NO315623B1 - Stabilisering av retning indikert ved magnetkompass - Google Patents

Stabilisering av retning indikert ved magnetkompass Download PDF

Info

Publication number
NO315623B1
NO315623B1 NO19972110A NO972110A NO315623B1 NO 315623 B1 NO315623 B1 NO 315623B1 NO 19972110 A NO19972110 A NO 19972110A NO 972110 A NO972110 A NO 972110A NO 315623 B1 NO315623 B1 NO 315623B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
components
magnetic field
field vector
measured
function
Prior art date
Application number
NO19972110A
Other languages
English (en)
Other versions
NO972110L (no
NO972110D0 (no
Inventor
Frank Dittrich
Original Assignee
Leica Geosystems Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Leica Geosystems Ag filed Critical Leica Geosystems Ag
Publication of NO972110D0 publication Critical patent/NO972110D0/no
Publication of NO972110L publication Critical patent/NO972110L/no
Publication of NO315623B1 publication Critical patent/NO315623B1/no

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01CMEASURING DISTANCES, LEVELS OR BEARINGS; SURVEYING; NAVIGATION; GYROSCOPIC INSTRUMENTS; PHOTOGRAMMETRY OR VIDEOGRAMMETRY
    • G01C17/00Compasses; Devices for ascertaining true or magnetic north for navigation or surveying purposes
    • G01C17/38Testing, calibrating, or compensating of compasses

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Radar, Positioning & Navigation (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Measuring Magnetic Variables (AREA)
  • Soft Magnetic Materials (AREA)
  • Electrochromic Elements, Electrophoresis, Or Variable Reflection Or Absorption Elements (AREA)
  • Magnetic Resonance Imaging Apparatus (AREA)
  • Electrically Operated Instructional Devices (AREA)
  • Navigation (AREA)
  • Position Fixing By Use Of Radio Waves (AREA)

Description

Den foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte for stabilisering av retningsangivelsen fra magnetkompass.
I US 5,235,514 A er det beskrevet et navigasjonssystem for et fartøy. Komponenter som inngår i dette system, omfatter en føler for avføling av bevegelsesretningen og styrevin-kelhastigheten for et bevegelig legeme og en magnetfeltfø-ler, ved hjelp av hvilken jordmagnetfeltet blir målt. Fra måleverdiene for jordmagnetfeltet får man bestemt den abso-lutte kurs til et legeme som beveger seg. Når det bevegelige legemet blir magnetisert, vil jordmagnetfeltet bli over-lagret og det vil ved magnetfeltføleren opptre utgangsfeil. For å kunne unngå en slik feil blir det gjennomført en startkalibrering av magnetfeltføleren. Imidlertid, dersom legemet beveger seg gjennom områder som omfatter magnetiske forstyrrelser, f.eks. jernbanekrysninger, jernbaneunder-ganger, sterkstrømskabler som befinner seg under bakken, armerte betongmurer etc, vil det bevegelige legemet bli utsatt for sterke magnetiske forstyrrelser, slik at magne-tiseringen av det bevegelige legemet vil endre seg.
På den annen side, dersom føleren for styrevinkelhastighe-ten blir anvendt for kursbestemmelse av det bevegelige legemet, så vil det likeledes opptre vanskeligheter hva angår den ønskede nøyaktighet, slik dette er angitt i nevnte US 5,235,514 A.
For å kunne imøtegå disse vanskeligheter blir det ifølge US 5,235,514 A foreslått en innretning for kursavføling, som nøyaktig kan evaluere den aktuelle kurs for et slikt bevegelig legeme, idet man enkeltvis analyserer og bestemmer de feilfaktorer som til enhver tid inneholdes i kursdataene for magnetføleren og i vinkelhastighetsdataene for vinkel-hastighetsfølerne. Videre vil man bestemme størrelsen av bidraget for de respektive momentane måledata for vinkel-hastighetssensoren og magnetsensoren i forhold til de alle-rede innhentede måledata. Innenfor rammen av beregningene blir det benyttet Kalman-filtre for frembringelse av for- ventningsverdier respektive estimerte verdier for det bevegelige legemets forventede kurs.
I konferanserapporten fra "Deutschen Gesellschaft fur Or-tung und Navigation e.V." vedrørende symposiet "Land Ve-hicle Navigation" 1984 i Munster, BRD blir det i et bidrag av Rogge (side 18,23 og 18,24) diskutert problemet vedrø-rende innflytelse av sterke forstyrrelser, f.eks. jernbanekrysninger etc. på jordmagnetfeltet. Som en mulighet for å undertrykke slike forstyrrelser, blir det angitt i tillegg til et fluxmeter å benytte en enkel, korttidsstabil sensor. Når det mellom måleresultatene for fluxmeteret og den ytterligere sensor opptrer store forskjeller, så skal man gi avkall på måleresultatet fra den ytterligere sensor.
En annen mulighet til forstyrrelsessvekking forutsetter ifølge denne konferanserapport to på avstand fra hverandre anordnede fluxmetre i et fartøy. Går man ut ifra at for-styrrelseskilden har en forskjellig påvirkning på de to fluxmetre, så kan forstyrrelsesvektoren ved differensial-dannelse elimineres i vesentlig grad.
En ytterligere mulighet for forstyrrelsesundertrykkelse ut-går fra det forhold at den horisontale komponent for det uforstyrrede jordmagnetfelt i stor grad er konstant. Det vil da være plausibelt at plutselige endringer av denne komponent innebærer at jordmagnetfeltet blir forstyrret. Så lenge forstyrrelsen vedvarer, vil vinkelverdien ikke bli benyttet til kursbestemmelse. Etter avslutning blir det deretter gjennomført en interpolasjon mellom kursvinkelen før forstyrrelsen og kursvinkelen. Dette forhold er ikke nøyaktig. Ved kjøring i byer skal de to vinkler generelt være like store.
I DE 40 03 563 C2 blir det beskrevet en fremgangsmåte for bestemmelse av kjøreretningen for et fartøy med en geomag-netisk sensor. Sensoren oppviser to viklinger som krysser hverandre under rett vinkel og er anordnet i vinkelrett po- sisjon på en ringformet kjerne. Når fartøyet utfører en fullstendig dreining i det homogene jordmagnetfelt og de av viklingene i sensoren avledede måledata blir fremstilt som punkter i et plant koordinatsystem, danner samlingen av målepunkter en sirkel som kan betegnes som måleverdisirkel. Normalt vil kjøreretningen bli angitt under kjøringen av kjøretøyet ved hjelp av retningen fra nullpunktet for måle-verdisirkelen til det aktuelle målepunkt. Imidlertid, når fartøyskonstruksjonen ifølge en forstyrrelse av jordmagnetfeltet blir magnetisert, så vil dette føre til en forand-ring eller bevegelse av måleverdisirkelens midtpunkt og således til en feil ved retningsmålingen. For å kunne korri-gere disse feil må man med fartøyet på nytt utføre en fullstendig dreining og bestemme det nye midtpunkt. For å gjen-nomføre mer nøyaktig korrektur også i et ugunstig magnetisk omgivende felt, blir de måledata som er fremskaffet i det uforstyrrede og forstyrrede omgivende felt, underkastet en evaluering hva angår deres pålitelighet respektive avhengighet, og etter den fornyede bestemmelse av midtpunktet finner det sted en veiing av det hittil gjeldende midtpunkt og det pga. det nye databestemte foreløpige midtpunkt i henhold til påliteligheten av nevnte data.
