NO842651L - Papirlimings-fremgangsmaate - Google Patents

Papirlimings-fremgangsmaate

Info

Publication number
NO842651L
NO842651L NO842651A NO842651A NO842651L NO 842651 L NO842651 L NO 842651L NO 842651 A NO842651 A NO 842651A NO 842651 A NO842651 A NO 842651A NO 842651 L NO842651 L NO 842651L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
aluminum
retention
calcium carbonate
filler
paper
Prior art date
Application number
NO842651A
Other languages
English (en)
Inventor
Nicola Spina
Antonio Isolati
Original Assignee
Prodeco Spa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Prodeco Spa filed Critical Prodeco Spa
Publication of NO842651L publication Critical patent/NO842651L/no

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21HPULP COMPOSITIONS; PREPARATION THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASSES D21C OR D21D; IMPREGNATING OR COATING OF PAPER; TREATMENT OF FINISHED PAPER NOT COVERED BY CLASS B31 OR SUBCLASS D21G; PAPER NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D21H17/00Non-fibrous material added to the pulp, characterised by its constitution; Paper-impregnating material characterised by its constitution
    • D21H17/63Inorganic compounds
    • D21H17/67Water-insoluble compounds, e.g. fillers, pigments
    • D21H17/675Oxides, hydroxides or carbonates
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21HPULP COMPOSITIONS; PREPARATION THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASSES D21C OR D21D; IMPREGNATING OR COATING OF PAPER; TREATMENT OF FINISHED PAPER NOT COVERED BY CLASS B31 OR SUBCLASS D21G; PAPER NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D21H17/00Non-fibrous material added to the pulp, characterised by its constitution; Paper-impregnating material characterised by its constitution
    • D21H17/63Inorganic compounds
    • D21H17/66Salts, e.g. alums

Abstract

I papirlimingen hvor det brukes syntetiske cellulosereaktive limingsmidler og kalsiumkarbonat som fyllstoff, har aluminiumpolyhydroksykloridet med formelen:. Al2(OH)6_xClx . n H0. hvor 0,96 <_ x i<_ 6 og n = 2x,. en utmerket retensjonsvirkning.

