NO326039B1 - Celledelt radio-lokaliseringssystem - Google Patents

Celledelt radio-lokaliseringssystem Download PDF

Info

Publication number
NO326039B1
NO326039B1 NO19975041A NO975041A NO326039B1 NO 326039 B1 NO326039 B1 NO 326039B1 NO 19975041 A NO19975041 A NO 19975041A NO 975041 A NO975041 A NO 975041A NO 326039 B1 NO326039 B1 NO 326039B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
mobile unit
base stations
base station
differences
mobile
Prior art date
Application number
NO19975041A
Other languages
English (en)
Other versions
NO975041L (no
NO975041D0 (no
Inventor
Peter Robert Munday
Ian Goetz
Stephen Mark Gannon
Original Assignee
O2 Holdings Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by O2 Holdings Ltd filed Critical O2 Holdings Ltd
Publication of NO975041D0 publication Critical patent/NO975041D0/no
Publication of NO975041L publication Critical patent/NO975041L/no
Publication of NO326039B1 publication Critical patent/NO326039B1/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W64/00Locating users or terminals or network equipment for network management purposes, e.g. mobility management
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01SRADIO DIRECTION-FINDING; RADIO NAVIGATION; DETERMINING DISTANCE OR VELOCITY BY USE OF RADIO WAVES; LOCATING OR PRESENCE-DETECTING BY USE OF THE REFLECTION OR RERADIATION OF RADIO WAVES; ANALOGOUS ARRANGEMENTS USING OTHER WAVES
    • G01S5/00Position-fixing by co-ordinating two or more direction or position line determinations; Position-fixing by co-ordinating two or more distance determinations
    • G01S5/02Position-fixing by co-ordinating two or more direction or position line determinations; Position-fixing by co-ordinating two or more distance determinations using radio waves
    • G01S5/10Position of receiver fixed by co-ordinating a plurality of position lines defined by path-difference measurements, e.g. omega or decca systems

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Radar, Positioning & Navigation (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Position Fixing By Use Of Radio Waves (AREA)

Abstract

Posisjonen til en mobilenhet (M) i et celledelt radiosystem blir bestemt ved å bestemme differansene i tid for et karakteristisk trekk ved utsendelsen av styrekanalen for hver basisstasjon (A, B, C, D, E) målt ved mobilenheten. Det karakteristiske trekk er fortrinnsvis det prøvesignal som allerede brukes av mobilenheten i celledelte systemer til å måle signalstyrke for å informere om overleveringsbestemmelser. Ved å bestemme differansene mellom ankomsttiden for utsendelser fra fire basisstasjoner (A, B, C, D), kan posisjonen i to dimensjoner bestemmes uten forutgående kjennskap til den aktuelle avstand til noen av basisstasjonene. En femte basisstasjon (E) gjør det mulig å bestemme posisjonen i tre dimensjoner.