I EP 0 226 653 Al blir det beskrevet en fremgangsmåte for kursvinkelbestemmelse ved hjelp av et treakse-magnetometer som er fastmontert i et luftfartøy. Som sensorer tjener vekselstrømsgjennomstrømmede spoler med jernkjerne. De feil i kursnøyaktigheten som opptrer i fartøyet pga. magnetiske forstyrrelsesfelt, blir kompensert ved hjelp av en automa-tisk kalibrering. I tillegg blir det utført en kalibre-ringsflygning med utgangspunkt i en startreferanseretning bestemt av et uforstyrret omgivende felt, hvilken omfatter bestemte forhåndsgitte flygningsmanøvre. I den forbindelse blir avvikelser fra de momentane magnetfeltkomponenter lø-pende avledet fra referansekomponentene og lest inn i en regneenhet. Dette bestemmer ifølge en passende kalibre-ringsfunksjon korrekturkoeffisientene i avhengighet av ret-ningsvinkelen for flymanøvreringen. Beregningsformlene ba- serer seg på formlene for det diskrete Kalman-filter, som er spesielt anvendelig for rekursive beregninger. Ved hver ny observasjon av awikningene blir det på grunnlag av de forutgående koeffisienter, beregnet nye koeffisienter.
Fra EP 0 145 950 Al er det kjent en sammensatt navigasjons-teknikk for gatefartøyer, ved hvilken jordmagnetfelt-vektoren blir målt med to i fartøyet på avstand fra hverandre anordnede magnetfeltsonder og korrigert med forstyr-relsesvektorer som lagres atskilt for hver sonde. Via en sammenligningsanretning blir de to verdier av jordfeltvek-toren sammenlignet. Dersom de to verdier ikke stemmer over-ens, så blir forstyrrelsesvektorene beregnet på nytt under anvendelse av de sist overensstemmende avledede jordfelt-vektorer.
Til grunn for oppfinnelsen ligger den oppgave å angi en fremgangsmåte for stabilisering av retningsangivelsen fra magnetkompass mot ikke-permanente, ytre forstyrrelser, som arbeider nøyaktig.
Denne oppgave lar seg løse ved de trekk som er angitt i de vedføyde patentkrav 1-8.
Grunntanken ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen vil bli beskrevet i sammenheng med jordmagnetfeltet, idet det vil bli anvendt et enkelt konkret eksempel for belysning.
Første trinn:
I et gitt romkoordinatsystem blir det ved et startmålepunkt som ligger innenfor et magnetisk uforstyrret område, utført på hverandre følgende flere målinger, f.eks. ti, av feltkomponentene for feltvektoren for jordmagnetfeltet. Fra disse målte feltkomponenter kan det avledes en angivelse over tidsmessige endringer av feltkomponentene. Under hensyntagen til de tidsmessige endringer blir det fra de målte feltkomponenter beregnet feltkomponentene for en startfelt- vektor og absoluttverdien av feltstyrken fra startfeltvek-torkomponenten.
Andre muligheter for å tilkjennegi et forløp for jordmagnetfeltet for å skaffe utgangsverdier, vil omfatte: 1) måling av den stedavhengige feltgradient (måling ved flere steder), 2) bestemmelse av feltkarakteristikk ved beregning ved hjelp av en matematisk modell med kjennskap til posisjonen, ved omtrentlig kjennskap til posisjonen på jordoverflaten kan man benytte algoritmer (f.eks. kjent som GEOMAR; MAGVAR; IGRF), for å beregne feltkarakteristikken for jordmagnetfeltet. Geometrien av kunstig frembrakt kvasi-statisk ledefelt lar seg beregne ved hjelp av lover i henhold til Biot-Savart eller også direkte ved hjelp av Maxwells lik-ninger, 3) bestemmelse av feltkarakteristikken ved hjelp av GPS system (GPS: Geophysical Positioning System; MAGVAR-modell), 4) bestemmelse av feltkarakteristikk fra et digitalt kart, 5) bestemmelse av feltkarakteristikk ved hjelp av andre ytterligere sensorer, idet man eksempelvis kan bestemme av-standen til andre fartøy med optiske avstandssensorer og herav bestemme feltforstyrrelsen i det minste kvalitativt, 6) fastleggelse av magnetfeltkarakteristikken ved hjelp av brukerinnganger (forstyrret/uforstyrret), idet det endelig er mulig, ved hjelp av brukerinnganger å meddele til syste-met i kvalitativ form åpenbart magnetisk forstyrrede omgi-velser .
Som første trinn blir det ved det første konkrete eksempel fra de enkelte måleverdier for de respektive feltkomponen ter bestemt deres middelverdi og deres spredning. Verdien av spredningen inneholder en informasjon over størrelsen av de tidsmessige svingninger av feltkomponenten ved startmålepunktet, og da jo mer konstant jordmagnetfeltet er, jo mindre er spredningen av feltkomponentverdien. Av middelverdien av feltkomponentene blir det beregnet en start-absoluttverdi for feltstyrken. Fra de enkelte måleverdier av feltkomponentene vil man for hver enkelt måling beregne den enkelte absoluttverdi for feltstyrken.
Andre trinn:
I det generelle tilfelle blir det nå bestemt en kvalitetsfunksjon, for å frembringe et mål for kvaliteten, dvs. konstantheten, for feltvektoren ved startmålepunktet.
Beregningen av kvalitetsfunksjonen kan finne sted på mange måter, f.eks. ved:
1) anvendelse av Kalman-filtre,
2) anvendelse av maksimum sannsynlighetsoperatorer,
3) tilpasning av en empirisk gitt fordeling,
4) anvendelse av neuronale nett,
5) anvendelse av fuzzy logikk
6) anvendelse av regelbaserte systemer,
7) anvendelse av andre ekspertsystemer.
Ved det eksempelvise konkrete tilfelle blir kvalitetsfunksjonen frembrakt, idet forskjellen mellom de enkelte absoluttverdier av feltstyrken og startabsoluttverdien for feltstyrken adderes kvadratisk, idet den fremskaffede sum blir dividert med antallet av målinger og idet det inverse av denne verdi blir brukt som kvalitetsfunksjon. I dette tilfelle er kvalitetsfunksjonen et rent tall, dvs. en skalar. Jo sterkere feltkomponentene ved målingene svinger, desto større blir de enkelte dannede forskjeller og desto mindre blir verdien av kvalitetsfunksjonen.
Tredje trinn:
Deretter vil det for et nytt målepunkt bli bestemt en estimert verdi respektive forventet verdi for feltstyrkens absoluttverdi og/eller de enkelte feltkomponenter ved det nye målepunkt. Man vil i den forbindelse ta utgangspunkt i de enkelte beregnede absoluttverdier av feltstyrken og/eller i de enkelte målte feltkomponenter.
Videre vil man ved det nye målepunkt like så vel som ved startmålepunktet gjennomføre flere målinger av feltkomponentene for feltvektoren for jordmagnetfeltet. Av disse målte feltkomponenter kan man på sin side utlede en angivelse over tidsmessige endringer av feltkomponentene. Under hensyntagen til de tidsmessige endringer vil man på grunnlag av de målte feltkomponenter beregne feltkomponentene for en ny feltvektor og absoluttverdien for feltstyrken av de nye feltvektorkomponenter.
Beregningen av de virkelige tallverdier for de tre feltkomponenter kan finne sted ved: 1) angivelse av den forrige verdi, dvs. denne blir tatt som den sanne tallverdi,
2) matematisk extrapolering fra tidligere måleverdier,
3) Kl-fremgangsmåte
For det eksempelvise konkrete tilfelle vil man ved dette tredje trinn ved det målepunkt fra de enkelte måleverdier av de respektive feltkomponenter få bestemt deres middelverdi og deres spredning. Verdien av spredningen inneholder også her en informasjon over størrelsen vedrørende de tidsmessige svingninger av feltkomponentene ved dette nye målepunkt. Fra middelverdiene av feltkomponentene blir det reg-net en absoluttverdi for feltstyrken ved det nye målepunkt. Fra måleverdiene av feltkomponentene blir det for hver en kelt måling beregnet den enkelte absoluttverdi for felt-styrke .
Fjerde trinn:
På grunnlag av målingene ved det nye målepunkt slik som ved startmålepunktet, blir det også her bestemt en ny kvalitetsfunksjon. Av de to fremskaffede kvalitetsfunksjoner blir det bestemt en veiefunksjon, som i avhengighet av kvalitetsfunks jonens form kan være en skalar eller en matrise.
I det konkrete eksempelvise tilfelle vil man som forventet verdi respektive estimert verdi for feltvektoren ved det nye målepunkt anta feltvektoren ved startmålepunktet. Sist-nevnte ble, slik det er angitt tidligere, beregnet med utgangspunkt i middelverdien av de der målte feltkomponenter.
På grunnlag av de ved det nye målepunkt enkeltvis målte feltkomponenter, blir igjen deres middelverdi og deres
spredning, og derfra beregnet absoluttverdien av feltvektoren ved det nye målepunkt. Den nye kvalitetsfunksjonen blir beregnet på samme måte som tidligere omtalt, men nå med utgangspunkt i de nye måleverdier.
Fra de to kvalitetsfunksjoner blir det beregnet en veiefunksjon. I den forbindelse blir den nye kvalitetsfunksjon dividert med summen av den forutgående og den nye kvalitetsfunks jon. Veiefunksjonen er her en skalar.
Femte trinn:
Feltvektorens komponenter ved det nye målepunkt blir ved hjelp av veiefunksjonen veid med de ved startmålepunktet oppnådd komponenter for feltvektoren, hvorved man frem-skaffer en stabilisert feltvektor.
Ved det konkrete eksempel vil de enkelte differanser mellom de respektive feltkomponenter for feltvektoren ved det nye målepunkt og dem ved startmålepunktet bli dannet, samt mul-tiplisert med veiefunksjonen, som her er en skalar. Den derved fremskaffede verdi vil deretter bli addert til de tilsvarende feltkomponenter for feltvektoren ved startmålepunktet. Derved vil det bli dannet en ny feltvektor som blir å betegne som stabilisert feltvektor.
Denne regnealgoritme kan brukes videre for å fremskaffe stabiliserte vektorkomponenter ved ytterligere målepunkter.
Man erkjenner at for startmålepunktet og det ytterligere målepunkt kan man gjennomføre de samme regneoperasjoner med de respektive måleverdier, og derved fremskaffe nevnte kvalitet s funksjoner . Kvalitetsfunksjonene blir sammenkoblet til en veiefunksjon, hvormed det bestemmes i hvilken grad den ved det ytterligere målepunkt bestemte feltvektor vil endre startmålepunktets feltvektor, for å frembringe den stabiliserte feltvektor.
Eksempel 1
For ytterligere forklaring vil det hittil anvendte konkrete eksempel bli omtalt nærmere på matematisk måte.
Første trinn:
Ved et stasjonært startpunkt Pa med et på et kjøretøy anordnet magnetkompass blir det fra tidspunkt t=titil tid-punktet t=ti0utført ti målinger av de tre feltkomponenterB<1>!*!, B<2>!*!, B<3>i+i for feltvektoren Bi.
Andre trinn:
Fordi fartøyet står stille vil målingene av feltkomponenten i det vesentlig være konstant. De aktuelle komponenter B<1>!B<2>i B<3>i for feltstyrken Bi blir bestemt ved middelverdidan-nelse av enkeltverdiene:
m=1...3, idet m er indeksen for de tre komponenter.
Fra de beregnede middelverdier B<1>!, B<2>1(B<3>ifor feltstyrken Bi vil man beregne absoluttverdien |BiI:
Tredje trinn:
Med utgangspunkt i til de forskjellige måletider målte en-keltkomponenter av magnetfeltet B<1>!, B<2>i, B<3>ifremkommer en kvalitetsfunks jon Qlrsom er gitt ved den inverse sum av variasjonene av bidragene for de målte feltvektorer I Bil:
Kvalitetsfunksjonen gir et mål for feltkvaliteten ved startpunktet. Jo større svingningene av enkeltverdiene er, desto mindre vil verdien av Qxvære. Her er Qien skalar størrelse. Når det gjelder usikkerhet får man ±l/ Q11/ 2.
Fjerde trinn:
Fartøyet beveger seg til et nytt målepunkt P, som nås ved et tidspunkt tj. Ved hjelp av den beregnede absoluttverdi I Bi I samt kvalitetsfunksjonen Qivil den estimerte verdi for absoluttverdien |Bj| for feltstyrken Bjved nytt målepunkt bli satt lik absoluttverdien for den gamle verdi av Bi dvs. I Bj I = I Bi I .
Femte trinn:
Ved det nye målepunkt vil det på et i forhold til tidspunktet på startpunktet senere tidspunkt tjbli utført ti målinger for de tre feltkomponenter. De forutgående trinn 2-4 vil bli gjentatt tilsvarende, slik at man for det nye målepunkt vil få de tre komponenter B<1->^B<2>jtB<3->j, absoluttverdien |b-}| og kvalitetsfunksjonen Qj.
Sjette trinn:
Som funksjon av den beregnede kvalitetsfunksjon Qiog kvalitetsfunksjonen Qjvil man bestemme en veiefunksjon respektive veiematrise, etter følgende:
Syvende trinn:
Komponentene B^, B<2>j, B<3>j for feltvektoren Bjblir ved hjelp av veiematrisen veid med de ved startmålepunktet innhentede komponenter B<1>iiB<2>i, B<3>ifor feltstyrken Bi, slik at det blir oppnådd en stabilisert feltvektor B<s>tab, som oppviser føl-gende komponenter B<8tabl>j, B<8tab2>j(B<Btab3>j:
Denne regnealgoritme kan man fortsette med for å frembringe stabiliserte vektorkomponenter ved ytterligere målepunkter.
Eksempel 2
I det følgende vil det som et ytterligere eksempel på fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen bli omtalt det tilfellet ved hvilket de tre komponenter for jordmagnetfeltet vil bli
målt i et kartesisk koordinatsystem ved hjelp av to digita-le magnetkompass som sensorer. De to magnetkompass vil være
anordnet i et måleområde I på to forskjellige stederP<K>(K=l,2) på et fartøy.
Første trinn;
Med hver sensor stasjonær ved startpunktet vil det fra tidspunktet t=titil tidspunktet t=ti0bli utført ti målinger for de tre feltkomponenter B<1:L>i+iiB<21>i+i, B<31>itived målestedet P<1>og av de tre feltkomponenter B<12>i+ifB<22>i+i, B<32>i+ived målestedetP<2>forfeltvektoren B<1>!respektive B<2>i.
Andre trinn:
Fordi fartøyet er stillestående, vil målingene av feltkomponentene i området for startpunktet i det vesentlig være konstante og uavhengige av de respektive målesteder P<K>(K=l,2) . De aktuelle komponenter B<1>1(B<1>2, B^ for feltstyrken Bi vil i den forbindelse bli bestemt ved hjelp av mid-delverdidannelsen av enke1tverdiene:
idet m er indeksen for de tre komponenter.
Det ble fastslått empirisk at de enkelte komponenter parvis mellom de to sensorer oppviste et konstant differansebi-drag, som bare varierte pga. den ved de to sensorer generelt noe forskjellige støygenerering. Det vil således være berettiget å kunne ta middelverdien mellom de to sensorer.
Av de beregnede middelverdier B<1>!, B<2>i(B<3>Xfor feltstyrken Bi vil man kunne beregne absoluttverdien |Bi|:
Tredje trinn:
Ved hjelp av de ved de to forskjellige målesteder målte enkelte feltkomponenter B<11>1+i, B<21>i+i>B<31>i+ived målestedet P<1>og feltkomponentene B<12>i+i, B<22>i+i, B<32>1+ived målestedet P<2>vil det bli bestemt en kvalitetsfunks jon Qi, som blir bestemt ved hjelp av summen av de kvadratiske avvik mellom de parvis med sensoren 1 respektive 2 målte komponenter:
Kvalitetsfunksjonen gir et mål for homogeniteten og derved for kvaliteten for den målte feltvektor Bi ved startpunktet. Jo større forskjellen av de målte enkelverdier er, jo mindre vil verdien av Qivære. Her er Qien skalar størrel-se. For usikkerheten har man ±l/Qi<1/f2>.
Fjerde trinn:
Fartøyet beveger seg i et nytt måleområde II, som blir nådd ved et tidspunkt tj. Ved hjelp av den beregnede absoluttverdi I Bi I samt kvalitetsfunksjonen Qivil den estimerte verdi for absoluttverdien I Bj I for feltstyrken Bji det nye måleområdet bli satt lik absoluttverdien for den gamle verdi av Bi dvs. I Bj I = I Bx I .
Femte trinn:
I det nye måleområdet II vil man i forhold til tidspunktet ti ved senere tidspunkt tjgjennomføre med de to sensorer respektive ti målinger for de tre feltkomponenter B<11>j+i, B<21>j+ifB<31>j+i ved målestedet P<1>og de tre feltkomponenter B<12>j+ifB<22>j+i, B<32>j+ived målestedet P<2>hva angår de tilhørende feltvektorer B^ respektive B<2>j.
De tidligere trinn 2-4 blir tilsvarende repetert, slik at man for det nye målepunkt vil få for de tre komponenter B<1>j, B1-), B<2>j, B<3>j absoluttverdien |Bj| og kvalitetsfunksjonen Qj, nemlig: idet m er indeksen for de tre komponenter.
Ved hjelp av kvalitetsfunksjonen Qnvil man på nytt få et mål for kvaliteten for feltvektoren i det nye måleområdet.
S jette trinn:
Som funksjon for den beregnede kvalitetsfunksjon Qiog kvalitetsfunksjonen Qjblir det bestemt en veiefunksjon Gjsom følger:
Syvende trinn:
Komponentene B^, B<2>jtB<3>jfor feltvektoren Bjblir ved hjelp av veiematrisen Gjveid med de i måleområdet fremskaffede komponenter B<1>!, B<2>i, B<3>ifor feltstyrken Bi, slik at man opp-når en stabilisert feltvektor B<stab>j, som oppviser komponentene B<B>tablj,Batab2j, Betab3j :
Denne regnealgoritme kan man tilsvarende fortsette med for de ytterligere tidsforløp ti+j+p og/eller i ytterligere måleområder, for derved å kunne fremskaffe den tilhørende veiefunksjon respektive veiematrise og de nye stabiliserte vektorkomponenter.

