NO148034B - Fremgangsmaate til aa innlemme en eller flere faste partikkelformede tilsetninger og en eller flere vaeskeformede smoeremidler i en fast polymer - Google Patents

Fremgangsmaate til aa innlemme en eller flere faste partikkelformede tilsetninger og en eller flere vaeskeformede smoeremidler i en fast polymer Download PDF

Info

Publication number
NO148034B
NO148034B NO770003A NO770003A NO148034B NO 148034 B NO148034 B NO 148034B NO 770003 A NO770003 A NO 770003A NO 770003 A NO770003 A NO 770003A NO 148034 B NO148034 B NO 148034B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
separator
tank
liquid
buffer tank
oil
Prior art date
Application number
NO770003A
Other languages
English (en)
Other versions
NO148034C (no
NO770003L (no
Inventor
Olaf Eugene Larsen
Original Assignee
Phillips Petroleum Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Phillips Petroleum Co filed Critical Phillips Petroleum Co
Priority to NO770003A priority Critical patent/NO148034C/no
Publication of NO770003L publication Critical patent/NO770003L/no
Publication of NO148034B publication Critical patent/NO148034B/no
Publication of NO148034C publication Critical patent/NO148034C/no

Links

Landscapes

  • Lubricants (AREA)

Description

Anordning for rensing av tanker o. 1.
Denne oppfinnelse vedrører en anordning for innvendig rensing av tanker, beholdere, rørledninger og andre lukkede rom.
Med rensing menes her fjernelse av oljeaktige samt andre avleiringer eller av-setninger som ikke kan oppløses homogent i vann og som først og fremst omfatter mineralske oljer, tjæreholdige oljer, skifer-oljer, forsåpbare oljer og fettstoffer, men også andre stoffer som er sammenblandet med slike oljer eller fettstoffer.
Oppfinnelsen er særlig rettet på rensing
av tanker som er tømt for innhold og som skal gjøres ferdige for inspeksjon, repara-sjon eller fylles på ny med samme eller en annen olje, fett eller flytendegjort gass.
Forskjellige anordninger til rensing av beholdere, tanker, osv. er tidligere kjent.
Det er således kjent en anordning som omfatter en tank i hvilken den forurensede væske separeres og hvor oljen tappes av ved toppen mens væsken tappes ved bunnen og senere renses eller separeres ytterligere før den fjernes fra systemet f. eks. ved at den føres overbord fra et skip. Også tidligere kjent er en anordning med to beholdere som er i direkte forbindelse med hverandre og hvor den ene beholder tjener som en avskumningstank mens den annen beholder tjener som en rensemiddelbeholder. Disse beholdere er anordnet i et felles hus
og forbindelsen mellom dem skjer ved bunnen. Forandringer i væskenlvået i den ene beholder innvirker direkte på væskenivået i den annen beholder. Blir den første be-
holder overfylt, kan ikke den annen behol-
der arbeide effektivt slik at regenereringen av rensevæsken blir utilstrekkelig.
Videre er det kjent anordninger til å separere blandinger av olje og vann fra en blandingsvæske som omfatter et bunnfel-Mngskammer, f. eks. i form av en kofferdam og hvor oljen som skyldes ut i kammeret føres til ytterligere kamre for fort-
satt mekanisk separering av olje og vann.
Hensikten med oppfinnelsen er å til-veiebringe en anordning av den ovenfor nevnte art som arbeider med større virk-ningsgrad enn de tidligere kjente anordninger og som garanterer jevnere og sik-
rere drift. Anordningen ifølge oppfinnelsen er av den art som omfatter en eller flere tankrenseinnretninger, tømmepumper som fjerner forurenset rensevæske fra tanken eller tankene, en første separator som mot-
tar forurenset væske fra nevnte pumpe eller pumper, og en annen separator fra hvilken renset væske resirkuleres ved hjelp av en ytterligere pumpe eller pumper til tankrenseinnretningene, og anordningen ifølge oppfinnelsen utmerker seg i det vesentlige ved at separatorene er anordnet som adskilte, ved hjelp av ledninger med hverandre forbundne enheter, hvor den første separator er utformet som en tank med så stort volum i forhold til den annen separators kapasitet pr. tidsenhet (f. eks. med et volum som svarer til en times arbeide av den annen separator) at den førstnevnte separator virker som en buf-f erttank eller kompenseringstank og holder
