NO172327B - Leketoeysaktivitetssenter - Google Patents

Leketoeysaktivitetssenter Download PDF

Info

Publication number
NO172327B
NO172327B NO880305A NO880305A NO172327B NO 172327 B NO172327 B NO 172327B NO 880305 A NO880305 A NO 880305A NO 880305 A NO880305 A NO 880305A NO 172327 B NO172327 B NO 172327B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
activity
units
coupling
center according
base plate
Prior art date
Application number
NO880305A
Other languages
English (en)
Other versions
NO172327C (no
NO880305L (no
NO880305D0 (no
Inventor
Erik Peter Tapdrup
Flemming Hoejberg Olsen
Original Assignee
Lego As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DK251686A external-priority patent/DK160859C/da
Application filed by Lego As filed Critical Lego As
Publication of NO880305L publication Critical patent/NO880305L/no
Publication of NO880305D0 publication Critical patent/NO880305D0/no
Publication of NO172327B publication Critical patent/NO172327B/no
Publication of NO172327C publication Critical patent/NO172327C/no

Links

Landscapes

  • Steroid Compounds (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår et leketøysaktivitetssenter omfattende en bunnplate som på forsiden er forsynt med et antall avtakbare enheter, såkalte aktivitetsenheter, som er innrettet til å frembringe en synlig eller hørbar reaksjon som følge av en påvirkning.
Et sådant leketøy er fortrinnsvis beregnet for helt små barn, idet aktivitetsenhetene mekanisk er innrettet slik at den nevnte påvirkning motorisk er forholdsvis ukomplisert, slik at barnet selv kan frembringe den synlige eller hørbare reaksjon. Ulempen ved de kjente aktivitetssentra er at barnets interesse for disse er av meget kort varighet på grunn av at barnet raskt "vokser fra" dette spedbarnsleketøy.
Formålet med oppfinnelsen er å tilveiebringe et aktivitetssenter av den aktuelle type hvor aktivitetssenteret omfatter midler som appellerer til barnets fantasi for utførelse av handlinger med en vanskelighetsgrad som rekker langt utover anvendelsesområdet"for de kjente aktivitetssentra.
Ovennevnte formål oppnås ifølge oppfinnelsen ved at aktivitetsenhetene har primære og sekundære koplingsorganer med en forutbestemt innbyrdes modulavstand, hvilke koplingsorganer er innrettet til å kunne sammenkoples med en annen aktivitetsenhets tilsvarende koplingsorganer, og at en overveiende del av bunnplatens bakside er forsynt med i det minste den ene av de nevnte to typer av koplingsorganer med den nevnte innbyrdes modulavstand.
I aktivitetssenteret ifølge oppfinnelsen kan aktivitetsenhetene - etter at de er tatt ut av bunnplaten - sammenkoples innbyrdes i forskjellige stillinger på samme måte som byggeklosser og aktivitetssenterets bunnplate kan også tjene som byggeunderlag for denne aktivitet.
Aktivitetsenhetene er utformet på forskjellige måter avhengig av den tilsiktede aktivitet, men aktivitetsenhetenes generelle ytre trekk svarer fortrinnsvis til i og for seg kjente sammenbyggbare leketøysklosser med mekaniske koplingstapper og midler for opptakelse av en naboenhets koplingstapper, slik som angitt i krav 2. For å sikre at barnet ikke kan fjerne aktivitetsenhetene fra bunnplaten før det er tilstrekkelig gammelt, er aktivitetssenteret fortrinnsvis utformet med de i krav 3 angitte låseanordninger som øker brukersikkerheten. I denne forbindelse er det hensiktsmessig at aktivitetsenhetenes koplingsorganer bidrar til låsevirkningen, slik som angitt i krav 4, mens noen foretrukne detaljer ved låseanordningen er angitt i krav 5.
Et aktivitetssenter av den ovenfor beskrevne type kan med fordel plasseres på stengene til en lekegrind, og det vil således innses at det er viktig at aktivitetssenteret kan festes på sikker måte til lekegrinden av hensyn til barnets sikkerhet. Den i krav 6 angitte anordning sørger for en særlig sikker befestigelse av aktivitetssenteret da lekegrindens stenger vil danne inngrep med de som koplingsorganer tjenende koplingstapper på bunnplatens bakside. De i krav 7 angitte trekk sikrer ytterligere at den angitte flens ikke glir i forhold til stengene.
Oppfinnelsen skal beskrives nærmere ved hjelp av den etterfølgende beskrivelse av en utførelse under henvisning til tegningene, der fig. 1 viser en utførelse av aktivitetssenteret ifølge oppfinnelsen, fig. 2 viser et riss av baksiden av aktivitetssenteret på fig. 1, fig. 3 viser aktivitetssenteret på fig. 1 i hvilket aktivitetsenhetene og en festeanordning er fjernet fra en bunnplate, og fig. 4 viser et skjematisk perspektivriss av en aktivitetsenhet.
Til å begynne med skal det først forklares hva som forstås ved et aktivitetssenter. Hensikten med dette leketøy har hittil utelukkende vært at meget små barn kan aktivere aktivitetsenheter, såsom enhetene 1-6 som er vist på figurene, mekanisk, slik at barnet kan høre eller se en respons på aktiveringen. Selv om det er uvesentlig for forståelsen av oppfinnelsen, kan det f.eks. nevnes (se fig. 3) at
aktivitetsenheten 1 f .eks. kan virke slik at øynene 21, 22 eller munnen 23 kan skyves inn individuelt og utløses ved at en annen av disse deler skyves inn,
aktivitetsenheten 2 har en klaff 24 som kan springe opp slik at øynene vil bli synlige når trykk utøves på nesen 25,
aktivitetsenheten 3 kan omfatte en trommel 26 med forskjellige ansiktstrekk som kan endres ved rotasjon av trommelen,
aktivitetsenheten 4 har en roterende trommel 27 som inneholder en kule 28,
aktivitetsenheten 5 kan være innrettet slik at sektorskiven 29 utfører en roterende bevegelse når den sentrale knapp 30 aktiveres, mens
aktivitetsenheten 6 kan være innrettet slik at skiven 31 roterer i en retning som svarer til forskyvningen av knappen 32 tvers over skiven.
De viste aktivitetsenheter tjener bare som eksempler da deres funksjon ikke er et uttrykk for noe nytt prinsipp. Det er imidlertid karakteristisk for oppfinnelsen at leketøyet kan benyttes ikke bare på den måte som er beskrevet ovenfor, hvilket er av interesse for en forholdsvis kort periode av barnets ut-vikling, men også lenge etter denne periode, og inspirere barnet til å ta opp ny utfordringer, slik det skal beskrives nedenfor.
Aktivitetssenteret omfatter en underlags- eller bunnplate 7 hvis frontside har seks fordypninger for opptakelse av aktivitetsenheter av ovennevnte type. Bunnplaten er fortrinnsvis fremstilt ved sprøytestøping, hvilket også er tilfelle med silhuettplaten, vist ved 8, hvis tre konturer likner på silhuet-ten til et menneske- eller dyrelegeme. Aktivitetsenhetene 1-3 representerer følgelig et hode, mens aktivitetsenhetene 4-6 er beregnet på å sitte i det som svarer til legemet.
Mens barnet er ganske lite vil aktivitetsenhetene 1-6 være plassert i bunnplaten 7, slik at barnet ikke kan kaste dem utover. I denne bruksstilling er det hensiktsmessig å feste aktivitetsenhetene til stengene i en lekegrind, hvilket kan gjøres ved hjelp av den festeanordning som er vist på fig. 2.
Slik det fremgår av fig. 2, er bunnplatens 7 bakside forsynt med et antall rekker av koplingstapper 9, og er videre forsynt med en festeanordning 10 bestående av en gjenget del 11, som vist på fig. 3, en flens 12 og en koplingsmutter 13. Den gjengede del 11 har små gjenger for opptakelse i et tilsvarende, gjenget hull i bunnplaten 7, og det vil således innses at tiltrekking av koplingsmutteren 13 vil feste aktivitetssenteret til stengene i en lekegrind. Befestigelsen er særlig sikker da stengene er opptatt mellom rekkene av koplingstapper 9, slik at bunnplaten 7 ikke kan dreies i forhold til stengene. Videre er det fordelaktig at kanten av flensen 12 som vender mot koplingstappene 9, har friksjonsøkende anordninger, f.eks. i form av tenner 14, for å fastgjøre flensen mot bevegelse i forhold til lekegrindens stenger.
Etter hvert som barnet blir eldre, kan aktivitetsenhetene fjernes fra bunnplaten 7, kfr. fig. 3. Dette får barnet til å forstå at det er mulig å sammenkople aktivitetsenhetene mekanisk, da enhetene i overensstemmelse med oppfinnelsen er forsynt med henholdsvis koplingstapper og komplementære koplingsanordninger. På fig. 4 er koplingstappene vist ved 15 og svarer til koplingstappene 9 som er helt vanlige koplingsanordninger for byggeklosser. De komplementære koplingsanordninger på undersiden av aktivitetsenhetene er ikke synlige på fig. 4, men er helt vanlige, kjente koplingsanordninger i forbindelse med liknende byggeklosser.
Slik det fremgår av det foregående, er det viktig at helt små barn ikke kan fjerne aktivitetsenhetene fra bunnplaten 7, og for å oppnå dette er bunnplaten forsynt med én eller annen låseanordning for å samvirke med aktivitetsenhetene. I den foretrukne utførelse strekker den øvre kant av hullene i silhuettplaten 8 seg en avstand ned under den øvre kant av hullene i bunnplaten 7, slik at den bakre rekke av koplingstapper 15 strekker seg oppover bak den øvre kant av hullene i silhuettplaten 8. Bunnen av hullene i bunnplaten er utformet med en fjærtunge 16 som er innrettet til å samvirke med aktivitetsen-hetens nedre kant, slik at enhetene kan fjernes fra bunnplaten med en viss vanskelighet.
Etter hvert som barnets interesse for den individuelle aktivitetsenhet avtar, kan barnet begynne å kople enhetene sammen på forskjellige måter. Det er også tenkelig at barnet allerede har noen vanlige byggeklosser som kan sammenkoples med de beskrevne aktivitetsenheter, slik at barnet kan begynne å bygge flere enheter sammen enn de seks nevnte enheter. I denne henseende er det vesentlig at bunnplatens 7 bakside er forsynt med koplingstappene 9 på grunn av at bunnplaten kan fjernes fra lekegrinden og benyttes som byggeunderlag for klossene ved å skrue av den gjengede del 11 fra bunnplaten 7. Barnet vil således få utfordringer ved det beskrevne leketøy langt utover den alder ved hvilken interessen for aktivitetssentra normalt opphører.

Claims (7)

1. Leketøysaktivitetssenter omfattende en bunnplate (7) som på forsiden er forsynt med et antall avtakbare enheter (1-6), såkalte aktivitetsenheter, som er innrettet til å frembringe en synlig eller hørbar reaksjon som følge av en påvirkning, KARAKTERISERT VED at aktivitetsenhetene (1-6) har primære og sekundære koplingsorganer med en forutbestemt innbyrdes modulavstand, hvilke koplingsorganer er innrettet til å kunne sammenkoples med en annen aktivitetsenhets tilsvarende koplingsorganer, og at en overveiende del av bunnplatens bakside er forsynt med i det minste den ene av de nevnte to typer av koplingsorganer med den nevnte innbyrdes modulavstand.
2. Aktivitetssenter ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at aktivitetsenhetene (1-6) er rektangulære klosser som på en overside og en underside er forsynt med henholdsvis et antall utragende koplingstapper (15) og komplementære hulrom for opptakelse av en naboenhets koplingstapper.
3. Aktivitetssenter ifølge krav 1 eller 2, KARAKTERISERT VED at bunnplaten (7) har utløsbare låseanordninger for inngrep med aktivitetsenhetene (1-6).
4. Aktivitetssenter ifølge krav 3, hvor det i bunnplatens (7) forside finnes fordypninger for opptakelse av aktivitetsenheter (1-6), KARAKTERISERT VED at låseanordningene omfatter låseorganer for samvirke med aktivitetsenhetenes (1-6) koplingsorganer .
5. Aktivitetssenter ifølge krav 2 og 4, KARAKTERISERT VED at låseorganene omfatter en langs fordypningenes overside nedadragende kant som er innrettet til å kunne opptas mellom to rekker av koplingstapper på en aktivitetsenhet (1-6), og omfatter en i nærheten av fordypningens underside anbrakt snepplås (16) for samvirke med undersiden av aktivitetsenheten (1-6).
6. Aktivitetssenter ifølge ett av de foregående krav, KARAKTERISERT VED at bunnplatens (7) bakside er forsynt med et antall rekker av koplingstapper (9) med den nevnte innbyrdes modulavstand, og er innrettet til sammenkopling med en festeanordning (10) for befestigelse av aktivitetssenteret til en vegg, idet deler av veggen innfestes mellom rekkene av koplingstapper (9) og festeanordningen (10).
7. Aktivitetssenter ifølge krav 6, KARAKTERISERT VED at festeanordningen (10) omfatter en flens (12) hvis kanter som vender mot bunnplatens (7) bakside, har friksjonsøkende midler (14).
NO880305A 1986-05-29 1988-01-25 Leketoeysaktivitetssenter NO172327C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK251686A DK160859C (da) 1986-05-29 1986-05-29 Legetoejsaktivitetscenter
PCT/DK1987/000063 WO1987007171A1 (en) 1986-05-29 1987-05-27 A toy activity centre

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO880305L NO880305L (no) 1988-01-25
NO880305D0 NO880305D0 (no) 1988-01-25
NO172327B true NO172327B (no) 1993-03-29
NO172327C NO172327C (no) 1993-07-07

Family

ID=26066573

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO880305A NO172327C (no) 1986-05-29 1988-01-25 Leketoeysaktivitetssenter

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO172327C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO172327C (no) 1993-07-07
NO880305L (no) 1988-01-25
NO880305D0 (no) 1988-01-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4897066A (en) Toy activity center
US5674103A (en) Shape sorting bucket for use with construction toy blocks
US4723931A (en) Toy action figure with accessory-attaching capability
US4008526A (en) Openable curvilinear openings of different geometrical shapes
US4321768A (en) Educationally correlative amusement device
US4755141A (en) Toy for simulating the sound and feel of cutting food
NO172327B (no) Leketoeysaktivitetssenter
US20170203219A1 (en) Toy Doll with Insertable Simulated Teeth
TWI652098B (zh) 演出輸出玩具
US5104345A (en) Toy construction set formed from plural building blocks
US3650064A (en) Toy simulating living creatures and an enclosure therefor
US4921461A (en) Hairdressing toy
US2529692A (en) Knockdown wheeled toy
US3432961A (en) Animated jigsaw puzzle toy
JPH0622397Y2 (ja) 仮名文字知育玩具
US402112A (en) Sylvester t
JPH06339514A (ja) 歯がため
KR102203529B1 (ko) 성냥 모형을 이용한 유아용 학습용 교구
JP2869386B2 (ja) 歩行遊戯具
US3043050A (en) Children's playthings
USD240240S (en)
JP2579575Y2 (ja) 調理用玩具
USD201247S (en) Other referen(;es
Davidson et al. Care of children in day centres
USD213207S (en) Toy figure