NO783588L - Innretning til fremstilling av bustlegemer fra en boerstefremstillingsmaskin - Google Patents

Innretning til fremstilling av bustlegemer fra en boerstefremstillingsmaskin

Info

Publication number
NO783588L
NO783588L NO783588A NO783588A NO783588L NO 783588 L NO783588 L NO 783588L NO 783588 A NO783588 A NO 783588A NO 783588 A NO783588 A NO 783588A NO 783588 L NO783588 L NO 783588L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
bristle
carriers
control
bristle body
coupling device
Prior art date
Application number
NO783588A
Other languages
English (en)
Inventor
Emil Schnekenburger
Rudolf Schnekenburger
Original Assignee
Schlerf Coronet Werke
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE2747855A external-priority patent/DE2747855C3/de
Application filed by Schlerf Coronet Werke filed Critical Schlerf Coronet Werke
Publication of NO783588L publication Critical patent/NO783588L/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A46BRUSHWARE
    • A46DMANUFACTURE OF BRUSHES
    • A46D3/00Preparing, i.e. Manufacturing brush bodies
    • A46D3/08Parts of brush-making machines

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Finish Polishing, Edge Sharpening, And Grinding By Specific Grinding Devices (AREA)
  • Brushes (AREA)
  • Polishing Bodies And Polishing Tools (AREA)
  • Motor Or Generator Current Collectors (AREA)
  • Manufacture Of Motors, Generators (AREA)
  • Pens And Brushes (AREA)

