NO20170069A1 - Oppdrettsanlegg med oppdrettsmerd og beholder for avfall - Google Patents

Oppdrettsanlegg med oppdrettsmerd og beholder for avfall Download PDF

Info

Publication number
NO20170069A1
NO20170069A1 NO20170069A NO20170069A NO20170069A1 NO 20170069 A1 NO20170069 A1 NO 20170069A1 NO 20170069 A NO20170069 A NO 20170069A NO 20170069 A NO20170069 A NO 20170069A NO 20170069 A1 NO20170069 A1 NO 20170069A1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
container
bag
waste
breeding
facility
Prior art date
Application number
NO20170069A
Other languages
English (en)
Other versions
NO342583B1 (no
Inventor
Dag Hjalmar Nilsen
Original Assignee
Nofi Tromsoe Eiendom As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nofi Tromsoe Eiendom As filed Critical Nofi Tromsoe Eiendom As
Priority to NO20170069A priority Critical patent/NO342583B1/no
Publication of NO20170069A1 publication Critical patent/NO20170069A1/no
Publication of NO342583B1 publication Critical patent/NO342583B1/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K61/00Culture of aquatic animals
    • A01K61/60Floating cultivation devices, e.g. rafts or floating fish-farms
    • A01K61/65Connecting or mooring devices therefor
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K61/00Culture of aquatic animals
    • A01K61/10Culture of aquatic animals of fish
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K61/00Culture of aquatic animals
    • A01K61/60Floating cultivation devices, e.g. rafts or floating fish-farms
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A40/00Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production
    • Y02A40/80Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production in fisheries management
    • Y02A40/81Aquaculture, e.g. of fish

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Marine Sciences & Fisheries (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Farming Of Fish And Shellfish (AREA)

Description

OPPFINNELSENS OMRÅDE
Den foreliggende oppfinnelsen angår et oppdrettsanlegganlegg for oppdrett av levende fisk.
KJENT TEKNIKK
Det er kjent en rekke ulike typer oppdrettsanlegg for bruk i sjøen bestående av et antall oppdrettsmerder. En første type oppdrettsanlegg omfatter oppdrettsmerder med en første flyte- og utspenningsanordning, hvor en oppdrettspose er opphengt under den første flyte- og utspenningsanordningen. Flyte- og utspenningsanordningen omfatter ofte en flytende ring av plast, alternativt kan den være laget som en utspenningsanordning i form av en metallstruktur som har oppdrift eller er festet til flyteelementer. Metallstrukturen kan ofte være kvadratisk eller rektangulær, slik at flere slike flyteanordninger med hver sine oppdrettsposer kan monteres tett ved siden av hverandre. Flyte- og utspenningsanordningen vil typisk være plassert ved eller i nærheten av sjøens overflate. I tillegg kan oppdrettsmerdene i oppdrettsanlegget omfatte en eller flere ekstra utspenningsanordning på en ønsket dybde. I denne første typen oppdrettsanlegg er oppdrettsposen laget av et notmateriale, altså et materiale med åpninger som tillater at vann strømmer gjennom materialet og som samtidig holder fisken fanget på innsiden av oppdrettsposen. Tilførsel av friskt vann forårsakes her av naturlige strømmer i sjøen hvor oppdrettsanlegget er lokalisert.
Den første typen oppdrettsanlegg har flere ulemper. Forrester og fekalier (avføring fra fisk) falle ned som slam på havbunnen under oppdrettsanlegget og medføre lokal forurensning dersom oppdrettsanlegget ikke er på en lokasjon med havstrømmer og stor vanndybde som bringer forrester og fekalier med seg. Dette fører til at det er begrensede sjøarealer som er tilgjengelig for oppdrettsanlegg med påfølgende grenser for mengde fisk som kan oppdrettes i et område. Videre er det et stort problem at fisken i oppdrettsposen får lakselus eller andre parasitter eller sykdommer som følger med i vannmassene. Optimal tilvekst på fisken er avhengig av optimal vanntemperatur. Dette er vanskelig å styre når det kun er sjøen som strømmer gjennom anlegget som avgjør temperaturen.
En andre type oppdrettsanlegg kalles ofte for et halvlukkede oppdrettsanlegg. I disse anleggene pumpes det rent vann inn, ofte fra dypt vann uten lakselus. Forrester og fekalier dumpes ut i bunnen av anlegget og arealbegrensninger på grunn av forurensning under merdene gjelder også her.
Konstruksjonen til en tredje typen oppdrettsanlegg kan være ganske lik den andre typen, men hos den tredje typen oppdrettsanlegg renses vannet som kommer ut av anlegget. Det vannet som skal renses har svært store volumer, i størrelsesorden 0,4 liter pr kg fisk pr. minutt (600 liter pr. kg. fisk pr. dag). Dersom disse volumene skal til et renseanlegg på land medfører det store energikostnader for å løfte vannet opp selv noen få meter. Selve renseprosessen på land vil bli også bli omfattende og kostbar.
Det er et formål med foreliggende oppfinnelse å tilveiebringe et oppdrettsanlegg som bidrar til å redusere lokal forurensning fra forrester og fekalier vesentlig og som reduserer eller hindrer lakselus i å etablere seg i eller slippe ut av oppdrettsanlegget. Dermed vil oppdrettsanlegget kunne anvendes på lokaliteter hvor det i dag ikke er tilrådd å ha oppdrettsanlegg. Videre er det et formål at oppdrettsanlegget likevel har en relativt enkel konstruksjon og har relativt lave investerings- og driftskostnader. Videre vil oppfinnelsen muliggjøre gjenbruk av slam fra fekalier og forrester som kan ha verdi som for eksempel gjødsel.
SAMMENDRAG AV OPPFINNELSEN
Den foreliggende oppfinnelsen er definert i det selvstendige krav 1. Aspekter ved oppfinnelsen fremgår av de uselvstendige kravene.
Mer spesifikt angår den foreliggende oppfinnelsen et oppdrettsanlegg for oppdrett av levende fisk, omfattende: - en oppdrettsmerd omfattende en første flyteanordning og en pose festet til flyteanordningen, hvor posen er tilveiebrakt for oppbevaring av fisk; - en beholderanordning omfattende en andre flyteanordning og en beholder, hvor beholderen er tilveiebrakt for oppbevaring av avfall; - et avfallstransportsystem for transportering av avfall fra den første posen hos oppdrettsmerden til beholderen hos beholderanordningen.
I et aspekt er beholderen en andre pose festet til den andre flyteanordningen, hvor den andre posen er laget av et tett dukmateriale.
I et aspekt har beholderen et maksimalt fyllingsnivå for avfall i en dybde (Hmax) og hvor beholderen omfatter åpninger i en dybde høyere enn det maksimale fyllingsnivået (Hmax).
I et aspekt er avfallstransportsystemet konfigurert til å styre vannivået i beholderen til å være høyere enn vannivået i vannet utenfor oppdrettsanlegget.
I et aspekt er vannivået i beholderen 0,5 - 300 mm, fortrinnsvis 1-50 mm høyere enn vannivået i vannet utenfor oppdrettsanlegget.
I et aspekt omfatter avfallstransportsystemet rør som forbinder et nedre område av den første posen hos oppdrettsmerden til beholderen hos beholderanordningen; hvor avfallstransportsystemet videre omfatter en pumpeanordning for pumping av avfall fra posen til beholderen.
I et aspekt er minst en av flyteanordningene tilveiebrakt av et fleksibelt materiale.
I et aspekt er minst en av flyteanordningene oppblåsbar.
I et aspekt er minst en av flyteringene tilveiebrakt av et stivt materiale, eller at en flytering er tilveiebrakt på utsiden av flyteringene.
I et aspekt omfatter oppdrettsanlegget:
- et flertall oppdrettsmerder med hver sine første flyteanordninger og poser; - én felles beholderanordning med en beholder;
hvor avfallstransportsystemet er konfigurert til transport av avfall fra den første posen hos flertallet oppdrettsmerder til beholderen hos den felles beholderanordningen.
I et aspekt er oppdrettsmerden tilveiebrakt separat fra, og i en avstand fra, beholderanordningen.
DETALJERT BESKRIVELSE
Utførelsesformer av den foreliggende oppfinnelsen vil i det følgende bli beskrevet i detalj med henvisning til de vedlagte figurene, hvor: Fig. 1 viser et skjematisk sideriss av en første utførelsesform av oppdrettsanlegget; Fig. 2 viser et skjematisk tverrsnitt av en første utførelsesform av beholderanordningen; Fig. 3 viser et skjematisk tverrsnitt av en andre utførelsesform av beholderanordningen; Fig. 4 illustrerer en alternativ utførelsesform av fig. 1; Fig. 5 illustrerer et perspektivriss ovenfra av en tredje utførelsesform;
Fig. 6 illustrerer et perspektivriss ovenfra av en fjerde utførelsesform.
I beskrivelsen nedenfor er uttrykket «avfall» brukt om forrester, fekalier og andre typer avfall i form av faste partikler som er tilstede i et oppdrettsanlegg. Avfall er henvist til med henvisningstall FF. Avfall består av en rekke stoffer, hvor det meste av fosfatet vil være bundet til faste partikler. Nitrogen, et annet stoff i avfallet, vil omtrent to tredjedel være oppløst i vann og en tredjedel være bundet til faste partikler. Enkelte av de faste partiklene av avfallet vil synke raskt ned mot bunnen, andre faste partikler vil synke saktere ned mot bunnen.
Det henvises først til fig. 1. Her er det vist et oppdrettsanlegg 1 for oppdrett av levende fisk merket med bokstaven F. Oppdrettsanlegget 1 omfatter her tre oppdrettsmerder 10. Hver oppdrettsmerd har en første flyteanordning 11 og en pose 12 festet til flyteanordningen 11, hvor posen 12 er tilveiebrakt for oppbevaring av fisk F. Avfall FF vil i oppdrettsmerdene 10 synke ned mot bunnen av posen 12.
I tillegg omfatter oppdrettsanlegget 1 en flytende beholderanordning 20 for å ta i mot og oppbevare avfall FF fra oppdrettsmerdene 10. Beholderanordningen 20 omfatter en andre flyteanordning 21 og en beholder, generelt henvist til med henvisningstall 22, som avfallet oppbevares i. I den foreliggende utførelsesformen er beholderen 22 en andre pose 22 laget av et fleksibelt, tett materiale, slik som et tett dukmateriale. Dukmaterialet kan for eksempel være fiberarmert, belagt duk. Det kan nevnes at i alternative utførelsesformer er beholderen 22 laget av et stivt, tett materiale, slik som PE plast eller stål eller andre egnede materialer. Videre omfatter oppdrettsanlegget 1 et avfallstransportsystem 40 for transport av avfall FF fra den første posen 12 hos hver oppdrettsmerden 10 til posen 22 hos beholderanordningen 20. I fig. 1 omfatter avfallstransportsystemet 40 rørledninger 41 fra bunnen av de respektive posene 12 til en pumpeanordning 44 som sørger for å pumpe vann med avfall fra posene 12 og inn i posen 22 hos beholderanordningen 20 via en rørledning 42. Rørledningen 42 er her ført inn gjennom bunnen av posen 22 og rager et stykke opp i posen 22. Det skal understrekes at selv om pumpeanordningen 44 her er vist plassert nedsunket i sjøen så er dette kun ment som en skjematisk tegning. Av mange årsaker (vedlikehold, reparasjoner etc.) er det mest praktisk å plassere pumpeanordningen 44 over sjøoverflaten. Eksempler på dette vil bli beskrevet nedenfor.
Oppdrettsanlegget 1 er et oppdrettsanlegg for oppdrett av levende fisk F i vann, typisk i sjø eller hav. Oppdrettsmerden 10 kan være av en typen nevnt innledningsvis hvor tilførsel av friskt vann forårsakes av naturlige strømmer i sjøen hvor oppdrettsanlegget 1 er lokalisert. Imidlertid vil en god del avfall FF i dette tilfellet bli ført ut av posen 12 av de samme naturlige strømmene. For å unngå eller redusere dette har oppdrettsmerden 10 i foreliggende oppfinnelse fortrinnsvis en pose 12 som er så tett at det kreves styrt tilførsel av vann utenfra. Følgelig er fortrinnsvis også posen 12 hos oppdrettsmerden 10 laget av et fleksibelt eller stivt, tett materiale, slik som et tett dukmateriale av typen nevnt ovenfor. Hvordan friskt vann tilføres vil kunne være avhengig av hvordan avfallstransportsystemet 40 er utformet, og vil bli diskutert i detalj lenger ned.
Flyteanordningene 11, 21 har først og fremst som funksjon å sørge for oppdrift, men kan også ha som funksjon å sørge for utspenning av posene 12, 22. Flyteanordningene kan dermed være av kjent type som nevnt innledningsvis, dvs. som relativt stive plastringer fylt med luft eller et materiale med positiv oppdrift, alternativt laget som en utspenningsanordning i form av en metallstruktur som igjen er festet til eller har innebygde flyteelementer. I en foretrukket utførelsesform er flyteanordningene 11,21 laget av et fleksibelt plastmateriale fylt med luft koblet til relativt tette poser 12, 22 og hvor det fleksible plastmaterialet spennes ut ved at vannivået inne i den posen 12, 22 er høyere enn vannivået i sjøen. Flyteanordningen er i dette tilfellet altså oppblåsbart. I dette tilfellet vil oppdrettsanlegget 1 omfatte ytterligere utspenningsanordninger eller forankringsanordninger for å sørge for tilstrekkelig stivhet til at merdene 10 og beholderanordningen 20 tåler å bli forankret til havbunnen eller til land. Dette vil bli beskrevet i detalj lenger ned.
Fortrinnsvis er oppdrettsmerden 10 tilveiebrakt separat fra, og i en avstand fra, beholderanordningen 20. En slik avstand er indikert i fig. 1 med stiplet linje d.
Det henvises nå til fig. 2, som viser beholderanordningen 20 med flyteanordning 21 og pose 22. Det er her vist at rørledningen 42 rager inn gjennom bunnen av posen 22 og opp til en høyde H42 i posen 22. Vann som inneholder avfall FF vil komme inn i posen 22 hvor avfallet FF vil synke ned mot bunnen av posen 22. Det er i fig. 2 også vist at posen 22 har et maksimalt fyllingsnivå for avfall FF i en dybde Hmax. Dette maksimale fyllingsnivået kan være bestemt av en rekke faktorer, slik som tilgjengelig oppdrift i 21 i forhold til vekt i vann på avfallet FF eller rent logistikkmessige forhold som hvor ofte beholderanordningen 20 kan tømmes for avfall FF og hvilken kapasitetsreserve som er påkrevd. Det kan også bemerkes at rørledningen 42 kan gå gjennom veggen på beholderen 22 på hvilket som helst nivå mellom bunnen og overflaten H22.
Det er i fig. 2 også vist at posen 22 omfatter åpninger 23 i det ellers tette dukmaterialet. Åpningene 23 er fortrinnsvis tilveiebrakt i en dybde H23 høyere enn det maksimale fyllingsnivået Hmax. Vannoppløst nitrogen og andre, lettere typer avfall vil altså kunne slippes ut av posen. Dette avfallet vil da bli transportert med strømninger i sjøen vekk fra oppdrettsanlegget. Åpningene 23 kan være åpninger 23a i det tette dukmaterialet og kan være fordelt rundt periferien av posen 22, alternativt kan åpningene 23 være tilveiebrakt som ett eller flere rør 23b gjennom posen 22. Røret eller rørene 23b kan videre være koblet til et rørsystem (ikke vist) som frakter det relativt partikkelfrie avfallsvannet vekk fra oppdrettsanlegget 1 for videre rensing, filtrering av lus og luselarver, eller for utslipp i omgivelsene på en mer optimal lokalitet.
I fig. 2 er det også vist at vannivået H22 i beholderen 22 er høyere enn vannivået HO i vannet V utenfor oppdrettsanlegget 1. Med dette oppnås den ovenfor nevnte utspenning av flyteanordningen 21 i de tilfeller hvor flyteanordningen 21 er laget av et fleksibelt materiale. Videre så oppnås det at vann med vannoppløst avfall presses ut av åpningene 23.
Det vil være avfallstransportsystemet 40 som sørger for dette høyere vannivået H22, ved at avfallstransportsystemet er konfigurert til å styre pumpeanordningen 44 til å pumpe en forhåndsbestemt mengde væske (vann og avfall FF fra merdene 10) til posen 22 per tidsenhet. Denne forhåndsbestemte mengden væske vil blant annet være bestemt av det totale volumet til posen 22 og størrelsen på og/eller antallet av åpninger 23. Alternativt kan avfallstransportsystemet 40 være konfigurert til å styre pumpeanordningen 44 ved hjelp av sensorer, eksempelvis sensorer som måler høyden H22 i forhold til høyden HO, alternativt en strømningsmåler som måler vannstrømmen ut gjennom åpningene 23. En slik strømningsmåler kan fortrinnsvis være plassert i en åpning 23 i form av et rør 23b.
Vannivået H22 i beholderen 22 kan være fra 0,5 -300 mm, men er fortrinnsvis 1 - 50 mm høyere enn vannivået HO i vannet V utenfor oppdrettsanlegget 1.
For at avfallet FF skal få nok oppholdstid i beholderen 20 til at avfallet FF kan synke ned eller utfelles til bunnen av beholderen 20 vil det være en fordel om beholderen 20 har et stort volum i forhold til tilført mengde utløpsvann.
Det henvises nå til fig. 3, som viser en alternativ utførelsesform av beholderanordningen 20 i fig. 2. Denne beholderanordningen har mange likheter med beholderanordningen i fig. 2, disse likhetene vil ikke bli beskrevet her. En av forskjellene med beholderanordningen 20 i fig. 3 er at rørledningen 42 ikke er brakt gjennom det nedre området av posen 22, istedenfor er rørledningen 42 tilveiebrakt i et øvre, sentralt område av posen 22. Også her vil avfall FF form av partikler synke ned i posen 22, mens vann inneholdende vannoppløste avfallsstoffer vil tømmes ut gjennom åpninger 23. Også her kan rørledning gå gjennom beholderveggen 22 eksempelvis rett i eller rett under nivå H22.
Det henvises nå til fig. 4, som viser en alternativ utførelsesform av fig. 1. Igjen, kun forskjeller mellom fig. 4 og fig. 1 vil bli beskrevet her. Mens avfallstransportsystemet 40 i fig. 1 hadde en felles pumpeanordning 44 så har avfallstransportsystemet 40 i fig. 4 tre pumpeanordninger 44, én for hver merd 10. Dersom avfall FF ikke tømmes kontinuerlig ut fra posene 12 så vil vannkvaliteten bli så redusert at fisk må overføres til et annet sted (brønnbåt, annen merd, evt. sendes til slakting). Dette gjelder særlig dersom merden 10 er av en type hvor det ikke er naturlige strømninger som sørger for tilførsel av friskt vann.
Pumpeanordningene 44 er er vist nedsunket i sjøen og montert under posene 12.
En langvarig feil i pumpeanordningen 44 vil i fig. 1 medføre redusert vannkvalitet i alle tre merder 10, mens en langvarig feil i en av pumpeanordningene 44 i fig. 4 vil medføre redusert vannkvalitet kun i den aktuelle merden 10.
Det henvises nå til fig. 5. Her er det vist et oppdrettsanlegg 1 med seks oppdrettsmerder 10 og en felles beholderanordning 20. Også her omfatter hver oppdrettsmerd 10 en flyteanordning 11 og en pose 12 for oppbevaring av fisk, og beholderanordningen 20 omfatter en flyteanordning 21 og en pose 22. Posene 12, 22 er her laget av et tett dukmateriale.
Hver flyteanordning 11,21 er her festet til en forankringsanordning i form av en forankringsring 13, 23 tilveiebrakt på utsiden av flyteanordningene. I fig. 5 er hver flyteanordning 11 og sin tilhørende forankringsring 13 sammen tegnet som en tykkere heltrukken linje. På samme måte er flyteanordningen 21 og sin tilhørende forankringsring 23 også tegnet sammen som en tykkere heltrukken linje. Forankringsringene 13, 23 er forankret til havbunnen ved hjelp av forankringsbøyer 51, forankringsliner 52 og ankere 53. Forankringsringene 13, 23, samt et forankringssystem 50 med forankringsbøyer 51, forankringsliner 52 og ankere 53 anses kjent for fagmannen og vil ikke bli beskrevet nærmere her.
Hver oppdrettsmerd omfatter her videre et vanntilførselssystem 60 for tilførsel av friskt vann og dersom tilgjengelig lusefritt vann til hver merd. Vanntilførselssystemet 60 omfatter en pumpeanordning 64 for pumping av vann fra et område utenfor posene 12 og inn i posene 12.
I fig. 5 er det også vist at avfallstransportsystemet 40 omfatter en flåte 46 hvorpå pumpeanordningen 44 er plassert. Rørledninger 41 fører avfall fra bunnen av posene 12 til pumpeanordningen 44 og en rørledning 42 fører avfallet videre til posen 22.
Pumpeanordningene 44 og 64 kan styres individuelt, eksempelvis basert på sensorer som registrerer relativ høyde på vannivået i hver pose. Alternativt kan de ha et felles styringssystem.
Det henvises nå til fig. 6. Her er det vist et oppdrettsanlegg med åtte oppdrettsmerder 10 og én felles beholderanordning 20. Her omfatter avfallstranportsystemet 40 en rørledning 41 fra bunnen av posen 12 hos hver oppdrettsmerd 10 og opp til en flåte 46 festet til en flyteanordning 11, alternativt til en forankringsring 13, hvor en pumpeanordning 44 er plassert på flåten 46. En rørledning 42 er ført fra pumpeanordningen 44 til beholderanordningen 20. Pumpeanordningen 44 pumper også her avfall FF fra bunnen av posen 12 via rørledningene 41, 42 til beholderanordningen 20. Det skal her bemerkes at det i likhet med utførelsesformen i fig. 6 her er en pumpeanordning per oppdrettsmerd 10, slik at dersom en feil oppstår i en av pumpeanordningene 44 så vil dette eventuelt kun få konsekvenser for vannkvaliteten i den aktuelle oppdrettsmerden 10. Det skal også bemerkes at pumpeanordningene 44 her er plassert over vannoverflaten for enkel tilgjengelighet for vedlikehold/reparasjon.
Denne utførelsesformen i fig. 6 kan ha flyteanordninger 11, 21 som både sørger for oppdrift og utspenning av respektive poser 12, 22, eller kan alternativt ha flyteanordninger 11, 21 som kun sørger for oppdrift og så i tillegg ha forankringsringer 13, 23. I fig. 6 er det vist at flyteanordningene 11, 21, alternativt forankringsringene 13, 23, er forankret til havbunnen ved hjelp av forankringsbøyer 51, forankringsliner 52 og ankere 53 som i fig. 5.
Det er også vist at hver oppdrettsmerd 10 i fig. 6 har et vanntilførselssystem 60, som beskrevet ovenfor.
I utførelsesformene ovenfor vil avfallsbeholderen 20 tømmes etter behov, eksempelvis ved hjelp av et fartøy med egnet pumpe- og transportkapasitet.
I utførelsesformene ovenfor er det én felles beholderanordning 20 med en beholder 22 for alle oppdrettsmerdene 10. Det vil selvsagt være mulig å ha et oppdrettsanlegg
1 med én eneste oppdrettsmerd 10 og én eneste beholderanordning 20.
I en spesiell utførelsesform vil avfallstransportsystemet 40 kun bestå av en rørledning 41 ut av posen 12 og en rørledning inn i posen 22, altså at avfallstransportsystemet 40 er uten pumpeanordning 44. I en slik utførelsesform vil væskestrømmen fra merden 10 til beholderanordningen 20 være forårsaket av vanntilførselen av friskt vann inn i merden 10 som fører til et overtrykk i merden 10 som igjen medfører en væskestrøm fra posen 12 til posen 22. Det skal bemerkes at den relative posisjonen internt i oppdrettsanlegget 1 mellom oppdrettsmerden 10 og beholderanordningen 20 kan selvfølgelig variere ut fra hva som er for eksempel er mest optimalt med hensyn til å frakte vekk overskuddsvann ved hjelp av naturlig vannstrøm slik at ikke friskt vann som skal pumpes inn i oppdrettsmerdene 10 forurenses.

Claims (10)

1. Oppdrettsanlegg (1) for oppdrett av levende fisk (F), omfattende: - en oppdrettsmerd (10) omfattende en første flyteanordning (11) og en pose (12) festet til flyteanordningen (11), hvor posen (12) er tilveiebrakt for oppbevaring av fisk (F); - en beholderanordning (20) omfattende en andre flyteanordning (21) og en beholder (22), hvor beholderen (22) er tilveiebrakt for oppbevaring av avfall (FF); - et avfallstransportsystem (40) for transportering av avfall fra den første posen (12) hos oppdrettsmerden (10) til beholderen (22) hos beholderanordningen (20).
2. Oppdrettsanlegg (1) i samsvar med krav 1, hvor beholderen (22) er en andre pose (22) festet til den andre flyteanordningen (21), hvor den andre posen (22) er laget av et tett dukmateriale.
3. Oppdrettsanlegg (1) i samsvar med krav 1 eller 2, hvor beholderen (22) har et maksimalt fyllingsnivå for avfall (FF) i en dybde (Hmax) og hvor beholderen (22) omfatter åpninger (23) i en dybde (H23) høyere enn det maksimale fyllingsnivået (Hmax).
4. Oppdrettsanlegg i samsvar med ett av kravene ovenfor, hvor avfallstransportsystemet (40) er konfigurert til å styre vannivået (H22) i beholderen (22) til å være høyere enn vannivået (HO) i vannet (V) utenfor oppdrettsanlegget (1).
5. Oppdrettsanlegg i samsvar med krav 4, hvor vannivået (H22) i beholderen (22) er 0,5 -300 mm, fortrinnsvis 1-50 mm høyere enn vannivået (HO) i vannet (V) utenfor oppdrettsanlegget (1).
6. Oppdrettsanlegg i samsvar med ett av kravene ovenfor, hvor avfallstransportsystemet (40) omfatter rør (41) som forbinder et nedre område av den første posen (12) hos oppdrettsmerden (10) til beholderen (22) hos beholderanordningen (20); hvor avfallstransportsystemet (40) videre omfatter en pumpeanordning (44) for pumping av avfall (FF) fra posen (12) til beholderen (22).
7. Oppdrettsanlegg i samsvar med ett av kravene ovenfor, hvor minst en av flyteanordningene (11, 21) er tilveiebrakt av et fleksibelt materiale.
8. Oppdrettsanlegg i samsvar med krav 7, hvor minst en av flyteanordningene (11, 21) er oppblåsbar.
9. Oppdrettsanlegg i samsvar med ett av kravene ovenfor, hvor minst en av flyteringene (11, 21) er tilveiebrakt av et stivt materiale, eller at en flytering (13, 23) er tilveiebrakt på utsiden av flyteringene (11, 21).
10. Oppdrettsanlegg (1) i samsvar med et av kravene ovenfor, hvor oppdrettsanlegget (1) omfatter: - et flertall oppdrettsmerder (10) med hver sine første flyteanordninger (11) og poser (12); - én felles beholderanordning (20) med en beholder (22); hvor avfallstransportsystemet (40) er konfigurert til transport av avfall fra den første posen (12) hos flertallet oppdrettsmerder (10) til beholderen (22) hos den felles beholderanordningen (20).
NO20170069A 2017-01-17 2017-01-17 Oppdrettsanlegg med oppdrettsmerd og beholder for avfall NO342583B1 (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20170069A NO342583B1 (no) 2017-01-17 2017-01-17 Oppdrettsanlegg med oppdrettsmerd og beholder for avfall

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20170069A NO342583B1 (no) 2017-01-17 2017-01-17 Oppdrettsanlegg med oppdrettsmerd og beholder for avfall

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20170069A1 true NO20170069A1 (no) 2017-01-25
NO342583B1 NO342583B1 (no) 2018-06-18

Family

ID=61827447

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20170069A NO342583B1 (no) 2017-01-17 2017-01-17 Oppdrettsanlegg med oppdrettsmerd og beholder for avfall

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO342583B1 (no)

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0215755A1 (en) * 1985-08-23 1987-03-25 Flygt AB Device for fish breeding
NO176741B (no) * 1993-03-31 1995-02-13 Rune Ketil Sporsheim Anordning ved oppsamling av avfall fra mærer, samt anvendelse derav
WO1997038573A1 (en) * 1996-04-17 1997-10-23 Merriam Research Aquaculture system
NO333633B1 (no) * 2012-10-18 2013-07-29 Liftup Akva As Tilleggsflate for oppdrettsmerd, hvor oppdrettsmerden er tilknyttet et system for transport av avfall fra merden til et oppsamlingspunkt via flaten
NO339302B1 (en) * 2015-06-25 2016-11-21 Oepd Group As Aquaculture Waste Collecting System

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0215755A1 (en) * 1985-08-23 1987-03-25 Flygt AB Device for fish breeding
NO176741B (no) * 1993-03-31 1995-02-13 Rune Ketil Sporsheim Anordning ved oppsamling av avfall fra mærer, samt anvendelse derav
WO1997038573A1 (en) * 1996-04-17 1997-10-23 Merriam Research Aquaculture system
NO333633B1 (no) * 2012-10-18 2013-07-29 Liftup Akva As Tilleggsflate for oppdrettsmerd, hvor oppdrettsmerden er tilknyttet et system for transport av avfall fra merden til et oppsamlingspunkt via flaten
NO339302B1 (en) * 2015-06-25 2016-11-21 Oepd Group As Aquaculture Waste Collecting System

Also Published As

Publication number Publication date
NO342583B1 (no) 2018-06-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU2019283874B2 (en) System and method for off-shore and in-shore aquaculture using floating closed containment farming and amalgamated facility
NO332341B1 (no) Merdkonstruksjon
NO342094B1 (no) Oppdrettsanlegg med ytre og indre pose
NO175341B (no) Fremgangsmåte ved tilförsel av vann til en lukket merd, utforming av en lukket merd og anvendelse av merden til utövelse av fremgangsmåte
NO339207B1 (no) Lukket tank for oppdrett av fisk
NO340026B1 (no) Lukket omslutting med fast vegg for akvakultursystem
NO346320B1 (no) Anordning ved flytende merd.
NO344542B1 (no) Fartøy for oppdrett av marine organismer
KR102502935B1 (ko) 전복 양식 장치 및 방법
JP2019513420A5 (no)
NO344106B1 (no) Nedsenkbar merd
KR20060090465A (ko) 패류 유생 생산용 수조
CN205922492U (zh) 一种流动水域中使用的养鱼装置及其构成的养殖系统
NO20170069A1 (no) Oppdrettsanlegg med oppdrettsmerd og beholder for avfall
KR101587853B1 (ko) 민물뱀장어 자어(Leptocephalus)의 양식수조장치
NO343021B1 (no) Tett pose for oppdrettsmerd
CA3132609A1 (en) Fish farm installation
NO345633B1 (no) Lukket, fleksibel oppdrettsmerd med flytekrage anordnet rundt en indre omkrets av merden
NO20101803A1 (no) Merdkonstruksjon
KR101656439B1 (ko) 패류 양식장치
KR101973337B1 (ko) 착저형 저서 가두리 양식장치
NO20170068A1 (no) Filter for oppdrettsanlegg
NO169371B (no) Fremgangsmaate og innretning til transport av levende fisk, saerlig oppdrettsfisk.
NO340479B1 (no) Fremgangsmåte ved transport av fisk inn i og ut av lukket tank
NO20120760A1 (no) Anordning og fremgangsmate til bruk ved vedlikehold av en merd

Legal Events

Date Code Title Description
CHAD Change of the owner's name or address (par. 44 patent law, par. patentforskriften)

Owner name: NOFI AS, NO