RO110783B1 - Jucarie articulata - Google Patents

Jucarie articulata Download PDF

Info

Publication number
RO110783B1
RO110783B1 RO92-01357A RO9201357A RO110783B1 RO 110783 B1 RO110783 B1 RO 110783B1 RO 9201357 A RO9201357 A RO 9201357A RO 110783 B1 RO110783 B1 RO 110783B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
main body
cup
auxiliary bodies
core
toy
Prior art date
Application number
RO92-01357A
Other languages
English (en)
Inventor
Ferrero Pietro
Original Assignee
Soremartec Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Soremartec Sa filed Critical Soremartec Sa
Publication of RO110783B1 publication Critical patent/RO110783B1/ro

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63HTOYS, e.g. TOPS, DOLLS, HOOPS OR BUILDING BLOCKS
    • A63H3/00Dolls
    • A63H3/36Details; Accessories
    • A63H3/46Connections for limbs
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63HTOYS, e.g. TOPS, DOLLS, HOOPS OR BUILDING BLOCKS
    • A63H7/00Toy figures led or propelled by the user

Landscapes

  • Toys (AREA)
  • Percussion Or Vibration Massage (AREA)
  • Confectionery (AREA)
  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)

Description

Invenția se referă la jucării articulate și este concepută având în vedere mai ales posibilitatea de a fi folosită pentru fabricarea de jucării sub formă de animale mici sau păpuși care pot fi asociate, de exemplu cu produse alimentare ce se oferă drept cadou surprize introduse în produse cave, cum ar fi ouăle de ciocolată.
In acest domeniu, este necesar să se confere cadourilor sau surprizelor o componentă distractivă accentuată, cerință care este dificil de îndeplinit cu jucării realizate dintr-o singură bucată (piesă). Din această cauză, o soluție deja folosită în trecut, de exemplu pentru surprize în ouă de ciocolată, constă în a asigura jucării din mai multe piese: în acest fel, consumatorul ( în mod special un copil) scoate jucăria din ou (care de obicei este introdus într-un ambalaj de protecție) și apoi trebuie să-l asambleze, realizând prin aceasta o activitate distractivă.
Mai este cunoscută o jucărie asamblabila, în special o figurină de animal, prevăzută cu membre articulate la corp, jucărie la care corpul este alcătuit din două jumătăți legate în planul longitudinal, unde este prevăzut și cu orificii, jumătăți care sunt îmbinate una cu alta cu niște elemente de legătură. Jumătățile sunt configurate sub forma unor corpuri subțiri, unde pătrunde câte un ax care se blochează în niște găuri și la fiecare extremitate a acestor axuri, sunt montate niște membre care oscilează în jurul axului.
Această jucărie prezintă dezavantajul unei soluții complicate din punct de vedere constructiv (DE 3001421).
Problema tehnică, ce trebuie rezolvată prin invenție, constă în realizarea unei jucării care să fie concepută în așa fel. încât să fie îmbunătățită din acest punct de vedere și mai ales cu privire la posibilitatea de a obține un animal mic sau o păpușă, care poate lua diferite poziții, la alegere, după dorința utilizatorului.
Jucăria, conform invenției, rezolvă această problemă tehnică, prin aceea că este alcătuită din cel puțin un prim corp și un al doilea corp cuplate între ele, astfel încât să capete deplasări relative, orientabile, de-a lungul unei traiectorii circulare, folosind niște mijloace complementare de cuplare purtate pe cele două corpuri auxiliare definind un centru de articulare care în principal coincide cu centrul traiectoriei menționate. Orientarea relativă se obține de-a lungul unei suprafețe sferice și prin faptul că mijloacele de articulare sunt de formă sferică și determină un centru de articulare, care în principal, coincide cu centrul unei suprafețe sferice. Corpul principal este în general sferic, iar corpurile auxiliare au suprafețe exterioare care reproduc