NO794125L - Selvdrevet fartoey, saerlig for innsats ved offshore operasjoner - Google Patents

Selvdrevet fartoey, saerlig for innsats ved offshore operasjoner

Info

Publication number
NO794125L
NO794125L NO794125A NO794125A NO794125L NO 794125 L NO794125 L NO 794125L NO 794125 A NO794125 A NO 794125A NO 794125 A NO794125 A NO 794125A NO 794125 L NO794125 L NO 794125L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
self
vessel
vessel according
propelled vessel
work unit
Prior art date
Application number
NO794125A
Other languages
English (en)
Inventor
Gunnar Bastiansen
Original Assignee
Gunnar Bastiansen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gunnar Bastiansen filed Critical Gunnar Bastiansen
Priority to NO794125A priority Critical patent/NO794125L/no
Publication of NO794125L publication Critical patent/NO794125L/no

Links

Landscapes

  • Discharge Heating (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)

Description

Selvdrevet fartøy, særlig for innsats ved offshore operasjoner.
Oppfinnelsen vedrører et selvdrevet fartøy, særlig for innsats ved offshore operasjoner, og bestående av et i grunnriss U-formet flytelegeme. Hovedhensikten med foreliggende oppfinnelse er å tilveiebringe et selvdrevet fartøy som kan benyttes i forbindelse med utvinning av hydrokarboner i sjøen, særlig med sikte på kontinuerlig operasjon under ulike værfor-hold, herunder også storm og uvær. Det tas sikte på å tilveiebringe et fartøy eller flytelegeme som kan benyttes som beskyttelse mot vind og bølger, f.eks. ved at det anordnes rundt en boreplattform,eller selv utnyttes som sådan, hvilket fartøy også skal kunne benyttes for innsats ved en såkalt utblåsning eller ved andre ulykker under utførelse av offshore operasjoner, eksempelvis for oppsamling av utblåst olje. Fartøyet skal være universelt anvendbart, og skal således også kunne innbefatte de nødvéndige mannskapsbekvemmeligheter, sykestuer, verksteder;
i det hele tatt alt som trengs for gjennomføring av offshore operasjoner på en betryggende måte.
Fartøyet skal dimensjoneres slik at det også kan benyttes som flytende havn etter behov, og det skal inneholde, lagertanker for opptak av større mengder olje og/eller gass.
Det er kjent flytende U-formede havner som ved å oppankres i den lukkede del av U-en og fritt svaie opp for vær og vind, danner beskyttelse for fly eller fartøyer som ligger i havn. Slike tidligere kjente konstruksjoner har imidlertid bare vært tenkt til beskyttelse av lettere flytende fartøyer som f.eks. hydroplaner og mindre skip. Konstruksjonene har derfor vært av en relativt lett type, idet de har bestått av et stort sett triangulært utformet breakwater, til hvis bakover-vendende spisser det er festet parallelle flytebroer eller vertikalt stilte flytende plater til beskyttelse av det indre av havnen.
Fra norsk patentskrift nr. 129 209 er det kjent en flytende havn av den type som består av et U-formet flytelegeme som kan oppankres i Uens lukkede ende eller baug, og hvor det indre av Uen tjener som havn' for fortøyning av skip langs innsiden av Uens grener, idet flytelegemet utgjøres av lagertanker for naturforekomster i den umiddelbare nærhet av hvilke havnen kan oppankres for mottagning av disse. Den over-veiende del av tankkapasiteten er forutsatt beliggende i Uens lukkede ende.
