NO323834B1 - Fremgangsmate for fremstilling av hoyrenset silisium og aluminium og silumin i samme elektrolyseovn - Google Patents

Fremgangsmate for fremstilling av hoyrenset silisium og aluminium og silumin i samme elektrolyseovn Download PDF

Info

Publication number
NO323834B1
NO323834B1 NO20033761A NO20033761A NO323834B1 NO 323834 B1 NO323834 B1 NO 323834B1 NO 20033761 A NO20033761 A NO 20033761A NO 20033761 A NO20033761 A NO 20033761A NO 323834 B1 NO323834 B1 NO 323834B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
silicon
cathode
furnace
aluminum
slag
Prior art date
Application number
NO20033761A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20033761D0 (no
NO20033761L (no
Inventor
Jan Reidar Stubergh
Original Assignee
Norwegian Silicon Refinery As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from NO20010962A external-priority patent/NO20010962D0/no
Application filed by Norwegian Silicon Refinery As filed Critical Norwegian Silicon Refinery As
Priority to NO20033761A priority Critical patent/NO323834B1/no
Publication of NO20033761D0 publication Critical patent/NO20033761D0/no
Publication of NO20033761L publication Critical patent/NO20033761L/no
Publication of NO323834B1 publication Critical patent/NO323834B1/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25CPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25C3/00Electrolytic production, recovery or refining of metals by electrolysis of melts
    • C25C3/06Electrolytic production, recovery or refining of metals by electrolysis of melts of aluminium
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25BELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES FOR THE PRODUCTION OF COMPOUNDS OR NON-METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25B1/00Electrolytic production of inorganic compounds or non-metals
    • C25B1/01Products
    • C25B1/33Silicon

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Silicon Compounds (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)

Abstract

Det beskrives en fremgangsmåte for fremstilling av høyrenset silisium, og eventuelt aluminium og silumin (aluminium-silisium-legering) i den samme celle, hvor silikat- og/eller kvartsholdige bergarter underkastes elektrolyse i en saltsmelte inneholdende fluorid, hvorved silisium og aluminium dannes i det samme bad, og dannet aluminium som kan være lavlegert, renner til bunnen og eventuelt tappes av, katode med avsetning overføres til en Si-ovn, avsetningen med Si på katoden renner ned til bunnen av ovnen og katoden fjernes før smelting av Si i ovnen, eller avsetningen på katoden(e) dyttes ned i badet, smeltet bad eller størknet bad som inneholder Si fra katodeavsetningen, overføres til en Si-smelteovn etter at Al har rent ned til bunnen av elektrolyseovnen og blitt tappet av, silisiumet i katodeavsetningen og/eller fra smeltet eller størknet bad, smeltes og atskilles fra slagg ved å la smeltet silisium strømme til bunnen i Si-smelteovnen, slagg omrøres grundig i sihsiumsmelten, hvoretter slagg og Si-smelte direkte separares, slagget fjernes fra Si-smelten og silisiumet underkastes krystall-raffinering.