părți antropomorfice și/sau zoomorfe. Părțile complementare constau în principal dintr-un miez purtat pe unul din corpurile auxiliare și o parte sub formă de cupă, purtat pe celălalt din corpurile auxiliare în care se află miezul menționat. Acest miez și partea în formă de cupă sunt purtate pe niște arbori, care se extind în general radial pe traiectoria circulară menționată. Piesa în formă de cupă este realizată în întregime dintr-un material moale (maleabil) astfel încât să poată primi miezul în interiorul ei printr-o îmbinare rapidă. Corpul principal este prevăzut cu o gaură străpunsă prin care se extind (trec) piesele complementare.
Invenția prezintă următoarele avantaje:
- este simplă din punct de vedere constructiv;
- structura jucăriei se pretează în mod ideal la formarea de jucării cu configurații de animale mici sau păpuși;
- structura permite jucăriilor astfel formate să ia cu ușurință diferite poziții, orizontale sau verticale, la alegerea utilizatorului;
- jucăria permite desfășurarea unei activități distractive.
In continuare, se prezintă un exemplu, nelimitativ, de realizare a jucăriei articulate, conform invenției, în legătură cu fig. 1,2 și 3, care reprezintă:
- fig.1, vedere de ansamblu, pe direcția față-lateral, într-o poziție de utilizare;
- fig.2, vedere de ansamblu pe direcția spate-lateral, într-o poziție de utilizare;
- fig.3, secțiune în plan verticaltransversal prin corpul principal și prin piesele articulate de la extremitățile lui.
Jucăria 1 are în general forma unui animal mic, cum ar fi de exemplu o vacă sau un bivol. Desigur, alegerea configurației rămâne opțională și în general, poate fi extinsă la diferite înfățișări cu caracter antropomorfic și/sau zoomorfic. Mai mult, soluția tehnică conform invenției se pretează și la realizarea de jucării complet diferite (de exemplu vehicule etc.).
Jucăria este alcătuită din trei părți principale:
- un corp principal 2, central, de formă sferică, prevăzut cu o gaură străpunsă 3, diametrală;
- un corp auxiliar 4, frontal, care în general, prezintă o suprafață exterioară 5 ce definește caracteristici antropomorfice și/sau zoomorfe, precum și o suprafață interioară 6 redând forma sferică a unei cupe;
- un corp auxiliar 7, posterior, care ca și corpul auxiliar 4, frontal, prezintă o suprafață exterioară 8 ce reproduce caracteristici antropomorfice și/sau zoomorfice, precum și o suprafață interioară 9 având forma sferică a unei cupe.
Desigur, noțiunile frontal și posterior, privind corpurile 4 și 7, se referă la părți ale configurației reprodusă de jucărie, ele fiind absolut orientative și interpretabile, neavând deci un caracter limitativ.
In cadrul ansamblului, corpurile auxiliare 4 și 7 se montează pe corpul principal 2, încât suprafețele interioare 6 și 9, în formă de cupă, să vină în contact cu corpul principal 2, în special cu cele două zone polare unde se deschid extremitățile găurii străpunse 3. Legăturile de cuplare sunt realizate între fiecare dintre corpurile auxiliare 4 și 7 și corpul principal 2, astfel încât să poată fi realizată orientarea lor relativă de-a lungul unei suprafețe sferice, reprezentată în cazul dat, de suprafața exterioară a corpului 2. căreia îi corespund cele două configurații în formă de cupă 6 și 9. Cele două corpuri auxiliare 4 și 7 prezintă de asemenea niște mijloace de articulare complementare 10 și 11, aranjate împreună pentru a forma o articulație sferică cu un centru de articulare P care coincide cu centrul suprafeței sferice a corpului 2. Piesa de articulare complementară 10 este alcătuită dintr-un arbore 12, care se extinde radial din suprafața interioară 6 sub formă de cupă a corpului auxiliar 4 pe o direcție radială și poartă un cap sferic sau miez 13 la extremitatea sa liberă. Piesa de articulare complementară 11 constă de asemenea dintr-un arbore 14 ,care se extinde radial din suprafața interioară 9 sub formă de cupă a corpului și poartă o parte sub formă de cupă 15 la extremitatea sa liberă formând un locaș (scaun) în care pătrunde miezul 13.