Description

Koplingsanordning for forstilling av bustlegemebærere i børste-fremstillingsmaskiner.
Oppfinnelsen vedrører en koplingsanordning av den i krav 1 innledning nevnte type. Det er kjent flere koplingsanord-■ninger for forstilling av bustlegemebærere i bustfremstillings-maskiner. Som eksempler skal her vises til: DT-PS 1 186 02 7,
DT-PS 1 072 956, DT-AS 1 782 820, DT-AS 1 199 227, DT-OS 24 47 442 og DT-OS 25 49 015.
Da bevegelsesforløpet til bustbærerne ved boringen eller stoppingen av børster, koster o.l. er forholdsmessig kompli-sert og da prosessen ikke må ta for lang tid, har man hittil anvendt kompliserte styre- og bevegelseskomponenter for forstilling av bustlegemebærerne. Vanligvis benyttes hullbåndliknende informa-sjonsbærere som på forhånd er kodet med informasjoner for den spesielle bustlegemetype. Disse informasjonsbånd avføles med føl-erstifter for gjennomføring av forstillingen. Hurtigløpende mekaniske drivelementer, drev, sperreklinker o.l. bringes til inn-sats i samsvar med den gitte informasjon, for å bevirke en forskyvning, av bustlegemebærerne en delstrekning. Da bustlegemebærerne i det.minste må kunne forskyves eller svinges i to retninger.
(X-Ykoordinatplanet), og dessuten eventuelt også må kunne regu-leres i høyden, er det klart at det krever kompliserte mekaniske overføringsledd med kompliserte inngrepsforløp. I det ovennevnte DT-AS 1 782 820 anvendes det således eksempelvis klinkemekanismer som styres av et med styrehull forsynt styrebånd som avføles med en føler som stryker over styrebåndet. Overføringen av de av styre-kammer frembragte styrepulser skjer ved hjelp av Bowden-trekk eller direkte til de tilhørende klinker.
Også i den ifra DT-OS 2 447 442 kjente koplingsanordning for trinnvis bevegelse av en bustbærer benyttes det koplingsklinker som ved inngrep beveger et tannhjul trinnvist i den ene eller andre retning. Disse dreiebevegelser blir ved hjelp av egnede overføringsmekanismer overført til bustbærerne. Tannhjulet har to koplingsklinker på motliggende sider og disse kop-lingsklinkene styres av et formstykke slik at de får vekselinn-grep med tannhjulet. Trinnlengden bestemmes av stillingen til en kulissesten i en svingbar kulisse, idet kulissestenen still-ingspåvirkes av programstyrte trykkluftsylindre. En'sentral aksel sørger så ved hjelp av eksenter, ringer, kjededrift o.l. for et innbyrdes avstemt bevegelsesf orløp •. f or de enkelte delinn-retninger.
Ved denne kjente koplingsanordning har man altså programstyrte trykkluftsylindre, d.v.s. innretninger som ved fremmedkraftpåvirkning kan utføre programstyrte bevegelser. Disse trykkluftsylindrene øker imidlertid bare kompleksiteten i den samlede koplingsanordning. Det egentlige programforløp får man også her ved avføling av et kodet hullbånd som samvirker med bolter eller nåler. Den hittil kjente, relativt kompliserte oppbygging av børstefremstillingsmaskinene kompletteres ved anordningen av de nødvendige utlikningsinnretninger. Som kjent må bustlegemet kunne utføre en svingebevegelse i forhold til de vanligvis stasjonære bore- og stoppeinnretninger. Denne svingebevegelse utføres om minst en horisontal akse såvel som om en vertikal akse, slik at hullene kan bores i bustlegemene og bust-buntene kan stoppes inn. For å kunne bore hull ved bustlegemets ender må bustlegemet kunne forskyves i forhold til verktøyet, slik at man kan bore hullene nøyaktig så dypt som hullene midt-i bustlegemet. En slik bevegelse tilveiebringes av den nevnte ut-likningsinnretning, som man også kan betegne som en høydefor-stillingsinnretning. Det er kjent å foreta svingingen av bustlegemet ved hjelp av en svingemekanisme hvor bevegelsene skjer om en vertikal og en horisontal akse og utlikningsbevegelsen oppnås ved hjelp av kurveskiver. Det er imidlertid, slik det beskrives i DT-PS 1 018 388, også mulig å avlede denne utlikningsbevegelse fra svingemekanismens bevegelser, d.v.s. at høydeforstillings-innretningens forskyvning skjer avhengig av det bevegelsesforløp som i X-Y-koordinatplanet skjer translatoriske eller ved vippe-bevegelser. Dette er naturligvis bare mulig når man kjenner bustlegemets utforming. Skal man bearbeide bustlegemer med andre dimensjoner og andre utforminger, eksempelvis koster o.l., så er det nødvendig med kompliserte omstillinger.
Fra DT-As 1 216 238 er det kjent en vektutlikningsanord-ning som arbeider med et trykkmedium. Bustlegemebærerne er her anordnet vertikalt under hverandre på en i horisontalretningen forskyvbar bærer. Det er videre anordnet forbindelsesstenger som er tilkoplet den ene enden av en sentralt opplagret vektarm. På
den andre enden av denne vektarmen skjer den vanlige svingebevegelse ved hjelp av styrekurver, d.v.s. svingingen av bustlegemet i et i det vesentlige vertikalt plan. På den om den sentrale akse bevegbare vektarm virker så den med trykkmedium arbeidende vektutlikningsinnretning, som består av stempel og sylinder, idet den andre enden av innretningen er stasjonært opplagret. I sylinderen er det fylt et trykkmedium som over en ledning står i forbindelse med en trykkmediumbeholder hvis trykk kan innstilles ved hjelp av en trykkregulator. Når vektarmen svinges under påvirkning av styrekurvene, utøves det et trykk på stemplet i utliknings-innretningen. Derved øker trykket litt i trykkmediumbeholderen.
Ved en bevegelse av vektarmen i den andre retningen vil trykkmediet strømme tilbake fra beholderen og understøtte den oppad-gående bevegelse av vektarmen. Denne pneumatiske eller hydrauliske arbeidende sylinder har altså bare en dempefunksjon, d.v.s. at den utøver en kraft rettet mot en utsvingning, og det dreier seg altså ikke om en styrefunksjon.
Ifølge oppfinnelsen er det tilveiebragt en koplingsanordning av den i krav 1 innledning nevnte type, hvilken koplingsanordning er kjennetegnet ved de trekk som går frem av karakteri-stikken i krav 1. En slik koplingsanordning har den fordel, sammen-liknet med den i innledningen definerte anordning, at de lineære , vanligvis med hydraulisk kraftforsterkning arbeidende bevegelseskomponenter, som bevirker bustlegemebærerens forskyvning, virker direkte på de bevegede deler, eksempelvis mot en felles vektarm som forbinder samtlige bustlegemebærere. Man oppnår på denne måten en betydelig øking av kapasiteten til børstefremstillings-maskinen. Som følge av at hele bevegelsessystemet bare har en liten treghet, kan de egentlige forstillingsbevegelser skje.meget raskt etter utførelsen av de enkelte arbeidsprosesser (boring eller stopping)/samtidig som forstillingsbevegelsene kan gjennom-føres med stor nøyaktighet og uten oversvingning. Det forefinnes ingen ytterligere overføringselementer såsom gear, tannstenger, veiver, leddaksler o.l., slik at man således også har eliminert de problemer som vanligvis er forbundet med slike maskinelement-er, såsom stivhet i overføringen,, bevegelsesklaringer, innrett-ingsproblemer o.l.
Hydrauliske lineærkraftforsterkere, som anvendes ifølge foreliggende oppfinnelse, er i og for seg kjent og innbefatter en primær bevegelseskomponent som styres ved hjelp av elektriske styresignaler. Vanligvis dreier det seg her om skritt-motorer, hvis bevegelse kan styres med stor nøyaktighet ved hjelp av diskrete styrepulser. Ved bruk av hydrauliske lineær-kraf tf orsterkere er det således mulig å styre hver bevegelses-retning uavhengig av den andre på en nøyaktig måte ved tilføring av tilsvarende elektriske styresignaler.
For styring av samtlige lineærkraftforsterkere som benyttes for forskyvningsbevegelsen av bustlegemebæreren, kan det benyttes en enkelt programerbar styrelogikkkopling som også kan være en i og for seg kjent mikroprosessor. Slike styrelogikk-koplinger, med anordning av mikroprosessorer, kan innrettes for et bestemt programforløp, slik at man kan erstatte de hittil kompliserte hullbånd-styresystemer med en enkel inngivning av informasjonsdata, eksempelvis ved innskriving på styrelogikk-koplingens frontpanel.
Det er imidlertid også mulig å benytte styrelogikk-koplingen henholdsvis mikroprosessorene i forbindelse med tilsvarende programerte lagre, såkalte ROM (read only memory) eller såkalte PROM (programmable read only memory), hvis databanker allerede er avstemt etter bestemte bustlegemeformer. På denne måten kan man ved utbytting av disse lagerne (PROM eller ROM) om-
stille hele børstefremstillingsmaskinen etter ulike bustlegemer. Styresignalfrekvensen kan økes betydelig fordi den hydrauliske lineærkraftforsterkers drivhastighet følger styrepulsfrekvensen henholdsvis turtallet til skrittmotoren uten forsinkelse og også kan innstilles på en trinnløs og nøyaktig måte. En særlig fordel som man oppnår ved bruk av lineærkraftforsterkeren er at man får en innstillingsmulighet for akselerasjonen og retardasjonen,'slik at drivmekanismen kan tilpasses de bevegede treghetsmasser og maskinforholdene på en optimal måte.
Med oppfinnelsen oppnår man således på en revolisjonær måte en erstatning for de hittil kjente, mekanisk kompliserte dyre og forholdsmessig forstyrrelsesutsatte koplingsanordninger. som man hittil har anvendt for børstefremstillingsmaskiner. Med oppfinnelsen forenkles oppbyggingen og arbeidsforløpet i børste-fremstillingsmaskiner, og støynivået reduseres også betydelig på grunn av at de direkte virkende elektrohydrauliske stillelementer unødvendiggjør lange overføringskjeder. Styringen or* avfølingen for bevegelsesforløpet forenkles også. Også her foreligger det således et betydelig fremskritt, fordi man unngår den hittil uunngåelige slitasje av styrebåndene som følge av den mekaniske avføling. ;Oppfinnelsen skal forklares nærmere under henvisning til tegningene som viser utførelseseksempler av oppfinnelsen. ;Fig. 1 viser rent skjematisk en mulig utførelsesform av opplagringen og forstyrringen av bustlegemebærere i sideriss, ;fig. 2 viser en for forstillingen anvendbar i og for seg kjent hydraulisk lineærkraftforsterker, og ;fig. 3 viser en høydeforstilling- eller utliknings-innretning som likeledes arbeider méd hydraulisk kraftforsterkning. ;Før oppfinnelsen forklares nærmere under spesiell henvisning til figurene, skal det her bemerkes at den opplagring og den forstillingsmulighet for bustlegemebærerne som er vist i fig. 1, bare representerer en mulighet av mange. Bustlegemebærerne kan eksempelvis også være vertikalt lagret og forskyves og svinges i de ønskede retninger. Det som er vesentlig er at opplagringen er slik at den translatoriske bevegelse og/eller svingingen i X-retningen og Y-retningen, såvel som en eventuell høydeforstilling muliggjøres. Høydeforstillingen kommer inn når opplagringen som her er utført for en gjennomføring av bevegelsene i hovedsaken i et horisontalt plan. ;Den i fig. 1 viste børstefremstillingsmaskin 1 innbefatter et maskinstativ 2. Fra maskinstativet strekker det seg opp vertikale stendere eller bærere som tjener til opplagring av de over bustlegemene 3 anordnede verktøyinnretninger. Da verktøyinn-retningene, deres opplagringer og deres betjening såvel som deres egentlige innvirkning på bustlegemene er uten større betydning for forståelsen av foreliggende oppfinnelse, skal det her ikke gis noen nærmere beskrivelse av disse maskinkomponenter. Verktøy-bærerinnretningen kan være svingbar eller stasjonær. Det som er vesentlig er at bustlegemebærerne 4 er slik opplagret i maskinfundamentet 2 at bustlegemene 3 kan utføre de ønskede bevegelser, altså en svingebevegelse, translatoriske bevegelse og kombinerte translatoriske bevegelser og svingebevegelser, slik det er nødven-dig for fremstillingen av koster, samt også bevegelser i høyde-_retningen, d.v.s. i fig. 1 i retning opp og ned. ;I maskinfundamentet 2 er det anordnet vertikale lagre med glidesøyler som bærer en horisontal tverrbjelke 5. I hver ende av tverrbjelken 5 er det i rett vinkel på tverrbjelken festet bærestenger 6a,6b som tjener til glidelagring av sleider 7a og 7b. Sleidene 7a og 7b kan således forskyves i et horisontalt plan loddrett på tegnepapiret. Fra sleidene 7a,7b går det ut lagerplater 8a,8b. Disse lagerplatene er fast festet til sleidene. På disse lagerplater er det ved hjelp av svingetapper 10 festet ytre lagerplater 9a og 9b. Også her kan man således oppnå en svingebevegelse i det samme plan som forskyvningen av sleidene 7a og 7b foregår. Vanligvis vil ved svingingen i dette plan loddrett på tegnepapiret bare en av de nevnte muligheter benyttes. ;De ytre lagerplater 9a, 9b bærer en øvre tverrbjelke 11 som igjen bærer bustlegemebærerne 4. Bustlegemebærerne er forbundet med hverandre ved hjelp av en forbindelsesstang 12 og til-hørende armer 13 slik at bustlegemebærerne kan utføre en svingebevegelse som antydet med dobbeltpilen A. Forbindelsesstangen 12 er tilknyttet en stempelstang 15 i en hydraulisk arbeidssylinder 16. Det dreier seg her om en av de nevnte hydrauliske lineær-kraf tforsterkere. Oppbyggingen av disse skal forklares nærmere under henvisning til fig. 2. Lineærkraftforsterkeren 15, 16 er i alle tilfeller i stand til å .gi en translatorisk forskyvnings-bevegelse ved hjelp av sin stempelstang, slik at forbindelsesstangen eller styrestangen 12 forskyves. Dette skjer i samsvar med en gjennom en styreledning 17 fra en sentral elektronisk logikk-kopling (mikroprosess 18) tilført styrepulsfølge. Lineærkraftforsterkeren 15, 16 er stasjonært opplagret ved 18 i maskinfundamentet 2, Ved en styring av lineærkraftforsterkeren 15, 16 kan man således gi bustlegemebærerne en svingebevegelse, og naturligvis vil da også bustlegemene 3 bevege seg med en svingebevegelse som antydet med dobbeltpilen A. ;En svingebevegelse i planet loddrett på tegnepapiret om lagertappen 10 eller en translatorisk forskyvning i dette plan, oppnår man ved hjelp av en andre hydraulisk lineærkraftforsterker 20. I utførelseseksemplet er lineærkraftforsterkerens stempelstang forbundet med sleiden 7a og er selv stasjonært opplagret. Denne lineærkraftforsterker 20 kan imidlertid også påvirke den ytre og svingbare lagerplate 9a (9b). Styrepulsene får den andre lineærkraftforsterker 20 gjennom en ledning 21 ifra den sentrale logikk-koplingJ.18. Logikk-kopling kan som allerede nevnt være utformet som en programmerbar mikroprosessor. ;Mikroprosessorer for ulike anvendelsesformål er i og for seg kjent slik at det her skulle være unødvendig å gå nærmere inn på slik anvendelse. Det skal dog nevnes at man ved programmert inngang gjennom tastene 22 eller ved hjelp av utbytt-bare lagermoduler i tilsvarende åpninger i frontpanelet, eksempelvis PROM eller ROM, på en nøyaktig måte kan bestemme bevegelsesf or løpet til den lineære kraftforsterker. I fig. 1 er en slik lagermodul betegnet med 24. ;Børstefremstillingsmaskinen i fig. 1 har forøvrig en trykkmediumsump 25, en pumpe 2 6 for det hydrauliske trykkmedium, med etterkoplet tilbakeslagsventil 27, samt de to for-delingsledningene 28 og 29 for føring av trykkmediet til de hydrauliske lineærforsterkerne. Om såønskes kan man også ha returledninger. ;Den i fig. 2 viste hydrauliske lineærforsterker er i og for seg kjent, slik at dens funksjon og oppbygning her bare skal beskrives ganske kort. Hver lineærforsterker 30 danner en ;i og for seg lukket reguleringskrets hvor reguleringsventilen, posisjonsreturen og stillsylinderen er integrert i en byggeenhet. Det er anordnet en elektrisk styremotor, eksempelvis en skrittmotor 31 som kan tilføres en elektrisk styrepulsfølge 33 gjennom inngangen 32. Skrittmotoren 31 (her kan man også anvende en takoregulert likestrømmotor) er. forbundet med en i sylinderen 35 anordnet drivspindel (trapesspindel 36) for stempelet 37 ved hjelp av en aksial elastisk og derfor ettergivende, men dreie-stiv kopling 34, I arbeidsstemplet 37 er det lagret en spindél-mutter 38. Trapesspindelens frie ende opptas av den oppborede stempelstang. Ved en dreining ay styremotoren 31 vil spindelen skru. seg inn i spindelmutteren og derved bevirke en aksial forskyvning av den hydrauliske, med 39 beregnet reguleringsventil, ;i dette tilfellet en firkantsleide. Som følge herav får man en ;oljestrøm som påvirker stemplet 37 på en slik måte at det og dermed den med dette formsluttende forbundne trapesspindel 36 forskyves slik at reguleringsventilen, nemlig styresleiden, lukkes og går tilbake til sin null-stilling. I samsvar med den av det primære bevegelseselement, nemlig skrittmotoren 31, gitte dreie-bevegelse, får man således en forskyvning av stempe'.stangen 40 i forhold til arbeidssylinderen 35. Denne stempelstang 40 er direkte tilknyttet de elementer som skal beveges i den i fig. 1 viste børstefremstillingsmaskin. ;Det er tidligere nevnt at det ved slike børstefrem-stillingsjnaskiner også vanligvis kreves en som høydeutlikning omtalt forstilling, slik at boringene alltid skjer loddrett og i samme dybde og i det hele tatt kan følge den generelle bustlegeme-f orm. ;Oppfinnelsen løser dette hittil bare på meget kompliserte måter løste problem på en enkel måte ifølge oppfinnelsen ved at en styreinnretning 50 (fig. 1) såvel som en av denne styrt arbeidssylinder 51 benyttes. Av vesentlig betydning er at styreinnretningen 50 innbefatter en følerstift eller en føle-rulle 52 som har kontakt.med et bustlegeme 3a. Dette bustlegemet er som samtlige av de andre bustlegemer 3 som skal bearbeides, festet på en med de andre bustlegemebærerne 4 identisk,og også identisk med disse bevegbar bustlegemebærer 4a. Dette bustlegemet 3 underkastes imidlertid ingen bearbeidelse, men tjener bare som direkte styreorgan, med avføling ved hjelp av en føler 52. Styreinnretningen 50 danner et likevektsystem sammen med arbeidssylinderen 51, idet likevektstilstanden forstyrres når føleren 52 beveger seg fra en gitt stilling oppover eller nedover. I så til-felle vil styreinnretningen 50 bevirke et tilsvarende pådrag i arbeidssylinderen 51, slik at arbeidsstemplet 54 og dermed via stempelstangen 55 den til stempelstangen, festede tverrbjelke 5 forskyves oppover eller nedover, hvorved føleren bringes tilbake til utgangsstillingen. Dette betyr ikke noe annet enn at man ved hjelp av en slik høydeforstillingsinnretning er sikret at hele arbeidsbordet for opplagringen av bustlegemebærerne beveges i samsvar med den respektive ytre form til det bustlegemet som bearbeides. Arbeidsbordet kan eventuelt være et såkalt korsbord. ;Dette tiltak letter og forenkler høydeforstillingen .;i børstefremstillingsmaskinen i vesentlig grad', fordi det ikke ;lenger er nødvendig å ha en spesiell kodekopling for den spesielle børs.teform, med tilhørende styring av styreelementer, eller å utlede høydeforstillingen eller utlikningsforstillingen av andre bevegelser av bustlegemebærerne. Dette i og for seg som oppfinnerisk ansette deltrekk muliggjør, en meget nøyaktig inn-stilling av bordet som bærer bustlegemebærerne, i avhengighet av bustlegemets virkelige form og uten større tekniske tiltak. ;i ;Iv fig. 3 er oppbyggingen og virkemåten til denne høydeforstillingsinnretning anskueliggjort nærmere. I fig. 3 har man bare benyttet en rent skjematisk form, og bare de for høyde-forstillingen vesentlige deler i en bøpstefremstillingsmaskin er vist. Bordet 60 som bærer bustlegemene (ved hjelp av ikke viste bustlegemebærere) er høydeforskyvbart på en ikke nærmere vigt måte, under påvirkning av en pneumatisk eller hydraulisk arbeidssylinder 61. Arbeidssylinderen innbefatter et stempel 62 og den i maskinrammen 63 svingbart opplagrede sylinder 64, Arbeidsstemplet 62 er tilkoplet bordet ved 66 ved hjelp av en stempel^, stang 65. 'Ved 66 er det som vist en leddforbindelse. Bordet bærer flere bustlegemep 3 samt et som sjanblong anvendt bust*--legeme 3a, Mot overflaten til bustlegemet 3a hviler en føler 52, med forspenning ved hjelp av en fjær 67. Føleren er ved hjelp av en forbindelsesstang 68 leddforbundet med skyveren 69 i en hydraulisk reguleringsventil 70. I den viste null-stilling er koplingen slik at trykkmediets trykk, som gjennom de hydrauliske ledninger 80 og 72 går frem til arbeidssylinderen 61, er utliknet slik at arbeidssylinderen 61 holder bordet 60 i den viste stilling. Reguleringsventilen 70 tilføres trykkmedium gjennom led-ningen 78 ifra en sump 75 ved hjelp av den viste pumpe.76 og til-bakeslagsventilen 77. En returledning er betegnet med 79. Trykkmediet går fra pumpen 76 også gjennom en ledning 80 til stempel-stangsiden i arbeidssylinderen 61.
Så snart føleren 62 beveges ut ifra sin utgangsstill-ing som følge av de tidligere nevnte forskyvningsmuligheter for bordet og/eller bustlegemebæreren og dermed bustlegemet, endrer styresleiden 69 stilling i reguleringsventilen 70 og dermed endrer man også pådraget i arbeidssylinderen 61. Denne endring foreligger helt til stempelstangen 62 har beveget seg slik at den opp-rinnelige hviletilstand er innstilt igjen. Det dreier, seg altså her om en hydraulisk etterløpsstyring som sikrer en meget stor stillingsnøyaktighet. Da hydrauliske etterløpsstyringer, som arbeider med kantstyrte følerventiler, i og for seg kjent, behøv-er man her ikke gi noen spesiell beskrivelse av reguleringsventilen og de nødvendige trykkledninger, styrekanter o.l. Den nevnte høydefo.rstillingsinnretning sikrer den fintfølende, høyde-, forskyvning av bordet i en nøyaktig avstemming etter den spesielle forhåndenværende bustlegemeform og etter de-;-. andre bevegel-sesforløp som bustlegemebærerne utfører under bearbeidelsen av bustlegemene.

Claims (8)

1. Ko <p> lingsanordning for forstilling av bustlegemebærere i børstefremstillingsmaskiner, særlig børstebore- og/eller stoppe-maskiner med en opplagring for bustbærerne, hvilken opplagring muliggjør en forstilling og/eller svingning av bustbærerne i vil-kårlige gitte retninger omgitte delverdier, karakterisert ved at det i det minste for forstillingen i to retninger (X og Y-koordinatretninger) er anordnet hydrauliske line-ærkraf tf orsterkere (15,16; 20 J 30) som innbefatter et på et elek*--trisk inngangs-styresignal reagerende primært bevegelseselement (skrittmotor 31) og er festet til henholdsvis stasjonære maskin-deler (stendere 81)1 og direkte til de forstillbare lagerdeler (12, 7a, 7b," 9a,9b) for bus tlegemebærer en/bær erne (4) og/eller direkte til bustlegemebæreren/bærerne, og ved at det for tilveie-bringelse av styresignalene for lineærkraftforsterkerne (15,16; 2QJ 30) er anordnet en programmerbar styrelogikk-kopling (18)..
2. Koplingsanordning ifølge krav 1, karakterisert ved at det for svingebevegelsen av bustlegemebærerne (4)1 er anordnet en stypestang (12) som forbinder bærerne med hverandre, idet stypestangens ene ende er tilknyttet stempelstangen i en lineær kraftforsterker som tilføres trykkmediet fra en hydraulisk pumpe (26). gjennom en forbindelses ledning (28) og tilføres en elektronisk styresignalpulsfø lge fra logikk-koplingen (18). gjennom en forbindelsesledning (17)..
3. Koplingsanordning ifølge krav 1, karakterisert ved at det for lengdeforskyvningen av bordet (5,8a, 9a, 9b,11) som bærer bustlegemebærerne (4) er anordnet en glide-opplagring og/eller svingeopplagring (6a, 6b," 7b; 10). som påvirkes ytterligere hydraulisk lineærkraftforsterker (20).
4. Koplingsanordning ifølge et av kravene 1-3, karakterisert ved at den programmerbare styrelogikk-kopling i tillegg til mikroprosessorer oppviser et ytre tast-felst (22) for programmering etter den respektive art av de bustlegemer som skal bearbeides og for gjennomføring av de nødvendige forskyvningsstrekninger.
5. Koplingsanordning ifølge et av kravene 1-3, karakterisert ved at den programmerbare styrelogikk-kopling inneholder forprogrammerte lagre (PROM, ROM), hvis data-innhold er avstemt etter den respektive art og form for de bustlegemer som skal bearbeides.
6. Koplingsanordning ifølge et eller flere av kravene 1-5, karakterisert ved at det er anordnet en høydeforstillingsinnretning bestående av en styreinnretning (50) som innvirker på en arbeidssylinder (51)_ som bevirker høydefor--skyvningen av det bord hvorpå bustlegemebærerne er opplagret, og ved at styreinnretningen (50) <1> innbefatter en føler (52) som har kontakt med et bustlegeme som virker som sjablong og er innspent i en bustlegemebærer (4a). som .utfører de samme forstillingsbevegelser som resten av bustlegemebærerne hvorpå de bustlegemer som skal bearbeides er anbragt,
7. Koplingsanordning ifølge krav 6, karakterisert ved at styreinnretningen (50). for høydef ors tillingen innbefatter en reguleringsventil (70) med en styresleide (69). som er fastgjort til føleren (52) og hvip forskyvning bevirker en slik endring av trykkmediumtilføringen til. bordets arbeidssylinder (61) at styresleiden (69) kan gå tilbake til sin ut- .gangsstilling eller null-stilling,
8. Koplingsanordning ifølge et eller flere av kravene 1-7, karakterisert ved at den hydrauliske lineær-kraf tforsterker (30) innbefatter en skrittmotor (31).. som mottar inngangsstyrepulsene fra sty-relogikk--koplingen (18) , hvilken skrittmotor er forbundet med en spindel (36)_ som samvirker med en spindelmutter i arbeidsstemplet (37) og er aksialt uforskyv-bart forbundet med styresleiden i en reguleringsventil (39)., på en slik måte at styresleiden bringes tilbake til sin null-stilling ved en tilsvarende trykkmediumsstyring til arbeidsstemplet (37).,
NO783588A 1977-10-26 1978-10-24 Innretning til fremstilling av bustlegemer fra en boerstefremstillingsmaskin NO783588L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2747855A DE2747855C3 (de) 1977-10-26 1977-10-26 Schaltvorrichtung zum Verstellen von Bfintenkorperträgern an Bürstenherstellungsmaschinen

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO783588L true NO783588L (no) 1979-04-27

Family

ID=6022220

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO783588A NO783588L (no) 1977-10-26 1978-10-24 Innretning til fremstilling av bustlegemer fra en boerstefremstillingsmaskin

Country Status (21)

Country Link
US (1) US4355847A (no)
AR (1) AR218510A1 (no)
AT (1) AT371981B (no)
AU (1) AU4105278A (no)
BE (1) BE866505A (no)
BR (1) BR7807050A (no)
CA (1) CA1114299A (no)
CH (1) CH640121A5 (no)
CS (1) CS216923B2 (no)
DD (1) DD139517A5 (no)
DK (1) DK473178A (no)
ES (1) ES474524A1 (no)
FR (1) FR2407585A1 (no)
GB (1) GB1598958A (no)
IT (1) IT1095906B (no)
NL (1) NL7810698A (no)
NO (1) NO783588L (no)
PT (1) PT68700A (no)
SE (1) SE434455B (no)
TR (1) TR20699A (no)
ZA (1) ZA785985B (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3820372C2 (de) * 1988-06-15 1997-07-24 Coronet Werke Gmbh Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von Borstenwaren
US5165761A (en) * 1991-12-30 1992-11-24 The Procter & Gamble Company Method of making improved toothbrush having multi-level tufts with substantially uniformly rounded bristle ends in each tuft
US5224763A (en) * 1991-12-30 1993-07-06 The Procter & Gamble Company Method of fastening bristle tufts to bristle carrier

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1072956B (de) * 1960-01-14 Todtnau Willi Ebser (Schwarzw.) Verfahren zum Verstellen eines oder mehrerer Maschinenelemente an Arbeitsmaschinen, insbesondere an Bürstenmaschinen, und nach diesem Verfahren arbeitende Maschine, insbesondere Bürstenmaschine
SE317535B (no) * 1961-03-13 1969-11-17 Fuji Tsushinki Seizo K K
FR1356299A (fr) * 1963-01-31 1964-03-27 Anton Zahoranski Dispositif de réglage de machine à percer et à garnir pour la fabrication de brosses et articles similaires
US3416053A (en) * 1965-03-25 1968-12-10 Fujitsu Ltd Switching circuit for a plurality of motors having locking means
US3340772A (en) * 1966-04-04 1967-09-12 True Trace Corp Tracer-controlled machine tool with plurality of tracers
US3704915A (en) * 1971-03-04 1972-12-05 Mfg Brush Co The Method and apparatus for anchoring bristle bundles in a brush block
FR2295815A1 (fr) * 1974-12-24 1976-07-23 Cloup Jean Dispositif de positionnement d'un organe mobile notamment d'un outil par rapport a une piece a usiner
DE2548149A1 (de) * 1975-10-28 1977-05-05 Zahoransky Anton Fa Verfahren und vorrichtung zum herstellen von buersten
US4053250A (en) * 1976-04-30 1977-10-11 Weatherby & Associates, Inc. Linear indexer
DE2636249A1 (de) * 1976-08-12 1978-02-16 Zahoransky Anton Fa Buerstenherstellungsmaschine

Also Published As

Publication number Publication date
FR2407585B1 (no) 1984-01-20
BE866505A (fr) 1978-08-14
AT371981B (de) 1983-08-25
SE7811018L (sv) 1979-04-27
NL7810698A (nl) 1979-05-01
DK473178A (da) 1979-04-27
FR2407585A1 (fr) 1979-05-25
SE434455B (sv) 1984-07-30
CA1114299A (en) 1981-12-15
CH640121A5 (de) 1983-12-30
US4355847A (en) 1982-10-26
CS216923B2 (en) 1982-12-31
IT7823707A0 (it) 1978-05-23
TR20699A (tr) 1982-05-11
PT68700A (de) 1978-11-01
DD139517A5 (de) 1980-01-09
AU4105278A (en) 1980-05-01
AR218510A1 (es) 1980-06-13
GB1598958A (en) 1981-09-30
ATA756478A (de) 1983-01-15
ES474524A1 (es) 1979-02-16
IT1095906B (it) 1985-08-17
BR7807050A (pt) 1979-07-10
ZA785985B (en) 1979-09-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2901927A (en) Automatic machine tool
CN104626282A (zh) 一种板材多孔全自动加工装置及其加工方法
EP0126037B1 (en) Apparatus for cutting of flat glass sheets following a programmed profile
GB1293615A (en) Tool change mechanism for a machine tool
NO783588L (no) Innretning til fremstilling av bustlegemer fra en boerstefremstillingsmaskin
US4462521A (en) Transfer mechanism
US5746123A (en) Punch press having an elongate space for mounting its tools
US4297925A (en) Turret head for a lathe
US3027814A (en) Turbine blade copying machine
US4670965A (en) Automatic tool exchange apparatus
US2080643A (en) Multiple spindle boring machine
US3720475A (en) Automatic machine tool
US3674063A (en) Means for making shoe lasts
CN110549758B (zh) 一种转盘打字机
US2946243A (en) Tool feed for multi-spindle automatics
US2795977A (en) Boring machines for metal
US725438A (en) Bar-working machine.
US2389019A (en) Vertical turret machine tool
US734082A (en) Multiple-drill press.
US1060119A (en) Metal-working machine.
CN216729636U (zh) 钻孔机床
DE2747855A1 (de) Schaltvorrichtung zum verstellen von buerstenkoerpertraegern an buerstenherstellungsmaschinen
US1822691A (en) Fluid pressure operated continuous rotary machine
USRE25812E (en) Automatic machine tool
KR20230096419A (ko) 팔레트 교환 장치