NO331617B1 - Fremgangsmate og telekommunikasjonssystem for a frembringe adgang til personlige telefonregistre fra ulike lokaliseringer - Google Patents

Fremgangsmate og telekommunikasjonssystem for a frembringe adgang til personlige telefonregistre fra ulike lokaliseringer Download PDF

Info

Publication number
NO331617B1
NO331617B1 NO20031713A NO20031713A NO331617B1 NO 331617 B1 NO331617 B1 NO 331617B1 NO 20031713 A NO20031713 A NO 20031713A NO 20031713 A NO20031713 A NO 20031713A NO 331617 B1 NO331617 B1 NO 331617B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
register
user
accordance
information
speech
Prior art date
Application number
NO20031713A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20031713D0 (no
NO20031713L (no
Inventor
Fred Lundin
Tomas Svensson
Original Assignee
Telia Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Telia Ab filed Critical Telia Ab
Publication of NO20031713D0 publication Critical patent/NO20031713D0/no
Publication of NO20031713L publication Critical patent/NO20031713L/no
Publication of NO331617B1 publication Critical patent/NO331617B1/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q3/00Selecting arrangements
    • H04Q3/0016Arrangements providing connection between exchanges
    • H04Q3/0029Provisions for intelligent networking
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M3/00Automatic or semi-automatic exchanges
    • H04M3/42Systems providing special services or facilities to subscribers
    • H04M3/44Additional connecting arrangements for providing access to frequently-wanted subscribers, e.g. abbreviated dialling
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M7/00Arrangements for interconnection between switching centres
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q2213/00Indexing scheme relating to selecting arrangements in general and for multiplex systems
    • H04Q2213/131Register
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q2213/00Indexing scheme relating to selecting arrangements in general and for multiplex systems
    • H04Q2213/13377Recorded announcement
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q2213/00Indexing scheme relating to selecting arrangements in general and for multiplex systems
    • H04Q2213/13389LAN, internet

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)

Abstract

Foreliggende oppfinnelse vedrører en anordning ved kommunikasjonsnettverk hvor brukere (A;C) i et system benytter tilkobling/svitsjefunksjoner og et register (B) som omfatter personlige telefonregistre. Personregisteret består av navn og alternative telefonnumre til ulike personer/bedrifter. Brukeren (A) etablerer forbindelse med registeret (B), som identifiserer brukeren (A). Brukeren sender/overfører en identifikasjon som identifiserer en person/tjeneste, hvorved registeret på basis av identifikasjonen bestemmer anropsnummer til den ønskede personen- /tjenesten. Registeret (B) etablerer etter det kontakt med brukeren (A) sitt svitsjesenter (TI) og sender/overfører anropsnummeret til nevnte svitsjesenter. Svitsjesenter et kobler deretter over brukeren (A) sin opprinnelige forbindelse med registeret (B) til en forbindelse med den ønskede personen/tjenesten.

Description

Den foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte og tilhørende telekommunikasjonssystem for forenklet forbindelse mellom brukerne i et telekommunikasjonssystem, hvilket system omfatter et register, hvor registeret videre inkluderer personlige telefonregistre.
Oppfinnelsen vedrører både faste og mobile systemer. Mer bestemt vedrører oppfinnelsen mulighet for å frembringe personlige telefonregistre/lister/bøker/kataloger som kan benyttes av abonnenter.
Personer som benytter telekommunikasjonssystemer, både innenfor mobile og faste telefonsystemer, benytter til en større og større grad ulike typer av egne registre over abonnenter, telefonkataloger/bøker, for å huske gjeldende telefonnummer. Telefonterminalen kan i disse tilfeller være utstyrt med spesifikke registre som benyttes ved utførelse av anrop. En ulempe med disse registrene er at de er forbundet med den eksisterende terminalen og at hver slik terminal som benyttes av én eller flere brukere må utstyres med gjeldende/oppdaterte telefonregistre. Endringer i et av registrene må videre følges opp med tilsvarende endringer i andre terminaler. Det er i forbindelse med dette enkelt å glemme å innføre endringene i én eller flere av terminalene. Når flere folk benytter den samme terminalen er det videre vanskelig å skille mellom de personlige telefonregistre til personene, som resulterer i et register som er forvirrende og vanskelig å håndtere.
Andre problemer eksisterer for telefonregistre i tele-kommunikas jonssystemer, nemlig at doble telefonlinjer benyttes, som er ufordelaktig for kapasitet og funksjonalitet til telekommunikasjonssystemet. Å benytte et minimalt antall forbindelser er fra både økonomisk og funksjonelt ståsted av største viktighet. Videre er det ønskelig at telefonsentralutstyr og andre i forbindelsen inkludert funksjonalitet er minimalisert, med det formål å effektivt og kostoptimalt å anvende telekommunikasjons systemet. Det er videre ønskelig at telefonregistrene kan benyttes fra hvilken som helst terminal, og at registrene er personlige og enkle å endre, godt arrangert og enkle å lage/danne. Videre er det ønskelig at registrene er enkle å håndtere. Muligheter skal ved dette frembringes for å anvende talekommandoer av ulike typer, og at registrene er lette å oppnå aksess til.
Formål:
1. Mulighet for å oppnå aksess til tjenesten fra alle telefoner (PSTN, NMT, GSM, ISDN etc.) og ikke bare fra en telefon/terminal. 2. På en produksjonsøkonomisk måte å etablere en forbindelse med talegjenkjenningsutstyr uten å frembringe doble tilkoblingsbaner (dvs. dobbelt anrop). 3. For brukeren å gjøre det mulig på en enkel måte å oppnå aksess til/nå tjenesten.
Anvendelse av personlige telefonkataloger er, innenfor telekommunikasjonsfeltet, realisert ved ulike teknologier. I begynnelsen ble lister eller notisbøker brukt for å notere telefonnumre til andre personer man ofte ringte til. Senere har andre løsninger oppstått hvor elektroniske, bærbare enheter, for eksempel telefonnummervalg, separat eller innebygd i telefoner, blitt benyttet. Muligheten for å lagre telefonlister i utstyr anordnet ved svitsjesentra i, eller i forbindelse med, telekommunikasjonssystemer, har også blitt frembrakt. Slike systemer er basert på at abonnenten via telefonsystemet anroper en spesifikk enhet
(B), se fig. 1, som lagrer abonnentens personlige telefonregister. Søking i systemet kan utføres ved hjelp av
inntasting på tastaturet til telefonen, hvorved mulighet for å søke forover og bakover i registeret utføres ved inntasting av ulike tall på tastaturet. Når registeret har mottatt informasjon om hvilke telefonnummer som skal oppringes, utføres et anrop til angjeldende telefonnummer. Formidling blir i dette tilfellet utført på ordinær måte
(fig. 3) via svitsjesenteret hvortil registeret er tilkoblet. Andre løsninger er at registeret er utstyrt med utganger og innganger (fig. 2) hvor registeret, etter å ha mottatt informasjon om hvem som skal oppringes på en av hans/hennes utganger, utfører inntasting, hvorpå inngangene og utgangene i registeret sammenkobles. En ulempe med det sistnevnte systemet er at ressurser til telefonsystemet benyttes for sammenkobling mellom personer som ønsker å kommunisere. Systemer av denne type har videre den ulempe at overføringskvalitet på forbindelsen forringes. På den andre side forårsaker registeret tap, og på den annen side er et antall ekstra forbindelser nødvendig, som sådan vil forringe den totale overføringskvalitet utover det som er nødvendig.
Det offentlige telekommunikasjonsnettverket av i dag omfatter, når det tales om ordinær telefonering mellom abonnenter, mulighet for å oppnå aksess til andre abonnenter ved å aktivere, med fingrene, ulike taster til telefonen. Dette resulterer i at DTMF-toner genereres og signalering utføres via nettverket hvortil et anrop er satt opp til personen en ønsker å ha en samtale med.
I bestemte (lokale) telefonsystemer, er det måter for, ved hjelp av tale, å rute anrop til abonnenten som en ønsker å snakke med. Disse systemene er således basert på at et (datamaskin) utstyr identifiserer et bestemt navn til-hørende et bestemt telefonnummer, hvorved anropet (på kjent måte) settes opp via dette utstyret.
Det er også lokale terminaler som drives/funksjonerer på denne måten, men med et svært begrenset antall ord. Det er følgelig et behov for effektivt å anvende tilgjengelige overføringsressurser i telekommunikasjonsnettet fra økonomisk, nettverksteknisk og overføringstekniske aspekter.
Fra kjent patentlitteratur vises til US 5204894 A, hvor det beskrives en sentral tjeneste hvor PED abonnenter kan ringe et spesielt nummer for en DTMF telefon for å få aksess til deres personlige register. Dokumentene US 6091808 A og DE 19928541 Al viser tilsvarende løsninger.
Overnevnte formål oppnås med et telekommunikasjonssystem og fremgangsmåte som angitt i respektive selvstendige krav 1 og 12. Alternative utførelser er angitt i de tilhørende uselvstendige kravene 2-11 og 13-23.
Foreliggende oppfinnelse vedrører et telekommunikasjonssystem omfattende tilkoblingsfunksjoner og et register (B), hvilket register (B) inkluderer personlige telefonregistre, og at når en bruker (A) ønsker å sette opp et anrop til en person (C) er brukeren (A) sitt svitsjesenter (Tl) innrettet til å etablere forbindelsen med registeret (B), at registeret (B), etter identifikasjon av brukeren (A), er innrettet til å motta en identifikasjon om personen (C) og nevnte identifikasjon identifiserer et anropsnummer til personen (C), at registeret (B) er innrettet til å etablere tilkobling med brukeren (A) sitt svitsjesenter (Tl) og å sende informasjon vedrørende anropsnummeret til svitsjesenteret, som er innrettet til å koble brukeren (A) sin opprinnelige tilkobling med registeret (B) over til en tilkobling med personen (C), og telefonregisteret er innrettet til å bli oppdatert automatisk via en agent til operatøren av telekommunikasjonssysternet (T), ved ofte å utføre en sjekk for en person som ofte endrer telefonnummer .
Oppdatering av det personlige registeret utføres ved kommunikasjon via Internett. Informasjonen kan ved det overføres/sendes ved hjelp av tastaturet til datamaskinen. Registeret (B) forutsier et antall mulige opsjoner-/alternativer for hvordan verbal informasjon skal mottas. Brukeren (A) er følgelig tillatt å kommunisere verbalt med registeret (B) uten tidligere taleopplæring.
Brukeren (A) overfører informasjon til registeret (B) verbalt. Informasjonen behandles i en i, eller en i tilkobling med, registeret anordnet taleanalyseanordning. Informasjonen mottatt fra brukeren (A) blir omformet av taleanalyseanordningen til for systemet identifiserbar informasjon. Informasjonen overføres/sendes til svitsjesenteret (Tl) hvortil brukeren (A) er tilkoblet. Ledet av informasjonen fra registeret sørges det deretter for at en forbindelse mellom brukeren (A) og brukeren/tjenesten (C) blir etablert. Den opprinnelige forbindelsen mellom registeret (B) og brukeren (A) frakobles.
Brukeren (A) tildeles et personlig oppkallsnummer for oppkall til registeret (B). Det personlige oppkallsnummeret aktiveres ved en forkortet nummerindikasjon, for eksempel 9#.
Oppfinnelsen vedrører videre en fremgangsmåte for forenklet forbindelse mellom brukerne (A,C) i et telekommunikasjonssystem (Tl), hvilket system (Tl) omfatter et register (B), hvor registeret (B) videre inkluderer personlige telefonregistre, hvori fremgangsmåten omfatter trinnene: å sende informasjon angående brukeren (C) til registeret (B),
at registeret (B) bestemmer hvilket anropsnummer som skal velges,
registeret (B) sender inforasjon angående nevnte anropsnummer, sammen med identiteten av brukeren (A) til brukeren (A) sitt svitsjesenter (Tl),
svitsjesenteret (Tl) avslutter forbindelsen mellom brukeren (A) og registeret (B), og etablerer en forbindelse mellom brukeren (A) og brukeren (C), og
automatisk oppdatering av telefonregisteret (B) via en agent til operatøren av telekommunikasjonssysternet (T), ved ofte å utføre en sjekk for en person som ofte endrer telefonnummer.
Registeret (B) informerer brukeren (A) vedrørende alternative tilkoblinger til brukeren/tjenesten (C) verbal.
Informasjon vedrørende brukere/tjenester (C) er laget i tekstformat og behandles i et talesynteseutstyr, som omformer teksten til tale/uttalt informasjon. Den utledete informasjonen fra registeret blir overført/sendt verbalt til brukeren (A), som deretter gis mulighet til verbalt å gi instrukser til registeret.