gjennomstrømningsmengden av væske gjennom den annen separator i det vesentlige konstant til tross for vesentlige variasjoner i væskestrømmen fra tanken som renses til den første separator, og hvilken første separator har fri væskeoverflate, mens den annen separator er i det vesentlige fylt med væske.
Den hensiktsmessige innbyrdes anordning og dimensjonering av bufferttanken og separatoren gjør det mulig at separatoren kan arbeide med 1 det vesentlige konstant kapasitet selv om mengden av blandingsvæske som tilføres bufferttanken og som består av rensevæske og fjernede oljeavleiringer varierer slik at den til sine tider overskrider separatorens kapasitet, mens den til andre tider ligger under den nevnte kapasitet. Med andre ord tjener bufferttanken til å utjevne de forandringer eller variasjoner som måtte oppstå med hensyn til mengden av den forurensede rensevæske som ledes bort fra den rensede tank.
Bufferttanken kan ha hvilken som helst passende form og kan f. eks. være anordnet på et skipsdekk eller være tatt med i skipets konstruksjon. Bufferttanken kan således utgjøres av en lastetank eller en kofferdam.
En utførelse av oppfinnelsen er at bufferttanken er anordnet på et høyere nivå enn den annen separator slik at over-føringen fra bufferttanken til separatoren skjer ved tyngdekraften. Bufferttanken kan være utstyrt med varmeinnretninger.
Ombord på skip kan anordningen være montert på et passende sted, såsom i et lasterom for tørrgods, i aktre pumperom, på dekk eller et annet sted. Anordningen egner seg best til installasjon ombord på supertankere som er i oljefart, men kan også anordnes på andre lastebåter, tank-vogner og kan like godt brukes til rensing av tanker på land.
Etter som noen bunnfallmaterialer kan skille seg fra blandingen i bufferttanken og avsette seg på bunnen der, kan det være ønskelig å utføre bufferttankens bunn kon-vergerende nedover, f. eks. i form av en kjegle- eller pyramideformet trakt, og utstyrt med organer til bortføring av bunnfallet.
For å unngå at fremmede faste stoffer trekkes med i bufferttanken og separatorbeholderen er innretninger som kan fjerne slike grove faste materialer anordnet i ledningen mellom den rensede tank og buf-fertanken. Innretningen kan bestå av et filter som er utført slik at det ikke kan tilstoppes og/eller som kan stabilisere emul-sjoner som brukes.
Anordningen kan også omfatte innretninger som fører oljen fra separatortanken inn i bufferttanken som på denne måte også kan tjene som beholder for den gjenvunne olje. Alternativt kan en innretning fjerne oljen fra bufferttankens topp og føre den til en oljebeholder som også mottar oljen som er utseparert i separatorbeholderen.
Separatoren kan ha hvilken som helst form og utførelse og den kan eventuelt også være anordnet innenfor den ovenfor nevnte oljebeholder. Separatoren er imidlertid fortrinnsvis av syklontypen.
Separatoren kan omfatte to enheter, en for utseparering og en for oppvarming. En slik anordning er særlig hensiktsmessig hvis utstyret skal monteres å tidligere byggede skip, idet det er mulig å plassere det meste av enhetene under dekk slik at de kan be-skyttes mot sjø, mens de meste av forbindelsene kan være over dekk slik at de er lett tilgjengelige.
Rensevæsken kan bestå av en hvilken som helst væske som egner seg til rensing for vedkommende olje eller fettype.
For å gjøre rensingen effektiv og samtidig øke utsepareringshastigheten kan det i visse tilfelle være ønskelig å utføre separeringen eller lagdelingen i nærvær av et overflateaktivt middel.