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte for liming av papir, egnet for liming i nærvær av et fyllstoff som er følsomt for et surt miljø, særlig kalsiumkarbonat.
Papirlimings-fasen som består i å feste cellulosefibrene
i materialet som utgjør tremassen til hverandre ved hjelp av et limingsmiddel, kan hovedsakelig finne sted ifølge to teknikker: - I surt miljø (ved en pH mellom 4,5 og 6,5) hvor limingsmidlene (som vanligvis er avledet fra forskjellige forsåp-ede harpikssyrer), må utfelles for å feste seg til fibrene, ved hjelp av et egnet utfellingsmiddel (aluminiumsulfat eller aluminiumpolyklorid). - I nøytralt miljø (ved en pH mellom 6,5 og 7,5) hvor limingsmidlene er av den syntetiske cellulosereaktive typen, nemlig som fester seg til fibrene uten behov for å utfelles og følgelig uten at det kreves bruk av et utfellingsmiddel.
Eksempler på cellulosereaktive limingsmidler omfatter "Aquapel", fremstilt og solgt av Hercules Inc., "Basoplast" fra Badische Anilin und Soda Fabrik A.G. (BASF) og "Tenore-sin" fra Ciba-Geigy.
I begge teknikkene finner den større gjensidige påvirkningen mellom limingsmidlet og fibrene sted med de fineste fibrene på grunn av årsaker av kjemisk og fysisk natur, og dess bedre fibrene er dispergert, dvs. jo mer fibrene er tilbøye-lig til å adskilles fra det omgivende vannet, dess bedre er limingen.
Ved å redusere fiberdispersjonen, bør mengden av fibere
og limingsmiddel som holdes tilbake på metallduken under dannelsen av arket, bli større; på den annen side bør en mindre mengde fibre og limingsmiddel gå tapt med avløpsvan-net under metallduken.
Mens et slikt resultat oppnås med utfellingsmidlene i til- feilet med harpiks-limingsmidler, suppleres således ifølge fremgangsmåtene som hittil er kjent og brukt, dispersjonen i tilfellet med de syntetiske cellulosereaktive limingsmidlene med passende doserte produkter eller retensjonsmidler, slik som polyaminer, polyakrylamider, polyetylenaminer o.l., idet disse produktene er bemerkelsesverdig kostbare.
Det er også kjent at fibersuspensjonen, avhengig av slutt-anvendelsen av papiret, tilsettes et inert fyllstoff, til-passet for å tilføre bestemte egenskaper til papiret. Blant de mest kjente og brukte fyllstoffene, kan kaolin og kalsiumkarbonat nevnes. Når limingsmidlet er av den konvensjonelle typen, nemlig harpikstypen, byr ikke den kombinerte bruken av kaolin og aluminiumsulfat på bestemte problemer med unn-tak av at kaolinet må være spesielt rent ettersom mulige urenheter som kalsiumkarbonat reagerer med aluminiumsulfat, hvorved deler av utfellingsmidlet trekkes bort fra den bestemte virkningen som sådan.
I tillegg til dette, må et økonomisk ikke-neglisjerbart problem også tas i betraktning ettersom kaolinet med den ønskede renheten har en betydelig kostnad. Når fyllstoffet består av kalsiumkarbonat inhiberes i praksis bruken av aluminiumsulfat som utfellingsmiddel, ettersom en betydelig del av kalsiumkarbonatet brukes opp til å danne kalsiumsul-fat for å nøytralisere dispersjonen før kalsiumkarbonatet kan gi sin virkning.
Dette problemet er blitt løst, og er gjenstand for en tidligere patentsøknad fra den samme søker, ved å bruke, i en limingsfremgangsmåte med konvensjonelle harpiks-limingsmidler, aluminiumpolyklorid og polyhydroksyklorid som utfellingsmiddel sammen med bruken av kalsiumkarbonat som fyllstoff, ettersom det er funnet at disse utfellingsmidlene i motsetning til de kjemiske plausible antakelser, vir-ker i et nøytralt miljø (pH på ca. 7) i fiberdispersjonen.
I tilfellet med limingsfremgangsmåtene med syntetiske cellulosereaktive limingsmidler og hvor kalsiumkarbonat og et annet fyllstoff som er følsomt overfor et surt miljø, brukes, er tilflukten til de ovenfor nevnte syntetiske retensjons-midlene hittil også vært diktert av de ovenfor nevnte problemene forbundet med bruken av kalsiumkarbonat.
Ved siden av de ovenfor nevnte problemene, oppstår et annet problem i det bestemte tilfellet hvor fibersuspensjonene inneholder ikke neglisjerbare prosentandeler mekanisk tremasse, nemlig tremasse erholdt ved hjelp av mekanisk oppmal-ing av trevirket uten kjemiske angrep.