Informasjon fra brukeren (A) overføres/sendes til registeret (B), hvor informasjonen lagres som tekst (tekstformat) . Teksten behandles av talesynteseutstyret som lager en forventet taleprofil på basis av et antall mulige uttalelser for den lagrede informasjonen. Informasjonen benyttes av taleanalyseutstyr som mottar informasjon fra brukeren (A).
Registeret (B) mottar informasjon fra brukeren (A) verbalt uten at spesifikk taletrening er nødvendig i de separate tilfellene.
Oppfinnelsen muliggjør at en bruker som har personlige registre har mulighet til å lagre disse sentralt. For brukeren medfører dette fordelen med at registrene ikke må innføres i separate terminaler. Dette vil redusere risiko for at brukerne glemmer å oppdatere deres lokale registre. Videre er ikke kapasitet til ulike terminaler påvirket av registerbehovet til brukeren. Videre fordeler for brukerne er at det personlige registeret er aksessbart fra ulike terminaler som ikke nødvendigvis trenger å være en av terminalene som brukeren normalt bruker.
For operatørene betyr oppfinnelsen at antallet linjer i telekommunikasjonssystemet kan reduseres som en konsekvens av at registrene ikke benytter innganger og utganger i registeret for å koble/sette opp respektive anrop. Alternativt blir også kapasitet redusert i telekommunikasjons- systemene ved at oppkall ikke forbindes over sentrale sentraler som ikke har del i det aktuelle anropet. Videre fordeler er at, i tilfeller hvor telefonregisteret benytter mulighetene med den sentrale sentralen for å formidle oppkallet, oppsett av telefontrafikk via tilkoblinger som ikke er nødvendig blir unngått i dette tilfellet.
Oppfinnelsen benytter videre intelligente nettverk (IN) som ved hjelp av datateknologi kan benyttes for å oppdatere registrene og å kontrollere/sjekke dem. Videre muliggjør intelligente nettverk at kommunikasjon kan etableres mellom svitsjesentra, og en orden frembringes om hvordan en tilkobling skal etableres.
For brukeren betyr tjenesten at abonnenten er gitt mulighet til å teste tjenesten før den bestilles, og at utførelse av oppkall utføres effektivt ved en enkel innføring av personer hvortil en ønsker å utføre taleoppringninger. Abonnenten vil ha sin egen telefonbok i nettverket som han/hun kan benytte og bruke ved ulike behov og for å utføre taleoppringninger. For den private brukeren vil det være de følgende fordeler: Tidseffektiv og enklere kommunikasjon. Brukeren sparer tid og penger ved å unngå å slå opp telefonnummeret og brukeren trenger ikke huske så mange telefonnumre.
Brukeren (forbrukeren) trenger ikke benytte
tastaturet for å håndtere telefonen.
Lettere innføring av telefonnumre og oppdatering av telefonboken via Internett (hjemme, på kontoret, etc.)
Telefonboken er enkelt tilgjengelig og lesbar via
Internett.
Økt trafikksikkerhet ved kjøring av bil og bruk av
mobiltelefonering.
Enklere å bruke for handikappede personer og syns-hemmede .
For forbrukeren/operatøren oppnås den største fordelen ved at talegjenkjenning er forbundet med den personlige telefonboken som eksisterer i nettverket, på ett og samme sted tilgjengelig fra et antall ulike faste og mobile (tjeneste) terminaler.
Fig.l viser en prinsippløsning av oppfinnelsen.
Fig.2 viser en løsning ifølge kjent teknikk, hvor brukeren først kobler seg til registeret, og deretter formidler anropet via utganger i registeret. Fig. 3 viser en løsning hvor registeret anvender formid-lingsteknologi tilgjengelig via tjenesten tilbudt av telekommunikasjonssystemet.
Oppfinnelsen er i det følgende beskrevet på basis av figurene og uttrykkene i dem.
En bruker A i et telekommunikasjonssystem T ønsker å anvende hans/hennes personlige telefonregister B, som er etablert i telekommunikasjonssystemet T. Brukeren A kan benytte både fast og mobil telekommunikasjonsnettverk. Kommunikasjonen vedrører analog eller digital kommunikasjon, for eksempel uttalt informasjon eller datakommunikasjon. Brukeren A ringer for eksempel registerfunksjonen B, ved et spesifikt oppringsprefiks, i det følgende indikert ved 9#; andre prefiks eller numre kan selvfølgelig benyttes, så vel som andre adresseformater. Prefikset aktiverer for eksempel svitsjesentre, alternativt terminalen, til å aktivere et for abonnenten A personlig oppkallsnummer til en registerfunksjon, som omfatter en for abonnenten personlig arrangert personbok. Svitsjesenteret mottar informasjon og identifiserer hvor oppringningen skal rutes/settes opp på vanlig måte. Telefonregisteret administreres sentralt innen en region, for eksempel et land eller del av et land. Svitsjesenteret hvortil brukeren A, respektiv registeret B er tilkoblet er følgelig separerte. Telefonregisteret svarer oppkallet og informerer om at det er klart til å motta informasjon fra en bruker A. Telefonregisteret kan nå benytte ulike teknologier for identifikasjon av brukeren A.
I et første tilfelle benytter telefonregisteret en identifikasjon som er frembrakt av brukeren. Denne informasjonen kan enten være verbal, eller en kode gitt via telekommunikasjonsterminalen, eller fra det benyttede personlige telefonnummeret fra svitsjesenteret. Identifikasjonen tillates videre utført ved personlig oppkallskode, hvilken kode entydig identifiserer brukeren. Koden i dette tilfellet kan være telefonnummeret, eller en del av telefonnummeret, som brukeren benytter. Brukerens A telefonliste utledes fra lagerbanken til registeret. Telefonlisten kan ved det kompileres fra en eller flere deler i nevnte register, alternativt utledes fra andre lister.
Når identifikasjon er blitt utført og verifisert, mottar telefonregisteret informasjon fra brukeren A vedrørende til hvem oppringningen skal rutes/settes opp. Denne informasjonen frembringes foretrukket verbalt og mottas av et taleanalyseutstyr i telefonregisteret B. Brukeren A aktiverer søket ved å uttale navnet til en person, en bedrift, etc, eller annen informasjon, for eksempel forkortelser, kallenavn, eller lignende. Telefonregisteret identifiserer deretter hvilke abonnenter hvortil oppsett skal rutes ved søk/oppslag i abonnentens A personlige register. Etter identifikasjon etablerer registeret forbindelse med brukeren A sitt svitsjesenter via et intelligent nettverk IN. Når forbindelse er opprettet med brukeren A sitt svitsjesenter via det intelligente nettverket IN, blir informasjon vedrørende brukerens A identitet sendt/overført, og til hvilket abonnement tilkoblingen skal utføres. Svitsjesenteret reruter nå forbindelsen mellom brukeren A og registeret. Ledet av informasjonen fra registeret frembringer nå telekommunikasjonssystemet at en forbindelse til den ønskede abonnent C blir etablert og at forbindelsen mot registeret B blir frakoblet. Etter det fortsetter kommunikasjonen på vanlig måte.
Når brukeren A ringer til registeret B er den anropende bruker C tillatt å bli nådd via et antall ulike kanaler. Det kan for eksempel være ulike telefonnumre, til hjemmet, feriebolig, en eller flere arbeidsplasser, mobile telefoner, etc. For å unngå problemet med hvilket alternativ som skal velges kan brukeren i et første alternativ utrykke hans/hennes ønske ved kommandoer så som "Pelle, hjemme", "Pelle, kontoret", "Pelle, mobil", etc. Et andre alternativ er at brukeren kun sier "Pelle", hvorved registeret identifiserer de ulike alternativene som kommandoen ved-rører. Informasjon til brukeren A blir deretter frembrakt om alternativer av aktuell interesse. Brukeren kan etter det informere registeret hvilket alternativ som skal velges. Valg kan utføres både ved tale og ved inntasting på angjeldende terminal.
Videre alternativer er at registeret, etter identifikasjon av angjeldende bruker C, også sjekker hvilke alternativer som er av nåværende interesse. For eksempel ruting til en på forhånd valgt terminal kan utføres i henhold til tid på dag/natt, ukedag, etc.
Videre alternativer er at registeret sjekker hvilke alternativer som for tiden kan oppringes, og etter det velger ett av alternativene som er av aktuell interesse, for etter det å starte angjeldende oppsett. I tillegg til å sjekke hvilke alternativer som kan oppringes, sjekker registeret også hvorfra anropet er blitt etablert, hvorved registeret etter nevnte identifikasjon bestemmer hvilke alternativ som er av nåværende interesse. Ledet av denne identifikasjonen blir det etter det valgt hvilke alternativer som kan være mulig med hensyn til hvilken type kommunikasjon brukeren A for tiden benytter.
Når registeret B sender informasjon til brukeren A sitt svitsjesenter, blir en i svitsjesenteret etablert kommunikasjonsfunksjon benyttet, som er innrettet til å motta informasjon om hvem som skal anropes og hvem som har forespurt oppsettet. Kommunikasjonsfunksjonen frakobler etter det tilkoblingen med registeret, på samme tid som oppsettet mot det valgte alternativ starter og tilkobling på vanlig måte blir etablert mellom brukerne.
Omkobling mellom registeret til den ønskede bruker kan også utføres som et normalt forespørselsanrop, hvor den første parten som kommunikasjon er blitt etablert med avslutter hans/hennes del av kommunikasjonen og kommunikasjonen blir deretter etablert med en andre part. Det som skjer i dette tilfellet er at registeret ved sin kommunikasjon med brukeren A sitt svitsjesenter frembringer instruksjoner om at et forespørselsanrop skal etableres og at det opprinnelige anrop skal avbrytes.