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører radio-lokaliseirngssystemer. Et antall systemer er utviklet for å identifisere posisjonen til en mobil enhet ved bruk av radioforplantningsegenskaper. Et slikt system er det globale posisjonerings-system (GPS) hvor en bærbar enhet tilveiebringer en posisjonsfastsettelse ved bruk av radioutsendelser fra romsatellitter. Dette systemet er meget nøyaktig,
men krever spesielt utstyr og er upålitelig på steder med dårlig sikt til himmelen, fordi flere bredt adskilte satellitter må være i siktlinje-forhold med håndsettet for at en posisjonsfastsettelse skal kunne oppnås.
Det er fremmet flere forslag til systemer som bruker radioforplantningsegen-skapene i et celledelt radiosystem til å tilveiebringe en posisjonsfastsettelse for en celleradio-mobilenhet. Dette ville tillate mobilenheten selv å virke som en posisjonsfinnende innretning. Som kjent tillater celledelte radiosystemer en bruker som har et bærbart håndsett («en mobilenhet»), å opprette og motta telefon-samtaler, enten til en annen mobilenhet eller til en konvensjonell fast terminal ved hjelp av en radioforbindelse. Radioforbindelsen blir opprettet mellom mobilenheten og en fast radiobasisstasjon i et nett av slike stasjoner fordelt over det området som skal dekkes. Systemet tillater enhver mobilenhet å kommunisere gjennom enhver av basisstasjonene; vanligvis vil mobilenheten kommunisere gjennom den basisstasjon som tilveiebringer det radiosignal som har best kvalitet.
Fordi mobilenheten kan bevege seg i løpet av en samtale, kan det bli nødvendig for den å bevege seg ut av området til den basisstasjon med hvilken samtalen opprinnelig ble etablert. Celledelte radiosystemer omfatter derfor overleveringssystemer (handover systems) for å tillate opprettelse av kommunikasjon med en annen basisstasjon, og sløyfen av den første, uten å avbryte selve samtalen slik det oppfattes av partene i samtalen. I det systemet som er kjent som GSM (Global System for Mobile Communications) overvåker mobilenheten ofte BCCHene (Broadcast Control Channels) til de omgivende basisstasjoner for å fastslå hvilken basisstasjon som gir det beste signal, og derfor gjennom hvilken basisstasjon en ny samtale bør opprettes, eller om en overlevering bør innledes. Denne prosessen skjer i både passiv og aktiv modus, d.v.s. at det ikke er nødvendig for brukeren å foreta et anrop.
Utviklinger i GPS-teknologi betyr at en meget nøyaktig synkroniseirngskilde nå kan implementeres forholdsvis billig på stedet for hver basisstasjon. En god synkroniseirngskilde har et antall fordeler, disse innbefatter: forbedret overlevering, evne til å redusere virkningen av interferens mellom nabo-basisstasjoner og muliggjøring av meget nøyaktige utstrålingsfrekvenser på radiogrensesnittet. Det skal bemerkes at i motsetning til enkle kringkastings-tidssignaler tar GPS-synkroniseringssignalene posisjonen til GPS-mottakeren i betraktning, og kan derfor kompensere for den tidsforsinkelse som forårsakes av radiobølgenes endelige hastighet.
Europeisk patentsøknad EP0320913 (Nokia) beskriver et system hvor taktpulser utledet fra GPS-systemet blir sendt fra hver av tre eller flere basisstasjoner, og deres forskjellige ankomsttider ved mobilenheten blir brukt til å identifisere enhetens posisjon. Dette tidligere kjente systemet krever at mobilenheten må avspørre hver basisstasjon etter tur, noe som krever at den overleverer kommunikasjon mellom de forskjellige basisstasjoner for å utføre denne avsperringen. Dette krever bruk av flere trafikkanaler, eller en ekstra kanal, og krever også at pålitelig radiokommunikasjon kan opprettes med hver nærliggende basisstasjon.
I internasjonal patentsøknad WO95/00821 (Omniplex) og US patent 5,293,645 (Sood) sender hver basisstasjon synkroniserte pakkedata-signaler. Mobilenheten overvåker alle basisstasjonenes pakkedata-kanaler samtidig, som enten krever en mobilenhet som er i stand til å motta flere radiofrekvenser samtidig, eller at alle basisstasjonene sender sine datapakker på den samme kanal. Ingen av disse egenskapene er konvensjonelle i et celledelt radiosystem.
Begge disse systemene krever også utsendelse av spesielle takt- eller synkroniseringspulserfra cellestedene (basisstasjonene) til mobilenheten, og gjenkjennelse av disse pulsene i mobilenheten. Dette kravet påfører ikke bare mobilenheten et skjnalkontrollsystem, men det krever i tillegg funksjonalitet i mobilenheten for å gjenkjenne taktpulsene.
I henhold til oppfinnelsen er det tilveiebrakt en fremgangsmåte for å bestemme posisjonen til en mobilenhet i et celledelt radiosystem som har et antall basisstasjoner, omfattende de trinn å bestemme differansene i tid mellom basisstasjonenes utsendelser målt ved mobilenheten, å bestemme ut fra tidsdifferanse, differansene i avstand til mobilenheten fra hver av basisstasjonene, og å utlede mobilenhetens posisjon fra differansene i avstand som er bestemt på denne måten, karakterisert ved at tidsdelings-rammestrukturen til styrekanalene for minst noen av basisstasjonene som er innenfor rekkevidde av mobilenheten, er synkronisert, og ved at mobilenheten bestemmer differansene i tid ved mobilenheten for et karakteristisk trekk ved tidsdelings-rammestrukturen som kringkastes over hver basisstasjons styrekanal.
Ved å bruke styrekanalen blir mobilenheten i stand til å anvende de eksisterende overvåkningssystemer for radioforbindelses-kvaliteten som brukes til å fastslå om en overlevering bør finne sted, og det behøves ikke å opprettes fullstendig kommunikasjon med noen av basisstasjonene.
Det karakteristiske trekk som brukes, er fortrinnsvis et trenings- eller prøvesignal som sendes ut av hver basisstasjon, som blir korrelert med et referanse-prøvesignal lagret av mobilenheten. Et slikt "synkroniseringsutbrudd" (SCH) og dets korrelasjonsprosess utgjør allerede en del av GSM-standarden for å karakterisere radioveien. Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen kan derfor gjøre bruk av disse eksisterende signaler og korrelasjonsanalyse-programmeringen. For posisjonsbestemmelse blir det imidlertid foretrukket at systemet skal bruke den første identifiserte korrelasjon av referansesignalet istedenfor det sterkeste som blir brukt til å bestemme overlevering. Dette sikrer at den mest direkte signalvei, istedenfor en sterkere, men mer indirekte vei, blir brukt til avstandsberegning.
Den utledete posisjon kan også bli tidsmidlet for å minimalisere virkningene av falske resultater fra reflekterte signaler, noe som ville gjøre den tilsynelatende avstand mellom basisstasjonen og mobilenheten lenger enn den virkelig er.
Den utledete posisjonen kan kommuniseres via et celledelt radionett til en bruker som befinner seg langt borte, istedenfor til brukeren av mobilenheten. Et alarmsignal kan sendes hvis den utledete posisjon tilsvarer en forut posisjon.
I henhold til et annet aspekt ved oppfinnelsen er det tilveiebrakt en mobilenhet for bruk i et celledelt radiosystem, hvor mobilenheten omfatter et apparat for å bestemme mobilenhetens posisjon; idet apparatet omfatter en anordning for å detektere tidsdifferanser for signaler mottatt fra forskjellige radiobasisstasjoner, og en anordning for å bestemme, ut fra tidsdifferansene, differansene i avstandene til mobilenheten fra hver av basisstasjonene; og en anordning for å utlede, fra avstandsdifferansene, posisjonen til mobilenheten, karakterisert ved at mobilenheten har en ordning for å bestemme differansene i tid ved mobilenheten for et karakteristisk trekk ved en tidsdelings-rammestruktur som kringkastes synkront over styrekanalen til hver basisstasjon.
Mobilenheten ifølge det annet aspekt av oppfinnelsen kan videre omfatte en anordning for å motta data fra den for tiden betjenende basisstasjon vedrørende basisstasjoner innenfor radioområdet til mobilenheten, der informasjon innbefatter basisstasjonenes geografiske posisjoner.
Det celledelte radionettet kan være komplementært til mobilenheten ifølge det annet aspekt ved oppfinnelsen, som definert ovenfor. Alternativt kan posisjonsbestemmelses-funksjonene utføres av cellenettet. Oppfinnelsen omfatter således i et tredje aspekt et celledelt radionett som omfatter et antall basisstasjoner som opererer med styrekanaler som kringkaster synkrone tidsdelings-rammestrukturer, en anordning for å identifisere hvilke av basisstasjonene som er innenfor radiorekkevidde av en spesifisert mobilenhet, en anordning for å identifisere differansen i tid mellom signaler som utsendes av basisstasjonene, målt ved mobilenheten; en anordning for å bestemme, ut fra tidsdifferansene, differansene i avstand til mobilenheten fra hver av basisstasjonene, og en anordning for å utlede, fra differansene i avstand, mobilenhetens posisjon, karakterisert ved at basisstasjonene har kringkastings-styrekanaler som opererer med synkroniserte tidsdelings-rammestrukturer med et karakteristisk trekk for deteksjon av mobilenheten, og ved at de har anordninger for å motta fra mobilenheten en indikasjon på ankomsttiden ved mobilenheten av det karakteristiske trekk som sendes fra hver basisstasjon.
I henhold til et ytterligere aspekt ved oppfinnelsen er det tilveiebrakt et apparat for å bestemme posisjonen av en mobilenhet som benytter et celledelt radiosystem med et antall basisstasjoner, hvilket apparat omfatter en anordning for å bestemme tidsdifferansene i taktstyringen av basisstasjonenes drift målt ved mobilenheten; en anordning for å bestemme, utfra tidsdifferansene, differansene i avstand til mobilenheten fra hver av basisstasjonene; og en anordning for å utlede, ut fra differansene i avstand, mobilenhetens posisjon, karakterisert ved at apparatet omfatter anordninger i det celledelte radiosystemet for å synkronisere tidsdelings-rammestrukturen for styrekanaler som kringkastes av minst et antall av basisstasjonene innenfor radiorekkevidde av mobilenheten, og ved en anordning i mobilenheten for å bestemme differansene i tid ved mobilenheten for et karakteristisk trekk ved tidsdelings-rammestrukturen som kringkastes av hver basisstasjons styrekanal.
Tidsdifferanse-måleanordning, avstandsdifferanse-bestemmeisesanordningen og den posisjonsutledende anordning kan her utgjøre en del av mobilenheten eller av det faste nett. Hvis de befinner seg i mobilenheten, kan denne enheten videre omfatte en anordning for å motta data fra den for tiden betjenende basisstasjonen vedrørende basisstasjoner innenfor mobilenhetens radioområde, idet informasjonen omfatter basisstasjonenes geografiske posisjoner.
I eksisterende GSM-systemer sender hver basisstasjon en styrekanal (6CCH) med en TDMA-rammestruktur. Denne rammestrukturen er satt sammen av «multirammer» som hver er på 235,38 ms. Hver multirammer har en delstruktur på 51 rammer der hver ramme har åtte skurer. Hver skur er sammensatt av tre «halebiter», 142 informasjonsbiten ytterligere tre «halebiter» og en vaktperiode av varighet lik 8 Vi biter. Rammen har således en varighet lik 156 Vi biter, og hver bit har en varighet på omkring 3,9 mikrosekunder, slik at en skur har en varighet på 0,577 millisekunder. Rammene i hver multiramme er konvensjonelt nummerert fra 00 til 50, av hvilke fem er frekvens-styrerammer (FCCH), (00,10, 20, 30 og 40); og fem er synkroniseringsrammer (SCH); 01, 11, 21, 31,41. Intervallet mellom synkroniseringsrammene er derfor generelt 46,15 ms (80 skurer), men intervallet mellom rammene 41 og 01 har en lenger varighet på 50, 77 ms (88 skurer) på grunn av forekomsten av den ekstra rammen 50. Synkroniseringsrammene omfatter hver en prøvesekvens som i denne utførelsesform av oppfinnelsen blir brukt som det karakteristiske trekk.
I GSM betyr bruken av tidsdelt multiaksess (TDMA) at mobilstasjonen og den betjenende basisstasjon må være meget godt synkronisert. For at mobilenheten skal dekode identitetskoden BSIC til en basisstasjon, må den kort synkroniseres med vedkommende basisstasjon. Følgelig har mobilenheten alltid en indikasjon på hvilken brøkdel av en ramme (d.v.s. hvor mange biter) hver av nabo-basisstasjonen skiller seg fra den betjenende basisstasjon, sett fra mobilenheten. Hvis rammesyklusene til alle basisstasjonene skulle være absolutt
synkronisert (d.v.s. at alle basisstasjonene samtidig sender den samme del av rammen), ville den størrelse som mobilenheten ville måtte forskyve sin rammestruktur (i forhold til den betjenende basisstasjon) for å dekode BSIC for de andre basisstasjonene, være en ren funksjon av forskjellen i veilengde mellom den betjenende basisstasjon og dens naboer. I eksisterende systemer blir mobilenheter synkronisert til sine betjenende basisstasjoner til bedre enn en kvart bit, 0,923 mikrosekunder, som ved lyshastigheten (3 x 10<8> m/s) tilsvarer en oppløsning på 277 meter. Denne nøyaktigheten kan forbedres betydelig for lokaliseringsformål ved å bruke de data som er til stede i mobilenhetens utjevner.
I GSM-praksis er rammestrukturen til hver basisstasjon i virkeligheten ikke synkronisert i absolutt mening, men bare i den relative mening at for hver basisstasjon er det et visst punkt i rammestrukturen som er synkronisert med det eksterne synkroniseringssignal. Tidsstyringen av rammestrukturen til basisstasjonene skiller seg således fra hverandre med en vilkårlig, men konstant størrelse, her benevnt «forskyvningen». Uttrykket «synkronisert» slik det brukes her, blir brukt i den relative betydning (d.v.s. atskillelse med en konstant størrelse), med mindre sammenhengen klart viser noe annet.
Det ville være mulig (selv om det er uønsket av andre grunner) å rekonfigurere GSM-systemet slik at basisstasjonene alle er synkronisert i den absolutte betydning.
I en fdriftsform blir imidlertid den respektive forskyvning for liver basisstasjon subtrahert fra adkomsttiden ved mobilenheten av det karakteristiske trekk ved rammen for å oppnå differansen mellom den avstand som basisstasjonen er fra mobilenheten, og den avstand den betjenende basisstasjon er fra mobilenheten. Disse beregningene kan utføres i den faste del av nettet, men i et mulig arrangement blir data vedrørende forskyvningen forbundet med hver basisstasjon, sendt fra den betjenende basisstasjon til mobilenheten, og tidsdifferansen blir bestemt av mobilenheten fra forskyvningsdataene og adkomsttidene for det karakteristiske trekk fra hver basisstasjon. Man kan således allikevel ha et celledelt radionett for bruk med de mobilenheter som er definert ovenfor, omfattende et antall basisstasjoner som opererer med styrekanaler som kringkaster synkrone tidsdelings-rammestrukturer, en anordning for å identifisere hvilken av basisstasjonene som er i radioområdet til en spesiell mobilenhet, og en anordning for å sende data vedrørende posisjonen og synkroniseringsforskyvningene for hver slik basisstasjon til mobilenheten.
Tidsdifferansene tilveiebringer differansene i veilengder mellom de forskjellige basisstasjoner, men de tilveiebringer imidlertid ikke en absolutt veilengde. I de tidligere kjente systemer som er beskrevet ovenfor, blir taktstyringssignalene fra minst tre basisstasjoner fastslått å være tilstrekkelig til å tilveiebringe én entydig posisjonsbestemmelse (i to dimensjoner). For å oppnå dette er det nødvendig å vite ikke bare forskjellen i ankomsttider for signalene fra de forskjellige basisstasjonene, men også deres absolutte ankomsttider i forhold til en viss fast tidsskala. Dette krever at mobilenheten må ha en klokke som er synkronisert med de i basisstasjonen. Basisstasjonene kan synkroniseres ved å bruke GPS-systemet, men mobilenhetene kan ikke synkroniseres til GPS-systemet med mindre de også innbefatter GPS-mottakere, noe som gjeninnfører den kompleksiteten som søkes unngått ved å bruke karakteirstikkene til det celledelte radiosystemet.
Det har tidligere blitt antydet at taktfremføring kan brukes til å bestemme avstanden fra den betjenende basisstasjon. Taktfremføring er den størrelse med hvilken en mobilenhet blir instruert av den betjenende basisstasjon om å fremføre sine utsendelser i forhold til de signaler som mottas av mobilenheten, for å tillate utsendelsene fra mobilenheten å ankomme ved basisstasjonen ved det tildelte punkt i TDMA-rammen. Tidsfremføringen svarer til den tid det tar for radiobølger å dekke tur/retur-avstanden mellom basisstasjonen og mobilenheten, d.v.s. to ganger veilengden. Taktfremføringen blir imidlertid bare bestemt når en mobilenhet har et anrop på gang. Taktfremføringen blir videre bestemt for det sterkeste signal, som ikke nødvendigvis er det mest direkte hvis flerveisinterferens er til stede og dets nøyaktighet dermed er forholdsvis er grov.
I et annerledes arrangement kan differansene i tid mellom minst fire basisstasjoner bli bestemt (konvensjonelt er disse differansene mellom den for tiden betjenende basisstasjon og hver av de tre nabostasjonene) for derved å tillate bestemmelsen av den absolutte posisjon for mobilenheten i to dimensjoner. Som beskrevet nedenfor gir bruken av fire basisstasjoner et entydig resultat i to dimensjoner uten behov for en absolutt referanse i mobilenheten. I et annet arrangement blir tidsdifferansene mellom minst fem basisstasjoner (den betjenende basisstasjonen og fire andre) bestemt for derved å muliggjøre bestemmelse av mobilenhetens absolutte posisjon i tre dimensjoner. Dette sistnevnte arrangement vil bli foretrukket hvis høydedifferansen til basisstasjonene og/eller mobilenheten er store i forhold til systemets totale nøyaktighet.
Det er mulig å bruke taktfremføringsinformasjon til å supplere den grunnleggende fremgangsmåte i tilfeller hvor færre enn det minste antall basisstasjoner blir detektert av mobilenheten. Annen supplerende informasjon kan også brukes når forholdene krever det, slik som informasjon vedrørende mobilenhetens retning i forhold til antennen. Hvis en eller flere av antallet basisstasjoner i det celledelte radiosystem har en meget begrenset rekkevidde, kan fremgangsmåten omfatte et ytterligere trinn hvor, hvis mobilenheten ansees å være innenfor rekkevidden av en av basisstasjonene med begrenset rekkevidde, blir posisjonen til mobilenheten bestemt å være posisjonen til basisstasjonen med begrenset rekkevidde.
En utførelsesform av oppfinnelsen vil nå bli beskrevet under henvisning til tegningene, hvor: Fig. 1 viser en del av et celledelt radiosystem; Fig. 2 er et skjema som illustrerer delen av systemet på figur 1 mer detaljert, og indikerer de forskjellige parametere som brukes ved de beregninger som utføres ifølge fremgangsmåten i henhold tii oppfinnelsen;
Fig. 3 illustrerer flerveis forplantning; og
Fig. 4 viser et diagram over korrelasjon som funksjon av tid for en prøvesekvens. Figur 1 viser et celledelt radiosystem som innbefatter en mobilenhet M, en
basisstasjon A som for tiden betjener mobilenheten M, og seks nabo-basisstasjoner B, C, D, E, F, G. Hver basisstasjon er vist med et heksagonalt dekningsområde eller «celle», men i praksis er cellene mer irregulære av topografiske grunner og på grunn av basisstasjonens plassering.
Forplantningskarakteristikkene til radiobølger betyr dessuten at dekningsområdene i praksis overlapper hverandre, og mobilenheten kan detektere signaler fra flere nærliggende basisstasjoner, seiv om de er mindre sterke enn fra den for tiden betjenende basisstasjon A. For denne illustrasjonens skyld vil det bli antatt at mobilenheten M i det minste kan detektere BCCH (styrekanalen) til basisstasjonene A, B, C, D og E.
Dekningsområdet til basisstasjon A er vist inndelt i tre 120° sektorer A1, A2, A3, som hver blir betjent av en respektiv sektorantenne ved basisstasjon A, som har sin egen kanaltildeling.
Innenfor dekningsområdet til basisstasjon A er det også en mikrocelle H. Dette er en celle som har sin egen basisstasjon med lav effekt (og dermed kort rekkevidde), tilveiebrakt for å betjene et begrenset område med et stort behov for samtaletrafikk, og/eller som blir dårlig betjent av hovedcellestrukturen, for eksempel på grunn av høye bygninger.
På figur 2 er vist mobilenheten M og fem basisstasjoner A, B, C, D, E, her representert, sammen med sine koordinater i tre dimensjoner (X„ Y„, Z,; X„, Yb, Zt,; X,., Ye, Zei X*. Yd, Z* Xe, Y„, ZJ, og mobilenhetens avstand fra hver basisstasjon d„ db, de> dd, de, respektive. Mobilenhetens M ukjente koordinater er representert som (x, y, z).
For illustrerende formål vil utførelsesformen bli beskrevet som opererende i henhold til GSM-standarden, ved bruk av GPS-data, men dette er ikke ment å være begrensende. I GSM inneholder hver basisstasjon (for eksempel basisstasjonen A) informasjon vedrørende seg selv og seks nærliggende basisstasjoner B, C, D, E, F, G. For formålet med foreliggende oppfinnelse blir bare fire nærliggende basisstasjoner B, C, D, E av de seks brukt, idet vedkommende fire vanligvis er de som gir det sterkeste signal ved mobilenheten M. Basisstasjonen sender dataene til mobilenheten M på sin BCCH (Broadcast Control Channel). Disse data omfatter radiofrekvensen til hver basisstasjons BCCH, noe som gjør det mulig for mobilenheten periodisk å sample 8ignalkvaliteten til hver BCCH, og muliggjør overleveringer å finne sted basert på resultatene fra denne samplingen.
I denne utførelsesform av oppfinnelsen blir informasjon i tillegg til den som er nødvendig for GSM-systemet, sendt til mobilenheten, enten over BCCH eller i en separat datamelding. Denne informasjonen innbefatter posisjonen til hver av basisstasjonene A, B, C, D, E og deres relative rammeforskyvninger (som definert ovenfor). Denne forskyvningen indikerer hvordan taktstyringen av TDMA-rammestrukturen forholder seg til en referanse-tidsramme, som kan være tidsramme til den betjenende basisstasjon A, eller en universalreferanse.
Radioforbindelsen mellom mobilenheten M og basisstasjonen A er et tidsdelt multippel aksess system TDMA-system) der forskjellige mobilenheter kommuniserer med basisstasjonen A pé den samme radiofrekvens, til forskjellige tider. Ved tidspunkter da basisstasjonen A sender til andre mobilenheter (ikke vist), overvåker mobilenheten M BCCH-frekvensene til de nærmeste basisstasjonene B, C, D, E (F, G) som er identifisert for denne av basisstasjonen
A.
Hver basisstasjon sender periodisk en prøvesekvens (SCH). I GSM blir spesielt SCH sendt fem ganger i hver multiramme i BCCH, i TDMA-rammene 01, 11, 21, 31 og 41. Denne prøvesekvensen svarer til en sekvens som er lagret i mobilenheten, som er innrettet for å identifisere korrelasjoner mellom den lagrede sekvens og BCCH-utsendelsene, for derved å gjøre det mulig å synkronisere mobilenheten og basisstasjonen og å oppnå et estimat av signalkvaliteten.
Figur 3 illustrerer det fenomen som er kjent som «fleiveisforplantning». I et typisk miljø kan radioskjnaler forplante seg mellom en basisstasjon A og en mobilenhet M over et antall forskjellige veier, som et resultat av refleksjoner og refraksjoner forårsaket av bygninger og andre hindringer. Disse veiene har vanligvis forskjellig lengde; for eksempel er en direkte vet 41 kortere enn en vei 42 reflektert av en bygning 40. Korrelasjonen av prøvesekvensen kan derfor identifisere mer enn en korrelasjon som inntreffer til forskjellige tider. Dette er illustrert på figur 4 hvor der er en første korrelasjon 31 ved tiden t31 og en annen, sterkere korrelasjon 32 ved tiden tM. Denne situasjonen kan inntreffe når direkteveien 41 er utsatt for dempning, for eksempel av løvverk, og den indirekte banen 42 ikke er dempet. I eksempelet på figur 3 vil et sterkt indirekte signal 42 inntreffe hvis bygningen 40 er en god reflektor for radiobølger.
Med det formål å vurdere en egnet overlevering og synkronisering med en basisstasjon, ville den sterkeste korrelasjon 32 bli brukt, selv om denne tilsvarer en lengre vei 42 enn den tidligere, svakere korrelasjon 31. Når det gjelder å identifisere posisjonen er imidlertid den rettlinjede avstand fra basisstasjonen nødvendig, og dermed blir tidsankomsten for den første korrelasjon 31 brukt, og ikke den sterkeste korrelasjon 32. Den første korrelasjon kan selv vedrøre et reflektert signal hvis der ikke er noen direkte siktelinjer, men den vil likevel være det som er nærmest tidspunktet for ankomst av et direktesignal.
Mobilenheten M identifiserer fra de respektive BCCH ankomsttidspunktene TB, Cc, TD> TE for den første forekomst av prøvesekvensen fra hver nærliggende basisstasjon B, C, D, E, og sammenligner dem med ankomsttiden TA for prøvesekvensen fra den betjenende basisstasjon A, for å identifisere tidsintervaller = T„ - TA; T2 = Tc - TA; T3 = TD - TA; T4 = T, - TA. Disse intervallene kan måle nøyaktig ved å telle det antall digitale biter som inntreffer mellom ankomstene av disse signalene. Dette gir en nøyaktighet av størrelsesorden 1 mikrosekund. Intervallene vil være forskjellige, som et resultat av tre faktorer: forskjell i verdilengde; forskjellige relative rammeforskyvninger; og utsendelse i forskjellige rammer. Det er først nødvendig å eliminere de to sistnevnte faktorene for å bestemme forskjellene i veilengde.
Hver basisstasjon sender den samme synkroniseringsprøvesekvensen fem ganger i hver styrekanaknultiramme, dvs. med et tidsintervall tF. Siden mobilenheten overvåker styrekanal-multirammer som en fremgangsmåte for forsyn-kronisering, vil den ikke alltid identifisere korrelasjoner fra alle basisstasjonene A, B, C, D, E på den samme del av multiramme-peirodestrukturen. Tidsforskjellen tp mellom synkroniseirngsrammer (SCH) inne i styrekanal-multirammen er imidlertid, som tidligere nevnt, minst 46.15 ms, hvilket er lang nok tid til at en radiobølge vil forplante seg omkring 13800 km. Følgelig kan multipler av rammelengden lett elimineres.
De forskjellige forskyvninger av SCH i murtirammen kan tas hensyn til ved å måle, ved hver basisstasjon, tiden for utsendelse av styrekanal-multirammesekvensen si forhold til en universal referanse, slik som GPS-synkroniseringssignalet. Den betjenende basisstasjon A sender over BCCH et signal som representerer forskyvningene til nabo-basisstasjonen (i forhold til enten den universale referanse, eller, fortrinnsvis, i forhold til sin egne utsendelser) for således å gjøre det mulig å kompensere for disse forskyvningene.
På denne måten kan en tidsdifferanse t, = T, - (n^ + Q„) utledes, vor Qb er forskyvningen av basisstasjonen B i forhold til basisstasjon A, t? er rammelengden, og n, er et heltall som under normale omstendigheter blir valgt slik at størrelsen av t, er et minimum. GPS tilveiebringer tidssignaler med nøyaktighet på 50 nanosekunder, og dette kan brukes i basisstasjonene til å levere den tidsinformasjon som er nødvendig for å bestemme forskyningsverdiene Q. Rammelengden tp er en konstant i systemet. Nøyaktigheten av verdien av t, blir derfor stort sett stemt av den nøyaktighet med hvilken T, blir målt (typisk av størrelsesorden 1 mikrosekund, som allerede diskutert.
Legg merke til at veriden av t, kan være negativ hvis basisstasjonen B er nærmere mobilenheten enn den betjenende basisstasjon A, noe som kan inntreffe hvis basisstasjonen A har et sterkere signal ved mobilenheten enn basisstasjonen B, til tross for dens tørre avstanden, eller hvis ingen trafikkanal er tilgjengelig på basisstasjon B. Som nevnte ovenfor er mellomrommet mellom SCH-rammer enten 88 skurer eller 80, og dermed er det to mulige vender for tF (46,15 eller 50,77 millisekunder). Posisjonen i multirammen kan lett bestemmes av mobilenheten, og den viktige verdi t, kan velges.
Verdier tj = T2 - (n^ + Qc), t, = T3 - ( n3tp + QD) og t, = T4 -(n4tp + Qg) kan utlede spå lignende måte.
Verdiene t„ t^, tj og t*. frembringer når de multipliseres med forplantningshastigheten for radiobølger, verdier d„ d2, d3 og d4, som er differansene mellom veilengden d, og veilengdene db, de, d„ og d„ respektive (se figur 1). Spesielt er d, =» d, - d,; d2 = d, - dc; d3= d« - dd; og d4<=> da - de.
Man vil forstå at mobilenheten ikke har noen mulighet til å detektere GPS-synkroniseirngspulsen selv, ettersom den ikke er en GPS-mottaker. Ankomsttidene for prøvesekvensen kan derfor bare måles i forhold til hverandre, ikke mot en absolutt tidsskala, og derfor er den tid t. det tar prøveskjnalet å nå mobilenheten M fra basisstasjonen A, ukjent. Avstanden d„ til mobilenheten M fra basisstasjonen A (som ganske enkelt er den avstand radiobølgene forplanter seg i denne ukjente tiden t,) kan ikke utledes direkte (og likeledes for basisstasjonene B, C, D, E). De relative ankomsttidene indikerer bare at basisstasjon B for eksempel, er lenger fra mobilenheten M enn basisstasjonen A med en avstand d1
= d.-db.
For å gjøre mobilenheten i stand til å beregne sin posisjon, må den kjenne posisjonen til basisstasjonene i sitt område. Denne informasjonen kan overføres til mobilenheten ved enden og bruke en «cellekringkast»-melding eller en kortmeldingstjeneste (SMS) som er tilveiebrakt i noen celledelte systemer, begge har mulighet til meldingslengder opptil 160 tegn. Informasjon sendt til mobilenheten fra en basisstasjon, ville innbefatte: basisstasjonens koordinater og informasjon om
nabo-basisstasjonene, slik som deres posisjoner og deres forskyvninger (taktstyringen av prøvesekvensen i forhold til en universal standard, eller i forhold
til den betjenende basisstasjon), et flagg for å indikere om en basisstasjon var nøyaktig synkronisert, tidspunkt og dato.
Den betjenende basisstasjon A sender ikke bare sine egen detaljer, men også detaljer om sine naboer B, C, D, E. Mobilenheten M kan så få all den informasjon den trenger uten å måtte overleveres til de andre basisstasjonene. Den hastighet som slik informasjon blir kringkastet med, ville måtte bli dimensjonert for å tillate mobilenheten å beregne sin posisjon hurtig. Dette ville være særlig viktig hvis en sporingstjeneste skal gjære bruk av informasjonen. «Kortmeldingstjenesten» (SMS) som er tilgjengelig i GSM-systemet, kunne brukes når en kunde innledningsvis ber tjenesten om å tilveiebringe autentisering og hindre uautorisert bruk. Straks en kunde er blitt godkjent som en bruker, kunne så SMS sende en siffreringsnøkkel til mobilenheten for å tillate den å dekode cellekringkast-meldingen. Dette systemet ville være relativt sikkert ettersom meldingene som passerer over radiogrensesnittet, allerede er beskyttet av GSM's kodesystem.
SMS kan istedet brukes av cellekringkast-systemet til å overføre all informasjon om basisstasjonenes posisjon til en mobilenhet og tillate den å beregne sin posisjon. Denne metoden vil være mindre utsatt for svindel cellekringkasting, ettersom SMS er et punkt til punkt system, det største antall meldinger som er nødvendig for å nå et potensielt stort antall mobilenheter, kan imidlertid vise seg å være for nettet. Et annet problem med et SMS-basert system, er å identifisere hvilke detaljer ved basisstasjonenes beliggenheter som skal sendes til en spesiell mobilenheten uten først å vite hvor mobilenheten er. En mobilenhets betjenende basisstasjon-identitet ville derfor måtte være kjent av nettet før informasjonen vedrørende dens nabostasjoner kan sendes over SMS.
En sporingstjeneste ville kreve bruken av SMS som stammer fra mobilenheten hvis posisjonen skulle sendes inn til fjerntliggende sentral, for eksempel nødtjenestene eller en flytstyringssentral. Posisjonsinformasjon sendt fra mobilenheten kan innbefatte et tidsstempel for å ta hensyn til forsinkelser i SMS-nettet og mobilenhetens bevegelse.
Posisjonsbestemmelsen ut fra tidsdifferanser vil nå bli beskrevet i detalj. Man vil av det følgende se at fem basisstasjoner er det minimum som er nødvendig for å sikre et utvetydig resultat i tre dimensjoner hvis absolutt avstand ikke er kjent for noen av dem. Hvis bare to dimensjoner tas i betraktning, er det tilstrekkelig med fire basisstasjoner.
Figur 2 viser den informasjon som er tilgjengelig for mobilenheten. Verdiene X, Y og Z representerer mobilenhetens posisjon i tre dimensjoner, som skal beregnes. Verdiene X,, o.s.v., indikerer de kjente posisjonene til basisstasjonene, som er sendt til mobilenheten M og over BCCH.
Betrakt fem basisstasjoner.
Basisstasjon A ved (X,, Ya, ZJ: avstand til mobilenheten er d, Basisstasjon B ved (X,,, Yb, ZJ: avstand til mobilenheten erdb Basisstasjon C ved (X^, Yc, ZJ: avstand til mobilenheten erdc Basisstasjon D ved (Xd< Y„, ZJ: avstand til mobilenheten er d„ Basisstasjon E ved (X,, Y„ ZJ: avstand til mobilenheten er d, Mobilenheten avsøker basisstasjonene og måler tidsdifferansene ^, t2, t^, t» mellom den betjenende basisstasjon og hver omgivende basisstasjon, som beskrevet ovenfor. Disse tidsdifferansene er direkte proporsjonale med veilengde-forskjellene d1 = t,c, hvor c er forplantningshastigheten for radiobølger, tilnærmet 300 meter pr mikrosekund. Dermed kan mobilenheten beregne d1 til d4, hvor:
De følgende fem ligninger representerer mobilenhetens posisjon, basert på ligningen for en kule: Nå er d, = d. - db. Omskrevet som d, - d, = -db, og kvadrering av begge sider gir
Sett (1)og (2) inn i (6):
Omordning for å sette kjente variable på høyre side, gir:
Hvor It, består av de kjente verdiene:
For enkelthets skyld definerer vi:
Ligning 7A blir
Gjentakelse av denne prosessen med ligningene (3) til (5) gir: Basisstasjon A og C Basisstasjon A og D Basisstasjon A og E
Omordning av ligning (7) uttrykt ved d,:
Innsetting av (11) i (8) leder til: Ligning (12) Innsetting av (11) i (9) leder til: Ligning (13) Innsetting av (11) i (10) leder til Ligning (14)
For todimensjonal posisjonering kan alle z-koordinatene ignoreres. Dette vil innføre en feil fordi de fire basisstasjonene og mobilenheten sannsynligvis ikke alle vil være i nøyaktig samme plan. Spesielt er basisstasjonene om mulig montert pd båser eller høye konstruksjoner (bygninger eller master bygd for formålet) for å forbedre deres rekkevidde, mens mobilenheter vanligvis opererer nær bakkenivå. Når imidlertid differansene i høyde over havet er små (av størrelsesorden lik systemets nøyaktighet som en helhet) vil feilen være ubetydelig.
Underkastet disse begrensningene kan vi nå løse i to dimensjoner ved å overse z-koordinatene fra ligningene og fra beregningen av uttrykkene k1p k* o.s.v. Ligning (12) blir da: og ligning (13) blir:
Begge disse ligningene representerer rette linjer i x, y-planet. Det punkt hvor disse to linjene krysser hverandre, representerer mobilenhetens posisjon. Dette punktet kan finnes ved å innsette en ligning i den annen.
I tre dimensjoner representerer ligningene (12), (13) og (14) hver plan i rommet. Skjæringen mellom to plan representerer en rett linje, dermed er alle tre ligningene nødvendig for å finne mobilenhetens posisjon (x, y, z) entydig.
Den generelle ligning for et plan er: Ax + By + Cz + D = 0
For å løse skjæringen mellom de tre plan, må ligningene settes i hessiansk form. For ligning (12):
Planet kan nå ganske enkelt representeres som en vektor nx = -p, hvor: n - n,i + n2i + n3k
Når alle planene er representert på denne formen, kan skjæringen beregnes.
Det skal bemerkes at meget av den programvare som er nødvendig for å behandle tidsdifferanse-informasjon allerede finnes i mobilenheter. Som nevnt tidligere kan informasjonen om ankomsttid kommuniseres fra mobilenheten til nettet, hvilket tillater at posisjonsbestemmelsesfunksjonen kan utføres av nettet. Alternativt kan posisjonsberegningen utføres i selve mobilenheten med meget liten nettadministrasjon. Dette systemet ville kunne understøtte et stort antall brukere ettersom det ikke gjør det nødvendig å foreta anrop, bortsett fra innledende autentiserende SMS-meldinger. Et slikt system ville imidlertid kreve tillegg av spesiell programvare i mobilenheten for å utføre de nødvendige beregninger. Forbedringer i signalbehandlingen, for eksempel ved å bruke data hentet fra mobilenhetens utjevner, kan også brukes tii å oppløse til bedre enn den y* biten (0,923 mikrosekunder, ekvivalent med 277 meter) som er nødvendig bare til bitsynkronisering. De data som befinner seg i utjevneren i mobilenheten bør tillate oppløsning til 4 % av en bit, ekvivalent med omkring 50 meter.
Faktorer slik som flerveis forplantning, radioskygge og fading kan få nøyaktigheten av posisjonsberegningen til å variere med tiden. Det er derfor ønskelig å bruke tidsmidling i posisjonsberegningsalgoritmen for å forbedre nøyaktigheten.
Det finnes et antall mulige tjenester som kan tilveiebringes som supplement til en posisjoneringstjeneste. Store pengesummer blir svindlet fra mobiltelefonindustrien ved ulovlige handlinger, slik som kloning, som er den ulovlige praksis å gi en mobilenhet, vanligvis en som er stjålet, den elektroniske identiteten til en annen, lovlig enhet. Samtaler foretatt fra «klonen» blir så av cellenettet fakturert på den lovlige bruker. Forekomsten av en klon blir vanligvis bare detektert når den lovlige bruker får sin regning, eller hvis både klonen og den lovlige bruker forsøker å få tilgang til systemet samtidig. Frembringelse av en innebygd lokaliseringstjeneste ville bety at en stjålet eller ellers mistenkelig mobilenhet, hurtig kan lokaliseres og gjenfinnes.
Likeledes ville en mobilenhet innebygd i et kjøretøy gjøre det mulig å lokalisere kjøretøyet hvis det skulle bli stjålet. For at slike tjenester skal bli effektive, vil programvaren for posisjonsbestemmelsen måtte åpnes ved fjernstyring, enten av de offisielle eiere eller av politiet.
Nøyaktig posisjonsinformasjon ville vise seg uvurderlig for utrykningstjenesten på andre måter. Tjenestene ville gjøre det mulig å dirigere hjelp hurtig og effektivt til en person i nød som ringer inn en nødsamtale fra en mobilenhet som er slik utstyrt. Det kan være ønskelig at kunden har styring over om tjenesten er aktivert, for å unngå at en kunde skal få følelsen av å være under overvåkning av myndigheten. Utrykningstjenestene og andre organisasjoner med store feltstyrker, slik som kommunale tjenesteselskaper, kan selv gjøre bruk av det celledelte nettet istedenfor et privat mobilnett (PMR), og sporingstjenesten ville tillate en kontrollør å overvåke fordelingen av sitt personale i feltet.
En sporingstjeneste kan også brukes til å overvåke forflytningen av verdifulle eller følsomme varer. Systemet kan være innrettet for å varsle om avvik fra en forut bestemt nite. En annen anvendelse vil være en alarmtjeneste for å varsle trette togreisende når de når sin hjemmestasjon.
Som fastslått ovenfor, må et signal mottas fra fire basisstasjoner for å tilveiebringe en posisjonsbestemmelse i to dimensjoner (fem basisstasjoner for tre dimensjoner). Det finnes noen tilfeller da færre basisstasjoner er innenfor rekkevidde. I disse tilfeller kan forskjellige supplerende metoder brukes til å oppnå en posisjonsbestemmelse.
I et mulig arrangement kan mobilenheten bli tvunget til overlevering fra den aktuelle betjenende basisstasjonen A til en nabo-basisstasjon, for eksempel basisstasjonen B (se figur 1). Denne basisstasjonen vil ha en annen «naboliste» enn basisstasjonen A (selv om listen vil ha flere basisstasjoner felles). Mellom de to nabolistene kan det være tilstrekkelig basisstasjoner innen rekkevidde av mobilenheten til at en bestemmelse kan foretas. Basisstasjonene i hver naboliste vil hver ha sine forskyvninger bestemt i henhold til den respektive basisstasjon A eller B, men dette kan tas hensyn til fordi forskyvingen for en basisstasjon B i forhold til basisstasjon A er kjent, siden de er i hverandres nabolister.
Andre supplerende fremgangsmåter kan også anvendes. For eksempel kan den absolutte avstand til den aktuelle betjenende basisstasjon utledes fra taktfremføringen; d.v.s. den størrelse med hvilken mobilenhetens utsendelser må fremskyndes i forhold til de signaler som mottas fra basisstasjonen, slik at de ankommer ved basisstasjonen i den korrekte tidsluke. Dette er bare nøyaktig til omkring 600 meter, og taktfremskyndingen blir normalt bare beregnet når en samtale er i gang, ikke når mobilenheten er i ventestilling.
Som vist på figur 1 for basisstasjon A, kan en eller flere celler være sektorinndelt d.v.s. at basisstasjonen har flere antenner som hver betjener et begrenset asimutområde, typisk 60 eller 120°. Identifikasjon av sektoren A1 som betjener mobilenheten, kan brukes til å identifisere hvilken løsning av ligningene som er korrekt Denne fremgangsmåten er imidlertid ikke praktisk når basisstasjonen har en allrettet antenne, eller når to eller flere mulige resultater alle inntreffer i samme sektor A1. Siden sektorinndelingen er asimutal, vil den spesielt ikke løse en tvetydighet i z-koordinaten (høyde). Det er videre en mulighet for at en side- eller bak-lobe for sektorantennen kan detekteres.
En ytterligere mulighet er å identifisere, fra de mulige løsninger, den som er nærmest den tidligere identifiserte posisjon av mobilenheten som den som mest sannsynlig er den nye. Dette kan være rimelig pålitelig hvis mobilenheten forflytter seg langsomt sammenlignet med tiden mellom posisjonsoppdatering.
Figur 1 viser også en mikrocelle H. Mikroceller er meget små celler som betjenes av basisstasjoner med lav effekt, ofte montert godt under taknivå eller endog innendørs for å tilveiebringe ytterligere dekning på steder med meget stor etterspørsel. Det er meget sannsynlig at en GPS-mottaker ikke ville virke i en slik basisstasjon ettersom den ikke vil være litt synlig for satellittene, samtidig som omkostningene forbyr det. Fordi antennen til mikrocellen H dessuten med stor sannsynlighet befinner seg ved et lavt nivå eller innendørs, er det sannsynlig at en mobilenhet innen rekkevidde av en mikrocelle-basisstasjon ikke er innenfor radiorekkevidden av så mange som fire basisstasjoner, og er kanskje ikke innenfor rekkevidden til andre basisstasjoner enn den som betjener mikrocellen H. Fordi mikrocellen H bare dekker et meget lite område, kan den informasjon at mobilenheten M er innenfor området til mikrocellen H, gi tilstrekkelig nøyaktighet til å lokalisere mobilenheten med den samme nøyaktighet som det grunnleggende system.
Alle disse supplerende prosessene har mulighet for systematiske feil og mindre nøyaktighet enn det grunnleggende system, og krever også ytterligere behandling, men de kan brukes enkeltvis eller i kombinasjon for å opprettholde tjenesten når færre basisstasjoner enn de minst fire (fem) er innenfor mobilenhetens rekkevidde.
GPS-systemet har systematiske feil som resulterer i en nøyaktighet på omkring 100 meter. For noen anvendelser, slik som oppmåling, er det nødvendig med støne nøyaktighet, og et system kjent som «drfferensiell GPS» er blitt utviklet for å oppnå dette. Dette medfører anbringelse av en GPS-mottaker ved en nøyaktig kjent «radiofynt-posisjon og måling av feilen i dettes posisjon målt ved hjelp av GPS. Idet denne feirverdien så blir sendt til andre brukere, posisjonsbestemmelsessystemet ifølge foreliggende oppfinnelse krever at et betydelig antall basisstasjoner er utstyrt med GPS-mottakere for å tilveiebringe nøyaktige synkroniseringssignaler. Siden basisstasjonenes posisjoner i det celledelte systemet er fast, kan de bestemmes ved hjelp av andre midler med stor nøyaktighet, noe som gjør at de kan brukes til å tilby en slik differensiell GPS-radiofyrtjeneste.

Claims (22)

1. Fremgangsmåte for å bestemme posisjonen til en mobilenhet (M) i et celledelt radiosystem som har et antall basisstasjoner (A, B, C, D, E), omfattende de trinn å bestemme differansene i tid mellom basisstasjonenes utsendelser målt ved mobilenheten (M), å bestemme utfra tidsdifferansene, differansene i avstand til mobilenheten (M) fra hver av basisstasjonene, og å utlede mobilenhetens (M) posisjon fra differansene i avstand som er bestemt på denne måten, karakterisert ved at tidsdelings-rammestrukturen til styrekanalene for minst noen av basisstasjonene (A, B, C, D, E) som er innenfor radiorekkevidde av mobilenheten (M), er synkronisert, og at mobilenheten (M) bestemmer differansene i tid ved mobilenheten (M) for et karakteristisk trekk ved tidsdelings-rammestrukturen som kringkastes over styrekanalen til hver basisstasjon.
2. Fremgangsmåte i henhold til krav 1, karakterisert ved at hvis færre enn det minste antall basisstasjoner (A, B, C, D, E) for unik definisjon av dens posisjon, blir detektert av mobilenheten (M), blir den taktfremskyvning som er nødvendig for kommunikasjon med den betjenende basisstasjon (A), brukt til å utlede avstanden mellom mobilenheten (M) og den betjenende basisstasjon (A).
3. Fremgangsmåte i henhold til krav 2, karakterisert ved at hvis færre enn det minste antall basisstasjoner (A, B, C, D, E) for unik definisjon av dens posisjon, blir detektert av mobilenheten (M), blir informasjon vedrørende retningen av mobilenheten (M) i forhold til en eller flere av basisstasjonene (A, B, C, D, E) i tillegg brukt til å identifisere den korrekte posisjon.
4. Fremgangsmåte i henhold til noen av de foregående krav, karakterisert ved at det karakteristiske trekk som brukes er et prøvesignal utsendt av hver basisstasjon, og at mobilenheten (M) identifiserer korrelasjoner mellom de signaler som mottas fra hver basisstasjon (A, B, C, D, E), med et referanse-prøveskjnal som er lagret i mobilenheten (M).
5. Fremgangsmåte i henhold til krav 4, karakterisert ved at det celledelte radiosystem opererer i henhold til GSM-standarden, og at prøvesignalet er den synkroniseringsskur (SCH) som utsendes i henhold til denne standarden.
6. Fremgangsmåte i henhold til krav 4 eller 5, karakterisert ved at den først identifiserte korrelasjon for reféransesignalet som svarer til den mest direkte signalvei, blir brukt til avstandsberegning.
7. Fremgangsmåte i henhold til noen av de foregående krav, karakterisert ved at den utledede posisjon blir tidsmidlet.
8. Fremgangsmåte i henhold til noen av de foregående krav, karakterisert ved at en eller flere av antallet basisstasjoner i det celledelte radiosystem har en meget kort rekkevidde, og at hvis mobilenheten (M) blir funnet å være innenfor området til en av basisstasjonene med begrenset rekkevidde, blir mobilenhetens (M) posisjon bestemt som posisjonen til vedkommende basisstasjon med begrenset rekkevidde.
9. Mobilenhet for bruk i et celledelt radiosystem der mobilenheten (M) omfatter et apparat for å bestemme mobilenhetens (M) posisjon; idet apparatet omfatter en anordning for å detektere tjdsdifferanser for signaler mottatt fra forskjellige radiobasisstasjoner, og en anordning for å bestemme, ut fra tidsdifferansene, differansene i avstand til mobilenheten fra hver av basisstasjonene; og en anordning for å utlede, fra avstandsdifferansene, posisjonen til mobilenheten (M), karakterisert ved at mobilenheten (M) har en anordning for å bestemme differansene i tid ved mobilenheten (M) for et karakteristisk trekk ved en tidsdelings-rammestruktur som kringkastes synkront over styrekanalen til hver basisstasjon.
10. Mobilenhet i henhold til krav 9, karakterisert ved en anordning for å utlede avstanden mellom mobilenheten (M) og den betjenende basisstasjon (A) fra den taktfremskynding som er nødvendig for kommunikasjon med den betjenende basisstasjon (A), hvis færre enn det minste antall basisstasjoner (A, B, C, D, E) for unik identifisering av dens posisjon, blir detektert av mobilenheten (M).
11. Mobilenhet i henhold til krav 10, karakterisert ved en anordning for fl bestemme retningen av mobilenheten (M) i forhold til en eller flere av basisstasjonene (A, B, C, D, E) hvis færre enn det minste antall basisstasjoner (A, B, C, D, E) for unik identifisering av dens posisjon, blir detektert av mobilenheten (M).
12. Mobilenhet i henhold til krav 10 eller 11, karakterisert ved en anordning for å motta data vedrørende basisstasjonenes posisjon.
13. Mobilenhet i henhold til noen av kravene 9-12, karakterisert ved at den opererer i henhold til GSM-standarden, og ved at det karakteristiske trekk er den synkroniseringsskur (SCH) som utsendes i henhold til denne standarden.
14. Mobilenhet i henhold til noen av kravene 9 til 13, karakterisert ved en anordning for å identifisere de basisstasjoner (A, B, C, D, E) som er innenfor mobilenhetens (M) radiorekkevidde.
15. Mobilenhet (M) i henhold til noen av kravene 13 eller 14, i kombinasjon med et celledelt radionett, hvor radionettet omfatter et antall basisstasjoner (A, B, C, D, E) som opererer med styrekanaler som kringkaster synkrone tidsdelings-rammestrukturer, karakterisert ved en anordning for å identifisere hvilken av basisstasjonene (A, B, C, D, E) som er innenfor radiorekkevidde av mobilenheten (M), og en anordning for å sende data vedrørende posisjonen og hver slik basisstasjons (A, B, C, D, E) synkroniseringsforskyvning til mobilenheten (M).
16. Celledelt radionett omfattende et antall basisstasjoner (A, B, C, D, E) som opererer med styrekanaler som kringkaster synkrone tkJsdelings-rammestrukturer, en anordning for å identifisere hvilke av basisstasjonene (A, B, C, D, E) som er innenfor radiorekkevidde av en spesifisert mobilenhet (M), en anordning for å identifisere differansen i tid mellom signaler som utsendes av basisstasjonene, mått ved mobilenheten (M); en anordning for å bestemme, ut fra tidsdifferansene, differansene i avstand til mobilenheten (M) fra hver av basisstasjonene, og en anordning for å utlede, fra differansene i avstand, mobilenhetens (M) posisjon, karakterisert ved at basisstasjonene (A, B, C, D, E) har kringkastings-styrekanaler som opererer med synkroniserte tidsdelings-rammestrukturer med et karakteristisk trekk for deteksjon av mobilenheten (M), og ved at de har anordninger for å motta fra mobilenheten (M) en indikasjon på ankomsttiden ved mobilenheten (M) av det karakteristiske trekk som sendes fra hver basisstasjon.
17. Radionett i henhold til krav 16, karakterisert ved at det er innrettet for å operere i henhold til GSM-standarden, og ved at det karakteristiske trekk er synkroniseringsskuren (SCH) som utsendes i henhold til denne standarden.
18. Radionett i henhold til krav 17, karakterisert ved en anordning for å utlede mobilenhetens (M) avstand fra den betjenende basisstasjonen (A) ut fra den taktfremskyndelse som er nødvendig for kommunikasjon med den betjenende basisstasjon, hvis færre enn det minste antall basisstasjoner for unik identifisering av dens posisjon, blir detektert av mobilenheten (M).
19. Radionett i henhold til krav 17 eller 18, karakterisert ved en anordning for å bestemme mobilenhetens (M) retning i forhold til en eller flere av basisstasjonene (A, B, C, D, E) hvis færre enn det minste antall basisstasjoner for unik identifisering av dens posisjon, blir detektert av mobilenheten (M).
20. Apparat for å bestemme posisjonen av en mobilenhet (M) som benytter et celledelt radiosystem med et antall basisstasjoner (A, B, C, D, E), idet apparatet omfatter en anordning for å bestemme tidsdifferansene i taktstyringen av basisstasjonenes drift målt ved mobilenheten (M); en anordning for å bestemme, ut fra tidsdifferansene, differansene i avstand til mobilenheten (M) fra hver av basisstasjonene; og en anordning for å utlede, ut fra differansene i avstand, mobilenhetens posisjon, karakterisert ved at apparatet omfatter anordninger i det celledelte radiosystemet for å synkronisere tidsdelings-rammestrukturen for styrekanaler som kringkastes av minst et antall av basisstasjonene (A, B, C, 0, E) innenfor radiorekkevidde av mobilenheten (M), og ved en anordning i mobilenheten for å bestemme differansene i tid ved mobilenheten (M) for et karakteristisk trekk ved tidsdelings-rammestrukturen som kringkastes av hver basisstasjons styrekanal.
21. Apparat i henhold til krav 20, karakterisert ved at anordningen for måling av tidsdifferanser, anordningen for måling av avstandsdifferanser og anordningen for utledning av posisjon utgjør en del av mobilenheten (M).
22. Apparat i henhold til krav 21, karakterisert ved en anordning for å identifisere de basisstasjoner (A, B, C, D, E) som er innenfor radiorekkevidde av mobilenheten (M), og en anordning for å sende data til mobilenheten (M) vedrørende basisstasjonenes geografiske posisjoner.
NO19975041A 1995-05-02 1997-10-31 Celledelt radio-lokaliseringssystem NO326039B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GBGB9508884.5A GB9508884D0 (en) 1995-05-02 1995-05-02 Cellular radio system
PCT/GB1996/001039 WO1996035306A1 (en) 1995-05-02 1996-05-01 Cellular radio location system

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO975041D0 NO975041D0 (no) 1997-10-31
NO975041L NO975041L (no) 1997-12-30
NO326039B1 true NO326039B1 (no) 2008-09-01

Family

ID=10773838

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19975041A NO326039B1 (no) 1995-05-02 1997-10-31 Celledelt radio-lokaliseringssystem

Country Status (16)

Country Link
US (1) US6201803B1 (no)
EP (1) EP0824840B1 (no)
JP (1) JP4130960B2 (no)
KR (1) KR100453449B1 (no)
CN (2) CN1178543C (no)
AU (1) AU701275B2 (no)
CA (1) CA2219783C (no)
DE (1) DE69633666T2 (no)
DK (1) DK0824840T3 (no)
ES (1) ES2231807T3 (no)
GB (1) GB9508884D0 (no)
HK (1) HK1009230A1 (no)
NO (1) NO326039B1 (no)
NZ (1) NZ306501A (no)
PT (1) PT824840E (no)
WO (1) WO1996035306A1 (no)

Families Citing this family (145)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN1100467C (zh) * 1997-05-09 2003-01-29 诺基亚网络有限公司 确定无线发送器之间的定时差的方法和引入该方法的无线网络
WO1998052376A1 (en) * 1997-05-09 1998-11-19 Nokia Telecommunications Oy A method for determining timing differences between radio transmitters and a radio network incorporating the same
FI105251B (fi) * 1997-06-18 2000-06-30 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä aikajakoisen solukkoverkon tukiasemien tunnistamiseksi matkaviestimessä ja matkaviestin
US5987329A (en) * 1997-07-30 1999-11-16 Ericsson Inc System and method for mobile telephone location measurement using a hybrid technique
DE19747367C2 (de) * 1997-10-27 2003-06-26 Siemens Ag Verfahren und Anordnung zur Übertragung von Daten über eine Funkschnittstelle in einem Funk-Kommunikationssystem
FI113896B (fi) 1997-11-11 2004-06-30 Nokia Corp Menetelmä matkaviestimen sijainnin hajautetuksi määrittelemiseksi
WO1999029130A1 (en) * 1997-12-01 1999-06-10 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Positioning system and method for cellular mobile radio
FI110658B (fi) 1998-01-15 2003-02-28 Nokia Corp Parannettu paikannusgeometria ja solupohjainen paikannusjärjestelmä
SE9800988L (sv) * 1998-03-24 1999-09-25 Ericsson Telefon Ab L M Sätt och anordning vid cellbaserat kommunikationssystem
FI106602B (fi) * 1998-03-31 2001-02-28 Nokia Networks Oy Aikaeron mittausmenetelmä ja radiojärjestelmä
FI105725B (fi) 1998-04-08 2000-09-29 Nokia Networks Oy Laskentamenetelmä ja radiojärjestelmä
US6522644B2 (en) * 1998-06-25 2003-02-18 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Method for decorrelating background interference in a time-synchronized mobile communications system
FI981638A (fi) 1998-07-17 2000-01-18 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä ja järjestely palvelun hallitsemiseksi matkaviestinjärjestelmässä
US7876729B1 (en) * 1998-07-20 2011-01-25 Qualcomm Incorporated Intersystem base station handover
US6490454B1 (en) 1998-08-07 2002-12-03 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Downlink observed time difference measurements
JP4309587B2 (ja) * 1998-08-07 2009-08-05 テレフオンアクチーボラゲット エル エム エリクソン(パブル) 下り線で観測する時間差測定の改良
GB2349532A (en) * 1999-04-28 2000-11-01 Nigel Horspool Mobile unit location method
US20050026589A1 (en) * 1999-07-29 2005-02-03 Bryan Holland Remote locator system using A E911-enabled wireless system
DE69936990T2 (de) * 1999-10-06 2008-01-10 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd., Kadoma Ortungssystem für ein Mobiltelefonnetz
KR20010075857A (ko) * 2000-01-20 2001-08-11 박병기 부호 분할 다중 접속 방식을 사용한 이동 통신에서 부가액세스 채널을 사용한 위치 측정 방법
JP3656526B2 (ja) 2000-07-17 2005-06-08 株式会社日立製作所 無線通信基地局、無線位置測定システム、送信タイミング測定装置ならびに位置測定センタ装置
FI109839B (fi) * 2000-08-22 2002-10-15 Nokia Corp Menetelmä matkaviestimen paikantamiseksi
GB0023366D0 (en) * 2000-09-23 2000-11-08 Koninkl Philips Electronics Nv Mobile radio terminal and related method and system
US6768747B1 (en) * 2000-11-30 2004-07-27 Arraycomm, Inc. Relative and absolute timing acquisition for a radio communications system
US7133909B2 (en) * 2001-01-12 2006-11-07 Microsoft Corporation Systems and methods for locating mobile computer users in a wireless network
EP1235448A1 (de) * 2001-02-14 2002-08-28 Siemens Aktiengesellschaft Standortbestimmung eines mobilen Kommunikationsendgeräts in einem nichtzeitsynchronen Mobilfunksystem
WO2002065801A1 (de) * 2001-02-14 2002-08-22 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren zur standortbestimmung eines mobilen kommunikationsendgeräts in einem nichtzeitsynchronen mobilfunksystem
SE0100846D0 (sv) * 2001-03-09 2001-03-09 Ericsson Telefon Ab L M Identification of individual tranceivers
US7095983B1 (en) * 2001-03-30 2006-08-22 Bellsouth Intellectual Property Corporation System and method for determining mobile communication system carrier frequency propagation characteristics
US7363043B2 (en) * 2001-05-18 2008-04-22 Southwest Research Institute Passive GSM-based self-locating device
EP1267541A1 (en) * 2001-06-11 2002-12-18 Hewlett-Packard Company Location determination method and system using location data items received by short-range communication
JP3547412B2 (ja) 2001-07-24 2004-07-28 株式会社日立製作所 無線端末装置及び測位システム
US6941144B2 (en) 2001-09-14 2005-09-06 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for detecting excess delay in a communication signal
KR100414930B1 (ko) * 2001-11-08 2004-01-13 삼성전자주식회사 이동통신단말기가 통화 중에 인접 셀과의 동기를 맞추는방법
US6728545B1 (en) * 2001-11-16 2004-04-27 Meshnetworks, Inc. System and method for computing the location of a mobile terminal in a wireless communications network
US7689225B2 (en) * 2002-01-28 2010-03-30 Ntt Docomo, Inc. Method and apparatus for dormant mode support with paging
EP1333247A1 (en) * 2002-01-30 2003-08-06 Sony International (Europe) GmbH Mobile terminal pedometer using time advance values
US9635540B2 (en) 2002-03-25 2017-04-25 Jeffrey D. Mullen Systems and methods for locating cellular phones and security measures for the same
EP1365613B1 (en) * 2002-05-22 2006-06-21 Cambridge Positioning Systems Limited Location system and method
US7417971B2 (en) * 2002-10-04 2008-08-26 Ntt Docomo, Inc. Method and apparatus for dormant mode support with paging
JP2004221991A (ja) * 2003-01-15 2004-08-05 Mitsubishi Electric Corp 位置検知装置及び位置検知システム及び位置検知方法及び位置検知プログラム
US7289786B2 (en) * 2003-01-16 2007-10-30 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for communicating emergency information using wireless devices
US7574195B2 (en) 2003-05-20 2009-08-11 Qualcomm, Incorporated Method and apparatus for communicating emergency information using wireless devices
DE60304673T2 (de) * 2003-02-11 2006-12-28 Siemens Ag Vorrichtung und Verfahren zur Herstellung einer Gruppe von Zellen, Messung der Zeitdifferenzen und Positionbestimmung einer Mobilendgerät
DE10331311B4 (de) * 2003-07-10 2008-02-07 Siemens Ag Verfahren zur Synchronisation eines in Funkzellen aufgeteilten Funkkommunikationssystems
US7203500B2 (en) * 2003-08-01 2007-04-10 Intel Corporation Apparatus and associated methods for precision ranging measurements in a wireless communication environment
US7283046B2 (en) * 2003-08-01 2007-10-16 Spectrum Tracking Systems, Inc. Method and system for providing tracking services to locate an asset
DE10350746A1 (de) * 2003-10-30 2005-06-16 Infineon Technologies Ag Verfahren und System zum Lokalisieren einer Position eines Objekts
US20050227703A1 (en) * 2004-03-30 2005-10-13 Cheng Steven D Method for using base station power measurements to detect position of mobile stations
US20060023655A1 (en) * 2004-05-17 2006-02-02 Engel Glenn R System and method for detection of signal tampering
CN100415039C (zh) * 2004-10-26 2008-08-27 华为技术有限公司 基于gsm系统的wcdma系统中移动台定位的实现方法
US7353034B2 (en) 2005-04-04 2008-04-01 X One, Inc. Location sharing and tracking using mobile phones or other wireless devices
US8532024B2 (en) 2005-05-17 2013-09-10 Andrew Llc Method and apparatus for determining coupled path loss
US20070032245A1 (en) * 2005-08-05 2007-02-08 Alapuranen Pertti O Intelligent transportation system and method
CN100342243C (zh) * 2005-10-21 2007-10-10 赫立讯科技(北京)有限公司 一种基于链路质量指示的短程无线网络相对测距和定位方法
US7933612B2 (en) * 2006-02-28 2011-04-26 Microsoft Corporation Determining physical location based upon received signals
US8000701B2 (en) * 2006-05-16 2011-08-16 Andrew, Llc Correlation mechanism to communicate in a dual-plane architecture
US8000702B2 (en) * 2006-05-16 2011-08-16 Andrew, Llc Optimizing location services performance by combining user plane and control plane architectures
US8019339B2 (en) 2006-05-16 2011-09-13 Andrew Llc Using serving area identification in a mixed access network environment
TWI320667B (en) * 2006-07-21 2010-02-11 Benq Corp Method for choosing a base station and communication system thereof
EP2118810B1 (en) * 2007-02-05 2012-08-15 Andrew Corporation System and method for optimizing location estimate of mobile unit
US8005050B2 (en) 2007-03-23 2011-08-23 Lgc Wireless, Inc. Localization of a mobile device in distributed antenna communications system
CN101312584B (zh) * 2007-05-25 2011-10-19 展讯通信(上海)有限公司 一种基于基站信号/手机信号的无线定位方法和系统
US8160617B2 (en) 2007-06-22 2012-04-17 Nokia Corporation Apparatus and method for use in location determination
US8271188B2 (en) 2007-06-29 2012-09-18 Octaview Technologies B.V. Systems and methods for determining location using cellular transition patterns
US8103228B2 (en) * 2007-07-12 2012-01-24 Qualcomm Incorporated Method for determining line-of-sight (LOS) distance between remote communications devices
US8170585B2 (en) 2007-11-14 2012-05-01 Andrew, Llc Ranging in UMTS networks
US8447319B2 (en) * 2007-11-15 2013-05-21 Andrew Llc System and method for locating UMTS user equipment using measurement reports
US7800530B2 (en) * 2007-12-07 2010-09-21 Andrew, Llc Method and system for providing assistance data for A-GPS location of handsets in wireless networks
WO2009081429A1 (en) * 2007-12-21 2009-07-02 Neonseven Spa Method and device for the localization and mobility control of persons or things
CN101477193B (zh) * 2008-01-03 2011-06-01 敦南科技股份有限公司 三维空间位置侦测装置及其侦测方法
US8213955B2 (en) 2008-05-01 2012-07-03 Andrew, Llc Network measurement report caching for location of mobile devices
JP2010060400A (ja) * 2008-09-03 2010-03-18 Sony Corp ナビゲーション装置、ナビゲーション装置の表示方法、ナビゲーション装置の表示方法のプログラム及びナビゲーション装置の表示方法のプログラムを記録した記録媒体
CN102204396B (zh) 2008-09-10 2014-08-06 科姆拉布斯公司 广域定位系统
US9057606B2 (en) 2009-09-10 2015-06-16 Nextnav, Llc Wide area positioning system
US9035829B2 (en) 2008-09-10 2015-05-19 Nextnav, Llc Wide area positioning systems and methods
US8917209B2 (en) 2009-09-10 2014-12-23 Nextnav, Llc Coding in a wide area positioning system (WAPS)
CN101374155B (zh) * 2008-09-11 2011-10-05 广州杰赛科技股份有限公司 无线网状网中对客户节点定位的方法及一种无线网状网系统
US8073463B2 (en) 2008-10-06 2011-12-06 Andrew, Llc System and method of UMTS UE location using uplink dedicated physical control channel and downlink synchronization channel
US8762519B2 (en) * 2008-10-28 2014-06-24 Andrew Llc System and method for providing location services for multiple access networks from a single location server
US8035557B2 (en) * 2008-11-24 2011-10-11 Andrew, Llc System and method for server side detection of falsified satellite measurements
US8249622B2 (en) * 2008-11-26 2012-08-21 Andrew, Llc System and method for multiple range estimation location
US8160609B2 (en) * 2008-11-26 2012-04-17 Andrew Llc System and method for multiple range estimation location
US8380222B2 (en) 2008-11-26 2013-02-19 Andrew Llc System and method for multiple range estimation location
US7916071B2 (en) 2008-12-23 2011-03-29 Andrew, Llc System and method for determining a reference location of a mobile device
US8391884B2 (en) * 2009-03-26 2013-03-05 Andrew Llc System and method for managing created location contexts in a location server
US8290510B2 (en) 2009-06-11 2012-10-16 Andrew Llc System and method for SUPL held interworking
WO2011016804A1 (en) 2009-08-05 2011-02-10 Andrew Llc System and method for hybrid location in an lte network
US9291712B2 (en) 2009-09-10 2016-03-22 Nextnav, Llc Cell organization and transmission schemes in a wide area positioning system (WAPS)
US9372266B2 (en) 2009-09-10 2016-06-21 Nextnav, Llc Cell organization and transmission schemes in a wide area positioning system (WAPS)
US8217832B2 (en) * 2009-09-23 2012-07-10 Andrew, Llc Enhancing location accuracy using multiple satellite measurements based on environment
US8188920B2 (en) 2009-10-15 2012-05-29 Andrew, Llc Location measurement acquisition optimization with Monte Carlo simulation
US8289210B2 (en) 2009-10-15 2012-10-16 Andrew Llc Location measurement acquisition adaptive optimization
US20110171973A1 (en) * 2010-01-08 2011-07-14 Andrew, Llc System and Method for Mobile Location By Proximity Detection
US8718673B2 (en) 2010-05-21 2014-05-06 Maple Acquisition Llc System and method for location assurance of a mobile device
CN101917667A (zh) * 2010-08-06 2010-12-15 北京水清木华中电科技发展有限公司 测定隧道内人员位置的定位方法及其定位系统
KR101060920B1 (ko) 2010-08-06 2011-08-30 삼성전기주식회사 이동통신 단말기의 위치 정보 제공 시스템
US8958754B2 (en) 2010-09-29 2015-02-17 Andrew, Llc System and method for sub-coherent integration for geo-location using weak or intermittent signals
US8489122B2 (en) 2010-12-09 2013-07-16 Andrew Llc System and method for total flight time ratio pattern matching
EP2676500A1 (en) 2011-02-14 2013-12-25 Andrew LLC Method for mobile location by dynamic clustering
US9715001B2 (en) 2011-06-13 2017-07-25 Commscope Technologies Llc Mobile location in a remote radio head environment
US9307465B2 (en) * 2011-06-30 2016-04-05 Viavi Solutions Uk Limited Method and apparatus for determining the identity of a femto cell
US8395985B2 (en) 2011-07-25 2013-03-12 Ofinno Technologies, Llc Time alignment in multicarrier OFDM network
US9176217B2 (en) 2011-08-02 2015-11-03 Nextnav, Llc Cell organization and transmission schemes in a wide area positioning system (WAPS)
US9423508B2 (en) 2012-01-12 2016-08-23 Commscope Technologies Llc Autonomous Transmit Chain Delay Measurements
US9237537B2 (en) 2012-01-25 2016-01-12 Ofinno Technologies, Llc Random access process in a multicarrier base station and wireless device
US8995405B2 (en) 2012-01-25 2015-03-31 Ofinno Technologies, Llc Pathloss reference configuration in a wireless device and base station
US8526389B2 (en) 2012-01-25 2013-09-03 Ofinno Technologies, Llc Power scaling in multicarrier wireless device
US8897813B2 (en) 2012-02-03 2014-11-25 Andrew Llc LTE user equipment positioning system and method
EP2835023B1 (en) 2012-04-01 2021-09-01 Comcast Cable Communications, LLC Cell group configuration in a wireless device and base station with timing advance groups
US20130259008A1 (en) 2012-04-01 2013-10-03 Esmael Hejazi Dinan Random Access Response Process in a Wireless Communications
US11943813B2 (en) 2012-04-01 2024-03-26 Comcast Cable Communications, Llc Cell grouping for wireless communications
US11825419B2 (en) 2012-04-16 2023-11-21 Comcast Cable Communications, Llc Cell timing in a wireless device and base station
WO2013158511A1 (en) 2012-04-16 2013-10-24 Dinan Esmael Hejazi Cell group configuration for uplink transmission in a multicarrier wireless device and base station with timing advance groups
US9210664B2 (en) 2012-04-17 2015-12-08 Ofinno Technologies. LLC Preamble transmission in a wireless device
US11582704B2 (en) 2012-04-16 2023-02-14 Comcast Cable Communications, Llc Signal transmission power adjustment in a wireless device
US8971280B2 (en) 2012-04-20 2015-03-03 Ofinno Technologies, Llc Uplink transmissions in a wireless device
US11252679B2 (en) 2012-04-16 2022-02-15 Comcast Cable Communications, Llc Signal transmission power adjustment in a wireless device
US8964593B2 (en) 2012-04-16 2015-02-24 Ofinno Technologies, Llc Wireless device transmission power
US9179425B2 (en) 2012-04-17 2015-11-03 Ofinno Technologies, Llc Transmit power control in multicarrier communications
US9247392B2 (en) 2012-06-05 2016-01-26 Nextnav, Llc Systems and methods for location positioning of user device
US9107206B2 (en) 2012-06-18 2015-08-11 Ofinne Technologies, LLC Carrier grouping in multicarrier wireless networks
US9084228B2 (en) 2012-06-20 2015-07-14 Ofinno Technologies, Llc Automobile communication device
US11622372B2 (en) 2012-06-18 2023-04-04 Comcast Cable Communications, Llc Communication device
US9113387B2 (en) * 2012-06-20 2015-08-18 Ofinno Technologies, Llc Handover signalling in wireless networks
US8971298B2 (en) 2012-06-18 2015-03-03 Ofinno Technologies, Llc Wireless device connection to an application server
US9210619B2 (en) 2012-06-20 2015-12-08 Ofinno Technologies, Llc Signalling mechanisms for wireless device handover
US11882560B2 (en) 2012-06-18 2024-01-23 Comcast Cable Communications, Llc Carrier grouping in multicarrier wireless networks
US9179457B2 (en) 2012-06-20 2015-11-03 Ofinno Technologies, Llc Carrier configuration in wireless networks
CN102778684B (zh) * 2012-07-16 2014-02-12 西安电子科技大学 基于fpga的嵌入式单目被动目标跟踪定位系统及方法
US9678194B2 (en) 2012-08-14 2017-06-13 Qualcomm Incorporated Positioning using observer-based time-of-arrival measurements
US9066202B2 (en) 2012-08-14 2015-06-23 Qualcomm Incorporated Positioning using observer-based time-of-arrival measurements
US9390279B2 (en) 2012-09-11 2016-07-12 Nextnav, Llc Systems and methods for providing conditional access to transmitted information
US9286490B2 (en) 2013-09-10 2016-03-15 Nextnav, Llc Systems and methods for providing conditional access to transmitted information
US9521526B2 (en) 2012-09-28 2016-12-13 Qualcomm Incorporated Controlling the transfer of telematics data using session related signaling
US9191912B2 (en) 2013-09-26 2015-11-17 Adc Telecommunications, Inc. Systems and methods for location determination
CN105993187A (zh) * 2013-12-03 2016-10-05 红点定位公司 估计接收装置的位置的方法和系统
CN104918317B (zh) * 2014-03-11 2019-05-14 中国移动通信集团广东有限公司 一种基站间空口延迟的补偿方法、装置以及系统
CN104125639A (zh) * 2014-07-21 2014-10-29 醴陵恒茂电子科技有限公司 无线定位方法及装置
EP3079380A1 (en) * 2015-04-08 2016-10-12 Gemalto M2M GmbH Method for transfer of information in a wireless cellular network employing lc-mtc devices
EP3391073A4 (en) * 2015-12-15 2019-11-27 Nokia Solutions and Networks Oy LOCATION OF MOBILE DEVICE
US10194395B2 (en) * 2016-04-25 2019-01-29 Nextnav, Llc Systems and methods for low-power location determination using terrestrial signals
US10051422B1 (en) * 2017-05-17 2018-08-14 Qualcomm Incorporated Method and/or system for positioning of a mobile device
CN109089214B (zh) * 2018-09-27 2020-08-04 广东创我科技发展有限公司 一种基于信号强度分析的移动端三角定位修正方法和装置
WO2020164124A1 (en) * 2019-02-15 2020-08-20 Nokia Shanghai Bell Co., Ltd. Multi-cell positioning

Family Cites Families (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0241565B1 (de) * 1986-04-11 1990-08-22 ANT Nachrichtentechnik GmbH Verfahren zum Ermitteln der Aufenthaltsfunkzelle einer Mobilstation innerhalb eines Mobilfunknetzes
US4975710A (en) 1989-08-01 1990-12-04 Baghdady Elie J Methods and apparatus for direction of arrival measurement and radio navigation aids
SE466376B (sv) 1990-09-13 1992-02-03 Televerket Foerfarande foer lokalisering i mobilradiosystem
US5365516A (en) 1991-08-16 1994-11-15 Pinpoint Communications, Inc. Communication system and method for determining the location of a transponder unit
US5293645A (en) 1991-10-04 1994-03-08 Sharp Microelectronics Technology, Inc. Apparatus and method for locating mobile and portable radio terminals in a radio network
US5390216A (en) * 1991-11-02 1995-02-14 Robert Bosch Gmbh Synchronization method for a mobile radiotelephone
EP1365374B1 (en) 1992-08-19 2005-06-08 Aisin Aw Co., Ltd. Voice route-guidance system
US5327144A (en) 1993-05-07 1994-07-05 Associated Rt, Inc. Cellular telephone location system
JP2556254B2 (ja) * 1993-05-12 1996-11-20 日本電気株式会社 バースト送出タイミング制御方式
AU7173694A (en) * 1993-06-25 1995-01-17 Omniplex, Inc. Determination of location using time-synchronized cell site transmissions
CN1082292C (zh) * 1994-02-16 2002-04-03 东芝株式会社 采样相位同步装置及所用的双向最大似然序列估计方式
JP3399623B2 (ja) * 1994-03-16 2003-04-21 富士通株式会社 移動局位置捕捉装置
FI96257C (fi) * 1994-04-13 1996-05-27 Nokia Telecommunications Oy Menetelmä radiotaajuisen signaalin vaihevirheen määrittämiseksi, sekä vastaanotin
FI96154C (fi) * 1994-05-30 1996-05-10 Nokia Telecommunications Oy Menetelmä tilaajapäätelaitteiden synkronisoimiseksi, tukiasema sekä tilaajapäätelaite
US5784368A (en) * 1994-09-23 1998-07-21 Motorola, Inc. Method and apparatus for providing a synchronous communication environment
US5613205A (en) * 1995-03-31 1997-03-18 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson System and method of locating a mobile terminal within the service area of a cellular telecommunication system
FI101256B1 (fi) * 1995-10-03 1998-05-15 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä vastaanotetun signaalin ajoituksen mittaamiseksi tiedonsiirtojärjestelmässä ja menetelmän toteuttava matkaviestin
US5844522A (en) * 1995-10-13 1998-12-01 Trackmobile, Inc. Mobile telephone location system and method
US5778075A (en) * 1996-08-30 1998-07-07 Telefonaktiebolaget, L.M. Ericsson Methods and systems for mobile terminal assisted handover in an private radio communications network
US5901358A (en) * 1997-07-15 1999-05-04 Omnipoint Corporation Mobile station locating system and method

Also Published As

Publication number Publication date
HK1009230A1 (en) 1999-05-28
NZ306501A (en) 1999-04-29
EP0824840A1 (en) 1998-02-25
JP4130960B2 (ja) 2008-08-13
DE69633666T2 (de) 2006-02-09
DK0824840T3 (da) 2005-03-14
DE69633666D1 (de) 2004-11-25
CN1629654A (zh) 2005-06-22
KR19990008327A (ko) 1999-01-25
EP0824840B1 (en) 2004-10-20
GB9508884D0 (en) 1995-06-21
AU701275B2 (en) 1999-01-21
CN1629654B (zh) 2010-05-26
US6201803B1 (en) 2001-03-13
WO1996035306A1 (en) 1996-11-07
CN1178543C (zh) 2004-12-01
CN1189960A (zh) 1998-08-05
NO975041L (no) 1997-12-30
MX9708410A (es) 1998-08-30
CA2219783A1 (en) 1996-11-07
NO975041D0 (no) 1997-10-31
CA2219783C (en) 2002-07-23
ES2231807T3 (es) 2005-05-16
JPH11505078A (ja) 1999-05-11
PT824840E (pt) 2005-03-31
AU5507296A (en) 1996-11-21
KR100453449B1 (ko) 2004-12-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO326039B1 (no) Celledelt radio-lokaliseringssystem
US6429815B1 (en) Method and apparatus for determining search center and size in searches for GPS transmissions
EP1163819B1 (en) Method and system for locating a mobile subscriber in a cdma communication system
CN103323864B (zh) 来自卫星系统的精确的绝对时间传递
US20050272439A1 (en) Mobile localization in gsm networks
EP4014607A1 (en) Non-line-of-sight path detection for user equipment positioning in wireless networks
KR20010041950A (ko) 무선 cdma 트랜시버의 위치를 결정하기 위한 시스템및 방법
CA2089123A1 (en) Position locating transceiver
Rasmussen et al. Secnav: secure broadcast localization and time synchronization in wireless networks
NO955264L (no) Fremgangsmåte for lokalisering av mobilstasjoner i et cellulært oppbygd mobilradionett samt, mobilradionett for utförelse av fremgangsmåten
EP1101385B1 (en) Method for measuring the time of arrival of a radio signal, and apparatus therefor.
US9110151B2 (en) Method and device for improving the localization and mobility control of persons or things
US9295017B2 (en) Methods and arrangement for supporting base station synchronization by use of long wave signaling
US7408916B2 (en) Synchronisation of frame transmissions in a telecommunications network
KR20200072744A (ko) 위성항법체계의 항법정보를 이용한 실내측위 시스템 및 그 방법
CA3145814A1 (en) A device, a system, a method and computer program product for identifying interfering devices in position measurements
JP3746210B2 (ja) 位置測定システムおよび位置測定方法
EP1329125B1 (en) Mobile station and method of locating the mobile station
NO311279B1 (no) Fremgangsmåte og anordning for å bestemme posisjonen for en mobilkommunikasjonsenhet, samt fremgangsmåte og system for åpåvirke pris og tilgjengelighet for mobile kommunikasjonstjenester
MXPA97008410A (en) Celu radio localization system

Legal Events

Date Code Title Description
MK1K Patent expired