NO311170B1 - Langrennsski egnet for sköyteteknikk - Google Patents

Langrennsski egnet for sköyteteknikk Download PDF

Info

Publication number
NO311170B1
NO311170B1 NO20006635A NO20006635A NO311170B1 NO 311170 B1 NO311170 B1 NO 311170B1 NO 20006635 A NO20006635 A NO 20006635A NO 20006635 A NO20006635 A NO 20006635A NO 311170 B1 NO311170 B1 NO 311170B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
ski
skis
convex
parallel
pair
Prior art date
Application number
NO20006635A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20006635L (no
NO20006635D0 (no
Inventor
Alois Pieber
Johann Hubinger
Original Assignee
Fischer Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fischer Gmbh filed Critical Fischer Gmbh
Publication of NO20006635D0 publication Critical patent/NO20006635D0/no
Publication of NO20006635L publication Critical patent/NO20006635L/no
Publication of NO311170B1 publication Critical patent/NO311170B1/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63CSKATES; SKIS; ROLLER SKATES; DESIGN OR LAYOUT OF COURTS, RINKS OR THE LIKE
    • A63C5/00Skis or snowboards
    • A63C5/04Structure of the surface thereof
    • A63C5/0405Shape thereof when projected on a plane, e.g. sidecut, camber, rocker
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63CSKATES; SKIS; ROLLER SKATES; DESIGN OR LAYOUT OF COURTS, RINKS OR THE LIKE
    • A63C5/00Skis or snowboards
    • A63C5/06Skis or snowboards with special devices thereon, e.g. steering devices

Landscapes

  • Footwear And Its Accessory, Manufacturing Method And Apparatuses (AREA)
  • Silicon Polymers (AREA)

Description

Oppfinnelsen gjelder en langrennsski som særlig er egnet for skøyteteknikk. Oppfinnelsens mål er å utforme skifasongen slik at skiløperen kan utnytte frasparkfasen best mulig til å overføre frasparkenergien til en fremdrift som varer lenger enn i tilsvarende kjente ski.
Når ski brukes i skøyteteknikk gjennomløper den ene eller begge ski følgende to faser:
frasparkfasen og
glifasen.
Frasparket i frasparkfasen for en skøyteski eller generelt en hvilken som helst type ski som brukes i skøyteteknikk, skjer ved: a) Kanting av den ski SK som løperen skal sparke fra med i forhold til skiens inner-kant, en kantingsvinkel P på fortrinnsvis mellom 5 og 45° i forhold til en idealisert plan
snøoverflate SCH, som det er vist på fig. 1, samtidig med
b) føring av denne ski, slik det er vist på fig. 2, ut i en skøytevinkel a på f.eks. mellom 10 og 80° i forhold til løyperetningen, dvs. i forhold til den gjennomsnittlige løpsret-ning, og c) overføring av en frasparkpuls til denne ski (hvis størrelse og forløp vil være av-hengig av skiløperens skøyteteknikk, vekt og disponert benstyrke).
For glifasen er det gunstig dersom skiens glireming A i størst mulig grad sammenfaller med løyperetningen, hvilket er illustrert skjematisk på fig. 3 for en ren glifase hvor begge ski er parallelle.
Pilen A er altså på fig. 2 ikke alltid sammenfallende med løyperetningen annet enn når skøytetakene bare utføres med den ene av skiene, mens gliretningen naturligvis sammenfaller når løperen ikke sparker fra, men glir fremover med parallelle ski, illustrert på fig. 3.
For en optimal energiutnyttelse er det gunstig dersom glifasen kan vare lengst mulig, mens frasparkfasen er kortest mulig, og dette er vist skjematisk på fig. 4. GL og GR indikerer da glifasen for venstre hhv. høyre ski, mens AL og AR illustrerer den tilsvarende frasparkfase.
For å fa til et optimalt fremdriftsforløp ville det beste være hvis man kunne bruke ski med forskjellig sidefasong. For glifasen hvor skien (skiene) skal gli rett fremover (uten kanting) ville man foretrekke ski med rett eller noe konkav form slik det er vist på fig. 5 og 6 (oftest benevnt ski med rett hhv. innsvingt profil), mens et siderettet fraspark ville være optimalt med en konveks skiform slik det er vist på fig. 7.
Ski fremstilles i dag enten med parallelle sidekanter, med konkav eller innsvingt form hvor både skituppområdet og bakskien er bredere enn midtpartiet, eller - særlig for skøyteteknikk - med svak konveks form, det vil si tilspisset foran og bak. Endelig har man langrennsski som foran er tilspisset noe til "båtform", men som ellers har parallelle eller svakt konvekse sideflater. Ski med innsvingt form arter seg slik når man kanter dem at de svinger noe innover når man skal sparke fra ved å føre skien ut til siden. Parallelle ski forholder seg relativt nøytrale under et slikt fraspark og gjør det enklere å holde full kontroll ved utoverskøyting, mens en svakt konveks ski vil "overstyre" ved at skien selv søker å øke skøytevinkelen a under frasparkfasen.
Når det gjelder skøyteteknikk i motbakker søker man å få bedre fremdrift ved at man får en skrittvirkning når den ene ski føres ut fra bevegelsesretningen under frasparket, som tidligere, men hvor også den andre ski føres utover i forhold til løyperetningen, for gjensidig veksling, det vil si samme teknikk som i dag stort sett brukes overalt for tosidig skøyting. Ingen av skiene følger da løyperetningen men skrås symmetrisk ut og brukes til avvekslende fraspark med venstre og høyre ben. Teknikken begunstiger konvekse eller parallelle ski mer enn konkave, idet de siste gir en viss motvirkende effekt. Ulempen med konvekse skikanter ligger i at skien vil følge kantlinjen utover så snart den kantes under frasparket. For å studere hva som skjer med en konveks skitype kan man se på fig. 8 hvor som før A viser skiens gliretning. Skal løperen tilbakelegge strekningen X til Y med en vanlig ski som er noe bredere på midten vil først høyresiden pga. sin kon-veksitet følge kurven a som fører jo lenger ut fra løyperetningen desto større løypens stig-ning er, og en tilsvarende større avstand må tas inn igjen for å gjennomføre frasparket. Jo slakkere løypestigningen er desto mindre blir utsvinget, det vil si skrittbredden. Ved slutten av utsvingsforløpet må altså løperen redusere fremdriftshastigheten for ikke å føres for langt til siden. Etter den første tilbakelagte strekning s skiftes over fra høyre til venstre ski som da vil følge kurven ai for den neste sfrekning Sj.
Fra patentlitteraturen ved AT 369 273 kjennes en ski, særlig en alpinski hvor midtområdet har et konvekst parti, men hvor det i forbindelse med dette er avsatt en konkavt parti. En slik kombinert innsvingning og utvidelse har man kommet frem til for å bedre alpinskiens løp på glatte og bratte flater.
Oppfinnelsens oppgave er på tilsvarende måte å utforme en ski slik at sideprofilen i et grunnriss gir en stabilisering av bevegelsen i lengderetningen, nemlig ved at skien under en glifase ikke føres for langt ut til siden slik at fremdriftshastigheten må re-duseres. Det man kan kalle svingenergien utnyttes derved bedre, slik at man ved bevisst trykkøkning og således endring av flatetrykkfordelingen under skien og konsentrasjon av vekten mot skiens midtparti ved slutten av glifasen, kan fa til at frasparkfasen blir redusert i tid, slik at løperen ved en og samme energioverføring i frasparket kan få skien til å følge en slakkere kurve b hhv. bi og således kan tilbakelegge en lengre strekning w hhv. Wi enn den tilsvarende strekning s hhv. Si når skien følger den brattere kurve a hhv. a,.
Denne oppgave løses i og med oppfinnelsen ved de trekk som er satt opp i patentkravene.
Ytterligere særegenheter med oppfinnelsen vil fremgå av fig. 9-11 i tegningene. På disse tegninger har man forenklet og sterkt overdrevet vist hvordan oppfinnelsens ski er profilert, idet samtlige av de viste ski er sett rett ovenfra.
Den kombinasjon som oppfinnelsen tilsier, av konvekse og konkave partier, løser den gitte oppgave på best måte når, slik det fremgår av et viktig trekk i oppfinnelsen, en omhylningskurve eller rett linje har lengre avstand fra skiens langsgående midtakse £, mot skituppen enn mot bakenden.
På fig. 9 vises en foretrukket utførelse av skiprofilen for en langrennsski med tre bredere partier, det vil si et konvekst midtparti KN, en utvidet tupp med bredde Hi og en utvidet bakende med bredde H2, og slik at alle tre utvidede partier berøres av en rett omhylningslinje B. Alternativt viser fig. 9A hvordan denne omhylningslinje i stedet er en konveks omhylningskurve B ved at midtpartiet har større bredde enn tuppen og bakenden.
I en ski SK ifølge oppfinnelsen og hvis skitupp er angitt med SP og er vist på fig. 10, benytter man, idet man tar hensyn til stivhetsforløpet og den tilhørende trykkfordeling når skien ligger flatt, en profilering som gir to forskjellige bevegelsesretninger, nemlig en rettlinjet bevegelse langs glisålen og en utoverbøyd bevegelseslinje i forhold til sidekan-ten, idet følgende oppnås:
For glifasen:
Siden en skøyteskis midtparti under glifasen (belastning med løperens mak-simale kroppsvekt) ikke blir presset fullstendig ned mot snøunderlaget, vil det bare være de flater som har direkte kontakt med snøen som bestemmer skiens gliretning. Fig. 10 viser to kontaktlinjer K ved en belastning på fra halvparten til hele kroppsvekten, og dersom man kombinerer disse kontaktlinjer for glifasen med den optimale sideprofil for denne får man en mest mulig rettlinjet bevegelse, idet denne er indikert med den slakke bevegelselinje Ai.
Frasparkfasen:
Trykket på skien økes da samtidig med at den kantes noe, slik det er illustrert på fig. 1. Derved føres de kontaktflater som kontaktlinjene K representerer inn mot det konvekse området på skiens midtparti KN, og nettopp ved at skien her er utvidet til konveks form utnyttes dette under kantingen slik at man får en annen og noe krummere bevegelseslinje A2 i motsatt retning (se fig. 11), idet kraften mot skien kan være fra full kroppsvekt til 1,5 ganger denne. Frasparkfasen utnyttes altså over midtpartiet ved kant-li<n>jenKi.
Det som bestemmer dette forløp er samspillet mellom bøyestivhetsforløpet, sideprofilen og kantingsvinkelen.

Claims (6)

1. Skipar hvor minst én av de to sidekantflatene på minst én av parets to ski (SK), i midtpartiet (KN) har konveks form eller forløper parallelt med skiens lengdeakse (£,), og hvor minst én av disse sidekantflater på minst én av skiene (SK) i paret, foran og/eller bak har konkav form, karakterisert ved at det konvekst eller parallelt utformede midtparti (KN) samt det bredeste parti med bredde (Hi, H2) foran hhv. bak på skien (SK), på et skipar som er utformet som langrennsski, berøres av en rettlinjet eller konveks omhylning (B).
2. Skipar ifølge krav 1, karakterisert ved at omhylningen (B) er rettlinjet og berører det bredeste parti med bredde (Hi) foran på skien, på sidekantflaten ved dette parti, i en større avstand til skiens (SK) lengdeakse (£,) enn ved berøringen av en kantlinje (Ki) langs det konvekse eller parallelle midtparti (KN).
3. Skipar ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at det konvekse eller parallelle midtparti (KN) kantfritt går over i ett eller begge konkave partier (K) av sidekantflaten.
4. Skipar ifølge ett av kravene 1-3, karakterisert ved at midtpartiet (KN) med konveks eller parallell form strekker seg over skiens (SK) skibmdin<g>sornråde.
5. Skipar ifølge ett av kravene 1-4, karakterisert ved at de konvekse eller parallelle partier (KN) og de konkave partier (K) av sidekantflatene er anordnet speilsymmetrisk i forhold til skiens (SK) lengdeakse (£).
6. Skipar ifølge ett av kravene 1-5, karakterisert ved at de konvekse eller parallelle partier (KN) og de konkave partier (K) av sidekantflatene er anordnet likt på begge skiparets ski (SK).
NO20006635A 1998-06-25 2000-12-22 Langrennsski egnet for sköyteteknikk NO311170B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AT110598 1998-06-25
PCT/AT1999/000163 WO1999066994A1 (de) 1998-06-25 1999-06-22 Langlaufski

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO20006635D0 NO20006635D0 (no) 2000-12-22
NO20006635L NO20006635L (no) 2001-02-06
NO311170B1 true NO311170B1 (no) 2001-10-22

Family

ID=3506703

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20006635A NO311170B1 (no) 1998-06-25 2000-12-22 Langrennsski egnet for sköyteteknikk

Country Status (5)

Country Link
US (1) US6357782B1 (no)
EP (1) EP1100598B1 (no)
DE (1) DE59907951D1 (no)
NO (1) NO311170B1 (no)
WO (1) WO1999066994A1 (no)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2834221B1 (fr) * 2001-12-27 2004-07-16 Rossignol Sa Ski de fond
FR2845611B1 (fr) * 2002-10-15 2004-12-03 Rossignol Sa Planche de glisse sur neige a spatule et a releve de talon ameliores
US6857653B2 (en) 2002-10-31 2005-02-22 Anton F. Wilson Gliding skis
US7073810B2 (en) * 2003-06-25 2006-07-11 Wilson Anton F Ski with tunnel and enhanced edges
US20060091645A1 (en) * 2004-10-15 2006-05-04 Mervin Manufacturing, Inc. Responsive transport board
US20070194559A1 (en) * 2005-07-18 2007-08-23 Decamp Corey Powder wings
US7690674B2 (en) * 2006-08-10 2010-04-06 Armada Skis, Inc. Snow riding implement
FR2916361B1 (fr) * 2007-05-25 2012-08-31 Rossignol Sa Planche de ski alpin
DE102007061679A1 (de) * 2007-12-18 2009-06-25 Alexander Blaesi Langlauf-Ski
FR2926735B1 (fr) * 2008-01-25 2010-03-26 Salomon Sa Ski alpin avec moyens de reglage
EP2926875B1 (de) * 2014-03-31 2017-05-31 Paris-Lodron-Universität Salzburg Langlaufschi

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT369273B (de) 1979-11-29 1982-12-27 Fischer Gmbh Schi, insbesondere alpinschi
US4487426A (en) 1981-06-08 1984-12-11 Kabushikigaisha Nishizawa Ski
FR2509185A1 (fr) 1981-07-07 1983-01-14 Brousselle Andre Ski, notamment pour neige profonde
AT372860B (de) 1981-12-03 1983-11-25 Fischer Gmbh Schipaar
IT8435577V0 (it) * 1984-02-16 1984-02-16 Cruciani Fabrizio Sci di cui almeno un lato presenta un forte inarcamento in una parte centrale
US4700967A (en) * 1985-12-13 1987-10-20 Tristar Sports Inc. Asymmetric alpine ski with offset boot platform
FR2594346B1 (fr) 1986-02-19 1988-09-30 Rossignol Sa Ski de fond
US4705291A (en) 1986-07-18 1987-11-10 Richard Gauer Alpine ski
US4826201A (en) * 1987-07-28 1989-05-02 Varan Cyrus O Ski with increased maneuvering ability
US5096217A (en) * 1988-12-01 1992-03-17 Kent Hunter Monoski with deep side cuts and cambered segment in the binding portion
FR2643565A1 (fr) * 1989-02-24 1990-08-31 Grand Chavin Skis Ski de fond
FR2666021B1 (fr) 1990-08-24 1992-11-13 Salomon Sa Ski de fond, notamment pour la pratique du pas alternatif.
US5230527A (en) * 1992-04-22 1993-07-27 Varan Cyrus O Snow ski with improved toe and mid-length design
FR2690351B3 (fr) * 1992-04-27 1994-07-08 Patrick Balmain Equipement de sport de glisse sur neige du type constitue par une planche unique.
AT406735B (de) * 1996-06-27 2000-08-25 Atomic Austria Gmbh Skipaar für den alpinskilauf
US6079746A (en) * 1997-07-21 2000-06-27 Olsen; Fred Ski conversion apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
EP1100598B1 (de) 2003-12-03
NO20006635L (no) 2001-02-06
EP1100598A1 (de) 2001-05-23
DE59907951D1 (de) 2004-01-15
US6357782B1 (en) 2002-03-19
WO1999066994A1 (de) 1999-12-29
NO20006635D0 (no) 2000-12-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7322612B2 (en) Grip for a sports pole, and a sports pole having such a grip
NO311170B1 (no) Langrennsski egnet for sköyteteknikk
US4377297A (en) Ski, particularly Alpine ski
US20070267847A1 (en) Snow Skis and Snowboards Having Split Tips and/or Tails
US4487426A (en) Ski
EP0209218B1 (en) Alpine ski
US4449735A (en) Skiing apparatus
US5058923A (en) Osteologically correct ski pole
US6394482B1 (en) Snow skis having asymmetrical edges
US8919790B2 (en) Gliding board
US5930835A (en) Device for the practice of snowboarding and carving
ATE333809T1 (de) Sportstiefel, besonders zum skilaufen, schlittschuhlaufen oder snow-boarding
US8931785B1 (en) Steerable sled board and the like
NO159638B (no) Utforming av glidebelegg for ski.
US3040345A (en) Water ski construction
NO319592B1 (no) Sale for en langrenns- eller telemarksskistovel, og stovel med en tilsvarende sale
EP1669113A1 (en) A ski binding
NO334796B1 (no) Stav med håndtakselement og håndtakselement
NO314786B1 (no) Anordning ved ski
RU2051056C1 (ru) Управляемые сани для натурбана
NO172170B (no) Alpin parski
CN116672694A (zh) 一种冰雪复用鞋
WO2001017397A1 (en) Fantaski
FI58721C (fi) Foerfarande vid terraengskida och tillaeggsanordning som tillaempar foerfarandet
JP2724362B2 (ja) そ り