioureei și sulfurii de sodiu se păstrează soluțiile de la filtrare pentru recuperarea tioureei și sulfurii de sodiu impure, care se supune ciclului de purificare.
La prepararea Cd(NO3)2 și Zn(NO3)2, cadmiul și zincul nereacționat se recuperează și se redizolvă în acid azotic e.g.
Alcoolul etilic (sau acetona) utilizat la spălarea produsului precipitat se păstrează, se distilează și se refolosește.
Sulfoseleniurura de cadmiu este încadrată uzual în gama așa numiților coloranți moleculari, fiind utilizată pe scară largă la obținerea sticlelor și filtrelor din gama de culori galben-portocaliu-roșu, împreună cu adaosuri de zinc, introduse în diferite variante în rețetele de sticlă.
Colorantul se introduce în amestecul de materii prime pentru sticlă și este utilizat pentru colorarea în masă a sticlei, fie direct, fie prin tratamente de revenire.
Proprietățile sulfoseleniurii de cadmiu trebuie să se încadreze în parametrii fizico-chimici din tabelul 2.
Tabelul 2
Nr. crt. Parametru Valoare
1. Aspect Pulbere de culoare roșu închis
2. Granulație 10-65 pm minimum 90%
3. Conținut Cd(S,Se) Minimum 99,9% din substanță uscată
4. Impurități Fe Mn Alți oxizi coloranți - maximum 500 ppm - maximum 50 ppm - maximum 50 ppm
RO 121337 Β1
Obținerea sulfoseleniurii de cadmiu are loc în următoarele etape principale:1
1. prepararea sării de cadmiu prin atacul Cd electrolitic cu acizi de puritate înaltă;
2. prepararea soluției de sulfoseleniură de sodiu;3
3. precipitarea sulfoseleniurii de cadmiu.
Dizolvarea Cd are loc identic cu cele prezentate anterior.5 în soluția de sulfură de sodiu, preparată prin dizolvarea sulfurii de sodiu de puritate avansată în apă distilată, filtrare, recristalizare și redizolvare, se dizolvă la cald seleniu 7 metalic de puritate 99,9%.
Această dizolvare depinde de temperatură și poate merge până la 100 g/l seleniu la 9 o concentrație a soluției de sulfură de sodiu de maximum 200 g/l.
Precipitarea sulfoseleniurii de cadmiu are loc conform reacției:11
Cd(NO3)2 + Na2(S,Se) - Cd(S, Se) + 2NaNO3 [4] în fig. 3 și 4 sunt prezentate fluxurile tehnologice ale preparării sulfoseleniurii de 13 cadmiu, care are loc cu un randament total de 94,5%.
Fig. 5 prezintă fluxul pe utilaje, identificate după cum urmează:15
1. Reactor de solubilizare cu agitator (capacitate 50 I);
2. Distilor (capacitate 51; putere 1 kw);17
3. Reactor de sinteză (capacitate 50 I);
4. Etaj de filtrare: Filtru Buchner (capacitate 5 I) + Centrifuga de filtrare (capacitate 19 101);
5. Etuva (capacitate 100 dm3)21
6. Moara cu bile de agat (capacitate 4*0,5 I; 100-1000 rot/min);
7. Cuptor cu silite (1250°C);23
8. Site vibratoare (10 pm, 65 pm, 100 pm)
Prepararea pigmenților de sulfoseleniură de cadmiu, sulfură de cadmiu și zinc și 25 sulfoseleniură de cadmiu și zinc, utilizați în obținerea de sticle colorate, filtre optice din sticlă, culori ceramice de puritate înaltă și mase plastice colorate, pentru gama de culori 27 galben-portocaliu-roșu se realizează din azotat de cadmiu, azotat de zinc, tiouree, sulfoseleniură de sodiu, prin coprecipitare, filtrare centrifugală, uscare și calcinare la temperaturi 29 scăzute.
Se aduc în contact în reactor soluții apoase de azotați de cadmiu și zinc de con- 31 centrație gravimetrică de 10...50% cu soluție de tiouree de concentrație 1...5N.
Filtrarea și spălarea precipitatului au loc într-o centrifugă, la 100...500 rot/min, iar 33 calcinarea are loc la temperaturi de 16O...24O’C.
Soluțiile de azotați se purifică în prealabil prin distilare. 35
Soluțiile de azotați se amestecă în prealabil în același reactor și se încălzesc la temperaturi cuprinse între 50 și 80°C. 37 înaintea coprecipitării soluția se aduce la un pH prestabilit cuprins între 2 și 7, prin adăugarea de amoniac soluție 25% gravimetric sau de soluție de carbonat de sodiu 39 20...50%) gravimetrice sau de soluție de hidroxid de sodiu de concentrație 30...60% gravimetrice. 41
Soluția de tiouree se purifică în prealabil prin precipitarea impurităților cu soluție 15% sulfat de zinc purificat și soluție amoniacală 25% la fierbere.43
Sulfoseleniură se prepară din sulfură de sodiu și seleniu metalic, la temperaturi cuprinse între 80 și 95°C.45
Reactorul este menținut la temperatura de 4O...8O’C, prin încălzire cu o cămașă exterioară cu abur sau cu ulei.47
Spălarea precipitatului se face cu apă încălzită în prelabil în mod continuu la temperatura de 40...80”C.49
RO 121337 Β1 în locul soluțiilor de azotați se pot folosi soluții de cloruri sau sulfați ai cadmiului și zincului, cu concentrații cuprinse între 10 și 25%, gravimetric.
Precipitarea se poate face cu tiosulfat de sodiu, cu concentrație gravimetrică cuprinsă între 20 și 40%.
Exemplul 1. într-un butoi de polietilenă de 50 I, prevăzut cu agitator din PE se introduc 14 I apă deionizată, 0,8 kg cadmiu R1 și 1,5 I acid azotic p.a. Se completează cu apă deionizată până la 26 I.
După încetarea reacției se decantează soluția limpede și se aduce la pH = 4 cu oxid de cadmiu. Se adaugă 66 ml apă oxigenată p.a., iar după circa 30 min, 35 g bicarbonat de amoniu p.a. După 1 h se oprește agitarea și se filtrează soluția pe un filtru Buchner.
Se încălzește soluția cu un încălzitor electric de 1 kw până la 90°C. în soluția fierbinte se adaugă 265 ml soluție amoniacală 25%, purificată, și se fierbe 2 h. După răcire soluția se filtrează și se completează cu apa deionizată până la 26 I.
Se obține o soluție de azotat de cadmiu de puritate 3N, cu o concentrație de circa 50 g/l ioni de cadmiu.
într-un alt butoi de polietilenă de 50 I, prevăzut cu agitator din PE se introduc 6 I apă deionizată, 0,4 kg zinc R1 și 1,1 I acid azotic p.a. Se completează cu apa deionizată până la 14 I.
După încetarea reacției se decantează soluția limpede și se aduce la pH = 4 cu oxid de zinc. Se adaugă 33 ml apă oxigenată p.a., iar după circa 30 min, 15 g bicarbonat de amoniu p.a. După 1 h se oprește agitarea și se filtrează soluția într-o centrifugă de filtrare.
Se încălzește soluția cu un încălzitor electric de 1 kw până la 90°C. în soluția fierbinte se adaugă 135 ml soluție amoniacală 25%, purificată, și se fierbe 2 h. După răcire soluția se filtrează și se completează cu apă deionizată până la 14 I.
Se obține o soluție de azotat de zinc de puritate 3N, cu o concentrație de circa 30 g/l ioni de zinc.
într-un creuzet de cuarț se introduc 31 apă deionizată și 4 kg tiouree p.a. sub agitare mecanică. Se completează cu apă deionizată până la 6 I. Soluția se încălzește la 60°C pe o plită electrică de 1 kw. în soluția fierbinte se adaugă 250 ml soluție sulfat de zinc purificat și 500 ml soluție amoniacală 25% și se fierbe circa 2 h. După răcire soluția se filtrează și se completează cu apă deionizată până la 6 I.
Se obține o soluție de tiouree de puritate 3N.
Se distilează 2,51 soluție amoniac 25% p.a., iar vaporii sunt captați în 21 apă deionizată aflată într-un vas răcit cu apă în exterior.
Se dizolvă 250 g clorură de sodiu p.a. în 51 apă deionizată și se fierbe soluția 2 h cu spân de zinc 5N. După răcire, soluția se filtrează și se completează la 51 cu apă deionizată.
într-un vas de 50 I se introduc cei 261 soluție azotat de cadmiu și cei 141 soluție azotat de zinc, se agită 1 h, se aduce la 90°C și se adaugă, treptat, sub agitare, cei 6 I soluție tiouree 3N. După circa 1 h de agitare se adaugă 1000 ml amoniac purificat, sub agitare. Soluția se agită la temperatura constantă 6 h, menținându-se volumul constant prin adăugare de apă deionizată. Se decantează soluția limpede, iar precipitatul se spală de 5 ori prin decantare cu câte 50 I apă deionizată, încălzită în prealabil la 90°C, după care se filtrează. Precipitatul rezultat se spală în continuare cu apă deionizată până la îndepărtarea totală a ionului azotat (nu mai dă reacție cu clorură de bariu) și apoi cu 51 soluție de clorură de sodiu purificată. în continuare, precipitatul se filtrează și se spală pe filtru cu 1 I alcool etilic p.a.. Uscarea precipitatului se face la etuvă, timp de 24 h, la 120°C.
Amestecul se mojarează uscat și se calcinează 1 h în aer la 200...220’C. După răcire, produsul obținut se mojarează în moara planetară. Rezultă o sulfură de cadmiu și zinc de puritate 3N și o granulație medie de 30...65 pm.
RO 121337 Β1
Exemplul 2. într-un butoi de polietilenă de 50 I, prevăzut cu agitator din PE se 1 introduc 15 I apă deionizată, 0,9 kg cadmiu R1 și 1,6 I acid azotic p.a. Se completează cu apă deionizată până la 30 I. 3
După încetarea reacției se decantează soluția limpede și se aduce la pH = 4 cu oxid de cadmiu. Se adaugă 70 ml apă oxigenată p.a., iar după circa 30 min, 35 g bicarbonat de 5 amoniu p.a. După 1 h se oprește agitarea și se filtrează soluția pe un filtru Buchner.
Se încălzește soluția cu un încălzitor electric de 1 kw până la 70°C. în soluția fierbinte 7 se adaugă 300 ml soluție amoniacală 25%, purificată, și se fierbe 2 h. După răcire soluția se filtrează și se completează cu apă deionizată până la 30 I. 9
Se obține o soluție de azotat de cadmiu de puritate 3N, cu o concentrație de circa g/l ioni de cadmiu. 11 într-un creuzet de cuarț se introduc 31 apă deionizată și 4 kg tiouree p.a. sub agitare mecanică. Se completează cu apă deionizată până la 6 I. Soluția se încălzește la 60°C pe 13 o plită electrică de 1 kw. în soluția fierbinte se adaugă 250 ml soluție 15% sulfat de zinc purificat și 500 ml soluție amoniacală 25% și se fierbe circa 2 h. După răcire, soluția se filtrează 15 și se completează cu apă deionizată până la 6 I.
Se obține o soluție de tiouree de puritate 3N.17
Se distilează 2,51 soluție amoniac 25% p.a., iar vaporii sunt captați în 21 apă deionizată aflată într-un vas răcit cu apă în exterior.19
Se dizolvă 250 g clorură de sodiu p.a. în 51 apă deionizată și se fierbe soluția 2 h cu șpan de zinc 5N. După răcire, soluția se filtrează și se completează la 51 cu apă deionizată. 21 La 70°C se dizolvă, sub agitare, 400 g seleniu de puritate 99,9% în soluția de tiouree.
După introducerea seleniului se agită încă 2 h.23 într-un vas de 50 I se introduc cei 301 soluție azotat de cadmiu 3N, se aduce la 70°C și se adaugă, treptat, sub agitare, 61 soluție seleniu în tiouree 3N. După circa 1 h de agitare25 se adaugă 1000 ml amoniac purificat, sub agitare. Soluția se agită la temperatură constantă h, menținându-se volumul constant prin adăugare de apă deionizată. Se decantează 27 soluția limpede iar precipitatul se spală de 5 ori prin decantare cu cate 501 apă deionizată, după care se filtrează într-o centrifugă de filtrare. Precipitatul rezultat se spală în continuare 29 cu apă deionizată până la îndepărtarea totală a ionului azotat (nu mai dă reacție cu clorura de bariu) și apoi cu 51 soluție de clorură de sodiu purificată. în continuare, precipitatul se fii- 31 trează și se spală pe filtru cu 1 I alcool etilic p.a. Uscarea precipitatului se face la etuvă, timp de 24 h, la 120°C. 33
Amestecul se mojarează uscat și se calcinează 1 h în aer la 200...210°C. După răcire, produsul obținut se mojarează în moara planetară. Rezultă o sulfoseleniură de cadmiu 35 de 3N și o granulație medie de 30...65 pm.

Claims (10)

  1. Revendicări
    1. Procedeu de obținere a unor pigmenți micști de sulfoseleniură de cadmiu, sulfură de cadmiu și zinc, din azotat de cadmiu, azotat de zinc, tiouree, sulfoseleniură de sodiu, prin 41 coprecipitare, filtrare centrifugală, uscare și calcinare la temperaturi scăzute, caracterizat prin aceea că se aduc în contact în reactor soluții apoase de azotați de cadmiu și zinc de 43 concentrație gravimetrică de 10...50% cu soluție de tiouree de concentrație 1...5 N, filtrarea și spălarea precipitatului având loc într-o centrifugă, la 100...500 rot/min, iar calcinarea la 45 temperaturi de 160...240°C.
  2. 2. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că soluțiile de azotați 47 se purifică în prealabil prin distilare.
    RO 121337 Β1
  3. 3. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că soluțiile de azotați se amestecă în prealabil în același reactor și se încălzesc la temperaturi cuprinse între 50 și 80°C.
  4. 4. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, înaintea coprecipitarii, soluția se aduce la un pH prestabilit, cuprins între 2 și 7, prin adăugare de amoniac soluție 25% în greutate sau de soluție de carbonat de sodiu 20...50% în greutate sau de soluție de hidroxid de sodiu de concentrație 30...60% în greutate.
  5. 5. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că soluția de tiouree se purifică în prealabil prin precipitarea impurităților cu soluție 15% sulfat de zinc purificat și soluție amoniacală 25% la fierbere.
  6. 6. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că sulfoseleniura rezultă din sulfură de sodiu și seleniu metalic, la temperaturi cuprinse între 80 și 95°C.
  7. 7. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că reactorul este menținut la o temperatură de 4O...8O°C, prin încălzire cu o cămașă exterioară cu abur sau ulei.
  8. 8. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că spălarea se realizează cu apă încălzită în prelabil în mod continuu la o temperatură de 4O...8O’C.
  9. 9. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, în locul soluțiilor de azotați, se folosesc soluții de cloruri sau sulfați de cadmiu și zinc cu concentrații cuprinse între 10 și 25% în greutate.
  10. 10. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că precipitarea se face cu tiosulfat de sodiu cu concentrație gravimetrică cuprinsă între 20% și 40% în greutate.
ROA200100757A 2001-06-29 2001-06-29 Procedeu de obţinere a unor pigmenţi micşti desulfoseleniură de cadmiu, sulfură de cadmiu şizinc RO121337B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200100757A RO121337B1 (ro) 2001-06-29 2001-06-29 Procedeu de obţinere a unor pigmenţi micşti desulfoseleniură de cadmiu, sulfură de cadmiu şizinc

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA200100757A RO121337B1 (ro) 2001-06-29 2001-06-29 Procedeu de obţinere a unor pigmenţi micşti desulfoseleniură de cadmiu, sulfură de cadmiu şizinc

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO121337B1 true RO121337B1 (ro) 2007-03-30

Family

ID=37898682

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200100757A RO121337B1 (ro) 2001-06-29 2001-06-29 Procedeu de obţinere a unor pigmenţi micşti desulfoseleniură de cadmiu, sulfură de cadmiu şizinc

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO121337B1 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US10308541B2 (en) 2014-11-13 2019-06-04 Gerresheimer Glas Gmbh Glass forming machine particle filter, a plunger unit, a blow head, a blow head support and a glass forming machine adapted to or comprising said filter

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US10308541B2 (en) 2014-11-13 2019-06-04 Gerresheimer Glas Gmbh Glass forming machine particle filter, a plunger unit, a blow head, a blow head support and a glass forming machine adapted to or comprising said filter

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3862297A (en) Manufacture of pigmentary titanium dioxide
US4944936A (en) Titanium dioxide with high purity and uniform particle size and method therefore
US4923682A (en) Preparation of pure titanium dioxide with anatase crystal structure from titanium oxychloride solution
CN100357361C (zh) 钛白粉副产物硫酸亚铁制备氧化铁黄及氧化铁红的方法
CN102583575B (zh) 利用钛白废渣硫酸亚铁生产颜料级铁红的方法
CN107720801B (zh) 一种利用钛白废酸制备沉淀硫酸钡的方法
CN104591259B (zh) 一种植活式纳米氧化锌及其生产工艺
CN102390870B (zh) 一种高光泽纯红色调超细氧化铁红颜料的制备方法
CN111662574B (zh) 一种高耐久性抗粉化金红石型超细二氧化钛的制备方法
CN102603009A (zh) 一种纳米透明氧化铁红颜料的制备方法
CN104016418A (zh) 利用钛白废渣硫酸亚铁快速制备氧化铁黑的方法
CN109609783A (zh) 一种从含钯、铑合金的合金片中高效分离提纯钯和铑的方法
CN104709937A (zh) 一种氧化锌精矿提纯工艺
US3619137A (en) Production of iron oxide pigments
US6818052B1 (en) Method for production of iron ioxide pigments
US2620261A (en) Method of making iron oxide pigment
RO121337B1 (ro) Procedeu de obţinere a unor pigmenţi micşti desulfoseleniură de cadmiu, sulfură de cadmiu şizinc
KR0142920B1 (ko) 고순도 옥시염화지르코늄 결정의 제조방법
CN106745229B (zh) 一种医药级钛白粉的制作工艺
KR100224732B1 (ko) 초미립형 결정성 이산화티탄 제조방법
IL25249A (en) Process for the preparation of hydrated iron oxides
CN1006882B (zh) 一种制取焦锑酸钠的湿法工艺
US4617061A (en) Mixed phases having the composition Bi2-x Crx O3
CN103011294B (zh) 四氧化三锰的制备方法
JP2002274847A (ja) 針状酸化亜鉛の製法