RO120856B1 - Dispozitiv pentru schimbarea acelor macazurilor - Google Patents
Dispozitiv pentru schimbarea acelor macazurilor Download PDFInfo
- Publication number
- RO120856B1 RO120856B1 ROA200300805A RO200300805A RO120856B1 RO 120856 B1 RO120856 B1 RO 120856B1 RO A200300805 A ROA200300805 A RO A200300805A RO 200300805 A RO200300805 A RO 200300805A RO 120856 B1 RO120856 B1 RO 120856B1
- Authority
- RO
- Romania
- Prior art keywords
- rollers
- base plate
- plate
- fixed
- rolling device
- Prior art date
Links
Classifications
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E01—CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
- E01B—PERMANENT WAY; PERMANENT-WAY TOOLS; MACHINES FOR MAKING RAILWAYS OF ALL KINDS
- E01B7/00—Switches; Crossings
- E01B7/02—Tongues; Associated constructions
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E01—CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
- E01B—PERMANENT WAY; PERMANENT-WAY TOOLS; MACHINES FOR MAKING RAILWAYS OF ALL KINDS
- E01B2202/00—Characteristics of moving parts of rail systems, e.g. switches, special frogs, tongues
- E01B2202/04—Nature of the support or bearing
- E01B2202/044—Rolling
- E01B2202/046—Rolling with rolls on fixed part
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Architecture (AREA)
- Civil Engineering (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Railway Tracks (AREA)
- Bearings For Parts Moving Linearly (AREA)
- Seats For Vehicles (AREA)
Abstract
Dispozitivul de rulare (1) pentru schimbarea acelor de macaz (15), în raport cu un contraac (14), se află pe o traversă (2) şi alăturat unei plăci (3) a alunecătorului de macaz. Dispozitivul de rulare (1) este aşezat pe o placă de bază (4), aşezată pe traversa (2). Pe placa de bază (4), este fixat contraacul (14) prin intermediul unui cârlig fix (5) şi al unei pene fixe (6), aparţinând plăcii de bază (4), şi cu ajutorul unei plăci (7) tip clemă cu pană, care fixează talpa contraacului (14) şi care este prinsă cu un şurub (8) pe placa de bază (4).
Description
Invenția se referă la un dispozitiv pentru schimbarea acelor macazurilor.
La macazurile de cale ferată tradiționale, ca efect al schimbării, acele alunecă pe niște suprafețe de alunecare ale alunecătoarelor de macaz. în scopul reducerii forțelor de comutare, suprafețele de alunecare trebuie unse la anumite intervale de timp pentru ca rezistența la comutare să nu ajungă prea mare și să fie asigurată funcționalitatea dispozitivului de schimbare a acelor. în apropiere de baza acului, suprafețele de alunecare nu pot fi unse în mod corespunzător, deoarece o parte din acestea sunt mereu acoperite de talpa acului din cauza cursei reduse a manevrării.
Condițiile atmosferice extreme (căldura mare, ploile torențiale, înghețul, vântul cu troiene de nisip etc.) pot anula efectul ungerii macazurilor și pot provoca o frecare mai mare între talpa acului și alunecătorul de macaz în zonele accesibile ale suprafețelor. O funcționare dificilă a macazurilor poate fi cauzată și de faptul că acele sunt în contact neuniform cu alunecătoarele de macaz și/sau prezintă o tendință de rotunjire a muchiilor la schimbarea macazurilor.
Din această cauză se întâmplă des ca rezistența la comutarea unui macaz să ajungă atât de mare, încât acționarea macazului să nu poată fi realizată și procesul de schimare a acelor să nu mai poată fi comandat de la postul de manevrare. în aceste cazuri, exploatarea căii ferate trebuie întreruptă atâta timp cât este necesar pentru ca macazul defectat să fie uns și curățat pentru ca să poată fi din nou făcută schimbarea acelor. în astfel de situații apar de cele mai multe ori întârzieri păgubitoare în circulația trenurilor cu însemnate cheltuieli suplimentare de exploatare și cu necazuri pentru călători.
întreținerea regulată a macazurilor cere un volum mare de muncă și provoacă costuri însemnate. Afară de aceasta, este vorba de o activitate care presupune prezența unor oameni pe traseul căii ferate și prezintă, prin urmare, un risc mărit de accidentare.
Pentru a face ca activitatea periculoasă și provocatoare de însemnate costuri suplimentare, pe care o reprezintă ungerea macazurilor, să devină inutilă, evitându-se totodată și eventualele întreruperi ale exploatării provocate de funcționarea îngreunată a macazurilor, sunt deja cunoscute dispozitive de rulare (DE 19623269), care sprijină acele macazului în timpul mișcării de schimare a acelor, înlocuind astfel frecarea de alunecare cu o frecare de rostogolire. Aceste dispozitive posedă una sau mai multe role staționare, care pot fi reglate în sens orizontal în raport cu respectiva poziție a tălpii acului și sunt rezemate fie elastic, fie rigid. în cazul unei rezemări rigide a rolelor, acul macazului, se găsește pe alunecătorul de macaz, nemijlocit, alături de prima rolă, atunci când acesta este în contact cu contraacul. în cazul rezemării elstice a rolelor, acul macazului stă și în poziție așezată pe cel puțin o rolă, care coboară la circularea peste acul macazului, pentru ca sarcina roții să nu fie transmisă alunecătorului de macaz prin intermediul reazemului rolelor, ci direct prin intermediul tălpii acului. Din cauza mișcării în sens vertical a acului macazului, care apare astfel la circularea peste acesta, acest fel de dispozitive de rulare sunt admise numai pentru viteze de maximum 80 km/h. Dispozitivele pentru rularea acului, cunsocute până în prezent, sunt fie integrate într-o placă a alunecătorului de macaz, fie amplasate pe o traversă nemijlocit alături de alunecătorul de macaz, fie înglobate ca element independent în spațiul dintre două traverse, în cazul integrării dispozitivului de rulare în placa alunecătorului de macaz, plăcile alunecătorului de macaz trebuie montate, de regulă, pe respectivele traverse, înainte ca acestea să fie înglobate în linia ferată. O înglobare ulterioară, în scopul echipării suplimentare a unui macaz este posibilă din punct de vedere tehnic prin înlocuirea alunecătorului de macaz, ceea ce presupune costuri mari. Afară de aceasta, în acest scop trebuie întreruptă exploatarea căii ferate, ceea ce nu este de dorit. Din această cauză, înglobarea ulterioară a unor dispozitive de rulare, care să fie integrate în placa alunecătorului de macaz, practic nu poate fi luată
RO 120856 Β1 în considerare. Este mai degrabă necesar ca locurile pentru o astfel de înglobare a dispozi- 1 tivelor de rulare să fie stabilite în prealabil. Ele nu pot fi adaptate la particularitățile locale ale respectivului macaz. Din această cauză, integrarea în placa alunecătorului de macaz a unor 3 reazeme ale rolelor nu constituie un mijloc corespunzător pentru înlăturarea funcționării cu dificultate a macazurilor, care este provocată de deformații ale acelor, asperități ale tălpii 5 acului, rezemarea neuniformă a traverselor și alte asemenea dezavantaje.
Dispozitivele cu role, prinse în spațiul dintre două traverse pe talpa contraacului, pot 7 fi înglobate și ulterior fără mari cheltuieli suplimentare și fără întreruperi însemnate ale traficului feroviar. Locul amplasării acestora poate fi ales fără probleme în baza particularităților 9 locale ale respectivului macaz. Amplasarea lor în spațiul dintre două traverse prezintă dezavantajul că în acel loc ele constituie o piedică la îndreptarea și burarea macazului. Din 11 această cauză, dispozitivele de rulare de acest fel trebuie montate înainte de efectuarea de lucrări la un macaz și apoi remontate, după terminarea lucărilor, scumpind întreținerea 13 macazurilor.
Invenția urmărește evitarea dezavantajelor dispozitivelor de rulare cunoscute, des- 15 crise mai sus.
De aceea, obiectul invenției constă în îmbunătățirea în așa fel a dispozitivului cunos- 17 cut pentru efectuarea procesului de schimare a acelor macazurilor, încât acesta să poată fi montat ușor aproape în orice loc în macaz, chiar și ulterior, asigurând totodată efectuarea 19 de lucrări la un macaz. Afară de aceasta, dispozitivul trebuie să poată fi înglobat în aceeași măsură atât la macazurile cu traverse de lemn, cât și la macazuri cu traverse de beton, 21 precum și pentru toate intervalele de viteză.
Acest obiectiv este atins cu caracteristicile prezentate în variantele de execuție și 23 perfecționările avantajoase ale invenției.
Principiul de bază al invenției constă în aceea că se prevede fixarea dispozitivului de 25 rulare lângă contraac, separat de placa alunecătorului de macaz și că dispozitivul de rulare necesită în esență doar spațiul disponibil deasupra traversei alături de placa alunecătorului 27 de macaz. Prin urmare, dispozitivul de rulare nu este integrat în placa alunecătorului de macaz, ci reprezintă un element care poate fi manipulat separat de aceasta, putând fi prin 29 urmare înglobat și ulterior. El este fixat pe placa de bază a contraacului și este menținut de acesta în poziția sa. 31 în poziția de contact a șinei acului, aceasta se găsește direct pe un alunecător de macaz și nu pe o rolă. Dispozitivul de rulare posedă, de preferință, două role, care pot fi 33 reglate orizontal în comun și vertical separat, la poziția tălpii acului. Reglarea de înălțime a rolelor poate fi făcută fie continuu, fie în trepte, de exemplu în patru sau în opt trepte de 35 înălțime.
Dispozitivul de rulare este așezat pe o placă de bază, care este fixată sub contraac. 37 Contraacul este fixat prin intermediul unui cârlig fix, pe partea interioară a șinei și prin intermediul unui sistem de fixare tip clemă cu pană pe partea exterioară a șinei. Dispozitivul 39 de rulare mai prezintă două plăci de strângere, între care sunt bine strânse axele celor două role. 41 în conformitate cu o variantă preferată de realizare a invenției, placa de bază prezintă două rânduri de alezaje cu filet și cele două plăci de strângere prezintă două găuri alungite, 43 prin care acestea pot fi prinse între ele și înșurubate pe placa de bază, permițând împreună reglarea dorită, în sens orizontal, a rolelor. 45 în conformitate cu o altă variantă preferată de realizare a invenției, pentru o reglare continuă pe înălțime a rolelor, este prevăzut ca axele rolelor să prezinte la extremitățile 47 lor niște profile poligonale (de exemplu cu patru sau cu șase laturi), pe care se aplică niște
RO 120856 Β1 bucșe cu adâncituri excentrice sau inele cu perforări excentrice, astfel încât, prin rotirea axelor împreună cu bucșele, respectiv inelele lor excentrice să poată fi modificată înălțimea respectivei role.
Varianta de realizare a invenției, pentru o reglare pe înălțime cu mai multe trepte, prevede ca axele rolelor să prezinte la extremitățile lor niște profile de cant amplasate excentric în perechi (de exemplu profile pătrate cu patru muchii sau profile speciale cu opt muchii), în cazul profilelor cu opt muchii octogonul secțiunii lor fiind suprafața de intersecție a două pătrate de aceeași dimensiune care sunt rotite și deplasate unul în raport cu celălalt (de exemplu cu 45’), fiecare din cele opt suprafețe are față de centrul axei o altă distanță decât celelalte șapte fețe. Reglarea în trepte a înălțimii rolelor nu permite, într-adevăr, o reglare între diferitele trepte de înălțime prescrise, construcția este însă mai simplă și mai ieftină decât cea care permite o reglare pe înălțime fără trepte și asigură totodată faptul că, în timpul exploatării curente cu solicitări sub formă de șocuri, nu pot să apară modificări în înălțimea rolelor.
în cele ce urmează, invenția va fi explicată mai amănunțit în baza unor exemple de realizare cu referire la fig. 1...8, care reprezintă:
- fig. 1, o vedere de sus a dispozitivului pentru schimbarea acelor macazurilor în conformitate cu o primă variantă de realizare a invenției putând fi văzută îndeosebi legătura cu traversa și cu alunecătorul de macaz;
- fig. 2, o vedere laterală a dispozitivului, conform fig. 1, care permite o reglare continuă fără trepte a înălțimii;
- fig. 3, o secțiune transversală prin dispozitivul de rulare cu posibilitatea reglării continue fără trepte a înălțimii în zona unei role;
- fig. 4, o secțiune trasversală printr-o axă a unei role care are posibilitatea de a fi reglată continuu fără trepte în înălțime în zona unei bucșe de lagăr excentrice;
- fig. 5, o vedere asemănătoare celei din fig. 2, cu un dispozitiv de rulare permițând o reglare în trepte a înălțimii;
- fig. 6a la 6 h, o schiță de principiu a diferitelor poziții posibile de montare a axelor rolelor cu profil de capăt octogonal și cele opt poziții diferite în înălțime obținute astfel;
- fig. 7, o secțiune transversală prin dispozitivul de rulare, cu posibilitatea reglării în trepte a înălțimii în zona unei role;
- fig. 8, o secțiune transversală prin lagărul unei role, cu posibilitatea reglării fără trepte a înălțimii.
în fig. 1 este prezentat, într-o vedere de sus, un dispozitiv de rulare 1. Poziția în care se montează dispozitivul de rulare 1 se află deasupra unei traverse 2 și lateral, lângă o placă 3 a alunecătorului de macaz, și anume astfel încât dispozitivul de rulare 1 nu depășește sau depășește eventual doar puțin marginea traversei 2. Dispozitivul de rulare 1 este așezat pe o placă de bază 4, care se așază pe traversa 2 (conform fig. 2). Contraacul 14 este fixat, prin intermediul unui cârlig fix 5 și al unei pane de fixare 6, solidare cu placa de bază 4, și cu ajutorul unei plăci 7 tip clamă cu pană, pe un contraac 14. Placa 7 tip clemă cu pană este înșurubată pe placa de bază 4 prin intermediul unui șurub 8. Dispozitivul de rulare 1 prezintă, în cazul de față, două role 9a și 9b, ale căror axe sunt montate între două plăci de strângere 10, respectiv 10a jos și 10b sus, fig. 2. Plăcile de strângere 10 sunt înșurubate pe placa de bază 4 prin intermediul a două șuruburi de fixare 11, care străbat niște găuri lunguiețe 12, realizate în plăcile de strângere 10, și două rânduri de alezaje cu filet 13, din palca de bază 4, care permit reglarea în sens orizontal a rolelor.
RO 120856 Β1
Fig. 2 reprezintă un exemplu de realizare a unui dispozitiv de rulare 1 cu posibilitatea 1 reglării pe înălțime fără trepte a unor role 9a și 9b. Pe placa de bază 4 pe care este dispus dispozitivul de rulare 1, este fixată talpa contraacului 14, pe partea interioară a șinei, prin 3 intermediul unui cârlig fix 5 și, pe partea exterioară a șinei, prin intermediul plăcii de fixare 7, tip clemă cu pană. Aceasta reazemă pe o pană de rezemare 6, prevăzută pe placa de 5 bază 4, și este înșurubată pe placa de bază 4 prin intermediul unui șurub 8. Dispozitivul de rulare 1 se află deasupra traversei 2 și nu are nici un contact nemijlocit cu acesta, contactul 7 făcându-se eventual prin intermediul plăcii de bază 4. în poziția de contact a acului 15 al macazului, muchia tălpii acestuia se află lângă rola 9a. La începutul procesului de schimare 9 a acelor, muchia tălpii alunecă pe rola 9a și este totodată puțin ridicată de aceasta. Frecarea de alunecare în lungul alunecătorului de macaz este înlocuită în acest caz printr-o trecere 11 de rostogolire. Rolele 9a și 9b sunt reglabile pe înălțime, ceea ce se realizează printr-ο rezemare axial excentrică în bucșele de lagăr 16 care sunt solidare cu niște proeminențe 17 cu 13 șase muchii, vizibile din exteriorul plăcilor 10, prin a căror rotire, după slăbirea celor două șuruburi de fixare 11, se poate regla înălțimea respectivă a celor două role 9a și 9b în mod 15 individual pentru fiecare rolă.
Fig. 3 arată o secțiune trasversală printr-o rolă 9, într-un exemplu de realizare a 17 dispozitivului de rulare 1, cu posibilitatea reglării continue, fără trepte, a înălțimii rolelor 9.
Această rolă este rezemată prin intermediul unui lagăr de alunecare 20 pe un ax fix 18 cu 19 posibilitatea de a se roti. în exemplul de realizare reprezentat în fig. 3, axul 18 se continuă de ambele părți ale rolei cu niște proeminențe 19, cu patru muchii, pe care sunt aplicate niște 21 bucșe de lagăr 16, care prezintă niște adâncituri excentrice corespunzătoare. Bucșele de lagăr 16 sunt legate solidar la rândul lor de proeminențele 17 cu muchii, care sunt reprezen- 23 tate aici ca prezentând șase muchii și permit o rotire pentru reglarea înălțimii axei 18. Bucșele de lagăr 16 sunt strânse între plăcile de strângere 10a și 10b, placa de strângere infe- 25 rioară 10b rezemând pe placa de bază 4. în exemplul de realizare reprezentat în fig. 3 între rola 9 și axul 18 al acesteia se găsesc niște lagăre de alunecare 20, care nu necesită vreo 27 întreținere, un element de legătură 21, dispus în mijlocul axului 18, asigură rolele să nu poată aluneca în mod nedorit în sens lateral de pe axele 18, atunci când sunt detașate. 29
Fig. 4 reprezintă o variantă de realizare în care există posibilitatea de a se efectua o reglare în înălțime continuă, fără trepte, a rolelor. Pe proeminențele 19, cu patru muchii, 31 ale axului 18 al rolelor sunt aplicate corespunzător niște bucșe de lagăr 16, cu adâncituri excentrice, prin rotirea cărora se modifică poziția pe înălțime a axului și deci a rolei 9. Buc- 33 șele de lagăr 16, excentrice, sunt fixate pe strângere între placa de strângere superioară 10b și cea inferioară 10a, în poziția dorită. 35
Fig. 5 reprezintă, în vedere laterală, un exemplu de realizare asemănător celui din fig. 2 pentru un dispozitiv de rulare 1 permițând o reglare în trepte a înălțimii rolelor 9a și 9b. 37
Și acest dispozitiv de rulare prezintă o placă de bază 4, pe care este fixat contraacul 14 prin intermediul unui cârlig 5 și al unei plăci 7 tip clemă cu pană, precum și al unei pane de fixare 39 6 și al unui șurub 8. în exemplul de realizare reprezentat, axele 18 ale celor două role 9a și 9b prezintă la extremitățile lor niște profite octogonale speciale 19, care sunt astfel menținute 41 în poziție de către placa de strângere superioară 10b și cea inferioară 10a, încât fiecare din cele două plăci de strângere ajunge să fie în contact, respectiv cu două fețe, perpendiculare 43 între ele, ale profilului octogonal. Două șuruburi de fixare 11 îmbină cele două plăci de strângere 10a și 10b între ele, precum și placa de bază 4. 45
RO 120856 Β1
Fig. 6 arată extremitățile octogonale 19 ale axului 18 rolelor, cu care pot fi obținute opt poziții diferite pe înălțime ale rolei 9. Diferitele fețe opuse ale extremităților octogonale 19 sunt întotdeauna câte două paralele între ele, astfel încât câte două fețe active amplasate orizontal pot fi strânse între cele două plăci de strângere 10a și 10b, iar două fețe active, amplasate vertical, mențin axul în poziția lui orizontală datorită contactului cu fețele verticale ale celor două plăci de strângere. Fiecare din cele opt fețe prezintă față de centrul axului 18 al rolelor o altă distanță decât celelalte șapte fețe.
Din fig. 6i, se mai poate vedea că profilul octogonal 19 al axului 18 este format ca fiind tăiat pe liniile de intersecție a două pătrate, de aceeași dimensiune, rotite unul în raport cu celălalt cu 45’ sau cu un unghi puțin diferit de acesta, centrele M1 și M2 ale pătratelor fiind deplasate față de centrul M3 al axului 18.
în fig. 7, într-un alt exemplu de realizare, se arată o secțiune transversală prin dispozitivul de rulare 1, cu posibilitatea reglării în trepte a înălțimii în zona axului 18 al unei role. Rola 9 este rezemată pe axul fix 18 prin intermediul unui lagăr de alunecare 20, care nu necesită întreținere. în exemplul de realizare reprezentat, axul este solidar la ambele extremități niște capete octogonale 19, care sunt menținute în poziție între placa de strângere superioară 10b și cea inferioară 10a. Axul 18 prezintă, în exemplul de execuție reprezentat în mijloc, o legătură 21, care asigură rola cu lagărul de alunecare 20 să nu alunece în mod nedorit de pe ax.
în fig. 8 se prezintă un alt exemplu de realizare a dispozitivului de rulare cu posibilitatea reglării fără trepte a înălțimii. Și aici, bucșa de lagăr 16 prezintă un orificiu interior 19’ cu secțiune transversală cu patru muchii, amplasat excentric față de axa sa de rotație, în care este introdusă prin împingere o proeminență 19, cu secțiune transversală cu patru muchii corespunzătoare axului 18, a cărui axă mediană 18' este excentrică față de axa 16’. Și aici bucșele de lagăr 16 prezintă o proeminență laterală 17, pe care acționează, de exemplu, o cheie exagonală pentru șuruburi și reglează bucșa de lagăr 16, astfel încât poziția pe înălțime a axului 16' este modificată continuu, fără trepte. Și în acest caz, bucșa de lagăr 16 este fixată în poziția ei definitivă de către plăcile de strângere 10a de jos și 10b de sus nereprezentate aici.
Claims (5)
- Revendicări1. Dispozitiv pentru schimbarea acelor macazurilor în raport cu un contraac, prezentând un alunecător de macaz, care este fixat pe o traversă prin intermediul unei plăci de bază a alunecătorului de macaz și un dispozitiv de rulare, pe care vârful acului reazemă la comutarea acului macazului cu frecare de rostogolire, caracterizat prin aceea că dispozitivul de rulare (1), având niște role (9), este fixat lângă contraac (14), separat de placa (3) alunecătorului de macaz și în esență necesită doar spațiul disponibil deasupra traversei (2) alături de placa (3) alunecătorului de macaz.
- 2. Dispozitiv conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, pentru reglarea pe înălțime a rolelor (9) dispozitivului de rulare (1), axele (18) rolelor (9) sunt legate solidar la extremitățile lor cu niște profile (19) poligonale, pe care sunt aplicate niște bucșe de lagăr (16) având niște adâncituri, respectiv niște perforări excentrice.
- 3. Dispozitiv conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că profilele excentrice (19) au patru sau șase laturi, care permit modificarea în trepte a poziției pe înălțime a respectivei role prin modificarea poziției axului (18).RO 120856 Β1
- 4. Dispozitiv conform revendicărilor de la 1 la 3, caracterizat prin aceea că axele1 (18) rolelor (9) sunt strânse între două plăci de strângere (10a, 10b) și poziția acestora poate fi reglată în sens orizontal pe placa de bază (4).3
- 5. Dispozitiv conform uneia din revendicările 1 la 4, caracterizat prin aceea că dispozitivul de rulare (1) este fixat pe placa de bază (4), iar de placa de bază (4) este fixată, 5 cu o pană și un șurub, talpa contraacului (14) prin intermediul unui cârlig (5) fix al unei plăci de fixare (7) tip clemă cu pană.7
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE10116041A DE10116041B4 (de) | 2001-03-30 | 2001-03-30 | Vorrichtung zum Umstellen von Weichenzungen |
PCT/EP2002/003625 WO2002079574A1 (de) | 2001-03-30 | 2002-04-02 | Vorrichtung zum umstellen von weichenzungen |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
RO120856B1 true RO120856B1 (ro) | 2006-08-30 |
Family
ID=7679855
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
ROA200300805A RO120856B1 (ro) | 2001-03-30 | 2002-04-02 | Dispozitiv pentru schimbarea acelor macazurilor |
Country Status (7)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP1387906A1 (ro) |
DE (1) | DE10116041B4 (ro) |
HU (1) | HUP0303613A3 (ro) |
NO (1) | NO20034376L (ro) |
PL (1) | PL370225A1 (ro) |
RO (1) | RO120856B1 (ro) |
WO (1) | WO2002079574A1 (ro) |
Families Citing this family (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE102004004784B4 (de) | 2004-01-30 | 2007-05-10 | Cdp Bharat Forge Gmbh | Vorrichtung zum Verschieben einer Zungenschiene |
CZ301287B6 (cs) * | 2008-04-24 | 2009-12-30 | AŽD Praha s.r.o. | Válecková stolicka výmen |
DE102016117636A1 (de) * | 2016-09-19 | 2018-03-22 | Wolfgang Feldmann | Gleitstuhl einer Weiche |
Family Cites Families (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
AT1448U1 (de) * | 1996-06-05 | 1997-05-26 | Voest Alpine Stahl | Vorrichtung zum anheben einer zungenschiene einer weiche |
DE19623269A1 (de) * | 1996-06-11 | 1997-12-18 | Schwihag Gmbh | Weichenzungen |
EP0851063B1 (en) * | 1996-12-31 | 2001-02-28 | Franco Marzetti | Roller device for railway switches |
AU775381B2 (en) * | 1999-07-14 | 2004-07-29 | Vae Aktiengesellschaft | Device for elastically supporting mobile elements of a switch |
-
2001
- 2001-03-30 DE DE10116041A patent/DE10116041B4/de not_active Expired - Lifetime
-
2002
- 2002-04-02 PL PL02370225A patent/PL370225A1/xx not_active Application Discontinuation
- 2002-04-02 HU HU0303613A patent/HUP0303613A3/hu unknown
- 2002-04-02 EP EP02730085A patent/EP1387906A1/de not_active Withdrawn
- 2002-04-02 WO PCT/EP2002/003625 patent/WO2002079574A1/de not_active Application Discontinuation
- 2002-04-02 RO ROA200300805A patent/RO120856B1/ro unknown
-
2003
- 2003-09-30 NO NO20034376A patent/NO20034376L/no not_active Application Discontinuation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
HUP0303613A3 (en) | 2004-07-28 |
HUP0303613A2 (hu) | 2004-01-28 |
DE10116041A1 (de) | 2002-10-24 |
EP1387906A1 (de) | 2004-02-11 |
WO2002079574A1 (de) | 2002-10-10 |
NO20034376D0 (no) | 2003-09-30 |
PL370225A1 (en) | 2005-05-16 |
DE10116041B4 (de) | 2005-12-29 |
NO20034376L (no) | 2003-11-21 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
RU2265687C2 (ru) | Стрелочные остряки | |
RU2017141370A (ru) | Участок безбалластной колеи направляемого транспорта, и безбалластная колея, сформированная из множества таких участков | |
RO120856B1 (ro) | Dispozitiv pentru schimbarea acelor macazurilor | |
KR100874181B1 (ko) | 분기기용 무도유 롤러 일체형 포인트상판 체결장치 | |
US4646647A (en) | Suspension of rails | |
US3021100A (en) | Support | |
RU2000120327A (ru) | Установка для запрессовки подшипников на колесные пары | |
CN105648852B (zh) | 中低速磁浮道岔吸振型主梁结构 | |
ES2332221T3 (es) | Mecanismo para suspension y regulacion de puertas plegables. | |
CN213829525U (zh) | 一种桥梁预制梁板底部支撑结构 | |
GB1597992A (en) | Conveyor | |
US4732267A (en) | Transport intallation | |
US4350290A (en) | Resilient rail fastener assembly for curved track | |
CN207434805U (zh) | 一种无机房客梯轿底托架 | |
ES2321624T3 (es) | Transportador de cadena para el transporte de piezas de trabajo en forma de placa. | |
JP3798274B2 (ja) | 軌道用レールの仮置台 | |
KR102448155B1 (ko) | 스위치 레일을 전환하기 위한 조립체 | |
ES2523146T3 (es) | Traviesa de doble cruz para una superestructura balastada | |
JPH0213589A (ja) | エレベータ綱車装置 | |
CN218064353U (zh) | 悬吊式医用设备 | |
CN110373969A (zh) | 一种用于道路铁轨交叉区域的防跳车过渡板 | |
SU1588693A1 (ru) | Стабилизирующее устройство ходовой тележки мостового крана | |
ES2317767B1 (es) | Carro articulado para el transporte de perchas de jamones en secaderos. | |
CN219860012U (zh) | 一种施工升降机吊笼笼顶组合式护栏系统 | |
CN217102784U (zh) | 一种哑铃制作用防啃轨电动单梁起重机 |