Prosedyren ifølge oppfinnelsen er en måte for en abonnent å abonnere på en tilleggstjeneste til sitt eget abonnement.
Fremgangsmåten utføres i et telekommunikasjonssystem som består av det offentlige telekommunikasjonsnettverket bestående av det faste nettverk PSTN, og det mobile nettverk NMT/GSM. Fremgangsmåten gjør det mulig for en eller flere abonnenter, hos en bestemt operatør, via telefonutstyr med eget abonnement, eller via telefonutstyr med en annen type abonnement, å rute, via rutefunksjoner som samvirker i nettverket, anrop til den abonnentens telefonutstyr som en ønsker å kommunisere med. Kontroll utføres ved at abonnenten uttaler et navn eller tjeneste ved tale, og som korresponderer til en abonnent med et bestemt telefonnummer, og anropet settes opp.
En bruker som ønsker tjenesten taleanrop, kobler til operatørens hjemmeside eller en annen side tilhørende operatøren.
Fra denne siden bestemmer brukeren om han/hun ønsker å abonnere på tjenesten taleanrop ved å klikke på et bestemt merke på hjemmesiden, hvorved tjenesten umiddelbart aktivi-seres. Det er også mulighet for å teste tjenesten fra hjemmesiden før abonnementet starter.
Brukeren legger inn og lagrer navn og telefonnumre han/hun ønsker å ha mulighet for å utføre anrop til ved taleanrop. Ved at brukeren har lagt inn navn og nummer i en spesifikk form vil tjenesten være klar til bruk.
Funksjonen til tjenesten er at en legger inn direkte på Internett i skjemaet, ved hjelp av tastaturet, personene en ønsker å ringe til ved taleanrop. På den måten blir en telefonbok frembrakt med navn og numre hvortil det vil være mulig å utføre taleanrop. Et program tolker deretter tekst og frembringer et forventet lydmønster av hvordan teksten skal uttales. Dette utføres ved hjelp av innspilte lyd-mønstre fra et stort antall talere.
For å gi brukeren en bekreftelse av hvilke navn som er blitt tolket og til hvem anropet vil bli tilkoblet, blir det gjenkjente navnet reprodusert ved hjelp av talesyntese. Ved det vil brukeren ha mulighet til å si "feil", "avbryt" eller "stopp", for å motvirke oppsettet som er i gang til det valgte nummer.
Telefonboken som er plassert i en database (hvilken som helst datamaskin) i nettverket er på vanlig måte bygget opp med navn og en eller flere telefonnumre til ulike personer med egenskaper (ingenting, hjemme, på kontoret, ved mobilen, eller med synonyme termer) som abonnenten har valgt å legge inn.
Videre er den nettverkbaserte plasseringen av telefonboken innrettet til å frembringe mulighet til å koble til ulike tjenester som trenger informasjon som eksisterer i dette. Et annet spesielt punkt er at telefonboken automatisk oppdaterer seg selv gjennom agenten til telefonoperatøren.
For en person som endrer telefonnummer heller ofte blir en sjekk/kontroll utført ved samtidig kjøring av datamaskiner, hvorved personen vil ha det rette nummeret i telefonboken.
Brukeren innfører/endrer navn og nummer til personer hvortil han/hun ønsker å ringe via taleanrop, i en personlig telefonbok på en webside. Tilgang til websiden er beskyttet av en personlig kode. Dette utføres ved at den er lokalisert bak den automatiske brukertjenesten.
Når brukeren ønsker å utføre ett anrop fra sitt eget abonnement løfter han/hun telefonrøret (alternativt løfter telefonrøret og taster inn et forkortet nummer) og møtes av en audio/talerespons, for eksempel "Velkommen til Telia, hvem ønsker du å ringe til?", brukeren sier deretter en av navnene han/hun har innført/lagret i hans/hennes personlige telefonbok, muligens med egenskaper. Han vil få et svar av audio/taleresponsen for eksempel: "ringer Fred Nelsson", og opprigningen blir da koblet til denne personen.
Den initielle audio/taleresponsen blir frakoblet når brukeren sier navnet, eller starter å taste inn et nummer på hans/hennes telefon.
Det oppnås automatisk aksess til tjenesten, eller ved et forkortet nummer, fra eget fast abonnement. Det kan også oppnås tilgang fra hvilket som helst annet abonnement (fast eller mobilt) ved at brukeren ringer et spesifikt nummer (og taster inn en personlig kode). For å lese ett eller flere navn, eller hele den lagrede telefonboken, krever normalt en sikkerhetsløsning, for eksempel en personlig kode. Brukeren kan imidlertid (også) velge et antall abonnementer, i tillegg til sitt eget, hvorfra det kan oppnås tilgang til tjenesten uten personlig kode.
Den personlige telefonboken kan være del av, eller være utviklet i, en mer fullstendig adressebok med forbindelser til andre telekommunikasjonstjenester eller en taleportal hvor informasjon utledes fra ulike websider og som leses via talesyntese over telefonlinjen.

Claims (23)

1. Telekommunikasjonssystem (T) omfattende tilkoblingsfunksjoner og et register (B), hvilket register (B) inkluderer personlige telefonregistre, og at når en bruker (A) ønsker å sette opp et anrop til en person (C) er brukeren (A) sitt svitsjesenter (Tl) innrettet til å etablere forbindelsen med registeret (B), at registeret (B) , etter identifikasjon av brukeren (A), er innrettet til å motta en identifikasjon om personen (C) og nevnte identifikasjon identifiserer et anropsnummer til personen (C) , at registeret (B) er innrettet til å etablere tilkobling med brukeren (A) sitt svitsjesenter (Tl) og å sende informasjon vedrørende anropsnummeret til svitsjesenteret, som er innrettet til å koble brukeren (A) sin opprinnelige tilkobling med registeret (B) over til en tilkobling med personen (C), og telefonregisteret er innrettet til å bli oppdatert automatisk via en agent til operatøren av tele-kommunikas jonssystemet (T), ved ofte å utføre en sjekk for en person som ofte endrer telefonnummer.
2. Telekommunikasjonssystem (T) i samsvar med krav 1,karakterisert vedat registeret er innrettet til å kommunisere via Internett.
3. Telekommunikasjonssystem (T) i samsvar med krav 1 eller 2,karakterisert vedat, dersom brukeren (A) ønsker å oppdatere registeret (B), blir oppdatering utført via Internett.
4. Telekommunikasjonssystem (T) i samsvar med krav 3,karakterisert vedat oppdatering av det personlige registeret er innrettet til å bli utført ved hjelp av kommunikasjon mellom registeret og en datamaskin anordnet ved brukeren (A).
5. Telekommunikasjonssystem (T) i samsvar med krav 1,karakterisert vedat identifikasjonen er i form av verbal informasjon, hvilken informasjon er innrettet til å bli behandlet av en taleanalyseanordning anordnet i, eller i forbindelse med, registeret (B).
6. Telekommunikasjonssystem (T) i samsvar med krav 5,karakterisert vedat registeret (B), ved en gitt tekstinformasjon, er innrettet til å forutsi et antall mulige uttalelsesalternativer for den verbale informasj onen.
7. Telekommunikasjonssystem (T) i samsvar med krav 6,karakterisert vedat registeret (B) er innrettet til å motta verbal informasjon uten at registeret (B) først har undergått taletrening.
8. Telekommunikasjonssystem (T) i samsvar med krav 5 til 7,karakterisert vedat taleanalyseanordningen er innrettet til å motta verbal informasjon fra brukeren (A) og nevnte informasjon omformes til system-identifiserbar informasjon, hvilke identifiserbar informasjon blir sendt til et svitsjesenter (Tl), hvortil brukeren (A) er tilkoblet, hvorved svitsjesenteret (Tl) er innrettet til, ledet av informasjon fra registeret, å arrangere et oppsett av en forbindelse mellom brukeren (A) og brukeren (C).
9. Telekommunikasjonssystem (T) i samsvar med krav 8,karakterisert vedat forbindelsen med registeret (B) er innrettet til å bli frakoblet.
10. Telekommunikasjonssystem (T) i samsvar med et av de foregående krav,karakterisert vedat brukeren (A) ved anrop til registeret (B), blir tildelt et personlig anropsnummer, som utvetydig identifiserer brukeren (A).
11. Telekommunikasjonssystem (T) i samsvar med krav 10,karakterisert vedat det personlige anropsnummeret blir aktivert av en forkortet nummerindikasjon, f.eks. 9#.
12. Fremgangsmåte for forenklet forbindelse mellom brukerne (A,C) i et telekommunikasjonssystem (Tl), hvilket system (Tl) omfatter et register (B), hvor registeret (B) videre inkluderer personlige telefonregistre, hvori fremgangsmåten omfatter trinnene: å sende informasjon angående brukeren (C) til registeret (B), at registeret (B) bestemmer hvilket anropsnummer som skal velges, registeret (B) sender inforasjon angående nevnte anropsnummer, sammen med identiteten av brukeren (A) til brukeren (A) sitt svitsjesenter (Tl), svitsjesenteret (Tl) avslutter forbindelsen mellom brukeren (A) og registeret (B), og etablerer en forbindelse mellom brukeren (A) og brukeren (C), og automatisk oppdatering av telefonregisteret (B) via en agent til operatøren av telekommunikasjonssystemet (T), ved ofte å utføre en sjekk for en person som ofte endrer telefonnummer.
13. Fremgangsmåte i samsvar med krav 12,karakterisert vedat registeret (B) informerer brukeren (A) i form av tale vedrørende alternative forbindelser til brukeren (C).
14. Fremgangsmåte i samsvar med krav 13,karakterisert vedå lagre informasjon vedrørende brukeren (C) i tekstform, og å behandle teksten i et talesynteseutstyr, som omformer teksten til taleinformasjon.
15. Fremgangsmåte i samsvar med et av kravene 12 eller 13,karakterisert vedå sende informasjon til registeret (B), og at registeret (B) lagrer informasjonen i tekstformat.
16. Fremgangsmåte i samsvar med krav 15,karakterisert vedat et tekstanalyseutstyr danner en forventet taleprofil basert på et antall mulige uttalelser av lagret informasjon, hvilke informasjon benyttes av taleanalyseutstyret.
17. Fremgangsmåte i samsvar med et av kravene 12 til 16,karakterisert vedat registeret (B) mottar verbal informasjon uten at registeret (B) på forhånd utfører taletrening.
18. Fremgangsmåte i samsvar med krav 12, hvori tele-kommunikas jonssystemet (T) består av det offentlige telekommunikasjonsnettverket som igjen består av det faste nettverket PSTN, det mobile nettverket NMT/GSM, Internett og abonnentutstyr som muliggjør for en eller flere abonnenter å talekontrollere anrop til annet telefonutstyr,karakterisert ved at et tilleggsabonnement til en talekontrolltjeneste effektiviseres av abonnenten som indikerer på en webside tilhørende en telekommunikasjonsoperatør at tjenesten er ønsket, at abonnenten innfører navn og telefonnumre man ønsker å benytte ved utførelse av anrop ved abonnentens taleanrop via nevnte webside, at for hvert navn kan det også legges til tilleggs-egenskaper, så som "hjemme", "kontoret", "mobilen", at tilleggsabonnement er aksessbart rett etter at bestilling av tjenesten er utført, og at abonnenten vil ha et telefonnummer reservert som abonnenten kan aksessere, at talegjenkjenning utføres i et talegjenkjenningsutstyr til systemet som registrerer informasjon til tale-signalet til den snakkende personen, at en forkortet nummerfunksjon umiddelbart blir aktivert ved alle abonnementer til abonnenten som er koblet til talegjenkjenningsutstyret, alternativt at, hvis man umiddelbart løfter telefonrøret, oppsett utføres til talegjenkjenningsutstyret, at tjenesten utføres i intelligente telekommunikasjonsnettverk, slik at forbindelsen til talegjenkjenningsutstyret frakobles når forbindelsen til linjen til det uttalte navnet settes opp, for å redusere trafikkbaner i telekommunikasjonsnettverket, at brukeren kan oppnå aksess til sin telefonbok for oppringing uten sikkerhetskode, at brukeren kan ha alle, eller deler av, telefonboken lest ved å bruke sikkerhetskoden, og at abonnenten kan ekskludere et antall numre som abonnenten ikke trenger å bruke sikkerhetskode for.
19. Fremgangsmåte i samsvar med krav 18,karakterisert vedat talegjenkjenningsutstyret registrerer talen ved et første anrop til et bestemt telefonnummer på en taleuavhengig måte ved sammen-ligning med en syntetisk stemme, hvori andre anrop til det samme nummeret utføres på en taleavhengig måte ved sammen-ligning med egen innspilt tale.
20. Fremgangsmåte i samsvar med krav 18,karakterisert vedat telefonboken er lokalisert i det offentlige telekommunikasjonsnettverket.
21. Fremgangsmåte i samsvar med krav 20,karakterisert vedat telefonboken består av navn og telefonnumre til personer hvortil en ønsker å utføre taleanrop, og er aksessbar for andre kommunikasjons-tjenester .
22. Fremgangsmåte i samsvar med krav 20,karakterisert vedat talesyntese utføres i en anordning som omformer tekst til tale, hvor tale syntese er basert på, på en side en navndatabase (leksikon) av uttalelser av navn, og på den andre side for ukjente navn et program med regler for uttale.
23. Fremgangsmåte i samsvar med krav 18,karakterisert vedat Web-siden omfatter kjennetegn for, under en spesifikk tidsperiode, å teste taleanropstjenesten uten belastning for brukeren.
NO20031713A 2000-10-18 2003-04-14 Fremgangsmate og telekommunikasjonssystem for a frembringe adgang til personlige telefonregistre fra ulike lokaliseringer NO331617B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0003807A SE520204C2 (sv) 2000-10-18 2000-10-18 Telefonregister i kommunikationsnät uppdaterbart via internet och anordnat att minska nätbelastning
PCT/SE2001/002200 WO2002033945A1 (en) 2000-10-18 2001-10-10 Method for accessing personal telephone registers from different locations

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO20031713D0 NO20031713D0 (no) 2003-04-14
NO20031713L NO20031713L (no) 2003-06-18
NO331617B1 true NO331617B1 (no) 2012-02-06

Family

ID=20281499

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20031713A NO331617B1 (no) 2000-10-18 2003-04-14 Fremgangsmate og telekommunikasjonssystem for a frembringe adgang til personlige telefonregistre fra ulike lokaliseringer

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP1334606A1 (no)
EE (1) EE05574B1 (no)
NO (1) NO331617B1 (no)
SE (1) SE520204C2 (no)
WO (1) WO2002033945A1 (no)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2008043174A1 (en) * 2006-10-11 2008-04-17 Firstin Wireless Technology Inc. Methods and systems for providing a name-based communication service

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5204894A (en) 1990-11-09 1993-04-20 Bell Atlantic Network Services, Inc. Personal electronic directory
US5805691A (en) * 1996-05-28 1998-09-08 Mci Corporation System and method for safely and efficiently redirecting a telephone call
US6018568A (en) * 1996-09-25 2000-01-25 At&T Corp. Voice dialing system
US6091808A (en) 1996-10-17 2000-07-18 Nortel Networks Corporation Methods of and apparatus for providing telephone call control and information
WO1999035806A1 (en) * 1998-01-09 1999-07-15 Alcatel Usa, Inc. Method and system for totally voice activated dialing
DE19928541A1 (de) 1999-06-22 2001-01-11 Siemens Ag Verfahren zur Datenmanipulation von teilnehmerindividuellen Telefonbucheinträgen in einem innerhalb eines Telekommunikationsnetzes zentral abgespeicherten Telefonbuchs

Also Published As

Publication number Publication date
NO20031713D0 (no) 2003-04-14
EE05574B1 (et) 2012-08-15
SE0003807L (sv) 2002-04-19
NO20031713L (no) 2003-06-18
EP1334606A1 (en) 2003-08-13
SE0003807D0 (sv) 2000-10-18
WO2002033945A1 (en) 2002-04-25
EE200300186A (et) 2003-08-15
SE520204C2 (sv) 2003-06-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8917827B2 (en) Voice-operated interface for DTMF-controlled systems
US6914964B1 (en) System and method for establishing automatic multipoint network connections in a communications environment
JPH10511252A (ja) 音声をタッチトーン(信号)に変換するための電話網サービス
EP1999939B1 (en) Telecommunications calls with transfer of additional data
NO317790B1 (no) Fremgangsmate og system for kopling av telefonsamtaler i digitale telefonsystemer
JP2003204394A (ja) ダイアログシステム間の切換え方法
JP2006203750A (ja) 未知の迷惑電話の着信拒否システム
US20050265532A1 (en) Provision of a personalized indicator datum when setting up a telecommunication
JP3792022B2 (ja) 発信元表示システム並びにそのための交換機,電話回線管理センタおよびプログラム記憶媒体
KR100738201B1 (ko) 사용자 주소록과 연계한 발/착신자 애칭 표시 서비스 제공방법
US20020038212A1 (en) Telephony system with subtitles and/or translation
NO331617B1 (no) Fremgangsmate og telekommunikasjonssystem for a frembringe adgang til personlige telefonregistre fra ulike lokaliseringer
US7010099B2 (en) Methods and systems for updating a voice activated dialing directory
RU2266624C2 (ru) Способ и устройство для обмена информацией в коммуникационной сети
EP1524870B1 (en) Method for communicating information in a preferred language from a server via a mobile communication device
KR20060097297A (ko) 이동 통신 단말기에서 발신자 정보 제공 시스템 및 방법
US20090136017A1 (en) System and method for processing telecommunication calls
US20090296903A1 (en) Method and System for Automatic Directory Entry for Telecommunications Devices
JP2008011163A (ja) 電話応答システムおよび通信制御プログラム
JP4208076B2 (ja) 構内交換システム
CN100550940C (zh) 用于设定个性化回铃信息的系统和方法
SE520448C2 (sv) Förfarande för röstringning vid telekommunikationssystem
US7929671B2 (en) System and method for voice activated signaling
RU2453065C2 (ru) Способ персонального вызова пользователя телефонной сети связи
KR20030044010A (ko) 부재중 전화 메시지 제공 시스템

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees