NO172036B - Dykkeanordning - Google Patents

Dykkeanordning Download PDF

Info

Publication number
NO172036B
NO172036B NO910482A NO910482A NO172036B NO 172036 B NO172036 B NO 172036B NO 910482 A NO910482 A NO 910482A NO 910482 A NO910482 A NO 910482A NO 172036 B NO172036 B NO 172036B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
diving
diver
watch
carrier
chamber
Prior art date
Application number
NO910482A
Other languages
English (en)
Other versions
NO172036C (no
NO910482L (no
NO910482D0 (no
Inventor
Thomas Riiser
Original Assignee
Stolt Nielsen Seaway As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stolt Nielsen Seaway As filed Critical Stolt Nielsen Seaway As
Priority to NO910482A priority Critical patent/NO172036C/no
Publication of NO910482D0 publication Critical patent/NO910482D0/no
Priority to GB9203841A priority patent/GB2264269B/en
Publication of NO910482L publication Critical patent/NO910482L/no
Publication of NO172036B publication Critical patent/NO172036B/no
Publication of NO172036C publication Critical patent/NO172036C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B35/00Vessels or similar floating structures specially adapted for specific purposes and not otherwise provided for
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63CLAUNCHING, HAULING-OUT, OR DRY-DOCKING OF VESSELS; LIFE-SAVING IN WATER; EQUIPMENT FOR DWELLING OR WORKING UNDER WATER; MEANS FOR SALVAGING OR SEARCHING FOR UNDERWATER OBJECTS
    • B63C11/00Equipment for dwelling or working underwater; Means for searching for underwater objects
    • B63C11/34Diving chambers with mechanical link, e.g. cable, to a base
    • B63C11/36Diving chambers with mechanical link, e.g. cable, to a base of closed type
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63CLAUNCHING, HAULING-OUT, OR DRY-DOCKING OF VESSELS; LIFE-SAVING IN WATER; EQUIPMENT FOR DWELLING OR WORKING UNDER WATER; MEANS FOR SALVAGING OR SEARCHING FOR UNDERWATER OBJECTS
    • B63C11/00Equipment for dwelling or working underwater; Means for searching for underwater objects
    • B63C11/34Diving chambers with mechanical link, e.g. cable, to a base
    • B63C11/44Diving chambers with mechanical link, e.g. cable, to a base of open type, e.g. diving-bells

