NO840936L - Fremgangsmaate og innretning for styring av omdreiningshastigheten til en asynkronmotor - Google Patents

Fremgangsmaate og innretning for styring av omdreiningshastigheten til en asynkronmotor

Info

Publication number
NO840936L
NO840936L NO840936A NO840936A NO840936L NO 840936 L NO840936 L NO 840936L NO 840936 A NO840936 A NO 840936A NO 840936 A NO840936 A NO 840936A NO 840936 L NO840936 L NO 840936L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
motor
control
phase
control circuit
speed
Prior art date
Application number
NO840936A
Other languages
English (en)
Inventor
Walter Duerr
Dietrich Weisse
Ulrich Simon
Original Assignee
Arid Patent Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19823226150 external-priority patent/DE3226150A1/de
Priority claimed from DE19833310206 external-priority patent/DE3310206A1/de
Application filed by Arid Patent Ag filed Critical Arid Patent Ag
Publication of NO840936L publication Critical patent/NO840936L/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02PCONTROL OR REGULATION OF ELECTRIC MOTORS, ELECTRIC GENERATORS OR DYNAMO-ELECTRIC CONVERTERS; CONTROLLING TRANSFORMERS, REACTORS OR CHOKE COILS
    • H02P27/00Arrangements or methods for the control of AC motors characterised by the kind of supply voltage
    • H02P27/02Arrangements or methods for the control of AC motors characterised by the kind of supply voltage using supply voltage with constant frequency and variable amplitude

