NO754364L - - Google Patents

Info

Publication number
NO754364L
NO754364L NO754364A NO754364A NO754364L NO 754364 L NO754364 L NO 754364L NO 754364 A NO754364 A NO 754364A NO 754364 A NO754364 A NO 754364A NO 754364 L NO754364 L NO 754364L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
raft
plant
nutrient solution
rafts
plants
Prior art date
Application number
NO754364A
Other languages
English (en)
Inventor
Robert S Farnsworth
Original Assignee
Robert S Farnsworth
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Robert S Farnsworth filed Critical Robert S Farnsworth
Publication of NO754364L publication Critical patent/NO754364L/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G31/00Soilless cultivation, e.g. hydroponics
    • A01G31/02Special apparatus therefor
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P60/00Technologies relating to agriculture, livestock or agroalimentary industries
    • Y02P60/20Reduction of greenhouse gas [GHG] emissions in agriculture, e.g. CO2
    • Y02P60/21Dinitrogen oxide [N2O], e.g. using aquaponics, hydroponics or efficiency measures

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Hydroponics (AREA)

Description

Fremgangsmåte og anordning til dyrking av planter
Tradisjonelle fremgangsmåter til dyrking av planter er basert på den forestilling at planter må ha sin bestemte plass i rommet. Dette er spesielt tilfelle ved dyrking av salat hvor frø-plantene må ha tilstrekkelig avstand fra hverandre for at det fullt utvoksede salathode skal få tilstrekkelig plass. For planter som f.eks. salat, som altså krever god plass rundt stammen når planten er fullt utvokset og relativt liten plass når planten er sped, innebærer dette at store dyrkningsarealer er uutnyttede 1 den tid da plantene vokser opp fra frøsettingen og oppover og dette innebærer naturligvis et vesentlig tap av kostbart dyrk-ningsareale i lang tid.
Utbyttet av salat dyrket i rader er i gjennomsnitt ca. 1120 kartinger (24 salathoder) pr. hektar. I de senere år har man med mer intense dyrkingsmetoder øket produktiviteten i visse områder til ca. 1480 kartonger pr. hektar, hvilket innebærer ca. 1/3 m 2 pr. salathode. Ettersom man på mange steder har en sommer-dyrkningsperiode på ca. 70 dager, er produktiviteten pr. flate-areal selv på meget fruktbare felt i denne tid ca. 20 m 2-dager pr. hode. Hvor klimaet tillater det, kan man høste dyrket salat to ganger, hvilket gir et totalt utbytte av 2970 kartonger pr. hektar og år.
Fremgangsmåten ifølge foreliggende oppfinnelse innebærer at plantene dyrkes ved hjelp av en vannkultur på et antall flåter, hvorved produktiviteten pr. flateenhet dyrkbart område økes syvfoldig i en vekstsyklus på 70 dager eller femten til tyve-foldig om man baserer beregningen på årsverdien.
Vannkulturdyrking av planter har forekommet i mer enn 100 år og har bl.a. innebåret at plantene såes i forsøkshensikt på en tynn flytende skive eller på en flåte (U.S. patent 2 175 113). Slike skiver er ikke bestemt til å bære planten i hele vekstperioden, men plantene må omplantes til plantesteder
på faste plasser i rommet.
Flåter er også blitt anvendt i forbindelse med dyrking av enkelte planter (U.S. patent 3 830 013) og for å bære plante-stiklinger eller rotskudd med det formål å la rotsystemet vokse (U.S. patent 3 456 385). Disse flåter tillater endringer i vann-nivået av den oppløsning som bærer flåtene. Dessuten angir i U.S. patent 3 798 836 hvordan man kan dyrke grønne bønner på en flåtelignende anordning som fremstilles av polyuretanskum med åpne celler. I dette system brukes flåtene hovedsakelig til å bære vekstene istedenfor skiver, granuler e.l.
En hensikt med fremgangsmåten ifølge foreliggende oppfinnelse er altså å muliggjøre plantedyrking ved hjelp av et system av flåter, hvorved man kombinerer en ny materialbehand-lingsteknikk med vanndyrkingsteknikk for å øke produktiviteten pr. dyrket arealenhet vesentlig.
En annen hensikt med fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen er å tilveiebringe en dyrkingsteknikk til å dyrke planter som krever stor plass rundt stammen under vekstens senere stadier og relativt liten plass under plantestadiet, hvorved plassen mellom plantene reduseres under samtlige voksestadier.
En ytterligere hensikt med fremgangsmåten ifølge foreliggende oppfinnelse er å muliggjøre plantedyrking, hvormed man årlig kan produsere et større antall planter enn med konvensjonell dyrkingsteknikk.
Disse hensikter tilveiebringes ved en fremgangsmåte som utmerker seg ved de i krav 1-12 angitte trekk.
Oppfinnelsen angår også en anordning til utførelse av fremgangsmåten og hensikten med denne er å muliggjøre dyrking av planter ved hjelp av vannkultur for kontinuerlig produksjon av planter, hvorved man utnytter en teknikk som eliminerer behovet for omplanting, hvilket selvsagt innebærer høye arbeidskostnader.
Denne hensikt tilveiebringes ved en anordning som utmerker seg ved de i krav 13-16 angitte trekk.