Preferabil, părțile de articulare complementare 10 și 11, precum și corpurile 2, 4 și 7 sunt turnate în întregime din material plastic. In consecință, partea sub formă de cupă 15 se comportă elastic în direcția radială între anumite limite (sporite datorită unor came prezentate în zona gurii) care permit cuplarea rapidă cu miezul 13. Desigur, articulația prezentată are numai titlu de exemplificare și poate fi înlocuită prin orice altă configurație de articulație echivalentă din punct de vedere funcțional. Totuși, în scopul de a optimiza jucăria conform invenției este important ca punctul de articulație P să coincidă sau în principal, să coincidă cu centrul suprafeței corpului principal 2. Se apreciază totuși că nu este necesar ca acest corp să aibă o structură sferică pe întreaga sa dezvoltare (deși acestă soluție pare preferabilă din mai multe motive și având în vedere simplificarea constructivă): în fapt, este suficient ca acele părți care trebuie să coopereze cu cuplele reprezentate de suprafețele interioare 6 și 9 ale corpurilor auxiliare 4 și 7 să aibă o configurație sferică. Trebuie de asemenea menționat că nu este necesar ca jucăria să prezinte două corpuri auxiliare: în fapt, în scopul realizării jucăriei conform invenției, este suficient să existe numai unul din aceste corpuri. De asemenea, este important de reținut că nu este esențial ca suprafețele interioare 6 și 9 să prezinte dezvoltări sferice complementare față de cea a corpului principal 2, în scopul ca cele două corpuri auxiliare 4 și 7 să se sprijine pe suprafața sferică a corpului principal. In acest scop, suprafețele sferice în formă de cupă (chiar dacă ele reprezintă soluția preferată) ar putea fi înlocuite prin niște cupe nesferice, destinate să rămână distanțate față de suprafața corpului principal 2, cu excepția zonelor circulare periferice din jurul lor. De asemenea, este avantajos dacă legătura dintre corpul principal 2 și corpurile auxiliare 4 și 7, în loc să fie obținută cu ajutorul unei suprafețe sferice, se limitează dimensional (făcând referire de asemenea la aranjarea articulației 10, 11) astfel încât să fie formată de-a lungul unei suprafețe circulare (adică, mai corect, o traiectorie, traseu), de exemplu cu ajutorul unor suprafețe cilindrice de cuplare. Evident cuplarea cu ajutorul suprafețelor sferice reprezintă o soluție preferată, însă și cuplarea de-a lungul unei traiectorii (traseu) circulare trebuie de asemenea considerată ca făcând parte din soluția tehnică, conform invenției.
Din cele de mai sus, se constată că structura jucăriei se pretează în mod ideal la formarea de jucării cu configurații de animale mici sau păpuși, care pot lua cu ușurință diferite poziții, cum sunt cele arătate în fig. 1 și 2 de exemplu, poziții obținute în mod simplu ca urmare a orientărilor diferite ce se dau corpurilor auxiliare 4 și 7 față de corpul principal 2 și orientărilor relative diferite ale corpurilor 4 și 7.
De exemplu, în fig. 1 se prezintă o poziție în care animalul reprezentat de jucăria 1 este în principal într-o orientare rectilinie pe când poziția reprezentată în fig. 2 reprezintă același animal întors complet într-o parte. Evident că aceeași structură permite ca obiectul (animal, păpușă), reprezentat cu ajutorul dispozitivului, să fie adus în poziții orizontală (culcat) sau verticală (ridicat), etc., la alegerea utilizatorului.
Cum s-a arătat și mai înainte, aplicarea dispozitivului la realizarea de configurații de păpuși sau animale, deși preferată, nu limitează utilizarea jucăria articulate, conform invenției, care poate fi folosită în diferite scopuri.

Claims (5)

1. Jucărie articulată, caracterizată prin aceea că este constituită dintrun prim corp, care este un corp principal (2), în general de formă sferică, prevăzut cu o gaură străpunsă (3) și două corpuri auxiliare (4, 7) legate de corpul principal (2), astfel încât să fie orientabile de-a lungul unei traiectorii circulare (2, 6, 9) și prevăzute cu mijloace de articulare complementare (10, 11), de tip sferic, care sunt purtate de cele 2 corpuri auxiliare (4, 7) și se extind prin gaura străpunsă (3) a corpului principal (2) și care definesc un centru de articulație (P) ce coincide cu centrul suprafeței sferice (2, 6, 9).
2. Jucărie articulată, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, corpurile auxiliare (4, 7) au suprafețele exterioare (5, 8) care reproduc părți .antropomorfe și/sau zoomorfe.
3. Jucărie articulată, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, mijloacele de articulare complementare (10, 11) sunt prevăzute cu:
- un miez (13), dispus pe unul din corpurile auxiliare (4);
o parte constitutivă cu configurația unei cupe (15), dispusă pe celălalt corp auxiliar (7) și în care pătrunde miezul (13).
4. Jucărie articulată, conform revendicării 3, caracterizată prin aceea că, miezul (13) și partea sub formă de cupă (15) sunt dispuse pe arbori (12, 14), care se extintîn general radial, față de traiectoria circulară menționată (2, 6, 9).
5. Jucărie articulată, conform revendicării 4, caracterizată prin aceea că, partea constitutivă cu configurația unei cupe (15) este confecționată în întregime dintr-un material moale, astfel încât miezul (13) să poată intra în interiorul cupei, în general, printr-o îmbinare rapidă.
RO92-01357A 1991-10-31 1992-10-28 Jucarie articulata RO110783B1 (ro)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH03187/91A CH687236A5 (it) 1991-10-31 1991-10-31 Dispositivo di gioco snodabile, ad esempio sotto forma di pupazzo o animaletto.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO110783B1 true RO110783B1 (ro) 1996-04-30

Family

ID=4250521

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO92-01357A RO110783B1 (ro) 1991-10-31 1992-10-28 Jucarie articulata

Country Status (35)

Country Link
EP (1) EP0539911B1 (ro)
JP (1) JPH05317525A (ro)
KR (1) KR930007484A (ro)
CN (1) CN1039882C (ro)
AR (1) AR247341A1 (ro)
AT (1) ATE137129T1 (ro)
AU (1) AU664048B2 (ro)
BG (1) BG61331B1 (ro)
BR (1) BR9204227A (ro)
CA (1) CA2081151C (ro)
CH (1) CH687236A5 (ro)
CZ (1) CZ280309B6 (ro)
DE (1) DE69210168T2 (ro)
DK (1) DK0539911T3 (ro)
EC (1) ECSP920880A (ro)
EE (1) EE03020B1 (ro)
ES (1) ES2086612T3 (ro)
FI (1) FI98790C (ro)
GR (1) GR3020345T3 (ro)
HR (1) HRP921141B1 (ro)
HU (1) HU215377B (ro)
IL (1) IL103552A (ro)
LT (1) LT3068B (ro)
LV (1) LV10061B (ro)
MX (1) MX9206240A (ro)
MY (1) MY108290A (ro)
NO (1) NO306199B1 (ro)
NZ (1) NZ244861A (ro)
PL (1) PL169621B1 (ro)
RO (1) RO110783B1 (ro)
RU (1) RU2083255C1 (ro)
SI (1) SI9200282A (ro)
SK (1) SK278594B6 (ro)
YU (1) YU95592A (ro)
ZA (1) ZA928134B (ro)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2466765C1 (ru) * 2011-05-12 2012-11-20 Ольга Юрьевна Доротюк Шарнирное устройство для куклы
CN105435467A (zh) * 2015-12-25 2016-03-30 徐小林 一种混搭玩具的制造方法
US9873059B1 (en) * 2017-03-10 2018-01-23 Jay At Play International Hong Kong Limited Convertible toy
KR102263605B1 (ko) 2019-07-15 2021-06-11 허정석 초음파 식기세척기
JP6810781B1 (ja) * 2019-10-11 2021-01-06 株式会社バンダイ 可動構造及び組立玩具

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1359030A (en) * 1919-06-14 1920-11-16 Cabana Charles Ball-and-socket joint for dolls, &c.
DE394906C (de) * 1923-08-30 1924-05-01 Otto Gans Feststellvorrichtung fuer Knievollkugelgelenke bei Laufpuppen
US3234689A (en) * 1962-06-08 1966-02-15 Mattel Inc Doll construction for natural movements and positions
US3277602A (en) * 1964-06-15 1966-10-11 Hassenfeld Bros Inc Toy figure having movable joints
US3740871A (en) * 1972-06-02 1973-06-26 Ford Motor Co Crash dummy viscous neck
US3881276A (en) * 1972-12-01 1975-05-06 Horsman Dolls Inc Doll including a joint member with filling opening and gas vent therein
US4968282A (en) * 1989-05-08 1990-11-06 George Robson Poseable doll

Also Published As

Publication number Publication date
PL169621B1 (pl) 1996-08-30
EP0539911B1 (en) 1996-04-24
AU664048B2 (en) 1995-11-02
JPH05317525A (ja) 1993-12-03
ES2086612T3 (es) 1996-07-01
CN1039882C (zh) 1998-09-23
PL296429A1 (en) 1993-05-31
DK0539911T3 (da) 1996-09-02
MX9206240A (es) 1993-05-01
AR247341A1 (es) 1994-12-29
IL103552A0 (en) 1993-03-15
LTIP180A (lt) 1994-03-25
CN1074835A (zh) 1993-08-04
FI924917A (fi) 1993-05-01
CZ326792A3 (en) 1994-01-19
LV10061A (lv) 1994-05-10
SK278594B6 (en) 1997-11-05
IL103552A (en) 1996-10-16
HRP921141B1 (en) 1998-06-30
CH687236A5 (it) 1996-10-31
FI98790C (fi) 1997-08-25
FI924917A0 (fi) 1992-10-29
MY108290A (en) 1996-09-30
NO924199L (no) 1993-05-03
HRP921141A2 (en) 1994-08-31
DE69210168T2 (de) 1996-08-22
EP0539911A1 (en) 1993-05-05
HU9203397D0 (en) 1993-04-28
SK326792A3 (en) 1995-03-08
GR3020345T3 (en) 1996-09-30
ZA928134B (en) 1993-04-30
HU215377B (hu) 1998-12-28
SI9200282A (en) 1993-06-30
HUT66692A (en) 1994-12-28
FI98790B (fi) 1997-05-15
NO924199D0 (no) 1992-10-30
YU95592A (sh) 1995-12-04
AU2722692A (en) 1993-05-06
CA2081151A1 (en) 1993-05-01
BG97036A (bg) 1994-03-24
BR9204227A (pt) 1993-05-04
LV10061B (en) 1995-02-20
KR930007484A (ko) 1993-05-20
ATE137129T1 (de) 1996-05-15
CA2081151C (en) 1998-10-27
LT3068B (en) 1994-10-25
EE03020B1 (et) 1997-08-15
CZ280309B6 (cs) 1995-12-13
BG61331B1 (bg) 1997-06-30
ECSP920880A (es) 1994-02-02
DE69210168D1 (de) 1996-05-30
RU2083255C1 (ru) 1997-07-10
NO306199B1 (no) 1999-10-04
NZ244861A (en) 1995-03-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JPH08500313A (ja) 連結おもちゃの形をした菓子類等の食品用容器
US4186515A (en) Toy horse vehicle
CN208260181U (zh) 一种组装玩具公仔
US20130324002A1 (en) Toy building set
US2189853A (en) Flexible support for rattles
RO110783B1 (ro) Jucarie articulata
US4306818A (en) Animal figure writing or coloring utensil
CN113164823B (zh) 可摆姿势的玩偶
US4228615A (en) Small-size toy animal having articulated limbs
CN209714282U (zh) 一种组装玩具公仔
CN201227544Y (zh) 一种玩具骨架四叉部件
KR890009383Y1 (ko) 완구눈의 고정와셔
KR100383683B1 (ko) 종이를 이용한 완구
JPH0349746Y2 (ro)
CN219290604U (zh) 一种玩具水球
KR200192186Y1 (ko) 종이를 이용한 완구
CN201227543Y (zh) 一种玩具骨架三叉部件
JPS6371091U (ro)
RU15667U1 (ru) Сборная игрушка с взаимозаменяющимися телами
CN201227541Y (zh) 一种玩具骨架基础部件
JPS61159991U (ro)
JPH0352756B2 (ro)
ES289468U (es) Juguete transformable
JPS6227691U (ro)