RO119978B1 - Element izolator - Google Patents

Element izolator Download PDF

Info

Publication number
RO119978B1
RO119978B1 RO98-00296A RO9800296A RO119978B1 RO 119978 B1 RO119978 B1 RO 119978B1 RO 9800296 A RO9800296 A RO 9800296A RO 119978 B1 RO119978 B1 RO 119978B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
insulating
insulating element
strip
element according
insulating material
Prior art date
Application number
RO98-00296A
Other languages
English (en)
Inventor
Alain Wambeke
Thierry Houdard
Original Assignee
N.V. Raychem S.A.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by N.V. Raychem S.A. filed Critical N.V. Raychem S.A.
Publication of RO119978B1 publication Critical patent/RO119978B1/ro

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02GINSTALLATION OF ELECTRIC CABLES OR LINES, OR OF COMBINED OPTICAL AND ELECTRIC CABLES OR LINES
    • H02G15/00Cable fittings
    • H02G15/013Sealing means for cable inlets
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02GINSTALLATION OF ELECTRIC CABLES OR LINES, OR OF COMBINED OPTICAL AND ELECTRIC CABLES OR LINES
    • H02G15/00Cable fittings
    • H02G15/007Devices for relieving mechanical stress

Landscapes

  • Cable Accessories (AREA)
  • Package Frames And Binding Bands (AREA)
  • Gasket Seals (AREA)
  • Packaging Of Annular Or Rod-Shaped Articles, Wearing Apparel, Cassettes, Or The Like (AREA)
  • Insulating Bodies (AREA)
  • Sealing Material Composition (AREA)
  • Insulated Conductors (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un element izolator (1) care poate fi înfăşurat în spirală, de-a lungul unui articol elongat (de exemplu un cablu), cuprinzând o fâşie de material izolator (3), de exemplu un material izolator gelatinos, şi cel puţin o serie de elemente de strângere (5), situate adiacent benzii de material izolator (3) şi extinzându-se pe lângă o margine longitudinală (7) a materialului izolator (3). În timpul utilizării, elementele de strângere (5) determină elementul izolator (1) să strângă un articol elongat în jurul căruia acesta este înfăşurat în spirală. Elementul izolator (1) poate, de asemenea, include o bandă suport (9), căreia îi sunt ataşate fâşia de material izolator (3) şi fiecare serie de elemente de strângere (5). ŕ

Description

Prezenta invenție descrie un element izolator, care poate fi înfășurat în spirală, în jurul unui articol elongat (de exemplu, un cablu de telecomunicații sau un cablu electric sau o țeava), de exemplu, pentru formarea unei izolații între articolul elongat și articolul care înfășoară (cum ar fi un înveliș de închidere a unei îmbinări cap la cap al unui cablu sau un tub).
Brevetul german nr. 4135570 C1 descrie o bandă izolatoare pentru înfășurarea, în jurul unui cablu trecut printr-un tub, pentru a crea o izolație între cablu și tub, în care cel puțin interiorul benzii, întors spre cablu are o suprafață rugoasă, de preferat formată prin proiectarea de elemente de frecare. Elementele de frecare pot fi corindon sau șmirghel cu granule fine, sau pot fi metale sau materiale plastice ancorate în materialul benzii izolatoare.
Aplicația de brevet internațional WO 94/05935 (Raychem) aduce la cunoștință un element izolator care cuprinde (a) un material izolator având o rezistență la penetrație conică între 80 și 400 (101 mm) și o elongație ultimă de cel puțin 100%, și (b) un element de retenție elastomeric pentru materialul izolator.
Problema tehnică, pe care o rezolvă invenția, constă în realizarea unui element izolator, caracterizat printr-o combinație de însușiri cum ar fi izolare, strângere, retenție a materialului izolator și depozitare de energie potențială ce ajută la simplificarea proiectării unei închideri a unei îmbinări cap la cap a unui cablu.
în conformitate cu prezenta invenție, elementul izolator care poate fi înfășurat în spirală în jurul unui articol elongat, cuprinde:
(a) o fâșie de material izolator;
(b) o serie de elemente de strângere, situate adiacent fâșiei de material izolator și extinse de-a lungul unei margini longitudinale a acesteia;
unde în timpul utilizării elementele de strângere determină elementul izolator să strângă un articol elongat în jurul căruia este înfășurat în spirală;
(c) o bandă suport căreia îi este/sunt atașată/atașate fâșia de material izolator și/sau seria sau fiecare serie de elemente de strângere.
în afară de elementul izolator, invenția este, de asemenea, în legătură cu un ansamblu de părți pentru formarea unei închideri a unei îmbinări cap la cap a unui cablu. Un aspect al invenției constă în furnizarea unui ansamblu de părți pentru formarea unei închideri a unei îmbinări, cap la cap, a unui cablu, cuprinzând:
(a) unul sau mai multe elemente izolatoare în conformitate cu invenția;
(b) un înveliș pentru acoperirea îmbinării, cap la cap, a cablului și, de asemenea, pentru acoperirea fiecărui element izolator, când acesta este înfășurat în spirală, în jurul unuia sau mai multor cabluri îmbinate cap la cap.
în conformitate cu invenția, elementul izolator are avantajul că, datorită faptului că acesta are o serie de elemente de strângere situate adiacent fâșiei de material izolator și extinse de-a lungul unei margini longitudinale a fâșiei de material izolator, mai bine decât introduse sau ancorate în materialul izolator (ca în cazul folosirii benzii izolatoare din DE 4135570 CI), eficacitatea izolatoare a materialului izolator în mod normal nu este deteriorată de elementele de strângere.
Elementul izolator mai cuprinde, de preferat, o a doua serie de elemente de strângere situate adiacent față de fâșia de material izolator și extinzându-se de-a lungul unei margini longitudinale a acesteia, opusă marginii de-a lungul căreia menționata serie de elemente de strângere se extinde. Aceasta are avantajul că permite elementului izolator să strângă un articol elongat, în jurul căruia el este înfășurat în spirală, la ambele părți axiale ale fâșiei înfășurate, în spirală, de material izolator, care poate ajuta în retenția materialului izolator la locul său în jurul articolului elongat.
RO 119978 Β1 în mod avantajos, banda suport poate cuprinde o singură piesă din material polimeric, 1 de preferat elastomeric, cum ar fi gumă naturală sau sintetică. în plus sau ca o alternativă, banda suport poate cuprinde o multitudine de fibre, șuvițe, sârme sau altele asemenea, în spe- 3 cial în forma unei carcase țesute sau nețesute, de exemplu formată din poliamidă, poliolefină, poliester, sticlă și/sau metal. 5
Banda suport poate fi, în mod avantajos, extensibilă în mod elastic. Aceasta poate avea avantajul că permite unei forțe compresive să fie aplicată materialului izolator de către banda 7 suport, o dată ce aceasta a fost extinsă (ca aceasta să exercite o forță de refracție opusă).
Banda suport (preferabil, de asemenea, materialul izolator împreună cu banda suport) 9 poate fi, în mod avantajos, preîntinsă în direcție longitudinală și/sau transversală. De preferat, o astfel de preîntindere cauzează ca o forță de retracție opusă (și în consecință compresivă) 11 să fie aplicată materialului izolator. în timpul utilizării, un element izolator preîntins va ajunge, în mod normal, să se contracte astfel, aplicând o compresie asupra materialului izolator. 13 Aceasta este frecvent avantajos, deoarece unele materiale izolatoare, în special, geluri sau masticuri, de obicei, se comportă cel mai bine când ele sunt supuse unei presiuni. Este, în spe- 15 cial, preferabil ca elementul izolator să fie preîntins în direcție longitudinală, determinând astfel ca elementul izolator să încerce să se dezlege în timpul utilizării. Orice încercare de contracție 17 (de exemplu, prin dezlegare) a elementului izolator este preferabil să fie substanțial prevenită prin conținerea lui într-un înveliș, un tub sau altele asemenea. Prin preîntindere se înțelege 19 întins, în timpul sau înainte ca elementul izolator să fie înfășurat în jurul unui articol elongat. în unele structurări ale invenției, banda suport poate fi chiar preîntinsă înainte ca materialul izo- 21 lator să fie atașat la banda suport.
Fiecare element de strângere al seriei de elemente de strângere este preferabil atașat, 23 în mod independent, la banda suport (unde este prezentă). în plus sau ca o alternativă, fiecare element de strângere este, preferabil, atașat la banda suport prin interblocare mecanică cu ea, 25 cum ar fi prin una sau mai multe proiecții sau alte părți ale elementelor de strângere sau ale benzii suport interblocate cu una sau mai multe goluri sau adâncituri în banda suport sau în ele- 27 mentele de strângere. Un model preferat, în mod special, are una sau mai multe serii de goluri sau adâncituri, ce se extind de-a lungul benzii suport, cu care elementele de strângere se inter- 29 blochează. Un alt model preferat are fiecare element de strângere susținut (prins) de una sau mai multe fâșii, fibre sau sârme ale benzii suport (de exemplu prin interblocare mecanică 31 simplă).
De preferat, fiecare element de strângere este profilat, astfel încât, când elementul izo- 33 lator este înfășurat, în spirală, de-a lungul unui articol elongat, în timpul utilizării, elementele de strângere ale înfășurărilor succesive se interblochează unul cu altul, prin aceasta prevenind, 35 în mod substanțial, deplasarea accidentală a înfășurărilor una față de cealaltă axial de-a lungul articolului elongat. în plus sau ca o alternativă, elementele de strângere pot fi distanțate sepa- 37 rat, suficient de-a lungul elementului izolator, astfel încât, atunci când elementul izolator este înfășurat, elementele de strângere ale înfășurărilor succesive se potrivesc una în cealaltă. Ele- 39 mentele de strângere sunt de preferat prevăzute cu dinți sau alte protuberante de strângere. Fiecare element de strângere poate fi format mai avantajos din materiale plastice rigide sau de 41 exemplu dintr-un metal.
în conformitate cu structurările preferate ale invenției, elementul izolator mai cuprinde 43 și mijloace de retenție, care, în timpul utilizării, contribuie cel puțin la retenția materialului izolator pe elementul izolator în direcția axială față de un articol elongat în jurul căruia, elementul izo- 45 lator este înfășurat în spirală. Mijloacele de retenție pot cuprinde sau pot fi o parte a elementelor de strângere. Cu toate acestea, mijloacele de retenție cuprind una sau mai multe părți adi- 47 ționale ale elementului izolator. Preferabil, mijloacele de retenție sunt atașate sau sunt parte integrantă a benzii suport (unde aceasta este prezentă). 49
RO 119978 Β1 în mod avantajos, mijloacele de retenție pot cuprinde o primă fâșie de retenție, care se extinde lângă o margine longitudinală a benzii de material izolator. Preferabil, mijloacele de retenție mai cuprind o a doua bandă de retenție, care se extinde lângă o margine longitudinală a fâșiei de material izolator, opusă marginii, lângă care se extinde prima fâșie de retenție. Mai preferabil, prima și/sau a doua fâșie de retenție este/sunt fiecare situate între banda de material izolant și o serie sau seria de elemente de strângere.
Fiecare mijloc de retenție este preferabil compresibil elastic, de exemplu, fiind format dintr-un material elastomeric și/sau un material polimeric expandat. Acest lucru are avantajul că atunci când elementul izolator este înfășurat de-a lungul unui articol elongat și este supus unei forțe compresive (de exemplu, când un înveliș de îmbinare cap la cap a unui cablu sau un dispozitiv de izolare este închis în jurul acestuia), mijlocul de retenție este preferabil comprimat, și datorită elasticității sale exercită de preferat o forță compresivă opusă asupra materialului izolator (care el însuși este de preferat substanțial necompresibil). Unele materiale izolatoare (în special geluri, de exemplu cum vor fi descrise în detaliu mai jos) funcționează cel mai bine când sunt plasate sub presiune. Cu toate acestea, astfel de materiale izolatoare pot fi supuse la alunecare sau relaxare, după o perioadă de timp și/sau ele își pot schimba volumul datorită, de exemplu, fluctuațiilor de temperatură. Avantajul mijlocului de retenție, care este compresibil elastic, constă în faptul că, dacă în timpul utilizării, se produce o astfel de alunecare, relaxare, creștere sau descreștere în volum a materialului izolator, mijlocul de retenție care a fost comprimat, ca răspuns, fie se va expanda, în mod automat, datorită elasticității sale, fie se va contracta mai departe datorită compresibilității sale (depinzând de circumstanțe), astfel menținând substanțial presiunea pe materialul izolator.
Mijloacele de retenție sunt de preferință formate dintr-un material polimeric expandat (de exemplu, silicon, poliolefină, poliuretan) și/sau un material elastomeric (de exemplu, gumă naturală sau sintetică). Materialul mijloacelor de retenție are preferabil un punct de compresie (determinat în conformitate cu ASTM D395 la 70’C) nu mai mult de 15%, mai preferabil nu mai mult de 10%, în mod special nu mai mult de 5%.
Structurările preferate ale invenției, adică cuprinzând o fâșie de material izolator, o serie de elemente de strângere, mijloace de retenție pentru materialul izolator și o bandă suport, au avantajul că ele combină următoarele patru însușiri, și anume: izolare, strângere, retenție a materialului izolator și depozitare de energie potențială (de exemplu, printr-un mijloc de retenție compresibil elastic, când acesta este comprimat, sau printr-o bandă suport elastic-extensibilă, când acesta este întins), care pot menține presurizarea materialului izolator. Faptul că invenția combină toate aceste însușiri într-un singur articol (elementul izolator) înseamnă că componentele adiționale care au fost utilizate convențional pentru a furniza astfel de însușiri nu sunt necesare, în mod normal, astfel simplificând proiectarea și instalarea închiderii îmbinării cap la cap a cablului, tubului izolator sau orice altceva.
Materialul izolator al elementului izolator poate, în general, conține orice material de izolare potrivit. O formă de preferat a materialului de izolare conține un mastic cel mai de preferat având un punct de compresie înalt și proprietăți de alunecare minime. Masticul conține preferabil unul sau mai multe materiale substanțial non-cristaline, de exemplu, materiale bituminoase, materiale elastomerice, și/sau polimeri termoplastici. Masticul poate conține unul sau mai multe materiale de umplere sau alți aditivi. Exemple de masticuri care pot fi utilizați în general ca materiale de izolare în prezenta invenție sunt descrise în brevetele US 3243211, 3297819, 3396460 și 4206786.
O proprietate avantajoasă a masticului este aceea că, în timpul formării unei izolări, acesta este normal deformabil și, în general, capabil să curgă cu ușurință, dar după un timp,
RO 119978 Β1 acesta este normal stabil, și poate avea o rezistență mecanică mare. De preferat, masticul are 1 un punct de înmuiere (când este măsurat conform cu ASTM E28) de aproximativ 130°C, și atunci când este supus unui test de decojire pe un tambur rotitor la 23°C (conform testului 3 QAPK 027) are de preferat o rezistență la decojire de aproximativ 130N/25mm. Un mastic preferabil are o rezistență de forfecare (atunci când este testat conform ISO04587) mai mare de 5 160N de preferat mai mare de 250N. Masticurile preferate pentru această invenție au o compresie înaltă, în general de 100%. 7
Este de preferat ca materialul de izolare să conțină adițional sau ca o alternativă un gel.
Gelul poate conține, de exemplu, gel de silicon, gel de uree, gel de uretan, gel termoplastic, sau 9 oricare gel potrivit sau material izolator gelatinos. Gelurile de preferat conțin o compoziție polimerică de ulei extins. De preferat gelul are o duritate la temperatura camerei, determinată utili- 11 zând Analizorul de Textură Stevens-Volland, mai mare de 45g, în particular mai mare de 50g, în special mai mare de 55g, de exemplu între 55g și 60g. Acesta are o relaxare la efort mai 13 mică de 12%, în particular mai mică de 10% și în special mai mică de 8%. Elongația ultimă, de asemenea, la temperatura camerei, este mai mare de 100%, de preferat mai mare de 600%, 15 în special, mai mare de 1000%, în particular mai mare de 1400%, determinată conform cu ASTM D638. Modulul de tracțiune la întindere 100% este de cel puțin 1.8 Mpa, de preferat de 17 cel puțin 2.2 Mpa. în general, compresia (măsurată conform cu ASTM D395 la 70°C) este mai mică de 35%, preferabil mai mică de 25%, în mod special mai mică de 15%. De preferat, gelul 19 are o rezistență la penetrație conică măsurată conform cu ASTMD217de cel puțin 50 (10’1mm), preferabil de cel puțin 100 (10'1mm), și mai preferabil de cel puțin 200 (10'1mm) și 21 preferabil nu mai mare de 400 (10'1mm), în special nu mai mare de 350 (10‘1mm). Compoziția polimerică a gelului poate de exemplu conține un elastomer sau un copolimer în bloc având blo- 23 curi relativ dure și blocuri relativ elastomerice. Exemple de astfel de copolimeri includ copolimeri în bloc stiren-dienici, de exemplu copolimerii dibloc sau tribloc stiren-butadienici sau stiren-izo- 25 prenici (de exemplu conform cu descrierea din publicația internațională de brevet cu numărul WO 88/00603). Este de preferat, cu toate acestea, ca compoziția polimerică să conțină unul 27 sau mai mulți copolimeri în bloc stiren-etilen-propilen-stirenici, de exemplu, cum sunt cei vânduți sub marca înregistrată ’Septon' de către firma Kuraray din Japonia. Lichidele de extensie, apli- 29 cate în gel, conțin de preferință uleiuri. Uleiurile pot fi uleiuri din hidrocarburi, de exemplu, parafinice sau naftenice, uleiuri sintetice de exemplu uleiuri polibutenice sau polipropenice și ames- 31 tecuri ale acestora. Uleiurile preferate sunt amestecuri de parafine nearomatice și uleiuri de hidrocarburi naftenice. Gelul mai poate conține aditivi, de exemplu, ca eliminatorii de umiditate 33 (de exemplu clorură de benzoil), antioxidanți, pigmenți și fungicide.
Gelurile sunt de preferat, deoarece ele sunt adesea materiale de izolare excelente, pe 35 de o parte, datorită capacității lor de a umezi suprafețele cu care vin în contact, și pe de altă parte, datorită celorlalte proprietăți fizice și chimice ale lor. Cu toate acestea, unele sau toate 37 proprietățile fizice ale gelurilor pot fi prezente și în materiale de izolare, altele decât gelurile. Una dintre proprietățile preferate ale materialului de izolare este aceea că are o duritate 39 Stevens Volland de la 45g la 130g, mai preferabil de la 50g la 70g. O altă proprietate a materialului de izolare este aceea că are o rezistență la penetrație conică, măsurată conform cu ASTM 41 D217, de cel puțin 50 (10’1mm), mai preferabil de cel puțin 100 (10'1mm), chiar și mai preferabil de cel puțin 200 (10'’mm), și preferabil nu mai mare de 400 (10‘1mm), în special nu mai mare 43 de 350 (10'1mm).
Alte materiale de izolare, care pot fi folosite, includ materiale polimerice expandate (de 45 exemplu silicon), materiale elastomerice, de exemplu, gumă naturală sau sintetică, adezivi, în special, adezivi sensibili la presiune, materiale izolatoare reparatoare/reactive sau unsori, de 47 exemplu unsoare de silicon.
RO 119978 Β1 în timpul utilizării, elementul izolator sau fiecare element izolator este înfășurat în jurul unuia sau mai multor cabluri și/sau plasat între două sau mai multe cabluri (ultimul utilizat pentru formarea unei legături exterioare, de exemplu) și învelișul este închis în jurul cablului (cablurilor) și elementului/elementelor izolator/izolatoare. Este avantajos ca, în timpul închiderii învelișului si/sau a mai multor alte părți ale ansamblului, de exemplu, unul sau mai multe dispozitive de izolare, să fie comprimat materialul de izolare și/sau mijlocul de retenție (unde este prezent) și/sau să determine ca elementele de strângere (unde sunt prezente) să strângă cablul (cablurile).
Invenția este descrisă prin intermediul unui exemplu, cu referință la desenele care o însoțesc, care reprezintă:
- fig. 1, formă în perspectivă, preferată, a elementului izolator conform cu invenția;
- fig. 2, elementul izolator din fig. 1 în secțiune transversală;
- fig. 3, prezintă, schematic și în secțiune transversală, o parte a închiderii îmbinării cap la cap a unui cablu, asamblat dintr-un ansamblu conform invenției, fiind instalat în jurul unei îmbinări cap la cap a cablului;
- fig. 4 în perspectivă, o bandă suport cu o altă formă preferată a unui element izolator în conformitate cu invenția;
- fig. 5, în perspectivă, un element izolator complet a cărui bandă suport, arătată în fig.
este o parte.
Fig. 1 și 2 prezintă un element izolator 1 în conformitate cu invenția, cuprinzând o fâșie de material izolator 3 (de exemplu gel) și două serii de elemente de strângere 5, fiecare situată adiacent fâșiei de material izolator 3 și extinzându-se pe lângă marginile longitudinale opuse 7 ale acesteia. Atât fâșia de material izolator 3, cât și elementele de strângere 5 sunt atașate la banda suport 9, cuprinzând o singură fâșie de material elastomeric (de exemplu gumă). între fâșia de material izolant 3 și fiecare serie de elemente de strângere 5 se află un mijloc de retenție sub forma unei fâșii de retenție 11 care, în timpul utilizării, reține materialul izolator 3 în direcție transversală față de fâșie (adică direcția axială față de un cablu sau alt articol elongat în jurul căruia fâșia poate fi înfășurată). Fiecare fâșie de retenție 11 este o parte integrantă a benzii suport 9, dar nu este necesar să fie întotdeauna așa. Fiecare fâșie de reținere 11 este compresibilă elastic, și așa cum este desenat, are, de asemenea, un strat compresibil elastic 21, de exemplu format din gumă sau material polimeric expandat.
Extinzându-se longitudinal de-a lungul benzii suport 9, aproape de fiecare margine transversală a benzii, se află o serie de goluri 13, în interiorul fiecăruia, sau al unora, o parte a elementului de strângere 5 corespunzător este inserată, astfel încât elementul de strângere se interblochează mecanic cu banda suport 9. Fiecare element de strângere are dinți sau alte protuberanțe de strângere 15, pentru a ajuta în strângerea unui cablu sau a altui articol elongat. Fiecare element de strângere este, de asemenea, profilat pe fețele opuse 17,19, ale acestuia, astfel încât, când elementul izolator este înfășurat în spirală, în jurul unui articol elongat, în timpul utilizării, elementele de strângere 15 ale înfășurărilor sau răsucirilor succesive se interblochează una cu alta, astfel prevenind, în mod substanțial, deplasarea accidentală a înfășurărilor una față de alta, axial de-a lungul articolului elongat.
Fig. 3 prezintă, schematic și în secțiune transversală, o parte a învelișului de închidere a îmbinării cap la cap a unui cablu 23 care este instalat în jurul unui cablu 25 care are elementul izolator 1 din fig. 1 și 2 înfășurat în jurul lui. Pentru a fi mai clar, doar o înfășurare a elementului izolator 1 este ilustrată, dar, în mod obișnuit, elementul izolator 1 este înfășurat de două sau mai multe ori în jurul cablului. Săgeata ilustrează că învelișul 23 este închis în jurul cablului 25
RO 119978 Β1 și în jurul elementul izolator 1, care va determina ca fâșia de material izolator 3 a elementului 1 izolator 1 să fie supusă la compresie. Benzile de retenție 11 ale elementului izolator 1 vor fi comprimate prin unele expansiuni axiale ale materialului izolator 3 cauzate de compresia sa 3 radială, dar cu toate acestea va reține în mod substanțial materialul izolator 3 în direcții axiale.
Așa cum a fost explicat mai sus, datorită faptului că fâșiile de retenție 11 sunt elastice, orice ex- 5 pansiune sau contracție a materialului izolator 3 va fi echilibrată, în mod normal, de o contracție sau expansiune corespunzătoare a fâșiilor de retenție 11. închiderea învelișului 23 va forța, de 7 asemenea, elementele de strângere 5 într-un contact strâns cu cablul 25, protejând elementul izolator 1 față de cablu, și deoarece învelișul este profilat va face ca acesta să se interblocheze 9 cu elementul izolator 1, protejând în mod indirect cablul față de înveliș.
Fig. 4 prezintă, în perspectivă, o bandă suport 9 pentru o altă formă de element izolator 11 conform invenției. Această bandă suport 9 cuprinde o țesătură slăbită de fibre elastomerice 27, cu elemente de întărire 29 întrețesute longitudinal. Fibrele elastomerice sunt, preferabil, formate 13 din polibutadienă, și elementele de întărire 29 cuprind, de preferință, poliamidă, polipropilenă, polietilenă, poliester sau fibre de sticlă sau sârme metalice (de exemplu aluminiu sau cupru). 15 Fig. 5 prezintă, în perspectivă, un element izolator complet a cărui bandă izolatoare prezentată în fig. 4 formează o parte. Elementul izolator cuprinde o fâșie de material izolator 3 (de 17 exemplu, gel) susținută de câteva fibre elastomerice 27 ale benzii suport. Materialul izolator 3 poate fi scos în mod avantajos pe fibrele elastomerice 27. în apropierea fiecărei margini longitu- 19 dinale a fâșiei de material izolator 3 există o bandă de retenție 31, formată de preferință dintr-un polimer expandat (de exemplu polietilenă). Fiecare bandă de retenție 31 este susținută de câ- 21 teva fibre elastomerice 27. Lângă fiecare bandă de retenție 31, pe partea opusă a benzii de retenție de pe materialul izolator 3, se extinde o serie de elemente de strângere 33. Elementele 23 de strângere 33 sunt susținute (de exemplu prinse în) de către elementele de întărire 29. Pentru siguranță suplimentară, o parte 35 a fiecărui element de strângere se extinde într-o canelură 25 37 în interiorul benzii de retenție 31 care îi corespunde.

Claims (20)

  1. Revendicări
    1. Element izolator, care poate fi înfășurat în spirală, de-a lungul unui articol elongat, caracterizat prin aceea că este alcătuit din:31 (a) o bandă de material izolator (3);
    (b) o serie de elemente de strângere (5), situate adiacent benzii de material izolator (3)33 și extinzându-se pe lângă o margine longitudinală a acesteia (7);
    (c) o bandă suport (9) căreia îi este/sunt atașată/atașate fâșia de material izolator (3)35 și/sau seria sau fiecare serie de elemente de strângere (5); unde în timpul utilizării elementele de strângere (5) determină elementul izolator (11) să strângă un articol elongat în jurul căruia 37 acesta este înfășurat în spirală.
  2. 2. Element izolator, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că mai cuprinde 39 o a doua serie de elemente de strângere (5), situate adiacent fâșiei de material izolator (3) și extinzându-se pe lângă o margine longitudinală (7) a acesteia, opusă marginii pe lângă care 41 menționata serie de elemente de strângere (5) se extinde.
  3. 3. Element izolator, în conformitate cu revendicare 1 și 2, caracterizat prin aceea că 43 banda suport (9) este elastic extensibilă.
  4. 4. Element izolator, în conformitate cu revendicarea 3, caracterizat prin aceea că 45 banda suport (9) a fost preîntinsă, în direcție longitudinală și/sau transversală.
    RO 119978 Β1
  5. 5. Element izolator, în conformitate cu oricare dintre revendicările 1...4, caracterizat prin aceea că banda suport (9) cuprinde o singură piesă din material polimeric, preferabil elastomeric.
  6. 6. Element izolator, în conformitate cu oricare din revendicărilel ...5, caracterizat prin aceea că banda suport (9) cuprinde o carcasă țesută sau nețesută.
  7. 7. Element izolator, în conformitate cu oricare din revendicările 1 ...6, caracterizat prin aceea că fiecare element de strângere din serie (5) este atașat independent benzii suport (9).
  8. 8. Element izolator, în conformitate cu oricare din revendicările 1 ...7, caracterizat prin aceea că fiecare element de strângere din serie (5) este atașat benzii suport (9), prin interblocare mecanică cu aceasta.
  9. 9. Element izolator, în conformitate cu oricare din revendicările 1 ...8, caracterizat prin aceea că fiecare element de strângere din serie (5) este profilat astfel încât, când elementul izolator (1) este înfășurat în spirală de-a lungul unui articol elongat în timpul utilizării, elementele de strângere (5) ale înfășurărilor succesive se interblochează unele cu altele, astfel prevenind în mod substanțial deplasarea accidentală a înfășurărilor una față de cealaltă axial de-a lungul unui articol elongat.
  10. 10. Element izolator, în conformitate cu oricare din revendicările 1 ...9, caracterizat prin aceea că fiecare element de strângere (5) este format din materiale plastice rigide sau metal.
  11. 11. Element izolator, în conformitate cu oricare din revendicările precedente, caracterizat prin aceea că mai cuprinde și mijloace de retenție (11), care, în timpul utilizării, contribuie cel puțin la retenția materialului izolator (3) pe elementul izolator (1) în direcția axială față de un articol elongat, în jurul căruia elementul izolator (1) este înfășurat în spirală.
  12. 12. Element izolator, în conformitate cu revendicarea 11, caracterizat prin aceea că mijloacele de retenție (11) cuprind o primă bandă de retenție extinsă lângă o margine longitudinală a benzii materialului izolator (3).
  13. 13. Element izolator, în conformitate cu revendicarea 12, caracterizat prin aceea că mijloacele de retenție (11) cuprind, în plus, o a doua bandă de retenție, care se extinde pe lângă o margine longitudinală a benzii de material izolator (3), opusă marginii pe lângă care se extinde prima bandă de retenție.
  14. 14. Element izolator, în conformitate cu revendicarea 11, 12 sau 13, caracterizat prin aceea că prima și/sau a doua bandă de retenție (11) este/sunt fiecare situată/situate între banda de material izolator (3) și seria/seriile de elemente de strângere (15).
  15. 15. Element izolator, în conformitate cu oricare d’n revendicările de la 11 la 14, caracterizat prin aceea că mijlocul/mijloacele de retenție (11) este/sunt compresibil/compresibile elastic.
  16. 16. Element izolator, în conformitate cu revendicarea 15, caracterizat prin aceea că mijlocul/mijloacele de retenție (11) cuprinde/cuprind un material elastomeric și/sau polimeric expandat.
  17. 17. Element izolator, în conformitate cu oricare din revendicările de la 11 ...16, caracterizat prin aceea că mijlocul/mijloacele de retenție (11) cuprinde/cuprind o parte integrantă din banda de suport (9).
  18. 18. Element izolator, în conformitate cu oricare din revendicările precedente, caracterizat prin aceea că materialul izolator (3) constă din gel, mastic și/sau un adeziv, de preferință un adeziv sensibil la presiune.
  19. 19. Element izolator, în conformitate cu oricare din revendicările precedente, caracterizat prin aceea că materialul izolator (3) are o duritate Stevens Volland între 45g și 130g.
    RO 119978 Β1
  20. 20. Element izolator, în conformitate cu oricare din revendicările precedente care se utili- 1 zează la un ansamblu de părți pentru formarea unei închideri a unei îmbinări, cap la cap, a unui cablu, ansamblu de părți alcătuit din unul sau mai multe elemente izolatoare (1) și dintr-un în- 3 veliș (23) care să cuprindă îmbinarea cap la cap a cablului.
RO98-00296A 1995-08-23 1996-08-15 Element izolator RO119978B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GBGB9517202.9A GB9517202D0 (en) 1995-08-23 1995-08-23 Sealing member
PCT/GB1996/001999 WO1997008797A1 (en) 1995-08-23 1996-08-15 Sealing member

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO119978B1 true RO119978B1 (ro) 2005-06-30

Family

ID=10779608

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO98-00296A RO119978B1 (ro) 1995-08-23 1996-08-15 Element izolator

Country Status (25)

Country Link
US (1) US6116614A (ro)
EP (1) EP0846357B1 (ro)
JP (1) JPH11511636A (ro)
KR (1) KR100394916B1 (ro)
CN (1) CN1199511A (ro)
AR (1) AR003302A1 (ro)
AT (1) ATE185932T1 (ro)
AU (1) AU709467B2 (ro)
BR (1) BR9610005A (ro)
CA (1) CA2229925A1 (ro)
CZ (1) CZ288712B6 (ro)
DE (1) DE69604813T2 (ro)
DK (1) DK0846357T3 (ro)
ES (1) ES2137722T3 (ro)
GB (1) GB9517202D0 (ro)
GR (1) GR3031574T3 (ro)
IL (1) IL123319A (ro)
MY (1) MY115204A (ro)
NO (1) NO980719L (ro)
PL (1) PL180191B1 (ro)
RO (1) RO119978B1 (ro)
RU (1) RU2168251C2 (ro)
TR (1) TR199800284T1 (ro)
UA (1) UA45417C2 (ro)
WO (1) WO1997008797A1 (ro)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB9710105D0 (en) * 1997-05-19 1997-07-09 Raychem Sa Nv Splice closure
JP4112081B2 (ja) * 1998-07-16 2008-07-02 日本ライツ株式会社 平面照明装置および反射型液晶表示装置
GB0008366D0 (en) * 2000-04-06 2000-05-24 Raychem Sa Nv Gel wrap tape
SE517526C2 (sv) * 2001-01-12 2002-06-18 Volvo Lastvagnar Ab Tätningslist samt komponent innefattande en första och en andra del samt en tätningslist
FR2820191B1 (fr) * 2001-02-01 2004-01-30 Saint Gobain Pont A Mousson Garniture d'etancheite pour assemblage d'elements tubulaires de circuits de fluide
KR20100072286A (ko) * 2007-09-25 2010-06-30 고어 엔터프라이즈 홀딩즈, 인코포레이티드 자기 윤활식 패스너
WO2012161099A1 (ja) * 2011-05-24 2012-11-29 ポリマテック 株式会社 シール部材及び複合シール部材
CN105848441A (zh) * 2016-04-27 2016-08-10 叶葵 一种可调节的电力元件锁定机构
EP3510606B1 (en) * 2016-09-07 2024-05-15 Commscope Technologies LLC Anisotropic cable sealing gels
EP3762753A4 (en) 2018-03-09 2021-11-10 CommScope Technologies LLC CABLE SEALS WITH REINFORCEMENTS
WO2020153345A1 (ja) * 2019-01-25 2020-07-30 積水ポリマテック株式会社 シール部材及び複合シール構造

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2616736A (en) * 1950-01-31 1952-11-04 Telford L Smith Gasket
DE2012631A1 (de) * 1970-03-12 1971-09-30 Siemens Ag Längsgeteilte Kabelmuffe mit Kabelabfangung
US3703297A (en) * 1970-12-21 1972-11-21 Thunderline Corp Articulated link seals
JP2509264B2 (ja) * 1987-12-15 1996-06-19 株式会社フジクラ ケ―ブル接続部の構造
FR2649838B1 (fr) * 1989-07-12 1991-10-11 Morel Atel Electromec Manchon de protection des cables electriques et procede s'y rapportant
US5340123A (en) * 1991-09-13 1994-08-23 Thunderline Corporation Pressure hardware for a modular inter-wall elastomer seal
DE4135570C1 (ro) * 1991-10-29 1992-11-05 Stewing Kunststoffbetrieb Gmbh, 4270 Dorsten, De
US5290073A (en) * 1992-04-02 1994-03-01 Chen Chung F Expansion seal for cable pipe
WO1994005935A1 (en) * 1992-09-04 1994-03-17 N.V. Raychem S.A. Sealing member
EP0782776B1 (en) * 1994-09-21 1999-03-03 N.V. Raychem S.A. Cable splice closure

Also Published As

Publication number Publication date
MY115204A (en) 2003-04-30
BR9610005A (pt) 1999-07-06
CZ41098A3 (cs) 1998-06-17
DK0846357T3 (da) 2000-01-03
EP0846357A1 (en) 1998-06-10
TR199800284T1 (xx) 1998-05-21
DE69604813D1 (de) 1999-11-25
EP0846357B1 (en) 1999-10-20
IL123319A0 (en) 1998-09-24
PL325166A1 (en) 1998-07-06
CA2229925A1 (en) 1997-03-06
AU709467B2 (en) 1999-08-26
KR100394916B1 (ko) 2003-10-17
ATE185932T1 (de) 1999-11-15
WO1997008797A1 (en) 1997-03-06
MX9801432A (es) 1998-05-31
NO980719L (no) 1998-04-16
KR19990044065A (ko) 1999-06-25
DE69604813T2 (de) 2000-05-25
UA45417C2 (uk) 2002-04-15
CN1199511A (zh) 1998-11-18
AU6749796A (en) 1997-03-19
NO980719D0 (no) 1998-02-20
GR3031574T3 (en) 2000-01-31
RU2168251C2 (ru) 2001-05-27
US6116614A (en) 2000-09-12
CZ288712B6 (cs) 2001-08-15
PL180191B1 (pl) 2000-12-29
IL123319A (en) 2001-03-19
AR003302A1 (es) 1998-07-08
JPH11511636A (ja) 1999-10-05
GB9517202D0 (en) 1995-10-25
ES2137722T3 (es) 1999-12-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7863521B2 (en) Cold shrink article and method of using cold shrink article
US20080135288A1 (en) Cold shrink article and method of using cold shrink article
US5883333A (en) Cable splice closure
CA1258502A (en) Cable sealing apparatus
MXPA97002160A (en) Cab plumbing enclosure
US5753861A (en) Covering device
RO119978B1 (ro) Element izolator
US20110011484A1 (en) Cold shrink article
RO120229B1 (ro) Dispozitiv de închidere a unei matisări de cablu, care conţine o bandă de reţinere
BRPI0711754A2 (pt) dispositivo para preensço de cabos para uma caixa ou terminal de cabos
EP0880212A2 (en) Splice closure
US6875496B2 (en) Gel wrap tape
WO1997035128A1 (en) Sealant-carrying articles
MXPA98001432A (en) Member sella
EP0678959A1 (en) Connecting portion-covering member
RU2144724C1 (ru) Затвор для кабельного сращивания
JPH08237831A (ja) ケーブル導体接続部の絶縁被覆形成方法
JPH10510137A (ja) シール