RO119443B1 - Procedeu de obţinere a unor membrane multistrat, schimbătoare de ioni, eterogene - Google Patents

Procedeu de obţinere a unor membrane multistrat, schimbătoare de ioni, eterogene Download PDF

Info

Publication number
RO119443B1
RO119443B1 RO97-00675A RO9700675A RO119443B1 RO 119443 B1 RO119443 B1 RO 119443B1 RO 9700675 A RO9700675 A RO 9700675A RO 119443 B1 RO119443 B1 RO 119443B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
ion
composition
basic
layers
membranes
Prior art date
Application number
RO97-00675A
Other languages
English (en)
Inventor
Vasile Avădanei
Original Assignee
S.C. Infast Srl
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by S.C. Infast Srl filed Critical S.C. Infast Srl
Priority to RO97-00675A priority Critical patent/RO119443B1/ro
Publication of RO119443B1 publication Critical patent/RO119443B1/ro

Links

Landscapes

  • Manufacture Of Macromolecular Shaped Articles (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unor membrane multistrat, eterogene, schimbătoare de ioni de tip acid, bazic, bipolare sau mixte, folosindu-se metoda inversării de fază, varianta uscată. Procedeul constă în: pregătirea soluţiei de polimer matrice de tip elastomer şi a schimbătorului de ioni constituit dintr-un copolimer reticulat, pe bază de stiren şi divinilbenzen sau acrilonitril şi divinilbenzen, pregătirea reticulantului, tăierea în formare a ţesăturii de armare, prepararea pastei de polimer şi aplicarea acesteia în straturi succesive, pe un suport antiaderent, vulcanizarea foliei, rezultând membrana multistrat schimbătoare de ioni, având o grosime totală de 0,2...0,4 mm. ŕ

Description

Prezenta invenție se referă la un procedeu de obținere a unor membrane multistrat eterogene, schimbătoare de ioni, folosindu-se metoda inversării de fază, varianta uscată, în funcție de natura substituenților schimbătorului de ioni, se obțin membrane eterogene, acide, bazice, bipolare sau mozaic de sarcini. Aceste membrane au proprietăți de transport și de separare superioare și bune proprietăți fizico-mecanice.
Din brevetul GB1251550, este cunoscut un procedeu de obținere a unei membrane schimbătoare de ioni, prin amestecarea polietilenei clorosulfonate aflată în stare de pulbere, cu o mixtură conținând monomeri de tip stiren și divinilbenzen, urmată de polimerizarea acestui amestec în prezența unui inițiator.
Este cunoscut faptul că eficacitatea funcțională a membranelor schimbătoare de ioni în procesele specifice de separare este determinată de caracteristici ale acestora cum ar fi conductibilitate electrică, selectivitate, permselectivitate și rezistență mecanică, dar și de menținerea constantă în timp a acestor parametri.
Membranele utilizate la ora actuală nu pot realiza simultan aceste condiții, deoarece caracteristicile de mai sus depind în mod diferit de grosimea lor și deci nu pot avea simultan valori maxime. De asemenea, fenomenul de gonflare, manifestat la imersarea membranelor în medii lichide (apoase), poate cauza fisuri sau alte defecte structurale.
Prezenta invenție înlătură aceste dezavantaje prin aceea că se referă la un procedeu de obținere a unor membrane multistrat eterogene, schimbătoare de ioni, prin stratificare, folosindu-se metoda inversării de fază, varianta uscată, cuprinzând următoarele etape: pregătirea soluției de polimer matrice de tip elastomer, având o concentrație de 10...25%, de preferință 15...20% și ales dintre polietilenă clorosulfonată cu 1,2% S, și 32% CI, cauciuc natural, cauciuc poliizoprenic, cauciuc etilen-propilenic-dienic, cauciuc butadien-stirenicsau cauciuc butadien-nitrilic, pregătirea polimerului schimbător de ioni, constituit dintr-un copolimer reticulat, pe bază de stiren și divinilbenzen sau acrilonitril și divinilbenzen, prin uscare și măcinare, pregătirea reticulantului ales dintre diamine alifatice și aromatice, compoziții cu sulf, compoziții cu oxizi de plumb, prin neutralizare și dizolvare sau amestecare, pregătirea țesăturii de armare din fire sintetice de tip poliamidă 6, poliamidă 6,6, polietilentereftalat sau polipropilenă, prin tăiere în formate, prepararea pastei prin introducerea în soluția de polimer a pulberii de schimbător de ioni și a compoziției de reticulare, amestecarea și ampastarea într-un malaxor prevăzut cu un agitator de tip disc, aplicarea unui vid ușor la pasta adusă într-un vas închis, în scopul realizării unei dispersii fine, urmată de dezaerare, aplicarea pastei în straturi succesive, variind de la 1 la 4, pe un suport antiaderent, fiecare strat fiind uscat separat, iar în primul strat fiind introdusă înainte de uscare, țesătura de armare, timpul de uscare pentru fiecare strat fiind de 3...6 min, iar temperatura fiind de 5O...8O°C, urmând vulcanizarea foliei, fie la rece prin păstrare în camere cu aer condiționat timp de 7 zile, fie prin etuvare la 80...100°C timp de 3 h, rezultând membrana schimbătoare de ioni cu o grosime totală de 0,2...0,4 mm, desprinderea acesteia de pe suportul antiaderent, tăierea în formate, extragerea solvenților sau nesolvenților nevolatili.
Avantajele utilizării unor astfel de membrane schimbătoare de ioni constau în:
- flexibilitate ridicată în aplicații de electrodializă, electroliză, electrosinteză, piezodializă, procese de redresare, osmoză inversă la presiune coborâtă;
- bune caracteristici mecanice și funcționale;
- consumuri reduse de energie electrică suplimentară prin interpunerea membranelor în câmp electric, datorită rezistenței mici ale acestora;
- puritate ridicată și diferența mare de compoziție a soluțiilor ce udă cele două fețe ale membranei.
Tipurile de membrane obținute prin acest procedeu sunt următoarele:
- membrana puternic acidă, în care grupele de schimb ionic sunt de tip acid în toată masa sa;
RO 119443 Β1
- membrana puternic bazică, în care grupele de schimb ionic sunt de tip bazic în toată masa sa;
- membrana bipolară, în care sunt suprapuse, în aceeași folie, un strat de membrană puternic acidă și un strat de membrană puternic bazică, grosimea celor două straturi putând fi aceeași sau diferită; 55
- membrana mozaic de sarcini, în care, în polimerul matrice este dispersată pulbere de polimer schimbător de ioni atât de tip acid, cât și de tip bazic. Zonele acide și bazice se întind de la o față la alta a membranei (pe toată grosimea). Raportul cantităților de schimbător de ioni depinde de raportul capacităților lor de schimb ionic, astfel încât numărul de grupe acide trebuie să fie sensibil egal cu cel de grupe bazice. Pentru o serie de aplicații, 60 raportul grupelor acide și bazice poate fi diferit.
în fig. 1 se prezintă structurile acestor tipuri de membrane.
Schimbătorii de ioni,sunt constituiți dintr-un copolimer reticulat tridimensional, pe bază de stiren și divinilbenzen sau acrilonitril și divinilbenzen. Pe această structură sunt grefate grupe funcționale de acid sulfonic, care dau funcția acidă, și grupe funcționale cu 65 azot cuaternizat, care dau funcția bazică. în ultimul caz, dacă toți substituenții azotului sunt resturi de hidrocarbură, funcția este puternic bazică. Asemenea structuri de schimbători de ioni sunt prezentate în fig. 2. Dimensiunile particulelor trebuie să fie sub 0,06 mm. în mod special pentru membranele schimbătoare de ioni de tip mozaic de sarcini, distribuția granulometrică a particulelor trebuie să fie foarte îngustă (de exemplu, între 0,05 și 0,06 70 mm). Aceste dimensiuni ale particulelor de schimbători de ioni se obțin fie direct din sinteză, prin crearea unor condiții hidrodinamice adecvate la polimerizarea în suspensie sau în emulsie, fie prin măcinarea umedă sau uscată a schimbătorilor de ioni destinați proceselor de dedurizare sau de demineralizare a apei. Prin utilizarea unor site de dimensiuni adecvate, se pot obține clasele granulometrice de particule potrivite pentru fiecare tip de membrană 75 sau pentru fiecare destinație.
Ca mărci comerciale de schimbători de ioni utilizabili pentru fabricarea membranelor menționăm: VIONIT, PUROLYT, AMBERLYT, DOWEX etc.
Polimerii matrice se aleg din clasa elastomerilor cu o rezistență chimică deosebită la medii puternic acide sau puternic bazice: cauciuc natural, cauciuc poliizoprenic, cauciuc 80 butadien nitrilic etc. sau polimeri modificați. Dintre aceștia din urmă se poate utiliza polietilena sulfo-clorurată. Aceasta are un conținut de clor de 28... 45% în greutate și un conținut de sulf de 1,0...1,5 % în greutate. Structura acestui polimer este de forma:
Cl SO2 I
C:
Frecvența atomilor de clor ca substituienți este de unul la 9 atomi de carbon, iar al grupei SO2CI, de una la 23 atomi de carbon pe catenă. Se utilizează mărcile comerciale de polietilenă sulfo-clorurată: CAROM CS și HYPALON.
Solvenții utilizați se aleg dintre cei specifici fiecărui polimer. Se folosesc: hidrocarburi alifatice, hidrocarburi aromatice, derivați halogenați, cetone etc. Ca exemple concrete, se menționează: tetraclorura de carbon, tricloretilena, toluenul, fracțiunile petroliere (ulei de parafină).
Ca agenți de vulcanizare, se aleg recepturi consacrate, specifice industriei cauciucurilor sintetice (compuși cu sulf, compuși cu plumb), dar și reticulanți specifici funcțiilor reactive din structura polimerilor utilizați. Pentru polietilena sulfo-clorurată se folosesc reticulanți din clasa diaminelor și diolilor aromatici, cu formulele structurale date în fig. 3. Aceștia se dizolvă sau se diluează cu solvenți adecvați (din clasele menționate mai sus).
RO 119443 Β1
Procedeul constă în următoarele etape:
a) pregătirea schimbătorului de ioni
