NO961305L - Selvstyrende understell for skinnekjöretöy - Google Patents

Selvstyrende understell for skinnekjöretöy

Info

Publication number
NO961305L
NO961305L NO961305A NO961305A NO961305L NO 961305 L NO961305 L NO 961305L NO 961305 A NO961305 A NO 961305A NO 961305 A NO961305 A NO 961305A NO 961305 L NO961305 L NO 961305L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
shaft
axle
arm
pivot bearing
steerable
Prior art date
Application number
NO961305A
Other languages
English (en)
Other versions
NO961305D0 (no
Inventor
Bruno Parusatti
Roberto Lovaldi
Pierluca Vivalda
Guglielmo Casadei
Original Assignee
Fiat Ferroviaria Spa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fiat Ferroviaria Spa filed Critical Fiat Ferroviaria Spa
Publication of NO961305D0 publication Critical patent/NO961305D0/no
Publication of NO961305L publication Critical patent/NO961305L/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61FRAIL VEHICLE SUSPENSIONS, e.g. UNDERFRAMES, BOGIES OR ARRANGEMENTS OF WHEEL AXLES; RAIL VEHICLES FOR USE ON TRACKS OF DIFFERENT WIDTH; PREVENTING DERAILING OF RAIL VEHICLES; WHEEL GUARDS, OBSTRUCTION REMOVERS OR THE LIKE FOR RAIL VEHICLES
    • B61F5/00Constructional details of bogies; Connections between bogies and vehicle underframes; Arrangements or devices for adjusting or allowing self-adjustment of wheel axles or bogies when rounding curves
    • B61F5/38Arrangements or devices for adjusting or allowing self- adjustment of wheel axles or bogies when rounding curves, e.g. sliding axles, swinging axles
    • B61F5/46Adjustment controlled by a sliding axle under the same vehicle underframe

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Steering-Linkage Mechanisms And Four-Wheel Steering (AREA)
  • Gear Transmission (AREA)
  • Vehicle Body Suspensions (AREA)
  • Braking Arrangements (AREA)
  • Burglar Alarm Systems (AREA)
  • Vehicle Cleaning, Maintenance, Repair, Refitting, And Outriggers (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører generelt understell for skinnekjøretøyer, mer bestemt for sporvogner.
Dagens tendens innen utforming av slike kjøretøyer er å tilveiebringe selvstyrende understell for å gi effektive løsninger på problemet med slitasje av skinnegang når kjøretøyet beveger seg langs en kurve, siden styrbare aksler i kjøretøyet enkelt kan orienteres slik at de følger skinnegangens kurveradius.
Akselstyring utføres i en del tilfelle spontant, men det er mer vanlig at styringen er styrt med det mål å nå det best mulige kompromiss mellom opp-nåelse av en perfekt radiell orientering langs en full kurve med konstant radius, og minst mulig feil i radiell overensstemmelse under kurvens inngangs- og utgangsoverganger.
Den generelle hensikt med oppfinnelsen er å tilveiebringe en ny og særegen løsning på det ovennevnte problem, ved å ty til en understellsutforming som anvender minst én styreaksel av bisseltypen, som tidligere er benyttet f.eks. som en en-akslet bakre boggi for lokomotiver i skinnekjøretøyer.
Foreliggende oppfinnelse er følgelig særlig rettet mot et selvstyrende understell for skinnekjøretøyer, omfattende minst to styrbare aksler med sine lagre for dreibar forbindelse til en langsgående konstruksjon i skinnekjøretøyet, og en tredje aksel av bisseltypen som ved hjelp av en arm er forbundet til et tredje dreielager plassert på et utkraget parti av den langsgående konstruksjon, ragende forbi dreielageret til en tilstøtende av de styrbare aksler.
Den spesielle hensikt med oppfinnelsen er å tilveiebringe et selvstyrende understell av ovennevnte type, hvor bisselakselen eller hver bisselaksel kan orienteres i en stilling hvor den har perfekt radiell overensstemmelse langs en full kurve med konstant radius, uavhengig av kurvens radius, og/eller kan foreta styring til en perfekt radiell stilling langs en full kurve med en konstant radius, uavhengig av radien til selve kurven, av minst én annen styrbar aksel i skinnekjøretøyet.
En videre hensikt med oppfinnelsen er å oppnå det ovennevnte mål og sam-tidig redusere summen av radielle feil for skinnekjøretøyets aksler under kurvens inngangs- og utgangsoverganger, for å redusere virkningen av konsentrert slitasje av skinnegangen.
For å oppnå de ovennevnte hensikter, er oppfinnelsen rettet mot et selvstyrende understell av den ovennevnte type, hvor det essensielle trekk ligger i at avstanden mellom dreielagrene til de to styrbare aksler, angitt som "2i", avstanden mellom det tredje dreielager og dreielageret til den tilstøtende styrbare aksel, angitt som "a", og lengden av armen mellom bisselakselen og det resp. tredje dreielager, angitt som "b", tilfredsstiller følgende forhold: hvor, idet b/a = n og P = a + b, det følger:
Ved hjelp av de nye og særegne forhold definert i det ovenstående, utføres radiell orientering av bisselakselen langs en full kurve med konstant radius på en enkel og effektiv måte, uavhengig av størrelsen av selve radien. Dette tillater at det tilveiebringes et antall valgmuligheter, inkludert muligheten av faktisk å utføre radiell styring av bisselakselen, plassert f.eks. i en fremre stilling eller i en mellomliggende stilling i forhold til skinnekjøretøyet, og i dette tilfellet vises det vanligvis til en reell (eller direkte) radiell bissel. I et slikt tilfelle, ved hjelp av enkle kinematiske mekanismer, kan den reelle radielle bissel styre minst én ytterligere aksel i understellet for å oppnå perfekt radiell orientering av denne langs en full kurve med en konstant radius. Alternativt, og i dette tilfellet vises det vanligvis til en virtuell radiell aksel, kan det være at bisselakselen ikke benyttes slik at den orienteres perfekt radielt langs en full kurve, men den vil uansett gi mulighet for å ta ut et vinkelsignal gjennom hvilket det ved hjelp av enkle transmisjonssystemer er mulig å frembringe en radiell orientering av en eller flere av de andre aksler.
Den første situasjon (reell radiell bissel) svarer til det tilfellet hvor armen, gjennom hvilken bisselakselen er forbundet til dreielageret til det utkragede parti av den langsgående konstruksjon i skinnekjøretøyet, er fast innfestet til selve bisselakselen, mens i det annet tilfelle forbindelse mellom denne armen og bisselakselen ikke er stiv, men tvert i mot er leddet.
Oppfinnelsen betrakter flere alternative utforminger av understellet, for hvilket det også tilveiebringes midler for å utføre forskjellig styring av én eller flere aksler, med det mål å redusere summen av feilene i radiell overensstemmelse for kjøretøyet under kurvens inngangs- og utgangsoverganger, for tilsvarende å begrense de negative følger i form av lokal slitasje av skinnegangen.
Flere utførelser av oppfinnelsen vil nå bli beskrevet med henvisning til en ledsagende tegning, hvilke utførelser kun må oppfattes som ikke-begrensende eksempler, hvor
fig. 1 er et skjematisk grunnriss som generelt viser et selvstyrende understell i samsvar med en første utførelse av oppfinnelsen,
fig. 2 er et riss som svarer til fig. 1, hvor det vises en annen utførelse av oppfinnelsen,
fig. 3 er et riss svarende til fig. 1, hvor det vises en tredje utførelse av oppfinnelsen,
fig. 4 er et riss svarende til fig. 1, hvor det vises en fjerde utførelse av oppfinnelsen,
fig. 5 er et riss svarende til fig. 1, hvor det vises en femte utførelse av oppfinnelsen,
fig. 6 er et riss svarende til fig. 1, hvor det vises en sjette utførelse av oppfinnelsen,
fig. 7 er et riss svarende til fig. 1, hvor det vises en syvende utførelse av oppfinnelsen.
Idet det første skal vises til fig. 1, omfatter et understell for skinnekjøretøyer ifølge en første utførelse av oppfinnelsen, en første aksel 1 og en annen aksel 2 forbundet på en styrbar måte, ved hjelp av resp. midtplasserte vertikale dreielagere 3, 4, til en stiv langsgående bjelkekonstruksjon 5 i skinne-kjøretøyet, ved adskilte posisjoner. Dreieavstanden mellom de to aksler 1, 2, dvs. avstanden mellom de resp. lagre 3, 4 er angitt som 2i.
I én ende (den venstre ende med henvisning til fig. 1) av bjelken 5, rager et utkragende parti 6 forbi dreielageret 3 til akselen 1. Dette utkragede parti 6 bærer et vertikalt lager 7 for dreibar forbindelse med en tredje aksel 8 av bisselboggi-typen. I utførelsen på fig. 1 er en arm, skjematisk vist som 9, fast innfestet til bisselakselen 8 slik at den dreibart forbinder sistnevnte til dreielageret 7.
Avstanden mellom dreielagrene 3 og 7 er angitt som a, og lengden av armen 9 er angitt som b på figuren. Hjulbasisen mellom akselen 1 og bisselakselen 8, dvs. summen av a og b, er angitt som P.
Ifølge oppfinnelsen velges proporsjonene ved understellet slik at de tilfredsstiller følgende ligning:
Det ovenstående forhold gjør det mulig å styre bisselakselen 8 til en perfekt radiell stilling mens skinnekjøretøyet beveger seg langs en full kurve med en konstant radius, uavhengig av kurvens radius.
Idet:
og oppnås følgende: det vil si: følgelig:
I utførelsen vist på fig. 1 omfatter understellet en annen aksel av bisseltypen, angitt med henvisningstall 10, anordnet symmetrisk ved den andre ende av bjelkekonstruksjonen 5, motsatt bisselakselen 8. På samme måte er den annen bisselaksel 10 fast forbundet til en arm 11 hvis lengde også er b og som er dreibar rundt et vertikalt lager 12 på et utkragende parti 13 av bjelkekonstruksjonen 5 som rager forbi dreielageret 4 i akselen 2. Avstanden mellom lagrene 4 og 12 har den samme størrelse a. I dette tilfellet, idet de ovenstående forhold tas i betraktning, er avstanden mellom lagrene 7 og 12: avstanden LRmellom de to bisselaksler 8 og 10 er:
Ved utforming av et understell, består utgangsdataene vanligvis av 2i og P. Basert på de bestemmende forhold, kan dimensjonene a, b, umiddelbart be-regnes ved hjelp av hvilke perfekt overensstemmelse med radien langs en full kurve med konstant radius skal oppnås for den ene og/eller den andre bisselaksel 8, 10.
Fig. 2 viser en variant av understellet i samsvar med oppfinnelsen, hvor bisselakslene er plassert i en mellomliggende posisjon, istedenfor ved endene av understellet som på fig. 1.1 denne utførelse er det to par bjelkekonstruk-sjoner 5', 5" som hver i nærheten av sin ytre ende har et dreielager 3', 3" for en resp. første styreaksel 1', 1", og i nærheten av den motsatte ende har et dreielager 4', 4" for en resp. annen styreaksel 2', 2". De indre ender av bjelkekonstruksjonene 5', 5" er anordnet med utkragende partier 6', 6" som hver resp. har et dreielager 7', 7" for et resp. forbindelsesstag 14', 14". Forbindelsesstaget 14' er dreibart forbundet til en arm 9" som er fast forbundet til akselen 2", mens forbindelsesstaget 14" er dreibart forbundet til en arm 9' som i sin tur er fast innfestet til akselen 2'. Som det fremgår av fig. 2, er armene 9' og 9" anordnet symmetrisk.
Utformingens konsept er likt det som er vist på fig. 1, idet man for det første betrakter de styrbare aksler 1' og 2' i kombinasjon med bisselakselen 2", og for det andre de styrbare aksler 1" og 2" i kombinasjon med bisselakselen 2'.
I denne utførelse, under betraktning av størrelsene a, b, P og 2i som vist på fig. 2, tilfredsstilles følgende forhold i forbindelse med dreieavstanden mellom lagrene 3' og 3" for endeakslene 1' og 1":
som svarer til radiell orientering av de mellomliggende aksler 2' og 2" langs en full kurve med en konstant radius.
Som allerede tidligere påpekt, fører de ovenstående forhold til perfekt radiell orientering av bisselakselen eller hver bisselaksel i understellet langs en full kurve, hvilket gjør det mulig enten faktisk å utføre radiell styring av selve bisselakselen eller hver bisselaksel langs en full kurve, og i et slikt tilfelle vil det vanligvis benyttes en reell radiell bisselutforming, eller , uten faktisk å utføre radiell styring av bisselakselen eller hver bisselaksel, å anvende dennes korresponderende styresignal for perfekt radiell styring av en annen aksel langs en full kurve, ved hjelp av enkle mekaniske transmisjonssystemer.
I sistnevnte tilfelle vil en utforming som vanligvis betegnes som virtuell radiell bissel bli benyttet.
Diagrammene på fig. 3-7 gir eksempler på noen mulige alternative utførelser som svarer til den førstnevnte og sistnevnte av de ovenfor beskrevne bruks-måter. På disse figurene er deler som er identiske med eller svarer til de som allerede er blitt beskrevet med henvisning til fig. 1 angitt med samme henvisningstall.
I detalj svarer utførelsen vist på fig. 3 til den som er vist på fig. 1, med den forskjell at det kun benyttes en enkelt bisselaksel 8, som fungerer som en fremre reell radiell bissel.
I utførelsen vist på fig. 4 fungerer den samme fremre reelle radielle bissel 8 i tillegg slik at den bevirker radiell orientering langs en full kurve av styre-akselen 1, ved hjelp av en enkel leddforundet transmisjonsarm 15.
I utførelsen på fig. 5 er den radielle bissel 8 virtuell, siden den resp. arm 9 er dreibart, istedenfor fast, forbundet til denne. I dette tilfellet tilveiebringer en slik virtuell radiell bissel 8 et styresignal for den radielle orientering langs en full kurve av ytterligere en styrbar aksel 16, f.eks. anbragt ved kjøretøyets fremre ende, ved hjelp av en enkel, leddforbundet bakoverrettet stang 17.
I utførelsen på fig. 6 svarer arrangementet generelt til det som er vist på
fig. 5, med den forskjell at armen 9 er fast forbundet til bisselakselen 8, som er plassert i en mellomliggende stilling, og derfor er en reell radiell bissel.
Til sist, utførelsen vist på fig. 7, hvor bisselakselen (eller akslene) ikke er vist, viser det tilfellet hvor styring av en mellomliggende aksel 18 utføres ved hjelp av en ordinær bevegelsesmekanisme 19, med det mål å redusere de negative effekter på skinnegangen på grunn av summen av feilen i den radielle overensstemmelse for akslene under kurvens inngangs- og utgangsoverganger. Faktisk, siden arrangementet i samsvar med oppfinnelsen, ved hjelp av hvilket tilstanden med perfekt radiell overensstemmelse for en eller flere styreaksler langs en full kurve er oppnådd, kan gi opphav til manglende radiell overensstemmelse under overgangsfasene, er det ønskelig å unngå at disse feil eller mangler fremkommer identisk for alle styreakslene, det vil si ved de samme områder av skinnegangen. Ved hjelp av løsningen som svarer til utførelsen på fig. 7, og ved hjelp av andre funksjonelt tilsvarende løs-ninger, er det mulig å lokalisere de ovennevnte feil i den radielle overensstemmelse og de medfølgende negative effekter påført av akslene på skinne-gangentil forskjellige posisjoner i skinnegangen.
Detaljer ved konstruksjonen og utførelsene kan selvfølgelig varieres vidt med hensyn på hva som har blitt beskrevet og illustrert, uten derved å avvike fra oppfinnelsens ramme, som definert i de vedheftede krav.

Claims (5)

1. Selvstyrende understell for skinnekjøretøy omfattende minst to styrbare aksler (1,2) med sine resp. lagre (3, 4) for dreibar forbindelse av disse til en langsgående konstruksjon (5) i skinnekjøretøyet, og en tredje aksel av bisseltypen (8) som med en arm (9) er forbundet til et tredje dreielager (7) plassert på et utkragende parti (6) av den langsgående konstruksjon (5), ragende forbi dreielageret (3) på en tilstøtende av de styrbare aksler (1), karakterisert ved at, idet avstanden mellom dreielagrene til de to styrbare aksler (1,2) angis med "2i", avstanden mellom det tredje dreielager (7) og dreielageret (3) til den tilstøtende styrbare aksel (1) angis med "a", og lengden av armen (9) mellom akselen av bisseltype (8) og det respek-tive tredje dreielager (7) angis med "b", følgende forhold er tilfredsstilt:
hvorved, idet b/a = n og P = a + b, det følger:
2. Understell ifølge krav 1, karakterisert ved at armen (9) er fast forbundet til bisselakselen (8).
3. Understell ifølge krav 2, karakterisert ved at bisselakselen (8) utøver styring av minst én annen styrbar aksel (1).
4. Understell ifølge krav 1, karakterisert ved at armen (9) er dreibart forbundet til bisselakselen (8), og at armen (9) utøver styring av minst én annen styreaksel.
5. Understell ifølge krav 3 eller 4, karakterisert ved at vanlige transmisjonsanordninger (19) er tilveiebragt for å utøve styring av minst én styreaksel (18).
NO961305A 1995-09-18 1996-03-29 Selvstyrende understell for skinnekjöretöy NO961305L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT95TO000738A IT1281347B1 (it) 1995-09-18 1995-09-18 Rodiggio autosterzante per rotabili su ferro

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO961305D0 NO961305D0 (no) 1996-03-29
NO961305L true NO961305L (no) 1997-03-19

Family

ID=11413813

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO961305A NO961305L (no) 1995-09-18 1996-03-29 Selvstyrende understell for skinnekjöretöy

Country Status (6)

Country Link
US (1) US5678490A (no)
EP (1) EP0763455A3 (no)
JP (1) JPH0976906A (no)
FI (1) FI961426A (no)
IT (1) IT1281347B1 (no)
NO (1) NO961305L (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6871598B2 (en) 2002-06-14 2005-03-29 General Motors Corporation Arrangement of radial bogie
US8851226B2 (en) * 2012-03-30 2014-10-07 Bombardier Transportation Gmbh Mechanical boolean steering
CN105774838B (zh) * 2016-04-28 2018-07-03 同济大学 一种主副构架弹性铰接的径向转向架

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US278770A (en) * 1883-06-05 brown
NL20073C (no) * 1926-09-30
GB324848A (en) * 1929-03-20 1930-02-06 Algrain Paul Improvements relating to bissel trucks for railway and like vehicles
DE602731C (de) * 1931-08-16 1934-09-15 Eva Anna Gertrud Bruns Auf einem Gleis umlaufendes Plattenband
FR89840E (fr) * 1966-04-04 1967-08-25 Procédé de tenue de documents, applicable notamment à la comptabilité, et documents pour la mise en oeuvre de ce procédé
SE326208B (no) * 1968-05-02 1970-07-20 Robertfors Ab
FI76296C (fi) * 1987-01-26 1988-10-10 Valmet Oy Boggiearrangemang foer raelsfordon.
US4860666A (en) * 1988-02-19 1989-08-29 Utdc Inc. Multi-axle, steered articulated railway vehicle with compensation for transitional spirals
FR2644125B1 (fr) * 1989-03-13 1991-12-13 Alsthom Creusot Rail Vehicule guide d'extremite de rame ferroviaire, a essieux orientables
US5372073A (en) * 1989-08-21 1994-12-13 Schindler Waggon Ag Truck for low-platform cars

Also Published As

Publication number Publication date
FI961426A0 (fi) 1996-03-29
IT1281347B1 (it) 1998-02-18
JPH0976906A (ja) 1997-03-25
NO961305D0 (no) 1996-03-29
EP0763455A2 (en) 1997-03-19
ITTO950738A0 (it) 1995-09-18
ITTO950738A1 (it) 1997-03-18
US5678490A (en) 1997-10-21
FI961426A (fi) 1997-03-19
EP0763455A3 (en) 1998-03-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4170179A (en) Railway vehicle steering truck
BRPI0906881B1 (pt) articulação de direção
US4589510A (en) Multiple wheel steering mechanism
JP2010507522A (ja) 車両の機械式連結装置
EP2248678A1 (en) Wheel unit, railway bogie, railway vehicle, and railway system
NO961305L (no) Selvstyrende understell for skinnekjöretöy
US3768825A (en) Steering device for buses
JPH03563A (ja) 鉄道車両用ボギー車
US2746398A (en) Axle steering mechanism for railway vehicles
US2936720A (en) Truck steering mechanism for trains
EP0469512B1 (en) Railway vehicle bogie
RU2278040C2 (ru) Трехосная тележка с самоустанавливающимися осями
US4455033A (en) Torque transmitting linkage for articulated vehicle
CN106043429A (zh) 一种紧凑型前后车架的铰接机构
US2231338A (en) Steering gear for curve compensating vehicles
RU2607691C1 (ru) Система рулевого управления
US2812726A (en) Axle steering mechanism
US4327926A (en) Steering linkage for vehicles
GB2486272A (en) Tram section with steerable wheels
US3047307A (en) Tractor steering arrangement
JPH11208469A (ja) 鉄道車両用台車
SU1735072A1 (ru) Сцепное устройство автопоезда
AU609502B2 (en) Longitudinal steering linkage for truck with interaxle yokes
US2659613A (en) Steering gear
CN217532845U (zh) 一种轨道车辆的转向架转向机构