NO153867B - Rakettmotor. - Google Patents

Rakettmotor. Download PDF

Info

Publication number
NO153867B
NO153867B NO840710A NO840710A NO153867B NO 153867 B NO153867 B NO 153867B NO 840710 A NO840710 A NO 840710A NO 840710 A NO840710 A NO 840710A NO 153867 B NO153867 B NO 153867B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
nozzle
ignition device
tube
ignition
closed end
Prior art date
Application number
NO840710A
Other languages
English (en)
Other versions
NO840710L (no
NO153867C (no
Inventor
Christian J L Carrier
Charles J Shea
Original Assignee
Secr Defence Brit
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Secr Defence Brit filed Critical Secr Defence Brit
Publication of NO840710L publication Critical patent/NO840710L/no
Publication of NO153867B publication Critical patent/NO153867B/no
Publication of NO153867C publication Critical patent/NO153867C/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42CAMMUNITION FUZES; ARMING OR SAFETY MEANS THEREFOR
    • F42C19/00Details of fuzes
    • F42C19/08Primers; Detonators
    • F42C19/0819Primers or igniters for the initiation of rocket motors, i.e. pyrotechnical aspects thereof
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F02COMBUSTION ENGINES; HOT-GAS OR COMBUSTION-PRODUCT ENGINE PLANTS
    • F02KJET-PROPULSION PLANTS
    • F02K9/00Rocket-engine plants, i.e. plants carrying both fuel and oxidant therefor; Control thereof
    • F02K9/95Rocket-engine plants, i.e. plants carrying both fuel and oxidant therefor; Control thereof characterised by starting or ignition means or arrangements

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Air Bags (AREA)
  • Portable Nailing Machines And Staplers (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en rakettmotor som omfatter en dyse med et innsnevret parti samt en tennanordning festet i det innsnevrede parti, idet dysen har to flater som divergerer i hver sin retning fra det innsnevrede parti, hvilken tennanordning omfatter et rør med en lukket ende, anbragt i det innsnevrede parti av dysen med den lukkede ende bakover, og idet en elektrisk tennkapsel befinner seg i den lukkede ende av røret, som inneholder en tennladning og midler tilknyttet den motsatte ende av røret for å holde ladningen på plass, idet festeorganer er festet til røret i et område i avstand fra den lukkede ende, ragende utover fra dette, og har anlegg mot den forover divergerende flate i dysen.
En slik rakettmotor er kjent fra norsk patentskrift nr. 141966.
En tennanordning består f.eks. av en pyroteknisk ladning anbragt i en beholder sammen med en tennkapsel. Tennkapselen detoneres ved bruk at elektrisk strøm, og energien som frigjøres fra tennkapselen antenner den pyrotekniske ladningen, som igjen tenner hele den frie overflate av drivladningen som befinner seg inne i rakettmotoren.
Raketter til bruk i militære operasjoner må fungere pålitelig også selv om tennanordningen utsettes for ekstreme på-kjenninger fra omgivelsene. Tennsystemet må antenne rakettmotoren på en pålitelig måte, uten at tenningen av-brytes eller mislykkes, i et temperaturområde mellom omtrent -54 til 66°C. Den pyrotekniske ladningen må ikke briste eller smuldre når den utsettes for vibrasjoner eller termiske sjokk, og tennanordningen må monteres' som en en-hetlig del av raketten, idet den etter antennelsen gir bare forholdsvis små og lette fragmenter.
De forskjellige krav som er nevnt ovenfor oppfylles hoved sakelig av den rakettmotor som er beskrevet i norsk patentskrift 141966 som omfatter en lett tennanordning som har et brytbart plasthylster som er anbragt i det innsnevrede parti av rakettmotorens dyse. Hylsteret er utstyrt med holdeorganer som er slik anordnet at under detonasjonen av tennkapselen holdes tennanordningen først på plass,sog kan deretter bevege seg ut av dysen mens holdeorganene påvirker hylsteret slik at dette brytes opp i fragmenter, med det resultat at tennanordningenødelegges fullstendig og slyng-es ut fra rakettmotoren i forholdsvis små biter, slik at det unngås fare for et etterfølgende fly, og det unngås driftsforstyrrelser i rakettmotoren.
Et problem med tennanordningen beskrevet i det nevnte patent er imidlertid anordningen av en effektiv tetning mellom tennanordningens hus og dysen i rakettmotoren. Det er meget viktig at det anordnes en effektiv tetning mot fuktighet som hindrer at fuktighet kan passere mellom det innsnevrede parti av dysen og tennanordningen og komme inn i drivladningen og tennladningen som befinner seg i raketten, slik at virkningen av disse nedsettes. Selv små mengder fuktighet vil påvirke forbrenningskarakteristikken til drivladningen og/eller tennladningen, og kan i alvor-lige tilfeller bevirke at forbrenningen stanser eller at det ikke skjer noen tenning.
Av alle kjente tetninger for rakettmotorer har to vært brukt med en viss grad av suksess. Den første anordning som er beskrevet i norsk patentskrift 147812, omfatter en gummiskive som ble anbragt i ekspansjonskonusen til motorens dyse, slik at det midtre parti av skiven dekket bak-siden av tennanordningen, og slik at skiven forøvrig dekket de nærmeste partier av ekspansjonskonusen i dysen. Tenn-tråder for tennkapselen ble ført gjennom en liten åpning i midten av skiven. Et klebemiddel ble brukt for å feste skiven til veggen i dysen og til endepartiet av tennanordningen .
Et skjørt utformet i ett med gummiskiven ligger mot den bakover divergerende flate i dysen.
Den annen kjente tetning som ble utviklet omfatter en
konisk propp av skumplast som ble festet til endepartiet av tennanordningen, og som var slik utformet at den passet inn i ekspansjonskonusen i dysen. Proppen ble festet ved hjelp av et klebemiddel. Det var dannet en forholdsvis romslig
kanal for innføring av tenntrådene til tennkapselen. Den endelige tetning ble dannet ved bruk av silikonmasse, ved at denne fullstendig fylte den nevnte kanal og dekket hele den frie ende av skumproppen.
Begge disse kjente tetninger har visse begrensninger. Selv om gummiskiven gir tilfredsstillende tetning når den er korrekt festet, vil seriefremstilling ofte medføre store variasjoner med hensyn til noen viktige parametere, slik som mengden av påført klebemiddel, overflatebehandling av klebeflåtene og hvordan påføringen av klebemiddel utføres, og så videre. Følgelig ble styrken i sammenføyningen mellom skiven og dysen ofte dårlig og usammenhengende, og de ferdige enheter hadde en tendens til å medføre lekkasje.
Dessuten er skjørtet forholdsvis langt, og forskjellen mellom dets største og minste diameter er forholdsvis stor. Skjørtet må følgelig, for å kunne føres gjennom dysen for-fra, kunne deformeres vesentlig. Skjørtet, som hovedsakelig gir beskyttelse av dyseveggen, er tynnvegget, og er tilpasset konisiteten til dyseveggen. Et slikt skjørt er ikke i vesentlig grad i stand til å gi en pålitelig tetning, fordi det i praksis ikke er mulig å oppnå noen særlig grad av trykk mellom skjørtets utside og dyseveggen i hele omkretsen. Dersom skjørtets utside har litt mindre konisitet enn dyseveggen, eller har litt mindre diameter enn dyseveggen på samme aksialnivåer, vil selvsagt tetningen bli mangelfull, idet det vil være klaring. Dersom skjørtet har litt større konisitet enn dyseveggen eller litt større diameter, vil imidlertid også tetningen bli mangelfull, fordi skjørtet, som er tynnvegget, nødvendigvis vil danne bukler, i stedet for å gi et jevnt fordelt trykk mot dyseveggen. Bare når skjørtet er nøyaktig tilpasset dysen både med hensyn til konisitet og diametre, vil klaringen være null, men det vil da ikke være noe trykk i anleggsflaten. Et forsøk på å oppnå et anleggstrykk, enten ved å utforme skjørtet med litt øket diameter eller litt øket konisitet, evt. begge deler, vil således føre til bukling av skjørtet, og en nøyaktig tilpasning av skjørtet vil ikke gi noe anleggstrykk av betydning. I tillegg til den mangelfulle tetning må skjørtet klemmes sammen for å føres gjennom det trangeste parti av dyseåpningen, dersom ikke tennanordningen føres inn bakfra. I så fall må de forover ragende festeorganer klemmes sammen. Uansett må det ved monte-ringen utføres en sammenklemning samtidig med at tennanordningen føres inn i dyseåpningen. Innføring av den kjente tennanordning bakfra synes umulig med den viste ut-formning, og når skjørtet skal klemmes sammen foran dyseåpningen, vil de forover ragende festeorganer hindre ad-komst for sammenklemningen, slik at denne i beste fall blir vanskelig å utføre uten bruk av spesielt verktøy.
Også skumpluggen som blir tettet med silikon betinger bruk av klebemidler, behandling av klebeflater og så videre, og medfører hovedsakelig de samme problemer som gummiskiven, på grunn av produksjonen. Dessuten er skumpluggen forholdsvis massiv, og har en tendens til å bevirke for høyt trykk i rakettmotoren umiddelbart etter tenningen.
Hovedformålet med den foreliggende oppfinnelse er å komme frem til en rakettmotor med en tennanordning som er enkel å montere, og som har en pålitelig tetning.
I henhold til oppfinnelsen er dette oppnådd med en rakettmotor som angitt innledningsvis, og som kjennetegnes ved at det på røret, nær den lukkede ende er anordnet et ringform et spor samt en elastisk tetningsring i sporet, hvilken ring rager utover fra dette, og trykker tettende mot den bakover divergerende flate i dysen, for sammen med feste-organene å holde tennanordningen på plass i dysen.
I henhold til en foretrukket utførelsesform er tetningsringen en O-ring av elastomert material.
Oppfinnelsen skal i det følgende forklares nærmere, under henvisning til den vedføyde tegning. Fig. 1 viser et lengdesnitt gjennom dyseenden til en rakettmotor, og viser en tennanordning festet i det innsnevrede parti av en dyse. Fig. 2 viser et lengdesnitt gjennom tennanordningen i en rakettmotor i henhold til oppfinnelsen, og viser feste-organene og tetningen.
Fig. 3 viser tennanordningen sett fra den bakre ende.
Fig. 1 viser det bakre endeparti av en rakettmotor 10, som omfatter et sylindrisk hus 12 som blant annet inneholder en drivladning 14. En dyse 16 er festet til den bakre ende av huset 12, og avgrenser en innvendig, konisk flate 18 som konvergerer mot et innsnevret parti 20, idet en annen konisk flate 22 divergerer utover fra det innsnevrede parti 20, mot den bakre ende av dysen, og avgrenser en ekspan-sjonskonus. Det innsnevrede parti 20 må være laget av et material som tåler de meget høye temperaturer ved bruk av rakettmotoren.
Tennanordningen 24 omfatter et sylindrisk rør 26 som har en åpen ende 28 og en lukket ende 30. Den lukkede ende 30 omfatter et innsnevret parti 32. En elektrisk tennkapsel 34 befinner seg i det innsnevrede parti 32, og holdes i dette ved hjelp av et passende klebemiddel, f.eks. et slikt som markedsføres av The Armstrong Company of the United States, som produkt nr. A34. De elektriske ledninger 36 for tennkapselen er ført gjennom en liten åpning 38 i den lukkede ende av røret.Ledningene 36 er ført til utsiden av dysen til kontakter 40 anordnet nær utløpsenden av dysen 16.
Som det er beskrevet mere fullstendig i det ovenfor nevnte norske patentskrift 141966, er tennanordningen utstyrt med flere segmenter 42 med jevn innbyrdes avstand, ragende utover under en vinkel med lengdeaksen til røret, tilsvarende konusvinkelen for dyseflaten 18. Segmentene 42 er utformet i ett med veggen til røret 26, i en kort avstand fra den lukkede ende 30 til røret, slik som vist i fig. 2. Hvert segment 42 har en fortykning 44 som vender innover. Det vil fremgå av fig. 2 at segmentene bidrar til å holde tennanordningen på plass ved at segmentene 42 ligger tett inntil den koniske flaten 18 i dysen. Som det er mere fullstendig beskrevet i norsk patentskrift 141966, vil segmentene 42, når tennanordningen drives ut gjennom dyseåpningen etter antennelse, bøyes innover, og fortykningene 44 klemmes mot rørveggen og bevirker at denne brister og bryter sammen. Som nevnt i det nevnte patent, er tilpasningen av røret 26 i dysens innsnevrede parti meget viktig, idet for trang pasning vil bevirke at tennanordningen blir fastholdt i dysen for lenge, og bevirker for høyt trykk etter antennelsen, mens dersom pasningen er for lite trang vil tennanordningen løsne for tidlig, og det skjer en dårlig flamme-utbredelse. Røret med segmentene 42 er fortrinnsvis laget av et material som består av omtrent 30% glassfiber og 70% nylon.
Den foretrukne tennladningen 46 som benyttes i tennanordningen omfatter bor/kaliumnitrat-biter. De ønskelige egenskaper til slike biter er beskrevet i det nevnte patent. Disse bitene bevirker en jevn og hurtig antennelse av drivladningen 14 som befinner seg i raketthuset, og de brenner med en slik hastighet at det skjer lite eller intet
utslipp av delvis forbrente biter.
Videre er, som beskrevet detaljert i det nevnte patent, den åpne ende 28 av røret 26 lukket av en propp 48 av poly-uretanskum, som er festet ved klebing. Denne proppen holder bitene i røret på plass under håndtering av tennanordningen og rakettmotoren. Proppen 48 virker også som en fjærende pute for bitene, og hindrer således for stor be-vegelse og pulverisering eller knusing av disse i perioder med intens vibrasjon. For å beskytte bitene ytterligere mot pulverisering og knusing er det også anordnet en ringformet pute 50 av skum som omgir tennkapselen 34, og som i tillegg til å beskytte bitene også gir en alternativ bane for flammen fra tennkapselen i det eventuelle tilfelle at huset for tennkapselen brister i veggen i stedet for i enden ved antennelsen. Det henvises til det nevnte patent med hensyn til egenskapene til polyuretanskummet. Patentet beskriver også de elektriske egenskaper ved en egnet tennkapsel og egenskapene for tennere, trykk og så videre.
I det følgende skal beskrives nærmere den tetningsanordning som inngår i den foreliggende oppfinnelse.
Av fig. 2 fremgår at den lukkede ende 30 av røret 26 også er utstyrt med en ringformet forlengelse 52 i radial avstand fra det innsnevrede parti 32. Forlengelsen 52
har et ringformet spor 54 som inneholder en tetningsring 56.. Bredden og bunndiameteren til sporet 54 samt tverr-snittsdimensjonene tii ringen 56 er slik valgt at ringen både gir god tetning mot den koniske flaten 22 i dysen og virker til å .holde tennanordningen 24 på plass i det innsnevrede parti av dysen. Den innover rettede kraft på grunn av den radiale kompresjon av ringen gir god tette-virkning, og hindrer at fuktighet kan passere mellom dysen og tennanordningen. Videre, fordi ringen trykker mot den koniske flaten 22, oppstår det aksialt rettede kraftkompo-nenter som bevirker at segmentene 42 holdes tett inntil den
koniske flaten 18 i dysen.
Ved montering av rakettmotoren tøyes ringen 56, som er på-ført et tynt lag av et passende smøremiddel, og føres inn på den lukkede ende av røret, og anbringes i sporet 54. Hele tennanordningen 24 trykkes inn i det innsnevrede parti 20 av dysen, inntil segmentene 42 ligger trykket mot den koniske flaten 18. Derved er ringen 56 ført bakover forbi det område i dysen som har minst diameter, og trykker mot den koniske flaten 22 i ekspansjonsdelen av dysen, og tet-ter således effektivt mot dysen og holder tennanordningen 24 på plass.

Claims (2)

1. Rakettmotor som omfatter en dyse med et innsnevret parti samt en tennanordning festet i det innsnevrede parti, idet dysen har to flater som divergerer i hver sin retning fra det innsnevrede parti, hvilken tennanordning omfatter et rør med en lukket ende, anbragt i det innsnevrede parti av dysen med den lukkede ende bakover, og idet en elektrisk tennkapsel befinner seg i den lukkede ende av røret, som inneholder en tennladning og midler tilknyttet den motsatte ende av røret for å holde ladningen på plass, idet festeorganer er festet til røret i et område i avstand fra den lukkede ende, ragende utover fra dette, og har anlegg mot den forover divergerende flate i dysen,karakterisert vedat det på røret (26), nær den lukkede ende, er anordnet et ringformet spor (54) samt en elastisk tetningsring (56) i sporet, hvilken ring rager utover fra dette, og trykker tettende mot den bakover divergerende flate (22) i dysen, for sammen med feste-organene å holde tennanordningen (24) på plass i dysen.
2. Rakettmotor som angitt i krav 1,karakterisert vedat tetningsringen (56) er en O-ring av elastomert material.
NO840710A 1983-03-16 1984-02-24 Rakettmotor. NO153867C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CA000423718A CA1217944A (en) 1983-03-16 1983-03-16 Integrated weatherseal/igniter for solid rocket motor

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO840710L NO840710L (no) 1984-09-17
NO153867B true NO153867B (no) 1986-02-24
NO153867C NO153867C (no) 1986-06-04

Family

ID=4124793

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO840710A NO153867C (no) 1983-03-16 1984-02-24 Rakettmotor.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4573316A (no)
EP (1) EP0118595B1 (no)
JP (1) JPS59176454A (no)
CA (1) CA1217944A (no)
DE (1) DE3376863D1 (no)
DK (1) DK159945C (no)
NO (1) NO153867C (no)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1254289A (en) * 1986-02-06 1989-05-16 Henry P. Hudema Rocket boosted target
FR2594891B1 (fr) * 1986-02-21 1989-10-13 Poudres & Explosifs Ste Nale Allumeur fixable dans la tuyere d'un propulseur
US4787203A (en) * 1987-02-02 1988-11-29 Morton Thiokol, Inc. Shock absorption and retention mechanism
US5062206A (en) * 1987-10-26 1991-11-05 Thiokol Corporation Removable rocket motor igniter
US5007236A (en) * 1987-10-26 1991-04-16 Morton Thiokol, Inc. Removable rocket motor igniter
EP0477482A1 (en) * 1990-07-30 1992-04-01 Hercules Incorporated Foamed in place igniter and aft-end assembly for rocket motor comprising the same
US5220783A (en) * 1990-07-30 1993-06-22 Hercules Incorporated Foamed in place igniter and aft-end assembly for rocket motor comprising the same
US5509354A (en) * 1992-03-26 1996-04-23 Centuri Corporation Igniter holder
US5410966A (en) * 1992-03-26 1995-05-02 Centuri Corporation High reliability model rocket engine igniter system
US7918419B2 (en) * 2005-07-15 2011-04-05 Rcs Rocket Motor Components, Inc. Rocket ejection delay apparatus and/or method
US20100024428A1 (en) * 2006-07-31 2010-02-04 Rosenfield Gary C Rocket Apparatus and/or Method
US20100019058A1 (en) * 2006-09-13 2010-01-28 Vanderzwet Daniel P Nozzle assembly for cold gas dynamic spray system
SE531815C2 (sv) * 2007-10-19 2009-08-11 Bae Systems Bofors Ab Sätt att variera skottvidd och verkan i mål för granat och granat utformad därför
CN104712458B (zh) * 2013-12-13 2016-07-06 航宇救生装备有限公司 能尾部点火的固体燃料火箭发动机
FR3043191B1 (fr) 2015-10-29 2018-03-02 Nexter Munitions Allumeur pour propulseur

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2677160A (en) * 1949-11-16 1954-05-04 Edwin F Peterson Core box dowel pin
US2720749A (en) * 1950-01-31 1955-10-18 Hughes Aircraft Co Nozzle closure assembly
GB761650A (en) * 1951-08-15 1956-11-14 Hercules Powder Co Ltd Closure device
US3129561A (en) * 1960-09-09 1964-04-21 United Aircraft Corp Rocket engine igniter
DE1216169B (de) * 1962-10-03 1966-05-05 Dynamit Nobel Ag Zuendeinrichtung fuer Feststoffraketen
US3482518A (en) * 1965-12-20 1969-12-09 Us Navy Burster-igniter device
CA1036419A (en) * 1975-08-25 1978-08-15 Fred A. Christie Aft-end ignition system for rocket motor
CA1079078A (en) * 1977-05-25 1980-06-10 Michael N. Clark Rocket nozzle assembly

Also Published As

Publication number Publication date
DK159945B (da) 1990-12-31
EP0118595A2 (en) 1984-09-19
US4573316A (en) 1986-03-04
CA1217944A (en) 1987-02-17
JPS59176454A (ja) 1984-10-05
EP0118595A3 (en) 1986-02-05
DK159945C (da) 1991-05-21
NO840710L (no) 1984-09-17
DE3376863D1 (en) 1988-07-07
EP0118595B1 (en) 1988-06-01
DK529683D0 (da) 1983-11-18
DK529683A (da) 1984-09-17
NO153867C (no) 1986-06-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO153867B (no) Rakettmotor.
US5785038A (en) Cannon for disarming an explosive device
US2850976A (en) Thrust cancellation device for use in solid propellant rocket
JPH0618197A (ja) 可燃筒を備えカートリッジケースメンバー及び該メンバーを組み入れた半可燃カートリッジケースを備えた弾薬、並びに該弾薬を充填する方法
NO317323B1 (no) XDM pyroforisk mottiltaksflamme
US20050268808A1 (en) Cartridge
US5551330A (en) Dispersible countermass system for a recoilless weapon
US2773448A (en) Rocket projectile
US2934014A (en) Igniter assemblies
EP2937663B1 (en) Stun grenades and methods of assembling stun grenades
US3044255A (en) Powder propulsive for rockets or other self-propelled projectiles
US2457839A (en) Rocket
US3174429A (en) Special cartridge for firing projectiles fitted end-on on firearms
US4947752A (en) Ammunition for propelling low pressure, low weight bulky projectiles
US3726219A (en) Integral propellant case ramjet projectile
FR2472168A1 (fr) Corps d'engin lanceur de sous-projectiles
US10895442B1 (en) Simulated explosive device for combat training
GB1577901A (en) Infra-red radiation device supply arrangement
US4370929A (en) Contact head
US2399398A (en) Ammunition
US20010035005A1 (en) Rocket motor with desensitizer injector
US3482518A (en) Burster-igniter device
KR880700242A (ko) 폭발탄체를 갖춘 산탄총 카트리지
US1988446A (en) Flare
RU2189483C2 (ru) Ракетный двигатель твердого топлива