Fra US patentskrift nr. 2 699 321 er det kjent et større, i hovedsaken U-formet fartøy forsynt med propellfrein-drift, og beregnet for oppankring på et operasjonssted, idet fartøyet således kan danne basis for bore- og produksjonsopera-sjoner. Felles for de to flytende konstruksjoner som er spesielt nevnt ovenfor, er at de primært er beregnet for oppankring og til å ligge på svai, slik at de til enhver tid kan rette seg inn etter de fremherskende vind- og bølgeretninger og danne best mulig beskyttelse for anlegg plassert inne i Uen. Med utgangspunkt i denne kjente teknikk tar oppfinnelsen særlig sikte på å tilveiebringe et selvdrevet fartøy som har alle de gode egenskapene som de foran nevnte flytende konstruksjoner har, kan oppankres etter behov og eventuelt ligge på svai, eller kan holdes i posisjon ved hjelp av dynamisk posisjonering, samtidig som fartøyet kan danne en helt lukket havn eller et helt lukket basseng etter béhov.
Under hensyntagen til dette foreslås det ifølge foreliggende oppfinnelse et selvdrevet fartøy, særlig for innsats ved offshore operasjoner, og bestående av et i grunnriss U-formet flytelegeme, hvilket fartøy erkarakterisert vedpå flytelegemete grener svingbart monterte porter for lukking av åpningen mellom det U-formede flytelegemes grener. På denne måten kan man etter behov tilveiebringe et fullstendig beskyttet havnebasseng inne i fartøyet. Portene kan også utnyttes for andre formål, slik det vil blii.forklart nærmere nedenfor.
Fordelaktig utstyres det selvdrevne fartøy ifølge oppfinnelsen med individuelle, svingbare fremdriftsaggregater
(Thruster)., men man kan også benytte mer konvensjonelle fremdriftsaggregater, eksempelvis fra skroget utragende propellere eller på utvalgte steder anordnede, faste propelltunnéler, ,-. slik man eksempelvis kjenner det fra skip (baugstyring).
Det selvdrevne fartøy ifølge oppfinnelsen har store dimensjoner, med en bredde mellom Uens grener på eksempelvis 100 m eller mer, og portene blir derfor tilsvarende store. Fordelaktig monteres derfor et eller flere skyveaggregater (Thruster) i eller på hver port. I tillegg til kraftige hydrauliske hengsler for portene vil skyveaggregatene kunne benyttes ved åpning og lukking av portene, og de kan også trekkes inn under fremdriften av fartøyet eller ved den eventuelle dynamiske posisjonering.
Fartøyet kan som nevnt benyttes direkte ved boring eller produksjon, men dets fortrinnsvise anvendelse vil være som hjelpefartøy, som vil komme inn med full tyngde ved en ulykke, eksempelvis et boreplattform havari eller en utblåsning. Ved en utblåsning kan fartøyet bringes på plass over utblåsnings-stedet og derved samle opp en større del av vtblåsningen inne i sitt basseng. Fordelaktig kan fartøyet ifølge oppfinnelsen innbefatte nedsenkbare vegger, eksempelvis nedsenkbare vegger etter "tekstilprinsippet", dvs. at det kan senkes ned en fleksibel gardin fra fartøyet, langs bassengkantene. Derved får man en bedre avgrensning og oppsamling av eventuelt utblåst olje og gass.
Fartøyet ifølge oppfinnelsen kan fordelaktig innbefatte et eller flere fra fartøyet hev- og senkbart undervannsarbeidsaggregat. Med undervannsarbeidsaggregat tenker man her helt generelt på aggregater som kan benyttes på havbunnen, eksempelvis i form av dykkerklokker, v.utblåsningsklokker, fjern-styrte manipuleringsutstyr, osv. Et slikt undervannsarbeidsaggregat kan fordelaktig heves og senkes ved hjelp av en vertikal søyle som fordelaktig kan være hul og kan ballasteres etter behov. Særlig når det dreier seg om et undervannsarbeidsaggregat hvor betjening skal være ombord, kan undervannsarbeidsaggregatet fordelaktig heves opp i et nedad åpent rom i fartøyet, med tettende kontakt mot rommets åpning, slik at man derved kan tømme rommet og lage en luftsluse som gir adgang til og fra undervannsarbeidsaggregatet, samtidig som undervannsarbeidsaggregatet
