RO113344B1 - Procedeu de reducere a materialului rezidual in timpul fabricarii acrilonitrilului - Google Patents

Procedeu de reducere a materialului rezidual in timpul fabricarii acrilonitrilului Download PDF

Info

Publication number
RO113344B1
RO113344B1 RO95-01414A RO9501414A RO113344B1 RO 113344 B1 RO113344 B1 RO 113344B1 RO 9501414 A RO9501414 A RO 9501414A RO 113344 B1 RO113344 B1 RO 113344B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
reactor
oxygen
acrylonitrile
ammonia
process according
Prior art date
Application number
RO95-01414A
Other languages
English (en)
Inventor
G Reilling Vincent
E Rinker Jeffrey
R Mcdonel Timothy
C Sarna Joseph
Original Assignee
Standard Oil Co Ohio
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Standard Oil Co Ohio filed Critical Standard Oil Co Ohio
Publication of RO113344B1 publication Critical patent/RO113344B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C253/00Preparation of carboxylic acid nitriles
    • C07C253/24Preparation of carboxylic acid nitriles by ammoxidation of hydrocarbons or substituted hydrocarbons
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C253/00Preparation of carboxylic acid nitriles
    • C07C253/24Preparation of carboxylic acid nitriles by ammoxidation of hydrocarbons or substituted hydrocarbons
    • C07C253/26Preparation of carboxylic acid nitriles by ammoxidation of hydrocarbons or substituted hydrocarbons containing carbon-to-carbon multiple bonds, e.g. unsaturated aldehydes
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C255/00Carboxylic acid nitriles
    • C07C255/01Carboxylic acid nitriles having cyano groups bound to acyclic carbon atoms
    • C07C255/06Carboxylic acid nitriles having cyano groups bound to acyclic carbon atoms of an acyclic and unsaturated carbon skeleton
    • C07C255/07Mononitriles
    • C07C255/08Acrylonitrile; Methacrylonitrile
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P20/00Technologies relating to chemical industry
    • Y02P20/50Improvements relating to the production of bulk chemicals
    • Y02P20/52Improvements relating to the production of bulk chemicals using catalysts, e.g. selective catalysts

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)
  • Devices And Processes Conducted In The Presence Of Fluids And Solid Particles (AREA)
  • Physical Or Chemical Processes And Apparatus (AREA)

Description

Prezenta invenție se referă la un procedeu de reducere substanțială a amoniacului nereacționat și reducerea corespunzătoare a sulfatului de amoniu și a produselor reziduale rezultate din amoniacul nereacționat, în timpul fabricării acrilonitrilului, prin amoxidarea directă a unei hidrocarburi saturate sau nesaturate, de preferință propilenă sau propan prin reacția cu amoniacul și oxigenul, într-un reactor cu pat fluidizat, conținând un catalizator pentru oxidarea amoniacală.
Există câteva brevete care se referă la injectarea metanolului într-un reactor cu pat fluidizat pentru a se produce acid cianhidric. în plus, aceste referințe descriu mai departe, injectarea metanolului într-un reactor cu acrilonitril în pat fluidizat, pentru a se produce acid cianhidric, în timp ce se fabrică acrilonitrilul. De exemplu, brevetele americane 3,911.089 și 4.485.079, indică fiecare amoxidarea metanolului pentru a se produce acid cianhidric, prin injectarea metanolului întrun reactor cu pat fluidizat, conținând un catalizator convenabil pentru oxidarea amoniacului, la fabricarea acrilonitrilului. Mai mult, în cererile de brevet japoneze numerele 74-87474, 79-08655 și 7835232 se prezintă metode similare de creștere a cantității de acid cianhidric sau de fabricare a acidului cianhidric, în timpul fabricării acrilonitrilului. De asemenea, cererea de brevet japonez numărul 7487874 sugerează aceea că, un efect secundar al procedeului revendicat este scăderea cantității de acid sulfuric utilizat pentru neutralizare. Toate aceste brevete sunt preocupate în primul rând de producere a acidului cianhidric, brevetul american numărul 5.288.473 și cererile de brevet de invenție U.S. nr.OB/187.425 înregistrate în ianuarie 1994 și U.S. nr.08/104.752 înregistrată în 11 august 1993, toate contribuind la stadiul cunoscut al tehnicii pentru prezenta invenție, se referă la reducerea substanțială a cantității de amoniac nereacționat, ce iese din reactorul cu pat fluidizat, care utilizează compuși oxigenați, cum ar fi de exemplu metanolul, pe când brevetul chinez CN 1032747 al lui Sun.et.al., descrie alimen2 tarea cu aer, în mai multe faze sau stadii, a reactorului, pentru a mări conversia în acrilonitril.
Prezenta invenție se referă la un procedeu specific de injectare a unui gaz conținând oxigen, de preferință aer, în reactorul cu pat fluidizat, pentru a obține o reducere substanțială a cantității de amoniac nereacționat, ce se evacuează din reactorul cu pat fluidizat, în timpul fabricării acrilonitrilului, fără nici o scădere a randamentului în acrilonitril. Procedeul se desfășoară în absența oricăror compuși oxigenați din hidrocarburi, cum ar fi metanolul.
în special, prezenta invenție se referă la adăugarea unui compus conținând oxigen, de preferință aer, într-un loc specific, în reactorul cu pat fluidizat, în timpul fabricării acrilonitrilului, pentru a se reduce substanțial cantitatea de amoniac ce a rămas în efluenții gazoși evacuați din reactorul cu fluidizat în timpul fabricării acrilonitrilului. Acest procedeu este realizat în absența oricărui compus adițional oxigenat din hidrocarbură, cum ar fi, de exemplul metanolul. Această reducere substanțială a generării sulfatului de amoniu în timpul regimului de lucru al fabricării acrilonitrilului conduce le avantaje semnificative din punct de vedere economic și al mediului înconjurător.
Obiectivul principal al prezentei invenții este reducerea substanțială a cantității de sulfat de amoniu, generată în timpul fabricării acrilonitrilului.
Obiectivul următor al prezentei invenții este reducerea substanțială a cantității de amoniac nereacționat, ce iese din reactorul cu pat fluidizat, în timpul fabricării acrilonitrilului.
Alte obiective adiționale, avantajele și noile caracteristici ale invenției vor fi prezentate în descriere, după cum urmează, și în partea de descriere vor apărea cunoștințele din practica uzuală, după examinarea exemplelor următoare, pentru aplicarea invenției. Obiectivele și avantajele invenției pot fi realizate și obținute cu ajutorul și cu concursul combinațiilor speciale, puse în evidență în revendicările anexate.
RO 113344 Bl
Prezenta invenție Înlătură dezavantajele menționate prin aceea că procedeul conform invenției cuprinde introducerea unei cantități adiționale de gaz ce conține oxigen substanțial fără nici un compus oxigenat în porțiunea superioară a reactorului cu pat fluidizat într-un punct în care oxigenul adițional nu afectează absolut în nici o măsură reacția hidrocarburii, a amoniacului și a gazului conținând oxigen, pentru producerea acrilonitrilului dar reacționează cu cel puțin o parte din amoniacul nereacționat prezent în reactor pentru a se reduce cantitatea de amoniac liber prezent în efluentul reactorului care se evacuează din acest reactor, trecerea efluentului din reactor conținând acrilonitril într-o coloană de răcire pentru răcirea efluentului reactorului cu apă pentru a extrage impuritățile nedorite, (amoniacul nereacționat și sulfatul de amoniu], recuperarea acrilonitrilului din coloana de răcire, în timpul acestor operații în reactor nu este prezentă nici o cantitate importantă de compuși oxigenați ca acizii carboxilici, cetonele, alcoolii, esterii sau amestecrile lor, injecția de gaz conținând oxigen în porțiunea superioară a reactorului este o injecție curentă a unei cantități adiționale de oxigen în reactor deasupra cantității adăugate la porțiunea inferioară a reactorului în timpul condițiilor de operare normale pentru producerea acrilonitrilului, dacă aceste condiții de operare normală necesită un raport aer/propilenă de 9,5/1 la baza reactorului, acest raport poate fi menținut în timpul injectării oxigenului adițional în reactor într-un loc din porțiunea superioară a reactorului.
Pentru a realiza obiectivele prezentate, în conformitate cu scopul prezentei invenții, descrise aici, procedeul prezentei invenții cuprinde introducerea în porțiunea inferioară a amoniacului în pat fluidizat, al reactorului, a unui gaz conținând oxigen și a unei hidrocarburi aleasă dintr-un grup constând din propilenă și propan, ce reacționează în prezența unui catalizator din patul fluidizat, pentru a se produce acrilonitrilul, introducând o cantitate adițională de gaz conținând oxigen și în mod efectiv liber de orice compus oxigenat, în partea superioară a reactorului cu pat fluidizat, într-un punct unde oxigenul adițional nu afectează în mod substanțial reacția de producere a acrilonitrilului, dar reacționează cu cel puțin amoniacul nereacționat și propilenă prezentă în reector, pentru a reduce cantitatea de amoniac liber prezent în efluentul ieșind din reactor, trecând efluentul din reactor, conțind acrilonitril, într-o coloană de răcire, pentru a răci efluentul din reactor, cu apă, pentru a Îndepărta impuritățile nedorite și a recupera acrilonitrilul din coloana de răcire. Se obțin în plus două avantaje prin aplicarea în practică a prezentei invenții [1] nu rezultă adițional acroleină, un produs auxiliar nedorit, la fabricarea acrilonitrilului, și (2] se produce acidul cianhidric adițional, un produs auxiliar dorit în cele mai multe cazuri.
într-o îmbunătățire preferată a procedeului prezentei invenții, gazul conținând oxigen este aerul.
□ îmbunătățire preferată a procedeului prezentei invenții constă în aceea că punctul injectării gazului adițional conținând oxigen în reactor, este în punctul situat la cel puțin 50% din Înălțimea calculată a patului catalitic fluidizat expandat.de preferință, peste cel puțin 70% din Înălțimea calculată a patului catalitic fluidizai expandat,mai preferabil peste 85% și în special fiind preferat peste 90%.
într-o altă îmbunătățire preferată a prezenței invenții gazul conținând oxigen adițional,este introdus într-un punct localizat la peste 100% din Înălțimea calculată a patului fluidizat expandat.
Un alt aspect al invenției, pe larg descris aici, ca o Îmbunătățire este procedeul prezentei invenții ce cuprinde introducerea amoniacului, a unui gaz conținând oxigen, și a unei hidrocarburi aleasă dintr-un grup constând din propilenă și propan, în porțiunea inferioară a reactorului cu pat fluidizat,conținând un catalizator de amoxidare în pat fluidizat pentru a reacționa în prezența susnumitului catalizator, pentru a se produce acrilonitrilul, în care îmbunătățirea constă
RO 113344 Bl în introducerea unei cantități adiționale dintr-un gaz conținând oxigen, de preferință aer, în absența oricăror compuși oxigenați în partea superioară a reactorului cu pat fluidizat, într-un punct în care oxigenul nu poate afecta substanțial reacția hidrocarburii, amoniacului și a gazului conținând oxigen pentru a se produce acrilonitrilul, dar reacționează cu cel puțin o parte din amoniacul nereacționat prezent în reactor, pentru a se reduce cantitatea de amoniac ce iese din reactor.
într-o îmbunătățire preferată a prezentei invenții,gazul adițional, conținând oxigen, este injectat în porțiunea superioară a reactorului, localizată la peste cel puțin 70% din Înălțimea calculată a patului catalitic fluidizat expandat.
într-o altă îmbunătățire preferată a prezentei invenții, gazul adițional conținând oxigen este injectat în porțiunea superioară a reactorului cu pat fluidizat, localizată la peste cel puțin 80% din înălțimea calculată a patului catalitic fluidizat, expandat.
Mai departe, o altă îmbunătățire preferata a prezentei invenții, este aceea că, gazul adițional conținând oxigen este injectat în porțiunea superioară a reactorului cu pat fluidizat, la o localizare de peste cel puțin 90% din înălțimea calculată a patului catalitic fluidizat, expandat.
într-o altă îmbunătățire preferată a prezentei invenții cantitatea de gaz adițional conținând oxigen, injectat în reactorul cu pat fluidizat, este suficientă pentru a reacția cu cel puțin 15% din amoniacul nereacționat prezent în porțiunea superioară a reactorului cu pat fluidizat, de preferință, cel puțin 25¾. în mod special fiind preferat cel puțin 40%.
Termenul de compuși oxigenați, ce au fost definiți pentru scopurile prezentei invenții, cuprind acizi carboxilici, cetone, alcooli, esteri, sau amestecuri ale acestora. Prezenta invenție este caracterizată prin aceea că, o cantitate nesemnificativă din aceste materiale, este prezentă în timpul regimului de lucru al aplicării procedeului prezentei invenții.
Importanța procedeului din prezenta invenție este aceea că, el prevede o procedură simplă și economică pentru reducerea substanțială a amoniacului din punctul critic al ciclului de absorbție (și anume, a amoniacului nereacționat], din reactorul cu pat fluidizat, împreună cu avantajele care Însoțesc (1] reducerea sulfatului de amoniu, ca produs secundar sau cu produs auxiliar, din timpul fabricării acrilonitrilului, (9) realizarea unei reduceri a amoniacului din punctul critic al ciclului de absorbție, fără a fi utilizați compuși oxigenați costisitori și [3] realizarea unei reduceri a amoniacului din punctul critic al ciclului de absorbție, fără a se produce cantități adiționale din produse secundare sau din produse auxiliare nedorite. Acestea pot conduce la avantaje economice semnificative, în regimul de lucru al aplicării procedeului de fabricare al acrilonitrilului, dacă oricare dintre regimurile de lucru nu folosește injectarea la mare adâncime. în mod normal, curentul de reziduu emanat din coloana de răcire, conținând (NH^EQ, într-o concentrație relativ mare, face ca evacuarea acestor curenți reziduali să creeze dificultăți din punct de vedere economic precum și dificultăți mediului înconjurător la depozitarea acestor curenți. Reducerea acestei săruri de amoniu din curenții reziduali, poate face ca acești curenți să fie acceptabili pentru a fi tratați prin procedeele de tratare a reziduurilor, care să nu necesite sau să solicite condiții severe sau materiale costisitoare pentru construcție (de exemplu, incinerare], sau injectarea la mare adâncime nu este convenabilă, reducerea acestora conducând la importante avantaje pentru mediul înconjurător și la importante avantaje din punct de vedere economic.
