NO970301L - Anordning ved tankskip - Google Patents

Anordning ved tankskip

Info

Publication number
NO970301L
NO970301L NO970301A NO970301A NO970301L NO 970301 L NO970301 L NO 970301L NO 970301 A NO970301 A NO 970301A NO 970301 A NO970301 A NO 970301A NO 970301 L NO970301 L NO 970301L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
tanker
ship
oil
transfer
transfer hose
Prior art date
Application number
NO970301A
Other languages
English (en)
Other versions
NO970301D0 (no
Inventor
Knut Erik Borseth
Arne Smedal
Original Assignee
Pgs Offshore Technology As
Hitec Asa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pgs Offshore Technology As, Hitec Asa filed Critical Pgs Offshore Technology As
Priority to NO970301A priority Critical patent/NO970301L/no
Publication of NO970301D0 publication Critical patent/NO970301D0/no
Priority to AU58862/98A priority patent/AU5886298A/en
Priority to PCT/NO1998/000019 priority patent/WO1998032651A1/en
Publication of NO970301L publication Critical patent/NO970301L/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B27/00Arrangement of ship-based loading or unloading equipment for cargo or passengers
    • B63B27/30Arrangement of ship-based loading or unloading equipment for transfer at sea between ships or between ships and off-shore structures
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B27/00Arrangement of ship-based loading or unloading equipment for cargo or passengers
    • B63B27/24Arrangement of ship-based loading or unloading equipment for cargo or passengers of pipe-lines
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B35/00Vessels or similar floating structures specially adapted for specific purposes and not otherwise provided for
    • B63B35/44Floating buildings, stores, drilling platforms, or workshops, e.g. carrying water-oil separating devices
    • B63B2035/4486Floating storage vessels, other than vessels for hydrocarbon production and storage, e.g. for liquid cargo

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Loading And Unloading Of Fuel Tanks Or Ships (AREA)

Description

ANORDNING VED TANKSKIP
Den foreliggende oppfinnelse vedrører en anordning ved et tankskip, for eksempel i form av et lagerskip eller et produksjonsskip for bruk ved oljeproduksjon fra små og mindre oljefelt.
Dette tankskip behøver imidlertid ikke å være utformet som
et produksjonsskip av den type som tradisjonelt benyttes for små, såkalte marginale, oljefelt, idet det er tilstrek-kelig at tankskipet har minst én lagertank for olje eller annen væske som kan overføres igjennom en fleksibel slange eller en elastisk bøyelig rørledning. Tankskipet skal i tillegg til lagertanken(e) oppvise rørsystem for å mulig-gjøre overføring av olje/væske fra dets lagertank(er) til et annet tankskips lagertank eller til en installasjon eksempelvis på land.
Når tankskipet ifølge oppfinnelsen er utformet som et produksjonsskip av den art som er fortøybart til en såkalt STL bøye eller tilsvarende anordning, vil tankskipet være forsynt med et første oljeoverføringsrørsystem som ved forreste ende er utformet og innrettet til å koples sammen med bøyens rørkop-lingsende og som fører akterover, hvor første rørsystems ut-løpsende akter kan befinne seg over lagertankens fyllings-nivå.
En STL bøye er et neddykket oppdriftslegeine med tilkoplings-stykke for minst én stigerørsledningsende og som opptas i en nedad åpen, eventuelt vertikalt gjennomgående utsparing i forskipet, hvor skipet er svingbart om den vertikale bøyeakse som derved danner skipets fortøyningspunkt, og hvor selve bøyen holdes i posisjon ved hjelp av ankere i form av til havbunnen forankrede, skrått forløpende trosser.
Tankskip som er utformet som et slikt produksjonsskip med fortøynings- og oljeoverføringsmulighet overfor nevnte STL bøye er i og for seg velkjente.
Tankskipet ifølge oppfinnelsen kan også benyttes som et regulært frakteskip av olje fra for eksempel andre produksjonsskip.
Tankskipet er forsynt med midler for å håndtere minst én i bruk fritthengende oljeoverføringsslange, for at de øvrige med tankskipet samvirkende andre tankskip eller installa-sjoner skal slippe å ha egen overføringsslange. Dette fordi slike slanger er til dels meget lange og deres tyngde og øvrige uhåndterlighet gjør dem vanskelige å få i beredskaps-posisjon og virksom posisjon.
Tankskipet ifølge oppfinnelsen kan i én viktig utførelses-form bygges med henblikk på å betjene flere produksjonsskip på et oljefelt. I et slikt anvendelsestilfelle kan man bygge produksjonsskip som er mindre enn de tradisjonelle, idet lagerkapasitet for olje kan ivaretas av tankskipet ifølge oppfinnelsen.
Tankskipet ifølge oppfinnelsen kan således anvendes som lagertank for et produksjonsskip, eller det kan anvendes som et såkalt skytteltankskip for flere produksjonsskip.
Formålet med den foreliggende oppfinnelse har vært å skaffe til veie et tankskip av den innledningsvis angitte art hvor det på en enkel måte kan opprettes en i bruk frittbærende, olje-/væskeoverførende slange mellom skipets akter- eller forstavn og et annet skip eller en installasjon.
Et spesielt formål ved den foreliggende oppfinnelse består
i at nevnte overføringsslange fra skipets akterstavn eller skipets forstavn skal kunne opprettes ved hjelp av én slange.
Nevnte formål er ifølge oppfinnelsen realisert ved hjelp av en ombord på tankskipet i lengderetningen forskyvbart anordnet slange henholdsvis bøyelig rørledning, som utgjør nevnte olje-/væskeoverføringsslange, og slangen er ihvertfall delvis frittbærende, og den er fortrinnsvis anbrakt på en føring som strekker seg langs skipsskrogsiden.
Ved et skytteltankskip vil denne overføringsslange som eksempelvis vil kunne ha en lengde på 150-250 meter, kunne være anordnet i en føring i form av et oppad åpent renne-formet spor som strekker seg over i det vesentlige hele skipsskrogsidens langsgående utstrekning.
En føring eller styring for overføringsslangen kan alterna-tivt ha form av en rekke dreibare understøttelsesruller. Et eventuelt forskyvbart belte kan likeledes utgjøre en hensiktsmessig føring for overføringsslangen. Hvorvidt over-føringsslangen skal trekkes forover eller akterover fra dens uvirksomme beredskapsstilling, hvor dens midtpunkt kan ligge ved midten av skipets lengde, er selvsagt avhengig av hvorvidt olje-/væskeoverføring skal skje via skipets forstavn henholdsvis akterstavn. Tankskipet ifølge oppfinnelsen vil for og akter være forsynt med kjente tilkoplingsanordninger som den i lengderetningen forskyvbare overføringsslanges ene ende kan koples til, mens den øvrige del av overførings-slangen blir trukket over mot det annet tankskip eller en installasjon for tilkopling av den annen ende.
Overføringsslangen kan bli trukket over på et annet fartøy, en sjøbasert installasjon eller annet anlegg/installasjon hvor overføring av olje/væske er aktuelt til/fra, på i og for seg kjent måte ved hjelp av vaier og vinsj. Vinsjer kan også benyttes til å trekke overføringsslangen i den ene eller annen av dens to tilsiktede, innbyrdes motsatte fremtrek-kingsretninger ombord på skipet i henhold til oppfinnelsen. Det kan eksempelvis benyttes én vinsj ved hver stavn, fortrinnsvis med vertikal rotasjonsakse.
Oppfinnelsen forklares nærmere i det etterfølgende i til-knytning til ikke-begrensende eksempler på foretrukne ut-førelsesformer som er anskueliggjort i medfølgende skjema-tiske illustrasjoner.
Det henvises til tegningene, hvor:
Fig. 1 viser et skjematisk sideriss av et tankskip i form av et produksjonsskip hvorfra det skjer en oljeover-føring via dets akterstavn til et tankskip (for eksempel et skytteltankskip) via dettes forstavn og hvor produksjonsskipet er fortøyd på en neddykket STL bøye ; Fig. 2 viser tankskipet/produksjonsskipet ifølge fig. 1, sett separat i sideriss/vertikalt lengdesnitt og i noe større målestokk enn i fig. 1; Fig. 3 viser et planriss ovenfra av tankskipet/produksjonsskipet i fig. 2; Fig. 4 viser likeledes i sideriss/vertikalt lengdesnitt et tankskip/produksjonsskip ifølge oppfinnelsen hvor olje-/væskeoverføring skjer til skipet ifølge oppfinnelsen via dets forstavn fra et annet, delvis vist tankskips lagertank; Fig. 5 svarer til fig. 4, men her vises olje-/væskeover-føring fra lagertanken i tankskipet/produksjonsskipet ifølge oppfinnelsen via dets akterstavn til et annet, delvis vist tankskips lagertank.
Ifølge fig. 1 er et tankskip 10 ifølge oppfinnelsen på kjent måte utformet som et produksjonsskip, og produksjonsskipet 10 står i forbindelse med et brønnhode på havbunnen (ikke vist).
En stigerørsledning 12 er koplet til en STL bøye 14 med tilkoplingsanordninger for nevnte stigerørslednings 12 øvre ende og for en tilgrensende koplingsende av et fast rørlednings-system 16, hvis motsatte ende munner ut i skipets 10 lagertank 18.
STL bøyen 14 holdes i neddykket stilling ved hjelp av ankere i form av skråttrettede trosser 20, 20', fastgjort til bøyen 14 med sin ene ende og forankret på havbunnen med sin annen ende.
Bøyen 14 er konisk og smalner av i retning oppover samt griper inn i en komplementær utsparing 22 som er utformet i et tilstøtende skrogkonstruksjonsparti. Anordningen er slik at skipet 10 kan svinge fritt om et fortøyningspunkt som faller sammen med bøyens 14 henholdsvis utsparingens 22 vertikalakse. Fig. 1 tjener hovedsakelig til å vise at det tankskip som danner utgangspunktet for oppfinnelsen, i én utførelsesform kan ha form av et slikt produksjonsskip 10.
Et fast rørledningssystem 24 fører fra lagertanken 18 til en aktre tilkoplingsende 24'. Et annet tankskip 10a er likeledes utstyrt med faste rørsystemer 16a som fører fra en lagertank (ikke vist) til en forstavn-tilkoplingsende 24a<1>.
Mellom produksjonsskipets 10 tilkoplingspunkt 24' akter og for eksempel et annet tankskips 10a tilkoplingspunkt 24a<1>, er det behov for en rørledning i form av en frittbærende, ned-hengende slange 2 6 hvis ender er innrettet til å kunne koples væsketett til de to skips 10, 10a nevnte tilkoplingspunkter 24' og 24a'.
Det er de nevnte skip i kombinasjon med en slik langstrakt olje-/væskeoverføringsslange som utgjør grunnlaget for opp-, finnelsen.
Ifølge den foreliggende oppfinnelse, fig. 3, er en slik olje-/væskeoverføringsslange 2 6 anbrakt i en uttrukket, i det vesentlige rettlinjet beredskapsstilling langs skipssiden.Overføringsslangen 26 begrenses i hver aksial ende av et rør-koplingsstykke 26', 26". Hvert av disse rørkoplingsstykkene26' og 26" er innrettet for væsketett sammenkopling med skipets egne koplinger 16', 24' henholdsvis koplingen til det skip/installasjon som olje/væske skal overføres fra eller til.
Ifølge fig. 3 er overføringsslangen 26 plassert i en føring som kan ha form av en meget langstrakt, oppad åpen, renne 28. Rennen 28 for slangen 2 6 strekker seg langs den ene skips-side, helt til i nærheten av for- henholdsvis akterstavn, hvor sporendene er betegnet med henholdsvis 28' og 28". Overføringsslangen 2 6 kan selvsagt også strekke seg langs skipets 10 akse A.
En slange 28 som er slik anbrakt langs skipssiden vil lett kunne forflyttes til skipets for- eller akterstavn, for eksempel ved hjelp av vinsjbetjente 30,31 vaiere eller på annen hensiktsmessig måte. Når den ene slangeende 26' eller 2 6" er blitt trukket frem til angjeldende stavnområde, trekkes den videre til skipet 10a eller til en installasjon (ikke vist) på i og for seg kjent måte, for eksempel ved hjelp av vinsj og vaier fra skipet 10a.
Rennen 28 ifølge den i fig. 3 viste utførelsesform kan danne både et leie og en styring, og i bunnpartiet kan den eventuelt være forsynt med en underliggende rullebane omfattende et større antall etter hverandre følgende ruller eller hjul. Det kan benyttes andre understøttelsesstrukturer såsom eksempelvis transportbelter.

Claims (4)

1. Anordning ved tankskip utstyrt med minst én lagertank (18) for midlertidig oppbevaring av olje eller annen væske, og med et olje-/væskeoverf©ringssystem (16,24,26) for å muliggjøre overføring av olje eller annen væske fra/til tankskipet til/fra for eksempel et annet tankskip (10a), eller en installasjon, hvor nevnte olje-/væskeoverføring eksempelvis mellom to tankskip (10, 10a) skal kunne iverksettes via førstnevnte tankskips (10) akterstavn til det annet tankskip eller via førstnevnte tankskips (10) forstavn og det annet tankskip (10a) ved hjelp av en overføringsslange (26), karakterisert ved at førstnevnte tankskip (10) er tilordnet nevnte overføringsslange (2 6) som i uttrukket, i det vesentlige rett beredskapsstilling, fortrinnsvis strekker seg langs den ene skipsskrogside, hvilken over-føringsslange (26) er forskyvbart opplagret i motsatte ret-ninger langs egen lengdeakse fra nevnte beredskapsstilling.
2. Anordning i samsvar med krav 1, karakterisert ved at overføringsslangen (26) i sin beredskapsstilling er plassert i en renne 28.
3. Anordning i samsvar med krav 2, karakterisert ved at rennen (28 ), utover det langsgående parti som opptas av overføringsslangen (26) i dens beredskapsstilling, har en fortsettelse som er avsluttet (28') like i nærheten av skipets (10) forstavn og en sporfortsettelse som er avsluttet (28") like i nærheten av skipets (10) akterstavn .
4. Anordning i samsvar med krav l, karakterisert ved at overføringsslangen (26) er plassert på ruller, eventuelt transportbånd, på hvilke den kan forflyttes mot akterstavn/forstavn når den skal tas i bruk.
NO970301A 1997-01-24 1997-01-24 Anordning ved tankskip NO970301L (no)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO970301A NO970301L (no) 1997-01-24 1997-01-24 Anordning ved tankskip
AU58862/98A AU5886298A (en) 1997-01-24 1998-01-21 Arrangement for tankers
PCT/NO1998/000019 WO1998032651A1 (en) 1997-01-24 1998-01-21 Arrangement for tankers

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO970301A NO970301L (no) 1997-01-24 1997-01-24 Anordning ved tankskip

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO970301D0 NO970301D0 (no) 1997-01-24
NO970301L true NO970301L (no) 1998-07-27

Family

ID=19900291

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO970301A NO970301L (no) 1997-01-24 1997-01-24 Anordning ved tankskip

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU5886298A (no)
NO (1) NO970301L (no)
WO (1) WO1998032651A1 (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO305234B1 (no) 1998-01-30 1999-04-26 Navion As Lasteslange-fort°yning
FR2847245B1 (fr) * 2002-11-19 2005-06-24 Coflexip Installation de transfert de gaz liquefie et son utilisation
NO336151B1 (no) * 2007-03-15 2015-05-26 Teekay Norway As Fremgangsmåte og anordning for oppkopling av et tankskip til et lasteanlegg til havs

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE758495A (fr) * 1969-11-19 1971-05-05 Inst Francais Du Petrole Dispositif de stockage et de manutention d'une conduite flexible a bordd'un navire
US3766938A (en) * 1972-01-26 1973-10-23 Exxon Research Engineering Co Cargo transfer system for a floating storage vessel and offtaker moored in tandem
US3833032A (en) * 1972-10-31 1974-09-03 Exxon Research Engineering Co Tandem mooring-loading system
NL7608513A (nl) * 1976-07-30 1978-02-01 Single Buoy Moorings Inrichting voor het overladen van een fluidum van een drijvende inrichting naar een tanker.
NO174381C (no) * 1992-01-20 1994-04-27 Marine Consulting Group As Anordning for håndtering og lagring av et böyelig langstrakt legeme
NO300998B1 (no) * 1995-09-08 1997-09-01 Hitec Marine As Renne for en slange for overföring av olje mellom to flytende konstruksjoner

Also Published As

Publication number Publication date
WO1998032651A1 (en) 1998-07-30
NO970301D0 (no) 1997-01-24
AU5886298A (en) 1998-08-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO125842B (no)
NO154993B (no) Fortoeyningssystem.
AU2017258931B2 (en) Cargo transfer vessel
DK200801629A (da) System for loading and unloading of hydrocarbons in ice prone waters
NO138650B (no) Fortoeyningsanordning.
NO311075B1 (no) Fartöy som kan veksle mellom å operere som produksjonsskip for hydrokarbonproduksjon/lagerskip på felter til havs og somskytteltanker
NO316791B1 (no) Dynamisk posisjoneringsdokking-lasteboye (DPDL-boye), og fremgangsmate for bruk av en slik DPDL-boye
NO322123B1 (no) Roroverforingssystem
US8381669B2 (en) System for loading of hydrocarbons from a floating vessel
NO313453B1 (no) System med fortöyning og forbindelsesledning
US8156884B2 (en) Vessel mooring systems and methods
NO970301L (no) Anordning ved tankskip
NO312358B1 (no) Offshore laste- eller produksjonssystem for et dynamisk posisjonert skip
NO300536B1 (no) Drivankersystem for skip
US6685519B1 (en) System for transferring fluids and methods for installing, modifying and operating system
NO782795L (no) Anordning for lasting og lossing av tankskip for flytende gass
EP0134313A1 (en) A mooring system
NO174381B (no) Anordning for haandtering og lagring av et boeyelig langstrakt legeme
De Boom The development of turret mooring systems for floating production units
NO153092B (no) Enkeltpunkts fortoeynings- og fluidhaandteringssystem
JPS6082496A (ja) 送油方法
NO339412B1 (no) Utstyr for overføring av væskelast, særlig olje, til en tanker
NO800957L (no) System til overfoering av et fluidum fra en stasjon paa havbunnen til et fartoey, eller omvendt
Krogstad Development Of Shuttle Tanker Loading Systems In The Norwegian Sector Of The North Sea
Anstey DEEP-WATER MOORINGS IN VALPARAISO BAY.