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Control Of Ac Motors In General (AREA)
  • Control Of Vehicle Engines Or Engines For Specific Uses (AREA)
  • Control Of The Air-Fuel Ratio Of Carburetors (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår en fremgangsmåte og en innretning for styring av omdreiningshastigheten til en asynkronmotor, særlig en pumpemotor som er utformet som en kapslet, rotor eller kortslutningsrotor, idet det ved hjelp av en referansestørrelse som avhenger av effektbehovet og/eller den ønskede hastighet, i en styrekrets frembringes signaler som styrer diodeelementer som er anordnet i minst to effektledninger som mater motorviklingen.
Sådanne innretninger og fremgangsmåter er kjent, eksempelvis fra det franske offentliggjørelses-skrift 2 204 074 og den eldre tyske patentsøknad P 30 46 406.3.
Begge de nevnte innretninger arbeider med en fasesnittstyring av triacer (dvs. styrer en last i en brøkdel av hver syklus) som er innkoplet i motorviklingenes tilførselsledninger.
Det har vist seg at sådanne styrekretser
for bestemte anvendelser av pumper, f.eks. i oppvarmings-kretsløp, har en ulempe som hovedsakelig består i at pumpene blir for støyende og at pumpestøyen overføres til den tilkoplede rørledning.
Formålet med oppfinnelsen er å videreutvikle en fremgangsmåte av den innledningsvis angitte type i avhengighet av effektbehovet og/eller den ønskede omdreiningshastighet på en slik måte at den hittil opptredende støy reduseres sterkt eller til og med elimine-res fullstendig, og slik at den frembrakte tapsvarme kan reduseres.
Ovennevnte formål oppnås ifølge oppfinnelsen ved at spennings-tidsarealene på motorviklingene innstilles forskjellig ved hjelp av driften av diodeelementene i fasesnittstyring.
I overensstemmelse med dette er det til stede en asymmetri av fasesnittene. Med asymmetri av fasesnittet menes herved det forskjellige tennings- og utkoplingstidspunkt for diodeelementene, fortrinnsvis i form av triacer, i avhengighet av fasevinkelen for alle tre faser, dvs. spennings-tidsarealene (effektre-duksjon pr. fase) er forskjellig store for alle tre faser. For eksempel tennes triacen for den første fase ved nullgjennomgang, triacen for den andre fase tennes 5 ms etter nullgjennomgang og triacen for den tredje fase tennes 11 ms etter nullgjennomgang. Når og ved hvilken asymmetri en optimal støydempning opptrer, avhenger her av den aktuelle motorkonstruksjon.
Løsningen på dette problem kan videre, med eller uten innbefatning av de foran beskrevne foranstaltninger, ifølge oppfinnelsen bestå i at det i styrekretsen frembringes et første utgangssignal som ved en ønsket omdreiningshastighet- eller turtallsendring i hver strøm-tilførselsledning til asynkronmotoren innkopler henholdsvis utkopler en drossel- eller kvelespole inntil turtallet er oppnådd. Med kvelespolene skal det oppnås en ekstra støyreduksjon i tillegg til det asymmetriske fasesnitt, hvilket er et resultat av følgende regulerings-mekanisme. Turtallet blir ved hjelp av det asymmetriske fasesnitt redusert til en bestemt verdi. Deretter blir en spenningskvelespole via f.eks. en mikroprosessor automatisk innkoplet i serie med motorviklingen. I det samme øyeblikk blir imidlertid fasesnittet, som svarer nøyaktig til kvelespolens spenningsfall, utkoplet. Der-som turtallet skal reduseres ytterligere, blir et fasesnitt på nytt tilkoplet til kvelespolen. Denne regule-ringsmekanisme kan alt etter motorens størrelse gjen-tas flere ganger, slik at det til slutt er koplet tre eller fire kvelespoler i serie med motorviklingen. Hen-sikten med denne kretsoppbygning består i å redusere de forholdsvis høye hvirvelstrømtap i rotoren. Ved hjelp av denno koplingsanordning fremkommer en virkning som svarer til en kombinasjon mellom reguleringstransforma-tor og fasesnitt. Kvelespolene blir derved dimensjonert slik at i fasen for den største støyutvikling eller opp-varming av rotoren, frembringes spenningsfallet i stato-ren bare ved hjelp av kvelespolen eller kvelespolene og ikke ved hjelp av fasesnittet.
En innretning for utførelse av den foran angitte fremgangsmåte er ifølge oppfinnelsen kjenneteg-net ved at styrekretsen for minst to av diodeelementene inneholder koplingskretser med tidsledd. Disse tidsledd kan være fast innstilt og/eller innstillbare.
Ved anvendelse av de foran angitte foranstaltninger oppstår det et asymmetrisk fasesnitt i mate-spenningene for motorviklingene. For uttak eller måling av pumpeeffekten er det kjent forskjellige muligheter. Således kan eksempelvis strømforbruket i hver av de tre viklinger eller bare i en av de tre viklinger benyttes som styrestørrelse. Det er også mulig å utta trykket i pumpeledningen som styrestørrelse.
En utførelse av oppfinnelsen sørger for å tilkople en differanse-trykkmåler til rørledningen parallelt med pumpen, og å avlede styrestørrelsen ut fra den innstillbare grenseverdi av differansetrykket.
Det har vist seg at ikke alle tre tilførsels-ledninger til motorviklingene ubetinget trenger å styres. Ifølge en utførelse av oppfinnelsen styres i overensstemmelse -med dette bare to faser.
De ifølge oppfinnelsen foreslåtte foranstaltninger bevirker en usedvanlig stille gange av de således regulerte hhv. styrte motorer.
Ytterligere detaljer, fordeler og særtrekk ved oppfinnelsen fremgår både av patentkravene og av den etterfølgende nærmere beskrivelse av et antall ut-førelseseksempler under henvisning til tegningene, der fig. 1 viser en koplingsanordning ifølge et eldre for-slag, fig. 2 viser et blokkskjema for en i stjernekopling drevet trefasemotor, hvor det i alle tre faser er anordnet et styrt diodeelement, fig. 3 viser et blokk skjema svarende til fig. 2, hvor styrte diodeelementer er anordnet bare i to faser, fig. 4 viser et blokkskjerna svarende til fig. 2 for en i trekantkopling drevet pumpemotor, fig. 5 viser et blokkskjerna svarende til fig. 3 for en i trekantkopling drevet pumpemotor, fig. 6 viser et blokkskjema av styrekretsen, fig. 7 viser en pulsplan, fig. 8 viser en skjematisk fremstilling av tidsstillingen av styrepulsene for et utførelseseksempel ifølge fig. 2 eller 4, fig. 9 viser en fremstilling som svarer til fig. 8, for et utførelseseksempel ifølge fig. 3 eller 5, fig. 10 viser en koplingsdetalj av port- og koplingskretsen, fig. 11 viser et blokk-koplingsskjerna av en annen ut-førelsesform av en anordning for styring av omdreiningshastigheten til en asynkronmotor, fig. 12 viser detaljer ved den på fig. 11 viste anordning, fig. 13 viser et diagram av faseforløpet med asymmetrisk fasesnitt i to faser, fig. 14 viser et ytterligere diagram av fasefor-løpet ved innkopling av kvelespoler ifølge den på fig. 12 og 13 viste anordning, og fig. 15 viser et diagram av forløpet av en enkelt fase ved et styreforløp i avhengighet av spenningsnivået på turtalls-styreanordningen.
Fig. 1 viser en koplingsanordning av den innledningsvis angitte type ifølge den tyske patentsøknad P 32 10 082. Her blir et signal som representerer motorens effektforbruk, fra den ene av faseledningene
(T) uttatt fra en som transformator utformet kvelespole 10 og tilført til en strømmålekrets som utgjør en del av styrekoplingen ST. Styrekoplingen inneholder som signalgiver en integrert krets (IC) L2 hvis utgangssignaler galvanisk adskilt overføres via optokoplere til effektdelen L. Effektdelens L utgang blir i det viste utførelseseksempel dannet av to mellom motorens M faseledninger anordnede triacer 13.
Det fremgår at den ved hjelp av triacene endrede motorstrøm går inn i strømmålekretsen som til-bakeføringsstørrelse, slik at det oppstår en fullstendig reguleringssløyfe som kan innstilles ved hjelp av poten-siometre. Ifølge dette eldre eksempel skjer en fasesnittstyring i avhengighet av effektforbruket eller av en andre reguleringsstørrelse, f.eks. temperaturen av et oppvarmingskretsløp.
På fig. 2 - 4 er en med trafasestrøm matet motor 1 for en pumpe 2 antydet ved hjelp av sine viklinger som er forbundet med fasetilførselsledningene R, S,
T.
På grunn av sin robusthet og sin enkle kon-struksjon blir det som pumpemotorer fortrinnsvis benyttet kortslutningsmotorer, særlig spalterørrotorer (kapslet rotor) eller også kortslutningsrotorer. Sådanne motorer er derved ofte også forsynt med hjelpeviklinger som tjener til å la en pumpe arbeide i mer enn ett effekt-trinn. Den ved disse motorer tilstedeværende etterslep-ning eller sakking tas med på kjøpet.
Det er nå kjent å innkople styrte diodeelementer, f.eks. triacene, i motorviklingenes nett-tilfør-selsledninger når viklingene er anordnet i trekantkopling, eller å innsette sådanne styrte diodeelementer mellom viklingene og stjernepunktet ved stjernekopling. Styringen av disse diodeelementer skjer ved hjelp av en referansestørrelse, og da fortrinnsvis motorviklingenes effektforbruk eller inngangseffekt. For dette formål er det kjent forskjellige koplingsanordninger.
Ved hjelp av de i ledningene innkoplede, styrte diodeelementer blir nå et av referansestørrelsen avhengig område av den som sinuskurve fremstilte spenning av hver fase avskåret, dvs. motorene drives med såkalt fasesnittstyring. Imidlertid dreier det seg her faktisk om en ekte regulering da pumpehastigheten jo tilpasses til det respektive effektbehov. I det føl-gende benyttes imidlertid det på dette område vanlige begrep "styring".
Hastighets- eller turtallstyringen ifølge oppfinnelsen kan drives ved hjelp av vilkårlig avledede referansestørrelser som sier noe om pumpens effektbehov. Ved de på fig. 2-5 viste utførelseseksempler benyttes et meget enkelt instrument for avledning av en referanse-størrelse. Her er det parallelt med pumpen i pumpeledningen 3 innkoplet en trykk-differansemåler 4 hvis uttak via en reed-kontakt avgir et signal til en digital eller analog signalgenerator 5. Trykk-differansemålerens grenseverdier er innstillbare.
Ifølge oppfinnelsen tilføres utgangssignalet fra den styrespenningsfrembringende koplingskrets 5 til en styrekopling 6 som inneholder tidsledd og pulsformere og som skal beskrives nærmere nedenfor.
En styrekopling 6 er tilkoplet til en port-og koplingskrets 7 som styrer eller trigger triacene 8, 9 og 10 via styreledninger 11, 12 og 13. Et utførelses-eksempel på denne port- og koplingskrets 7 er nærmere beskrevet nedenfor. En stjernepunkt-tilkoplingsledning 14 er forbundet med port- og koplingskretsen og med styrekoplingen. Utgangsledningene fra styrekoplingene er betegnet med 15, 16 og 17 og hver av disse er tilordnet til ettav de styrte diodeelementer 8-10.
I utførelseseksempelet ifølge fig. 2 er
det til hver av de tre motorviklinger tilordnet et så-dant styrt diodeelement.
Utførelseseksempelet ifølge fig. 3 svarer
i prinsipp til eksempelet ifølge fig. 2. Her er imidlertid sådanne styrte diodeelementer 18 og 19 tilordnet til bare to motorviklinger, mens den tredje vikling er forbundet ikke-styrt med stjernepunktet. Styreledningene til de styrte diodeelementer er betegnet med 20 og 21.
Utførelseseksemplene ifølge fig. 4 og 5 viser anvendelsen av oppfinnelsen på en trekantkopling av motorviklingene. Her er det i utførelseseksempelet ifølge fig. 4 i hver av faseledningene R, S, T plassert et styrt diodeelement 35.
Styrekoplingen 6 er via en koplingsledning
22 forbundet med den ene fase R. Videre er styrekoplingen via en ledning 23 forbundet med N-tilkoplingen. I utførel-seseksempelet ifølge fig. 5 er styrte diodeelementer 36 innkoplet bare i to av nett-tilførselsledningene til motorviklingene, nemlig i ledningene R og T, mens den tredje fase S er forbundet direkte med viklingen.
Fig. 6 viser rent skjematisk i form av et blokk-koplingsskjerna oppbygningen av en styrekopling 6
for utførelseseksempelet ifølge fig. 2. Utgangen fra styrespenningsgeneratoren 5 er tilkoplet til en pulsgene-rator 4 hvis utgang på den i det etterfølgende beskrevne måte er tilkoplet til styrekoplingens utgangsledninger 15, 16 og 17.
En utgang fra generatoren 24 er via en ikke nærmere betegnet pulsformer forbundet med utgangsledningen 15 som er tilordnet til fasen R. En andre utgang er forbundet med tidsledd 25 som er innstillbar på en pulsfor-sinkelse på 5 - 7 ms.
Etter tidsleddet er det innkoplet en pulsformer 28 hvis utgang er forbundet med ledningen 16. En ytterligere utgang fra pulsgeneratoren 24 er forbundet med et fast innstilt tidsledd 26 som eksempelvis er innstilt på en tidsforsinkelse på 6 ms. Etter dette tidsledd er det innkoplet et ytterligere tidsledd 27 som i utførelses-eksempelet er innstillbartpå en tidsforsinkelse på 5 - 7 ms, slik at det i denne fase oppstår en total tidsforsinkelse på 11 - 13 ms. Etter dette tidsledd 27 er det innkoplet en pulsformer 29 hvis utgang er forbundet med ledningen 17 som er tilordnet til fasen T.
Virkemåten fremgår av pulsdiagrammet ifølge fig. 7. Kurvelinjene A-F tilsvarer her utgangene fra de med samme henvisningstall forsynte elementer på fig. 6.
Ut fra denne fremstilling fremgår at styrepulsene ifølge kurvene C og F på ledningene 16 og 17 til-føres til ledningene 16 og 17 med en innstillbar tids forsinkelse i motsetning til styrepulsen på ledningen 15.
Tidsforsinkelsen fremkommer ut fra den respektive, målte fasevinkel for fasene S og T i forhold til fasen R og de karakteristiske data for den respektive motor.
Det har nå vist seg at bearbeidelsen av disse styrepulser i port- og koplingskretsen 7 resulterer i en bestemt oppførsel av triacene 8-10. Etter tenningstidspunktet for den første triac fremkommer et spenningsfall inntil den andre triac tenner. Dermed går spenningen på den foregående triac tilbake til null osv., slik at triacene bare utskjærer et bestemt tidsintervall av den aktuelle fase. Dette er skjematisk antydet på fig. 8 og 9 som fremstiller et utsnitt av et oscillografbilde. Derved er fremstillingen på fig. 8 i utførelses-eksempelet tilordnet til fig. 2. Det fremgår at triacen 8 av fasen R som spennings-tidsareal utskjærer et område 30, av fasen S som spennings-tidsareal utskjærer et område 31 og av fasen T som spennings-tidsareal utskjærer et område 32. Det fremgår videre at disse faseutsnitt har forskjellig begynnelsespunkt og forskjellig bredde. Dette avhenger av den med dette utførelseseksempel drevne motor henholdsvis dennes karakteristiske data som kan ut-løse forskjellige faseforskyvninger. Ved et målt eksempel har således fasen R i forhold til et referansepunkt vist en forskyvning på 4 7°, fasen S en forskyvning på
60° og fasen T en forskyvning på 107°. De tilordnede viklinger hadde i overensstemmelse med dette et forskjellig strømforbruk, slik at det ved riktig innstilling av styrekoplingens 6 tidsledd fremkommer forskjellige bred-der og forskjellige begynnelsespunkter av faseutsnittene. Ved riktig innstilling av tidsleddene oppnås således en usedvanlig stille og iblant fullstendig støyløs gange av pumpemotoren. Således oppstår det fullstendig asymmetriske faseutsnitt som er karakteristisk for den fore-liggende oppfinnelse. En helt lik bredde av faseutsnit-
tene og likt beliggende begynnelsespunkter av disse utgjør et spesialtilfelle som ikke har inntruffet ved de hittil prøvede motorer.
Fig. 9 viser skjematisk et oscillografbilde slik det ble oppnådd ved anvendelse på et utførelseseksem-pel ifølge fig. 3. Også her er faseutsnittene 33 og 34 av fasene R og T forskjellig brede og har forskjellige begynnelsespunkter i forhold til nullgjennomgangene av de enkelte spenningskurver for de tre faser R, S og T.
Tilsvarende bilder fremkommer også for anvendelse av utførelseseksemplene ifølge fig. 4 og 5 ved hvilke motorviklingene er anordnet i trekantkopling.
På fig. 10 er det helt skjematisk vist en del av port- og koplingskretsen 7 for utførelseseksempe-let ifølge fig. 3. De til fasene R og T tilordnede triacer 18 og 19 styres her via ledninger 20 og 21.
Koplingskretsen inneholder optokoplere 44 hvis utganger igjen er forbundet med triacenes 18 og 19 styreledninger 20 hhv. 21. Disse optokoplere tjener til galvanisk adskillelse av koplingens høyspenningsdel og lavspenningsdel.
På fig. 11 er det med heltrukne linjer vist en koplingsanordning slik den er beskrevet foran. Det forutsettes her at det signal som styrer eller trigger styrekoplingen ST, avgis av en trykk-differansemåler som er innkoplet i pumpeledningen parallelt med en pumpe og tilfører dette signal til en inngang 114 til koplingsan-ordningen. En signalomvandler SW avgir utgangssignaler for hver av motorens M tre faseledninger R, S, T til styrekoplingen ST som foruten en mikroprosessor ikke inneholder noen løpetidsledd og som styrer en effektdel L
som på sin utgang oppviser triacer som er innkoplet i motorens strømtilførsel.
Fig. 13 viser et diagram av faseforløpet med asymmetrisk fasesnittstyring i fasene R og T.
I den på fig. 12 viste, prinsipielle kop- lingsoppbygning er de deler som er forskjellige fra den foran beskrevne anordning, vist med stiplede linjer.
Et referansesignal tilføres til en inngang 115 til en signalomvandler SW hvis utgangssignal tilføres til styrekoplingen ST. Denne inneholder en mikroprosessor M, f.eks. en 8-bits enkelt-chip, såsom Intel 8048, som henholdsvis innkopler og utkopler minst én kvelespolegruppe D i motortilførselsledningene R, S, T. De i strøm-tilførselsledningene direkte innkoplede kvelespoler bevirker en reduksjon av spenningen i de tre faser R, S og T tilnærmet på den måte som er inntegnet med strektegnede linjer ved 116 i fig. 14.
Bare denne foranstaltning ifølge oppfinnelsen muliggjør allerede en betydelig reduksjon av støyni-vået for de på denne måte styrte motorer.
Ifølge en meget fordelaktig utførelse av oppfinnelsen som skal beskrives nærmere i det følgende,
er det sørget for å benytte begge foranstaltninger ifølge skjemaet på fig. 11 samtidig for motorstyring og iturtalls-regulering. Et delvis i blokkskjemakopling vist utførel-seseksempel er vist på fig. 12, hvor de enkelte blokker