în continuare se va face referire în detaliu asupra prezentei invenții.
Prezenta invenție reduce producerea sulfatului de amoniu generat în timpul fabricării acrilonitrilului, prin adăugarea unei cantități adiționale de gaz conținând oxigen, de preferință aer, în mod substanțial liber de oricare compuși oxigenați, de preferință în absența oricăror compuși oxigenați, în reactorul cu pat fluidizat, într-un loc care permite reacția a cel puțin unei părți din excesul de amoniac din reactor cu oxigenul
RO 113344 Bl adițional, dar fără a afecta substanțial eficiența producerii de acrilonitrîl. Este important a se aprecia aceea că, injectarea gazului conținând oxigen în porțiunea superioară a reactorului este o injectare efectivă a unei cantități adiționale de oxigen în reactor, peste cantitatea adăugată în porțiunea mai joasă a reactorului, în timpul normal al condițiilor de lucru, pentru producerea acrilonîtrilului. Acestea fiind, dacă condițiile normale de lucru solicită sau necesită un raport aer-propilenă de 9,5:1 la fundul reactorului, acest raport poate fi menținut în timp ce oxigenul adițional va trebui injectat în reactor în porțiunea lui superioară. Reducerea cantității de sulfat de amoniu din curentul de reziduuri emanat din coloana de răcire a instalației de fabricare a acrilonîtrilului, poate fi mult îmbunătățită și asociată cu îmbunătățirea impactului cu mediul ambiant și cu Îmbunătățirea din punct de vedere economic, precum și îmbunătățiree regimului de lucru la procedeul de fabricare a acrilonîtrilului.
în aplicarea preferată a prezentei invenții, aerul este injectat în reactorul cu pat fluidizat în porțiunea superioară a reactorului, în zona catalizatorului (cel puțin 50% din înălțimea patului expandat] sau deasupra (și anume la o înălțime de peste 100 % din înălțimea patului catalitic expandat) printr-un agent de expandarebarbotare într-o poziție unde el poate avea o oportunitate de a reacționa cu o cantitate substanțială din excesul de amoniac, dar nu va fi competitiv cu reacția principală de amoxidare [amoniacală] a propilenei petrecându-se în porțiunea mai joasă a patului de catalizator. Pentru scopurile prezentei invenții, termenul de reactor cu pat fluidizat este atribuit nu numai reactoarelor cu pat fluidizat convenționale dar de asemenea, oricărui reactor capabil de a menține catalizatorul sub formă sau în stare fluidă, precum și în reactoarele cu pat fluidizat circulant, reactoarele cu linie de transport, reactoarele cu țeava verticală de refulare, ele fiind preferate. Dispozitivul de barbotare a aerului poate fi construit din materiale convenționale (de exemplu, oțel/oțel aliat) cu numărul duzelor fiind suficient pentru a permite o bună amestecare, fără a afecta distribuția circulației în reactor.
într-o altă îmbunătățire preferată a prezentei invenții, locul gazului conținând oxigen adițional trebuie să fie la un nivel calculat la 70 % din nivelul patului de catalizator expandat, de preferință de la 80 la 90 % din înălțimea patului de catalizator expandat, cel mai preferabil fiind peste 90 % din înălțimea patului de catalizator expandat. Termenul de înălțime a patului de catalizator expandat ce este utilizat în această descriere înseamnă înălțimea patului de catalizator, sau în timp ce catalizatorul este sub formă de pat fluidizat. Aceasta Înseamnă înălțimea patului când componenții gazași sunt prezenți în reactorul cu pat fluidizat, și sunt amestecați cu catalizatorul.
Fiecare catalizator de amoxidare (amoniacală] a propilenei/ propanului operează la un raport de alimentare sau la o rație de alimentare, puțin diferite, și în condițiile de operare pentru un randament maxim în acrilonitrîl și/sau considerațiile economice. Cantitatea de exces de amoniac, ce se degajează din reactor, de la reacția de oxidare amoniacală a propilenei, poate varia oarecum, depinzând de catalizatorul utilizat. Nivelul gazului adițional conținând oxigen, ce poate fi adăugat, variază în conformitate cu tipurile de catalizatori și cu natura reactorului. în consecință, în regimul de lucru al aplicării prezentei invenții, cantitatea de gaz adițional conținând oxigen, injectată în reactor, va fi dictată de condițiile și de catalizatorul utilizat. în mod tipic, orice catalizator de oxidare amoniacală poate fi utilizat în regimul de lucru al prezentei invenții cu toate că, acei catalizatori care operează sub un raport convențional oxigen/propilenă (de exemplu, circa 9.3:1) sunt preferați. De exemplu, catalizatorii ce au fost descriși în brevetele US 3.642.930, 4.485.079, 3.911.089, 4.877.764, 4.873.215, cererile de brevet de invenție JP 74-87474 și 7835232, sunt adecvați sau convenabili pentru regimul de lucru, din prezenta invenție, și sunt cuprinși, aici, în referințele
RO 113344 Bl bibliografice.
Așa după cum s-a afirmat mai sus, fiecare catalizator de oxidare amoniacală pentru propilenă/propan poate opera întrun raport de alimentare și în condițiile de 5 operare puțin diferite. în timpul regimului de lucru al procedeului prezentei invenții, condițiile de operare standard, la care catalizatorul de propilenă/propan, pet opera fără a fi schimbate, dar pot fi 10 schimbate în funcție de condițiile alimentare și de natura sau proprietățile catalizatorului. Condițiile de operare convenționale și raportul de alimentare pentru fabricarea acrilonitrilului, așa cum 15 au fost prezentate în brevetele US 3.911.089 și 4.873.215 sunt convenabile și au fost introduse în text ca referințe bibliografice.
Se dau mai jos 18 exemple de re- 20 alizare a invenției numai în scopul ilustrării invenției, pentru a descrie procedeul conform prezentei invenții.
Exemplul 1. Aproximativ 12,5 t de catalizator de amoxidare a propilenei 25 este încărcat într-un reactor cu acrilonitril în pat fluidizat. După câteva zile de curgere, se alimentează cu aer/amoniac/propilenă într-un raport molar de 9,3/1,21/1,0 care este trecut peste 30 patul catalizator la 434°C, temperatura din patul reactorului, presiunea de 12 psig, la o viteză orară a volumului [WWH] de
0,085 hr'1. După 24 h de la ajustarea raportului de alimentare și a temperaturii din reactor linia principală a lotului recuperat (vezi tabelul 1 de mai jos) indică conversia propilenei la 98,1 procente, la conversia într-un singur ciclu de 80,49 % acrilonitril, la acid 4,98 % HCN, la 0,7 % acroleină, la 1,3 % acid acrilic. De notat faptul că, 8 % din amoniacul alimentat a fost ars, cu punctul critic de absorbție a amoniacului la 0,22 g/scf și utilizarea acidului sulfuric în operația de răcire a curentului inferior la 0,22 gpm, pentru a neutraliza excesul de amoniac.
Exemplul 2. în aceleași condiții ca în exemplul 1, și fără vapori de metanol (oxigenați), injectați, aerul este injectat printr-un injector cu duză pentru aer, într-o poziție în patul fluidizat egală cu 90 % din înălțimea patului cu catalizator expandat, la o diluție de aer și prapilenă, având un raport molar de 0,52. Linia principală a latului recuperat (vezi tabelul 1 de mai jos), dă 99,1 % pentru C3 = conversie totală, 80,5 % PPC la acrilonitril, 5,43 % PPC la acidul cianhidric, 0,6% PPC la acroleină și 1,3% la acidul acrilic din propilenă. De notat este aceea că, 7 % din amoniacul alimentat sunt arse și se utilizează acidul sulfuric, prin picurare, de la 0,22 la 0,16 gpm, sau o reducere de 27 % amoniac în punctul critic de absorbție.
Tabelul '1
Ex. Nr. DPAR* mol aer/mol H3S04 (gpm) % ABR nh3 b.t. (G/scf) Acrilio % PPC HCN (C3=) % PPC
1 0 0,22 0 0,22 80,49 4,98
2 0,52 0,16 27 0,16 80,54 5,43
Tabel 1 [continuare]
Nr. Ex. Acroleină % PPC Total C3=% Total Aer/C3= proporție
1 0,73 98,1 9,286
2 0.6 99,1 9,959
+ Raportul sau proporția fazei de diluție cu aer
RO 113344 Bl
Exemplul 3. în aceleași condiții ca cele din exemplul 1 și fără a se injecta vapori de metanol [oxigenați), s-a injectat aer printr-o duză separată, într-o poziție din pat egală cu 90 % din înălțimea pa- 5 tului catalizatorului expandat, la o concentrație de aer-propilenă în raportul moiar (DPAR) de 0,51. Raportul molar aer/C3 din partea inferioară este apoi micșorat de la 9,3 la 9,1, pentru a vedea dacă io totalul aer/C3 ar putea fi micșorat, fără a periclita producția de AN sau HCN, pe când consumul de acid sulfuric se reduce. Recuperarea lotului (vezi tabelul 2 de mai jos) dă 99,2 % C3= recuperare totală, 15
79,9% PPC la acrilonitril, 5,6 % PPC la acidul cianhidric, 0,6 % PPC la acroleină, și 1,3 % PPC la acidul acrilic din propilenă. De notat faptul că, 13 % din amoniacul alimentat sunt arse, și acidul sulfuric utilizat sub formă de picături, de la 0,22 la 0,17 gpm, sau 23 % de amoniac reduse în punctul critic de absorbție, comparat cu aerul separat (vezi tabelul 2 de mai jos). Aceasta arată că raportul aer total/C3 poate fi micșorat de la 10 la 9,48, fără o deteriorare semnificativă a producției de AN sau HCN, micșorând penalizarea pentru o diluție mai mare a procentului de aer.
Tabelul 2
Ex. Nr. DPAR mol aer/mol C3= proporție H2SO4 (gpm) % ABR nh3 b.t. (g/scf) Acrii io % PPC Acroleină % PPC
1 0 0,22 0 0,22 80,49 0,73
3 0,51 0,17 23 0,17 79,93 0,56
Tabel 2 (continuare)
Ex.Nr. HCN(C3=) % PPC Total C3=% Proporția aer total/C3
1 4,98 98,1 9,286
3 5,45 99,2 9,483
Exemplele 4 pană la 9. Setul 25 următor de experimentări este direcționat spre cuantificarea beneficiilor privind adiția separată a aerului ca funcție a cantității de aer adăugat, toate celelalte condiții fiind constante. în aceleași condiții ca în 30 exemplul 1, cu excepția alimentării cu aer/amoniac/propilenă în raport molar de 9,4/1,22/1,0, linia principală de referință inițială și cea finală [exemplele 4 si 5, tabelul 3 de mai jos) indică 35 conversia propilenei la 98,7 procente, conversia într-un singur ciclu, la acrilonitril fiind de 80,7 procente, la acid cianhidric de 5,1 procente, la acroleină de 0,8 procente, la acid acrilic de 1,7 % din 40 propilenă. Notabil este aceea că, 5 % din amoniacul alimentat este ars, cu amoniacul redus la punctul critic de absorbție la 0,18 g/scf și acid sulfuric utilizat în operația de răcire a curentului din partea inferioară de 0,17 gpm, pentru a neutraliza excesul de amoniac. Fără injectare de vapori de metanol (oxigenați), aerul este injectat printr-α duză separată pentru aer, la o poziție din pat, egală cu 90 % din înălțimea patului de catalizator expandat, la o diluție de aer la propilenă în raportul molar de 0,1,0,2, 0,4 și 0,6. La o medie a patru loturi recuperate (exemplele 6 până la 9, tabelul 3 de mai jos), la creșterea proporției DPA se obține o medie de 99,2 % de conversie totală = C3, 80,7 % PPC le acrilonitril, 5,4 % PPC la acid cianhidric, 0,8 % PPC la acroleină, și 1,5 % PPC la acidul acrilic din propilenă. Notabil este aceea că, 15 % din amoniacul alimentat este ars, și o utilizare de acid sulfuric utilizat sub formă de picături scăzută de la 0,17 gpm [O %
RO 113344 Bl amoniac în punctul critic de absorbție ABR) la 0,12 gpm (30 % ABR] la 0,10 (40 % ABR), precum adiția de aer a fazei de diluție a fast mărită. Relațiile dintre aerul din faza de diluție și procentul de propilenă 5 și acidul sulfuric utilizat, toate celelalte condiții din reactor fiind constante (de exemplu, raportul aer/C3 din partea de jos, raportul NH3/C3 din partea de jos, temperatura din patul catalizator, presiunea de la porțiunea superioară din reactor, și stocul de catalizator) sunt prezentate în tabelul 3 de mai jos.
Tabelul 3
Ex. Nr. DPAR mol aer/rriolC3 h2sq4 [gpm] % ABR NHa B.T. (g/scf) Acrii io % PPC HCN (C3=) % PPC
Linia principală
4 0 0,17 0 0,18 80,90 5,08
5 0 0,17 0 0,08 80.43 5,11
Aer în faza diluată
6 0.10 0,13 24 0,09 80.77 5,20
7 0,20 0,12 29 0,12 80,88 5,39
B 0,40 0,12 29 0,12 80,60 5,56
9 0,61 0,10 41 0,08 80.62 5,37
Tebel 3 (continuare)
Ex. Nr. Acroleină % PPC Total C3 = % Total Aer/C3 = proporție
Linia principală
4 0,72 98,9 9,46
5 0,85 98,6 9,35
Aer în faza diluată
6 0,83 99,1 9,47
7 0,62 99,2 9,73
8 0,78 99,2 9,86
9 0,79 99,2 10,08
Exemplele 10 până la 14. Următorul set de experimentări sunt prezentate pentru demonstrarea aplicabilității aerului în fază diluată (aer adițional în punctul sau zona elevată din reactor) la un domeniu larg al proporției amoniacului. Experimentările ilustrate în exemplele de la 4 până la 9, sunt repetate, cu excepția unei proporții mai scăzute de amoniac la propilenă de 1,17. în condițiile asemănătoare din exemplele 4 până la 9, cu excepția alimentării cu aer/amoniac/propilenă într-un raport molar de 9,3/1,17/1,0, media a două linii princiRO 113344 Bl pale de recuperare (exemplele 10 și 11, în tabelul 4 de mei jos], indică conversia propilenteî la 98,7 procente, conversia într-un singur ciclu la acrilonitril de 80,2 procente, la acidul cianhidric de 5,0 5 procente, la acroleină de 1,2 procente, la acidul acrilic de 1,8 % din propilena.
De notat aceea că, 10 până la 13 % din alimentarea cu amoniac sunt arse, amoniacul redus în punctul critic de io absorbție la 0,06 g/scf și acidul sulfuric utilizat în operația de răcire a curentului inferior la 0,07 gpm pentru a neutraliza excesul de amoniac. Fără a se injecta vapori de metanol (oxigenat], aerul este 15 injectat separat, printr-o duză pentru aer, într-o poziție din pat, egală cu 90 % din înălțimea patului de catalizator expandat, la o diluție de aer la propilena, în raportul molar (DPA) de 0,1,0,2, și 0,3. O medie 20 a trei loturi recuperate [exemplele 12 până la 14 tabelul 4 de mai jos), la o creștere a proporției Opa, dă o medie de 99,2 %
C3= conversie totală, 80,1 % PPC la acrilonitril, 5,1 % PPC la acidul cianhidric, 1,1% PPC la acroleină, și 1,9 % PPC la acidul acrilic din propilenă. De notat aceea că, 15% din amoniacul alimentat sunt arse, și consumul de acid sulfuric scăzut la 0,06 gpm [65 % ABR] la 0,05 (71 % ABR) la 0,04 (76 % ABR] pe măsură ce faza de diluție a aerului adițional este crescută, raportat la consumul de acid din linia de bază la un raport amonic/propilenă de 1,22. Relația dintre raportul proporției de aer din faza diluată și propilenă și acidul sulfuric utilizat, toate celelalte condiții din reactor fiind constante (de exemplu, proporția aer/C3 din partea inferioară, proporția NHg/C^, temperatura din patul catalizator, presiunea din partea superioară a reactorului, și stocul de catalizator] sunt prezentate mai departe în tabelul 4 de mai jos.
Tabelul 4
Ex. Nr. DPAR mol aer/mol c3= H2SO4 (GPM) % ABR NHa B.T. (g/scf) Acrilo % PPC HON (C3=] % PPC
Linia principala
10 .07 53 .06 80,51 4,89
11 0 .07 53 .04 80,11 4,89
Aer în faza diluată
12 .1 .06 65 .03 80.39 4,96
13 .2 .05 71 .05 80,07 5,15
14 .3 .04 76 .05 79,95 5,15
Tabel 4 (continuare,
Ex. Nr. Acroleină % PPC Total C3=% Total proporția aer/C3
Linia principala
10 1.2 98,9 9,44
11 1.3 98,3 9,37
Aer în faza diluată
12 1,2 99,3 9,43
13 1,1 99,2 9,54
14 1,1 99,2 9,31
RO 113344 Bl
Exemplele 15 penă la 18. Următorul set de experimentări are drept scop scăderea raportului molar aer/C3 din partea inferioară, cu creșterea proporției de aer din faza diluată, pentru a vedea dacă raportul total aer/C3 poate fi micșorat, fără însă a fi penalizat procentul de AN sau acid cianhidric, pe când consumul de acid sulfuric se menține redus. în aceleași condiții ca în exemplele 4 până la 9, aerul în faza diluată este injectat la 90 % din înălțimea patului cu catalizator expandat, la o diluție aer la propilenă, în raportul molar de 0,2, 0,4 și 0,6, pe când raportul aer/C3 din partea inferioară descrește de la 9,1 la 8,9 la 8,7 la 8,6. Pe această cale raportul aer/C3 total este menținut aproximativ constant de la 9,3 până la 9,4. O medie a trei loturi recuperate (exemplele 15 până la 17, tabelul 5 de mai jos], la creșterea proporțiilor DPA, dă o medie de 98 % de conversie totală a C3, 80,4 % PPC la acrilonitril, 4,8 % PPC le acid cianhidric, 0,9 % PPC la acroleină, și 1,4 % PPC la acidul acrilic din propilenă. De notat că, 15 % din amoniacul alimentat sunt arse, și acidul sulfuric utilizat, crește de la 0,19 la 0,21 gpm, relativ la linia de bază acidă utilizată la un raport de 1,22 amoniac/propilenă. Relația dintre aerul în faza diluată și proporția de propilenă și acidul sulfuric utilizat, toate celelalte condiții din reactor fiind constante (de exemplu, proporția aer/C3 din partea inferioară, proporția NHa/C3, temperatura patului catalizator, nivelul presiunii din reactor, și stocul de catalizator) sunt după cum urmează:
Tabelul 5
Ex. Nr. DPAR mol aer/mol C3 ΗξΞ04 (gpm) % ABR nh3 B.T. (g/scf) Acrilio % PPC HON (C3=)% PPC
Linia principală
14 0 0,17 0 18 80,90 5,08
Aer în faza diluată
15 2 0,19 -10 12 80,67 4,99
16 4 0,20 -18 12 80,62 4,81
17 6 0,21 -23 15 79,82 4,72
Tabelul 5 (continuare]
Ex. Nr, Acroleină % PPC Total C3 = % Total proporție aer/C3
Linia principală
14 0,72 98,9 9,46
Aer în faza diluată
15 0,85 98,4 9,33
16 0,89 98,4 9,32
17 0,88 97,3 9,37
Aceste experimente arată că raportul aer/C3 poate fi menținut constant, oricum, pe când raportul aer de la bază/Cj a fost redus, a scăzut conversia totală a lui C3 care are un efect negativ asupra randamentului în acid cianhidric și AN. Mai
RO 113344 Bl departe, adiția acidului sulfuric nu poate fi redusă utilizând adiția aerului în faza diluată. Aceasta arată că doar o mică reducere în raportul aer de la bază/C3 este posibilă fără a afecta negativ productivitatea reactorului, e distribuției produsului și procentele.
Revendicări

Claims (18)

1. Procedeu de reducere a materialului rezidual în timpul fabricării acrilonitrilului, acest material rezidual fiind amoniacul nereacționat evacuat din reactor în timpul fabricării acrilonitrilului, care cuprinde introducerea în porțiunea inferioară din reactorul cu pat fluidizat a amoniacului, a unui gaz care conține oxigen și a unei hidrocarburi selectate din grupul constând din propilenă și propan, pentru a reacționa în prezența unui catalizator în patul fluidizat pentru a produce acrilonitril, caracterizat prin aceea că cuprinde introducerea unei cantități adiționale de gaz ce conține oxigen substanțial fără nici un compus oxigenat în porțiunea superioară a reactorului cu pat fluidizat într-un punct în care oxigenul adițional nu afectează absolut în nici o măsură reacția hidrocarburii, a amoniacului și a gazului conținând oxigen, pentru producerea acrilonitrilului dar reacționează cu cel puțin o parte din amoniacul nereacționat prezent în reactor pentru a se reduce cantitatea de amoniac liber prezent în efluentul reactorului care se evacuează din acest reactor, trecerea efluentului din reactor conținând acrilonitril într-α coloană de răcire pentru răcirea efluentului reactorului cu apă pentru a extrage impuritățile nedorite, (amoniacul nereacționat și sulfatul de amoniu), recuperarea acrilonitrilului din coloana de răcire, în timpul acestor operații în reactor nu este prezentă nici o cantitate importantă de compuși oxigenați ca acizii carboxilici, cetonele, alcoolii, esterii sau amestecurile lor, injecția de gaz conținând oxigen în porțiunea superioară a reactorului este o injecție curentă a unei cantități adiționale de oxigen în reactor deasupra cantității adăugate la porțiunea inferioară a reactorului în timpul condițiilor de operare normale pentru producerea acrilo20 nitrilului, dacă aceste condiții de operare normală necesită un raport aer/propilenă de 9,5/1 la baza reactorului, acest raport poate fi menținut în timpul injectării oxigenului adițional în reactor într-un loc din porțiunea superioară a reactorului.
2. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că gazul ce conține oxigen este aerul.
3. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că punctul în care se injectează gazul conținând oxigen adițional în reactor este deasupra a cel puțin 50 % din Înălțimea calculată a patului catalitic fluidizat expandat.
4. Procedeu conform revendicării
3, caracterizat prin aceea că punctul de injectare a gazului conținând oxigen adițional este deasupra a cel puțin 70 % din Înălțimea calculată a patului catalitic expandat.
5. Procedeu conform revendicării
4, caracterizat prin aceea că punctul de injectare a gazului conținând oxigen adițional este deasupra a cel puțin 90 % din înălțimea calculată a patului cu catalizator expandat.
6. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că gazul conținând oxigen adițional injectat în reactor este suficient pentru a reacționa cu cel puțin 15 % din amoniacul nereacționat.
7. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că gazul conținând oxigen adițional injectat în reactor este suficient pentru a reacționa cu cel puțin 25 % din amoniacul nereacționat.
8. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că gazul conținând oxigen adițional injectat în reactor este suficient pentru a reacționa cu cel puțin 40 % din amoniacul nereacționat.
9. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că sus-numita hidrocarbura este propilenă.
10. Procedeu de producere a acrilonitrilului care cuprinde introducerea amoniacului, a unui gaz care conține oxigen și a unei hidrocarburi selectate din grupul
RO 113344 Bl
Ξ1 constând din propilenă și propan în porțiunea inferioară a unui reactor cu pat fluidizat ce conține un catalizator în pat fluidizat de amoxidare pentru a reacționa în prezența acestui catalizator pentru a se produce acrilonitril, caracterizat prin aceea că cuprinde introducerea unei cantități adiționale de gaz conținând oxigen în absența oricărui compus oxigenat în porțiunea superioară a reactorului cu pat fluidizat într-un punct în care oxigenul nu afectează deloc reacția dintre hidrocarbură, amoniac și gazul conținând oxigen pentru a produce acrilonitril, dar reacționează cu cel puțin o porțiune din amoniacul nereacționat prezent în reactor pentru a reduce cantitatea de amoniac ce iese din reactor, în timpul acestor operații nu este prezentă nici o cantitate importantă de compuși oxigenați ca acizii carbaxilici, cetonele, alcoolii, esterii și amestecurile lor, injecția de gaz conținând oxigen în porțiunea superioară a reactorului este o injecție curentă a unei cantități adiționale de oxigen în reactor deasupra cantității adăugate la porțiunea inferioară a reactorului în timpul condițiilor de operare normală pentru producerea acrilonitrilului, dacă aceste condiții de operare normală necesită un raport aer/propilenă de 9,5/i la baza reactorului, acest raport poate fi menținut în timpul injectării oxigenului adiționat în reactor întrun loc din porțiunea superioară a reactorului.
11. Procedeu conform revendicării 10, caracterizat prin aceea că gazul conținând oxigen adițional este injectat în porțiunea superioară a reactorului, într-un loc deasupra a cel puțin 70 % din înălțimea calculată a patului catalitic fluidizat expandat.
12. Procedeu conform revendicării 10, caracterizat prin aceea că gazul conținând oxigen adițional este injectat în porțiunea superioară a reactorului cu pat fluidizat, într-un loc deasupra a cel puțin □O % din Înălțimea calculată a patului catalitic fluidizat expandat.
13. Procedeu conform revendicării 10, caracterizat prin aceea că gazul conținând oxigen adițional este injectat în porțiunea superioară a reactorului cu pat fluidizat, într-un loc deasupra a cel puțin 90 % din Înălțimea calculată a patului catalitic fluidizat expandat.
14. Procedeu conform revendicării 10, caracterizat prin aceea că gazul conținând oxigen adițional injectat în reactor este suficient pentru a reacționa cu cel puțin 15 % din amoniacul nereacționat.
15. Procedeu conform revendicării 10, caracterizat prin aceea că cantitatea de gaz conținând oxigen adițional injectat în reactor este suficientă pentru a reacționa cu cel puțin 25 % din amoniacul nereacționat.
16. Procedeu conform revendicării 10, caracterizat prin aceea că cantitatea de gaz conținând oxigen adițional injectat în reactor este suficientă pentru a reacționa cu cel puțin 40 % din amoniacul nereacționat.
17. Procedeu conform revendicării 10, caracterizat prin aceea că numita hidrocarbură este propilenă.
18. Procedeu de reducere a cantității de amoniac nereacționat ce iese din reactor în timpul fabricării acrilonitrilului, care cuprinde introducerea într-o porțiune inferioară a reactorului cu pat fluidizat, a unui gaz conținând oxigen și a unei hidrocarburi aleasă dintr-un grup constând din propilenă și propan, pentru a reacționa în prezența unui catalizator în pat fluidizat pentru a se produce acrilonitril, caracterizat prin aceea că cuprinde
RO 113344 Bl introducerea unei cantități adiționale de gaz conținând oxigen în porțiunea superioară a reactorului cu pat fluidizat, într-un punct în care oxigenul adițional nu afectează în mod substanțial reacția de producere a acrilonitriluluî, dar reacționează cu cel puțin o parte din amoniacul nereacționat prezent în reactor, pentru a reduce cantitatea de amoniac liber prezent în efluentul din reactor ce iese din acest reactor, trecerea efluentului din reactor conținând acrilonitril printr-o coloană de răcire pentru a răci efluentul din reactor cu apă, și a recupera acrilanitrilul din coloana de răcire și a îndepărta impuritățile nedorite cum sunt amoniacul nereacționat și sulfatul de amoniu.
RO95-01414A 1994-08-10 1995-08-01 Procedeu de reducere a materialului rezidual in timpul fabricarii acrilonitrilului RO113344B1 (ro)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US08/288,118 US5466857A (en) 1994-08-10 1994-08-10 Process for reduction of waste material during manufacture of acrylonitrile

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO113344B1 true RO113344B1 (ro) 1998-06-30

Family

ID=23105814

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO95-01414A RO113344B1 (ro) 1994-08-10 1995-08-01 Procedeu de reducere a materialului rezidual in timpul fabricarii acrilonitrilului

Country Status (14)

Country Link
US (1) US5466857A (ro)
EP (1) EP0696579B1 (ro)
JP (1) JPH0892189A (ro)
KR (1) KR960007550A (ro)
CN (1) CN1047165C (ro)
BG (1) BG62926B1 (ro)
BR (1) BR9503515A (ro)
DE (1) DE69516058T2 (ro)
ES (1) ES2144100T3 (ro)
RO (1) RO113344B1 (ro)
RU (1) RU2154632C2 (ro)
TR (1) TR199500886A2 (ro)
TW (1) TW301646B (ro)
ZA (1) ZA954931B (ro)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5646305A (en) * 1995-12-27 1997-07-08 Praxair Technology, Inc. Oxygen enrichment process for air based gas phase oxidations which use metal oxide redox catalysts
US5886118C1 (en) * 1997-04-14 2001-02-20 Univ Case Western Reserve Process for polymerizing acrylonitrile
CN1055916C (zh) * 1997-06-06 2000-08-30 中国石油化工总公司 烃类氨氧化流化床反应器
CN1056601C (zh) * 1997-06-06 2000-09-20 中国石油化工总公司 丙烯腈生产工艺
CN1055917C (zh) * 1997-06-06 2000-08-30 中国石油化工总公司 丙烯腈吸收塔
US5883281A (en) * 1997-07-25 1999-03-16 Praxair Technology, Inc. Oxygen addition to reduce inerts in an acrylonitrile reactor
US6197855B1 (en) 1998-09-29 2001-03-06 Solutia Inc. Nucleation of Polyamides in the presence of hypophosphite
US6413485B2 (en) * 1999-05-27 2002-07-02 The Standard Oil Company Ammoxidation of a mixture of ketones to acetonitrile and HCN
US6358483B1 (en) 1999-07-13 2002-03-19 The Standard Oil Company Sparger for oxygen injection into a fluid bed reactor
US6262290B1 (en) 2000-08-07 2001-07-17 The Standard Oil Company Amelioration of ammonia breakthrough in an alkane ammoxidation process
US6743400B2 (en) * 2001-03-21 2004-06-01 The Boc Group, Inc. Sparger configuration for fluidized bed hydrocarbon partial oxidation reactors
KR20180100178A (ko) 2016-01-09 2018-09-07 어센드 퍼포먼스 머티리얼즈 오퍼레이션즈 엘엘씨 아크릴로나이트릴 반응기 공급 스트림에서 사이안화 수소의 직접 제조를 위한 촉매 조성물 및 공정

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3642930A (en) 1968-12-30 1972-02-15 Standard Oil Co Ohio Process for the manufacture of isoprene from isoamylenes and methyl butanols and catalyst therefor
NL143415B (nl) 1972-09-04 1974-10-15 Briefhouder En Papierwarenfab Kast of houder met een uittrekbare lade en een langs het boveneind draaibare afsluitklep.
US3911089A (en) * 1972-10-06 1975-10-07 Sumitomo Chemical Co Process for preparing hydrogen cyanide
IL48991A (en) * 1975-03-18 1978-04-30 Sun Ventures Inc Ammoxidation process
JPS5335232A (en) 1976-09-14 1978-04-01 Kiyonori Kikutake Method of building collective dwelling house
JPS548655A (en) 1977-06-23 1979-01-23 Mitsubishi Paper Mills Ltd Method of curing gelatin
JPS5487474A (en) * 1977-12-23 1979-07-11 Nec Corp Semiconductor device
US4485079A (en) * 1981-12-18 1984-11-27 The Standard Oil Company Ammoxidation of methanol to produce hydrogen cyanide
US4873215A (en) * 1986-10-15 1989-10-10 The Standard Oil Company Catalyst for ammoxidation of paraffins
CN1023382C (zh) * 1987-03-14 1994-01-05 中国石油化工总公司 一种流化床反应器
US4877764A (en) 1987-04-20 1989-10-31 The Standard Oil Company Catalyst system for ammoxidation of paraffins
US5288473A (en) * 1992-10-09 1994-02-22 The Standard Oil Company Process for elimination of waste material during manufacture of acrylonitrile
US10475293B2 (en) 2017-12-11 2019-11-12 Igt Gaming system and method for redistributing funds amongst players of skill games

Also Published As

Publication number Publication date
EP0696579B1 (en) 2000-04-05
TW301646B (ro) 1997-04-01
ES2144100T3 (es) 2000-06-01
EP0696579A1 (en) 1996-02-14
TR199500886A2 (tr) 1996-06-21
RU2154632C2 (ru) 2000-08-20
BG62926B1 (bg) 2000-11-30
BG99815A (bg) 1996-04-30
DE69516058T2 (de) 2000-08-31
KR960007550A (ko) 1996-03-22
ZA954931B (en) 1996-02-07
BR9503515A (pt) 1996-06-04
JPH0892189A (ja) 1996-04-09
DE69516058D1 (de) 2000-05-11
CN1122798A (zh) 1996-05-22
CN1047165C (zh) 1999-12-08
US5466857A (en) 1995-11-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO113344B1 (ro) Procedeu de reducere a materialului rezidual in timpul fabricarii acrilonitrilului
AU613412B2 (en) Process for the production of nitriles and anhydrides
KR100419761B1 (ko) 통합암모니아/요소플랜트및그작업의통합방법
RO113343B1 (ro) Procedeu de reducere a materialului rezidual in timpul fabricarii acrilonitrilului
MXPA06007869A (es) Proceso para la purificacion de nitrilos olefinicamente insaturados.
RU2494092C2 (ru) Улучшенный способ совместного получения акрилонитрила и циановодорода
CN1107462A (zh) 制备c1—c4烷基亚硝酸酯的方法
RU2094423C1 (ru) Способ окисления этана в уксусную кислоту
US4119673A (en) Manufacture of concentrated aqueous solutions of formaldehyde
RO121093B1 (ro) Procedeu de recuperare a nitrililor cu nesaturareolefinică
EP0938469B1 (en) Process for purifying acrylonitrile
EP0325446B1 (en) Impurity removal from carbon monoxide and/or hydrogen-containing streams
RU95113153A (ru) Способ уменьшения количества непрореагировавшего аммиака, выходящего из реактора в процессе получения акрилонитрила, способ получения акрилонитрила
US6397599B1 (en) Method for producing ethylene oxide by directly oxidizing ethylene with air or oxygen
US6860971B2 (en) Process for recovery of olefinically unsaturated nitriles
US20040222078A1 (en) Recycle of condensed quench overheads in a process for purifying acrylonitrile
US3421854A (en) Manufacture of nitrogen tetroxide
CN113727963A (zh) 尿素合成方法
CN111116335A (zh) 丙烯醛或甲基丙烯醛的制备方法及其装置
RO113342B1 (ro) Procedeu de eliminare a materialului rezidual în timpul fabricării acrilonitrilului
JPS60188357A (ja) オレフイン系不飽和ニトリル類製造のためのアンモキシデ−シヨン法
KR19990014083A (ko) 암모산화 제품의 수율을 증가시키기 위한 방법
RO120908B1 (ro) Procedeu pentru recuperarea acrilonitrilului sau a metacrilonitrilului