For god drift av det kontinuerlige maskineriet for papir-fremstilling, har faktisk i det .tilfellet også en annen driftsparameter ved siden av retensjonen en vesentlig betyd-ning, nemlig den hurtige adskillelsen av det hvite vannet fra metallduken, en parameter som kalles "freeness".
Hos denne type tremasse finner man faktisk at dersom retensjonen er høy, så er "freeness" alt for lav og omvendt.
Bruken av aluminiumsalter bortsett fra aluminiumsulfat er allerede foreslått tidligere. F.eks. er det i kanadisk patentskrift nr. 759.363 forutsett bruken av et basisk alu-miniumsalt med formelen
hvor X er et monovalent anion, f.eks. klor, n er 1 til 20, særlig 4 til 10, m er mindre enn 3n og forholdet Al/X er mellom 1,5 og 6, særlig mellom 2 og 4.
Det bestemte problemet som man åpenlyst står overfor i dette patentet, er forbedringen av papirlimingen ved å unngå bruken av aluminiumsulfat, og følgelig er både beskrivelsen og kravene fullstendig viet sammenligningen med aluminium-sulf at .
Når det gjelder fyllstoffet, henvises det generelt til det faktum at startoppslemmingen av tremasse om ønsket kan inne-holde de normale fyllstoffene uten ytterligere detaljert angivelse.
I sin tur beskriver GB patentsøknad nr. 2 010 352 bruken
i papirlimingen av aluminiumpolyhydroksydklorid med formelen :
som utfellingsmidlet for et limingsmiddel av harpikstype (nemlig basert på harpiks), med det bestemte formålet å fjerne problemene med korrosjon og dårlig lukt som er forbundet med den vanlige bruken av aluminiumsulfat. Til sist beskriver FR patentskrift nr. 2 418 297 en fremgangsmåte for papirliming med det formål å forbedre egen-skapene til det limte papiret og fyllstoff-retensjonen i papiret som fremstilles. For dette formål er det påtenkt bruken av, som utfellingsmiddel, et basisk salt med formelen
hvor M kan være aluminium, X klorid, 3n-m 0 og basisiteten, nemlig det prosentvise forholdet m/3n, er mellom 30% og 75% .
Det er spesielt foretrukket med nærvær av et polyvalent anion i det angitte saltet, f.eks. anionset av en mineral-syre, slik som svovelsyre. I innledningen er de mulige fyllstoffene angikk, nemlig kaolin, kalsiumkarbonat, talkum, etc. uten å oppstille noen forskjell mellom dem. Både beskrivelsen og eksemplene henviser imidlertid hele tiden til harpiks-baserte, dvs. harpiksholdige limingsmidler,
og til bruken av et retensjonsmiddel, slik som stivelse, polyakrylamid o.l. Den tidligere skjeldningen i denne bestemte teknologien mellom fremgangsmåtene som bruker harpiks-limings-middel, dvs. kolofonium-basert liming, og fremgangsmåtene med syntetiske cellulosereaktive limingsmidler, bekreftes således. Som allerede nevnt, ble det i det sist-
nevnte tilfellet, faktisk ikke brukt noen utfellingsmidler og fibersuspensjonen ble derimot tilsatt sammen med midler, også av syntetisk type, som fremmer retensjonen.
Det er nå funnet og det er en gjenstand ved den' foreliggende oppfinnelse at aluminiumpolyhydroksydkloridet har en utmerket retensjonsvirkning og tillater samtidig kalsiumkarbonat å brukes som inerte fyllstoffer, som pH i fiberdispersjonen er ca. 7.
Sagt på en annen måte, er det funnet at aluminiumpolyhydroksykloridet som vanligvis brukes som utfellingsmiddel i limingen av papir med vanlig brukte harpiks-holdige limingsmidler, i tilfellet med de syntetiske cellulosereaktive limingsmidlene har en helt forskjellig virkning men likevel viktig i betraktning av resultatene av limingsfremgangsmåten, nemlig en retensjonseffekt overfor fibrene og tilsetningene som utgjør tremassen.
Samtidig tillater tilsetningen av aluminiumpolyhydroksyklo-rid bruken av fyllstoffer som er følsomme for surt miljø, noe som ville være vanskelig dersom et annet velkjent og populært utfellingsmiddel som brukes til harpiksholdige limingsmidler, nemlig aluminiumsulfat, skulle anvendes.
I tilfellet med aluminiumsulfat, viste de eksperimentelle prøvene at den mengde aluminiumsulfat som trengs for å få
en retensjonseffekt som er tilfredsstillende og sammenlign-bar med aluminiumpolyhydroksykloridet, ville gi plass for en pH i fiberdispersjonen som ikke er høyere enn 6,4. Under disse anvendelsesbetingelsene, ville kalsiumkarbonat frem-kalle vanskeligheter og retensjonseffekten til aluminium-sulf atet ville åpenbart reduseres.
Fremgangsmåten ifølge foreliggende oppfinnelse er således kjennetegnet ved at det til den vandige dispersjonen av fibere, supplert med et syntetisk cellulosereaktivt limingsmiddel og eventuelt med kalsiumkarbonat som fyllstoff, tilsettes aluminium polyhydroksyklorid med formelen:
Ifølge den foretrukkede utførelsesformen er den mengden aluminium polyhydroksyklorid som tilsettes til fiberdispersjonen slik at det fåes en retensjon målt som gjennomsiktighet, på ca. 40%.
Som allerede nevnt, støter man på bestemte problemer ved papirlimingen som går ut fra tremasseoppslemming som inneholder vesentlige mengder mekanisk tremasse. Det er over-raskende funnet at i dette tilfellet tillater bruken av aluminium polyhydroksyklorid med formel (~ £) at det oppnås akseptable verdier både med hensyn til "freeness" og med hensyn til retensjon, slik at det garanteres en lett drift av den kontinuerlige fremstillingsmaskinen for papir.
Aluminiumpolyhydroksykloridet som kan anvendes ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, er tilgjengelig i handelen ("Prodefloc SAB/18") og fremstilles under alle omstendig-heter slik som beskrevet i US patentskrift nr 3 909 439
som det her henvises til for ytterligere detaljer.
Resultatene av de eksperimentelle prøvene utført med alumi-niumpolyhydroksyklorid (heretter angitt ved forkortelsen PAC) sammenlignet med aluminiumsulfat gjengis nedenunder.
Aluminiumsulfatet hadde et A^O^ -innhold på 8,5%, mens
PAC inneholdt 18% Al203.
Retensjonen ble bestemt ved å måle restturbiditeten til
det filtrerte vannet etter Shopper-Riegler, ved hjelp av en gjennomsiktig, veltet pyramide med mm inndelinger.
Retensjonsverdiene ble angitt som % gjennomsiktighet i av-løpsvannene. Som en optimal verdi, ble retensjonen som gir en gjennomsiktighetsprosent på minst 40, bestemt.
Eksempel 1.
I tabell 1 er retensjons- og pH-atferden som skylles tilsetningen av økende prosentdeler aluminiumsulfat og aluminium-polyhydroksyklorid (PAC), gjengitt.
Som det vil ses, fåes retensjonsverdien som anses som opti-mum ved en sulfatprosent på 16,2%, men ved denne mengden senkes pH til 6,4. Det betyr at-det er ikke mulig å få
en god retensjon med sulfat uten samtidig å modifisere den bufrende virkningen av karbonat med forbruk av denne og CO2-utvikling.
Når det gjelder PAC, trengs det på den annen side en mengde på 3,1% PAC for å oppnå en retensjon til 40% gjennomsiktighet. Ved denne prosentvise andelen, er pH-verdien 6,96
og er i overensstemmelse med det karbonatbufrede miljøet.
I prøvene som ble utført i en maskin, måtte pH i syklusen opprettholdes over 6,6 for å unngå driftproblemer ved den kontinuerlige maskinen og derved ulemper ved produksjonen.
I anledning av ovenfor nevnte problemet med fiberoppslemminger som inneholder mekanisk tremasse, er det blitt utført sammenligningsprøver ved å bruke (a) polyhydroksykloridet med formel (4) ifølge foreliggende oppfinnelse, (b) det basiske saltet ifølge FR patentskrift nr. 2 418 297, som er tilgjengelig i handelen under forkortelsen WAC og (c) alum (nemlig aluminiumsulfat).
Prøvene vedrørte spesielt bestemmelsen av retensjon og "freeness", og for fiberoppslemminger som inneholdt forskjellige prosentandeler mekaniske tremasser.
Eksempel 2.
Fiberoppslemminq:
Oppslemmingen hadde en "freeness" på 630 ml SCF^^
Eksempel 3.
Fiberoppslemming:
Eksempel 4.
Fiberoppslemming:
Oppslemmingens "freeness": 500 ml SCF.
(1) NBKP: nøytral bleket krafttremasse; (2) BWD: tremasse; (3) SCF: Standard kanadisk "freeness", den høyeste verdien er den beste, (4) gjennomsiktighet-%, den høyeste verdien er den beste.
Som det vil forstås av eksemplene ovenfor, viser PAC de beste "freeness"-verdiene og retensjonsverdiene sammenlignet både med alum og med WAC. PAC og alum oppviser like retensjonsverdier for oppslemminger med de minste innhold av mekanisk tremasse, men "freeness"-verdiene er bestemt bedre for PAC.
I oppslemmingen som inneholder den høyeste %-andelen mekanisk tremasse (40%), oppviser PAC verdier både for retensjon og "freeness" som er bedre enn både for WAC og alum.

Claims (4)

1. Papirlimingsfremgangsmåte av den type hvor en vandig dispersjon av cellulosefibere tilsettes et syntetisk cellulosereaktivt limingsmiddel og eventuelt et'fyllstoff som er følsomt overfor surt miljø, karakterisert ved at den vandige dispersjonen tilsettes et retensjonsmiddel bestående av aluminiumpolyhydroksy-klorid med formelen
hvor 0,96 <^ x <_>< 6 og n = 2x.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at fyllstoffet er kalsiumkarbonat.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at aluminiumpolyhydroksykloridet tilsettes i en slik mengde at det bestemmes en retensjon som svarer til en gjennomsiktighet på minst 40% når den måles ved hjelp av Schopper-Riegler-fremgangsmåten.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at en vandig dispersjon av fibre som inneholder 5-40 vekt-% mekanisk tremasse kan behandles.
NO842651A 1983-07-01 1984-06-29 Papirlimings-fremgangsmaate NO842651L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT21893/83A IT1163643B (it) 1983-07-01 1983-07-01 Procedimento per la collatura di carta, in particolare in presenza di una carica sensibile ad ambiente acido

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO842651L true NO842651L (no) 1985-01-02

Family

ID=11188327

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO842651A NO842651L (no) 1983-07-01 1984-06-29 Papirlimings-fremgangsmaate

Country Status (8)

Country Link
EP (1) EP0133902A3 (no)
JP (1) JPS6034698A (no)
AU (1) AU3005884A (no)
FI (1) FI842646A (no)
IT (1) IT1163643B (no)
NO (1) NO842651L (no)
PT (1) PT78806B (no)
ZA (1) ZA844944B (no)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS61194299A (ja) * 1985-02-21 1986-08-28 株式会社 協立有機工業研究所 中性抄紙における填料歩留向上方法
SE8700058L (sv) * 1987-01-09 1988-07-10 Skogsindustriens Tekniska Fors Papperstillverkning
JPS63180948A (ja) * 1987-01-21 1988-07-26 Mitsubishi Paper Mills Ltd 写真印画紙用支持体
JPH0648360B2 (ja) * 1987-01-21 1994-06-22 三菱製紙株式会社 写真印画紙用支持体
FR2612961B1 (fr) * 1987-03-23 1989-10-13 Atochem Procede de fabrication du papier par adjonction a la suspension fibreuse d'une charge minerale, d'un agent de collage, d'amidon cationique et de polychlorure d'aluminium
ATE118848T1 (de) * 1990-01-22 1995-03-15 Exxon Chemical Patents Inc Reduzierung von schaum bei der papierherstellung.
TR24973A (tr) * 1991-02-05 1992-09-01 Exxon Chemical Patents Inc KAGIT IMALINDE KÖPüKLENMENIN AZALTILMASI

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1130271B (de) * 1960-10-28 1962-05-24 Hoechst Ag Verfahren zur Verbesserung der Retention mineralischer Fuellstoffe bei der Bildung von Papiervliesen
CA759363A (en) * 1964-05-26 1967-05-23 Harima Kasei Kogyo Co. Sizing of paper
JPS5374118A (en) * 1976-12-09 1978-07-01 Toa Gosei Chem Ind Additives for paper making
FR2418297A1 (fr) * 1978-02-27 1979-09-21 Ugine Kuhlmann Amelioration aux procedes de fabrication de papiers et de cartons
BE884712A (fr) * 1979-07-10 1981-02-11 Arjomari Prioux Produits nouveaux en feuille contenant un thermoplastique et des fibres cellulosiques, procede pour leur preparation et application de ces produits

Also Published As

Publication number Publication date
PT78806A (en) 1984-07-01
EP0133902A3 (en) 1985-05-02
PT78806B (en) 1986-06-05
FI842646A (fi) 1985-01-02
IT8321893A0 (it) 1983-07-01
JPS6034698A (ja) 1985-02-22
ZA844944B (en) 1985-02-27
AU3005884A (en) 1985-01-03
FI842646A0 (fi) 1984-06-29
IT1163643B (it) 1987-04-08
EP0133902A2 (en) 1985-03-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU598416B2 (en) A process for the production of paper
KR960015749B1 (ko) 시이트나 웨브(web)형 세룰로오스 섬유함유 제품의 제조방법
FI89731B (fi) Foerfarande foer tillverkning av neutralt papper
JP2607219B2 (ja) 紙の製造方法
AU573360B2 (en) Papermaking process
CA2073610C (en) Papermaking process and paper thus obtained
NO842651L (no) Papirlimings-fremgangsmaate
JPS62162098A (ja) 中性紙の製造方法
CA2496289A1 (en) Optical brightener for aqueous high yield pulp and process for making brightened paper
US5891305A (en) Process for the manufacture of paper
US2322185A (en) Process for making paper
US5167849A (en) Flocculation and/or fixing agent for paper sizing
NO162978B (no) Fremgangsmaate til liming av papir.
KR20040068318A (ko) 수성 실리카-함유 조성물 그리고 종이의 제조 공정
CA2127992A1 (en) Process for producing paper
JP4626374B2 (ja) 製紙方法および製紙用添加剤
CA2195498C (en) Modification of starch
JP2005248363A5 (no)
JP2005248363A (ja) 擬似中性新聞用紙及びその製造方法
TW201804B (en) Paper making method
FI66192B (fi) Foerfarande foer framstaellning av fyllnadsmedel foer pappersindustrin
EP0178033A2 (en) Neutral paper and process for its manufacture
FI73257B (fi) Foerfarande foer limning av papper.
SU548681A1 (ru) Способ получени волокнистого материала
JP2000273787A (ja) 機械パルプ含有紙およびその製造方法