Claims (8)

1. Fremgangsmåte for stabilisering av retningsanvisningen fra magnetkompass ved gjenstander som beveger seg i et magnetfelt, spesielt jordmagnetfeltet eller et fremskaffet ledefelt mot hardmagnetiske eller mykmagnetiske støykilder,karakterisert vedat det a) i et forhåndsgitt romkoordinatsystem R(x1(x2, x3) innenfor et første måleområde a ved i det minste ett målepunkt Pa, som befinner seg i et støyfritt område for magnetfeltet, ved på hverandre følgende tidspunkt til gjennomføres målinger (I>2) av de tre romlige komponenter B<1>^, B<2>ai(B<3>aiav den respektive feltvektor Baifor magnetfeltet, idet det ut fra komponentene B<1>^, B<2>ai(B3ai for den respektive magnetfeltvektor Baiberegnes i. de respektive komponenter B1^ B<2>arB<3>aav magnetfeltstyrkens absoluttverdi IBaI ii. og/eller for hver måling beregnes magnetfeltstyrkens respektive absoluttverdi |Bai | , b) på grunnlag av magnetfeltvektorens beregnede absoluttverdi I Bai I og/eller de respektive målte komponenterB<1>^, B<2>ai, B<3>ai bestemmes en kvalitetsfunks jon Qisom utgjør et mål for fordelingen av de ved tidspunktene ti ved målepunktet Pa målte komponenter B<1>^, B<2>ai, B<3>aifor magnetfeltvektoren og et mål for kvaliteten for verdien av magnetfeltstyrken, c) på et ytterligere målepunkt Pb på etter hverandre føl-gende tidspunkter K som er senere enn tidspunktene ti, gjennomføres målinger (K l<>>1) av magnetfeltvektorens Bk komponenter B^, B<2>bk, B<3>bk, d) på grunnlag i. av de respektive ab so lutt ve r di er I Bbk I som er beregnet ut fra komponenteneB<1>^, B<2>bk, B<3>bkfor hver måling ii. og/eller magnetfeltvektorens respektive målte komponenter B^bk, B<2>bjc, B<3>bk bestemmes en kvalitetsfunksjon Qksom utgjør et mål for fordelingen av de ved tidspunktene tk ved målepunktet Pb målte komponenter B<1>^, B<2>bk, B<3>bkfor magnetfeltvektoren og for kvaliteten for verdien av magnetfeltstyrken, e) som funksjon av kvalitetsfunksjonen Qipå tidspunktene ti ved målepunktet Pa og Qkved tidspunktene tk ved målepunktet Pb bestemmes en veiefunksjon eller veiematrise G*, f) komponentene B^k, B<2>bk, B<3>bkfor den nye magnetfeltvektor Bb veies med veiefunksjonen eller veiematrisen Gkslik at det frembringes en stabilisert magnetfeltvektor B<stab>med de stabiliserte komponenter B<stabl>k)B<stab>2k)B<sta>b3k, g) trinnene c) til f), når dette er ønsket, gjentas for ytterligere målinger på etterfølgende tidspunkt ved ytterligere målepunkter P og/eller ytterligere måleområder, og til enhver tid bestemmes en veiefunksjon eller veiematrise, for å fremskaffe de ytterligere stabiliserte komponenter.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert vedat minst én av kvalitetsfunksjonene Q£eller Q^er definert som en kvalitetsfunks jon av type Q, idet komponentene B™ står generelt for komponentene B1^, B<2>»i, B<3>ai eller B<l>bk, B<2>bk, B<3>bkog tallet N står for det tilsvarende tall I eller K, i. som den inverse sum av variansene av bidragene |Bnl av N målte feltvektorer Bn ifølge
idet IbJ = [{B1^2 + (B<2>„)<2>+ (B<3>n)<2>]<1/2>betegner bidraget av en feltvektor Bn og idet Ib I = [ (B1 )2 + (B<2>)<2>+ (B3)2] 372 med
og B<n>msom komponent av en enkel måling betegner absoluttverdien beregnet av komponen-tenes middelverdi eller ii. som den inverse sum av variansen av de enkelte kompo- nenter E\ av den N målte feltvektor Bn ifølge
3. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav,karakterisert vedat kvalitetsfunksjonen Qj, er definert som en kvalitetsfunks jon av type Q, idet komponentene Bmn generelt står for komponentene b\} Ci B<2>bk, B<3>bkog tallet N for det tilsvarende tall K, og den anslåtte absoluttverdi Z?| og/eller den anslåtte middelverdi \<é>m bestemmes på basis av komponenteneB<1>^,B<2>ai,B<3>ai, i. som den inverse sum av kvadratiske avvik av bidragene |Bn|av de målte N feltvektorer Bn på en anslått absoluttverdi B ifølge
idet |bJ= [(B^)<2>+ (B2n)2 + (B3n)2]1/2 betegner bidraget av en feltvektor Bn, eller ii. som den inverse sum av kvadratiske avvik av de enkelte komponenter B<m>nav de målte N feltvektorer Bn på en anslått middelverdi \ Bm av komponentene
4. Fremgangsmåte ifølge krav 1,karakterisert vedat det i første målom-råde a samtidig med de på målepunkt Pa målte komponenter B^i, B<2>ai, B<3>ai av den respektive feltvektor Baigjennomføres ytterligere målinger av de tre komponenter BVi, B<2>a.i(B<3>a-i av feltvektoren Ba-i på et ytterligere målepunkt Pa., og/eller at det ytterligere målepunkt Pb hvor magnetfeltvektorens Bbkkomponenter B1^, B<2>bk, B<3>bkmåles, ligger i et måleområde b og samtidig gjennomføres på et ytterligere målepunkt Pb i det samme måleområde b målinger av de tre komponenter BVk, B<2>b-k, B<3>b'kav feltvektoren Bb'k-
5. Fremgangsmåte ifølge krav 4,karakterisert vedat komponentene B<1>a, B<s>a,B<J>aav feltstyrken |bJ i måleområdet A og/eller komponentene B^, B<2>b, B<3>bi måleområdet B bestemmes ved middelverdi-dannelse av enkeltverdiene som er målt på de forskjellige målepunkter innenfor et måleområdet:
6. Fremgangsmåte ifølge ett av kravene 4 eller 5,karakterisert vedat minst én av kvalitet sfunksj onene Qieller Q*som en kvalitet sfunksj on av type Q er definert som den inverse sum av kvadratiske avvik av komponentene B<m>XOrB\. apå de forskjellige målepunktene PxiPx. innenfor et måleområde X:
idet generelt komponentene B^ står for komponentene B^i, B<2>ai, B<3>ai eller bS*, B<2>bk, B<3>bk#komponentene BVn står for komponentene B<1>^, B<2>a.i, B<3>a-i eller BVk, B<2>b-k, B<3>b-k av måleområdet X for et måleområde A eller B, målepunktene PxiPx'står for målepunktene PaiPa- eller PbiPb-09tallet N for det tilsvarende tall I eller K.
7. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav,karakterisert vedat vektfunksjonen Gkfra kvalitetsfunksjonene Qi-Qkberegnes ifølge
8. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav,karakterisert vedat den stabiliserte magnetfeltvektor B<s>tabberegnes med de stabiliserte komponenterBstahl, BstaM,B8tab3 ifølge
NO19972110A 1994-11-09 1997-05-07 Stabilisering av retning indikert ved magnetkompass NO315623B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4439945A DE4439945C1 (de) 1994-11-09 1994-11-09 Verfahren zur Stabilisierung der Richtungsanzeige von Magnetkompassen
PCT/EP1995/003330 WO1996015424A1 (de) 1994-11-09 1995-08-22 Verfahren zur stabilisierung der richtungsanzeige von magnetkompassen

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO972110D0 NO972110D0 (no) 1997-05-07
NO972110L NO972110L (no) 1997-07-07
NO315623B1 true NO315623B1 (no) 2003-09-29

Family

ID=6532831

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO19972110A NO315623B1 (no) 1994-11-09 1997-05-07 Stabilisering av retning indikert ved magnetkompass

Country Status (11)

Country Link
US (1) US5701259A (no)
EP (1) EP0791169B1 (no)
JP (1) JP3635092B2 (no)
KR (1) KR100408120B1 (no)
CN (1) CN1080413C (no)
AT (1) ATE191971T1 (no)
AU (1) AU685678B2 (no)
DE (2) DE4439945C1 (no)
FI (1) FI116954B (no)
NO (1) NO315623B1 (no)
WO (1) WO1996015424A1 (no)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19532122C1 (de) * 1995-08-31 1997-02-20 Leica Ag Verfahren zur Horizontstabilisierung von Magnetkompassen
KR100555668B1 (ko) * 2003-11-11 2006-03-03 삼성전자주식회사 경사진 환경에서 방위각 측정이 가능한 플럭스게이트지자기 센서 및 그 측정 방법
CN100476355C (zh) * 2004-05-19 2009-04-08 亚洲光学股份有限公司 具有方位量测的测距仪及其量测方法
US6964107B1 (en) * 2004-05-27 2005-11-15 Nokia Corporation System, method, device and computer code product for improving the readability of an electronic compass
KR100847382B1 (ko) * 2004-08-10 2008-07-18 야마하 가부시키가이샤 방위 데이터 생성 방법, 방위 센서 유닛 및 휴대 전자 기기
KR100933834B1 (ko) * 2004-10-07 2009-12-24 야마하 가부시키가이샤 지자기 검출 장치
US7437257B2 (en) * 2004-10-07 2008-10-14 Yamaha Corporation Geomagnetic sensor and geomagnetic sensor correction method, temperature sensor and temperature sensor correction method, geomagnetism detection device
FR2939900A1 (fr) * 2008-12-17 2010-06-18 Sagem Defense Securite Dispositif d'hybridation en boucle fermee integre par construction.
US8797358B1 (en) 2010-11-02 2014-08-05 Google Inc. Optimizing display orientation
US8471869B1 (en) 2010-11-02 2013-06-25 Google Inc. Optimizing display orientation
CN107389091A (zh) * 2017-06-26 2017-11-24 上海斐讯数据通信技术有限公司 一种数据的检测方法及装置
FR3077877B1 (fr) * 2018-02-14 2020-03-13 Commissariat A L'energie Atomique Et Aux Energies Alternatives Procede de calibration d'un capteur tri-axe avec selection d'une methode de calibration en fonction de la distribution spatiale des mesures

