NO316679B1 - Fortoyningsenhet samt fortoyningssystem - Google Patents

Fortoyningsenhet samt fortoyningssystem Download PDF

Info

Publication number
NO316679B1
NO316679B1 NO20010304A NO20010304A NO316679B1 NO 316679 B1 NO316679 B1 NO 316679B1 NO 20010304 A NO20010304 A NO 20010304A NO 20010304 A NO20010304 A NO 20010304A NO 316679 B1 NO316679 B1 NO 316679B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
mooring
run
line
unit
deck
Prior art date
Application number
NO20010304A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20010304D0 (no
NO20010304L (no
Inventor
Willy Henry Enger
Original Assignee
Engbo As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Engbo As filed Critical Engbo As
Priority to NO20010304A priority Critical patent/NO316679B1/no
Publication of NO20010304D0 publication Critical patent/NO20010304D0/no
Priority to PCT/NO2001/000399 priority patent/WO2002057128A1/en
Priority to EP01975053A priority patent/EP1360106A1/en
Publication of NO20010304L publication Critical patent/NO20010304L/no
Publication of NO316679B1 publication Critical patent/NO316679B1/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B21/00Tying-up; Shifting, towing, or pushing equipment; Anchoring
    • B63B21/04Fastening or guiding equipment for chains, ropes, hawsers, or the like
    • B63B21/045T-shaped cleats
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B21/00Tying-up; Shifting, towing, or pushing equipment; Anchoring
    • B63B21/16Tying-up; Shifting, towing, or pushing equipment; Anchoring using winches
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B21/00Tying-up; Shifting, towing, or pushing equipment; Anchoring
    • B63B21/04Fastening or guiding equipment for chains, ropes, hawsers, or the like
    • B63B21/08Clamping devices

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Conveying And Assembling Of Building Elements In Situ (AREA)
  • Telephone Function (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en fortøyningsenhet til anvendelse ombord på båt, lekter, eller annen flytende konstruksjon som skal fortøyes på et eller flere punkter til en kai, brygge, lekter e.l. Foreliggende oppfinnelse vedrører videre et fortøyningssystem hvor en eller flere av de nevnte fortøyningsenheter inngår.
I forbindelse med fortøyning av båter er det vanlig kjent teknikk å benytte en line som strekkes fra et fast fortøyningspunkt på båten til et fortøyningspunkt enten på land eller i vannet. Når linen ikke er i bruk blir den ofte liggende sammenkveilet på dekket eller den løsgjøres fra fortøyningspunktet og stues vekk under dekk. Begge disse løsningene innebærer imidlertid klare ulemper. Liner som blir liggende på dekket når de ikke er i bruk kan komme til å falle på sjøen og vil også være til hinder for fri passasje på dekket. Behovet for å stue vekk liner som ikke er i bruk innebærer således unødvendig mye ekstraarbeid.
Videre er det kjent å benytte vinsjer i forbindelse med oppankring og fortøyning av båter. I eksisterende løsninger er vinsjene ofte plassert på dekk og de kan være elektrisk eller hydraulisk drevet og manuelt betjent ved vinsjen eller via kontrollpanel ved båtens styreposisjon(er). Når vinsjene er plassert på dekk vil de oppta plass som kunne vært benyttet til andre formål og de vil også være til hinder for fri passasje.
Fra US 1811400 er det kjent en fortøyningsenhet omfattende en vinsjeenhet som er plassert under dekk, samt en fortøyningsstruktur hvor det er dannet et vertikalt orientert løp for gjennomføring av en line.
Fortøyningsenheten som vises i US 18111400 har et vertikalt løp som åpner mot omgivelsene. Fortøyningsenhetens indre samt vinsjetrommelen og det øvrige utstyret under dekk vil være svært utsatt for vær og vind, da både regnvann og snø lett vil kunne føres inn gjennom det vertikale løps åpning.
Løpssystemets i følge oppfinnelsen slik den angis i kravsettet omfatter et horisontalt løp som er anordnet ved enden til det vertikale løpet. Løpets åpning munner ut mot omgivelsene ved kryssholtets ender og ikke på kryssholtets toppoverflate. Åpningenes plassering vil således skjerme det gjennomgående løpssystemet i fortøyningsenheten ifølge oppfinnelsen, mot påkjenninger fra vær og vind, på en mer effektiv måte enn ved anordningen som vises i US 18111400. Videre kommer linene(dvs linen som løper ut av kryssholtet og linen som festes til kryssholtets ytterside) i mindre grad komme i konflikt med hverandre enn om linen ble ført ut ved fortøyningsstrukturens toppflate, slik som tilfelle er i ved anordningen i US 1,811,400. Det er også en fordel med anordningen at utformingen av et horisontalt løp i tillegg til det vertikale løpet gjør at linen dras inn i fortøyningshøyde.
Det skal her videre kort nevnes at ulike fortøyningsanordninger er kjent fra US 38511613, US 5002003, US 6095075. Disse anordningene er mindre relevant for oppfinnelsen slik den er angitt i kravsettet.
Videre skal det vises til en publikasjon US 5746149.1 publikasjonen vises et system for fortøyning av båter der det benyttes flere fortøyningsenheter som er plassert på båtens dekk og som kan kontrolleres fra en sentralt plassert enhet. Fortøyningsenheten som inngår i dette kjente systemet fra US 5746149 har imidlertid en konstruktiv utforming som er svært ulik oppfinnelsen slik den angis i kravsettet.
Det er en hensikt med fortøyningsenheten og systemet ifølge foreliggende oppfinnelse å eliminere eller i det minste i betydelig grad redusere de ulemper som vedhefter kjente tekniske løsninger slik disse er beskrevet ovenfor.
