RO109173B1 - Instalație pentru evacuarea deșeurilor din frizerii - Google Patents

Instalație pentru evacuarea deșeurilor din frizerii Download PDF

Info

Publication number
RO109173B1
RO109173B1 RO14597590A RO14597590A RO109173B1 RO 109173 B1 RO109173 B1 RO 109173B1 RO 14597590 A RO14597590 A RO 14597590A RO 14597590 A RO14597590 A RO 14597590A RO 109173 B1 RO109173 B1 RO 109173B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
pattern
masonry blocks
assembly
lifting
phase
Prior art date
Application number
RO14597590A
Other languages
English (en)
Inventor
Constantin Dan Vasiliu
Original Assignee
Constantin Dan Vasiliu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Constantin Dan Vasiliu filed Critical Constantin Dan Vasiliu
Priority to RO14597590A priority Critical patent/RO109173B1/ro
Publication of RO109173B1 publication Critical patent/RO109173B1/ro

Links

Landscapes

  • Moulds, Cores, Or Mandrels (AREA)

Abstract

Instalația conform invenției se poate aplica în atelierele de frizerie și coafură, realizând evacuarea automată a deșeurilor. In scopul evacuării deșeurilor, fără intervenția expresă a operatorului, instalația este prevăzută cu câte un dispozitiv de preluare mic sau mare (6,9), în funcție de lungimea părului tăiat. Dispozitivul de preluare (6,9) se așază pe umerii persoanei care se tunde, fiind prevăzut cu mijloace de colectare (a,g,h), o deschidere centrală (b,c), precum și cu mijloace de evacuare a deșeurilor (c,d,e,j,k).