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE145950C (no) *
DE3341347A1 (de) * 1983-11-15 1985-05-23 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Koppelnavigationsverfahren fuer strassenfahrzeuge und einrichtung zur durchfuehrung des verfahrens
EP0214817B1 (en) * 1985-09-03 1991-12-04 British Aerospace Public Limited Company Calibration of magnetic compasses
DE3568374D1 (en) * 1985-12-20 1989-03-30 Litef Gmbh Method to determine heading by using and automatically calibrating a 3-axis magnetometer rigidly fitted in an aircraft
JP2520952B2 (ja) * 1989-02-06 1996-07-31 日産自動車株式会社 車両用走行方位検出装置
JPH03279809A (ja) * 1990-03-28 1991-12-11 Sumitomo Electric Ind Ltd 方位検出装置
US5191528A (en) * 1990-06-28 1993-03-02 Eaton-Kenway, Inc. Update marker system for naviagtion of an automatic guided vehicle
US5247278A (en) * 1991-11-26 1993-09-21 Honeywell Inc. Magnetic field sensing device
US5297063A (en) * 1991-12-27 1994-03-22 Chrysler Corporation Method for selecting calibration data for an auto-calibrating compass
US5187872A (en) * 1992-04-02 1993-02-23 Her Majesty The Queen In Right Of Canada, As Represented By The Minister Of Communications Automatic calibration of magnetic compasses

Also Published As

Publication number Publication date
EP0791169B1 (de) 2000-04-19
FI971950A0 (fi) 1997-05-07
AU685678B2 (en) 1998-01-22
FI971950A (fi) 1997-05-07
KR100408120B1 (ko) 2004-01-24
FI116954B (fi) 2006-04-13
DE59508204D1 (de) 2000-05-25
AU3472195A (en) 1996-06-06
NO972110L (no) 1997-07-07
US5701259A (en) 1997-12-23
JP3635092B2 (ja) 2005-03-30
EP0791169A1 (de) 1997-08-27
KR970707427A (ko) 1997-12-01
NO972110D0 (no) 1997-05-07
CN1080413C (zh) 2002-03-06
WO1996015424A1 (de) 1996-05-23
JPH10508702A (ja) 1998-08-25
ATE191971T1 (de) 2000-05-15
DE4439945C1 (de) 1996-02-08
CN1163662A (zh) 1997-10-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2220346C (en) Method for determining the direction of the earth&#39;s magnetic field
US6860023B2 (en) Methods and apparatus for automatic magnetic compensation
US4870602A (en) Method for determining route angles
US5339246A (en) Apparatus for correcting vehicular compass heading with the aid of the global positioning system
RU2395061C1 (ru) Способ определения местоположения подвижных объектов и комплексированная навигационная система для его реализации
NO315623B1 (no) Stabilisering av retning indikert ved magnetkompass
CN108873086A (zh) 一种采用地磁总场梯度阵列对磁性目标定位的方法
AU2005201584A1 (en) Method for estimating the accuracy of azimuthal orientations and portable sighting device
EP0629877A1 (en) GPS-aided dead reckoning navigation
US9664810B2 (en) Method of locating the position of linear objects
US20170010127A1 (en) Optoelectronic measuring device and method for disturbance detection
CA2967833C (en) Optoelectronic measuring device having magnetic compass and compensation functionality
KR100376313B1 (ko) 북반구 극지에 관한 헤딩각을 측정하기 위해 설계된 관성및 자계 센서 시스템
Pitteway et al. Toward an optimum receiving array and pulse set for the Dynasonde
Basterretxea-Iribar et al. Towards an improvement of magnetic compass accuracy and adjustment
Zhang et al. RETRACTED: An improved RISS-GPS ship navigation approach via azimuth updates and magnetometer-calibration technology
CA2255115C (en) Method and device for determining correction parameters
CN108871301A (zh) 磁场方位测量方法
RU2686855C1 (ru) Градиентометрический способ магнитной съемки и устройство для его осуществления
GB2200463A (en) Determination of position magnetically
US20130080103A1 (en) Method And Detector For Searching A Transmitter
RU2365877C1 (ru) Способ определения магнитной девиации на подвижном объекте
US6336081B1 (en) Geomagnetic field direction measuring system
RU2186966C2 (ru) Способ определения и компенсации магнитной девиации инклинометра
Qi et al. Geographic True Navigation Based on Real-time Measurements of Geomagnetic Fields

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees