NO161693B - Anordning ved mastelement. - Google Patents

Anordning ved mastelement. Download PDF

Info

Publication number
NO161693B
NO161693B NO852434A NO852434A NO161693B NO 161693 B NO161693 B NO 161693B NO 852434 A NO852434 A NO 852434A NO 852434 A NO852434 A NO 852434A NO 161693 B NO161693 B NO 161693B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
mast
wall
elements
mast element
aligned
Prior art date
Application number
NO852434A
Other languages
English (en)
Other versions
NO161693C (no
NO852434L (no
Inventor
Guy Guislan
Yves Foissac
Original Assignee
Lerc Lab Etudes Rech Chim
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lerc Lab Etudes Rech Chim filed Critical Lerc Lab Etudes Rech Chim
Publication of NO852434L publication Critical patent/NO852434L/no
Publication of NO161693B publication Critical patent/NO161693B/no
Publication of NO161693C publication Critical patent/NO161693C/no

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04HBUILDINGS OR LIKE STRUCTURES FOR PARTICULAR PURPOSES; SWIMMING OR SPLASH BATHS OR POOLS; MASTS; FENCING; TENTS OR CANOPIES, IN GENERAL
    • E04H12/00Towers; Masts or poles; Chimney stacks; Water-towers; Methods of erecting such structures
    • E04H12/02Structures made of specified materials

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Moulding By Coating Moulds (AREA)
  • Mutual Connection Of Rods And Tubes (AREA)
  • Forklifts And Lifting Vehicles (AREA)
  • Mechanical Operated Clutches (AREA)
  • Ultra Sonic Daignosis Equipment (AREA)
  • Nitrogen Condensed Heterocyclic Rings (AREA)
  • Reinforced Plastic Materials (AREA)
  • Joining Of Building Structures In Genera (AREA)
  • Electrotherapy Devices (AREA)
  • Non-Reversible Transmitting Devices (AREA)
  • Control Of Combustion (AREA)
  • Storage Of Web-Like Or Filamentary Materials (AREA)
  • Finger-Pressure Massage (AREA)
  • Shafts, Cranks, Connecting Bars, And Related Bearings (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører et sylindrisk mastelement tilpasset for å settes sammen i lengderetningen med andre tilsvarende elementer i det formål å bygge opp en mast.
Man kjenner allerede slike elementer som sammen-satt bygger opp en mast som på sin øvre ende bærer et retningsgivende element, eksempelvis en prosjektør, en radioantenne, et kamera etc.
For slike retningsgivende apparater er det viktig at den retning som er bestemt fra begynnelsen av beholdes under mastens montering og under hele brukstiden uansett atmosfæriske forhold, og spesielt uansett hvilken vindretning som måtte forekomme.
For å oppnå dette har man tidligere benyttet en hylseinnretning for å forbinde to fortløpende elementer i lengderetningen og deretter låse elementene mekanisk til hverandre for å opprettholde den relative retning eller stilling som er bestemt på forhånd.
Denne mekaniske låseinnretning er imidlertid ofte uhensiktsmessig og relativt komplisert og likeledes vanskelig å betjene.
Man kjenner likeledes til elementer som kan settes sammen ved en hylseanordning og hvor endene fremviser plane flater som står i vinkel til mastens akse.
Denne vinkel for elementenes endeflater kan variere mellom femten og førtifem grader, hvilket sikrer den relative stilling ved dreining når forholdene er gode.
Slike elementer er vanligvis utført ved polymerisering av en termisk herdende harpiks og som er forsterket med fiberarmering, eksempelvis glassfibre eller karbonfibre.
Vanligvis muliggjør denne konstruksjon en mast-utførelse som garanterer at det retningsfølsomme element som masten bærer får en pålitelig vinkelstilling.
Imidlertid vil et slikt element fremvise lokale svakere soner, spesielt på høyde med elementenes endepartier i hvilke hylseforbindelsen befinner seg hvor holken fra det tilstøtende element omsluttes av hylsepartiet i det første element, hvorved de nevnte svakere soner oppstår ved den lagdelte indre konstruksjon av rørveggen i mastelementet.
En av hensiktene med den foreliggende oppfinnelse er å eliminere denne ulempe ved å skaffe tilveie et mastelement som fremviser en forsterket konstruksjon, spesielt i elementenes endepartier.
En annen hensikt med den foreliggende oppfinnelse er å skaffe tilveie et mastelement hvor den langsgående konstruksjon likeledes forsterkes.
Andre formål og fordeler med den foreliggende oppfinnelse vil fremgå av den følgende beskrivelse som ikke har til hensikt å begrense oppfinnelsen, men er gitt i forbind-else med et utførelseseksempel.
Ifølge oppfinnelsen bærer det sylindriske mastelement ved en av sine endepartier en holk tilpasset omslutning av og innpasning med et tilsvarende endeparti for et liknende tilstøtende element.
Begge mastelementets endepartier omfatter plane endeflater som er skrådd i forhold til mastens akse.
Mastens vegg består av utenpåliggende sylindriske lag av materiale impregnert med en termisk herdbar resin, i-det den sammensatte lagkonstruksjon til slutt utsettes for polymerisering. I det minste noen av lagene består av fibre som i lengderetningen og ved innslag i vevstrukturen er gitt ulike stramming for å fremvise en retning med større motstand.
Mastelementet er kjennetegnet ved at det i begrenset utstrekning i forhold til elementets totale lengde og i et parti nær sitt skrått avskårne endeparti for omslutning av holken for det neste tilstøtende element og for innpasning med dettes muffeparti i det minste omfatter et tilleggslag av nevnte materiale som er orientert slik at dets største motstand ligger i et plan vinkelrett mastens akse.
Oppfinnelsen vil forstås lettere ved hjelp av den etterfølgende beskrivelse og ved å betrakte de ledsagende tegninger som utgjør en del av oppfinnelsen. Fig. 1 viser skjematisk et mastelement i en typisk utførelse i henhold til oppfinnelsen. Fig. 2 viser skjematisk et snitt av den lagdelte konstruksjon av et elements vegg. Fig. 1 viser således et mastelement 1 i prinsippet bestående av et sylindrisk rør 2 med aksen 3.
Som det er kjent tidligere forlenges en av elementets endepartier seg, f.eks. endepartiet 4, ved en sylindrisk holk 5 fast forbundet med dette endeparti 4.
Holken 5 er bestemt for innpasning med et til-støtende element (ikke vist), idet dette tilstøtende elements endeparti har samme utførelse som det andre endeparti 6 for røret 2.
De ytre dimensjoner for holken 5 og de indre dimensjoner for endepartiet 6 som har form av en hylse eller muffe, tilsvarer naturligvis hverandre slik at holken 5 kan omsluttes av det tilsvarende muffeparti på det tilstøtende elements andre endeparti.
Elementet 1 har videre ved sine endepartier plane flater i vinkel med rørets akse 3.
Disse flater vises henholdsvis som 7 og 8 på
fig. 1.
Som i og for seg kjent sikrer endeflatene 7 og 8 en bestemt innbyrdes stilling for de to tilstøtende elementer med hensyn på dreining.
Endeflatenes vinkel er vanligvis mellom femten og førtifem grader i forhold til et plan vinkelrett på elementets akse.
Mastens vegg 1 består av utenpåliggende sylindriske lag av materiale impregnert med en termisk herdbar harpiks, idet den sammensatte lagkonstruksjon til slutt utsettes for polymerisering .
Fortrinnsvis i det minste noen av lagene består av fibre som i lengderetningen og ved innslag i vevstrukturen er gitt ulike stramming for å fremvise en retning med større motstand.
Tradisjonelt har alle bitene eller lagene av materialet vært orientert slik at den retning hvor de har størst motstand har falt sammen med mastens eller elementets lengdeakse.
Ifølge oppfinnelsen omfatter mastelementet et parti 9 med begrenset utstrekning i forhold til elementets totale lengde og som befinner seg nær elementets skrått avskårne endeparti 6 for røret 2, hvilket parti i det minste omfatter et tilleggslag 10 av nevnte materiale og som er slik orientert at dets største motstand ligger i et plan vinkelrett mastens akse.
Partiet 9 strekker seg tilnærmet fra anleggs-flaten 8 på rørets 2 ene endeparti 6 i en lengde som tilnærmet tilsvarer holkens lengde for det tilstøtende element som innpasses i lengderetningen.
Imidlertid er dette muffeparti 9 noe kortere enn den tilsvarende dybde for det parti som skal omslutte for-bindelsens utstikkende holk 5.
Ved at det på denne måten i det minste er benyttet et tilleggslag av materiale med bestemt orientering for-bedres motstandskraften i muffepartiet med skrådd anleggsflate for elementet 1 ved dettes endeparti for sammenføyning.
På fig. 2 er skjematisk vist de ulike lag av materialet som tilsammen utgjør elementets 1 konstruksjon.
På denne figur har man skjematisk vist fra 10 til 14 de ulike lag materiale hvor fiberstrukturen i fibrenes lengderetning og med vevinnslag er anordnet slik at det dannes en lik motstand i de to retninger som står vinkelrett på hverandre .
De lag som er vist ved 15, 16, 17 og 19 er orientert slik at det dannes en større motstand i en foretrukket retning.
Blant disse lag er 15, 16 og 17 orientert slik at retningen for største motstand er parallell med elementets lengdeakse og laget 19 er på den annen side orientert slik at retningen for største motstand faller på tvers av elementet og masten.
Videre viser fig. 2 ved sin strekpunkterte linje 18 aksen for elementet i forhold til disse lag slik at laget 10 er det innerste lag og utgjør rørets innervegg. Som det også fremgår av fig. 2 foretrekkes det at de lag med samme motstand i to på hverandre vinkelrett stående retninger og de lag hvor største motstand faller i en retning er lagt vekselvis, i det minste i rørets indre del.
Laget 14, som er det ytterste lag, er faktisk i det viste eksempel identisk med laget 13. Laget 14 er imidlertid et overflatelag og har derfor en mindre tykkelse.
Ifølge en foretrukket utførelse av oppfinnelsen
er det indre lag, dvs. lag 10, et lag hvor motstanden i to på hverandre vinkelrett liggende retninger er like.
I et av de første lagene med orienterte fibre vendes retningen for den største motstand i partiet 9 for røret 2 og fortrinnsvis skjer dette i det nest innerste lag, dvs. lag 15.
De fiberarmerte lag sammen med den termisk herdede harpiks som sammenføyer lagene gis optimal styrke ved å vekselvis benytte glassfiberlag og karbonfiberlag, idet glassfiberlagene legges ytterst slik at de danner den indre og den ytre overflate for rørveggen, mens karbonfiberlagene benyttes mellom disse lag.
Glassfiberlagene fremviser en bedre motstand mot støt enn tilsvarende karbonfibre som er relativt skjøre og støtømfintlige, men fremviser overlegne mekaniske egenskaper og spesielt en bedre bøyestivhet, hvilket er en meget etter-traktet egenskap.
Ifølge et annet karakteristisk trekk ved oppfinnelsen fremviser rørveggen en skråkant 20 som skjærer over den spisse vinkel og det skrått avskårne endeparti 6, hvilket hindrer deformasjon av den ytterste del av dette endeparti 6.
For å illustrere et eksempel som ikke er ment å være begrensende har man laget et mastelement med rørets 2 lengde ca. 150 cm og hvor endepartiet har en forlengelse i form av en holk med ca. 20 cm lengde og med en ytterdiameter på ca. 100 mm.
Rørets 2 vegg består av åtte lag av fiber-materiale og er lagvis oppbygget med avvekslende orienterte lag og lag med like fordelt motstand ifølge beskrivelsen ovenfor og med henvisning til fig. 2.
De lag som har like fordelt motstand fremviser tilnærmet den samme fibervekt både langsetter og i tverrveven, men en av disse fiberretninger, f.eks. den i lengderetningen, kan nå ca. 55% av den totale vekt som tilnærmelsesvis kan an-tas å være omkring 200 g/m 2.
De nevnte orienterte fiberlag fremviser i den retning som har størst motstand, dvs. retningen for fibrenes lengdestruktur, tilnærmet et fiberforhold på 89% av den totale
vekt som i dette tilfelle vil være ca. 300 g/m .
Som også er beskrevet ovenfor vil den retning hvor det første orienterte lag, dvs. lag 15, har sin største motstand,være motsatt rettet over en del av dette lag og ved et parti som tilsvarer endepartiet 9 for elementet 1.
Nærmere bestemt er denne inversjon i laget utført over en lengde på ca. 170 mm regnet fra enden av røret før bearbeide Ise.
Etter at rørets endeparti 6 er bearbeidet for å utføre den skrå anleggsflate blir elementets lengde redusert med mellom omkring 120 og 150 mm.
Til slutt har det ytterste parti av den skrå anleggsflate fått den nevnte avkutting eller avfasing. De gitte dimensjoner er naturligvis ikke annet enn typiske ved det spesielle eksempelet.
Den foreliggende beskrivelse er heller ikke ment å skulle være annet enn for å belyse eksempelet og man vil kunne utføre andre versjoner og modifikasjoner innenfor rammen av oppfinnelsen uten å behøve å gå ut over dennes grunntanke.

Claims (5)

1. Mastelement (1) som består av et sylindrisk rør (2) med en muffetapp (5) i det ene av mastelementets (1) endepartier (4, 6), hvilken muffetapp (5) er innrettet for å pas-ses inn i det nedre endeparti (6) på et likedannet mastelement, hvorved begge endepartier (4, 6) av mastelementet har endeflater (7, 8) som er skrådd i vinkel i forhold til rørets (2) sentrale lengdeakse (3) og vegg, hvilken vegg er fremstilt ved omvikling av vevelementer som er impregnert med et termisk herdbart harpiksmateriale og hvor noen av vevelementene er utbalanserte, dvs. at de har tilnærmet like stor mekanisk styrke i to innbyrdes perpendikulære retninger, særlig i vev-elementenes varp- hhv. veftretning, mens andre av vevelementene er innrettet, dvs. at de har en større mekanisk styrke i én retning, f.eks. i varpretningen, idet denne blanding av fibre og harpiks er polymerisert, KARAKTERISERT VED at mastelementet (1) inneholder minst ett innrettet vevelement (19) anordnet slik at dets største mekaniske styrke sammenfaller med en retning på tvers av masten og beliggende i et innpasningsområde (9) nær den skrå endeflate (8) som ligger på motsatt side av muffetappen (5) som er innrettet for å passe inn i det tilsvarende innpasningsområde (9) i et likedannet mastelement, mens de øvrige innrettede vevelementer får sin største styrke i samme retning som mastelementets (1) og rørets (2) sentrale lengdeakse (3).
2. Mastelement ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at de utbalanserte vevelementer (10-14) og de innrettede vevelementer (15, 16, 17, 19) i det minste i den indre del av røret (2) er anordnet vekselvis, at det innrettede vev-elements(19) største mekaniske styrkes retning ligger vinkelrett på lengdeaksen (3), og at dette vevelement (19) befinner seg i det første innrettede vevelement (15), regnet fra det sylindriske rørs (2) innerflate.
3. Mastelement ifølge krav 1 og 2, KARAKTERISERT VED at det på yttersiden og innersiden av rør-ets (2) vegg er anordnet minst ett vevelement med fibre som er motstandsdyktige mot støt, og at det inne i veggen i det minste finnes ett vevelement med fibre som fremviser stor bøye-stivhet.
4. Mastelement ifølge krav 1 eller 2, KARAKTERISERT VED at det på yttersiden og innersiden av rørets (2) vegg finnes minst ett vevelement fremstilt av materiale med glassfibre, og at det inne i veggen ligger minst ett vevelement med karbonfibre.
5. Mastelement ifølge krav 1, KARAKTERISERT VED at den ytterste del (20) av den skrå endeflate (8) på det nedre endeparti (6) er avfaset.
NO852434A 1984-06-18 1985-06-17 Anordning ved mastelement. NO161693C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8409998A FR2566034B1 (fr) 1984-06-18 1984-06-18 Element de mat cylindrique, assemblable bout a bout avec d'autres elements afin de constituer un mat

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO852434L NO852434L (no) 1985-12-19
NO161693B true NO161693B (no) 1989-06-05
NO161693C NO161693C (no) 1989-09-13

Family

ID=9305406

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO852434A NO161693C (no) 1984-06-18 1985-06-17 Anordning ved mastelement.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4656804A (no)
EP (1) EP0169103B1 (no)
AT (1) ATE34196T1 (no)
CA (1) CA1233617A (no)
DE (1) DE3562642D1 (no)
ES (1) ES295991Y (no)
FI (1) FI76174C (no)
FR (1) FR2566034B1 (no)
NO (1) NO161693C (no)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU3160199A (en) * 1998-03-31 1999-10-18 Vodafone Limited Cellular telephone arrangements
EP1198649A2 (en) * 1999-07-02 2002-04-24 Hopper Industries, Inc. Environmentally compatible pole and piling
CA2495596A1 (en) * 2005-02-07 2006-08-07 Resin Systems Inc. Method of modular pole construction and modular pole assembly
US20110138730A1 (en) * 2010-08-27 2011-06-16 Jacob Johannes Nies Wind turbine tower segment, wind turbine and method for erecting a wind turbine
AT510567B1 (de) * 2010-11-08 2012-05-15 Tiba Austria Gmbh Fundamentstein
US10463031B2 (en) * 2015-03-30 2019-11-05 Globeride, Inc. Fixing structure for fishing line guide, and fishing rod
RU2629487C2 (ru) * 2015-12-23 2017-08-29 Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Сибирский государственный университет науки и технологий имени академика М.Ф. Решетнева" (СибГУ им. М.Ф.Решетнева) Способ изготовления фитинга из слоистого композиционного материала.

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB883382A (en) * 1956-11-09 1961-11-29 British Insulated Callenders Poles for overhead electric power transmission
FR1409245A (fr) * 1964-02-25 1965-08-27 Canne à pêche démontable
US3613287A (en) * 1969-04-07 1971-10-19 Berkley & Co Inc Glass ferrule with external sleeve
US4070127A (en) * 1975-08-11 1978-01-24 Lamiglas Corporation Ferrule joint for sectional fishing rod
US4083140A (en) * 1975-08-13 1978-04-11 Exxon Research & Engineering Co. Fishing rod ferrule
JPS5832570B2 (ja) * 1975-09-25 1983-07-14 トクノウ トモトシ キヨウカプラスチツクツリザオノ セイゾウホウ
GB1504446A (en) * 1976-12-13 1978-03-22 Bruce & Walker Ltd Bruce J And Fishing rods and their manufacture
FR2393129A1 (fr) * 1977-05-31 1978-12-29 Lerc Lab Etudes Rech Chim Mat forme d'elements cylindriques de meme diametre assembles bout a bout
US4178713A (en) * 1977-10-17 1979-12-18 Kenichi Higuchi Fishing rod made of fiber reinforced synthetic resin
FR2455980A1 (fr) * 1979-05-11 1980-12-05 Tech Verre Tisse Structure tubulaire composite a couches multiples liees apres assemblage
US4362418A (en) * 1980-12-22 1982-12-07 Loomis Gary A Ferrule joint

Also Published As

Publication number Publication date
EP0169103B1 (fr) 1988-05-11
FR2566034A1 (fr) 1985-12-20
ES295991Y (es) 1987-12-16
NO161693C (no) 1989-09-13
FI852389L (fi) 1985-12-19
FR2566034B1 (fr) 1986-10-03
ATE34196T1 (de) 1988-05-15
DE3562642D1 (en) 1988-06-16
ES295991U (es) 1987-06-16
CA1233617A (fr) 1988-03-08
FI76174B (fi) 1988-05-31
US4656804A (en) 1987-04-14
FI76174C (fi) 1988-09-09
FI852389A0 (fi) 1985-06-14
EP0169103A1 (fr) 1986-01-22
NO852434L (no) 1985-12-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101327118B1 (ko) 섬유강화 플라스틱으로 만들어진 보강체
US4819395A (en) Textile reinforced structural components
US4582758A (en) Rod material for fishing rods
EP0206591B1 (en) Reinforcing structural material and reinforced structure reinforced therewith
JPH0773881B2 (ja) 積層体
NO161693B (no) Anordning ved mastelement.
ATE202191T1 (de) Verbundstrukturen mit hoher druckbeständigkeit
KR102112960B1 (ko) 콘크리트 보강용 frp메쉬
US20070251185A1 (en) Dual-bias airbeam
KR880701350A (ko) 내화 플라스틱 파이프
US5348346A (en) Ski stick
KR20000015809A (ko) 압축성 주축에서 불균형직물을 감아 얻어지는 복합재료의 튜브형 기구
JP2021147791A (ja) 結束具及び結束方法
RU2434748C2 (ru) Труба-оболочка из композиционного материала
KR100257848B1 (ko) 복합재료 비계
US20220258436A1 (en) Fiber structure body and fiber-reinforced composite material
JP6705958B1 (ja) 繊維ロッド結束具及び繊維ロッド結束方法
SU1707399A1 (ru) Оболочка из композиционных материалов
CN111575866A (zh) 一种增强水泥基混凝土无拼接型机织管的制备方法
PL172209B1 (pl) Sposób wykonywania elementów teleskopowych wedek PL PL
EP0138165A2 (en) Load-bearing mantle for bearing structures
Nakagawa et al. Fiber reinforced concrete: developments and applications to buildings
RU93047900A (ru) Стержень для армирования бетона
NO326676B1 (no) Beskyttelseskledning for radiotekniske anlegg, fremstillingsfremgangsmate for denne
SU1689710A1 (ru) Стержневой элемент