RO111360B1 - Procedeu pentru prepararea alchilbenzenilor liniari - Google Patents

Procedeu pentru prepararea alchilbenzenilor liniari Download PDF

Info

Publication number
RO111360B1
RO111360B1 RO93-00109A RO9300109A RO111360B1 RO 111360 B1 RO111360 B1 RO 111360B1 RO 9300109 A RO9300109 A RO 9300109A RO 111360 B1 RO111360 B1 RO 111360B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
olefins
reaction
benzene
products
molar ratio
Prior art date
Application number
RO93-00109A
Other languages
English (en)
Inventor
Cozzi Pierluigi
Giuffrida Giuseppe
Pellizzon Tullio
Radici Pierino
Original Assignee
Enichem Augusta Spa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Enichem Augusta Spa filed Critical Enichem Augusta Spa
Publication of RO111360B1 publication Critical patent/RO111360B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C15/00Cyclic hydrocarbons containing only six-membered aromatic rings as cyclic parts
    • C07C15/02Monocyclic hydrocarbons
    • C07C15/107Monocyclic hydrocarbons having saturated side-chain containing at least six carbon atoms, e.g. detergent alkylates
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C2/00Preparation of hydrocarbons from hydrocarbons containing a smaller number of carbon atoms
    • C07C2/54Preparation of hydrocarbons from hydrocarbons containing a smaller number of carbon atoms by addition of unsaturated hydrocarbons to saturated hydrocarbons or to hydrocarbons containing a six-membered aromatic ring with no unsaturation outside the aromatic ring
    • C07C2/64Addition to a carbon atom of a six-membered aromatic ring
    • C07C2/66Catalytic processes
    • C07C2/68Catalytic processes with halides
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C2527/00Catalysts comprising the elements or compounds of halogens, sulfur, selenium, tellurium, phosphorus or nitrogen; Catalysts comprising carbon compounds
    • C07C2527/06Halogens; Compounds thereof
    • C07C2527/125Compounds comprising a halogen and scandium, yttrium, aluminium, gallium, indium or thallium
    • C07C2527/126Aluminium chloride

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)
  • Detergent Compositions (AREA)
  • Crystals, And After-Treatments Of Crystals (AREA)