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte for fremstilling av silisium og aluminium og silumin (aluminium-silisium-legering) i samme elektrolyseovn ved elektrolyse og påfølgende raffinering av silisiumet. Silika og silikatbergarter og/eller aluminiumholdige silikatbergarter benyttes som råmateriale, med/uten soda (Na2C03) og/eller kalksten (CaC03) løst i fluorider, særlig kryolitt.
De fremstilte produktene er av høy renhet.
WO 97/27143, i det følgende betegnet "WO 97", angir en fremgangsmåte for fremstilling av metaller med høy renhet, deres legeringer og andre former fra feltspat og feItspathoIdige bergarter. Silisium "metall" (Si) og aluminiumoksid (AI2O3) blir produsert ved elektrolyse. Silumin i høy renhet (AlSi-legeringer) blir produsert. Silumin (AlSi-legeringer) med høy renhet blir produsert ved legering av Al med høy renhet og Si med høy renhet fra gjenværende Si og Si(IV) i kryolitt (Na3AIF6)/AI203 blandinger ved omtrent 970 °C.
WO 95/33870 (EP-patent 763151), i det følgende betegnet «WO 95», angir en fremgangsmåte for kontinuerlig fremstilling og satsvis fremstilling i ett eller flere trinn i én eller flere smelteovner, av silisium (Si), eventuelt silumin (AlSi-legeringer) og/eller aluminiummetall (Al) i et smeltebad, ved å benytte feltspat eller feltspatholdige bergarter løst i fluorid. I nevnte prosess fremstilles Si av høy renhet ved elektrolyse (trinn I) i en første smelteovn med en utskiftbar karbonanode anbragt under katoden, og en karbonkatode anbragt på toppen av ovnen. For fremstillingen av silumin overføres den silisium-reduserte gjenværende elektrolytt fra trinn I til en annen ovn, og Al tilsettes (trinn II). Deretter fremstilles Al i en tredje ovn (trinn III) ved elektrolyse etter at Si er blitt fjernet i trinn I og eventuelt i trinn II. Det beskrives også kombinasjoner av ovner med en delevegg ved fremstillingen av de samme substanser. Videre beskrives prosessutstyr for fremgangsmåten.
Foreliggende oppfinnelse representerer en ytterligere utvikling og forbedring av ovennevnte prosess. Den største forbedring er at det er mulig å fremstille rent Si, rene lav-jern, lavlegerte Al-legeringer (AlSi-legeringer) og rene lavfosfor høylegerte Al-legeringer (SiAI-legeringer) i en elektrolyseovn ved å variere slike parametere som valget av råmateriale, strømtetthet (spenning) og tid. Forholdene mellom Si- og Al-produkter justeres gjennom valget av råmateriale og katodestrømtetthet (spenning) i elektrolysebadet og mekanisk manipulering av katodene. Videre varierer sammen-setningen av Al-produktene med elektrolysetiden (Eksempel 1 og 2).
En lavlegert Al-legering (AlSi-legering) som her referert til, er en Al-legering med en Si-mengde som er lavere enn den av en eutektisk blanding (12% Si,
88% Al). Tilsvarende er en høylegert legering (SiAI-legering) som det her refereres til, en legering som har et Si-innhold over det for en eutektisk blanding.
I henhold til foreliggende oppfinnelse tilveiebringes en fremgangsmåte for fremstilling av høyrenset silisium og aluminium og silumin (aluminium-silisium-legering) i samme elektrolyseovn. Fremgangsmåten skjer ved
I silikat- og/eller kvarts-holdige bergarter underkastes elektrolyse i en saltsmelte inneholdende et fluorid, hvorved silisium og aluminium dannes i et elektrolysebad, og hvor dannet aluminium, som kan være lavlegert, strømmer nedover
mot bunnen og tappes av,
Ila katode med avsetning overføres til en Si-smelteovn, hvor avsetningen med Si på katoden smelter og renner ned til bunnen av smelteovnen og katoden tas
ut før smelting av Si i nevnte ovn, eller
llb avsetningen dannet på katoden(e), under elektrolysen, dyttes ned i det smeltede elektrolysebad, det smeltede eller størknede bad som inneholder Si fra katodeavsetningen overføres til en Si-smelteovn etter at Al har rent ned til
bunnen av elektolyseovnen og blitt tappet av,
III katodeavsetningen og/eller smeltet eller størknet bad, som inneholder silisium
og slagg, smeltes i Si-smelteovnen,
IV blandingen av silisium og slagg omrøres grundig, hvoretter slagg og Si-smelte
direkte separeres,
V slagget fjernes fra Si-smelten, og
VI silisiumet underkastes krystall-raffinering.
Elektrolysebadet tilsettes soda, slik at badet vil være basisk dersom det benyttes kvarts, for å unngå tap av Si i form av flyktig SiF4. Med høye soda-konsentrasjoner reduseres smeltepunktet av blandingen, og forbruket av tilsatte fluorider går ned. Om nødvendig tilsettes kalksten for å redusere absorpsjonen av fosfor i det Si som er avsatt på katoden.
Fluoridene kan være basiske eller nøytrale, men er fortrinnsvis sure. Dersom det er ønskelig at fluoridene er nøytrale eller sure, tilsettes en ønsket støkiometrisk mengde av AIF3. De basiske fluoridene som dannes ved tilsetningen av Na2C03 til kryolitt (trinn I), er ved analyse fastslått å inneholde en blanding av kryolitt (Na3AIF6) og en ikke støkiometrisk blanding av NaxAI,Si(0,F)y. Fluoridblandingen kan eventuelt tilsettes eksternt og røres inn i smeltet silisium.
Eksempel 1 (fraW0 95)
En feltspat av typen CaAI2Si2Oe inneholdende 50% Si02,31% Al203 og 0,8% Fe203l ble løst i kryolitt og elektrolysert med en katodestrømtetthet på 0,05A/cm<2 >(U=2,5-3,0V) i 18,5 timer. I avsetningen rundt katoden ble det dannet høyrenset Si adskilt fra små FeSi-korn. I elektrolytten ble det dannet oppløst Al203. Al dannes ikke.
Siden Al ikke ble dannet i badet (Al^-holdig elektrolytt) var dette grunnen til at badet ble tappet fra denne ovn (trinn I) og til en annen ovn (trinn II) hvor rester av Si og Si(IV) ble fjernet ved tilsetning av Al før elektrolysen og fremstillingen av Al i en tredje ovn (trinn III). (Se WO 95).
Konklusjon: Grunnen til at bare Si og ikke Al ble dannet i trinn I i foreliggende tilfelle, var den lave strømtetthet (spenning).
Eksempel 2
Kvarts inneholdende nærmere 99,9% Si02 ble løst i kryolitt (Na3AIF6), blandet med 5% soda (Na2C03) og elektrolysert med en katodestrømtetthet på 0,5A/cm<2 >(U=6-7V) i 44 timer. I avsetningen rundt katoden dannet det seg høyrenset Si. Det meste (12 kg) av katodeavsetningen ble skjøvet inn i badet (elektrolytten). Resten av katodeavsetningen (8 kg) ble løftet ut med katodene sammen med anoderestene. Katodeavsetningen ble lett banket av katodene. Både katodeavsetningen og elektrolytten i badet inneholdt 20% Si. Mindre mengder Al (lavlegert AlSi-legering) som inneholdt lite jern og fosfor, ble dannet. Jern- og fosfor-fattige AlSi-legeringer defineres som <1300 ppm Fe og <8 ppm P. Analysen av Al viste 8% Si og 110 ppm Fe og 0,08 ppm P.
Konklusjon: Grunnen til at både Si og Al ble dannet i trinn I var den høye strømtetthet (spenning). Al skriver seg fra elektrolysert kryolitt. Grunnen til at Al (AlSi-legeringen) nå var legert med Si, var at Si fra katodeavsetningen var blitt oppløst i Al. Grunnen til at Al-legeringen er jern- og fosfor-fattig er at råmaterialene i utgangs-punktet har lite jern og fosfor.
Ved krystall-raffineringen av silisium forventes en fordelingskoeffisient (utskillingskoeffisient) på 0,35 for fosfor, siden fordelingskoeffisienten for elementene er velkjent. Dette betyr at når Si-pulveret i katodeavsetningen inneholdt 7,2 ppm, er det å forvente at Si ved perfekt krystall-raffinering, burde inneholde 2,5 ppm P. Ved å studere krystalliseringen i Si, ble det funnet den ikke var perfekt. Ut fra dette kan man trekke den konklusjon at P-innholdet burde være høyere enn 2,5. Analysen viste imidlertid at P-innholdet i Si var 1,0 ppm. Grunnen til at P-innholdet i Si var så lavt viser seg å være anvendelsen av slagg som inneholdt fluorider og god omrøring av Si-smelten med slagg.
Dersom det er ønskelig å fremstille Al sammen med Si, bør katodestrøm-tettheten være relativt høy, minst O.OSA/cm<2>, fortrinnsvis over 0,1, særlig over 0,2A/cm<2>. En øvre grense er ca. 2, fortrinnsvis ca. 1,6A/cm<2>.1 tillegg til dannelsen av aluminium ved en høy strømtetthet, øker også elektrolysehastigheten med økende katodestrømtetthet.
Ved elekrolyse viste det seg at renheten av Si var i området 99,92-99,99% i katodeavsetningen. Tidligere (WO 95) ble katodeavsetningen for å konsentrere Si videre over 20%, knust slik at flest mulig frie og tildels ikke frie Si-korn ville flyte opp og viile kunne tas opp på overflaten av en tung væske bestående av forskjellige C2H2Br4/acetonblandinger med en densitet opptil 2,96 g/cm<3>. Si i fast form har en densitet på 2,3 g/cm<3> og vil flyte opp, mens kryolitt-faststoffer har en densitet på 3 g/cm<3> og vil være igjen i bunnen. Etter filtrering og tørking av pulveret for å fjerne tung væske, ble de forskjellige konsentrasjonsfraksjoner blandet med vann/hfeSOVHCI for raffinering av Si.
I WO 97 ble vann, HCI og H2S04 i denne rekkefølge tilsatt til knust katodeavsetning inneholdende 20% Si, for å raffinere Si med en fortynnet NaOH, som ble dannet ved tilsetning av vann. Deretter ble det forsøkt å konsentrere pulveret som inneholdt Si raffinert med HCI, med konsentrert H2S04.
Verken i WO 95 eller WO 97 ble Si konsentrert mer enn til ca. 40%. Grunnen til dette er at fluoroksosiiikatkompleksene i katodeavsetningen ble hydrolysert i vann og NaOH under dannelse av en tungtløselig hydratisert silika. Som en følge av dette resulterte tilsetning av H2S04 etter behandling med vann, ikke i den ønskede konsentreringseffekt Konsentrert HCI har ikke noen vesentlig konsentrerende effekt, siden det inneholder mye vann. I WO 97 ble det benyttet en fellingstank for å konsentrere Si ytterligere. Dette resulterte kun i en ubetydelig konsentrering.
Når det primært ønskes å fremstille Si, er en kvartsholdig bergart hensiktsmessig som utgangsmateriale. Dersom også Al er av interesse, benyttes hensiktsmessig en bergart inneholdende en Al-rik feltspat, for eksempel anortitt (CaAI2Si208).
Etter katodeavsetning er smeltet og størknet bad fra elektrolysen (punkt I) blitt bragt over i Si-ovnen, nevnte ovn oppvarmet over smeltepunktet til Si (ca. 1420°C) og den basiske nøytrale eller sure (justert ved tilsetning av AIF3) blanding av elektrolytt (slagg) omrørt grundig i Si-smelten, slik at smeiten gradvis reagerer med forurensningene i Si-smelten og fjerner disse. Disse Si-kornene som delvis er innleiret i elektrolytt, har smeltet sammen til en homogen masse. Smeltet Si har en densitet (d-2,5 g/cm<3>) og synker til bunnen i ovnen. Raffineringen av Si-kornene skjer i dette nye smeltetrinn som følge av tilsetningen av elektrolytt til Si-smelten og som følge av en påfølgende krystall-raffinering. Størknet Si er i dette tilfelle renere enn dersom fluoridholdige slagg ikke hadde vært tilstede.
Størknet Si fra smeltetrinnet kan smeltes sammen med Al fremstillet ved elektrolysen, for å danne Fe-fattige, P-fattige, lavlegerte AlSi-legeringer og/eller høylegerte SiAI-legeringer som i mange sammenhenger er ønskelige legeringer.
Både de høylegerte SiAI-legeringene og de lavlegerte AlSi-legeringene kan løses i HCI eller H2S04. Al går i løsning og «rent»-Si-pulver (-100% og fritt for elektrolytt) dannes. Fra oppløst Al dannes rene produkter av AICI3 og AI2(S04)3.
Med hensyn til utstyr er det ønskelig at veggene som i elektrolyseovnen består av grafitt, hensiktsmessig kan erstattes med SiC eller silisiumnitrid-bundet SiC.
Veggene i elektrolyseovnen må ikke nødvendigvis bestå av Si (WO 95,
Figur 2 nummer 4). Dessuten behøver Si ikke å dekke anodestammen, siden det ikke skjer noe strømsprang mellom katoden og anoden, selv når de vokser sammen.

Claims (6)

1. Fremgangsmåte for fremstilling av høyrenset silisium og aluminium og silumin (aluminium-silisium-legering) i samme elektrolyseovn, karakterisert ved at I silikat- og/eller kvarts-holdige bergarter underkastes elektrolyse i en saltsmelte inneholdende et fluorid, hvorved silisium og aluminium dannes i et elektrolysebad, og hvor dannet aluminium, som kan være lavlegert, strømmer nedover mot bunnen og tappes av, Ila katode med avsetning overføres til en Si-smelteovn, hvor avsetningen med Si på katoden smelter og renner ned til bunnen av smelteovnen og katoden tas ut før smelting av Si i nevnte ovn, eller Ub avsetningen dannet på katoden(e), under elektrolysen, dyttes ned i det smeltede elektrolysebad, det smeltede eller størknede bad som inneholder Si fra katodeavsetningen overføres til en Si-smelteovn etter at Al har rent ned til bunnen av elektolyseovnen og blitt tappet av, III katodeavsetningen og/eller smeltet eller størknet bad, som inneholder silisium og slagg, smeltes i Si-smelteovnen, IV blandingen av silisium og slagg omrøres grundig, hvoretter slagg og Si-smelte direkte separeres, V slagget fjernes fra Si-smelten, og VI silisiumet underkastes krystall-rafftnering.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at det fluoridholdige elektrolysebad inneholder kryolitt.
3. Fremgangsmåte ifølge et hvilket som helst av kravene 1 og 2, karakterisert ved at soda (Na2C03) og kalksten (CaC03) benyttes i elektrolysebadet.
4. Fremgangsmåte ifølge et hvilket som helst av kravene 1-3, karakterisert ved at kvartsholdige bergarter benyttes som utgangsmateriale for fremstillingen av Si.
5. Fremgangsmåte ifølge et hvilket som helst av kravene 1-3, karakterisert ved at en bergart inneholdende aluminiumrik feltspat (CaAl2Si20s) benyttes for fremstillingen av både aluminium og silisium.
6. Fremgangsmåte ifølge et hvilket som helst av kravene 1-5, karakterisert ved at slagget er en basisk, nøytral eller fortrinnsvis sur fluoridholdig elektrolytt som blandes med det smeltede silisium; slagg og silisium separeres; og silisiumet krystalliseres.
NO20033761A 2001-02-26 2003-08-25 Fremgangsmate for fremstilling av hoyrenset silisium og aluminium og silumin i samme elektrolyseovn NO323834B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20033761A NO323834B1 (no) 2001-02-26 2003-08-25 Fremgangsmate for fremstilling av hoyrenset silisium og aluminium og silumin i samme elektrolyseovn

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20010962A NO20010962D0 (no) 2001-02-26 2001-02-26 FremgangsmÕte for fremstilling av silisium med høy renhet ved elektrolyse
PCT/NO2002/000073 WO2002068719A1 (en) 2001-02-26 2002-02-21 Process for preparing silicon by electrolysis and crystallization, and preparing low-alloyed and high-alloyed aluminum silicon alloys
NO20033761A NO323834B1 (no) 2001-02-26 2003-08-25 Fremgangsmate for fremstilling av hoyrenset silisium og aluminium og silumin i samme elektrolyseovn

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO20033761D0 NO20033761D0 (no) 2003-08-25
NO20033761L NO20033761L (no) 2003-09-29
NO323834B1 true NO323834B1 (no) 2007-07-09

Family

ID=28677701

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20033761A NO323834B1 (no) 2001-02-26 2003-08-25 Fremgangsmate for fremstilling av hoyrenset silisium og aluminium og silumin i samme elektrolyseovn

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO323834B1 (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO20033761D0 (no) 2003-08-25
NO20033761L (no) 2003-09-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7901561B2 (en) Method for electrolytic production and refining of metals
AU2002236370B2 (en) Process for preparing silicon and optionally aluminum and silumin(aluminum-silicon alloy)
JP5183498B2 (ja) ケイ素の電解製造及び精練方法
NO333916B1 (no) Fremgangsmåte for å fjerne et stoff(X)fra en fast forbindelse (M1X) mellom stoffet og et metall eller halvmetall(M1)og fremgangsmåte for å fjerne et stoff (X) fra en fast forbindelse(M1X)mellom stoffet og et første metall eller halvmetall(M1)for å forme en legering av to eller flere metalliske elementer(M1,MN)
AU2002236370A1 (en) Process for preparing silicon and optionally aluminum and silumin(aluminum-silicon alloy)
US4568430A (en) Process for refining scrap aluminum
CA2192362C (en) Method for the production of silicium metal, silumin and aluminium metal
RU97100194A (ru) Способ производства металлического кремния, силумина и алюминия
US5118396A (en) Electrolytic process for producing neodymium metal or neodymium metal alloys
CA2439385C (en) Process for preparing silicon by electrolysis and crystallization, and preparing low-alloyed and high-alloyed aluminum silicon alloys
NO323834B1 (no) Fremgangsmate for fremstilling av hoyrenset silisium og aluminium og silumin i samme elektrolyseovn
AU2002236369B2 (en) Process for preparing silicon carbide and optionally aluminum and silumin (aluminum-silicon alloy)
NO141095B (no) Fremgangsmaate til fremstilling av aluminium ved smelteelektrolyse av aluminiumklorid
WO1997027143A1 (en) Production of high purity silicon metal, aluminium, their alloys, silicon carbide and aluminium oxide from alkali alkaline earth alumino silicates
NO323964B1 (no) Fremgangsmate for femstilling av hoyrenset silisium og eventuelt aluminium og silumin i den samme celle
AU2002236369A1 (en) Process for preparing silicon carbide and optionally aluminum and silumin (aluminum-silicon alloy)
NO323833B1 (no) Fremgangsmate for fremstilling av silisiumkarbid
NO156172B (no) Fremgangsmaate ved fremstilling av renset silicium ved elektrolytisk raffinering.
NO313750B1 (no) Fremgangsmåte for fremstilling av höyrent silisiummetall og Al2O3, og andre verdifulle substanser fra et katodesjikt dannet iet elektrolysebad
RU2024637C1 (ru) Способ переработки отходов алюминиевых сплавов
CN115717199A (zh) 一种金属锂的精炼方法
RU2164258C1 (ru) Способ подготовки карналлита к электролизу
NO310981B1 (no) Fremgangsmate for fremstilling av silisium-metall, silumin og aluminium-metall, samt prosessutstyr for gjennomforing avfremgangsmaten

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees