RO112802B1 - Compozitie erbicida si metoda de control al plantelor daunatoare - Google Patents
Compozitie erbicida si metoda de control al plantelor daunatoare Download PDFInfo
- Publication number
- RO112802B1 RO112802B1 RO93-01185A RO9301185A RO112802B1 RO 112802 B1 RO112802 B1 RO 112802B1 RO 9301185 A RO9301185 A RO 9301185A RO 112802 B1 RO112802 B1 RO 112802B1
- Authority
- RO
- Romania
- Prior art keywords
- isoproturon
- weight
- flurtamone
- flurtamon
- harmful plants
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A01—AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
- A01N—PRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
- A01N47/00—Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing organic compounds containing a carbon atom not being member of a ring and having no bond to a carbon or hydrogen atom, e.g. derivatives of carbonic acid
- A01N47/08—Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing organic compounds containing a carbon atom not being member of a ring and having no bond to a carbon or hydrogen atom, e.g. derivatives of carbonic acid the carbon atom having one or more single bonds to nitrogen atoms
- A01N47/28—Ureas or thioureas containing the groups >N—CO—N< or >N—CS—N<
- A01N47/30—Derivatives containing the group >N—CO—N aryl or >N—CS—N—aryl
Landscapes
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Agronomy & Crop Science (AREA)
- Pest Control & Pesticides (AREA)
- Plant Pathology (AREA)
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Dentistry (AREA)
- General Health & Medical Sciences (AREA)
- Wood Science & Technology (AREA)
- Zoology (AREA)
- Environmental Sciences (AREA)
- Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
- Pyrrole Compounds (AREA)
- Epoxy Compounds (AREA)
Description
Invenția de față se referă la o compoziție erbicidă și la o metodă de control a plantelor dăunătoare.
Flurtamona este un erbicid selectiv bine cunoscut care este descris în U.S.Patent No 4568376 și în Pesticide Manual 9 th edition ( British Crop Protection Council ), recomandat pentru controlul unui număr mare de ierburi și specii de plante dăunătoare cu frunza lată, ca, de exemplu, bumbacul, arahidele, sorgul și floarea-soarelui, prin aplicare pre-emergentă și post-emergentă.
Izoproturonul este, de asemenea, cunoscut ca un erbicid selectiv , descris în Pesticide Manual 9 th edition, recomandat pentru controlul unui număr mare de ierburi și plante dăunătoare cu frunza lată, din specii de secară, grâu sau orz.
Cu toate acestea, anumite specii individuale de plante dăunătoare constituie o problema serioasă și acestea sunt insuficient controlate, fie de flurtamona, fie doar de izoproturon. Astfel, Galium aparine, Veronica persica și Veronica hederifolia trebuie să fie mai bine controlate.
Ca rezultat al cercetării și experimentării, s-a descoperit că, utilizarea izoproturonului în combinație cu flurtamona extinde spectrul activității erbicide, incluzând astfel controlul speciilor de Galium aparine, Veronica persica și Veronica hederifolia. De aceea, această combinație reprezintă un progres tehnologic important. Termenul de combinație este utilizat în această invenție cu referire la combinația dintre flurtamona și izoproturon.
în mod surprinzător, s-a descoperit că activitatea erbicidă combinată dintre flurtamona și izoproturon, pentru controlul anumitor specii de plante dăunătoare, este mai mare decât cea așteptată, fără □ creștere intolerabilă a fitotoxicității culturilor, când se aplică, de exemplu, la anumite specii de plante dăunătoare in faza de post-emergență timpurie. De exemplu, activitatea erbicidă a flurtamonei cu izoproturonul prezintă un grad de sinergism ne2 așteptat așa cum s-a definit de către Limpel, L.E.P.H.Schuldt and D.Lamont 1962, I.Proc. NEWCC 16,48-53, utilizând formula :
E = X + Y - XY/1OO în care, E = inhibiția procentuală așteptată, a dezvoltării, printr-un amestec de două erbicide A și B la doze definite.
X= procentul de inhibiție a dezvoltării de către erbicidul A în doze definite.
Y= procentul de inhibiție a dezvoltării de către erbicidul B în doze definite.
Atunci când procentajul de inhibiție observat prin amestec este mai mare decât valoarea E așteptată, utilizând formula de mai sus, combinația este sinergetică.
Un sinergism remarcabil asupra speciilor de Galium aparine, Veronica persica și Veronica hederifolia determină o îmbunătățire a siguranței în controlul acestor plante dăunătoare cu competitivitate severă în multe specii de culturi, care conduce la o considerabilă reducere a cantității de ingredient activ necesar pentru controlul plantelor dăunătoare.
Problema tehnică pe care o rezolvă compoziția erbicidă și metoda de control a plantelor dăunătoare, conform invenției, constă în prevenirea următoarelor :
1) scăderea randamentului, prin competiție și/sau dificultățile de recoltare ,
2) contaminare culturii care duce la dificultăți de păstrare și curățire,
3) returnarea în sol a semințelor de plante nedorite.
în conformitate cu cele de mai sus, invenția de față prevede o nouă compoziție cuprinzând o nouă cantitate efectivă erbicidă [de exemplu, o cantitate efectivă erbicidă sinergetică) de: a) flurtamona și b) izoproturon, în asociere cu un diluant sau un vehicul acceptabil ca erbicid și/ sau un agent tensio-activ, având în vedere ca această compoziție
RO 112802 Bl să cuprindă în continuare, un singur erbicid, acest singur erbicid să nu fie N(2,4-difluorofenil) -2-(3-(trifluorometil ) fenoxi)-3-piridincarboxamida, de exemplu, diflufenicanul.
Aceste compoziții pot fi utilizate ca erbicide într-un spectru larg în ceea ce privesc dozele (a:b) dependent de cultura care trebuie să fie tratată, de plantele dăunătoare prezente și de populația acestora, de compozițiile utilizate, sincronizarea tratamentului, de condițiile climatice și edafice și de proporția de doze a (a , b) necesară pentru obținerea unui nivel satisfăcător pentru controlul plantelor dăunătoare, nefiind necesară în totalitate plantelor libere. Atunci când se efectuează aplicarea pe o suprafața de culturi în dezvoltare, gradul de aplicare va fi suficient pentru controlul dezvoltării plantelor dăunătoare, fără a cauza o stricăciune permanentă, substanțială culturii.
Se utilizează, în general, compoziții în care gradul (a: b) este de la 1:72 la 1:0,2 greutate / greutate, de preferință, de la 1 :5O la 1 : 0,2 greutate/greutate.
în afară de cazurile în care este menționat altfel, procentajele și proporțiile care apar în specificație sunt date în greutate.
în general, ingredientele active sunt dispersate omogen în alte componente citate mai departe, cum ar fi, de exemplu, diluanții sau vehiculele și/ sau agenții tensio-activi.
Termenul de compoziție erbicidă este utilizat într-un sens larg, pentru a include nu numai compozițiile care sunt gata de utilizare ca erbicide, dar și concentrația la care trebuie să fie diluate înainte de utilizare. De preferință, compozițiile conțin de la 0,05 până la 90% în greutate flurtamonă și izoproturon.
Compoziția erbicidă poate să conțină vehicule și agenți tensioactivi solizi și lichizi (de exemplu apă, dispersanți sau emulgatori fie singuri, fie în combinație). Agenții tensioactivi care pot fi prezenți în compoziția erbicidă, conform invenției, pot fi de tip ionic sau de tip neionic, de exemplu, sulforicinooleații, derivații cuaternari de amoniu, produsele pe bază de condensați de oxid de etilenă cu nonilfenolii sau cu octilfenolii acidului carboxilic ai anhidrosorbitolilor care au fost transformați în produse solubile prin esterificarea grupărilor hidroxilice libere prin condensare cu oxizi de etilenă, săruri alcaline și săruri de metale alcaline ai esterilor acidului sulfuric și acizilor sulfonici, cum sunt: dinonil sodiu sulfosuccinații, și dioctil sodiu sulfosuccinații și sărurile de metale alcaline și alcalino pământoase ai derivaților de acizi sulfonici cu greutate moleculară ridicată cum ar fi, de exemplu, lignosulfonații de sodiu și lignosulfonații de calciu. Ca exemple de diluanți sau vehicule convenabile se pot da silicatul de aluminiu, talcul, magnezia calcinată, kieselgurul, fosfatul tricalcic, pulberea de plută, cărbunele negru absorbant și argilele cum sunt caolinul și bentonita.
Ca exemple de diluanți lichizi convenabili se pot da apa, acetofenona, ciclohexanona, izoforonul, toluenul, xilenul și uleiurile minerale, animale și vegetale (acești diluanți putând fi utilizați singuri sau în combinație).
Compoziția erbicidă, conform invenției, poate conține, de asemenea, dacă se dorește, adjuvanți convenabili cum ar fi agenții adezivi, coloizii protectori, agenții de îngroșare, agenții de penetrare, agenții de stabilizare, agenții anti-aglutinanți și inhibitorii de coroziune. Acești adjuvanți pot să servească așadar ca vehicule sau diluanți.
Compozițiile preferate, conform invenției, sunt pulberile umectabile sau granulele dispersabile în apă. Cele mai preferate compoziții erbicide sunt concentratele de suspensii apoase. Pulberile umectabile (sau pulberile pentru pulverizare] conțin de obicei de la 20 până la 95 % de combinație și acestea pot conține de obicei în plus față de vehicul solid, de la O până la 5 % din agentul de umectare, de la 3 la 10 % din agentul de dispersare și dacă este necesar, de la O la 10 % dintr-unul sau din mai mulți agenți de stabilizare și/sau alți aditivi
RO 112802 Bl cum ar, fi de exempul, agenții de penetrare, adezivii sau agenții anti-aglutinanți și coloranții. Concentratele sub formă de suspensii apoase, care sunt aplicabile prin pulverizare sunt preparate astfel, ca să se obțină un produs fluid stabil, (prin măcinare fină] care să nu depoziteze și aceste produse conțin de obicei de la 10 până la 75 % din combinație, de la 0,5 până la 15 % din agenții tensioactivi, de la 0,1 până la 10 % din agenții tixotropici, de la O până la 10 % din aditivii corespunzători cum ar fi, de exemplu, antispumanții, inhibitorii de coroziune, agenții de stabilizare și apă sau un lichid organic în care substanța activă este greu solubilă sau insolubilă. Unele substațe solide organice sau săruri anorganice pot fi dizolvate în vederea prevenirii sedimentării sau ca anticongelant pentru apă.
Compozițiile erbicide, conform invenției, pot cuprinde deci flurtamonă și izoproturon în asociere cu, și de preferință, dispersate în , unul sau mai mulți compuși activi ca pesticide, având în vedere că atunci când compoziția erbicidă cuprinde un singur alt pesticid activ, acest singur compus să nu fie diflufenican și dacă se dorește unul sau mai mulți diluanți, sau vehicule acceptabile , compatibile ca pesticide.
Compozițiile erbicide preferate, conform invenției, care conțin flurtamonă și izoproturon in asociere cu alte pesticide, de exemplu, clortoluronul sau izoxabenul (care sunt, în special, utilizați atunci când compoziția erbicidă trebuie să fie aplicată la locul de cultură a cerealelor].
Compozițiile, conform invenției, pot fi preparate sub forma unui articol de manufactură cuprinzând flurtamonă și izoproturon și opțional alți compuși activi ca pesticide așa cum s-a menționat mai înainte, de preferință, un concentrat erbicid care trebuie diluat înainte de utilizare, cuprinzând flurtamonă și izoproturonul într-un container și instrucțiunile fizice asociate cu containerul amintit, în care se menționează modul în care flurtamona și izoproturonul sau compoziția erbicidă conținute în acest container, trebuie utilizate pentru controlul dezvoltării plantelor dăunătoare. Aceste containere vor fi în mod normal de tipul celor utilizate convențional pentru păstrarea substanțelor chimice și a compozițiilor erbicide concentrate, care sunt produse solide sau lichide la temperaturile ambiante normale, de exemplu, sub formă de bidoane sau canistre din material plastic sau din metal (care trebuie să fie lăcuite la interior] , flacoane de sticlă și din materiale plastice și atunci când conținutul containerului este solid, de exemplu, în cazul unei compoziții erbicide granulare, se utilizează cutii, de exemplu, din carton, materiale plastice, metal sau saci. Aceste containere vor fi în mod normal de o capacitate suficientă, pentru a conține cantități suficiente din ingredientele active sau din compozițiile erbicide, pentru tratarea a cel puțin un hectar de teren, pentru controlul dezvoltării plantelor dăunătoare, dar nu se va depăși o dimensiune care este convenabilă pentru modele convenționale de manipulare. Instrucțiunile vor fi asociate fizic cu aceste containere, de exemplu, prin imprimare directă pe ambalaj sau pe prospect sau pe etichete fixate direct pe ambalaj. Se va indica în mod normal ca , după diluare, când este necesar, conținutul containerului trebuie aplicat pentru controlul dezvoltării plantelor dăunătoare la proporții de aplicare de la 50 g până la 200 g de flurtamonă și de la 400 g până la 3600 g de izoproturon per hectar , în modul și pentru scopul descris mai înainte.
Compoziția erbicidă, conform invenției, cuprinde o cantitate efectivă erbicidă sinergetică de (a) flurtamonăși (b] izoproturon, sub forma unui preparat combinat pentru utilizare simultană, separată sau secvențială la locul dezvoltării plantelor, menționând ca in cazul în care compoziția conține un singur erbicid , acel erbicid să fie diferit de diflufenican.
Metodă pentru controlul dezvoltării plantelor dăunătoare la locul lor de dezvoltare cuprinde aplicarea în acest loc
RO 112802 Bl a unei cantități efective erbicide sinergetice, conform invenției.
Aplicarea se efectuează, în general, în proporții de 50 până la 400 g/ ha (a) (de exemplu, 50 până la 100 g/ha sau 150 până la 400 g/ ha )și de 400 până la 3600 g/ ha din (b) (de exemplu, de la 500 până la 2500 g / ha ) în proporțiile de la 1:72 până la 1:1 greutate / greutate din (a : b) ( de exemplu, 1:50 până la 1:5 sau 1:24 până la 1:1 greutate /greutate ] .
în metoda, conform invenției, aplicarea erbicidelor pentru controlul plantelor dăunătoare în culturile de cereale care sunt semănate toamna, se preferă pentru culturile de grâu de iarnă sau orz de iarnă. De preferință, combinația celor două produse erbicide este aplicată în perioada de pre-emergență sau în perioada de post-emergență timpurie.
Flurtamona și izoproturonul în combinație pot fi utilizate pentru controlul dezvoltării plantelor dăunătoare , în special, cele indicate mai departe prin aplicarea pre-emergentă sau aplicarea post-emergentă în livezile stabilite și pe alte suprafețe de dezvoltare a pomilor, de exemplu, în păduri, în parcuri, zăvoaie și în plantațiile de trestie de zahăr, în plantațiile cu palmieri de ulei și arbori de cauciuc. Pentru acest scop, compoziția erbicidă poate fi aplicată de o manieră direcțională sau nedirecțională (de exemplu, prin pulverizare direcțională sau pulverizare nedirecțională) pe plantele dăunătoare sau pe solul în care aceste plante dăunătoare sunt așteptate să apară, înainte sau după plantarea pomilor sau plantațiilor, gradele de aplicare fiind cuprinse între 250 g și 1000 g de flurtamonă și de la 400 g până la 3600 g de izoproturon per hectar.
Flurtamona și izoproturonul în combinație pot așadar să fie utilizați pentru controlul plantelor dăunătoare , în special, in cazul celor indicate mai departe , la locurile care nu sunt suprafețe de dezvoltare a culturilor, dar în care controlul plantelor dăunătoare este absolut dorit. Exemple de astfel de suprafețe în care nu se dezvoltă culturile includ aerodromurile, zonele industriale, zonele de cale ferată, zonele însoțitoare de drumuri, zonele de pe marginile râurilorși alte zone de irigații și cursuri de apă, tufișurile și pârloagele sau zonele necultivate, în special acolo unde se dorește să se efectueze controlul dezvoltării plantelor dăunătoare în vederea reducerii riscului de incendiu. Atunci când compoziția este utilizată pentru astfel de scopuri în care efectul erbicid total este în mod frecvent dorit, compușii activi sunt în mod normal aplicați în proporții de dozare mai mari decât cele utilizate în suprafețele de dezvoltare a culturilor pe suprafețe, așa cum s-a descris mai înainte. Dozajul precis va depinde de natura vegetației tratate și de efectul cercetat. Aplicarea pre-emergentă sau aplicarea post-emergentă întrun mod direcțional sau nedirecțional (de exemplu, prin pulverizare direcțională sau nedirecțională ) în proporții de aplicare de la 500 g până la 2000 g de flurtamona și de la 2 kg până la 10 kg de izoproturon per hectar, sunt doze convenabile pentru acest scop.
Prin termenul de aplicare preemergentă se înțelege aplicarea pe solul în care sunt prezente semințele sau răsadurile acestor plante înainte de preemergență pentru plantele dăunătoare care au apărut la suprafața solului. Prin termenul de aplicare post-emergentă se înțelege aplicarea pe porțiunile aeriene sau pe porțiunile expuse ale plantelor dăunătoare care au apărut la suprafața solului. Prin termenul de aplicare post-emergență timpurie se înțelege aplicarea la părțile aeriene sau pe porțiunile expuse ale plantelor dăunătoare care au apărut la suprafața solului și sunt între stadiul de apariție a cotiledoanelor și stadiul doi până la stadiul trei de înfrunzire ( stadiul patru sau trei de verticil ) ca dezvoltare. Prin termenul de activitate foliară se înțelege activitatea erbicidă produsă prin aplicarea pe porțiunile aeriene expuse ale plantelor dăunătoare care au apărut la suprafața solului. Prin termenul de activitate reziduală se înțelege activitatea erbicidă
RO 112802 Bl produsă prin aplicarea pe solul în care sunt prezente semințele sau lăstarii plantelor dăunătoare înainte de perioada de emergență a plantelor dăunătoare deasupra solului, astfel se controlează prezența lăstarilor la timpul de aplicare sau care germinează ulterior aplicării, din semințele prezente in sol. Aceste plante dăunătoare care pot fi controlate prin această metodă, sunt următoarele : plantele cu frunze late de exemplu Abution theophrasti, Amaranthus retroflexus, Bidens pilosa, Chenopodium album, Galium aparine, Ipomea species, de exemplu Ipomea purpurea, Lamium purpureum, Matricaria inodora, Sesbania exalta, Sinapis arvenis, Solanum nigrum, Stellaria media, Veronica hederifolia, Veronica persica, Viola arvensisși Xanthium strumarium și ierburi dăunătoare ca de exemplu Alopecurus myosuroides, Avena fatua, Digitaria sanguinalis, Echinochloa crusgalli, Eleusine indica, Lolium multiflorum, Setaria viridis și Sorghum halepense și plante de rogoz ca de exemplu Cyperus esculentus, Cyperus iria și Cyperus rotundus și Eleocharis acicularis. Datorită persistenței flurtamonei și izoproturonului metoda, conform invenției, poate fi practicată prin aplicarea la perioade de timp separate a formulelor separate. Conform cu practica uzuală, un amestec în rezervor poate fi preparat înainte de utilizare, prin combinarea de formule separate de componente erbicide individuale.
Compoziția erbicidă, conform invenției, prezintă avantajul că oferă, atât o activitate foliară, cât și o activitate reziduală și în consecință compozițiile pot fi utilizate o perioadă de timp îndelungată de dezvoltare a culturilor, de exemplu, de la perioada de pre-emergență a culturilor care se dezvoltă, până la perioada de post-emergență a dezvoltării plantelor dăunătoareși perioada de dezvoltare post-emergentă a culturilor.
Metoda, conform invenției, pre zintă avantajul ca poate fi utilizată pentru controlul unui spectru foarte larg de plante dăunătoare anuale cu frunza lată și ierburi dăunătoare din cereale, de exemplu, din culturile de grâu, orz și secară, fără a avea loc o stricăciune permanentă semnificativă a culturilor.
Se dau, în continuare, câteva exemple de realizare, a compoziției erbicide și a metodei, conform invenției.
Procedeul experimental. Flurtamona și Izoproturonul.
Experimente efectuate în fazele de post emergență timpurie a plantelor dăunătoare de diferite specii s-au desfășurat la ferma de cercetare de la Essexîn Anglia. 0 formulă cuprinde flurtamona și izoproturonul (sub formă de concentrat de suspensie apoasă] care se dizolvă în apă pentru a se obține o soluție de 650 ml care conține o concentrație de ingrediente active. Flurtamona (sub forma de granule dispersate in apă] și izoproturonul (sub formă de concentrat de suspensie apoasă] sunt cântărite individual și dizolvate în apă pentru a se obține 650 ml de soluție cu o concentrație corespunzătoare de ingredient activ. Fiecare soluție este amestecată și aplicată la volumul de pulverizare de 2311 /ha în parcele de testare de 2 m până la 5 m, cuprinzând speciile plantelor dăunătoare care au fost semănate cu 45 de zile mai înainte, fiind realizate 3 replicații. Parcela de control este pulverizată cu o soluție care conține compusul de testat. Evaluarea vizuală a fitotoxicității a fost efectuată la 198 de zile după însămânțarea speciilor de plante, pentru fiecare dintre aceste specii de plante dăunătoare pe baza comparației cu parcela de control.
Se dă, compoziția următoare, pentru un concentrat de suspensie apoasă.
Exemplul A1. Combinația (125 g/ I flurtamona (500 g/ I și 375 g / I de izoproturon]
RO 112802 Bl
Propilen glicol (anticongelant) | 50 g/l |
Organopolisiloxan ulei (antispumant) | 50 g/l |
Policondensat de oxid de etilen cu alchilfenol | 10 g/l |
Bloc copolimer etopropoxilat alchil fenol | 50 g/l |
Polizaharidă | 1.5 g/l |
1,2-Benzizotiazolin-3-ona | 0.75 g/l |
Apă | 473,75 g/l |
Următoarele tabele prezintă pro- io centajul de control observat la speciile de plante dăunătoare, prin fiecare combinație, cu figura din chenar reprezentând valoarea prevăzută utilizând formula dată de Limpel. 15
Exemplul B1. Experimentul este efectuat după semănarea semințelor plantei Galium aparin.
Izoproturon
Flurtamona
grame/hectar | 0 | 925 |
0 | - | 23 |
325 | 30 | 97(92) |
Exemplul B2. Experimentul este efectuat după semănarea semințelor plantei Veronica hederifolia.
Izoproturon
Flurtamona
grame/hectare | 0 | 925 |
0 | - | 50 |
325 | 37 | 83(68) |
Exemplul B3. Experimentul a fost efectuat după semănarea semințelor plantei Veronica persica.
Izoproturon
-lurtamona
grame/hectar | 0 | 925 |
0 | - | 93 |
325 | 63 | 100(97) |
Referindu-ne la formula dată la începutul descrierii, rezultatele de mai sus demonstrează clar sinergismul obținut prin utilizarea compoziției, conform invenției, în combaterea plantelor Galium aparine, Veronica persica și Veronica hederifolia, care sunt importante specii de plante dăunătoare.
Toate rezultatele prezentate mai înainte sunt obținute prin experimentările efectuate în teren.
Astfel de experimentări reprezintă un test mult mai riguros al proprietăților erbicide față de testele efectuate în seră, unde plantele pentru testare sunt protejate de condițiile variabile la care aceste plante sunt inevitabil supuse în teren deschis. Datorită variabilității condițiilor în testele efectuate în teren, în general, este mult mai dificil să se asigure o prezentare clară a sinergismului, în raport cu testarea efectuată în seră.
Cu toate acestea, amestecurile erbicide care demonstrează sinergismul în cazul testelor efectuate în seră, dacă acestea trebuie să fie de utilitate comercială, trebuie să fie capabile să demonstreze sinergismul în condițiile de teren, de exemplu, în condițiile în care acestea sunt prelevate când sunt utilizate de către fermier.
Rezultatele obținute în exemplele precedente reprezintă o demonstrație clară, în special, a sinergismului în condiții practice.
Claims (12)
- Revendicări1. Compoziție erbicidă constituită dintr-un agent activ în asociere cu un diluant sau cu un vehicul acceptabil caRO 112802 Bl erbicid și/sau cu un agent tensioactiv, caracterizată prin aceea că agentul activ este constituit dintr-un amestec sinergetic format din flurtamona care este 5-(metilamino)-2-fenil-4-[3-trifluoro- 5 metil] fenil)-3-2(H)-furanonă și izoproturon care este 3-(4-izopropilfenil)-1,1- dimetilureea, menționând că atunci când compoziția cuprinde un singur erbicid, acest singur erbicid să fie diferit de N 10 (2,4-difluorfenil)-2-(3-trifluormetil)fenoxi-3piridincarboxamidă, care este diflufenicanul, raportul de flurtamonă : izoproturon este de la 1 : 72 până la 1: 0,2 greutate/greutate. 15
- 2. Compoziție, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că raportul flurtamonă : izoproturon este de la 1:5O până la 1:5 greutate/greutate.
- 3. Compoziție, conform revendi- 20 cării 1, caracterizată prin aceea că raportul flurtamonă : izoproturon este de la 1:24 până la 1:1 greutate/greutate.
- 4. Compoziție, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că se 25 prezintă sub formă de pulbere umectabilă sau de granulă dispersabilă în apă.
- 5. Compoziție, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că se prezintă sub formă de concentrat de 30 suspensie apoasă.
- 6. Compoziție, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că se utilizează simultan, separat sau secvențial la controlul dezvoltării plantelor 35 dăunătoare, în locul de dezvoltare a acestor plante.
- 7. Metodă de control a plantelor dăunătoare, caracterizată prin aceea că se aplică la locul de dezvoltare a plantelor dăunătoare o cantitate efectivă sinergetică din compoziția, conform revendicării 1, și gradul de aplicare a flurtamonei și izoproturonului este de la 50 până la 400 grame pe hectar de flurtamonă și de la 400 până la 3600 grame pe hectar de izoproturon.
- 8. Metodă, conform revendicării 7, caracterizată prin aceea că gradul de aplicare al flurtamonei și izoproturonului este de la 50 la 100 grame la hectar de flurtamonă și de 500 până la 2500 grame la hectar de izoproturon.
- 9. Metodă, conform revendicării 7, caracterizată prin aceea că gradul de aplicare al flurtamonei este de la 150 la 400 grame la hectar.
- 10. Metodă, conform revendicărilor 7-9, caracterizată prin aceea că se aplică pentru controlul plantelor dăunătoare în culturile de cereale semănate toamna.
- 11. Metodă, conform revendicării 7, caracterizată prin aceea că se aplică pre-emergent.
- 12. Metodă, conform revendicărilor 8-10, caracterizată prin aceea că se aplică post-emergent timpuriu.
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
GB929218678A GB9218678D0 (en) | 1992-09-03 | 1992-09-03 | Compositions of herbicides |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
RO112802B1 true RO112802B1 (ro) | 1998-01-30 |
Family
ID=10721351
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
RO93-01185A RO112802B1 (ro) | 1992-09-03 | 1993-09-02 | Compozitie erbicida si metoda de control al plantelor daunatoare |
Country Status (27)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0589245B1 (ro) |
JP (1) | JPH06192016A (ro) |
CN (1) | CN1056034C (ro) |
AT (1) | ATE129606T1 (ro) |
AU (1) | AU659029B2 (ro) |
BG (1) | BG61633B1 (ro) |
CZ (1) | CZ285971B6 (ro) |
DE (1) | DE69300730T2 (ro) |
DK (1) | DK0589245T3 (ro) |
ES (1) | ES2079232T3 (ro) |
FI (1) | FI106839B (ro) |
GB (1) | GB9218678D0 (ro) |
GR (1) | GR3017965T3 (ro) |
HR (1) | HRP931156B1 (ro) |
HU (2) | HU213945B (ro) |
IL (1) | IL106844A (ro) |
MA (1) | MA22963A1 (ro) |
MX (1) | MX9305331A (ro) |
NZ (1) | NZ248571A (ro) |
PL (1) | PL175561B1 (ro) |
RO (1) | RO112802B1 (ro) |
RU (1) | RU2127055C1 (ro) |
SI (1) | SI9300462A (ro) |
SK (2) | SK280309B6 (ro) |
TR (1) | TR26851A (ro) |
UA (1) | UA27773C2 (ro) |
ZA (1) | ZA936102B (ro) |
Families Citing this family (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
PL2048946T3 (pl) * | 2006-08-04 | 2016-06-30 | Basf Se | Niewodne koncentraty substancji czynnych o działaniu chwastobójczym |
CN102972438A (zh) * | 2012-12-17 | 2013-03-20 | 青岛中科润美润滑材料技术有限公司 | 除草组合物 |
CN105472985A (zh) * | 2013-08-30 | 2016-04-06 | 罗门哈斯公司 | 用于干膜保护的环草定化合物和苯基脲除草剂的协同组合 |
CN104521983A (zh) * | 2014-12-22 | 2015-04-22 | 京博农化科技股份有限公司 | 一种苯唑草酮与呋草酮的除草组合物 |
CN113068700A (zh) * | 2017-11-15 | 2021-07-06 | 迈克斯(如东)化工有限公司 | 一种含pds抑制剂的除草剂组合物及其应用 |
Family Cites Families (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
AU570466B2 (en) * | 1983-06-17 | 1988-03-17 | Rhone-Poulenc Agro | 3-oxo-2,3-dihydrofuran derivatives |
US4568376A (en) * | 1984-05-09 | 1986-02-04 | Chevron Research Company | Herbicidal 5-amino-3-oxo-4-(substituted-phenyl)-2,3-dihydrofuran and derivatives thereof |
GR861640B (en) * | 1985-07-02 | 1986-10-24 | May & Baker Ltd | Insecticide method by using diflufenican |
GB9118871D0 (en) * | 1991-09-04 | 1991-10-23 | Rhone Poulenc Agriculture | Herbicidal compositions |
-
1992
- 1992-09-03 GB GB929218678A patent/GB9218678D0/en active Pending
-
1993
- 1993-08-19 ZA ZA936102A patent/ZA936102B/xx unknown
- 1993-08-26 AU AU44900/93A patent/AU659029B2/en not_active Ceased
- 1993-08-27 MA MA23272A patent/MA22963A1/fr unknown
- 1993-08-30 IL IL106844A patent/IL106844A/en not_active IP Right Cessation
- 1993-08-31 BG BG98081A patent/BG61633B1/bg unknown
- 1993-09-01 SK SK932-93A patent/SK280309B6/sk unknown
- 1993-09-01 DE DE69300730T patent/DE69300730T2/de not_active Expired - Fee Related
- 1993-09-01 SK SK931-93A patent/SK280342B6/sk unknown
- 1993-09-01 CZ CZ931805A patent/CZ285971B6/cs not_active IP Right Cessation
- 1993-09-01 PL PL93300253A patent/PL175561B1/pl not_active IP Right Cessation
- 1993-09-01 MX MX9305331A patent/MX9305331A/es not_active IP Right Cessation
- 1993-09-01 ES ES93113958T patent/ES2079232T3/es not_active Expired - Lifetime
- 1993-09-01 DK DK93113958.8T patent/DK0589245T3/da active
- 1993-09-01 AT AT93113958T patent/ATE129606T1/de not_active IP Right Cessation
- 1993-09-01 EP EP93113958A patent/EP0589245B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1993-09-02 RO RO93-01185A patent/RO112802B1/ro unknown
- 1993-09-02 FI FI933848A patent/FI106839B/fi not_active IP Right Cessation
- 1993-09-02 UA UA93004070A patent/UA27773C2/uk unknown
- 1993-09-02 HU HU9302476A patent/HU213945B/hu not_active IP Right Cessation
- 1993-09-02 NZ NZ248571A patent/NZ248571A/en unknown
- 1993-09-02 HU HU9302477A patent/HU214195B/hu not_active IP Right Cessation
- 1993-09-02 RU RU93050540A patent/RU2127055C1/ru not_active IP Right Cessation
- 1993-09-02 HR HR9218678.2A patent/HRP931156B1/xx not_active IP Right Cessation
- 1993-09-02 JP JP5218673A patent/JPH06192016A/ja active Pending
- 1993-09-03 CN CN93116754A patent/CN1056034C/zh not_active Expired - Fee Related
- 1993-09-03 SI SI9300462A patent/SI9300462A/sl not_active IP Right Cessation
- 1993-09-03 TR TR00786/93A patent/TR26851A/xx unknown
-
1995
- 1995-11-03 GR GR950401850T patent/GR3017965T3/el unknown
Also Published As
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
RU2120213C1 (ru) | Гербицидные композиции и способ борьбы с сорняками | |
RU2073437C1 (ru) | Гербицидная композиция и способ подавления роста сорняков | |
RO112802B1 (ro) | Compozitie erbicida si metoda de control al plantelor daunatoare |