Description

Invenția se referă la un procedeu și dispozitiv pentru fabricarea de blocuri de zidărie din mase celulare pe bază de lianți hidraulici (ciment) sau din ipsos.
în stare proaspătă aceste mase celulare se găsesc sub formă fluidă sau de pastă fluidă și se întăresc fie imediat (în cazul ipsosului) fie printr-un tratament termic adecvat (în cazul cimentului) astfel că în 24 ore de la turnare pot avea rezistențe mecanice suficiente care să permită utilizarea în bune condiții a procedeului care face obiectul cererii de brevet de invenție.
Se cunosc mai multe procedee de fabricare a blocurilor de zidărie din materiale având în stare proaspătă consistența menționată mai sus. Aceste procedee utilizează turnarea materialului în forme metalice etanșe, care pot fi individuale pentru fiecare bloc în parte sau pentru mai multe blocuri. în ultimul caz blocurile se taie după întărire cu fierăstrae speciale. Blocurile se tratează termic sau se autoclavizează în tipare iar decofrarea lor se face după întărire, în general la 24 ore de la turnare. Aceste procedee au dezavantajul unui preț de cost ridicat, reclamat de numărul mare al tiparelor metalice, precum și de consumul mare de manoperă legat de operațiile de asamblare, ungere, turnare, decofrare, curățire a tiparelor și de tăiere a blocurilor; de asemenea este necesară manipularea blocurilor din tipare sau de la locul de tăiere în depozit și ambalarea lor sau manipularea, bucată cu bucată, la livrare.
Procedeul conform invenției înlătură dezavantajele de mai sus prin aceea că blocurile se toarnă în straturi orizontale suprapuse, într-un tipar exterior pășitor. Straturile sunt separate între ele prin foi de hârtie unse cu ulei mineral.
Dintr-un strat se decupează prin ștanțare, mai multe șiruri de blocuri. Spațiul dintre blocuri realizat prin ștanțare este de
2...3 mm. Primul strat (stratul inferior) se toarnă pe paleți de lemn. tiparul pășitor se ridică cu înălțimea corespunzătoare unui strat într-un interval de timp ce depinde de tipul liantului (hidraulic sau ipsos) și de intensitatea tratamentului termic aplicat materialului pe bază de liant hidraulic.
în cazul materialului pe bază de ipsos ridicarea tiparului și turnarea stratului următor se poate face la câteva ore de la turnarea stratului precedent.
în cazul lianților hidrulici materialul se toarnă în stare caldă, pentru accelerarea întăririi, iar tiparul se poate căptuși pe fețele laterale și se poate și acoperi pe fața superioară, cu panouri izolate termic. Această izolație termică are rolul de a împiedica pierderile de căldură din interiorul masivului format din straturile succesive de blocuri. Căldura din interior, inițială, a materialului, turnat în stare caldă este apoi amplificată de reacțiile exoterme de hidratare ale liantului hidraulic. Se utilizează astfel la efectuarea tratamentului termic chiar căldura degajată de către liantul hidraulic (cimentul) în timpul întăririi sale. Pe această cale materialul capătă într-un timp scurt rezistențe mecanice pentru a permite turnarea in bune condiții a unui nou strat, precum și o creștere rapidă a rezistențelor straturilor inferioare. După turnarea și întărirea ultimului strat blocurile de zidărie dintr-un compartiment al tiparului se ridică și se transportă în depozit cu un moto stivuitor, acestea fiind turnate pe paleți de manevrare.
La livrare se procedează în același fel; blocurile se transportă și se încarcă cu motostivuitorul direct din depozit în mijlocul de transport, evitându-se manipularea individuală a blocurilor.
Dispozitivul cu care se realizează procedeul conform invenției este alcătuit dintrun tipar pășitor cu niște pereți din tablă rigidizați la partea superioară cu niște corniere, tipar ce se fixează de un ansamblu de ridicare format din niște șuruburi cu pas mare, în care glisează niște țevi prevăzute din niște eclise, de care se fixează tiparul, șuruburile fiind fixate în pardoseală de niște plăci metalice, prinse cu buloane. Un ansamblu de ștanțare prevăzut cu un sistem de ridicare - coborâre executat pentru un singur compartiment.
Cu ansamblul de ștanțare se definitivează formarea blocurilor pe un strat turnat cânt acesta a atins rezistența optimă.
Se dă în continuare un exemplu de realizare a invenției în legătură cu figurile 1 la 4 care reprezintă.
- fig.l, vedere de sus a dispozitivului;
- fig.2, secțiune după axa I-I din figura 1;
- fig.3, vedere de sus a ștanței de separare a blocurilor;
- fig.4, secțiune după axa II-II din fig.3;
Procedeul pentru fabricarea blocurilor de zidărie conform invenției dintr-o fază de turnare a unui prim strat din material anticipat pregătit, strat de grosime a unei laturi a blocurilor de zidărie, într-un tipar A compartimentat și păsitor al unui dispozitiv plasat peste un set de paleți necesari manevrării ulterioare a blocurilor de zidărie.
După ce primul strat a atins o consistență sporită funcție de liantul utilizat, într-un compartiment al tiparului A, se montează într-o altă fază un ansamblu B pentru ștanțare cu dimensiunile necesare a blocurilor de zidărie, după care plasarea în fiecare compartiment a unei folii de hârtie unsă cu ulei mineral sau folie din material plastic .
Funcție de liantul utilizat, după circa
12...24 h și primul strat a ajuns la rezistenta necesară suportării unui alt strat urmează faza de ridicare a tiparului A intr-o nouă poziție de turnare a materialului repetându-se etapele arătate.
După turnarea ultimului strat, ștanțarea acestuia, strat stabilit funcție de grosimea blocurilor și dimensiunilor optime de manevrare, urmează faza de ridicare și plasarea în depozit a blocurilor de zidărie obținute într-un compartiment eliberându-se în acest mod platforma de turnare pentru reluarea ciclului de turnare a blocurilor de zidărie.
Materialul pregătit pentru turnare poate fi alcătuit din 250-300 kg. ciment; 330-460 kg.agregate fine 115 (cenușă de termocentrală sau nisip fin) 115 - 160 1 apă; 2 - 6 kg spumat și 5 - 20- kg clorură de sodiu pentru un mc cu densitate de 700 - 1000 kg/mc. Dacă cenușa de termocentrală provine de la electrofiltre și are un indice de activitate de peste 0.7 atunci se poate utiliza ca atare.
Dacă indicele de activitate este sub 0,7 sau dacă utilizează cenușa de haldă aceasta va fi măcinată cel puțin 5 minute, pentru activare. Nisipul se utilizează fără lată prelucrare. Spumatul poate fi un agent activ de suprafață anionic sau neionic, care să asigure realizarea densității de mai sus după 4...7 minute de prelucrare într-un agitator cu lamele.
în cazul lianților hidraulici materialul se poate turna în stare caldă, pentru accelerarea întăririi, iar tiparul se căptușește în acest caz pe fețele laterale și se acoperă pe fața superioară cu panouri izolante termic. Căldura din interior inițiată de materialul turnat în stare caldă este apoi continuată de reacțiile externe de hidratare ale cimentului. Pe această cale materialul capătă într-un timp scurt rezistențe mecanice suficiente pentru a suporta masa unui nou strat de material.
Dispozitivul pentru fabricarea blocurilor de zidărie după procedeul arătat este alcătuit dintr-un tipar A pășitor și compertimentat cu niște pereți 1 și 2, din tablă de 2 la 3 mm grosime, rigidizați la partea superioară cu niște corniere 3. Tiparul poate fi căptușit la exterior cu plăci din poliestiren expandat, care nu sunt reprezentate în figurile 1 la 4. Tiparul A se fixează de un sistem de ridicare prin niște eclisele 4 și alte șuruburi 5. Sistemul de ridicare a tiparului A poate fi cu șurub și țeavă glisantă, cu șurub și roată melcată, cu cremaliere sau sisteme hidraulice cu tijă sau cu piston. în figurile 1 și 2 se prezintă ansamblul sistemului de ridicare cu șurub și țeavă glisantă; cu două poziții de ridicare. Ansamblul sistemului de ridicare este format din niște șuruburi cu pas mare 6, niște țevi glisante 7 cu eclisele 8 și piulițe 9. Șuruburile 6 se fixează de pardoseală prin intermediul unor plăci 10 prinse cu buloane
11. Țevile 7 pot ocupa două poziții în diferite stadii de ridicare: cu eclisele 8 în sus, ca și în figura 2 sau cu eclisele 8 în jos, așa cum se utilizează la ridicarea primelor trei straturi de blocuri.
Acest sistem permite reducerea secțiunii șuruburilor 6, care au o lungime mică de flambaj. Se pot utiliza și șuruburi 6 cu lungimea corespunzătoare ridicării tiparului A pe înălțimea întregului pachet de blocuri. în acest caz lungimea țevii 7 este egală cu cea a eclisei 4.
Tiparul A poate fi împărțit în compartimente de exemplu în patru cum este prezentat în fig.l, în compartimentul din dreapta sus este prezentată schematic un ansamblu de ștanțare B cu sistemele sale de deplasare pe verticală. Ștanța B este prezentată în fig.3, 4, și este alcătuită din niște tablele 12 și 13 solidarizate la partea superioară cu niște tălpi 14. Pentru a o deplasa uniform ștanța B este prevăzută cu un sistem de ridicarecoborâre alcătuit din șuruburile 15 care se așează în niște locașuri 16 fixate cu șuruburi de cornierele 3. Prin rotirea șuruburilor 15 piulițele 17 se deplasează corespunzător, antrenând ștanța B prin intermediul piesei 18, fixată de tălpile 14 cu șuruburile 19.
Primul strat de blocuri se toarnă pe niște paleți din lemn 20. Țevile 7 sunt așezate cu eclisele 8 cu jos (în poziția inferioară). Prin rotirea piulițelor 9, care pot fi prevăzute cu mânere, se așează tiparul A pe paleții 20, care se acoperă cu foaia de hârtie unsă cu ulei mineral 21. Rostul dintre pereții 1 și 2 ai tiparului A și foaia 21 se etanșează cu matrialul din care sunt alcătuite blocurile, dar cu o consistență mai vârtoasă. Materialul pe bază de lianți hidraulici se toarnă în stare caldă, succesiv, în fiecare compartiment, până la umplerea acestuia, după care se trece la următorul. Compartimentul umplut se acoperă cu un capac izolat termic. După ce materialul a atins consistența succesivă ștanțării se așează ștanța B cu șuruburile 15 în locașurile 16. Șuruburile 15 se acționează simultan, cu același pas, de către patru operatori; ștanta intră în greutate proprie. După ce ștanța B a ajuns la partea inferioară a stratului se efectuează și ștanțarea materialului de pe fețele laterale ale tiparului 1. Pentru aceasta se introduc table de 1 mm grosime pe lângă peretele 2, utilizând părțile frontale ale pieselor 13 drept element de ghidaj, tablele de mm. grosime introducându-se între peretele și părțile frontale ale tablelor 13. Aceste table se scot imediat, după care se ridică ștanța 8, prin acționarea simultană de către patru operatori a șuruburilor 15. După ridicarea și mutarea ștanței suprafeța compartimentului. Se acoperă din nou cu capacul izolant termic.
Ștanțarea se poate efectua fără refularea materialului numai în cazul maselor celulare, unde volumul dislocat de pătrundere a ștanței se compensează prin închiderea alveolelor (bulelor de aer) din vecinătate. Se realizează totodată o compactare a materialului de pe fețele laterale ale blocurilor, ceea ce conduce la creșteri importante ale rezistențelor mecanice generale și locale ale blocurilor, cu efecte favorabile asupra comportării ia manipulare și la punerea în operă.
După întărirea primului strat, la câteva ore pentru ipsos și la aproximativ 24 ore pentru lianții hidraulici, tiparul A se ridică prin acționarea simultană a piulițelor 9, până când acesta ocupă o poziție cu 2...3 cm mai sus decât poziția aferentă stratului următor, pentru așezarea foii de hârtie 21, după care coboară în poziția de turnare a stratului următor. Pentru izolația termică a straturilor precedente se fixează o prelată 22 la partea inferioară a pachetelor din tablă 1 și 2. Această prelată 22 se derulează corespunzător numărului de straturi turnate. Se consideră că numărul de cinci straturi satisface cel mai bine necesitățile tehnice și economice ale producerii blocurilor din mase celulare pe bază de ipsos sau de lianți hidraulici.
Pentru realizarea unei productivități ridicate precum și pentru utilizarea eficientă a echipei de lucru pe toată durata unui schimb este indicată fabricarea în serie a 3...4 tipare A cu dispozitivele aferente de ridicare. Echipa se deplasează succesiv de la un tipar la altul, efectuând operațiile prezentate mai sus.
Invenția prezintă următoarele avantaje:
- asigură realizarea unor blocuri de zidărie de calitate superioră;
- dispozitivul este ieftin (chieltueli mici de investigație) și ușor executat;
- tratamentul termic se efectuează cu un consum redus de combustibil convențional;
- are productivitate ridicată;
- realizează economii de manoperă pe toată întinderea procesului tehnologic, de la turnare până la livrare;
- utilizează spații reduse de depozitare.

Claims (5)

  1. Revendicări
    1. Procedeu pentru fabricarea blocurilor de zidărie caracterizat prin aceea că într-o primă fază se toarnă un strat dintr-un material pregătit anticipat într-un tipar (A) compartimentat și pășitor al unui dispozitiv plasat peste niște paleți după care urmează faza de montare a unui ansamblu de ștanțare (B) a blocurilor de zidărie pe compartimente, urmată de plasarea unei folii de hârtie unsă cu ulei mineral sau folie de material plastic și după circa 12 la 24 h funcție de liant urmează faza de ridicare a tiparului (A), pentru turnarea stratului următor peste stratul anterior turnat, fază ce se repetă până la turnarea ultimului strat după care urmează faza de ridicare și plasare în depozit a blocurilor de zidărie în pachet cu ajutorul paleților unde se continuă procesul de întărire iar pe platformă se reia ciclul de fabricare cu același dispozitiv.
  2. 2. Dispozitiv pentru fabricarea blocurilor de zidărie conform procedeului din revendicarea 1. caracterizat prin aceea ca este alcătuit dintr-un tipar pășitor (A) compartimentat sau nu montat pe un ansamblu de ridicare fixat de pardoseală și dintr-un ansamblu de ștanțare (A) a blocurilor de zidărie dintr-un compartiment.
  3. 3. Dispozitiv pentru fabricarea blocurilor de zidărie conform revendicării 2 caracterizat prin aceea că tiparul pășitor (A) este alcătuit din niște pereți (1 și 2) din tablă, rigidizați la partea superioară cu niște corniere (3) iar pentru ridicare are prevăzut niște eclise (4) fixate de pereții (1 și 2).
  4. 4. Dispozitiv pentru fabricarea blocu8 rilor de zidărie conform revendicării 2 caracterizat prin aceea că tiparul (A) prin eclisele (4) se ridicaă pe verticală printr-un ansamblu ce poate fi un sistem cu șurub și o țeavă glisantă format din niște șuruburi (6) cu pas mare, niște țevi (7) glisante cu alte eclise (8) și niște piulițe (9), șuruburile (6) fiind fixate de pardoseală prin niște plăci (10) ce sunt prinse cu baloane (11), sau sistem cu șurub și roata melcată sau cu cremalieră sau un sistem hidraulic cu tija cu piston.
  5. 5. Dispozitiv pentru fabricarea blocurilor de zidărie conform revendicării 2 caracterizat prin aceea că ansamblul de ștanțare (B) este alcătuit de niște table (12 și 13) solidarizate la partea superioară cu niște tălpi (14) și este prevăzut cu sistem de coborâre ridicare format din niște șuruburi (15), niște locașuri (16) plasate pe tipar, niște piulițe (17) fixate de niște piese (18) solidarizate de ansamblul de ștanțare (B).
RO14597590A 1990-09-24 1990-09-24 Instalație pentru evacuarea deșeurilor din frizerii RO109173B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO14597590A RO109173B1 (ro) 1990-09-24 1990-09-24 Instalație pentru evacuarea deșeurilor din frizerii

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO14597590A RO109173B1 (ro) 1990-09-24 1990-09-24 Instalație pentru evacuarea deșeurilor din frizerii

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO109173B1 true RO109173B1 (ro) 1994-12-30

Family

ID=20127654

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO14597590A RO109173B1 (ro) 1990-09-24 1990-09-24 Instalație pentru evacuarea deșeurilor din frizerii

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO109173B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4869660A (en) Apparatus for fabrication of concrete brick
CN109203215A (zh) 混凝土预制构件生产线
US2694846A (en) Apparatus for cutting semiplastic bodies
CN101439553A (zh) 大规模一次性墙板灌注成型的方法及其模车
CN209350532U (zh) 混凝土预制构件生产线
CN211250550U (zh) 一种砌块成型装置
US5281125A (en) Device for the production or manufacture of stones or blocks
US4287144A (en) Method of manufacturing cementitious articles and various forms of equipment of putting this method into practice
US3600481A (en) Method for more rapidly producing aeroconcrete building elements
CZ279944B6 (cs) Způsob výroby vodorovně dělených bezrámových pískových slévárenských forem a formovna k jeho provádění
RO109173B1 (ro) Instalație pentru evacuarea deșeurilor din frizerii
EP2942171B1 (en) Method for casting concrete products
RU2087307C1 (ru) Способ изготовления строительных блоков прессованием, пресс-форма и линия для реализации способа
CN113021609B (zh) 混凝土预制构件的生产装置
FI80846B (fi) Annlaeggning foer tillverkning av betongelement.
CN114789505A (zh) 一种紧凑型小模台全自动叠合板生产线
CN202280168U (zh) 灌注式聚氨酯硬泡保温复合板生产线
CN111633807A (zh) 一种隧道内沟槽盖板现场预制安装方法
US4439131A (en) Apparatus for producing concrete elements of high dimensional accuracy
CN110861207A (zh) 双面叠合混凝土预制构件生产系统
CN108372575A (zh) 一种保温、憎水蒸压加气混凝土砌块制作工艺
CN219486279U (zh) 密封垫生产用成型装置
GB1133231A (en) A method of producing precast concrete products, a machine for performing the same and a concrete block produced by the method
JPH054210A (ja) コンクリートブロツク製造方法
CN215038665U (zh) 一种混凝土预制构件自动批量布料成型装置