RO118260B1 - Sirop antitusiv si antigripal, procedeu de preparare a acestuia si metoda de tratament al tusei si al starilor gripale cu acest sirop - Google Patents

Sirop antitusiv si antigripal, procedeu de preparare a acestuia si metoda de tratament al tusei si al starilor gripale cu acest sirop Download PDF

Info

Publication number
RO118260B1
RO118260B1 RO9500869A RO9500869A RO118260B1 RO 118260 B1 RO118260 B1 RO 118260B1 RO 9500869 A RO9500869 A RO 9500869A RO 9500869 A RO9500869 A RO 9500869A RO 118260 B1 RO118260 B1 RO 118260B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
parts
syrup
folium
radix
plataginis
Prior art date
Application number
RO9500869A
Other languages
English (en)
Inventor
Romeo Vasile Protopopescu
Original Assignee
Romeo Vasile Protopopescu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Romeo Vasile Protopopescu filed Critical Romeo Vasile Protopopescu
Priority to RO9500869A priority Critical patent/RO118260B1/ro
Publication of RO118260B1 publication Critical patent/RO118260B1/ro

Links

Landscapes

  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)

Abstract

Inventia se refera la un sirop antitusiv si antigripal pe baza de produse naturale, la un procedeu de obtinere a siropului si la o metoda de tratament al tusei si al starilor gripale, utilizand siropul respectiv. Siropul antitusiv si antigripal, conform inventiei, este constituit din 50...150 parti suc de Echinaceae Folium, 250...600 parti miere de albine, 150...300 parti sirop de Radix Senegae si 150...250 parti sirop special de Folium Plantaginisi, partile fiind exprimate in greutate.

Description

Inveția se referă la un sirop antitusiv și antigripal, procedeu de preparare a acestuia și o metodă de tratament al tusei și al stărilor gripale, cu acest sirop.
Se cunosc, din literatura de specialitate, o serie de produse pentru tratamentul tusei și al stărilor gripale. Astfel de produse sunt, de exemplu: opiumul și morfina, codeina, etilmorfina, falcodina, levopropoxifenul, deztrometorfanul, noscapina, clofedanolul, benzonatul ș.a. Aceste produse chimice, deși au, în general, o acțiune eficientă, se caracterizează, de regulă, prin existența unor efecte secundare, nedorite, cum ar fi deprimarea respirației, paralizia temporară a cililor bronhiei, grețuri, somolență, cefalee, amețeli, tulburări vizuale, vomă, diaree, tulburări digestive, erupții cutanate, congestii nazale etc. Se cunosc, de asemenea, și produse naturale (ceaiuri și siropuri), care au acțiune antitusivă și antigripală. De regulă, însă, aceste produse, ca și cele de sinteză, au o acțiune diferențiată, fie antitusivă, fie antigripală, ceea ce reprezintă un dezavantaj major. De asemenea, aceste produse naturale prezintă dezavantajul unei eficiențe reduse în tratamentul stărilor de boală menționate.
Problema pe care o rezolvă invenția constă în stabilirea unei compoziții de produse naturale și a unui procedeu de preparare a respectivei compoziții, sub forma unui sirop, astfel încât acest produs să nu prezinte efectele secundare, nedorite, caracteristice produșilor de sinteză chimică și să posede eficiență sporită, în tratamentul tusei și al stărilor gripale.
Siropul antitusiv și antigripal, conform invenției, înlătură dezavantajele menționate mai sus, prin aceea că este constituit din 50...150 părți suc de Echinaceae Folium, 250...600 părți miere de albine, 150...300 părți sirop de Radix Senegaea și 150...250 părți sirop special de Folium Plataginis, părțile fiind exprimate în greutate.
Siropul de Radix Senegaea, care intră în compoziția siropului antitusiv și antigripal, conform invenției, este constituit din 25...85 părți macerat de Radix Senegaea în 25...100 părți alcool și 300...500 părți apă și 500...1000 părți miere de albine.
Siropul special de Plataginis Folium, care intră în compoziția siropului antitusiv și antigripal, conform invenției, este constituit din 25...85 părți suc de Plataginis Folium, 10...125 părți glicerina, 50...200 părți suc de lămâie și 150...300 părți miere de albine.
într-o formă de realizare, preferată, siropul antitusiv și antigripal, conform invenției, este constituit din 100 părți suc de Echinaceae Folium, 300 părți miere de albine; 200 părți sirop de Radix Senegaea, care are în compoziție 50 părți macerat de Radix Senegaea în 50 părți alcool, 450 părți apă și 600 părți miere de albine și 150 părți sirop special, de Folium Plataginis, care conține la 50 părți suc de Folium Plataginis, 25 părți glicerină, 100 părți suc de lămâie și 200 părți miere de albine.
Procedeul de preparare a siropului antitusiv și antigripal, conform invenției, constă în aceea că se amestecă sucul de Echinaceae Folium cu miere de albine, după care se ține la temperatură scăzută de 2...10°C, timp de 3...12 h amestecând din oră în oră, 5 min, după 24 h se strecoară și se amestecă masa rezultată cu siropul de Radix Senegaea și cu siropul special de Folium Plataginis și se lasă amestecul 5 h, amestecând câte 5 min, din oră în oră, după care se lasă siropul rezultat până a doua zi, când se strecoară, plantele fiind supuse sau nu, înainte de utilizare, unei maturări într-o incintă de maturare.
Siropul de Radix Senegaea care intră în compoziția siropului antitusiv și antigripal, conform invenției, se prepară prin macerarea, timp de 12 zile, a Radix Senegaea în alcool și apă, agitând de mai multe ori pe zi, după care se strecoară amestecul, se filtrează și se adaugă mierea de albine.
Siropul special de Plataginis Folium se prepară prin amestecarea sucului obținut prin presarea de Folium Plataginis cu glicerina, sucul de lămâie și mierea de albine, după care se fierbe amestecul, de preferință 20 min și se ambalează. Acest sirop se poate păstra timp îndelungat, fără a mucegăi, datorită componentelor antibacteriene, conținute în frunze.
RO 118260 Β1
Invenția are, de asemenea, ca obiect și o metodă pentru tratamentul tusei și al 50 stărilor gripale, care constă în aceea că se administrează oral, înainte de masa de prânz și la 3...4 h după masa de prânz, din oră în oră, timp de 4 h, câte o lingură din siropul conform invenției, care se amestecă în gură 8...10 s, după fiecare lingură de sirop mestecându-se timp de 15 min o linguriță de fagure de miere, tratamentul durând până la dispariția simptomelor. 55
Prin aplicarea invenției, se obțin următoarele avantaje:
- siropul fiind realizat pe bază de produse naturale nu se manifestă efectele secundare specifice produselor de sinteză;
- siropul are o acțiune combinată, de calmare și înlăturare a tusei și o acțiune anti- virală. 60 într-o formă de realizare preferată, a siropului antitusiv și antigripal și a procedeului de preparare a acestuia, se realizează o maturare a plantelor, într-o incintă de maturare.
Incinta de maturare este o construcție sub formă de piramidă, având baza un triunghi echilateral, cu latura de 1 m și înălțimea de 1,20 m. Fețele laterale ale piramidei se realizează dintr-un material de construcție, simplu, cunoscut sub denumirea de paiantă. Baza 65 piramidei se face din piatră de munte. La o înălțime egală cu o treime din înălțimea incintei, se realizează un suport, construit din lut și piatră de granit. Din lut, plasă de sârmă și pleavă, în amestec cu apă caldă și sare grunjoasă, se confecționează o platformă. La realizarea acestei platforme, se formează în ea ochiuri goale de forma unor adâncituri triunghiulare, care au, la suprafață, o latură de 8 cm și o adâncime de 12 cm. în forma aceasta, platforma 70 seamănă cu binecunoscutele cofraje pentru ouă. Pe ambele fețe, această platformă se îmbracă cu un strat de 2 cm ceară de albine. Se construiesc două astfel de platforme care se pot îmbina, prin suprapunere.
Incinta de maturare se construiește într-un loc ferit de curenți și de vânt, cu una din laturi orientată spre nord. Baza incintei, care se sprijină pe sol, se lipește cu pământ galben. 75 Introducerea și scoaterea platformelor se realizează prin ridicarea și suspendarea incintei. Plantele care se supun maturării se pun pe platforme. Maturarea plantelor se realizează prin păstrarea acestora în incintă, în condiții care vor fi expuse, în continuare, în exemplul de realizare. De asemenea, se pot matura și sucurile obținute prin presarea plantelor. Prin maturare, plantele capătă proprietăți curative superioare. 80
Tratamentul de bază, descris anterior, poate fi completat pentru creșterea eficienței lui și cu un tratament suplimentar, care cuprinde administrarea cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă, de trei ori pe zi, a unui ceai preparat prin adăugarea unei lingurițe dintr-o compoziție de plante constituită din: 20 g Chamomilae Flos, 20 g Plataginis Folium, 15 g Malvae Folium, 5 g Onepordon Acanthium, 2 g Turio Pini și 38 g Echimaceea Herba în 200 85 ml apă clocotită, după care se lasă amestecul la extras 20 min, se îndulcește, după gust, cu miere, și se decantează.
De asemenea, tratamentul conform invenției mai poate fi completat și cu un ceai pentru gargară și/sau inhalații. Compoziția este formată din: 30 g Chamomilae Flos, 50 g Malva Neglecta Folium, 20 g Plataginis Folium. Pentru inhalații, într-un vas cu 11 apă clo- 90 cotită se adaugă 2 lingurițe din amestecul de mai sus și se agită bine. Se ține fața deasupra aburilor, cu capul acoperit cu o pătură sau un prosop și se inhalează aburi pe nas și prin gură. Se fac trei ședințe de inhalații pe zi. Pentru gargară se face infuzie de 2 lingurițe amestec de plante în 300 ml apă clocotită și se lasă acoperită 20 min. Se strecoară. Cu ceaiul astfel obținut, se face gargară, luând sorbituri mici, timp de 2...3 min, pentru fiecare 95 sorbitură, de patru ori pe zi.
în continuare, se prezintă exemple de realizare a siropului și a procedeului de preparare, precum și un exemplu de tratament conform metodei prezentei invenții.
RO 118260 Β1
Exemplul 1. Sirop antitusivși antigripal, maturat și procedeu de preparare a acestuia
Plantele din care nu se separă suc se pun în ochiurile platformei, după uscare și mărunțire, se acoperă cu o foaie de pergament și se toarnă un strat de ceară de 2 mm grosime. Se pun platformele una peste alta, față peste față, și se introduc în platformă cu 24 h înainte de apariția lunii noi. Timpul de maturare, în incinta de maturare, este de 2 luni cu condiția ca în această perioadă să treacă 3 apariții de lună nouă. Se scot, folosind linguri și clești din lemn. în mod similar, se maturează și sucurile.
1. Prepararea siropului antitusiv și antigripal
Recoltarea plantelor Echinaceae Purpurea și Plantaginis Folium se efectuează numai după prima noapte cu lună nouă până la penultima zi a pătrarului trei. Nu este recomandabil ca recoltarea să se facă pe timp de furtună, pe ploaie torențială sau vreme cu descărcări electrice, precum nici pe parcursul următoarelor trei zile de la producerea unor astfel de fenomene.
a) . Prepararea siropului special de Plataginis Folium.
Se storc, prin presare, Plataginis Folium până se obțin 50 ml suc. Acesta se amestecă cu 25 ml glicerină, 100 ml suc de lămâie și 900 g miere de albine, de luna mai. Se fierbe amestecul 20 min, după care se răcește și se ambalează în sticluțe care se pot păstra timp îndelungat, datorită substanțelor antibacteriene din frunze.
b) . Prepararea siropului de Radix Senegae.
g de rădăcină de Radix Senegae se lasă, timp de 12 zile la macerat în 50 ml alcool cu 450 ml apă. Se agită amestecul de mai multe ori, în fiecare zi. După trecerea timpului de macerare, se stoarce și se filtrează. Siropul rezultat are o culoare gălbuie cu gust specific, puțin iute. Se adaugă 600 g miere de albine.
c) . Prepararea siropului antitusiv și antigripal
Frunzele de Echinaceea Folium, curate, în pachete de 15...20 bucăți, se pun în congelator 48 h, după care se triturează și se stoarce sucul. 100 ml din sucul astfel preparat se amestecă cu 300 g miere de albine, se pune la rece și se amestecă câte 5 min, din oră în oră, timp de 10 h. După 24 h, se strecoară și se amestecă cu 200 ml sirop de Radix Senegae și cu 150 ml sirop special de Plataginis Folium. Se agită 5 min, la fiecare oră, timp de 5 h. A doua zi se strecoară și se ambalează în sticluțe de 100 ml și se păstrează la rece. Durata de păstrare, fără pericol de alterare este de 2 luni.
Exemplul 2. Metodă de tratament al tusei și al stărilor gripale
La pacienții care prezintă accese de tuse, stări gripale cu manifestări cum ar fi respirație greoaie, din cauza înfundării căilor nazale, secreții nazale abundente, iritarea și lăcrimarea ochilor, sinuzită sau chiar astm bronșic, se administrează, din oră în oră, câte o lingură de sirop, cu 4 h înainte de masa de prânz. Se repetă același mod de administrare și după 3...4 h, după masa de prânz. După ce se bea fiecare lingură de sirop, se mestecă, timp de 15 min, o linguriță de fagure de miere.
La pacienții cărora li s-a aplicat acest tratament s-a remarcat că în afecțiunile de gripă, guturai și, în general, în afecțiunile respiratorii, rezultatul apare imediat după administrarea primei linguri de sirop. Astfel, la pacienții care respiră pe gură, din cauza înfundării căilor nazale, acesta se desfundă în cel mult 15 min.
Secreția nazală, apoasă, abundentă, se oprește în cel mult 1 h după administrarea a două linguri de sirop. Lăcrimarea ochilor, în răceli, încetează după cel mult 10 min, de la administrarea unei doze de sirop. Durerile cauzate de sinuzită dispar după cel mult 2 zile de tratament și nu mai reapar cel puțin doi ani. Tușea galopantă încetează după cel mult 2 zile de tratament. De asemenea, în același interval de timp, se vindecă și tușea convulsivă. în cazul pacienților bolnavi de gripă, simptomele bolii dispar după cel mult 36 h de tratament.
S-a constatat că, în urma acestui tratament, în proporție de 80%, dispar și simptomele astmului bronșic. Tratamentul vindecă în 6 luni bronșita astmatiformă.

Claims (8)

  1. Revendicări
    150
    1. Sirop antitusiv și antigripal, caracterizat prin aceea că este constituit din 50...150 părți suc de Echinaceae Folium, 250...600 părți miere de albine, 150...300 părți sirop de Radix Senegaea și 150...250 părți sirop special de Folium Plataginis, părțile fiind exprimate în greutate.
  2. 2. Sirop conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că siropul de Radix 155 Senegaea este constituit din 25...85 părți macerat de Radix Senegaea în 25...100 părți alcool și 300...500 părți apă și 500...1000 părți miere de albine.
  3. 3. Sirop conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că siropul de Plataginis Folium este constituit din 25...85 părți suc de Plataginis Folium, 10...125 părți glicerină,
    50.. .200 părți suc de lămâie și 150...300 părți miere de albine. 160
  4. 4. Sirop conform revendicărilor 1 ...3, caracterizat prin aceea că este constituit din 100 părți suc de Echinaceae Folium, 300 părți miere de albine, 200 părți sirop de Radix Senegaea, care conține 50 părți macerat de Radix Senegaea în 50 părți alcool, 450 părți apă și 600 părți miere de albine și 150 părți sirop special de Folium Plataginis, care conține la 50 părți suc de Folium Plataginis, 25 părți glicerină, 100 părți suc de lămâie și 200 părți 165 miere de albine.
  5. 5. Procedeul de preparare a siropului, conform revendicărilor 1 ...3, caracterizat prin aceea că se amestecă sucul de Echinaceae Folium cu miere de albine, după care se ține la temperatură scăzută de 2...10°C, timp de 8...12 h, amestecând, din oră în oră, timp de 5 min, după 24 h se strecoară și se amestecă masa rezultată cu siropul de Radix Senegaea 170 și cu siropul special de Folium Plataginis șt se maturează amestecul 5 h, cu amestecare câte 5 min, din oră în oră, după care se lasă siropul rezultat, până a doua zi când se strecoară, plantele fiind supuse sau nu, unei maturări într-o incintă de maturare.
  6. 6. Procedeu conform revendicării 5, caracterizat prin aceea că siropul de Radix Senegaea se prepară prin macerare timp de 12 zile a Radix Senegaea în alcool și apă, 175 agitând de mai multe ori pe zi, după care se strecoară amestecul, se filtrează și se adaugă mierea de albine.
  7. 7. Procedeu conform revendicării 5, caracterizat prin aceea că siropul special de Plataginis Folium se prepară prin amestecarea sucului obținut prin presarea de Folium Plataginis, cu glicerina, sucul de lămâie și mierea de albine, după care se fierbe amestecul, 180 de preferință, 20 min și se ambalează.
  8. 8. Metodă de tratament al tusei și al stărilor gripale, caracterizată prin aceea că se administrează oral, înainte de masa de prânz și la 3...4 h, după masa de prânz, din oră în oră, timp de 4 h, câte o lingură din siropul, conform invenției, care se amestecă în gură
    8.. .10 sec, după fiecare lingură de sirop mestecându-se, timp de 15 min, o linguriță de 185 fagure de miere, tratamentul durând până la dispariția simptomelor.
RO9500869A 1995-05-09 1995-05-09 Sirop antitusiv si antigripal, procedeu de preparare a acestuia si metoda de tratament al tusei si al starilor gripale cu acest sirop RO118260B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO9500869A RO118260B1 (ro) 1995-05-09 1995-05-09 Sirop antitusiv si antigripal, procedeu de preparare a acestuia si metoda de tratament al tusei si al starilor gripale cu acest sirop

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO9500869A RO118260B1 (ro) 1995-05-09 1995-05-09 Sirop antitusiv si antigripal, procedeu de preparare a acestuia si metoda de tratament al tusei si al starilor gripale cu acest sirop

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO118260B1 true RO118260B1 (ro) 2003-04-30

Family

ID=20102136

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO9500869A RO118260B1 (ro) 1995-05-09 1995-05-09 Sirop antitusiv si antigripal, procedeu de preparare a acestuia si metoda de tratament al tusei si al starilor gripale cu acest sirop

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO118260B1 (ro)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2007143851A1 (en) * 2006-06-16 2007-12-21 Kefiplant Inc. Fermented plant extracts, methods of production and uses
US10086029B2 (en) 2006-06-16 2018-10-02 Kefiplant Inc. Fermented plant extracts, methods of production and uses

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2007143851A1 (en) * 2006-06-16 2007-12-21 Kefiplant Inc. Fermented plant extracts, methods of production and uses
US10086029B2 (en) 2006-06-16 2018-10-02 Kefiplant Inc. Fermented plant extracts, methods of production and uses

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2401294C (en) An improved herbal composition having antiallergic properties and a process for the preparation thereof
AU2001250634A1 (en) An improved herbal composition having antiallergic properties and a process for the preparation thereof
CN110519997B (zh) 通过辣木叶提取物和杜仲提取物的复合物的抗生、抗氧化、抗炎、抑制牙周骨损失和再生牙周骨缓解牙龈炎和牙周炎的方法
Woodville Medical Botany: Containing Systematic and General Descriptions, with Plates of All the Medicinal Plants, Indigenous and Exotic, Comprehended in the Catalogues of the Materia Medica, as Published by the Royal Colleges of Physicians of London and Edinburgh: Together with the Most of the Principal Medicinal Plants Not Included in Those Pharmacopoeias. Accompanied with a Circumstantial Detail of Their Medicinal Effects, and of the Diseases in which They Have Been Most Successfully Employed
CN102430048B (zh) 一种治疗咳嗽的中药组合物及其制备方法
Singh et al. Ethnomedicinal value of traditional food plants used by the Zeliang tribe of Nagaland
CN104666876A (zh) 用于治疗咽喉肿痛的中药
Bruton-Seal et al. Backyard Medicine Updated & Expanded Second Edition: Harvest and Make Your Own Herbal Remedies
Viereck Alaska's wilderness medicines: healthful plants of the far north
Chetty Pharmaceutical studies and therapeutic uses of Plumbago zeylanica L. roots (Chitraka, Chitramulamu)
CN107410651A (zh) 一种槟榔果脯及其制备方法
Krauss Plants in Hawaiian medicine
RO118260B1 (ro) Sirop antitusiv si antigripal, procedeu de preparare a acestuia si metoda de tratament al tusei si al starilor gripale cu acest sirop
Hirschhorn Botanical remedies of the former Dutch East Indies (Indonesia). Part II: Dicotyledones up to and including leguminosae
CN113425653A (zh) 一种抗过敏牙膏制备工艺
CN100584219C (zh) 解酒饮料
CN105106565A (zh) 一种清热利咽解毒的中药组合物
CN104920771A (zh) 一种具有保健功效的老鹰茶口香糖及其生产方法
CN1330346C (zh) 治疗高血压、高血脂的中成药及其制备方法
WO2018124369A1 (ko) 뽕나무와 측백나무를 이용한 건강 증진용 환 및 농축액 제조방법
KR102718196B1 (ko) 참나물 추출물을 유효성분으로 함유하는 치주질환의 예방, 개선 또는 치료용 조성물
CN106727861A (zh) 一种治疗腮腺炎的药物组合物及其制备方法
KR20180135334A (ko) 녹차 생엽을 이용한 숙성차의 제조방법
CN102665745A (zh) 用药草提取物预防或治疗牙周病
Meyer The Herbalist and Herb Doctor