NO310020B1 - Fremgangsmåte for isomerisering av rettkjedede olefinske hydrokarboner - Google Patents

Fremgangsmåte for isomerisering av rettkjedede olefinske hydrokarboner Download PDF

Info

Publication number
NO310020B1
NO310020B1 NO940289A NO940289A NO310020B1 NO 310020 B1 NO310020 B1 NO 310020B1 NO 940289 A NO940289 A NO 940289A NO 940289 A NO940289 A NO 940289A NO 310020 B1 NO310020 B1 NO 310020B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
aluminum oxide
titanium
hydrocarbons
hours
catalyst
Prior art date
Application number
NO940289A
Other languages
English (en)
Other versions
NO940289L (no
NO940289D0 (no
Inventor
Christine Travers
Jean-Pierre Burzynski
Jean Dagand
Philippe Courty
Original Assignee
Inst Francais Du Petrole
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inst Francais Du Petrole filed Critical Inst Francais Du Petrole
Priority to NO940289A priority Critical patent/NO310020B1/no
Publication of NO940289D0 publication Critical patent/NO940289D0/no
Publication of NO940289L publication Critical patent/NO940289L/no
Publication of NO310020B1 publication Critical patent/NO310020B1/no

Links

Landscapes

  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse beskriver en fremgangsmåte for isomerisering av olefiner som på det meste har 20 karbonatomer under anvendelse av en spesiell katalysator.
Reduksjonen av blyalkyler i bensiner har forårsaket at raffineriene i mange år har overveiet å inkorporere forskjellige forbindelser, og spesielt alkoholer og estere, i bensin for å oppnå økning i oktantallet. I tillegg til metanol, som er ett av de mest attraktive av de kjente additiver, har MTBE (metyl-tertio-butyleter) anti-bankeegenskaper som forårsaker en forbedring i kvaliteten av bensin og en økning i oktantallet, idet en slik økning er større enn den som oppnås med metanol. MTBE har også mange andre fordeler, så som
et kokepunkt som tilsvarer kokepunktet for bestanddelene i bensinen som har de
laveste anti-bankeegenskaper,
et damptrykk som er kompatibelt med de ovenfor nevnte bestanddeler,
et utmerket frysepunkt,
lav løselighet i vann,
fullstendig blandbarhet med hydrokarboner, etc.
MTBE fremstilles generelt fra isobuten og metanol i henhold til følgende
reaksjon:
Isobuten inneholdes generelt i C3-C4-olefinsnitt, som oppnås fra avløpene fra katalytisk krakking, dampkrakking, termisk krakking og viskositetsnedbryting. Mengdene av isobuten som leveres fra disse forskjellige prosesser er imidlertid ikke tilstrekkelig til å gi en bred utvikling av MTBE-produksjonsprosessen.
For å kunne produsere større mengder isobuten er det derfor blitt foreslått at butenene som inneholdes i avløpene fra de ovenfor nevnte prosesser skal isomeriseres i fullstendig eller tilnærmet fullstendig grad for å tilveiebringe isobutener.
Mange prosesser i forbindelse med mange katalysatorer er blitt foreslått i litteraturen. Katalysatorene som anvendes er generelt basert på aluminiumoksyd og mer spesielt aluminiumoksyder som er blitt aktivert eller behandlet med damp (US-patent nr. 3 558 733), enten de omfatter r|-aluminiumoksyd eller y-aluminiumoksyd, halogenerte aluminiumoksyder (US-patent nr. 2 417 647), bauxitt, aluminiumoksyder behandlet med derivater av bor, silisium (US-patenter nr. 4 013 590,4 038 337, GB-patent nr. 2 129 701 og US-patent nr. 4 434 315) eller zirkonium og forskjellige silisiumdioksyd/aluminiumoksydtyper, etc.
De fleste av disse katalysatorer oppviser et relativt lavt nivå omdannelse pr. gjennomgang og en lav grad av selektivitet på grunn av de parasittiske reaksjoner, så som krakking og polymerisasjon, idet sistnevnte også er årsak til hurtig minsking av ytelsesnivåene.
Foreliggende oppfinnelse ligger i anvendelse av en katalysator som gjør det mulig å oppnå forbedrede ytelsesnivåer, spesielt når det gjelder selektivitetsgraden, og som gir forbedret stabilitet.
Det er blitt funnet at en katalysator oppnådd fra aluminiumoksyd og fortrinnsvis eta- eller gamma-aluminiumoksyd, til hvilket det er blitt tilsatt en tydelig definert mengde titan (fra 0,03 til 0,6 vekt%), og som så fortrinnsvis har gjennomgått en dampbehandling under nøyaktige betingelser, på overraskende måte resulterte i svært tydelig forbedrede selektivitetsnivåer, omdannelsesnivåer og syklustid.
Foreliggende oppfinnelse vedrører følgelig fremgangsmåte for isomerisering av rettkjedede olefiniske hydrokarboner som har høyest 20 karbonatomer pr. molekyl,
kjennetegnet ved at hydrokarbonene bringes i kontakt med en katalysator som inneholder aluminiumoksyd og fra 0,03 til 0,6 vekt% titan ved en temperatur mellom 300 og 570°C, et trykk mellom 0,1 og 1 MPa, ved en romhastighet mellom 0,1 og 10 timer <1>, i nærvær av vanninjeksjon, idet molforholdet injisert vann/olefmiske hydrokarboner er mellom 0,1 og 10.
I fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen er det mulig å isomerisere enten et C 4-olefinisk snitt alene som resulterer fra de ovenfor nevnte prosesser etterat C3-snittet er blitt fjernet, eller hele det olefiniske C3-C4-snitt.
I henhold til oppfinnelsen kan også rettkjedede olefiniske hydrokarboner som inneholder fra 5 til 20 karbonatomer pr. molekyl isomeriseres.
Satsen som skal isomeriseres bringes i kontakt med katalysatoren ved en temperatur mellom 300°C og 570°C (fortrinnsvis mellom 400 og 550°C dersom satsen utgjøres av butener og/eller pentener) ved et trykk mellom 1 og 10 bar absolutt (og fortrinnsvis mellom 1 og 5 bar absolutt dersom satsen utgjøres av butener og/eller pentener).
Romhastigheten er mellom 0,1 og 10 timer 1, uttrykt som volum olefinisk sats pr. volum katalysator og pr. time (og fortrinnsvis mellom 0,5 og 6 timer <1> dersom satsen utgjøres av butener og/eller pentener).
I henhold til oppfinnelsen gjennomføres fremgangsmåten i nærvær av vann for å minimere de uønskede sekundærreaksjoner. Vannmengden som føres inn i reaktoren er slik at molforholdet H20/olefiniske hydrokarboner er mellom 0,1 og 10 (og fortrinnsvis mellom 0,5 og 3 dersom satsen utgjøres av butener og/eller pentener).
For fremstilling av katalysatoren er det mulig å anvende kommersielle aluminiumoksyder, fortrinnsvis aktiverte, og som fortrinnsvis er utvalgt fra gruppen av eta- og gamma-aluminiumoksyd, og med en lav andel av alkalimetaller, f.eks. med et natriuminnhold mindre enn 0,1%.
Det spesifikke overflateareale for aluminiumoksydet vil med fordel være mellom 10 og 500 m^/g og fortrinnsvis mellom 50 og 450 m^/g, og aluminiumoksydets pore-volum er mellom 0,4 og 0,8 cm^/g.
Katalysatorene fremstilles ved å tilsette fra 0,05 til 1% og fortrinnsvis fra 0,085 til 0,5% titandioksyd til alumiumoksyd-bæreren. Enhver prosess som tillater tilsetning av dette titandioksyd kan anvendes. Det er f.eks. mulig å løse opp en forbindelse av titan i løsningen som inneholder aluminiumforbindelsen og å regulere betingelsene for utfelling av aluminiumoksydet slik at titanhydroksydet samutfelles. Det er også mulig å tilsette til aluminiumhydroksydet i gelform (aluminium-a-trihydrat, -b-trihydrat eller -a-mono-hydrat) minst én forbindelse av titan valgt fra gruppen som utgjøres av titandioksyd i rutil- og anatase-form, suboksydene TiO og Ti203, titansyrer, alkalimetall-, jordalkali-metall- og ammonium-titanater, og løselige og uløselige, organiske og uorganiske titansalter.
Det er også mulig som utgangspunkt å ta en tilformet aluminiumoksydbærer og impregnere den med en løsning av et organisk eller uorganisk titansalt. Generelt kan tilsetningen av titan gjennomføres før, i løpet av eller etter prosessen for tilforming av katalysatorbæreren.
En foretrukket fremgangsmåte omfatter tilsetning til en organisk løsning (f.eks. en alkoholløsning) av minst én organisk forbindelse av aluminium (f.eks. et alkoksy-aluminium, så som aluminiumisopropylat), minst én organisk forbindelse av titan, f.eks. tetraetoksytitan, og så hydrolysere den løsning som er oppnådd på denne måte.
Det er også mulig å tilsette titanet i form av en lett hydrolyserbar uorganisk forbindelse, så som titantetraklorid TiCl4.
En annen foretrukket fremgangsmåte omfatter tilsetning av regulerte mengder av en organisk forbindelse basert på titan, f.eks. et alkoksytitan, så som tetraetyltitan, og/eller en uorganisk titanforbindelse (f.eks. titantriklorid) under forløpet av Ziegler-syntesen av polyalkoksyaluminium, ved reaksjonen av et alkylaluminium (f.eks. trietyl-aluminium), etylen og minst én av de nevnte forbindelser av titan. Ved polymerisasjon og påfølgende oksydasjon fremstilles det ovenfor nevnte polyalkoksyaluminium, og hydrolysen av dette vil resultere i polyoler og aluminiumhydroksyd som inneholder titan.
Ved forsøk er det blitt funnet at disse fremgangsmåter resulterte i en spesielt høy grad av dispersjon av titan-ionene i aluminiumoksyd-matriksen slik den oppnås etter hydrolyse av alkoksyaluminiumet eller polyalkoksyaluminiumet. Dersom bæreren f.eks. er i form av kuler eller ekstrudater, gjør de foretrukne fremgangsmåter for impregne-ringen av titan det mulig å oppnå et innhold av TiC>2 som er konstant fra én kule til en annen eller fra ett ekstrudat til et annet. Dersom den ønskede midlere konsentrasjon er C%, vil konsentrasjonen C fra én kule til en annen eller fra ett ekstrudat til et annet, med de foretrukne fremgangsmåter ifølge oppfinnelsen forbli mellom C±5 vekt% av denne konsentrasjon eller til og med mellom ±3 vekt% Enda bedre resultater ble oppnådd ved anvendelse av katalysatorbærere som mer spesielt inneholder fra 0,06 til 0,15% T1O2.
Titaninnholdet på katalysatoren måles ved røntgenstrålefluorescens.
Katalysatoren oppnådd på denne måte tørkes så ved en temperatur mellom 100 og 130°C og kalsineres eventuelt i luft ved en temperatur mellom 400 og 800°C, og fortrinnsvis mellom 450 og 750°C i tidsperioder som varierer fra 1 til 5 timer. Den kan så med fordel behandles i damp ved en temperatur mellom 120 og 700°C og fortrinnsvis mellom 300 og.700°C under et damp-partialtrykk høyere enn 0,5 bar og fortrinnsvis mellom 0,6 og 1 bar i en tidsperiode fra 0,5 til 120 timer og fortrinnsvis fra 1 time til 100 timer.
Ytelsesnivåene i isomeriseringsprosessen vil kunne uttrykkes ved:
1) omdannelse av butener
2) selektivitet med henblikk på isobutener 3) utbytte i form av isobuten
De følgende eksempler angir oppfinnelsen mer detaljert.
EKSEMPEL 1
Katalysator A, ikke i henhold til oppfinnelsen
En kommersiell aluminiumoksyd g bærer med et overflateareale på 200 m^/g gjennomgår en dampbehandling ved 560°C i en tidsperiode på 20 timer ved et damp-partialtrykk lik 0,8 bar. Denne katalysator anvendes ved isomerisering av et C4-olefin-snitt med sammensetning som angitt i tabell I. Driftsbetingelsene er som følger:
Væske-romhastighet pr. time (LHSV) = 2 timer 1
H2O/C4 = (mol) = 2
T=530°C
p = 1 bar absolutt.
Ytelsesnivåene som ble oppnådd er vist i tabell I etter 1 driftstime og i tabell II etter 30 driftstimer. Det kan sees at ytelsesnivåene er lave og at de faller ettersom tiden går.
EKSEMPEL 2
Katalysator B, i henhold til oppfinnelsen
Den kommersielle aluminiumoksyd g bærer anvendt i eksempel 1 impregneres med 0,1% titan fra dekahydratisert titanoksalat i vandig løsning, tørkes ved 100°C i en tidsperiode på 2 timer og kalsineres ved 100°C i en tidsperiode på 2 timer. Katalysatoren B som oppnås på denne måte gjennomgår en dampbehandling tilsvarende den som er beskrevet i eksempel 1 og anvendes så ved fremgangsmåten for isomerisering av et C4-olefinisk snitt under de driftsbetingelser som er beskrevet i det foregående.
Ytelsesnivåene som ble oppnådd er vist i tabell I etter 1 driftstime og i tabell II etter 30 driftstime.
De ytelsesnivåer som ble oppnådd med katalysator B i henhold til oppfinnelsen er tydelig overlegne de ytelsesnivåer som ble oppnådd med katalysator A, som ikke er i henhold til oppfinnelsen, når det gjelder aktivitet, selektivitet og stabilitet.
EKSEMPEL 3
Katalysator C, i henhold til oppfinnelsen
Katalysator C er forskjellig fra katalysator B ved at den ikke gjennomgår en dampbehandling etter avsetning av Ti, idet tørking og kalsinering gjennomføres ved de driftsbetingelser som er beskrevet i eksempel 2.
Katalysatoren C anvendes ved fremgangsmåten for isomerisering av et C4-olefinisk snitt ved de driftsbetingelser som er beskrevet i det foregående.
Ytelsesnivåene oppnådd med katalysator C er vist i tabell I etter 1 driftstime og i tabell II etter 30 driftstimer.
Det observeres at ytelsesnivåene for katalysator C er mellom nivåene for katalysatorene A og B.
I tabell I betegner C2 etan, C2-: etylen, C3: propan, iC4: isobutan, nC4: n-butan, C4=2TR: trans-but-2-en, 04= 1: but-l-en, iC4=: isobuten, C4=2Cis: cis-but-2-en, C4=: butadien og C5+: hydrokarboner med mer enn 5 karbonatomer.

Claims (10)

1. Fremgangsmåte for isomerisering av rettkjedede olefiniske hydrokarboner som har høyest 20 karbonatomer pr. molekyl, karakterisert ved at hydrokarbonene bringes i kontakt med en katalysator som inneholder aluminiumoksyd og fra 0,03 til 0,6 vekt% titan ved en temperatur mellom 300 og 570°C, et trykk mellom 0,1 og 1 MPa, ved en romhastighet mellom 0,1 og 10 timer *, i nærvær av vanninjeksjon, idet molforholdet injisert vann/olefiniske hydrokarboner er mellom 0,1 og 10.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at katalysatoren som inneholder aluminiumoksyd og titan har gjennomgått en dampbehandling før den bringes i kontakt med hydrokarbonene, idet denne behandling finner sted mellom 120 og 700°C ved et damp-partialtrykk høyere enn 0,5 bar og i en tidsperiode fra 0,5 til 120 timer.
3. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at de rettkjedede olefiniske hydrokarboner som behandles velges fra gruppen som utgjøres av butener og pentener.
4. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at isomeriseringstemperaturen er mellom 400 og 550°C.
5. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at isomeriseringstrykket er mellom 0,1 og 0,5 MPa.
6. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at romhastigheten er mellom 0,5 og 6 timer <1>.
7. Fremgangsmåte ifølge krav 3, karakterisert ved at molforholdet injisert vann/ hydrokarboner er mellom 0,5 og 3.
8. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at aluminiumoksydet er et gamma-aluminiumoksyd.
9. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at aluminiumoksydet er et eta-aluminiumoksyd.
10. Fremgangsmåte ifølge ett av de foregående krav, karakterisert ved at mengden av natrium i aluminiumoksydet er under 0,1 vekt%.
NO940289A 1994-01-27 1994-01-27 Fremgangsmåte for isomerisering av rettkjedede olefinske hydrokarboner NO310020B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO940289A NO310020B1 (no) 1994-01-27 1994-01-27 Fremgangsmåte for isomerisering av rettkjedede olefinske hydrokarboner

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO940289A NO310020B1 (no) 1994-01-27 1994-01-27 Fremgangsmåte for isomerisering av rettkjedede olefinske hydrokarboner

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO940289D0 NO940289D0 (no) 1994-01-27
NO940289L NO940289L (no) 1995-07-28
NO310020B1 true NO310020B1 (no) 2001-05-07

Family

ID=19896796

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO940289A NO310020B1 (no) 1994-01-27 1994-01-27 Fremgangsmåte for isomerisering av rettkjedede olefinske hydrokarboner

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO310020B1 (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO940289L (no) 1995-07-28
NO940289D0 (no) 1994-01-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5157197A (en) Isoparaffin alkylation using a lewis acid promoted transition alumina catalyst
JP5784647B2 (ja) 酸触媒上でイソブタノールを同時脱水・骨格異性化し、次いでメタセシス段階を行ってプロピレンを製造する方法
NO852952L (no) Forbedret katalysator for hydrokarbon-dehydrogenering.
US5321195A (en) Process for the isomerization of olefins
NO840485L (no) Fremgangsmaate for omdannelse av et c2-c10 alifatisk lineaert olefin til et produkt omfattende hydrokarboner med hoeyt karbontall
Amigues et al. Methathesis of ethylene-butene mixtures to propylene with rhenium on alumina catalysts
US5310713A (en) Regeneration of an alkylation catalyst with hydrogen
US5391527A (en) Regeneration of a modified alkylation catalyst with hydrogen
SU906360A3 (ru) Способ получени изоолефинов с @ -с @
EP0091662B1 (en) Catalyst and process for dehydrating 2-alcohols
CN113122313A (zh) 一种烯烃异构化方法
US5659104A (en) Olefin isomerisation process
RU2191627C2 (ru) Способ получения катализатора, подходящего для использования при изомеризации углеводородов, катализатор, полученный этим способом, и его применение
NO310020B1 (no) Fremgangsmåte for isomerisering av rettkjedede olefinske hydrokarboner
US5739074A (en) Metal cation-modified alkylation catalysts
US4434315A (en) Process for isomerizing olefins
US4778943A (en) Skeletal isomerization of olefins over halogen-containing alkaline earth oxide catalysts
CN111013611A (zh) 一种烯烃聚合催化剂的制备方法、聚α-烯烃基础油的制备方法
US5763729A (en) Alkylation of alkanes with alkyl halides
EP0650394A1 (en) Improved lewis acid promoted transition alumina catalysts and isoparaffin alkylation processes using those catalysts
KR100309489B1 (ko) 올레핀을이성질화시키는방법
US5321193A (en) Skeletal isomerication of olefins with an alumina based catalyst
US5866746A (en) Catalytic dehydroisomerization of C4 -C5 n-paraffins
US6103947A (en) Alkylation of alkanes with mixtures of alkenes and alkyl halides
US4654463A (en) Skeletal isomerization of olefins over bromided aluminas

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees

Free format text: LAPSED IN JULY 2002