Ifølge oppfinnelsen oppnår man dessuten en plantedyrking som er enkel og billig og som muliggjør full anvendelse av hele planten, altså også røttene, og som dessuten kan utnyttes he-le året og henlegges i nær tilknytning til markedene.
Noen som eksempel valgte utførelser av et anlegg til utførelse av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, skal beskrives nærmere nedenfor under henvisning til tegningene, hvor:.
Fig. 1 viser et sideriss delvis i tverrsnitt av et flåtearrangement ifølge oppfinnelsen, fig. 2 viser i planriss ovenfra flåtearrangementet ifølge fig. 1, fig. 3 viser et sideriss i tverrsnitt av flåtearrangementet ifølge fig. 1, fig. 4 viser skjematisk forskjellige behandlingsstasjoner som inngår i fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, samt fig. 5 viser et skjematisk riss ovenfra av vannkulturbassenger som er utført for å tillate en ut-førelse av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, slik dette fremgår av fig. 4.
Det på fig. 1 og 2 .viste flåtearrangement 21 flyter på en vannkulturnæringsoppløsning 23 og bærer planter 22. Flåtearrangementet 21 omfatter seks med hverandre forbundne delflåter 24 som består av lettflytende materiale, f.eks. polystyrenskum, kork e.l. og delflåtene er forbundet seg imellom ved hjelp av skjøre forbindelsesorganer 26. Hver delflåte 24 bærer altså en vekst-plante 22 og flåtearrangementet 21 kan omfatte alle tenkelige va-rianter fra en eneste flåteenhet til et større antall med hverandre forbundne delflåter.
Hver delflåte 24 er utformet med gjennomgående åpning 27 for å gi plass til rotsystemet 28 når dette vokser ned i næ-ringsoppløsningen. Åpningen 27 kan i begynnelsen være dekket av en skjør membran, på hvilken frøet plasseres. Frøet kan enten gro på membranen eller åpningen 27 kan også strekke seg gjennom membranen 26 om man vil plassere en frøplante på den eller om man vil la frøet gro på en veke som strekker seg gjennom åpningen 27.
Flåtearrangementét 21 må ha tilstrekkelig bæreevne og være tilstrekkelig stabilt til å bære plantene 22 med rotsysteme-ne 28, som skyter ned i næringsoppløsningen, samtidig med det ovenfor flåten oppvoksende bladverk. Flåtearrangementét er kon-struert slik at plantene 22 har samme periferiavstand fra hverandre. Visse planter vokser hovedsakelig vertikalt, såsom gress, gulrøtter, grønne løker etc. og kan dyrkes på vanlig måte i jord eller i bedd med faste stillinger i forhold til hverandre. Hvis plantene imidlertid vokser hovedsakelig ut til sidene i forhold til stammen 29, kan et fast rom mellom plantene. bare tolereres om avstanden mellom dem er tilstrekkelig stor til å gi plass for den fullt utvoksede plante. Således må vekster, såsom salat, kål, spinat og visse blomster ha stor plass ut til siden for å ekpandere under selve veksten.
Det flåtesystem 21 som er vist på fig. 1 og 2, er frem-stilt med en størrelse som først og, fremst er avpasset for frøså-ing og tilvekst hos plantene 22, mens disse er spede til bladver-ket eller rotsystemet hos tilstøtende planter får et slikt omfang at de begynner å støte mot hverandre. På fig. 1 er tilveksten mot sidene vist med strekede linjer fra de første spede skudd til et stadium når vekstene begynner å berøre hverandre.
Ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen benyttes et antall adskilte flåteanordninger 21 som er plassert inntil hverandre på en næringsoppløsning 23, slik at det oppnås maksimal veksttetthet pr. flateenhet av næringsoppløsningen. Flåtesystemet:tillater imidlertid bevegelser i sideretningen til forskjell fra konvensjonell jordplanting og vekstene kan derfor flyttes fra hverandre under tilveksten. Hver flåteanordning 21 kan ifølge fig. 1 og 2 deles opp i seks delflåter, nemlig ved at de skjøre forbin-delser 26 mellom delflåtene brytes, når plantene har nådd et stadium på hvilket de begynner å berøre hverandre. Når forbindelse-ne 26 er brutt, kan delflåtene 24 bevege seg fritt i forhold til hverandre ettersom plantene vokser. Dette innebærer at den utnyt-tede totale flate av næringsoppløsningen øker. Flåteanordningen 21 kan derfor for å gjøre håndteringen lettere fra begynnelsen av danne en enhet omfattende et antall delflåter som hver bærer en frøplante og deretter kan delflåtene 24 skilles fra hverandre for å tillate at plantene kan ekspandere sideveis under tilveksten.
Plantene vil derfor bre seg ut på næringsoppløsningen med så stor tetthet som mulig, og denne tetthet bestemmes enten av delflåtenes 24 størrelse eller av plantenes 22 omfang. Under den første vekstperiode av frøplanten vil delflåtenes 24 størrel-se bestemme tettheten. Når plantene vokser ut til sidene fra stammen 29, slik at de i sideretning blir mere omfangsrike enn delflåtene, vil tettheten bestemmes av plantenes størrelse. På denne hensiktsmessige måte fåes maksimal produktivitet pr. flateenhet. Når tilveksten i sideretningen fortsetter å øke, forskyves delflåtene 24 sideveis fra hverandre slik at utnyttingen av næringsoppløsninger øker. Under hovedsakelig hele tilvektsperio-den er således næringsoppløsningens utnyttelsesflate ikke vesentlig større enn plantenes utbredning.i sideretningen.
Ved benyttelse av fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kan produktiviteten således økes betydelig på hver kvadratmeter av dyrkeflaten sammenlignet med produktiviteten for slike dyrke-arealer hvor vanlig dyrketeknikk benyttes. Flåtesystemet 21, som er vist på fig. 1 og 2 benyttes hensiktsmessig fremfor alt der hvor frøet gror og under det stadium når planten er sped. Når planten er blitt tilstrekkelig stor til å komme i kontakt med til-støtende plante, skilles flåtene fra hverandre. For økning av flyteevnen og stabiliteten hos delflåtene 24 kan disse plasseres på hjelpeflåter 31. Denne operasjon kalles nedenfor omplassering og fremgår best av fig. 3. Omplasseringen av flåter er betydelig mer effektiv og mindre utgiftskrevende enn en omplanting.
Hver hjelpeflåte 31 er utformet med en sentral åpning 32 for plantens rotsystem 28. For sikker plassering av delflåten 24 på hjelpeflåten 31 er den siste hensiktsmessig utformet med en fordypning eller innskjæring 33 rundt åpningen 32 for å bringe åpningen 27 stort sett på linje med åpningen 32. Fordypningen eller innskjæringen 33 kan ha parallelle eller skråstilte sidevegger og dét er hensiktsmessig at dens form i det vesentlige stemmer over-ens' med delflåtens 24 form. Hvis delflåten 24 er sirkulær eller polygonformet, bør fordypningen 33 være utformet tilsvarende.
Fig. 3 viser forskyvningen i sideretningen av flåtene for å gi plass til plantenes bladverk når dette vokser. De med heltrukne linjer viste planter befinner seg på et stadium med mindre sideutstrekning enn hjelpeflåtenes 31' og derved bestemmes den maksimale veksttetthet pr. flateenhet av næringsoppløsningen av hjelpeflåtenes 31 størrelse. Tegningen viser bare to hjelpeflåter, men det er klart at hovedsakelig hele flaten av næringsopp-løsning kan være dekket med hjelpeflåter.
Når plantene har nådd en størrelse som er vist med strekede linjer på fig. 3, forskyves hjelpeflåtene 31 fra hverandre samtidig som de synker noe på grunn av plantenes økede vekt. Av figuren fremgår at den til venstre viste hjelpeflåte har for-skjøvet seg til venstre et bestemt stykke samtidig som den har sunket noe, mens.den høyre flåte bare har sunket noe. Den resul-terende virkning blir imidlertid at hjelpeflåtene forskyves i forhold til hverandre i sideretningen ettersom plantene vokser i omfang. De helt utvoksne planters 22 periferi berører hverandre som vist på fig..3 og i denne tilstand bestemmer de også den maksimale pakningstetthet på næringsoppløsningen 23 som svarer til den flate plantene behøver under veksten.
Da hjelpeflåtene 31 fra begynnelsen av er plassert slik at de støter mot hverandre, må næringsoppløsningens effektive flate øke når plantene 22 vokser utenfor hjelpeflåtens ytre side-flater. Dette kan oppnås ved økning av næringsoppløsningens areal f.eks. ved at hjelpeflåtene plasseres i et større vannkulturbas-seng.
I visse tilfelle kan plantene 22 vokse så sterkt at hjelpeflåtene 31 må bibringes ytterligere flyteevne. Likeledes kan plantene 22 vokse så kraftig at flåtens tyngdepunkt kommer til å ligge høyt hvorved flåten blir.ustabil. I et sådant tilfelle støtter imidlertid plantene hverandre når de har vokset seg utenfor hjelpeflåtens 31 omkrets. Det er imidlertid mulig å sta-bilisere hjelpeflåtene ytterligere ved å koble disse sammen eller ved å benytte flyteorganer med større utbredning i sideretningen.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen er særlig hensiktsmessig for dyrking av salat, spesielt hodesalat, også kalt issalat.
Fig. 4 og 5 viser skjematisk tildels ulike behandlingsstasjoner og tildels en bassengutførelse som med fordel kan benyttes ved dyrking av salat. De forskjellige behandlingsstasjoner er betegnet med bokstaven P, mens de forskjellige bassenger som her benyttes, er betegnet med bokstaven T.
I den første behandlingsstasjon P-l plasseres vanlig-vis frøene på en flåteanordning omfattende et antall delflåter som så plasseres i et basseng T-l hvor frøene skal gro. Frøene plasseres hensiktsmessig på en porøs membran, f.eks. i form av et tynt tøy 26, som strekker seg mellom delflåtene 24 og over åpnin-gene 27 på samme måte som beskrevet i U.S. patent 2 176 113. Al-ternativt kan frøene plasseres på veker som er innført i åpninge-ne 27 slik at næringsoppløsningen gjennom kapillarvirkning kan nå frøene. Det er imidlertid ikke nødvendig at selve frøsettingen skjer på flåtene.
Når frøplantene er utviklet, kontrolleres disse og overføres på en behandlingsstasjon P-2 til bassenget T-2. Til tross for at frøplantene ikke er større enn de flåter som de er plassert på, er bassenget T-2 større enn bassenget T-l ettersom groingen krever mindre tid enn den tid som går med til de ulike tilvekststadier i bassenget T-2. Frøene kan altså gro i et lite basseng T-l med tilstrekkeljg hastighet før det trenges et større basseng T-2.
Hensiktsmessig kan man ha et annet basseng T-3 for frø- plantene, hvor mer modne og kraftige skudd i bassenget T-2 kan overføres etter inspeksjon og utsortering. Ettersom denne fremgangsmåte minner om fremgangsmåten P-2, betegnes denne som behandlingsstasjon P-2<1>. Fordelen med å ha to bassenger T-2 og T-3 for frøplantene er at næringsoppløsningen, lysforholdende o.l. kan varieres for tilpasning til plantenes behov og for å redusere, ut-giftene til belysning og næringsstoffer.
På behandlingsstasjonen P-3 inspiseres plantene på ny og overføres til bassenget T-4, hvor det største tilvekststadium finner sted. Behandlingsstasjonen P-3 kan også omfatte overfø-ring av frøplantene til større hjelpeflåter.
Som det fremgår av fig. 5, er bassenget, T-4 betydelig større enn bassenget T-3. Denne forøkede størrelse kreves for at bassenget skal kunne oppta plantenes tilvekst til sidene og bassenget T-4 bør også være dypere for å gi plass til et mer dyptgå-ende rotsystem. Flåtene plasseres i bassenget T-4, slik at enten flåtene eller plantene hovedsakelig dekker bassengets flate.
Ved behandlingsstasjon P-4 skjer hensiktsmessig inspeksjon og overføring av plantene til basseng T-5, hvor de vokser ytterligere i et mellomstadium. Imidlertid omfatter behandlingsstasjonen P-4 hensiktsmessig også en resirkulering hvorunder plantene utsettes for forskjellige behandlinger. Således kan bassenget være forsynt med en resirkuleringskanal eller et trau 41 med inn-løp 42 ved bassengets ene side og et utløp 43 ved bassengets mot-satte side. Kanalen 41 er hensiktsmessig tilkoblet bassenget T-4 slik at næringsoppløsningen kan sirkulere i ba'ssenget. Flåter i bassenget T-4 kan føres inn i kanalen 41 gjennom innløpet 42 hvor de inspiseres. Når de er ferdige til å kunne vokse ytterligere i mellomstadiet, overføres de til bassenget T-5. Hvis plantene der-imot krever resirkulering, føres de på næringsoppløsningen inn i kanalen 41 og gjennom de forskjellige behandlingsorganer. Som vist skjematisk på fig. 5 omfatter disse behandlongsorganer sprøy-teinnretninger 46, belysningsinnretninger 47 og luftsirkulasjons-innretninger 48. Næringsoppløsningen i bassenget T-4 fungerer som transportmedium for forflytning av flåtene fra behandlingsstasjonen P-3 og kanalens 41 utløp 43 til innløpet 42 før behandlingsstasjonen P-4. Innretningene for transport av flåtene på næringsopp-løsningen kan f.eks. omfatte slike konstruksjoner som mekaniske viskerlignende blader, sirkulasjonspumper eller luftblåsing mot plantene.
Plantenes bevegelseshastighet på næringsoppløsningen kan også reguleres og det kan økonomisk sett være fordelaktig og hensiktsmessig å tilveiebringe kunstig belysning under bare en del av voksesyklusen. Istedenfor å belyse hele bassenget T-4 kan man således utsette plantene for belysning bare mens de passerer belysningsorganene 47 ved kanalen 41. Den belysning som hver plante mottar, beror på den hastighet med hvilken plantene transporteres forbi belysningsorganet 47, belysningens intensitet og lengden av den transportstrekning hvorunder plantene belyses. Det samme gjelder de behandlingsstasjoner som omfatter desinfisering, næringspasteurisering, infrarød bestråling, kuldioksydgehaltregu-lering, temperaturregulering og regulering av tilveksthastighe-ten for tilpasning av markedsføringsbehovet under stor eller liten etterspørse.1.
Når plantene føres inn i basseng T-5, har de nådd et mellomstadium i sin vokseprosess. De fleste planter er blitt overført til andre flåter. Bassenget T-5 kan omfatte en resirkuleringskanal for sirkulasjon av flåter og planter i den retning som pilen 52 viser, hvor resirkulering innebærer at plantene transporteres forbi forskjellige behandlingsstasjoner. Ved be-handlingsstas jon P-5 inspiseres plantene og hvis de er passende utviklede, overføres de til et basseng T-6 hvor den siste fase av tilveksten foregår. Hvis plantene ikke er tilstrekkelig utviklet, resirkuleres de gjennom kanalen 51 hvorved deres oppholdstid i bassenget T-5 forlenges. Bassengene T-5 og T-6 er fortrinnsvis større enn de øvrige bassenger for tilpasning til den økede plan-testørrelse. Etter at plantene er blitt innført i bassenget T-6, foregår den siste tilvekstfase og inspeksjon og høsting skjer i behandlingsstasjonen P-6. I bassenget T-6 kan en resirkuleringskanal 53 være anordnet for å muliggjøre en strømning av flåter i retning av pilen 54 forbi belysningsstasjonen og andre stasjoner.
Ytterligere en fordel ved en fremgangsmåte ifølge oppfinnelsen ligger i at plantenes tilvekstbetingelser lett kan kontrolleres gjennom en nøyaktig styring av næringsoppløsningens sam-mensetning. Det er også enklere å holde temperaturene på de øn-skede nivåer og enklere å styre veksten av alger o.l. Dessuten innebærer fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen at man kan benytte flere bassenger hvor tilvekstbetingelsene og temperaturforholdene kan reguleres i den grad som svarer til plantenes utvikling, slik at man oppnår maksimal dyrkningseffektivitet og minimum av omkost-ninger.

Claims (16)

1. Fremgangsmåte for dyrking av planter eller vekster som krever vesentlig tilvekstareal sideveis i forhold til plantestam-men, i det minste under tilvekst i modnere stadier sammenlignet ned tilsvarende utstrekning under plantestadiet, karakterisert ved at plantene bæres av flåter som flyter på en næ-ringsoppløsning, hvor hver flåte har tilstrekkelig flyteevne og stabilitet til å bære i det minste en plante og er utformet til å ■ bringe næringsoppløsningen i kontakt med plantenes rotsystem, samt at flåtene plasseres i næringsoppløsningen i en slik avstand fra hverandre at de inntar maksimal veksttetthet pr. flateenhet av næringsoppløsningen,enten denne bestemmes av flåtenes eller plantenes utstrekning til sidene, og at flåtene under plantenes tilvekst forskyves fra hverandre hvorved næringsoppløsningens totale effektive flate øker tilsvarende den økning av plantenes vo-lum til sidene som kreves for tilveksten under bibehold av maksimal' veksttetthet pr. flateenhet av næringsoppløsningen.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert •ved at hver flåte fra begynnelsen av bibringes en flyteevne og stabilitet som er tilpasset den på flåten bårne plante under en betydelig del av plantens tilvekstperiode, og at flåtens flyteevne og/eller stabilitet økes om nødvendig for tilpasning til plantens tilvekst.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at økningen av flåtens flyteevne og/eller stabilitet oppnås ved at flåten plasseres på en hjelpeflåte.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at vekstfrø plasseres på flåtene for groing.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 1,. karakterisert ved at flåtene transporteres på næringsopplø sningen for å lette håndteringen under tilvekst og avling.
6. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at hver flåte er utformet med en sideutstrekning i forhold til plantens stamme som ikke betydelig overstiger plantens utstrekning til sidene.
7. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at plantene fortrinnsvis utgjøres av salat.
8. Fremgangsmåte ifølge krav 7, karakterisert ved at salaten utgjøres av hodesalat.
9. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at flåtene i næringsoppløsningen holdes i en slik avstand fra hverandre at i det minste en av flåtene og flere planter dekker næringsoppløsningens flate, slik at plantenes tilvekstforhold kan styres lettere.
10. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at næringsoppløsningen opptas i bassenger med fLere behandlingsstasjoner hvor plantene behandles og at flåtene transporteres på næringsoppløsningen fra en behandlingsstasjon til en annen, hvorved næringsoppløsningen fungerer både som transportmiddel og til-vekstsmedium, og at flåtenes bæreevne og/eller stabilitet økes pe-riodisk i det minste ved en behandlingsstasjon.
11. Fremgangsmåte ifølge .krav 10, karakterisert ved at behandlingen i stasjonene skjer i følgende trinn: a) planten plasseres på en flåte med tilstrekkelig bæreevne og stabilitet for å bære planten på næringsoppløsningen, hvorved flåten er utformet for å tillate tilførsel av næringsopp-løsning til planten, b) flåtene med plantene plasseres på næringsoppløsnin-gen for å tillate at plantene vokser, c) under en periode av plantens tilvekst omplasseres den flåte som bærer planten på en hjelpeflåte innrettet til å bi-bringe flåten øket bæreevne og/eller stabilitet, hvor også hjelpeflåten er utformet slik at næringsoppløsning kan tilføres planten.
12. Fremgangsmåte ifølge krav 11, karakterisert ved at et antall flåter hver bærer en plante, hvilke flåter er forbundet ved hjelp av skjøre forbindelsesorganer som brytes opp før flåtene plasseres på hjelpeflåter.
13. Flåte til utførelse av fremgangsmåten ifølge et eller flere av de foregående krav, karakterisert ved at den er utformet med en flåtekropp innrettet til å flyte i stabil stil-ling i en næringsoppløsning, hvilken.kropp er utformet med en i det vesentlige vertikalt anordnet kanal som går gjennom kroppen fra dens overside til dens underside, hvor kanalens størrelse er tilpasset for å oppta stammen av en plante med dens rotsystem og samtidig hindre planten i etter dens plantestadium å synke gjennom kanalen ned i næringsoppløsningen, hvor kroppen har en slik sideutstrekning fra kanalen og en slik flyteevne at den kan bære planten på næringsoppløsningen.
14. Flåte ifølge krav 13, karakterise r't ved at den ved hjelp av oppbrytbare organer er forbundet med tilgren-sende flåter i et flåtesystem hvor hver flåte har i det minste en kanal innrettet til å oppta en plante.
15. Flåte ifølge krav 14, karakterisert ved at de oppbrytbare organer er anordnet i form av et av kroppen utformet svekket plan og at kroppen består av sprødt materiale i det svekkede plan.
16. Flåte ifølge krav 13, karakterisert ved at flåtekroppen består av plastskum med liten tetthet og at den omfatter et delingsorgan som strekker seg over kanalen mellom flåtens oppadvendte og nedadvente flater på en slik høyde at delingsorganet normalt befinner seg i kontakt med næringsoppløsningen når flåten flyter på denne, og at delingsorganet dessuten har tilstrekkelig tykkelse til å bære et plantefrø og tilstrekkelig porøsitet til å tillate næringsoppløsningen gjennom kapillarvirkning å komme i forbinfelse med dettes øvre flate, hvor delingsorganet er tilstrekkelig tynt til å brytes opp under tilvekst av plantens rotsystem.
NO754364A 1974-12-30 1975-12-22 NO754364L (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US537198A US3927491A (en) 1974-12-30 1974-12-30 Process and apparatus for growing plants

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO754364L true NO754364L (no) 1976-07-01

Family

ID=24141634

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO754364A NO754364L (no) 1974-12-30 1975-12-22

Country Status (12)

Country Link
US (1) US3927491A (no)
JP (1) JPS5185945A (no)
BE (1) BE837163A (no)
DE (1) DE2558574A1 (no)
DK (1) DK593075A (no)
FI (1) FI753713A (no)
FR (1) FR2296370A1 (no)
GB (1) GB1531740A (no)
IL (1) IL48681A0 (no)
NL (1) NL7515125A (no)
NO (1) NO754364L (no)
SE (1) SE7514695L (no)

Families Citing this family (69)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4166341A (en) * 1974-08-13 1979-09-04 Bent Vestergaard Method and apparatus for cultivation of plants grown singly in separate beds
US4037360A (en) * 1974-12-30 1977-07-26 Farnsworth Robert S Raft apparatus for growing plants by means of water culture
JPS51129735A (en) * 1975-04-30 1976-11-11 Mitsubishi Petrochemical Co Hydroponics by using foamed rough plate
DK235775A (da) * 1975-05-28 1976-11-29 Kosan As Dyrkningsklods og fremgangsmade til fremstilling af denne
US4041641A (en) * 1975-08-08 1977-08-16 Albert Louis Dietz Process of growing plants within an enclosure
US4028847A (en) * 1976-02-19 1977-06-14 General Mills, Inc. Apparatus for producing plants
US4117628A (en) * 1977-06-14 1978-10-03 Smith Robert C Culture and growth system for epiphytic plants
US4133141A (en) * 1977-12-16 1979-01-09 Lee Choong W Apparatus and method for growing plants
JPS55136252U (no) * 1979-03-22 1980-09-27
GB2075323B (en) * 1980-03-25 1983-08-10 Greenterior Co Ltd Soil-less plant growing device
US4312152A (en) * 1980-06-09 1982-01-26 Agrownautics, Inc. Buoyant support structure and system and method using structure for water culture of plants
US4403446A (en) * 1981-07-13 1983-09-13 The Stearns & Foster Company Hydroponic growing medium and method
US4468885A (en) * 1981-09-08 1984-09-04 Mandish Theodore O Hydroponic system with floating plant trays and precast concrete sidewalls
US4513533A (en) * 1982-11-30 1985-04-30 Kraft, Inc. Method and apparatus for hydroponic farming
US4622775A (en) * 1982-11-30 1986-11-18 Kraft, Inc. Hydroponic plant collars
DE3305581C2 (de) * 1983-02-18 1985-01-10 Werner 2168 Drochtersen Siemens Verwendung eines schwimmfähigen Netzgebildes
US4536988A (en) * 1984-01-31 1985-08-27 The Lemna Corporation Aquatic biomass containment barrier and method of assembling same
US4916856A (en) * 1984-03-07 1990-04-17 Bourgogne Pierre M Process for the automated growing of a group of plants and corresponding installation
FR2577752B2 (fr) * 1985-02-27 1987-09-04 Bourgogne Pierre Procede de culture automatisee sur supports extensibles mobiles et equipements permettant sa mise en oeuvre
FR2560740B1 (fr) * 1984-03-07 1987-07-03 Bourgogne Pierre Procede de culture automatisee sur supports extensibles mobiles et equipements permettant sa mise en oeuvre
FR2590443B2 (fr) * 1984-03-07 1988-01-15 Bourgogne Pierre Procede de culture automatisee sur supports extensibles mobiles et equipements permettant sa mise en oeuvre
EP0156749B1 (fr) * 1984-03-07 1988-11-17 Pierre Marcel Bourgogne Procédé de culture automatisée sur supports extensibles mobiles et équipements permettant sa mise en oeuvre
DE3602035A1 (de) * 1985-01-31 1986-08-07 Mitsubishi Denki K.K., Tokio/Tokyo Anlage zum anbauen und zuechten von pflanzen
JPS63155352U (no) * 1987-03-31 1988-10-12
US5180501A (en) * 1989-03-17 1993-01-19 The Lemna Corporation Floating aquatic plant water treatment system
US5264127A (en) * 1989-03-17 1993-11-23 The Lemna Corporation Floating aquatic plant water treatment system with sprayer system
US5096577A (en) * 1989-03-17 1992-03-17 The Lemna Corporation Floating aquatic plant water treatment system
JPH086445Y2 (ja) * 1991-03-08 1996-02-28 積水化成品工業株式会社 水耕栽培用栽培物保持器
US5197263A (en) * 1991-09-13 1993-03-30 The Lemna Corporation Method and apparatus for harvesting aquatic plants
US5235797A (en) * 1992-02-13 1993-08-17 The Lemna Corporation Method of harvesting aquatic plants
AUPO346496A0 (en) * 1996-11-06 1996-12-05 Harris, Norman Laurence Floating support device
JPH10215713A (ja) * 1997-02-01 1998-08-18 Hiroshi Horibata 限定された居住又は建物空間を緑化する 方法及び装置
US5979111A (en) * 1998-03-18 1999-11-09 Speedling, Inc. Plant growing system
FI110156B (fi) * 1999-04-27 2002-12-13 Plastex Ab Oy Kelluva kasvien kasvatuslaite
US6751903B2 (en) 2001-08-18 2004-06-22 Arnold Shryock Modular floating decorative garden and related water quality process
JP2004242501A (ja) * 2001-09-28 2004-09-02 Suntry Flowers Ltd 植物栽培方法及び植物栽培具及び植栽容器
US20050044788A1 (en) * 2003-04-09 2005-03-03 Chung-Shih Tang Floating plant cultivation platform and method for growing terrestrial plants in saline water of various salinities for multiple purposes
US20050183331A1 (en) * 2003-07-02 2005-08-25 Fountainhead L.L.C. Super-enhanced aquatic floating island plant habitat
CA2547959A1 (en) * 2003-12-12 2005-06-30 Fountainhead, Llc Renewably buoyant, self-protective floating habitat
US6843021B1 (en) * 2004-03-09 2005-01-18 Shih-Ming Huang Floatable plant cultivation device
AU2005247308B2 (en) * 2004-05-24 2010-11-04 Fountainhead, Llc Super-enhanced, adjustably buoyant floating island
US20080276532A1 (en) * 2004-12-09 2008-11-13 Fountainhead L.L.C. Renewably buoyant, self-protective floating habitat
NZ572745A (en) * 2006-04-21 2010-05-28 Fountainhead Llc Buoyant wetland system
WO2008014087A2 (en) * 2006-07-25 2008-01-31 Fountainhead, Llc Buoyant plant habitat and process for its manufacture
JP2008154505A (ja) * 2006-12-25 2008-07-10 Mebiol Kk 植物栽培システムおよび植物栽培方法
JP2008182909A (ja) * 2007-01-29 2008-08-14 Mebiol Kk 植物栽培システム
US8132364B2 (en) * 2006-10-21 2012-03-13 Fountainhead Llc Highly buoyant and semi-rigid floating islands
US20080099096A1 (en) * 2006-10-25 2008-05-01 Fountainhead L.L.C. Woven-body floating island
WO2008094772A2 (en) * 2007-02-01 2008-08-07 Fountainhead, Llc Low-cost microbial habitat for water quality enhancement and wave mitigation
US8001932B2 (en) 2007-04-03 2011-08-23 Fountainhead, Llc Fish spawning structure
US20090107039A1 (en) * 2007-10-29 2009-04-30 Fountainhead L.L.C. Combination-cell foam floating island
US20110030602A1 (en) * 2008-04-30 2011-02-10 Fountainhead L.L.C. Adjustably rigid floating island system
JP6414824B2 (ja) * 2012-07-11 2018-10-31 グロウポニックス グリーンハウス テクノロジー エルティーディー. 自動式水耕栽培温室工場
RU2516362C2 (ru) * 2012-08-02 2014-05-20 Общество с ограниченной ответственностью "КИВИ Энерджи" Способ гидропонного выращивания растений
US8889006B2 (en) 2013-01-21 2014-11-18 Leon A. Lassovsky System for wastewater treatment using aquatic plants
US10278343B2 (en) * 2014-05-26 2019-05-07 Bras Avancer LLC Hydroponics processes with high growth rates
JP2016010324A (ja) * 2014-06-27 2016-01-21 株式会社大和真空 水耕栽培用パネル
JP2017525392A (ja) * 2014-08-21 2017-09-07 サンクレスト ユーエスエイ インコーポレイテッド ディープ・ウォーター・カルチャー水耕法用連結いかだ
US9807950B2 (en) 2014-11-19 2017-11-07 Suncrest, Usa, Inc. Interlocking raft for deepwater culture hydroponics
CN104170706A (zh) * 2014-08-28 2014-12-03 贵州省草业研究所 简易水培禾本科植株的方法及装置
CN104322362B (zh) * 2014-10-21 2019-02-15 中国农业科学院农业环境与可持续发展研究所 一种间距可变的免移栽水耕栽培板及其使用方法
CN105580723A (zh) * 2014-10-21 2016-05-18 台达电子工业股份有限公司 水耕植板及水耕植板单元
CN105210826A (zh) * 2015-09-23 2016-01-06 陈启林 漂浮育苗方法
US20180064042A1 (en) * 2016-09-07 2018-03-08 Rodney Sidloski Plant nursery and storage system for use in the growth of field-ready plants
CN107992132B (zh) * 2016-10-26 2022-02-18 陈鸽 一种蔬菜水培控制系统
WO2018107176A1 (en) 2016-12-09 2018-06-14 Eden Works, Inc. (Dba Edenworks) Methods systems and apparatus for cultivating densely seeded crops
IT201800002999A1 (it) * 2018-03-14 2019-09-14 Salvatore Graziano Parrinello Modulo di coltivazione a ciclo continuo con tecnica idroponica o acquaponica
FR3100686B1 (fr) 2019-09-12 2021-09-24 Svitec radeau pour l’aquaculture
WO2023145759A1 (ja) * 2022-01-31 2023-08-03 キョーラク株式会社 水耕栽培用パネル、水耕栽培用パネルの製造方法、水耕栽培用パネルシステム及び水耕栽培用ベッド

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2175113A (en) * 1936-08-28 1939-10-03 Albert C Fischer Seed germinating wafer
US2531562A (en) * 1948-09-27 1950-11-28 Philip H Eve Floating support for growing plants
US2807912A (en) * 1953-12-18 1957-10-01 Bjorksten Johan Pelagic solar still and method for supporting plant growth
US3230967A (en) * 1963-11-04 1966-01-25 Castro Fernando Apparatus for storing and conveying fresh water within the sea
US3456385A (en) * 1966-11-18 1969-07-22 Charles F Plath Plant cutting supports
AT313628B (de) * 1969-10-02 1974-02-25 Semperit Ag Vorrichtung und Verfahren zur hydroponischen Kultivation von Pflanzen
US3579907A (en) * 1969-10-03 1971-05-25 Rodney J Graves Automated controlled environment for continuous production of plant life
DE2037013A1 (de) * 1970-07-25 1972-02-03 Schreiber, Herbert, 7000 Stuttgart Schwimmendes Gewächshaus
US3798836A (en) * 1972-12-04 1974-03-26 Dow Chemical Co A hydroponic bed for growing plants
US3830013A (en) * 1973-04-23 1974-08-20 T Lesley Avocado growing apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
NL7515125A (nl) 1976-07-02
GB1531740A (en) 1978-11-08
FI753713A (no) 1976-07-01
IL48681A0 (en) 1976-02-29
SE7514695L (sv) 1976-07-01
DE2558574A1 (de) 1976-07-08
JPS5185945A (no) 1976-07-28
FR2296370A1 (fr) 1976-07-30
DK593075A (da) 1976-07-01
BE837163A (nl) 1976-04-16
US3927491A (en) 1975-12-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO754364L (no)
US20170258010A1 (en) Plant cultivation method and facility
US7415796B2 (en) Method and apparatus for growing plants
US4513533A (en) Method and apparatus for hydroponic farming
US7901938B2 (en) Method for mass production of seedling of seed potato
RU2529314C2 (ru) Способ выращивания растений и плавающее поддерживающее устройство
Oraby et al. A low nutrient solution temperature and the application of stress treatments increase potato mini-tubers production in an aeroponic system
CN111417301B (zh) 用于生长植物的方法和仪器
KR102154034B1 (ko) 인삼 수경 재배장치
KR101513509B1 (ko) 인삼 수경 재배장치
Kratky Three non-circulating hydroponic methods for growing lettuce
CN110708952A (zh) 在无冷藏存储环境中延长植物活力的方法和材料
Milinkovic et al. Evaluation of soil-less systems for strawberry transplant production in Australia
Bhattacharya Hydroponics: Producing plants In-vitro on artificial support medium
US11582927B1 (en) System and method for rapidly growing a crop
Weiss The conditions of infection in potato wart
Hovi-Pekkanen et al. Increasing productivity of sweet pepper with interlighting
Alarcón et al. Calcium deficiency provoked by the application of different forms and concentrations of Ca2+ to soil-less cultivated muskmelons
Tüzel et al. Advances in liquid-and solid-medium soilless culture systems
Karimi et al. Effect of different soilless culture systems on growth, yield and quality of strawberry cv. strawberry festival
JP7062323B1 (ja) 植物栽培システムに用いられる養液排出装置
ES2748066B2 (es) Sistema de cultivo de trufas
WO2022210552A1 (ja) 苗の育苗方法、育苗システム及び苗
Darvishi et al. The effect of plantlets density and growth mediacomposition on potato mini-tuber production in hydroponic sand culture
Mashego The production of vegetable crops under protection for small-scale farming situations