i inntrukket stilling ligger beskyttet i fartøyet.
Fartøyet er fortrinnsvis stengt dynamisk posisjonert, men kan som nevnt også være fastoppankret eller oppankret .slik at det ligger på svai. I alle tilfeller kan undervannsarbeidsaggregatet fordelaktig monteres i en av de nevnte porter, idet man derved oppnår en ekstra mulighet for stillingsplassering av undervannsarbeidsaggregatet, særlig når dette har den nevnte stive søyleforbindelse med fartøyet. Også når undervannsarbeidsaggregatet bare har linekontakt med fartøyet og har egen fremdrift for posisjonering på ønsket sted eller på havbunnen, kan det være fordelaktig å ha undervannsarbeidsaggregatet, eller et løfteutstyr montert i en port, fordi man derved får et større arbeidsområde uten å måtte flytte hele fartøyet.
Oppfinnelsen skal forklares nærmere under henvisning til tegningene, hvor
fig. 1 viser et perspektivriss av et fartøy ifølge oppfinnelsen,
fig. 2 viser et perspektivriss av fartøyet i fig. 1, med åpnede porter,
fig. 3 viser- et perspektivriss nedenfra av fartøyet i fig. 1, med nedsenkbare vegger etter "tekstilprinsippet",
fig. 4 viser et perspektivriss nedenfra av fartøyet, med stive, nedsenkbare vegger,
fig. 5 viser et snitt gjennom en av Uens grener,
fig. 6 viser et delsnitt gjennom en av Uens grener, idet fig. 5 og 6 henholdsvis viser en stiv nedsenkbar vegg og
en fleksibel nedsenkbar vegg,
fig. 7 viser et perspektivriss nedenfra av et fartøy av den type som er vist i de foregående figurer, med et hev- og senkbart undervannsarbeidsaggregat montert i en port,
fig. 8 viser et snitt gjennom en port i området ved det hev- og senkbare undervannsaggregat, og
fig. 9 viser et oppriss av et undervannsarbeidsaggregat med bæresøyle, plassert på havbunnen ved siden av en utblåsningshindrer.
Som vist i fig. 1 er det nye fartøy utformet som
et i grunnriss U-formet flytelegeme 1, med to grener 2 henholdsvis 3, samt med en lukket ende 4 hvor mannskapsbekvemmeligheter etc. er antydet med bygningen 5. Uens åpning er lukket ved
hjelp av to porter 6, 7. Disse er opplagret i endene av Uens grenser 2, 3 ved hjelp av ikke nærmere viste hydrauliske hengsler slik at de kan svinges til åpen stilling. I fig. 2 er portene 6 og 7 svinget delvist ut. I fig..2 er vist hvordan fartøyet er
bragt på plass rundt en havarert boreplattform 8. Når portene lukkes vil boreplattformen befinne seg i smult farvann og man kan da lettere utføre det nødvendige bergningsårbeide.
Som vist i fig. 1 og 2 ler fartøyet forsynt med hen-siktsmessige kraner 9 som i dette tilfelle er utformet som traverskraner og kan beveges på fartøyets dekk, på selve far-tøyet såvel som på portene. De viste kraner 9 er bare ment som eksempler og skal symbolisere all slags dekksutstyr som kan tenkes montert.. Fig. 3 yiser fartøyet bragt på plass over et brønn-hode 10 hvor en utblåasning er antydet. Fra fartøyet er det senket ned gardiner 11. Disse strekker seg helt ned til havbunnen og avgrenser utblåasningsområdet, slik at all den olje og gass som strømmer ut vil gå opp i fartøyets lukkede basseng. Fig. 4 viser forsåvidt samme fartøy 1' med stive, nedsenkbare vegger 12.- Disse vil da normalt ikke nå ned til havbunnen, men vil allikevel gi en:ønsket traktvirkning for oppsamling av den olje som strømmer ut fra brønnhodet 13. De nedsenkbare vegger i portene er vist henholdsvis fullt inntrukket og halv nedsenket.
Veggene eller gradinene som kan senkes ned for derved å forlenge fartøyets grener, lukkede ende og porter ned i vannet, kan eksempelvis være anordnet i egnede opptaksrom 14 henholdsvis 15 i fartøyskroget. Dette er vist i henholdsvis fig. 5 og 6. Veggene 12 eller 11 kan heves og senkes ved hjelp av en antydet vinsjanordning 16, 17. Veggene trekkes opp i langsgående spalter i skroget. Disse spaltene kan på egnede steder fortrinnsvis være overspent av avstivningselementer (ikke vist), slik at altså veggene er delt, slik det går frem av fig. 3 og 4. En slik oppdeling vil ikke ha noen vesentlig negativ innvirkning på oppfangingseffekten.
Fartøyet 1 henholdsvis 1' er forsynt med individuelle, svingbare fremdriftsaggregater 18-28 (fig. 1). Disse kan som
■vist i fig. 1 benyttes for fremdrift av fartøyet og/eller for dynamisk posisjonering, og aggregatene 18, 19 på portene kan som
nevnt også benyttes under åpning og lukking av portene. Istedet for de antydede, svingbare f reindrifts aggregater kan aggregatene naturligvis også utformes som tunneler i skipssidene, slik man kjenner det fra baugpropellere,og man kan naturligvis også benytte vanlige konvensjonelle propellere plassert på egnede steder.
I fig. 3 er det vist et undervannsarbeidsaggregat 29 som har linekontakt 3 0 med fartøyet 1. Undervannsarbeidsaggregatet 29 er forsynt med egne fremdriftsaggregater og kan således beveges frem mot brønnhodet 10, slik det er antydet i fig. 3. Undervannsarbeidsaggregatet er forsynt med egnede manipulerings-armer 31 og lignende, slik at det kan utføres nødvendige arbeider på brønnhodet 10. Aggregatet 29 kan også naturligvis være en dykkerklokke hvorfra dykkere kan gå ut for å utføre de nødvendige arbeider.
I fig. 7, 8 og 9 er det vist en noe annen utførelse av et undervannsarbeidsaggregat 32. Aggregatet er sammenkoplet med en vertikal bæresøyle 33 utført som et hult legeme. Bære-, søylen strekker seg opp igjennom en vertikal kanal. 34 i porten 6'' og kan heves og senkes ved hjelp av en egnet drivmekanisme 3 5 inne i den vertikale kanal 34. Tetninger 36, 37 er anordnet. Disse er fortrinnsvis av den type som kan bringes til virkning etter behov, eksempelvis når aggragetet 32 er plassert på plass i rommet 38 nederst i skroget, slik det er vist i fig. 8. Agg-regatets nedre flens 39 har da tettende kontakt med fartøyet, slik at rommet 38 derved kan virke som luftsluse. Nærmere det-aljer vedrørende dette er ikke vist, da det her dreier seg om teknikk som er i og for seg kjent-for fagmannen og som ikke byr på noen problemer med hensyn til realiseringen.
På toppen av porten 6<1>' er det anordnet et tårn 40.
En slange 41 går ut fra en spole 42 og ned i røret eller søylen 33. Denne slangen benyttes for ballastering av den hule søyle 3 3 etter behov. For søylen 3 3 er det anordnet ytterligere, ikke nærmere viste føringer i kanalen 3 4 henholdsvis i tårnet 40.
Undervannsarbeidsaggregatet 32 er forsynt med mani-puleringsarmer 43 hvormed man kan utføre arbeider, eksempelvis på den viste utblåsningshindrer 44.

Claims (10)

1. Selvdrevet fartøy, særlig for innsats ved offshore operasjoner, og bestående av et i grunnriss U-formet flytelegeme, karakterisert ved - på flytelegemets grener svingbart monterte porter for 1tkking av åpningen mellom det U-formede flytelegemets grener.
2. Selvdrevet fartøy ifølge krav 1, karakterisert ved at det er forsynt med individuelle, svingbare fremdriftsaggregater (Thruster).
3. Selvdrevet fartøy ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at et skyveaggregat (Thruster) er montert i hver port.
4. Selvdrevet fartøy ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at det innbefatter nedsenkr-bare vegger.
5. Selvdrevet fartøy ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at det innbefatter nedsenkbare vegger etter "tekstilprinsippet".
6. Selvdrevet fartøy ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at fra fartøyet hev- og senkbart undervannsarbeidsaggregat.
7. Selvdrevet fartøy ifølge krav 6, karakterisert ved at undervannsarbeidsaggregatet er tilknyttet en vertikal søyle hvormed det kan heves og senkes.
8. Selvdrevet fartøy ifølge krav 7, karakterisert ved at søylen er hul og kan ballaster.es.
9. Selvdrevet fartøy ifølge krav 6-8, karakterisert ved at undervannsarbeidsaggregatet kan heves opp i et nedad åpent rom i fartøyet, med tettende kontakt mot rommets åpning.
10. Selvdrevet fartøy ifølge krav 6-9, karakterisert ved at undervannsarbeidsaggregatet er montert i en.av de nevnte porter.
NO794125A 1979-12-18 1979-12-18 Selvdrevet fartoey, saerlig for innsats ved offshore operasjoner NO794125L (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO794125A NO794125L (no) 1979-12-18 1979-12-18 Selvdrevet fartoey, saerlig for innsats ved offshore operasjoner

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO794125A NO794125L (no) 1979-12-18 1979-12-18 Selvdrevet fartoey, saerlig for innsats ved offshore operasjoner

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO794125L true NO794125L (no) 1981-06-19

Family

ID=19885221

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO794125A NO794125L (no) 1979-12-18 1979-12-18 Selvdrevet fartoey, saerlig for innsats ved offshore operasjoner

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO794125L (no)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101381271B1 (ko) 접혀 들어갈 수 있는 추진 장치 또는 대응물을 위한 정비 공간
US2699321A (en) Deepwater oil drilling and storage craft
NO331837B1 (no) Redningsfartoy for skip i nod
US4054104A (en) Submarine well drilling and geological exploration station
JP2009533258A (ja) 深海設置船
US9567044B2 (en) Semisubmersible with tunnel structure
NO315112B1 (no) Offshore löftekonstruksjon for löfting av understell på offshore-installasjoner samt en fremgangsmåte for heving av slike
NO316283B1 (no) Fleksibel riser eller lastesystem for store havdyp
NO171803B (no) Offshore-lehavn
RU2752151C2 (ru) Защитное ограждение для морского сооружения и морское сооружение
US6612251B1 (en) Mobile undersea habitat
JPH10230897A (ja) 上下動式水中観測室付き半潜水浮体
US1963996A (en) Submarine salvage and recovery apparatus
NO794125L (no) Selvdrevet fartoey, saerlig for innsats ved offshore operasjoner
JPS6114995B2 (no)
NO793294L (no) Fremgangsmaate og system for evakuering av en offshore boreplattform
NO322035B1 (no) Beskyttelses-system for stigeror
RU2064553C1 (ru) Погружной передвижной кессон, обладающий ледовым сопротивлением, для морского бурения нефтяных скважин в арктике
NO316465B1 (no) Lastesystem for overforing av hydrokarboner
RU2524700C1 (ru) Способ создания плавучего полупогружного бурового судна и его устройство
US2125301A (en) Salvage apparatus
SU965890A1 (ru) Плавуча бурова установка
RU2629625C1 (ru) Подводное судно для обслуживания подводных добычных комплексов на арктическом шельфе и других подводно-технических работ
RU158156U1 (ru) Морская технологическая ледостойкая платформа
SU1188249A1 (ru) Плавучий кессон-завод