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Devices That Are Associated With Refrigeration Equipment (AREA)
  • Oscillators With Electromechanical Resonators (AREA)
  • Physical Deposition Of Substances That Are Components Of Semiconductor Devices (AREA)
  • Other Liquid Machine Or Engine Such As Wave Power Use (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en dykkeanordning innbefattende et "bæreskip eller en annen utstyrsbærer over havflaten,
en dykkerklokke,
en bevegbar bæreinnretning for dykkerklokken på utstyrsbæreren ,
utstyr for heving/senking av dykkerklokken mellom en dykkeposisjon og en koplingsposisjon på utstyrsbæreren, og et dykker-kammerarrangement på utstyrsbæreren, samt midler for bevegelse av den bevegbare bæreinnretning med dykkerklokken til og fra en koplingsstill ing med dykker-kammerarrangementet .
Med bæreskip eller en annen utstyrsbærer over havflaten skal her forstås skip og flytere hvor det er aktuelt å kunne utføre dykkeoperasJoner, og også faste installasjoner i sjøen hvor det er aktuelt å foreta dykkeoperasjoner.
Med dykkerklokke skal her forstås et legeme som kan senkes ned i sjøen med en eller flere dykkere, som eventuelt kan operere i dykkerklokken eller utenfor. Dykkerklokken kan ha egne propulsjonsorganer.
Med dykker-kammer skal her forstås et trykk-kammer som kan koples til dykkerklokken og som kan tjene til komprimering, opphold og dekomprimering av personell. Et dykker-kammer kan eventuelt også benyttes som et rent oppholdskammer, et såkalt bokammer.
Ved utførelse av dykkearbeider er det kjent å ha et dykker-kammer ombord i utstyrbæreren. Her kan dykkerne gå inn og settes under kompresjon, hvoretter de går over i en tilkoplet dykkerklokke, som bringer dem ned i havdypet. Mens dykkerklokken er i operasjon kan eksempelvis et nytt dykkerteam gå inn i dykker-kammeret og klargjøres (settes under kompresjon) for dykk, slik at det nye dykkerteam kan erstatte det gamle når det kommer opp og entrer dykker-kammeret igjen. Det gamle dykkerteam kan så settes under dekompresjon og etter avsluttet dekompresjon kan de så forlate dykker-kammeret. Det gamle dykkerteam kan naturligvis også oppholde seg i dykker-kammeret under dykketrykk, og således tilbringe en hvile-periode i dykker-kammeret, hvoretter de kan bytte plass med det dykkerteam som har vært i innsats osv. , eventuelt entre en ny dykkerklokke som koples til dykker-kammeret.
Hensikten med oppfinnelsen er å tilveiebringe en dykkeanordning av den innledningsvis nevnte type som vil kunne gi store innsparinger i utnyttet areal - ombord i en utstyrsbærer vil det som regel være begrenset plass - og en rasjonell løsning med hensyn til operasjon (mat, utstyr) samt høy fleksibilitet, særlig med hensyn til mulighetene for å kunne utføre dykk på mange dybder (trykk) med høy utnyttelsesgrad av dykkesystemet.
Ifølge oppfinnelsen foreslås det derfor en dykkeanordning som nevnt innledningsvis, kjennetegnet ved midler for føring av bæreinnretningen i en horisontal kretsbane, og ved at dykker-kammerarrangementet innbefatter et antall dykker-kamre radet opp i en tilsvarende horisontal kretsbane.
Denne løsning gjør at dykkerklokken ved hjelp av bæreinnretningen kan nå hvilket som helst dykker-kammer på en hurtig og effektiv måte, det kan oppnås store innsparinger i utnyttet areal som følge av den foreslåtte plassering av dykker-kammerne, og det kan også oppnås en rasjonell løsning med hensyn til operasjon (mat, utstyr) samt en- riktig plassering av det nødvendige kontrollsenter sentralt i kretsbanen.
Kammerantallet kan velges slik at det oppnås en meget høy fleksibilitet som passer til like mange dybder (trykk). Dette gir en meget høy utnyttelsesgrad av dykkeanordningen med øket effektivitet.
En særlig fordelaktig løsning ifølge oppfinnelsen er en hvor midlene for føring av bæreinnretningen innbefatter en dreieopplagring og en i dreieopplagringen montert bærearm for føring av bæreinnretningen i en sirkelbane. Med dykker-kammerne arrangert langs en sirkel blir håndteringssystemet meget effektivt og det kan lett automatiseres.
Ifølge oppfinnelsen kan fordelaktig midlene for føring av bæreinnretningen innbefatte en med dreieopplagringen koaksial sirkelbaneskinne for understøttelse av bærearmen. Ved en slik løsning vil bærearmen være dreieopplagret sentralt i dreieopplagringen og være understøttet av sirkelbaneskinnen. Dette gir en enkel og sikker opplagring og føring av bæreinnretningen.
Særlig fordelaktig kan ifølge oppfinnelsen dykker-kamrene være anordnet i et horisontalnivå under dykkerklokkens koplingsposisjonsnivå på utstyrsbæreren, i dykkerklokkens horisontale kretsbane, dvs. at dykkerklokken ved hjelp av bæreinnretningen kan bringes til en koplingsposisjon over et respektivt dykker-kammer, med tilsvarende plassbesparelse i horisontalplanet.
Særlig fordelaktig kan spesielt i denne forbindelse hvert dykker-kammer ha en øvre våtdel og en nedre oppholdsdel. Våtdelen er den del eller det rom i dykker-kammeret som inneholder toalett, dusj og skifterom, og det er fordelaktig å benytte denne del som inn/utstigningsrom, fordi det i den underliggende oppholdsdel derved oppnås en høy bostandard med minimum av forstyrrelser inne i kammeret. Dette er særlig av betydning når arbeidet foregår på store dyp som stiller ekstra store krav til dykkerne.
En særlig rasjonell og plassbesparende utførelse er en hvor utstyret for heving/senking av dykkerklokken er plassert på og bæres av den bevegbare bæreinnretning for dykkerklokken.
Heving og senking av dykkerklokken kan skje fritt, eksempelvis langs skipssiden, men vanligvis velger man å ha en sjakt (moonpool) i utstyrsbæreren for heving og senking av dykkerklokken. Dette medfører mange fordeler som er velkjent for fagmannen. På særlig fordelaktig måte kan en slik sjakt være plassert i den nevnte horisontale dykkerklokke-kretsbane. I hevet posisjon vil da dykkerklokken befinne seg i sin koplingsposisjon og kan således raskt og enkelt bringes til koplingsstilling relativt dykker-kammerne, med et minimum av håndtering.
Særlig når dykker-kamrene er anordnet i det nevnte nivå under dykkerklokkens koplingsposisjonsnivå, men også ellers, kan fordelaktig dykker-kamrene være opplagret og innfestet i midlere høyde i utstyrsbæreren, over et dykkermaskinerinivå. Særlig ombord i et bæreskip vil en slik innfesting i midlere høyde være av betydning, fordi det oppnås en redusert støy-gjennomgang. Plasseringen av dykker-kammerne med dykker-maskinerirommet under gir minimale innbygnings- og opp-kopl ingskostnader .
Særlig fordelaktig og av selvstendig inventiv betydning er en utførelse av dykkeanordningen med en andre dykkerklokke med en tilsvarende andre bevegbar bæreinnretning, samt midler for føring av denne andre bæreinnretning i samme horisontale kretsbane som den første, til og fra en koplingsstilling med det nevnte dykker-kammerarrangement. Bruk av to dykkerklokker (man kan også tenke seg et større antall) gir øket fleksibilitet med høy utnyttelsesgrad av hele anlegget og særlig oppnås det en øket sikkerhet for dykkerne. Ved et uhell i den neddykkede dykkerklokke kan en ny klokke sendes raskt ned, med eller uten redningsmannskap. En dykkerklokke kan således være "på jobb", mens den andre er i beredskap, eller også den i arbeide.
I tillegg til de nevnte fordeler kommer at hvert dykkerkammer bare behøver være beregnet for et dykkerteam, hvilket medfører at bomiljøet blir vesentlig forbedret. Et større antall kammer, eksempelvis åtte, medfører at et dykkerteam vil kunne bo i samme kammer under hele sitt opphold ombord, fra kompresjon, i arbeidsperioden og i tiden for dekompresjon. Dette forenkler hele dykkesystemet radikalt og gir et meget sikrere opphold for dykkerne. Den nye dykkeanordning vil kunne styres meget sikrere enten det gjøres etter dagens manuelle metoder eller om systemet automatiseres, fordi hvert dykker-kammer bare underbringer et dykkerteam. Oppfinnelsen medfører at dykker-kamrene kan nås av en dykkerklokke på en hurtig og effektiv måte. Dykker-kamrene trenger ingen sluser som forbinder de enkelte kamre sammen. Dette gir betydelig besparelse ved bygging og installsjon.
Oppfinnelsen skal nå beskrives nærmere under henvisning til tegningen, hvor: Fig. 1 viser et skjematisk grunnriss av en
dykkeanordning ifølge oppfinnelsen og
fig. 2 viser et skjematisk vertikalsnitt gjennom
dykkeanordningen i fig. 1.
Dykkeanordningen er i utførelseseksempelet tenkt plassert ombord i et bæreskip hvis babord side er betegnet med 1 og hvis styrbord side er betegnet med 2. Skipets dobbelbunn er betegnet med 3, dets hoveddekk er betegnet med 4, et øvre dekk er betegnet med 5, og et mellomdekk er betegnet med 6.
Skipet har en babordsjakt 7 og en styrbordsjakt 8. Disse sjaktene er plassert i like avstander fra skipets senterlinje og rett overfor hverandre i et tverrskipsplan 9.
I samme tverrsnittsplan 9 er det i skipets senterlinje montert en dreielagersøyle 10 over hoveddekket 4. På dreielagersøylen 10 er det dreibart opplagret en første radiell bærearm 11 og en andre radiell bærearm 12. Som vist er den andre radielle bærearm 12 knekket ved sin innerende og opplagret på dreiesøylen 10 under den første radielle bærearm II (se fig. 2).
Koaksialt rundt bæresøylen 10 er det anordnet en sirkelbaneskinne 13, som bæres av et passende antall søyler 14, i en høyde egnet til bærende understøttelse av de to radielle bærearmers 11 og 12 radielt sett ytre ender 15 henholdsvis 16. De to bærearmer 11,12 inngår således i et karusellsystem hvor de kan dreie seg med bæresøylen 10 som sentral dreieopplagring, understøttet ytterst mot den nevnte sirkelskinne-bane 15. De to bærearmer 11,12 kan dreie seg uavhengig av hverandre, i begge retninger. Som drivorganer kan det benyttes mange egnede anordninger. Man kan eksempelvis tenke seg en omløpende tannstang på skinnen 15, i inngrep med et motordrevet tannhjul på den respektive bærearm. Man kan også ha en sentral drivanordning (i bæresøylen).
På hver bærearm 11,12 er det montert en hovedvinsj 17 for bærelinen til en dykkerklokke 18, to styrelinevinsjer 19 og 20 og en hivkompensator 21 for dykkerklokkens bæreline såvel som for styrelinene. Det dreier seg her om utstyr som er i og for seg kjent for fagmannen og det er derfor ikke nærmere vist eller beskrevet. Det tør her være tilstrekkelig å nevne at dykkerklokkens 18 bæreline går via et trinsesystem i hivkompensatoren og til hovedvinsjen 17. To styreliner, som er vektbelastede, går gjennom føringer tilknyttet dykkerklokken 18 og via hivkompensatoren til en respektiv styrelinjevinsj 19,20.
I fig. 2 er det antydet hvordan dykkerklokken 18 er plassert i et bur 23 som virker som styreanordning for dykkerklokken på dens vei gjennom sjakten. Dette buret 23 henger på vektene på styrelinene. Under en senking av dykkerklokken 18 vil samtidig med utgivingen av bærelinen også styrelinene gis ut. Dykkerklokke 18 og bur 23 går således sammen ned gjennom sjakten 7. I bunnen av sjakten vil buret 23 stoppes av ikke viste mothold. Styrelinene fortsetter ned i dypet og vil med sine føringer relativt dykkerklokken 18 virke som styreliner under neddykkingen. Når klokken 18 heves vil den gå oppover med styring langs styrelinene og gå inn i buret 23 I bunnen av sjakten 7. Styrelinene trekkes Inn og det hele heves så gjennom sjakten 7, til den stilling som er vist i fig. 2.
På undersiden av bærearmene 11 og 12 henger det en "navle-streng"-vinsj 24. Alt utstyr som er nødvendig for heving/- senking av dykkerklokken og for dens forsyning med luft og energi, er således plassert på den respektive bærearm, som utgjør en bæreinnretning for dykkerklokken ombord i bære-skipet.
På mellomdekket 6 er det i en sirkelkrets anordnet et antall dykker-kamre 25, her totalt åtte dykker-kamre. Sirkelkretsen for dykker-kammerne 25 stemmer over ens med sirkelen som dykkerklokkene 18 kan beveges langs, og av figurene ser man at de to sjakter 7,8 er plassert i samme sirkelkrets. Det betyr at når en dykkerklokke 18 beveges i en sirkelbane ved hjelp av sin tilhørende bærearm 11 eller 12, vil dykkerklokken kunne bringes til en koplingsstilling over et ønsket dykker-kammer, dvs. at den i bunnen av dykkerklokken 18 anordnede åpning 26 kan bringes til en koplingsstilling over en tilkoplingsstuss 27 på det valgte dykker-kammer 25. Tilkopling kan så skje på i og for seg kjent måte, under utnyttelse av kjente koplingsmidler, idet dykkerklokken eventuelt kan senkes ned mot stussen 27 ved hjelp av hovedvinsjen 17, og/eller man kan benytte en fleksibel overgangs-kopling.
Trykket i dykker-kammeret 25 er det samme som i dykkerklokken 18, slik at dykkerne uten videre kan entre dykker-kammeret eller omvendt. De to dykkerklokkene 18 kan som man vil forstå operere helt uavhengig av hverandre. I fig. 1 er således den ene dykkerklokke 18, som henger i bærearmen 12, koplet til et underliggende dykker-kammer 25, mens den andre dykkerklokke, som henger i bærearmen 11, befinner seg i sjakten 7, eventuelt nedsenket i havdypet og i operasjon.
I det viste arrangement er dykkermaskineriet anordnet i rommet under mellomdekket 6 og fordelaktig kan eksempelvis strømledninger, luftledninger etc. gå sentralt gjennom den nedover forlengede bæresøyle 10 og via egnede koplinger øverst fordeles ut til de to bærearmer 11,12 og de derpå anordnede innretninger. Da bærearmene 11,12 bare sjelden vil utføre en hel rotasjonsbevegelse i horisontalplanet, vil de nødvendige tilkoplinger sentralt ikke by på noen spesielle problemer, idet man her kan benytte for fagmannen kjente svivelkoplinger, slangesløyfer etc.
Hvert trykkammer 25 er som antydet i fig. 1 delt opp i en øvre del 28, den såkalte våtdel eller våtrom, som inneholder toalett, dusj og skifterom, og en nedre del 29, som utgjør en oppholdsdel eller et borom.
Av det foregående vil det gå frem at det vesentlige ved oppfinnelsen er at dykkerkammerne eller bokammerne er anordnet i et "karusellsystem" hvor en eller fortrinnsvis to dykkerklokker kan sveipe over de enkelte dykkerkamre og koples til og fra disse etter behov og ønske. Karusell-systemet medfører at den respektive klokke kan nå et hvilket som helst kammer (unntatt det som måtte være koplet til den andre klokke).
Det er vist og beskrevet bruk av to sjakter eller såkalte "moonpool". Man kan naturligvis greie seg med en sjakt, eventuelt en stor sjakt som gir plass for to dykkerklokker side om side. Det er heller Ingen betingelse at sjaktene som vist er anordnet ute i borde. De kan i prinsippet anordnes hvor som helst, eksempelvis diametralt overfor hverandre i skipets senterlinje, og man kan også som nevnt greie seg uten spesielle sjakter, idet dykkerklokken da manipuleres utenfor skipssiden eller utstyrsbærerens vegg.

Claims (9)

1. Dykkeanordning innbefattende et bæreskip eller en annen utstyrsbærer over havflaten, en dykkerklokke (18), en bevegbar bæreinnretning (11,12) for dykkerklokken på utstyrsbæreren, utstyr (17,19,20,22,24) for heving/senking av dykkerklokken mellom en dykkeposisjon og en koplingsposisjon på utstyrsbæreren, og et dykker-kammerarrangement (25,27) på utstyrsbæreren, og midler (10,13) for bevegelse av den bevegbare bæreinnretning med dykkerklokken til og fra en koplingsstilling med dykker-kammerarrangementet , karakterisert ved midler (10,13) for føring av bæreinnretningen (11,12) i en horisontal kretsbane, og ved at dykker-kammerarrangementet innbefatter et antall dykker-kamre (25) radet opp i en tilsvarende horisontal kretsbane.
2. Dykkeanordning ifølge krav 1, karakterisert ved at midlene for føring av bæreinnretningen innbefatter en dreieopplagring (10) og en i dreieopplagringen montert bærearm (11,12) for føring av bæreinnretningen i en sirkelbane.
3. Dykkeanordning ifølge krav 2, karakterisert ved at midlene for føring av bæreinnretningen innbefatter en med dreieopplagringen (10) koaksial sirkelbueskinne (13) for understøttelse av bærearmen (11,12).
4. Dykkeanordning ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at dykker-kamrene (25) er anordnet i et horisontalt nivå (6) under dykkerklokkens koplingsposisjonsnivå (4) på utstyrsbæreren, i dykkerklokkens horisontale kretsbane.
5. Dykkeanordning ifølge krav 4, karakterisert ved at hvert dykker-kammer har en øvre våtdel (28) og en nedre oppholdsdel (29).
6. Dykkeanordning Ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at utstyret (17,19,29,22,24) for heving/senking av dykkerklokken (18) er plassert på og bæres av den bevegbare bæreinnretning (11,12) for dykkerklokken.
7. Dykkeanordning ifølge et av de foregående krav, og med minst en sjakt (7,8) i utstyrsbæreren for heving og senking av dykkerklokken, karakterisert ved at sjakten (7,8) er plassert i den nevnte horisontale dykkerklokke-kretsbane.
8. Dykkeanordning ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at dykker-kamrene (25) er opplagret og innfestet i midlere høyde i et bæreskip, over et dykke-maskinerinivå.
9. Dykkeanordning ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved en andre dykkerklokke (18) med en tilsvarende andre bevegbar bæreinnretning (12), samt midler (10,13) for føring av denne andre bæreinnretning i nevnte horisontale kretsbane, til og fra en koplingsstilling med det nevnte dykker-kammerarrangement.
NO910482A 1991-02-07 1991-02-07 Dykkeanordning NO172036C (no)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO910482A NO172036C (no) 1991-02-07 1991-02-07 Dykkeanordning
GB9203841A GB2264269B (en) 1991-02-07 1992-02-22 Diving installation

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO910482A NO172036C (no) 1991-02-07 1991-02-07 Dykkeanordning

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO910482D0 NO910482D0 (no) 1991-02-07
NO910482L NO910482L (no) 1992-08-10
NO172036B true NO172036B (no) 1993-02-22
NO172036C NO172036C (no) 1993-06-02

Family

ID=19893863

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO910482A NO172036C (no) 1991-02-07 1991-02-07 Dykkeanordning

Country Status (2)

Country Link
GB (1) GB2264269B (no)
NO (1) NO172036C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO172036C (no) 1993-06-02
NO910482L (no) 1992-08-10
GB2264269B (en) 1995-07-19
GB2264269A (en) 1993-08-25
GB9203841D0 (en) 1992-04-08
NO910482D0 (no) 1991-02-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2783970A (en) Apparatus for underwater oil well drilling
US3063507A (en) Method and apparatus for offshore drilling
US3708991A (en) Submarine home
US20080267716A1 (en) Shallow/intermediate water multipurpose floating platform for arctic environments
IE781793L (en) Service vessel for offshore platforms.
US3789921A (en) Device for off-centering above-water articulated multiple-drilling structures
US3919958A (en) Deep ocean mining ship
NO161051B (no) Livredningsanordning av neddykkbar type, beregnet for fritt fall fra f.eks. offshorekonstruksjoner som opererer under ekstremt d rlige vaerforhold, omfattende en sfaerisk l.
NO810148L (no) Anker.
WO1987002962A1 (en) Diving apparatus and methods of operating same
NO782595L (no) Dykkeinnretning med loesbare, selvstendige enheter for utfoerelse av undersoekelser og undervannsarbeider
NO319096B1 (no) Flytende oljeproduksjonssystem
NO136287B (no)
NO146191B (no) Dykkerklokke og fremgangsmaate for manoevrering av en dykkerklokke i havet
NO20111710A1 (no) System og fremgangsmate for a kontrollere trykket i en hydrokarbonbronn
NO172036B (no) Dykkeanordning
NO312821B1 (no) Fremgangsmåte ved eksploatering av naturressurser under havbunnen og anlegg for boring av en brönn i havbunnen
NO801409L (no) Fremgangsmaate og innretning for oppsamling av olje og gass som stroemmer ut ukontrollert fra en offshore-broenn
US4153001A (en) Manned submarine
GB2041301A (en) Submersibles
NO800866L (no) Unnsetningsfartoey.
US3541986A (en) Submersible salvage unit and method of operation
NO773298L (no) Anlegg til inspeksjon og utbedring av installasjoner paa dypt vann
NO160736B (no) Undervanns-operasjonssystem.
NO154662B (no) Bemannet autonomt undervannsfartoey.