Oppfinnelsens hensikt oppnås ved at det er frembragt en fortøyningsenhet for båt fortrinnsvis fritidsbåt med et dekk i overensstemmelse med det selvstendige patentkravet 1. Fortøyningsenheten innbefatter en fortøyningsstruktur av typen kryssholt som er plassert på båtens dekk og en eller flere vinsjenheter for fortøyningsline, hvilke er anordnet under båtens dekk. Fortøyningsstrukturen er utformet med et gjennomgående løpssystem mellom undersiden av dekket ved fortøyningsstrukturen og utsiden av fortøyningsstrukturen. I fortøyningsstrukturen er det anordnet et første, hovedsakelig vertikalt løp. Fortøyningsstrukturen er kjennetegnet at det ved det vertikale løpets øvre ende er anordnet et påfølgende andre, hovedsakelig horisontalt orientert løp. I overgangen mellom det vertikale løpet og det horisontale løpet er det anordnet midler slik som en trinse som muliggjør en kontinuerlig overgang mellom det vertikale og horisontale løpet. Alternativt er overgangen avrundet slik at en linelengde kan føres fra vinsj enheten og gjennom løpssystemet i fortøyningsstrukturen videre er stoppere for fastlåsing av linen er anordnet nær utløpet av det horisontale løpet.
Videre utførelser av fortøyningsenheten er angitt i de uselvstendige patentkravene 2-9.
Med den foreliggende oppfinnelse er vinsjenheten plassert under dekk, og vil sånn sett ikke oppta plass på dekk. Det unngås således at fortøyningsliner blir liggende på dekk når de ikke er i bruk. I tillegg vil både linen og vinsjene være beskyttet mot vær og vind når disse lagres/oppbevares under dekk.
Fortøyningsstrukturen er av type kryssholt og har foretrukket en T-form med avrundede kanter. Ved at fortøyningsstrukturen er utformet som et kryssholt kan også dets ytterside benyttes til fortøyning. Fortøyningsstrukturens funksjon kan da således kombineres med et alminnelig fortøyningspunkt på båten. Denne dobbeltfunksjonen medfører en reduksjon i det totale antall fortøyningsstrukturer som er nødvendig å ha på båtens dekk.
Når fortøyningsenheten i overensstemmelse med oppfinnelsen i overgangen mellom det vertikale løpet og horisontale løpet, er forsynt med en trinse e.l. hvor linen føres over trinsen, unngås unødig friksjonsslitasje på linen og det bevirkes en kontinuerlig overføring av linen fra vinsjsystemet til fortøyningspunktet. I den alternative utførelsen av oppfinnelsen, er overgangen mellom det horisontale løpet og det vertikale løpet avrundet slik at linen lett kan føres gjennom fortøyningsstrukturen.
Fortøyningsstrukturen kan dessuten bestå av sammenhengende rør som kan være utformet som en svanehals, slik at den delen av røret som løper gjennom dekket hovedsakelig er vertikal, mens det rørstykket som er over dekk er utformet slik at røret peker ned mot vannoverflaten mot det aktuelle fortøyningspunktet.
Videre kan fortøyningsstrukturen nær utløpet av det horisontale løpet være anordnet med stoppere fortrinnsvis på to sider av linen for fastlåsing av linen. Stopperne fungerer som en ekstrasikring. Stopperene kan ved innspenning av en fjær låses slik at linen kiles fast mellom de to stopperene for å unngå ukontrollert uttrekking av linen.
I en ytterligere utførelsesform kan det horisontale løpets munning være utformet med avrundede kanter for å skåne linens overflate, spesielt dersom linen tvinges til å løpe ut fra munningen i en vinkel sett i forhold til det horisontale løpets sentralakse. Det horisontale løpet kan videre være gjennomgående slik at linen kan føres ut av fortøyningsstrukturen i begge ender av det horisontale løpet. Fortøyningsstrukturen kan dessuten ha flere gjennomgående løpssystem slik at flere liner kan håndteres samtidig i fortøyningsstrukturen.
Drivanordningen for føring av en linelengde gjennom fortøyningsstrukturen er fortrinnsvis av kjent type som består av en vinsjenhet omfattende vinsjtrommel eller trekkskive, elektrisk eller hydraulisk vinsjmotor f.eks. med belastningsalarm, brems og midler for frikopling av vinsjtrommelen eller trekkskiven. Vinsjtrommelen eller trekkskiven og vinsjens motor er dessuten i en utførelsesform festet til en plate som er forbundet med en festebrakett anordnet hovedsakelig normalt på endekanten av platen, der festebraketten er festet til undersiden av dekksgulvet ved gjennomgående bolter og er utformet med et hull for gjennomføring av linen på undersiden av fortøyningsenheten. Videre kan det vertikale løpet strekke seg ut fra fortøyningsstrukturen og videre ned gjennom dekksgulvet og gjennom hullet i festebraketten, slik at linen kan føres direkte av vinsjtrommelen og inn i det vertikale løpet.
Når en eller flere fortøyningsenheter som ovenfor nevnt inngår i et fortøyningssystem i overensstemmelse med foreliggende oppfinnelse slik den angis i det selvstendige patentkravet 10 vil vinsjenheten i forbindelse med hver fortøyningsenhet kunne styres fra en sentralt plassert enhet og fysisk tilstedeværelse ved vinsjenheten er ikke lenger påkrevd. En båt som er utstyrt med et fortøyningssystem der en eller flere fortøyningsenheter inngår, hvilke fortøyningsenheter fjernstyres fra den sentrale enhet ifølge foreliggende oppfinnelse, vil kunne oppnå optimal fortøyningsposisjon i forhold til vær og vind på en enkel og nøyaktig måte. En slik fjernstyring av fortøyningsenhetene utelukker ikke at den enkelte fortøyningsenhet kan betjenes lokalt ved nærstyring av fortøyningsenheten. Med et fortøyningssystem ifølge foreliggende oppfinnelse forenkles betjeningen av de ulike vinsjene ved fortøyning av en båt og ved større båter økes sikkerhetsmarginen i forhold til fare for at båten uønsket støter borti kai e.l.
Fortøyningssystemet ifølge foreliggende oppfinnelse for fortøyning av båt innbefatter en styringsenhet for betjening av to eller flere fortøyningsenheter for båt fortrinnsvis fritidsbåt med et dekk, hver innbefattende en fortøyningsstruktur, av typen kryssholt som er plassert på båtens dekk og en eller flere vinsjenheter for fortøyningsline, hvilke er anordnet under båtens dekk. Hver fortøyningsstruktur er utformet med et gjennomgående løpssystem mellom undersiden av dekket ved fortøyningsstrukturen og utsiden av fortøyningsstrukturen, hvor det i fortøyningsstrukturen er anordnet et første hovedsakelig vertikalt løp. Fortøyningsstrukturen er kjennetegnet at det ved det vertikale løpets øvre ende er anordnet et påfølgende andre, hovedsakelig horisontalt orientert løp. I overgangen mellom det vertikale løpet og det horisontale løpet er det anordnet midler slik som en trinse som muliggjør en kontinuerlig overgang mellom det vertikale og horisontale løpet. Alternativt er overgangen avrundet slik at en linelengde kan føres fra vinsjenheten og gjennom løpssystemet i fortøyningsstrukturen videre er stoppere for fastlåsing av linen er anordnet nær utløpet av det horisontale løpet.
Oppfinnelsens forskjellige utførelsesformer er angitt i forbindelse med den ovenstående beskrivelse av fortøyningsenheten.
En utførelsesform av fortøyningesenheten ifølge foreliggende oppfinnelse vil videre bli nærmere beskrevet i forbindelse med figurene hvor : Figur 1 viser en perspektivskisse av fortøyningsenheten der man ser hvordan fortøyningsstrukturen og vinsjenheten er forbundet. Figur 2 viser et vertikalt snitt av fortøyningsstrukturen og viser fortøynings-strukturens løpssystem og trinser.
Figur 3 viser i perspektiv den ytre utformingen av fortøyningsstrukturen.
Figur 4 viser et horisontalt snitt av fortøyningsstrukturen.
Figur 5 viser i perspektiv i detalj en utførelsesform av stopperene for fastlåsing av linen.
På figur 1 vises en fortøyningsenhet ifølge foreliggende oppfinnelse og dens hovedbestanddeler som i hovedsak er fortøyningsstruktur 1 og vinsjenhet 8. Fortøyningsstrukturen er plassert på båtens dekk (ikke vist), mens vinsjenheten er plassert under båtens dekk (ikke vist). Vinsjenheten 8 er av vanlig kjent type og består hovedsakelig av en trekkskive 9 og en vinsjmaskin 10 som fortrinnsvis vil være en elektromotor. Vinsjenheten 8 er videre fortrinnsvis utstyrt med belastningsalarm, brems og midler for frikopling av trekkskiven 9. Trekkskiven 9 er videre slik utformet at den bringer med seg linen over deler av en rotasjons omdreining ved sin periferi for å trekke linen inn i båten. I ulike utførelsesformer er imidlertid vinsjen av såkalt "frifalls-type" hvilket betyr at trekkskiven eller vinsjtrommelen frikoples ved utløp av linen slik at linen trekkes ut av sin egen tyngde eller av ytre krefter, mens vinsjen kun trekker linen inn. Trekkskiven 9 og vinsjmotoren 10 kan være anordnet på hver sin side av en plate 11. Ved platens 11 øvre endekant er det i figur 1 vist anordnet en festebrakett 12 normalt på platen 11. Festebraketten 12 er utformet med et hull 13 hvor en line vil føres gjennom fra trekkskiven 9 og opp gjennom fortøyningsstrukturen 1.
I fortøyningsstrukturen 1 er det anordnet et løpssystem for gjennomføring av linen til fortøyningspunktet, som vist i figur 2. Løpssystemet består i den viste utførelsesform av et første vertikalt løp 3 hvor linelengden først føres inn. Det vertikale løpet går ved sin øvre ende over i et andre, horisontalt, løp 2. Linelengden føres videre gjennom dette horisontale løpet og ut gjennom munningen 6 og mot fortøyningspunktet.
I en alternativ utførelsesform av fortøyningsstrukturen 1 kan det horisontale løpet 2 være gjennomgående slik at linen kan føres ut av begge ender av det horisontale løp 2. Denne utførelsesformen er ikke vist.
Det vertikale løpet 3 kan i en annen utførelsesform av oppfinnelsen strekke seg ut fra fortøyningsstrukturen og videre gjennom dekksgulvet og gjennom hullet 13 i festebraketten 12 slik at linen kan føres direkte av trekkskiven og rett inn i det vertikale løpet 3. Denne utførelsesformen er ikke vist.
Det sees videre av figur 1 at fortøyningsstrukturen 1 er utstyrt med stoppere 4 som er plassert i nærheten av det horisontale løps munning 6. Stopperne 4 skal fastholde linen i en bestemt posisjon når vinsjenheten er slått av eller frikoplet og ønsket fortøyningsposisjon er oppnådd. Stopperene er derved en ytterligere sikring mot at linen trekkes ut, i tillegg til at vinsjen i de fleste utførelsesformer er av slik type at vinsjmotoren og trekkskiven eller vinsjtrommelen holder tilbake linen når vinsjen stoppes slik at ikke linen slipper ut. Stopperene er i utførelsesformene utformet slik at de kun hindrer at linen slipper ut. Figur 1 viser en foretrukket utførelsesform av oppfinnelsen hvor fortøyningsstrukturen er utformet som et kryssholt. I en annen alternativ utførelsesform kan fortøyningsstrukturen bestå av sammenhengende rør som kan være utformet f.eks. som en svanehals slik at en del av røret løper gjennom dekket og er vertikalt, mens rørstykket som er anordnet over dekk er utformet slik at røret peker ned mot vannoverflaten. Figur 2 viser et snitt av fortøyningsstrukturen i figur 1. Snittet er gjort i vertikal retning og viser fortøyningsstrukturen fra siden. Det vises i figuren at det i overgangen mellom det vertikale løpet 3 og det horisontale løpet 2 er anordnet en trinse 5. Ved føring av linen gjennom løpssystemet vil linen strekke seg over trinsen slik at gjennomføringen kan foregå kontinuerlig, med lav friksjon. I en alternativ utførelsesform av løpssystemet kan overgangen mellom det vertikale løpet 3 og det horisontale løpet 2 være avrundet slik at linen kan føres gjennom løpssystemet slitasjefritt uten at det er nødvendig å utstyre løpssystemet med tilleggsutstyr som f.eks. trinser 5. At det benyttes en trinse 5 som vist i figur 2 utelukker ikke at overgangen mellom det horisontale og det vertikale løpet i tillegg kan utformes avrundet.
På figur 3 vises fortøyningsstrukturen sett fra utsiden i et konturriss. Det sees av figuren at det horisontale løps munning 6 er gitt en utforming der kantene er gitt en avrunding for å skåne linens overflate. Denne utformingen er spesielt fordelaktig dersom linen tvinges til å løpe ut fra munningen 6 i en vinkel sett i forhold til det horisontale løps 2 sentralakse.
På figur 4 vises stopperene 4 anordnet nær det horisontale løps munning 6 i fortøyningsstrukturen 1. De to stopperene 4 er plassert i en gjennomgående utsparing som krysser det horisontale løp 2 tilnærmet normalt og som har åpning mot omgivelsene på hver sin side av fortøyningsstrukturen. Stopperene 4 er på denne måten anordnet på hver side av det horisontale løpet 2 og vil når de er stillet i låsestilling holde fast linelengden som er ført gjennom det horisontale løpet 2 slik at denne ikke kan trekkes ut. Stopperene er festet dreibart i utsparingene med bolter som er ført fra utsiden og gjennom fortøyningsstrukturens vegg, dette ses best i figur 2. Stopperene 6 har i hovedsak en tilnærmet avrundet form som i den ene enden er formet til utad ragende knast og hvor den andre enden er gitt en riflet overflate som vil sikre et godt festegrep mot linelengden. Når stopperene er plassert i en åpen posisjon og linen kan føres fritt gjennom det horisontale løpet 2, rager knastene 4'utenfor fortøyningsstrukturens ytre overflate. Med et lett håndgrep vil det være mulig å bringe stopperene i låseposisjon ved at knastene føres innover i utsparingen. De to stopperene 4 er sammenbundet ved en fjær 7, dette ses best av figur 5. Når stopperene føres til låseposisjon vil fjæren strammes og linelengden vil kiles fast mellom de to stopperenes riflete overflate, delvis også drevet av den trekk-kraft som utøves av linen i retning utover. Denne typen manuell fastlåsing av linen vil være ønskelig som en ekstra sikring for å unngå ukontrollert uttrekking av linen når ønsket fortøyningsposisjon er oppnådd og vinsjenheten er frikoplet eller slått av.
I en annen utførelsesform kan fortøyningsstrukturen 1 være anordnet med flere parallelle løpssystem slik at flere liner kan håndteres samtidig i fortøynings-strukturen 1. Dette krever en vinsjenhet hvor det enten er anordnet flere trekkskiver ved siden av hverandre som kan håndtere flere forskjellige liner eller at vinsjenheten er satt sammen av flere separate vinsjer med hver sin motor og tilhørende trekkskive eller trommel.
To eller flere slike fortøyningsenheter kan videre inngå i et fortøyningssystem der fortøyningsenhetene kan styres fra en sentralt plassert enhet. I en foretrukket utførelsesform av oppfinnelsen vil det være anordnet én fortøyningsenhet på hver side av baugen og én fortøyningsenhet akterut på hver side av båten. Dette vil gi svært gode styreforhold ved fortøyning av båten ettersom alle fire hjørner individuelt kan posisjoneres. Ved fjernstyring av fortøyningsenhetene vil operatøren kunne sende signaler fra styringsenheten til vinsjenhetene slik at linene kan strammes eventuelt slakkes etter behov. Fortøyningsenhetene kan også opereres manuelt. Når vinsjenheten 8 er frikoplet i forhold til trekkskiven og stopperene 4 er frigjort fra linen kan linen hales gjennom fortøyningsstrukturen og så fast men løsbart anbringes i en ønsket posisjon ved at stopperne 4 igjen fastlåses til linen og/eller vinsjenheten låses.
At fortøyningsstrukturen 1 brukes til gjennomføring av linene fra en vinsjenhet 8 og ut til et fortøyningspunkt utelukker ikke at fortøyningsstrukturen 1 også kan brukes til vanlig fortøyning ved at en line kan fortøyes omkring fortøynings-strukturens 1 ytterside.

Claims (12)

1. Fortøyningsenhet for båt fortrinnsvis fritidsbåt med et dekk, innbefattende en fortøyningsstruktur (1) av typen kryssholt, som er plassert på båtens dekk og minst en vinsjenhet (8) for fortøyningsline, hvilken vinsjenhet (8) er anordnet under båtens dekk, hvor fortøyningsstrukturen (1) er utformet med et gjennomgående løpssystem mellom undersiden av dekket ved fortøyningsstrukturen (1) og utsiden av fortøyningsstrukturen (1), hvor det i fortøyningsstrukturen (1) er anordnet et første, hovedsakelig vertikalt løp (3), karakterisert ved at det ved det vertikale løpets (3) øvre ende er anordnet et påfølgende andre, hovedsakelig horisontalt orientert løp (2), og at det i overgangen mellom det vertikale løpet (3) og det horisontale løpet (2) er anordnet midler slik som en trinse som muliggjør en kontinuerlig overgang mellom det vertikale og horisontale løpet, alternativt at overgangen er avrundet slik at en linelengde kan føres fra vinsjenheten (8) og gjennom løpssystemet (2,3) i fortøyningsstrukturen (1), videre at stoppere (4) for fastlåsing av linen er anordnet nær utløpet av det horisontale løpet (2).
2. Fortøyningsenhet ifølge krav 1, karakterisert ved at fortøyningsstrukturen (1) består av sammenhengende rør som kan være utformet som en svanehals, slik at den delen av røret som løper gjennom dekket hovedsakelig er vertikal, mens det rørstykket som er over dekket er utformet slik at røret peker ned mot vannoverflaten mot det aktuelle fortøyningspunktet.
3. Fortøyningsenhet ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at stopperne (4) ved innspenning av en fjær (7) kan låses slik at linen kiles fast mellom de to stopperne for å unngå ukontrollert uttrekking av linen.
4. Fortøyningsenhet ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at det horisontale løps munning (6) er utformet med avrundede kanter for å skåne linens overflate, spesielt dersom linen tvinges til å løpe ut fra munningen i en vinkel sett i forhold til det horisontale løps (2) sentralakse.
5. Fortøyningsenhet ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at det horisontale løpet (2) er gjennomgående slik at linen kan føres ut av fortøyningsstrukturen i begge ender av det horisontale løpet.
6. Fortøyningsenhet ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at fortøyningsstrukturen kan ha flere gjennomgående løpssystem slik at flere liner kan håndteres samtidig i fortøyningsstrukturen (1).
7. Fortøyningsenhet ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at drivanordningen for føring av en linelengde gjennom fortøyningsstrukturen er av kjent type som består av en vinsjenhet (8) omfattende trekkskive eller vinsjtrommel (9), vinsj motor (10), brems og midler for frikopling av trekkskiven eller vinsjtrommelen (9).
8. Fortøyningsenhet ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at trekkskiven eller vinsjtrommelen (9) og vinsjens motor (10) er festet til en plate (11) som er forbundet med en festebrakett (12) anordnet hovedsakelig normalt på endekanten av platen (11), der festebraketten (12) er festet til undersiden av dekksgulvet ved gjennomgående bolter (14, 14") og er utformet med et hull (13) for gjennomføring av linen.
9. Fortøyningsenhet ifølge at av de foregående krav, karakterisert ved at det vertikale løpet (3) strekker seg ut for fortøyningsstrukturen (1) og videre ned gjennom dekksgulvet og gjennom hullet (13) i festebraketten (12), slik at linen kan føres direkte av trekkskiven eller vinsjtrommelen (9) og inn i det vertikale løpet (3).
10. System for fortøyning av båt, fortrinnsvis fritidsbåt med et dekk, omfattende et flertall fortøyningsenheter og en sentral styringsenhet for betjening av fortøyningsenhetene, der hver fortøyningsenhet innbefatter en fortøyningsstruktur (1) av typen kryssholt, som er plassert på båtens dekk og minst en vinsjenhet (8) for fortøyningsline, hvilken vinsjenhet (8) er anordnet under båtens dekk, hvor fortøyningsstrukturen (1) er utformet med et gjennomgående løpssystem mellom undersiden av dekket ved fortøyningsstrukturen (1) og utsiden av fortøyningsstrukturen (1), hvor det i fortøyningsstrukturen (1) er anordnet et første, hovedsakelig vertikalt løp (3), karakterisert ved at det ved det vertikale løpets (3) øvre ende er anordnet et påfølgende andre, hovedsakelig horisontalt orientert løp (2), og at det i overgangen mellom det vertikale løpet (3) og det horisontale løpet (2) er anordnet midler slik som en trinse som muliggjør en kontinuerlig overgang mellom det vertikale og horisontale løpet, alternativt at overgangen avrundet, slik at en linelengde kan føres fra vinsjenheten (8) og gjennom løpssystemet (2,3) i fortøyningsstrukturen (1), videre at stoppere (4) for fastlåsing av linen er anordnet nær utløpet av det horisontale løpet (2).
11. System for fortøyning av båt i følge krav 12, karakterisert ved at styringen av fortøyningsenhetene foregår ved fjernstyring, eventuelt at fortøyningsenhetene opereres manuelt.
12. System for fortøyning av båt i følge krav 11 eller 12, karakterisert ved at en fortøyningsenhet er anordnet på hver side av baugen og en fortøyningsenhet akterut på hver side av båten.
NO20010304A 2001-01-18 2001-01-18 Fortoyningsenhet samt fortoyningssystem NO316679B1 (no)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20010304A NO316679B1 (no) 2001-01-18 2001-01-18 Fortoyningsenhet samt fortoyningssystem
PCT/NO2001/000399 WO2002057128A1 (en) 2001-01-18 2001-09-28 Mooring unit and mooring system
EP01975053A EP1360106A1 (en) 2001-01-18 2001-09-28 Mooring unit and mooring system

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20010304A NO316679B1 (no) 2001-01-18 2001-01-18 Fortoyningsenhet samt fortoyningssystem

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO20010304D0 NO20010304D0 (no) 2001-01-18
NO20010304L NO20010304L (no) 2002-07-19
NO316679B1 true NO316679B1 (no) 2004-03-29

Family

ID=19912027

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20010304A NO316679B1 (no) 2001-01-18 2001-01-18 Fortoyningsenhet samt fortoyningssystem

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP1360106A1 (no)
NO (1) NO316679B1 (no)
WO (1) WO2002057128A1 (no)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT201700117788A1 (it) * 2017-10-18 2019-04-18 Bonomi Srl Galloccia nautica installabile su una imbarcazione e imbarcazione comprendente tale galloccia

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB290457A (en) * 1927-06-24 1928-05-17 Robert Harkness Reid Cleat
US1811400A (en) * 1930-11-10 1931-06-23 Mcclellan William Dodson Mooring cleat for boats and the like
US3851613A (en) * 1973-05-29 1974-12-03 Ingenious Devices Inc Tie line clamp assembly
US5746149A (en) * 1997-04-01 1998-05-05 Molz; Herbert F. Docking apparatus
US6095075A (en) * 1998-10-09 2000-08-01 Leslea C. Gordon Retractable boat line

Also Published As

Publication number Publication date
EP1360106A1 (en) 2003-11-12
NO20010304D0 (no) 2001-01-18
WO2002057128A1 (en) 2002-07-25
NO20010304L (no) 2002-07-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9796453B2 (en) Mooring structure mounted on a vessel
CN100564151C (zh) 脱缆钩柔性锁紧脱缆装置
NO150357B (no) Vinsj for kran til haandtering av last som kan komme i svingninger
US20060278861A1 (en) Barge Connector Winch
NO168573B (no) Anordning for stramming av en kjetting i bevegelse
US5730425A (en) Method and apparatus for paying out, securing and hauling in a flexible elongate tensile member
NO127904B (no)
KR100587869B1 (ko) 셔틀 탱커용 로딩 장치
NO158266B (no) Ventil for tilfoersel av gass til et rom og etterfoelgende braa toemming av dette rom.
US10793230B2 (en) Method and an arrangement for removing stretch in polyester mooring lines with an inline tensioner
NO20200598A1 (no)
NO318955B1 (no) Anordning ved en tauepinne for å lede en kabel på et fartøy
NO316679B1 (no) Fortoyningsenhet samt fortoyningssystem
US3062168A (en) Boat anchoring system
US2506893A (en) Anchor bar
US5615630A (en) Stern arrangement for a ship
JP3957677B2 (ja) 船舶の係船設備
US336829A (en) Apparatus for towing and securing hawsers or lines of vessels
CN114919692B (zh) 一种全回转拖船压缆器
US4051798A (en) Self-locking cable trolley
NO337056B1 (no) Lastsikringssystem for et forsyningsfartøy
CN212772216U (zh) 一种浮船坞引船小车新型脱缆装置
NO340098B1 (no) Utstyr og metode for sikker håndtering av fortøyninger for oppdrettsanlegg
US2545011A (en) Means for launching a ship's lifeboat, raft, or similar appliance
EP2190732B1 (en) Device for a sailing boat

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees