NO301272B1 - Fremgangsmåte for rensing av klorgass - Google Patents

Fremgangsmåte for rensing av klorgass Download PDF

Info

Publication number
NO301272B1
NO301272B1 NO952008A NO952008A NO301272B1 NO 301272 B1 NO301272 B1 NO 301272B1 NO 952008 A NO952008 A NO 952008A NO 952008 A NO952008 A NO 952008A NO 301272 B1 NO301272 B1 NO 301272B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
membrane
chlorine gas
pressure side
gas
chlorine
Prior art date
Application number
NO952008A
Other languages
English (en)
Other versions
NO952008D0 (no
NO952008L (no
Inventor
May-Britt Haegg
Birger Langseth
Original Assignee
Norsk Hydro As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Norsk Hydro As filed Critical Norsk Hydro As
Priority to NO952008A priority Critical patent/NO301272B1/no
Publication of NO952008D0 publication Critical patent/NO952008D0/no
Priority to AU52214/96A priority patent/AU704686B2/en
Priority to CA 2176555 priority patent/CA2176555A1/en
Priority to IL11830096A priority patent/IL118300A0/xx
Priority to CN 96110704 priority patent/CN1144712A/zh
Publication of NO952008L publication Critical patent/NO952008L/no
Publication of NO301272B1 publication Critical patent/NO301272B1/no

Links

Landscapes

  • Separation Using Semi-Permeable Membranes (AREA)
  • Treating Waste Gases (AREA)

Description

Ved elektrolytisk fremstilling av magnesiummetall fra magnesiumklorid blir det dannet klorgass ved anoden. Denne gassen inneholder mellom 1 og 10 vektprosent luft, hyppigst 4-5 %. Prosessen for fremstilling av magnesium krever, på et visst stadium av prosessen, tørr, ren klorgass. I den faktiske prosessen vil det på et senere stadium skje en forbrenning av klor og hydrogen for å frembringe saltsyregass. Luften, og særskilt oksygen, må derfor fjernes for å hindre dannelse av vann. Det finnes flere fremgangsmåter for å gjøre dette ved hjelp av kjente metoder, men de krever alle relativt omfangsrikt og komplisert prosessutstyr.
Én av disse fremgangsmåtene er kondensering av klorgass, og en annen tørking av HCI-gass ved hjelp av et tørkemiddel (for eksempel magnesiumklorid-partikler). Begge disse fremgangsmåter krever store investeringer og høye driftsutgifter på grunn av høyt energiforbruk.
Hovedformålet med oppfinnelsen er å øke klorkonsentrasjonen i en klorgass forurenset med luft ved å redusere oksygeninnholdet til under 0,2 vektprosent. Et annet formål er å frembringe en enkel og hurtig metode for atskillelse av gassene. Et tredje formål er å frembringe en separasjonsmetode for gasser som er særskilt egnet til bruk i en prosess for pro-duksjon av magnesium.
Disse og andre formål med oppfinnelsen oppnås med den fremgangsmåte som er beskrevet i det følgende, og oppfinnelsen er videre beskrevet og karakterisert gjennom de ved-lagte patentkrav. Oppfinnelsen vil bli videre beskrevet med henvisning til figurene 1 og 2, hvor:
Figur 1 viser det eksperimentelle oppsettet for måling av permeabilitet
Figur 2 A, B viser IR-spektra av membranoverflater av PDMS før og etter de blir utsatt for
150° C og testet med Cl2.
Oppfinnelsen vedrører en fremgangsmåte for rensing av klorgass med et innhold av inntil 10 vektprosent luft, hvor den forurensede klorgassen blir tilført høytrykkssiden av en membranseparator. Klorgassen trenger gjennom et ikke-porøst membranmateriale, og urenhetene blir holdt tilbake. Trykkforholdet mellom høytrykkssiden og lavtrykkssiden av membranen blir holdt på 3-7. Fortrinnsvis benyttes vakuum på lavtrykkssiden. Det ble påvist at polydimetylsiloksan er et passende selektivt membranmateriale. Det benyttes fortrinnsvis en komposittmembran omfattende en selektiv membran, et mikroporøst substrat og et støt-temateriale. Poly(vinylidenfluorid) er egnet som mikroporøst substrat.
Oppfinnelsen vedrører også en fremgangsmåte for rensing av klorgass fra den elektrolytiske fremstillingen av magnesium fra magnesiumklorid. Klorgass med et innhold av inntil 10 vektprosent luft blir tilført en membranseparator, hvorved klorgassen trenger gjennom mem-branmaterialet og urenhetene blir holdt tilbake. Den rensede gassen tilføres deretter til en enhet for forbrenning av klor. Oksygeninnholdet i klorgassen blir redusert til under 0,2 vektprosent. Trykkforholdet over membranen bør fortrinnsvis holdes på 3-7. Polydimetylsiloksan er et foretrukket selektivt membranmateriale.
Membraner benyttes generelt ved separering av gasser. Bruk av membraner i forbindelse med klorgass er imidlertid ikke rapportert tidligere. For hele produksjonsprosessen for magnesium ville det være en stor fordel hvis det var mulig å bruke membranteknologi til gass-rensing. Energiforbruket ved slike prosesser er lavt, og investeringene vil bli lavere enn for alternative metoder. Klor er imidlertid en meget aggressiv gass, og det er viktig å være svært nøye ved valg av materialer.
I en membranprosess kan dette teoretisk gjøres på to måter:
1. ved å benytte en membran med høy selektivitet for gjennomtrenging av 02 i forhold til Cl2; hvilket frembringer en tørr, ren Cl2-gasstrøm som retenat, eller 2. ved å benytte en membran med høy selektivitet for gjennomtrenging av Cl2 i forhold til 02; hvilket frembringer en tørr, ren Cl2-gasstrøm som permeat.
Disse to alternative prosessløsningene krever fundamentalt forskjellige typer membraner ("glassaktige eller gummiaktige" polymerer) og forskjellige prosessløsninger. Membranene må være i stand til å atskille de aktuelle gassene ved temmelig høye temperaturer (fortrinnsvis 80-120° C ) og moderat til lavt trykk (-> 1-2 bara).
De valgte membranmaterialene for prosessen må testes som følger:
1. Det selektive membranlaget. Permeabilitet og selektivitet for følgende gasser: Cl2, 02, N2, H2 ved temmelig høye temperaturer (35-120 °C ) og moderat trykk (opptil 1-2 bara).
2. Den selektive membranen: Eventuell mulig nedbryting eller reaksjon med Cl2.
3. Substratet og støttematerialet i kompositt- membranen: Eventuell mulig nedbryting eller reaksjon med Cl2 under de gitte prosessforholdene.
4. Kompositt-membranens holdbarhet over tid må dokumenteres.
Tre fundamentalt forskjellige materialer er blitt testet i den virkelige prosessen. Eksperiment-dataene for måling av permeabilitet for 02, N2 og Cl2 gjennom de faktiske membranene er
vist i figur 1. Membranen 1 ble montert i en membrancelle (separator) 2. Referansenumrene I, II og III beskriver henholdsvis en klortank, en høytrykkstank og en vakuumtank, og 3 er en vakuumpumpe. En reduksjonsventil 4 er montert på rørene fra tanken I, og en toveisventil 5 er montert for å gjøre det mulig å gjennomblåse apparatet med nitrogen. Bokstavene A-K
refererer til ventiler. Trykket på høytrykkssiden ble variert i området 1-2 bar absolutt. På lavtrykkssiden var det et trykk på omkring 0,15-0,65 bara. Trykkforholdet over membranen ble holdt på 3-7, fortrinnsvis 5. Under eksperimentene ble trykkforskjellen i forhold til tid reg-istrert for den mengde gass som trengte gjennom membranen. Fra disse opplysningene kunne permeabiliteten beregnes.
Gjennomtrengning av gass gjennom en ikke-porøs membran blir hyppig beskrevet som en mekanisme som omfatter løselighet og diffusjon, og permeabiliteten P er gitt gjennom følgende ligning:
P = D S
hvor D [m<2>s] = gassens diffusivitet
S [m<3> gass / m<3> fast stoff] = gassens løselighet
Membranmaterialets kapasitet for separasjon av gassene A og B er gitt som selektiviteten a, som er forholdet mellom deres permeabilitet:
a = PA / PB
For beregning av permeabilitet, se M. Mulder, "Basis Principles of Membrane Technology", Kluwer Academic Publ., 1991.
Eksempel 1
En Teflon-membran ble testet for hva som var forventet å være løsningen i alternativ 1 (gjennomtrengning av 02). Materialet Teflon AF (levert av GKSS) ble valgt på grunn av sin fremragende varmestabilitet (Glass-overgangstemperatur, Tg 130° C) og høye kjemiske motstandskraft, som ville være ypperlig ved de gitte prosessforholdene. Resultater for permeabilitet og selektivitet er oppgitt i tabell 1. I tillegg ble holdbarheten kontrollert ved ek-sponering overfor 120° C og Cl2 i 4 dager med gode resultater.
Som resultatene viser, er permeabiliteten og selektiviteten for lave til å være av interesse som en membran til bruk i rensing av klor. Materialet er for "porøst".
Eksempel 2
Membraner av POMS blandet med en annen polymer (levert av GKSS) ble også testet. Det ble benyttet en komposittmembran omfattende ~ 2 u.m POMS, ~30 u,m PVDF (polyvinylidenfluorid) som mikroporøst substrat og -100 u,m PP (polypropylen) som porøs støt-testruktur. Membranen var forventet å vise både evnen til å la klor trenge gjennom materialet (sammenliknbart med gummiaktig polymer) og holde igjen urenhetene, og lik glassaktig polymer være relativt stabilt overfor temperaturendringer. Imidlertid gav gjennom-trengingen gjennom den blandete polymeren resultater mer lik en standard tett polymer i dens glassaktige tilstand, og resultatene var bare gunstige for separasjonen H2-CI2. Resultatene er dokumentert i tabell 2 og 3.
Som det vil fremgå av resultatene, er membranens selektivitet og permeabilitet for lav til å være av interesse.
Eksempel 3
En PMDS (polydimetylsiloksan)-membran ble testet for løsningen i alternativ 2 (gjennomtrengning av Cl2). Materialet ble valgt på grunn av de godt dokumenterte egenskapene til den standard gummiaktige polymeren (Tg = -123° C ), så som høy permeabilitet for visse klorerte hydrokarboner og forholdsvis lav permeabilitet for 02 og N2 (Ref. M. Mulder, Basic Principles of Membrane Technology; Kluwer Ac. Publ. 1991). Imidlertid er data for permeabiliteten til ren Cl2 i PDMS, og effekten av temperatur på en gassblanding som i den be-handlede prosessen, ikke tidligere rapportert. Det ble benyttet en kompositt-membran levert av GKSS, omfattende ~ 2 u.m PDMS (polydimetylsiloksan) som selektiv membran, -30 u.m PVDF (polyvinylidenfluorid) som mikroporøst substrat og -100 u.m PP (polypropylen) som porøst støttematerialet. Støttematerialet kan erstattes med et annet materiale.
En del av resultatene for permeabilitet og selektivitet er rapportert i tabell 4 og 5.
Tendensen er at PDMS er et meget godt membranmateriale for prosessen ved lave temperaturer ( 35° C ) og at selektiviteten vil gå ned ved høyere temperaturer dersom ikke polymeren er krysskjedet. En krysskjedet (modifisert) PDMS-membran ventes å være enda . bedre egnet for CI2-renseprosessen som vurderes.
Eksempel 4
For testing av soliditeten til membranen og støttematerialet ble det benyttet en spesialkon-struert celle (ikke vist) hvor et prøvemateriale blir utsatt for klorgass over lengre tid ved forskjellige temperaturer. Alle forandringer i materialet blir deretter undersøkt med elektronspektroskopi og FT-IR-analyse. I figur 2 A og B er de infrarøde spektra av membra-noverflaten til PDMS før og etter utsettelse for 150 °C og testing med Cl2 vist.
Som vist i eksemplene, ble det overraskende nok funnet at oksygen kan fjernes fra klorgass ved bruk av en viss type membran og ved et definert trykkforhold. En klorgass fra et elektro-lyseanlegg for magnesium vil også inneholde noen klorerte hydrokarboner. Disse molekylene vil bli fjernet på samme måte som oksygen (vil ikke trenge gjennom membranen), hvilket er en stor fordel for prosessen.
Fremgangsmåten kan også brukes på andre områder hvor klorgass må renses.

Claims (8)

1. Fremgangsmåte for rensing av klorgass med et innhold av luft på opptil 10 vektprosent, karakterisert ved at den urene klorgassen blir tilført høytrykkssiden av en membranseparator, hvorved klorgassen trenger gjennom et gummiaktig ikke-porøst materiale og urenhetene blir holdt tilbake, og hvor trykkforholdet mellom høy-trykkssiden og lavtrykkssiden av membranen blir holdt på fortrinnsvis 3-7.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at det benyttes vakuum på lavtrykkssiden av membranen.
3. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at polydimetylsiloksan blir benyttet som selektivt membranmateriale.
4. Fremgangsmåte ifølge krav 3, karakterisert ved at det benyttes en kompositt-membran omfattende en selektiv membran, et mikroporøst substrat og et porøst støttemateriale.
5. Fremgangsmåte ifølge krav 4, karakterisert ved at PVDF (polyvinylidenfluorid) blir benyttet som mikro-porøst substrat.
6. Fremgangsmåte for rensing av klorgass fra den elektrolytiske fremstillingen av magnesium fra magnesiumklorid, karakterisert ved at klorgass med et innhold av luft på opptil 10 vektprosent blir tilført en membranseparator, hvorved klorgassen trenger gjennom et gummiaktig, ikke-porøst materiale og urenhetene blir holdt tilbake og trykkforholdet mellom høytrykkssiden og lavtrykkssiden av membranen blir holdt på fortrinnsvis 3-7, og hvor den rensede gassen blir ført videre til en enhet for forbrenning av klor.
7. Fremgangsmåte ifølge krav 6, karakterisert ved at oksygeninnholdet i klorgassen blir redusert til under 0,2 vektprosent.
8. Fremgangsmåte ifølge krav 6, karakterisert ved at polydimetylsiloksan blir benyttet som selektivt membranmateriale.
NO952008A 1995-05-19 1995-05-19 Fremgangsmåte for rensing av klorgass NO301272B1 (no)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO952008A NO301272B1 (no) 1995-05-19 1995-05-19 Fremgangsmåte for rensing av klorgass
AU52214/96A AU704686B2 (en) 1995-05-19 1996-05-13 Method for the purification of chlorine gas
CA 2176555 CA2176555A1 (en) 1995-05-19 1996-05-14 Method for the purification of chlorine gas
IL11830096A IL118300A0 (en) 1995-05-19 1996-05-16 Method for the purification of chlorine gas
CN 96110704 CN1144712A (zh) 1995-05-19 1996-05-18 净化氯气的方法

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO952008A NO301272B1 (no) 1995-05-19 1995-05-19 Fremgangsmåte for rensing av klorgass

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO952008D0 NO952008D0 (no) 1995-05-19
NO952008L NO952008L (no) 1996-11-20
NO301272B1 true NO301272B1 (no) 1997-10-06

Family

ID=19898222

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO952008A NO301272B1 (no) 1995-05-19 1995-05-19 Fremgangsmåte for rensing av klorgass

Country Status (5)

Country Link
CN (1) CN1144712A (no)
AU (1) AU704686B2 (no)
CA (1) CA2176555A1 (no)
IL (1) IL118300A0 (no)
NO (1) NO301272B1 (no)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
TW414721B (en) * 1998-01-10 2000-12-11 Kokuta Hiroshi Treating agent for packet solidification of wastes and the purification method of waste treatment
CN101343040B (zh) * 2008-08-22 2010-04-07 山东聊城中盛蓝瑞化工有限公司 一种液氯闪蒸提纯生产工艺
CN115282790B (zh) * 2022-08-10 2023-09-19 万华化学(宁波)有限公司 一种含氯气和氧气的混合气中分离氧气的方法

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA2073038C (en) * 1989-11-07 2000-08-08 Johannes G. Wijmans Process for removing condensable components from gas streams
US5378263A (en) * 1992-12-21 1995-01-03 Praxair Technology, Inc. High purity membrane nitrogen
US5538535A (en) * 1995-02-27 1996-07-23 Membrane Technology And Research, Inc. Membrane process for treatment of chlorine-containing gas streams

Also Published As

Publication number Publication date
AU5221496A (en) 1996-11-28
NO952008D0 (no) 1995-05-19
AU704686B2 (en) 1999-04-29
CN1144712A (zh) 1997-03-12
IL118300A0 (en) 1996-09-12
NO952008L (no) 1996-11-20
CA2176555A1 (en) 1996-11-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Sandru et al. Composite hollow fiber membranes for CO2 capture
Tsai et al. Dual-layer asymmetric microporous silica membranes
US9623380B2 (en) Gas separation membrane
EP2692421B1 (en) Composite membrane
Jansen et al. High flux asymmetric gas separation membranes of modified poly (ether ether ketone) prepared by the dry phase inversion technique
US4875908A (en) Process for selectively separating gaseous mixtures containing water vapor
Albo et al. Gas transport properties of interfacially polymerized polyamide composite membranes under different pre-treatments and temperatures
Smuleac et al. Novel perfluorinated polymer-based pervaporation membranes for the separation of solvent/water mixtures
US20100203400A1 (en) Humidifier membrane
US20070151447A1 (en) Gas separation membranes and processes for controlled environmental management
Karimi et al. Assessment of gas separation properties and CO2 plasticization of polysulfone/polyethylene glycol membranes
Wang et al. Multiple sprayed composite membranes with high flux for alcohol permselective pervaporation
US20120190091A1 (en) Liquid-phase and vapor-phase dehydration of organic / water solutions
US4717395A (en) Gas separations using membranes comprising sulphonated polyether sulphone
Iulianelli et al. New PEEK-WC and PLA membranes for H2 separation
Xu et al. Correlating physicochemical properties of commercial membranes with CO₂ absorption performance in gas-liquid membrane contactor
NO301272B1 (no) Fremgangsmåte for rensing av klorgass
US11904282B2 (en) Method of controlling structure of defects in chabazite zeolite membranes through low temperature heat treatment
Liu et al. Fabrication of highly permeable PDMS@ ZIF‐8/PVDF hollow fiber composite membrane in module for ethanol‐water separation
NO322564B1 (no) Komposittmembran, fremgangsmate til fremstilling derav, samt anvendelse derav for separasjon av CO2 fra gassblandinger.
JP2012236123A (ja) ゼオライト膜による排ガス中の二酸化炭素分離回収システム
Dey et al. An insight into the recent developments in membrane-based carbon dioxide capture and utilization
Zainal et al. Controlled Carbonization Heating Rate for Enhancing CO2 Separation Based on Single Gas Studies
Horváth et al. Application of gas separation to recover biohydrogen produced by Thiocapsa roseopersicina
WO2012060229A1 (ja) 二酸化炭素の濃縮方法

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees

Free format text: LAPSED IN NOVEMBER 2000