De obicei, schimbătorii de ioni se fabrică pentru procese de dedurizare demineralizare a apei și au forma de perle cu dimensiunile situate între 0,2 și 1,2 mm. Se face o măcinare umedă sau uscată a acestor perle și apoi se face o cernere pe o sită de 60 pm. Fracțiunea utilă este cea care trece prin sită. Pentru membranele de tip mozaic de sarcini se mai face o cernere pe o sită de 50 pm. De această dată, fracțiunea utilă este dată de refuzul de pe sită. în cazul în care perlele de schimbător de ioni au din sinteză dimensiuni sub 50 pm, tot se face o sitare a lor, pentru a ne asigura că nu există accidental perle mai mari.
b) pregătirea soluției de polimer
Polimerul se dizolvă într-un solvent sau un amestec de solvenți având volatilități diferite. Prin aceasta se asigură o bună peliculizare și o bună structurare a membranei. Operația are loc sub agitare intensă, la temperaturi cuprinse între 16 și 30°C. După dizolvare, soluția se filtrează pentru îndepărtarea golurilor, a porțiunilor nedizolvate și a altor impurități mecanice. Concentrația soluției este de 15...25% în greutate, de preferat 17...23% în greutate.
c) prepararea pastei în soluția de polimer se introduce pulberea de schimbător de ioni și compoziția de reticulare. Etapele de preparare a pastei sunt: amestecarea, ampastarea, dispersarea, dezaerarea. Amestecarea și ampastarea se realizează într-un malaxor prevăzut cu un agitator de tip disc. Dispersarea fină se realizează prin aplicarea unui vid ușor (100...150 mmHg) la pasta adusă într-un vas închis.
Conform invenției, raportul procentelor de greutate dintre polimerul uscat și pulberea schimbătoare de ioni, este situat între 1/3, de preferință 2/3.
Pentru pasta destinată obținerii membranelor tip mozaic de sarcini, raportul între schimbătorul de ioni acid și cel bazic se alege astfel încât raportul dintre numărul de sarcini fixe, pozitive și negative, să fie 2/3.
Raportul polimer/reticulant se alege astfel, încât statistic, să se realizeze o legătură transversală de 25...50 atomi de carbon în lungul fiecărei macromolecule.
d) realizarea foliei stratificate
Pasta de polimer se întinde cu ajutorul unui raclu, în strat subțire, pe un suport plan, întins, antiaderent care poate fi folie poliesterică, hârtie siliconată etc. Grosimea stratului depus este de 0,1-0,4 mm, de preferat 0,15-0,25 mm. Pe stratul aplicat, încă umed, se aplică țesătura de armare. Aceasta este de tip legătură pânză, din fire sintetice de tip PA6, PA 6,6, PET, PPetc., cu finețea de 5...100 den, de preferat 15...45 den și are densitatea de 10...50 fire/cm, de preferat 15...40 fire/cm atât în urzeală, cât și în bătătură. Ansamblul pastă-țesătură de armare, se usucă în etuvă la o temperatură care este cu 1O...15°C mai mică decât temperatura de fierbere a solventului cel mai volatil.
Se aplică pasta, în continuare până când se obțin 2 pînă la 6 straturi de pastă, cu uscare după fiecare aplicare, efectuată în aceleași condiții. Grosimea fiecărui strat aplicat se reglează în așa fel, încât împreună cu straturile anterioare, aplicate și uscate, aceasta să crească progresiv la 0,3...0,5 mm de la suprafața suportului.
în mod particular, pentru membrana bipolară, țesătura de armare se înglobează în unul din straturile cu funcții electrice individualizate. De asemenea, straturile succesive care se aplică, pot să aibă funcție electrică similară sau opusă în raport cu stratul anterior.
e) vulcanizarea-reticularea
Această operație se poate desfășura la rece, prin păstrare în camere cu aer condiționat, câteva zile, sau prin etuvare la 80...100°C timp de 3 h.
RO 119443 Β1
f) alte prelucrări
Atunci când este cazul, se extrage solventul sau nesolventul nevolatil, cu solvenți adecvați. Componentele nevolatile au rolul de a forța structura polimeră reticulară să formeze micropori de acces ai soluției de electrolit până în zona particulelor schimbătoare de ioni.
Rezultă membrana schimbătoare de ioni, care corespunde unuia dintre tipurile menționate mai sus.
în continuare, se dau 9 exemple de realizare a invenției.
Exemplele 1-4. într-un vas din oțel inoxidabil, de 5 I, prevăzut cu agitator de tip ancoră, se dizolvă 0,7 kg polietilenă cloro-sulfonată de tip CAROM CS( având un conținut de clor de 32,2% în greutate și un conținut de sulf de 1,2 % în greutate), în 2,8 kg toluen tehnic. Soluția obținută după 2 h de agitare, se filtrează pe o sită metalică de 0,1 mm. Separat, într-o moară cu bile, se macină schimbător de ioni uscat, puternic acid de tip, VIONIT CS-3, cu capacitatea de schimb ionic de 3,4 mechiv/g și schimbător de ioni puternic bazic de tip VIONIT AT 14, cu capacitatea de schimb ionic de 3,2 mechiv/g. Pulberile obținute se sitează separat pe o sită cu ochiuri de 0,063 mm. Fracțiunea utilă este cea care trece prin sită.
într-un vas de sticlă de 0,51 se realizează o soluție din 0,09 kg apă și 0,01 kg NaOH în care se introduc 0,035 kg dibenzil-diamină clorhidrat și se ține timp de 15-20 min. Se adaugă acid acetic până la pH= 6,5...7, apoi se adaugă 0,2 kg ciclohexanonă. Se separă fazele și se filtrează faza organică de culoare negru-maron, opacă. Pasta de polimeri se prepară într-un malaxor de laborator de 51, în care se introduc 3 kg de soluție de polietilenă cloro-sulfonată, dizolvată în toluen, apoi se adaugă 0,6 Kg schimbător de ioni acid (VIONIT CS-3) respectiv schimbător de ioni bazic (VIONIT AT-14) și timp de 24 h se realizează ampastarea compoziției, agitându-se câte 5 min. ,din 2 în 2 h. Pasta obținută se dispersează fin pe un valț orizontal cu 3 cilindri în două treceri.
Pentru compoziția destinată obținerii membranelor tip mozaic de sarcini se amestecă 1,8 kg pastă acidă, cu 1,8 kg pastă bazică și se omogenizează.
Pe un simulator de peliculizare se întinde o folie antiaderentă (hârtie siliconată tip PVC). Cu ajutorul unui sistem cilindru-raclu se întinde un strat de pastă cu grosimea de 0,3 mm. Pe acesta se aplică țesătura poliesterică cu fire polifilamentare de 35 den si densitatea de țesere de 35 fire/cm atât in urzeală, cât și în bătătură. Se evaporă solventul la 70° C timp de 5 min. Se aplică al doilea strat la o înălțime a radului de 1,4 mm de la suportul antiaderent și se usucă în aceleași condiții. Pelicula armată, rezultată, se ține timp de 3 h la 50°C sau 7 zile la temperatura camerei pentru reticulare, apoi se imersează timp de 6 h în ciclohexan la temperatura camerei. După uscare, rezultă o membrană acidă, bazică, bipolară sau mozaic de sarcini, după caz. în tabelul 1 se face o sistematizare a obținerii acestor tipuri de membrane cu particularizări după caz.
Pentru membranele bipolare, se pot aplica succesiv, mai multe straturi alternative acide și bazice.
150
155
160
165
170
175
180
185
Tabelul 1
Tipul de membrană acidă bazică bipolară mozaic de sarcini
Tip de matrice PESC PESC PESC PESC
Tip de schimbător de ioni VIONIT CS-3 VIONIT AT-14 VIONIT CS-3 + VIONIT AT-14 separat VIONIT CS-3 + VIONIT AT-14 separat
190
195
RO 119443 Β1
Tabelul 1 (continuare)
Tipul de membrană acidă bazică bipolară mozaic de sarcini
Număr de straturi aplicate 2 2 2 2
Natura stratului 1 acid bazic acid mixt
Natura stratului2 acid bazic bazic mixt
c.s.i. membrana mechiv/gmembrană funcții acide funcții bazice 1,2 1,1 0,8 0,3 0,6 0,45
Exemplele 5 - 9. Se procedează în același mod ca în exemplele 1-4 pentru membrana acidă, dar se schimbă natura elastomerului matrice. Se dau î,n tabelul 2, datele privind obținerea membranelor și particularizările pentru fiecare caz.
Tabelul 2
Natura polimerului matrice polietilenasulfocloru rată poliizopren etilenăpropilenădienă butadie-nă - acriloni-tril butadie năstiren
Natura solventului tricloretilena tetraclorura de carbon toluen toluen toluen
Natura reticulantului Compoziție pe bază de oxid de plumb, colofoniu hidrogenat, etilentiouree, tetraetil-tiuran disulfură
Concentrația polimerului în soluție, % 20 20 20 20 20
Raportul polimer uscat/schimbător de ioni 1,1 1,1 1,1 1,1 1,1
c.s.i.membran ă 1,2 1 1,15 1,06 1,3
Revendicări

Claims (4)

  1. Revendicări
    1. Procedeu de obținere a unor membrane multistrat eterogene, schimbătoare de ioni prin stratificare, folosindu-se metoda inversării de fază, varianta uscată, caracterizat prin aceea că, cuprinde următoarele etape: pregătirea soluției de polimer matrice de tip elastomer, având o concentrație de 10...25 % de preferință 15...20 % și ales dintre polietilenă clorosulfonată cu 1,2% S, și 32% CI, cauciuc natural, cauciuc poliizoprenic, cauciuc
    RO 119443 Β1
    240 etilen-propilenic-dienic, cauciuc butadien-stirenic sau cauciuc butadien-nitrilic, pregătirea polimerului schimbător de ioni constituit dintr-un copolimer reticulat, pe bază de stiren și divinilbenzen sau acrilonitril și divinilbenzen, prin uscare și măcinare, pregătirea reticulantului ales dintre diamine alifatice și aromatice, compoziții cu sulf, compoziții cu oxizi de plumb, prin neutralizare și dizolvare sau amestecare, pregătirea țesăturii de armare din fire sintetice de tip poliamidă 6, poliamidă 6,6, polietilentereftalat sau polipropilenă, prin tăiere în formate, prepararea pastei prin introducerea în soluția de polimer a pulberii de schimbător de ioni și a compoziției de reticulare, amestecarea și ampastarea într-un malaxor prevăzut cu un agitator de tip disc, aplicarea unui vid ușor la pasta adusă într-un vas închis, în scopul realizării unei dispersii fine, urmată de dezaerare, aplicarea pastei în straturi succesive, variind de la 1 la 4, pe un suport antiaderent, fiecare strat fiind uscat separat, iar în primul strat fiind introdusă înainte de uscare, țesătura de armare, timpul de uscare pentru fiecare strat fiind de 3...6 min, iar temperatura fiind de 5O...8O°C, urmând vulcanizarea foliei, fie la rece prin păstrare în camere cu aer condiționat timp de 7 zile, fie prin etuvare la 80...100°C timp de 3 h, rezultând membrana schimbătoare de ioni cu o grosime totală de 0,2-0,4mm, desprinderea acesteia de pe suportul antiaderent, tăierea în formate, extragerea solvenților sau nesolvenților nevolatili.
  2. 2. Procedeu de obținere a unor membrane multistrat eterogene shimbătoare de ioni, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că țesătura de armare are finețea de 5... 100 den, de preferat 15...45 den, desimea firelor de 10-50 fire/cm, de preferat 30 - 40 fire/cm, în urzeală și în bătătură și o grosime totală de 0,2...0,4 mm.
  3. 3. Procedeu de obținere a unor membrane multistrat eterogene, shimbătoare de ioni, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, în funcție de natura substituenților schimbătorului de ioni, se obțin membrane eterogene, acide, bazice, bipolare sau mozaic de sarcini.
  4. 4. Procedeu de obținere a unor membrane multistrat eterogene, schimbătoare de ioni, conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că membrana acidă, rezultată, este alcătuită din 1...4 straturi de compoziție cu funcții acide, membrana bazică rezultată este alcătuită din 1 ...4 straturi de compoziție cu funcții bazice, membrana bipolară, rezultată, este alcătuită din 1 ...3 straturi de compoziție cu funcții acide și un strat de compoziție cu funcții bazice sau din 1 ...3 straturi de compoziție cu funcții bazice și 1 strat de compoziție cu funcții acide, iar membrana mozaic de sarcini, rezultată, este alcătuită din 1 ...4 straturi care conțin în compoziție particule individualizate, cu funcții acide și cu funcții bazice, având un raport de echivalenți chimici de 3/7, de preferință de 4/6.
RO97-00675A 1997-04-08 1997-04-08 Procedeu de obţinere a unor membrane multistrat, schimbătoare de ioni, eterogene RO119443B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO97-00675A RO119443B1 (ro) 1997-04-08 1997-04-08 Procedeu de obţinere a unor membrane multistrat, schimbătoare de ioni, eterogene

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO97-00675A RO119443B1 (ro) 1997-04-08 1997-04-08 Procedeu de obţinere a unor membrane multistrat, schimbătoare de ioni, eterogene

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO119443B1 true RO119443B1 (ro) 2004-11-30

Family

ID=33488064

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO97-00675A RO119443B1 (ro) 1997-04-08 1997-04-08 Procedeu de obţinere a unor membrane multistrat, schimbătoare de ioni, eterogene

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO119443B1 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2445324C2 (ru) * 2007-10-17 2012-03-20 Мега А.С., Прага Слоистая ионообменная мембрана, способ ее получения и устройство для осуществления этого способа

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2445324C2 (ru) * 2007-10-17 2012-03-20 Мега А.С., Прага Слоистая ионообменная мембрана, способ ее получения и устройство для осуществления этого способа

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4766161A (en) Bipolar membranes and methods of making same
CN107174984A (zh) 一种低压高通量抗污染中空纤维纳滤膜的制备方法
EP0143582A2 (en) Bipolar membranes
CN109758917B (zh) 一种一二价阳离子选择性离子交换膜的制备方法
EP0941760B1 (en) Charge mosaic membrane, its production process, method of its use, and apparatus provided with the same
DE60032956T2 (de) Ionenselektive membranen, verfahren zu ihrer herstellung, verwendung der ionenselektiven membranen und vorrichtungen, die mit den ionenselektiven membranen versehen sind
EP3511348A1 (en) Ion-exchange membrane
Al-Dhubhani et al. Entanglement-enhanced water dissociation in bipolar membranes with 3D electrospun junction and polymeric catalyst
DE3834217C2 (de) Semipermeable Membran und Verfahren zu deren Herstellung
US5288385A (en) Supported, mechanically stable bipolar membrane for electrodialysis
RO119443B1 (ro) Procedeu de obţinere a unor membrane multistrat, schimbătoare de ioni, eterogene
CN106139926A (zh) 聚电解质复合膜、其制备方法与扩散渗析脱盐的方法
US3309301A (en) Method for producing a deionized liquid product by electrodialysis
US4615786A (en) Non ion selective membrane in an EAVF system
CN109364756A (zh) 基于MIL-53(Fe)/γ-Al2O3的平板式混合基质正渗透膜及制备方法
CN113026356B (zh) 一种双分离功能纤维的制备方法和应用
CN104801209A (zh) 一种咪唑磺酸盐接枝型聚醚砜超低压纳滤膜
SE453832B (sv) Fast polymer elektrolyt omfattande ett inert fibersubstrat, jonbytarharts och ett bindemedel
EP0202955A2 (en) Dialyzing electrofilter with improved electrode
Yam-Cervantes et al. Methylene blue removal from aqueous solutions by sulfonated polymeric porous sorbents
DE602005003013T2 (de) Verfahren zur herstellung von beschichteten partikelträgermedien
US4689134A (en) Non ion selective membrane in an EAVF system
Kobayashi et al. Negatively charged ultrafiltration membranes of polyacrylonitrile having amphiphilic quaternary ammonium counter ions
DE2213978A1 (de) Verfahren zur Herstellung von pulverartigem, hydrophobiertem Material für Gasdiffusionselektroden aus stromleitfähigem Pulver, insbesondere Russ, und aus Hydrophobisatoren
RO122041B1 (ro) Procedeu de obţinere a unor membrane eterogene schimbătoare de ioni