inneholder i og for seg kjente koplinger.
Signalinngangen 115 svarer til signalinngangen ifølge den foran omtalte fig. 11 og mater en null-spenningsbryter 120. Dette utgangssignal tilføres til en faseforskyver 121 som på sin side avgir signalene for de tre faseledninger til styrekoplingen ST.
Til faseforskyveren 121 tilføres dessuten et signal som uttas fra en turtallsinnstiller 122 som er innstillbar for hånd eller ved ytre styring. Denne ytre styring eller fremmedstyring kan eksempelvis være gitt ved hjelp av en referansestørrelse som står i forbindelse med motorens effektbehov eller med motorens effekttilførsel.
Til faseforskyveren tilføres det dessuten et signal fra en sammenliknerkopling 123 som gis et spenningsnivå i overensstemmelse med motorens turtall.
Styrekoplin9en eller styrekretsen ST styrer på kjent måte de styrte diodeelementer i motortilførsels-ledningene via en ledningsgruppe 124.
Sammenliknerkoplingen 123 avgir dessuten signaler til styrekoplingen ST, hvilke signaler sammen med de ovennevnte signaler tilføres til en mikroprosessor hvis utgang er dannet av en ledningsgruppe 125. I hver av strømtilførselsledningene til motoren M er det innkoplet en elektronisk bryter 126. Når denne bryter er lukket, tilkoples motoren direkte til tilførselsforbindelsene.
Parallelt med bryterne 126 ligger en respektiv drossel- eller kvelespole 127 som ved åpnet bryter 126 er direkte innkoplet i strømtilførselsledningen til motoren. Det skal her bemerkes at alle tre brytere 126 hver gang påvirkes samtidig, dvs. lukkes eller åpnes.
I det viste utførelseseksempel er tre drosselgrupper D^, D 2 og D^sammen med sine styrebrytere innkoplet i serie i strømtilførselsledningene til motoren. Tilkoplingen av en første drosselgruppe bevirker reduksjon av motorspenningen i overensstemmelse med eksempelet ifølge fig. 14, tilkopling av den andre drosselgruppe bevirker deretter en ytterligere reduksjon av den til motoren tilførte spenning, og tilkopling av den tredje gruppe, dvs. når alle tre drosselgrupper er innkoplet samtidig, bevirker en ytterligere reduksjon av motorspenningen .
For forklaring av funksjonsmåten henvises til den som eksempel og rent skjematisk viste fremstilling av spenningsforløpet i en enkelt av de tre faser
R, S, T.
Kurven b på fig. 15 viser et stigende spenningssignal på turtallsinnstilleren 122. I styrekoplingen ST bevirker dette signal et i begynnelsen tiltagende fasesnitt inntil en grensespenning U er oppnådd. I dette øyeblikk forårsaker styrekoplingen ST at den ifølge kurven c på fig. 15 i begynnelsen lukkede kvelespolebryter 126 åpnes, slik at motorens matespenning avtar. Dette betyr at de respektive maksima og minima i sinuskurvene avskjæres.
Da spenningsignalet fra turtallsinnstilleren 126 imidlertid stiger ytterligere, blir nå effektdelen L med de styrte diodeelementer på nytt innkoplet, og da med tiltagende fasesnitt, slik det fremgår av de skraverte arealområder av kurven a på fig. 15.
Det skal her bemerkes at kombinasjonen av de to foranstaltninger, nemlig fasesnitt pluss tilkopling av kvelespoler, resulterer i en svak utflating av flan-kene ved fasesnittstyringen, hvilket har en gunstig inn-virkning på dempningen av støyutviklingen og motoropp-varmingen.
Det ytterligrere stigende signal fra turtallsinnstilleren vil i det etterfølgende, på fig. 15 ikke lenger viste forløp til slutt føre til at den andre kvelespolegruppe D2tilkoples, og at fasesnittstyringen deretter på nytt inngriper sterkere i motorstyringen inntil til slutt også den tredje kvelespolegruppe må tilkoples .
Ved oppnåelse av en nominell spenning eller børspenning, dvs. ved uforanderlig spenningssignal på turtallsinnstilleren, vil styrekoplingen forsøke på nytt å utkople de innkoplede kvelespoler og gå videre bare med fasesnittet, eller også å utkople fasesnittet og gå videre bare med den innkoplede kvelespolegruppe.
Styrekoplingen eller styrekretsen ST er forbundet med brytere 50, 51 (fig. 11) via hvilke innstil-lingssignaler innmates. Bryteren 50 eller flere brytere er anordnet for innstilling av en forinnstilt asymmetri av fasesnittstyringen. Bryteren 51 hhv. en gruppe brytere benyttes for innstilling av tidsforløpet av motorens M turtall. Begge brytere 50, 51 er fortrinnsvis realisert i form av et tastbord med hvilket numeriske data an-gående asymmetrien og turtallstidsforløpet innføres i et lager som er tilveiebrakt i styrekretsen ST og som benyttes som datalager for mikroprosessoren.

Claims (22)

1. Fremgangsmåte for styring av omdreiningshastigheten til en asynkronmotor, særlig en pumpemotor som er utformet som en kapslet rotor eller kortslutningsrotor, idet det ved hjelp av en referansestørrelse som avhenger av effektbehovet og/eller den ønskede hastighet, i en styrekrets frembringes signaler som styrer diodeelementer som er anordnet i minst to effektledninger som mater motorviklingene, karakterisert ved at spennings-tidsarealene på motorviklingene innstilles forskjellig ved hjelp av driften av diodeelementene (8, 9, 10; 18, 19; 35; 36) i fasesnittstyring.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at diodeelementene drives i en asymmetrisk fasesnittstyring for frembringelse av ulike spennings-tidsarealer på motorviklingene.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at tidsforsinkede styrepulser frembringes for minst to av fasene og tilføres til diodeelementene (8, 8, 10; 18, 19; 35; 36).
4. Fremgangsmåte ifølge krav 3, karakterisert ved at tidsforsinkelsen av styrepulsene er innstillbar for hver av de styrte faser.
5. • Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at styrepulsenes pulsbredde er innstillbar.
6. Fremgangsmåte for styring av omdreiningshastigheten av en asynkronmotor, ved hvilken et signal som er avhengig av effekttilfø rselen og/eller denø nskede hastighet, bearbeides i en styrekrets, særlig i overensstemmelse med krav 1, karakterisert ved at det i styrekretsen frembringes et første utgangssignal som ved en ønsket hastighetsendring i hver strømtilførsels-ledning til asynkronmotoren innkopler hhv. utkopler en kvelespole inntil hastigheten er oppnådd.
7. Fremgangsmåte ifølge krav 6 og ett av kravene 1-5, karakterisert ved at det oppnås i det minste et andre utgangssignal som styrer fasesnittet for hver fase i strø mtilfø rselen på en slik måte at en lastbetinget hastighetsendring oppheves.
8. Fremgangsmåte ifølge krav 7, karakterisert ved at styrekretsen utkopler ett av de to eller begge utgangssignaler ved oppnåelse av en for-utbestemt omdreiningshastighet hhv. en bestemt effekt-tilførsel.
9. Fremgangsmåte ifølge krav 6 eller ett av kravene 7 og 8, karakterisert ved at styrekretsens inngangssignal fås fra en sammenliknerkrets som gis et spenningsnivå i overensstemmelse med motorens omdreiningshastighet og som styrer en faseforskyver som frembringer inngangssignalet til styrekretsen for tre faser.
10. Innretning for styring av omdreiningshastigheten til en asynkronmotor, særlig en pumpemotor som er utformet som en kapslet rotor eller kortslutningsrotor, idet det ved hjelp av en referansestørrelse som er av-ledet av pumpens effektbehov og/eller av den ønskede hastighet, i en styrekrets frembringes signaler som styrer diodeelementer som er anordnet i minst to effektledninger som mater motorviklingene, karakterisert ved at styrekretsen for minst to av diodeelementene (8, 9, 10; 18, 19; 35; 36) inneholder koplingskretser (6) som inneholder tidsledd (25, 26, 27).
11. Innretning ifølge krav 10, karakterisert ved at den omfatter innstillbare tidsledd (25, 27).
12. Innretning ifølge krav 10 eller 11, karakterisert ved at bare motorens (1) hovedviklinger er styrt.
13. Innretning ifølge ett av kravene 10 - 12, karakterisert ved at asynkronmotorens (1) viklinger er koplet i stjernekopling og de styrte diodeelementer (8, 9, 10; 18, 19) er anordnet mellom stjernepunkt og vikling.
14. Innretning ifølge ett av kravene 10 - 13, karakterisert ved at asynkronmotorens (1) viklinger er koplet i trekantkopling og de styrte diodeelementer (35; 36) er anordnet mellom nett-tilkopling og vikling.
15. Innretning ifølge ett av kravene 10 - 14, karakterisert ved at det som kilde for referansestørrelsen er anordnet en til pumpeledningen (3) parallelt med pumpen tilkoplet differansetrykkmåler (4) med en av denne styrt koplingskrets (5) for tilveie-bringelse av referansesignalet.
16. Innretning ifølge ett av kravene 10 - 15, for utførelse av fremgangsmåten ifølge ett av kravene 6-9, karakterisert ved at det i mate-ledningene (R, S, T) til asynkronmotoren er innkoplet minst én respektiv tilkoplingsbar og frakoplingsbar kvelespole (27), og at styrekretsen (ST) for halvlederelementene for den asymmetriske fasesnittstyring er dannet av en mikroprosessor som samtidig styrer tilkoplingen hhv. fråkoplingen av kvelespolene (17) under varigheten av minst én faseforskyvning.
17.. Innretning ifølge krav 16, karakterisert ved at den foran mikroprosessoren anordnede reguleringskrets oppviser en inngang (114) for et signal som er proporsjonalt med motorbelastningen.
18. Innretning ifølge krav 16, karakterisert ved at den foran mikroprosessoren anordnede reguleringskrets (R) inneholder en faseforskyver-kopling (121) som styres av en turtallsgiver og en trig-gerkopling og en sammenliknergruppe.
19. Innretning ifølge ett av kravene 16 - 18, karakterisert ved at kvelespolene (127) er innkoplet mellom halvlederelementene for fasesnitt styringen og motoren i dennes tilførselsledninger.
20. Innretning ifølge ett av kravene 10 - 19, karakterisert ved at halvlederelementene (8, 9, 10; 18, 19; 35; 36) for fasesnittstyringen er utformet som triacer.
21. Innretning ifølge ett av kravene 10 - 20, karakterisert ved at de forinnstilte, asymmetriske fasesnittverdier er innstillbare ved hjelp av brytere (50).
22. Innretning ifølge ett av kravene 16 - 21, karakterisert ved at det tidsavhengige forløp av omdreiningshastighetene er innstillbart ved hjelp av brytere (51).
NO840936A 1982-07-13 1984-03-12 Fremgangsmaate og innretning for styring av omdreiningshastigheten til en asynkronmotor NO840936L (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19823226150 DE3226150A1 (de) 1982-07-13 1982-07-13 Vorrichtung und verfahren zum steuern der drehzahl eines eine pumpe antreibenden drehstrommotors
DE19833310206 DE3310206A1 (de) 1983-03-21 1983-03-21 Verfahren und schaltungsanordnung zum regeln der drehzahl eines asynchron-motors

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO840936L true NO840936L (no) 1984-03-12

Family

ID=25803017

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO840936A NO840936L (no) 1982-07-13 1984-03-12 Fremgangsmaate og innretning for styring av omdreiningshastigheten til en asynkronmotor

Country Status (8)

Country Link
EP (1) EP0113735B1 (no)
JP (1) JPS59501292A (no)
AU (1) AU1709183A (no)
DE (1) DE3367306D1 (no)
DK (1) DK321083A (no)
FI (1) FI840933A0 (no)
NO (1) NO840936L (no)
WO (1) WO1984000451A1 (no)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3343434A1 (de) * 1983-12-01 1985-07-11 Emmerich 7506 Bad Herrenalb Röhrnbacher Einrichtung zur drehzahlsteuerung bei wechsel- und drehstrommotoren
DE4109510A1 (de) * 1991-03-22 1992-09-17 Simmank Wilfried Dipl Ing Fh Motordrehzahlsteuerung fuer wechselspannungsmotoren von lueftern und zentrifugalpumpen

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1908726A1 (de) * 1969-02-21 1970-09-10 Bosch Gmbh Robert Anordnung zum Betreiben von in zwei Stromflussrichtungen steuerbaren Halbleiterschaltern
DE1911047A1 (de) * 1969-03-05 1970-09-17 Varsek Dipl Ing Zdenko Schaltungsanordnung fuer die Regelung der Drehzahl bzw. der Foerdermenge von Lueftern,Umwaelzpumpen oder dergleichen Foerdervorrichtungen zum Foerdern eines fluessigen oder gasfoermigen Mediums
US3582737A (en) * 1969-10-07 1971-06-01 Gen Electric Speed control of a wye-connected induction motor utilizing delta connected triggerable biconductive devices
GB1415656A (en) * 1972-02-02 1975-11-26 Gec Elliott Automation Ltd Method and apparatus for supplying power to a load
SE365673B (no) * 1972-10-18 1974-03-25 Tour Agenturer Ab
JPS5229948A (en) * 1975-09-02 1977-03-07 Sanyo Electric Co Ltd Phase control circuit for three phase machines

Also Published As

Publication number Publication date
AU1709183A (en) 1984-02-08
FI840933A (fi) 1984-03-08
DK321083D0 (da) 1983-07-12
WO1984000451A1 (en) 1984-02-02
DE3367306D1 (en) 1986-12-04
EP0113735B1 (de) 1986-10-29
EP0113735A1 (de) 1984-07-25
DK321083A (da) 1984-01-14
JPS59501292A (ja) 1984-07-19
FI840933A0 (fi) 1984-03-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7652900B2 (en) Inverter type AC generator with a zero-crossing detection circuit used to provide a synchronized operation and method of operating the same
CN104980080B (zh) 马达的控制方法及马达的控制装置
RU2569402C2 (ru) Система регулирования паровой турбины для поддержания синхронизации и способ ее осуществления
CN102771045A (zh) 用于运行同步电机的装置和所属的方法
NO840936L (no) Fremgangsmaate og innretning for styring av omdreiningshastigheten til en asynkronmotor
US7777442B2 (en) Method of controlling the speed of an electric motor
CN105981290B (zh) 用于同步电机的控制电路和控制方法
FI92115C (fi) Menetelmä invertterisyötetyn oikosulkukoneen jäännösvuon määrittämiseksi
US5696432A (en) Method of controlling the power of an induction motor
DK171689B1 (da) Fremgangsmåde til regulering af en elektrisk kobling for sammenkobling af et vekselspændingsnet med en asynkron generator samt kobling
EP0194400A1 (en) A method of starting an asynchronous motor and an apparatus for carrying said method into effect
SU964933A1 (ru) Устройство дл частотного пуска синхронной машины
GB2095487A (en) Induction Generators
US4628246A (en) Method for phasic sequential coupling of three-phase short-circuit generators
CN105305476A (zh) 短路试验发电机低电压自同期并网技术
US1899858A (en) Dynamo-electric machine
US2269972A (en) Control system for synchronous machines
NO834864L (no) Startanordning for elektromotorer og fremgangsmaate for drift av denne.
US4488102A (en) Electronic switch control method
SU1203682A1 (ru) Частотно-регулируемый асинхронный электропривод дл испытательного стенда двигателей
JP2617310B2 (ja) 水車発電機の始動制御方式
RU2625807C2 (ru) Способ плавного пуска асинхронного двигателя с короткозамкнутым ротором
Bolognani et al. Soft-starting techniques for capacitor-run single-phase induction motors
AU718822B2 (en) Method and circuit configuration for power control with low switching surges for electrical loads
SU1480073A1 (ru) Устройство дл асинхронного пуска и ресинхронизации синхронной машины