Description

Prezenta invenție se referă la un procedeu pentru obținerea alchilbenzenilor liniari, în particular a alchilbenzenilor liniari în care alchilul este constituit dintr-o catenă parafinică liniară, conținând între 7 și 20 atomi de carbon.
Se știe că alchilbenzenii liniari sunt utilizați pe larg pe scară industrială pentru sinteză, prin sulfonare, a agenților de suprafață activi biodegradabili.
Alchilbenzenii având substituentul alchil compus dintr-o catenă parafinică liniară (de obicei identificați prin abrevierea LAB) sunt în mod normal preparați industrial prin clorurarea parafinelor liniare, urmată de alchilarea catalitică a benzenului utilizând parafinele clorurate astfel obținute, în prezența clorurii de aluminiu sau aluminiului pudră, și separarea catalizatorului pentru a obține prin distilare, produsul alchilat. Utilizarea aluminiului pudră în locul clorurii de aluminiu este posibilă datorită faptului că, în timpul reacției dintre clorparafine și benzen, este produs acid clorhidric, care reacționează cu aluminiul pentru a forma clorură de aluminiu și în același timp, acționează drept cocatalizator. Separarea catalizatorului de produsele de alchilare brute poate fi efectuată prin decantare, întrucât în cursul reacției se formează un complex între catalizator și hidrocarburi, denumit în general complex catalitic hidrocarbonat, care este total insolubil în amestecul de reacție.
Acest procedeu prezintă dezavantaje datorate formării unor produse nedorite, ca tetraline și alți compuși ramificați, greu de separat și care, în paralel cu scăderea randamentului în alchilbenzeni liniari, determină de asemenea o scădere a caracterului biodegradabil al agenților activi de suprafață, obținuți după sulfonare. Se mai formează de asemenea cantități considerabile de produse cu punct de fierbere ridicat, care rămâne ca reziduuri ale distilării finale și pot fi numai parțial recirculate în reacția de alchilare.
Se mai cunoaște, de asemenea, obținerea alchilbenzenilor liniari ca o alternativă a alchilării cu clorparafine, prin alchilarea catalitică a benzenului cu n-olefine, în prezența acizilor Lewis drept catalizatori, ca de exemplu, clorură de bor, acidul fluorhidric, acidul sulfuric, anhidrida fosforică, etc. In practica industrială, sunt utilizate în mod normal clorură de aluminiu sau acidul fluorhidric, cel din urmă necesitând utilizarea unor sisteme speciale pentru a garanta siguranța instalației, cu o creștere corespunzătoare a costurilor de producție.
Utilizarea n-olefinelor pentru alchilarea benzenului elimină posibilitatea utilizării aluminiului pudră drept catalizator, acesta fiind un produs mai puțin costisitor și mai ușor de manevrat decât clorură de aluminiu.
Un alt dezavantaj care apare la utilizarea n-olefinelor ca agenți de alchilare constă în dificultatea de a separa catalizatorul consumat de produsele finale. De fapt, contrar procedeului în care sunt utilizate clorparafine, în timpul alchilării, clorură de aluminiu formează un complex catalitic hidrocarbonat care este solubil în amestecul de reacție. Aceasta face necesară existența unei faze ulterioare pentru purificarea amestecului alchilat brut, prin spălarea cu soluții apoase de acid clorhidric și/sâu hidroxid de sodiu, înainte de distilare. Oricât de atent ar fi făcută această purificare, culoarea produsului supus distilării este mult mai închisă decât cea a produsului alchilat obținut din clorparafine. Acest dezavantaj face necesar încă un tratament de decolorare a produselor cu punct de fierbere ridicat obținute ca reziduu de distilare, de obicei reutilizat pentru prepararea de uleiuri de ungere. Necesitatea tratamentului ulterior de decolorare face ca reutilizarea produselor cu punct de fierbere ridicat să fie neconvenabil din punct de vedere economic.
Procedeul conform invenției înlătură dezavantajele menționate, prin aceea că se realizează în următoarea succesiune de etape:
- amestecarea n-olefinelor având între 7 și 20 atomi de carbon, cu clorparafine, având între 7 și 20 atomi de carbon, la un raport molar n-olefine/clorparafine cuprins între 70:30 și 99:1;
- reacția amestecului n-olefine/ clorparafine cu benzen, la un raport molar benzen/( n-olefine/clorparafine] cuprins între 1:1 și 20:1, în prezență de clorură de aluminiu sau pulbere de aluminiu, în cantitate cuprinsă între 0,05 și 4% molare, raportată la cantitatea totală de n-olefine și clorparafine, la o temperatură cuprinsă între 20 și 80°C și la o presiune situată între 1 și 5 kg/cm2 durata de reacție fiind între 5 și 180 min;
- separarea complexului catalitici hidrocarbonat, format în timpul reacției, prin decantare și eventual, cel puțin parțial recirculat, în timp ce produsul alchilat brut este supus, după spălare cu soluții apoase de acizi și/sau alcalii și apoi cu apă până la reacție neutră, distilării fracționate.
Lucrând în condițiile conform inven
RO 111360 Bl ției, s-a constatat că, utilizând un anumit amestec de n-olefine și clorparafine ca agent de alchilare a benzenului, în prezența clorurii de aluminiu sau a aluminiului pudră drept catalizator, este posibilă reducerea semnificativă a formării de subproduse, ca de exemplu tetraline, alchilbenzeni ramificați și produse cu punct de fierbere ridicat, cu avantaje considerabile în ceea ce privește puritatea și liniaritatea produsului final, ca și randamentul total al procedeului. In consecință, prezenta invenție se referă la un procedeu pentru prepararea alchilbenzenilor liniari, în care benzenul reacționează în prezența unui catalizator ales dintre clorură de aluminiu sau aluminiu pudră, cu un amestec, în principal, compus din />olefine având între 7 și 20 atomi de carbon, în care raportul molar n-olefine/clorparafine este cuprins între 79:30 și 99:1. Intr-o formă practică preferată, clorparafinele sunt obținute prin clorurarea parțială a parafinelor corespunzătoare, după cum este descris, de exemplu în brevetul US 3584066. Pentru a obține maximum de randament în monocloroparafine, această clorurare se efectuează cu un raport molar ridicat parafină/clor, și în consecință se obține un amestec de clorparafine și parafine neclorurate. Datorită dificultăților de separare, amestecul este de obicei trimis direct la reactorul de alchilare. Parafinele neclorurate care rămân nemodificate în cursul alchilării, pot fi ulterior recuperate în timpul distilării produselor de alchilare și recirculare în etapa de clorurare, n-olefinele sunt în general preparate, pe scară industrială, prin dehidrogenerarea parafinelor corespunzătoare în prezența catalizatorilor compuși din metale nobile, de exemplu platină pe suport inert, de exemplu alumină. Reacția de dehidrogenare este parțială și în consecință se obține un amestec de olefine și parafine la ieșirea din reactor, și n-olefinele sunt izolate prin intermediul unui procedeu de extracție cu site moleculare.
Unul din procedeele de acest tip, cel mai des utilizate pe scară industrială, se. numește Pacol-OlexR (vezi de exemplu: Handbook al Petroleum Refining Processes, RobertA. Moyers Ed., McGraw, SeparationsLiquide, Kirk-Othmar, Encycloopedia of Chemical Technology, voi. 1, 3 a ed., John Wiley & Sons, New York, 1978; sau de asemenea: R.C. Berg și G.E. lllingworth, Linear Internai Dlefines - A Commercial Intermediate for Detergenta, GED/AID Conferința asupra agenților activi de suprafață, Barcelona, Spania, Mar. 4, 1976). '
Alte procedee industriale, utilizate în general pentru producerea π-olefinelor, includ de exemplu cracarea hidrocarburilor grele și izolarea ulterioară a olefinelor normale prin distilare sau de asemenea oligomerizarea etilenei pentru obținerea de olefine sau olefine interne. In toate cazurile, n-olefinele de uz industrial conțin parafine, izoparafine și/sau aromatice în cantități variabile, dependente de procedeul de fabricare utilizat și variind în general între 0,5 și 5% (procente în greutate).
Diferitele faze ale procedeului prezentei invenții pot fi rezumate, după cum urmează:
- (1) Amestecarea n-olefinelor cu clorparafine, într-un raport molar-n-olefine/ clorparafine situat între 70:30 și 99:1, preferabil între 80:20 și 98:2;
- (2) Reacția amestecului n-olefine/ clorparafine cu benzen, în prezența clorurii de aluminiu sau aluminiului pudră;
- (3) Separarea complexului catalitic hidrocarbonat prin decantare, spălare cu soluții apoase acide și/sau alcaline și apoi cu apă până la neutru și ulterior distilare fracționată.
In etapa (2), cantitatea de catalizator utilizată se situează în general între 0,05 și 4% (moli) față de cantitatea totală de nolefine și cloroparafine, în timp ce raportul molar benzen/[n-olefine-clorparafine) este situat între 1:1 și 20:1, preferabil de 3:1 la 15:1.
Reacția se desfășoară în general la o temperatură situată între 20 și 80°C, sub o presiune între 1 și 5 kg/cm2, timpi de reacție situați între 5 și 180 min, în general.
Procedeul conform invenției prezintă următoarele avantaje;
- utilizarea unui agent de alchilare combinat, determină formarea de subproduse (tetraline, alchilbenzeni ramificați și produse cu punct de fierbere ridicat) într-o cantitate mult mai mică, fie numai n-olefine.
Contrar procedeelor cunoscute care utilizează doar olefine normale, complexul catalitic hidrocarbonat care se formează în cursul procedeului din prezenta invenție este total insolubil în sistemul de reacție, și poate fi de aceea cu ușurință separat prin decantare și poate fi, cel puțin în parte, recirculat. Posibilitatea recirculării complexului cantalitic hidrocarbonat prezintă un avantaj economic major, prin aceea că permite părții de catalizator, încă activ, să fie reutilizat. In plus, * '
RO 111360 Bl clorurâ de aluminiu alimentată (sau aluminiul metalic), necesară pentru a păstra constantă activitatea catalitică, se adaugă sistemului de reacție în prezența complexului catalitic hidrocarbonat reciclat, determinând for- 5 marea unui complex catalic, puternic activ, a cărui reactivitate poate fi controlată cu ușurință pentru garantarea unei anumite stabilități în sistemul de reacție.
Produsele cu puncte de fierbere 10 înalte, obținute ca reziduu al distilării fracționate pot fi, cel puțin în parte, recirculate la etapa de alchilare, într-o astfel de cantitate, încât concentrația acestor produse (cu puncte de fierbere ridicate) în amestecul de 15 reacție să nu depășească 50% din greutatea totală n-olefine/cloroparafine.
Procedeul poate fi discontinuu (în șarje) sau preferabil continuu. Astfel, parafinele prezente atât în cloroparafinele inițiale, 2 0 cât și în n-olefine și care nu sunt modificate la sfârșitul alchilării, pot fi recirculate în etapa de clorurare, cu formarea de noi cloroparafine. Aceasta permite utilizarea de asemenea a n-olefinelor care nu au un grad 2 5 de puritate avansat, cu avantaje economice evidente.
Un alt avantaj legat de procedeul din prezenta invenție derivă din utilizarea alchilbenzenilor liniari drept agenți activi de suprafață. S-a descoperit de fapt că, prezentul procedeu produce alchilbenzeni liniari caracterizați prin valori Culoarea spălării acide (determinată conform metodei ASTM D848-62) deosebit de scăzute și în general, mai scăzute decât cele ale produselor corespunzătoare obținute prin procedeele cunoscute în domeniu. Acesta este un rezultat deosebit de avantajos, deoarece în domeniul detergenților se solicită produse incolore.
In continuare, se prezintă exemple de realizare a procedeului conform invenției fără a-1 limita.
Exemplul 1. 3869 g benzen anhidru și 25,1 g AICI3 anhidră sunt încărcate într-un reactor de oțel de 10 I (înălțime 40 cm, diametru 18 cm], echipat cu agitator și manta termostatată. După 5 min la 2O°C, se adaugă un amestec compus din 837 g nolefine C10-C13 și 1904 g clorparafine, nolefinele provin dintr-o fabrică PacolOlex și au următoarea compoziție (%în greutate):
n - olefine C10 10,06 %;
n - olefine Cn 40,75 %;
n - olefine C12 25,56%;
n - olefine C13 19,64 %;
alte hidrocarburi 3,99%.
Titrul n-olefinei: 96,01%, din care 0,7% sunt diolefine. Clorparafinele au fost obținute prin clorurarea directă a n-parafinelor C10-C13 cu clor gazos la o temperatură de 127...14O°C într-un reactor continuu tubular. Compoziția este următoarea (% în greutate).
n - parafine C10 9,97 %;
n - parafine C^ 36,6 %;
n - parafine C12 22,84 %;
n - parafine C13 19,10 %;
monoclorparafine 12,18 %;
diclorparafine 0,83 %;
clor total 2,43 %.
Rapoartele molare între reactanți sunt următoarele:
- benzen/[n-olefine + clorparafine) 8:1;
- AICI3/(rbolefine + clorparafine) 0,02 : 100;
n - olefine/clorparafine 80 : 20.
10%. Complexul catalitic hidrocarbonat este apoi separat prin decantare și amestecul de alchilat brut, rezultat, este tratat cu o soluție de NaOH 5% și apoi cu apă până la neutru.
In final, se desfășoară'distilarea fracționată în trei coloane plasate în serie: benzenul este separat în prima coloană, parafinele și alte
Reacția se desfășoară la o temperatură de 50°C, la o presiune de 1,1 kg/cms, timp de aproximativ 60 min. Acidul clorhidric format în timpul reacției este distrus în două dispozitive drecksel de 500 ml, dispuse în serie, fiecare umplut cu 200 g dintr-o soluție apoasă de sodă caustică *
RO 111360 Bl hidrocarburi ușoare în a doua, în timp ce alchilbenzenul liniar este recuperat la capul coloanei și produsele alchilate, cu puncte înalte de fierbere, din blazul celei de-a treia coloane. Parafinele după ce sunt completate cu parafine proaspete sunt recirculate la clorurare. Rezultatele analizelor produselor finale și datele privitoare la bilanțul de materiale ale reacției sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul 2. Benzenul este alchilat utilizând același procedeu și în aceleași condiții de operare ca în exemplul 1, utilizând un amestec de 941,62 g n-olefine C10 - C13 și 934,1 g clorparafine Cl0-C13 drept agent de alchilare. N-olefinele și clorparafinele sunt aceleași ca în exemplul 1 și se află într-un raport molar de 90:10. Rezultatele analizelor asupra produselor finale și datele privitoare la bilanțul de materiale ale reacției sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul 3. Benzenul este alchilat utilizând același procedeu și în aceleași condiții de operare ca în exemplul 1, utilizând un amestec de 993,9 g n-olefine C10-C13 și 467,06 g clorparafine C10-C13 drept agent de alchilare. N-olefinele și clorparafinele sunt aceleași ca în exemplul 1 și se află într-un raport molar de 95:5. Rezultatele analizelor asupra produselor finale și datele privitoare la bilanțul de materiale ale reacției sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul 4. Benzenul este alchilat utilizând același procedeu și în aceleași condiții de operare ca în exemplul 1, utilizând un amestec de 1025,29 g n-olefine ^10^13 și 186,82 g clorparafine C10-C13 drept agent de alchilare. N-olefinele și clorparafinele sunt aceleași ca în exemplul 1 și se află într-un raport molar de 98:2. Rezultatele analizelor asupra produselor finale și date referitoare la bilanțul de materiale ale reacției sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul comparativ 5. Benzenul este alchilat utilizând același procedeu și în aceleași condiții de operare ca în exemplul 1, utilizând drept agent de alchilare 1046,2 g nolefine C10-C13 având aceeași compoziție ca în exemplul 1. Rezultatele analizelor asupra produselor finale și datele referitoare la bilanțul de materiale ale reacției sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul comparativ 6. Benzenul este alchilat utilizând același procedeu și aceleași condiții de operare ca în exemplul 1, utilizând drept agent de alchilare 1046,1 g nolefine C10-C13 având aceeași compoziție ca în exemplul 1. înainte de adăugarea nolefinelor, sunt încărcate în reactor 1,7 g acid clorhidric anhidru care acționează drept cocatalizator. Rezultatele analizelor asupra produselor finale și datele referitoare la bilanțul de materiale ale reacției sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul comparativ 7. Benzenul este alchilat utilizând același procedeu și în aceleași condiții de operare ca și în exemplul 1, utilizând drept agent de alchilare 9520 g clorparafine C10-C13, având aceeași compoziție ca în exemplul 1. Rezultatele analizelor asupra produselor finale și datele referitoare la bilanțul de materiale ale reacției sunt prezentate în tabelul 1. Din rezultatele prezentate în tabelul 1, reiese clar că utilizarea unui amestec de n-olefine/clorparafine ca agent de alchilare reduce semnificativ formarea de produse grele și tetraline, atât raportat la clorparafine, cât și la n-olefine. Rezultatele mai bune sunt obținute și în ceea ce privește colorația produsului final, după cum se poate observa din valorile de culoare a spălării acide (măsurate conform metodei ASTM D848-62).
Exemplul 8. Sunt încărcate benzen anhidru, aluminiu metalic și un amestec alcătuit din n-olefine C10-C13 și clorparafine
Cio£-i3 având aceeași compoziție ca în exemplul 1 într-un reactor vertical tubular, având un raport înălțime/diametru de 5/1
RO 111360 Bl și fiind echipat cu o manta de răcire și un agitator compus din două elice, situate una deasupra celeilalte. Amestecul de reacție este menținut în reactor timp de 1 h, la o temperatură de 5°C. Amestecul de produse 5 rezultat este evacuat pe la partea superioară a reactorului și este lăsat să se decanteze circa 1 h. In acest mod, se obține separarea complexului catalitic hidrocarbonat: o parte se recirculează într-o astfel de 10 cantitate, încât în condiții staționare, în reactor, să existe 5 părți de greutate complex, iar ceea ce rămâne se evacuează. După spălare cu o soluție apoasă NaOH 10% (% în greutate] și apoi cu apă, în două 15 coloane dispuse în serie, produsul alchilat brut se trimite la distilare fracționată.
Aceasta se desfășoară în trei coloane dispuse în serie: în prima coloană se separă benzenul, în a doua, parafinele și alte hidrocarburi ușoare, în timp ce în a treia coloană, se obține alchilbenzenul liniar pe la capul coloanei și produsele alchilate cu puncte de fierbere ridicate din blaz. Parafinele separate în cea de-a doua coloană sunt trimise în reactorul de clorurare împreună cu completarea de parafine și clor. Produsele alchilate, cu puncte de fierbere ridicate, sunt parțial recirculate în reactorul de alchilare, în astfel de cantități, încât să reprezinte aproximativ 10 părți în greutate din acestea în reactor în condiții staționare. Când procesul este în condiții staționare, compoziția amestecului reactiv este următoarea;
părți în greutate
n-olefine C1Q-C13 65,3;
clorparafine 64,8;
benzen 300,0;
aluminiu metalic pudră 0,12;
produse alchilate cu punct de fierbere ridicat 10,0,
complex catalitic hidrocarbonat 5,0.
Pentru a menține aceste rapoarte se completează sunt următoarele:
pentru amestecul de reacție, cantitățile care
părți în greutate
n - olefine C10-C13 65,3;
clorparafine 5,5;
benzen 33,5;
aluminiu metalic pudră 0,12;
clor 2,96.
In condiții staționare, se obțin următoarele:
- alchilbenzen liniar 100 (părți în greutate]/h;
- produse de alchilare cu punct de fierbere ridicat 3,2.
Alchilbenzenul liniar produs are următoarele caracteristici:
- alchilbenzen liniar C10-C13 98% greutate;
- tetraline 0,85% greutate,
- izomer 2-fenil 30,1% greutate;
- indice de brom (ASTM D1491] 20 mg Br/100g .
RO 111360 Bl
Analiză de laborator Culoarea spălării acide O 10,5 o o in cri 0'6 11,5 o O'SL
Tetraline (%) O] in co 6 s'o g'o 0,5 0,6 8,8
Izomeri 2fenil (%) co 30,5 31,0 o co 30,5 30,2 30,3 29,6
LAB liniari (%) r^· 97,5 98,2 98,8 98,9 98,8 | 98,5 84,4
Clor organic (ppm) i co O O OJ O 00 50 in in in O in cu
Indice de brom (mgBr/100 g) in 30 32 35 30 o o 30 80
Produși grei (g/1OOg LAB 8,5 8,4 8,2 7,9 13,2 σί O in
Produși ușorj (g/100g LAB] co in cu 2,4 2,6 2,4 3,0 4,5 2,3
Conversie (%] cu 100 100 □ O O o 100 8 1OO
Raport molar nolefine/clorparafin e - 80:20 90:10 95:5 98:2 O O O o 8 0:100
X LU - CU CO LO CO
RO 111360 Bl

Claims (4)

  1. Revendicări
    1. Procedeu pentru obținerea alchilbenzenilor liniari, caracterizat prin aceea că se realizează în următoarea succesiune 5 de etape:
    - amestecarea n-olefinelor având între 7 și 20 atomi de carbon, cu clorparafine având între 7 și 20 atomi de carbon, la un raport molar n-olefme/clorparafine cuprins 10 între 70:30 și 99:1;
    - reacția amestecului n-olefine/ clorparafine cu benzen, la un raport molar benzen/(n-olefine+clorparafine] cuprins între 1:1 și 20:1, în prezență de clorură de 15 aluminiu sau pulbere de aluminiu, în cantitate cuprinsă între 0,05 și 4% molare, raportată la cantitatea totală de n-olefine și clorparafine, la o temperatură cuprinsă între 20 și 8O°C și la o presiune situată între 1 și 5 2 0 kg/cm2, durata de reacție fiind între 5 și 180 min;
    - separarea complexului catalitic hidrocarbonat, format în timpul reacției, prin decantare și eventual, cel puțin parțial recirculat, în timp ce produsul alchilat brut este supus, după spălare cu soluții apoase de acizi și/sau alcalii și apoi cu apă până la reacție neutră, distilării fracționate.
  2. 2. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, raportul molar n-olefine/clorparafine este cuprins între 80:20 și 98:2.
  3. 3. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, raportul molar benzen/(n-olefine+clorparafine) este menținut între 3:1 și 15:1.
  4. 4. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, produsele cu puncte de fierbere ridicate, obținute ca reziduu al distilării fracționate, sunt, cel puțin în parte, recirculate în etapa de alchilare, în asemenea cantitate, încât concentrația acestor produse, cu puncte de fierbere ridicate, în amestecul de reacție să nu fie mai mare de 50% din greutatea totală de n-olefine/clorparafine.
RO93-00109A 1992-09-24 1993-02-02 Procedeu pentru prepararea alchilbenzenilor liniari RO111360B1 (ro)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ITMI922177A IT1255512B (it) 1992-09-24 1992-09-24 Processo migliorato per la produzione di alchilbenzeni lineari

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO111360B1 true RO111360B1 (ro) 1996-09-30

Family

ID=11363982

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO93-00109A RO111360B1 (ro) 1992-09-24 1993-02-02 Procedeu pentru prepararea alchilbenzenilor liniari
RO93-01270A RO111455B1 (ro) 1992-09-24 1993-09-24 Procedeu pentru producerea alchilbenzenilor liniari

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO93-01270A RO111455B1 (ro) 1992-09-24 1993-09-24 Procedeu pentru producerea alchilbenzenilor liniari

Country Status (13)

Country Link
US (1) US5574198A (ro)
EP (1) EP0589511B1 (ro)
AT (1) ATE160560T1 (ro)
BG (1) BG61806B1 (ro)
CA (1) CA2106621C (ro)
DE (1) DE69315403T2 (ro)
DK (1) DK0589511T3 (ro)
ES (1) ES2109424T3 (ro)
GR (1) GR3025535T3 (ro)
IT (1) IT1255512B (ro)
PL (1) PL174412B1 (ro)
RO (2) RO111360B1 (ro)
YU (1) YU48598B (ro)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6166281A (en) * 1996-02-08 2000-12-26 Huntsman Petrochemical Corporation Alkylation of benzene to form linear alkylbenzenes using fluorine-containing mordenites
US6995127B1 (en) 1996-02-08 2006-02-07 Huntsman Petrochemical Corporation Alkyl toluene sulfonate detergent
US6133492A (en) * 1996-02-08 2000-10-17 Huntsman Petrochemical Corporation Alkylation of benzene to form linear alkylbenzenes using fluorine-containing mordenites
US6630430B1 (en) 1996-02-08 2003-10-07 Huntsman Petrochemical Corporation Fuel and oil detergents
US6562776B1 (en) 1996-02-08 2003-05-13 Huntsman Petrochemical Corporation Solid alkylbenzene sulfonates and cleaning compositions having enhanced water hardness tolerance
US6849588B2 (en) * 1996-02-08 2005-02-01 Huntsman Petrochemical Corporation Structured liquids made using LAB sulfonates of varied 2-isomer content
JP4434480B2 (ja) * 1997-08-08 2010-03-17 ザ プロクター アンド ギャンブル カンパニー 吸着分離による界面活性剤の改良された製造方法およびその製品
IT1295934B1 (it) * 1997-10-30 1999-05-28 Condea Augusta Spa Procedimento migliorato per la sintesi di alchilpoliglucosidi
ITMI981631A1 (it) * 1998-07-16 2000-01-16 Condea Augusta Spa Procedimento per la produzione di idrocarburi alchilaromatici lineari
ES2181533B1 (es) * 2000-05-29 2004-06-16 Uop Llc Procedimiento para fabricar compuestos alquilaromaticos usando un catalizador de alquilacion solido.
US7576247B2 (en) * 2007-02-12 2009-08-18 Uop Llc Processes for making detergent range alkylbenzenes
US7642389B2 (en) * 2007-02-12 2010-01-05 Uop Llc Energy integrated processes including alkylation and transalkylation for making detergent range alkylbenzenes
US7692055B2 (en) * 2007-02-12 2010-04-06 Uop Llc Transalkylation of dialkylbenzene
US7652182B2 (en) * 2007-02-12 2010-01-26 Uop Llc Energy integrated processes including alkylation and transalkylation for making detergent range alkylbenzenes
US9192916B2 (en) * 2009-09-21 2015-11-24 Uop Llc Selective hydrogenation of dienes in the manufacture of MLAB
US20110071020A1 (en) * 2009-09-21 2011-03-24 Uop Llc Selective Hydrogenation of Dienes in the Manufacture of MLAB
CN105142773B (zh) 2013-04-19 2018-05-18 瑞来斯实业公司 离子液体化合物

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3875253A (en) * 1969-09-23 1975-04-01 Shuan K Huang Dehydrogenating normal paraffins
US4520214A (en) * 1984-04-04 1985-05-28 Uop Inc. High selectivity process for dehydrogenation of paraffinic hydrocarbons

Also Published As

Publication number Publication date
RO111455B1 (ro) 1996-10-31
DK0589511T3 (da) 1998-05-04
EP0589511B1 (en) 1997-11-26
BG98121A (bg) 1994-12-02
ITMI922177A0 (it) 1992-09-24
CA2106621A1 (en) 1994-03-25
IT1255512B (it) 1995-11-09
ITMI922177A1 (it) 1994-03-24
BG61806B1 (bg) 1998-06-30
CA2106621C (en) 2004-02-17
ES2109424T3 (es) 1998-01-16
ATE160560T1 (de) 1997-12-15
YU60693A (sh) 1996-02-19
YU48598B (sh) 1998-12-23
DE69315403T2 (de) 1998-04-09
PL174412B1 (pl) 1998-07-31
EP0589511A1 (en) 1994-03-30
PL300466A1 (en) 1994-04-18
DE69315403D1 (de) 1998-01-08
US5574198A (en) 1996-11-12
GR3025535T3 (ro) 1998-02-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO111360B1 (ro) Procedeu pentru prepararea alchilbenzenilor liniari
TW548281B (en) Sequence of processes for olefin oligomerisation
US2564072A (en) Alkylation process
US5386072A (en) Process for the preparation of linear alkylbenzenes
CS262651B2 (en) Process for preparing alkylaromatic hydrocarbons
EP0349189B1 (en) Selective production of 2,6-diethyl-naphthalene
US3349144A (en) Alkyl aryl process
US4180691A (en) Alkylation of aromatic hydrocarbons for detergent precursors
US5672797A (en) Alkylation of aromatics using a metal cation-modified friedel-crafts type catalyst
JPS5839134B2 (ja) 混合ブチレンよりタ−シヤリ−ブタノ−ルの製造方法
US4268700A (en) Process for producing gasoline of high octane number and particularly lead free gasoline, from olefininc C3 -C4 cuts
US3387056A (en) Process for preparing straight chain alkyl aromatic compounds using hf and a fluoride catalyst modifier
US4431854A (en) Continuous preparation of ethylbenzene in a heterogeneous-phase reaction
EP0736507B1 (de) Verfahren zur Alkylierung und Transalkylierung von Aromaten
US2662926A (en) Pentamethylbenzene disproportionation
EP1559701B1 (en) Process for producing alkylaromatic compound
US3662005A (en) Alkylation of alkoxy-substituted aromatic compounds
JPH0372211B2 (ro)
JP2511264B2 (ja) m−エチルジフエニル類の製造方法
US2397542A (en) Alkylation
JPS6212208B2 (ro)
JPS6241218B2 (ro)
US5962760A (en) Alkylation of aromatics using a metal cation-modified friedel-crafts type catalyst
US20020045788A1 (en) Process for the preparation of mono alkyl aromatic compounds
DE1093340B (de) Verfahren zur Herstellung alkylierter aromatischer Kohlenwasserstoffe