Et hvilket som helst overflateaktivt middel kan brukes, men man er kommet frem. til at midler av non-ionisk art er særlig hensiktsmessige i bruk, og meget tilfredsstillende resultater er oppnådd med en overflateaktiv reagens omfattende polygly-kolether og fortrinnsvis enten polyglyko-lether som inneholder polypropylenpoly-ethylenoxyd (f. eks. av den art som er kjent under varemerket Fomescol) eller et kon-densasjonsprodukt av stearyl eller octade-cylalkohol med 28 molekyler ethylenoxyd
(f. eks. av den art som er kjent under varemerket Solopol NK som inneholder 25 pst. oppløsning i vann av et kondensasjonspro-dukt av 1 mol oleylalkohol og omtrent 30 mol ethylenoxyd).
Det har også vist seg meget ønskelig og i de fleste tilfelle vesentlig å benytte et rensemiddel som omfatter et eller flere elektrolyter av fritt oppløsbar karakter både for å opprettholde det overflateaktive middels koagulerende eller koalescerende virkning og for regulering av den vandige fases spesifikke vekt for tilpasning til vedkommende separasjonsforhold.
Forskjellige elektrolyter eller elektro-lytblandinger kan brukes, men det fore-trekkes salter av uorganiske syrer, f. eks. av natriumfosfat, natriumsulfat, natrium-nitrat, natriumklorid, natriumkarbonat og/ eller natriummetasillkat.
Saltet eller saltene vil vanligvis velges i avhengighet av pH-verdien av den vandige fase som kreves ved fremgangsmåten.
Elektrolytene kan brukes i hvilke som helst proporsjoner avhengig av hva rensevæsken skal brukes til, men man er kommet frem til at forholdstallet mellom 5 og 15 vekt pst. er passende.
Hensiktsmessig omfatter elektrolyten natriumklorid og i dette tilfelle kan rensevæsken bestå av sjøvann uten eller med ytterligere tilsetning av natriumklorid.
Hvis rensevæsken ikke har det nødven-dige pH, innstilles dette på passende måte og nedsettes om nødvendig.
I de tilfelle hvor en kan regne med at rensevæsken vil virke korroderende på me-taller hvis den skulle komme i kontakt med disse under renseoperasjonen, kan et passende korrosjonshindrende middel iblandes og et slikt middel kan omfatte kalium- eller natriumkromat.
Alternativt kan antikorrosjonsmidler f. eks. omfatte en blanding av natriumfluorid og natriumkromat (f. eks. fra 1/3 fluorid til 2/3 kromat og 1/6 fluorid til 5/6 kromat, angitt i vektdeler). Den sistnevnte blanding er passende når den vandige fases pH skal være mellom 5 og 6,5.
Hensiktsmessig tilsettes overflateaktivt middel og/eller andre kjemiske forbindelser i bufferttanken.
For å unngå omrøring av innholdet i bufferttanken og hindre turbulensdannelse i disse beholdere, kan der anordnes innretninger for lufting av blandingen i bufferttanken.
For økning av separasjonsvirkningen eller lagdelingen i blandingen kan som nevnt blandingen oppvarmes, f. eks. ved hjelp av varmespiraler i bufferttanken.
Oppfinnelsen skal forklares nærmere ved hj elp av to eksempler under henvisning til tegningene, hvor
fig. 1 viser skjematisk en foretrukket utførelse til bruk ombord i skip, fig. 2 viser plasseringen i et skip, fig. 3 viser skjematisk en annen utførelse av oppfinnelsen, og fig. 4 tildels 1 oppriss og tildels som snitt viser en separatorbeholder av den art som er brukt ved utførelsen ifølge fig. 3.
Ifølge fig. 1 og 2 omfatter anordningen i den foretrukne utførelse i det vesentlige en bufferttank 1 som utgjøres av en lastetank innrettet til å forbindes over en ledning 2 med en tank 3 som skal renses, en tømmepumpe 4 med et sugemunnstykke 5 for oppsugning av blandingen bestående av rensevæske og oljeaktige avleiringer som oppsamles på tankens 3 bunn, og hvor pumpen 4 overfører blandingsvæsken til bufferttanken 1. Foran og etter pumpen er det anordnet ventiler 6 og 7. For å unngå at uønskede fremmedmaterialer går inn i bufferttanken 1 er et filter eller lignende (ikke vist) innskutt i ledningen mellom tanken 3 og pumpen 4.
Anordningen omfatter også en separator med en oppvarmingsenhet 8 og en separeringsenhet 9 som over en ledning 10 er forbundet med bufferttankens nedre del hvor anordningen er slik at væsken kan fjernes fra tanken 1 gjennom et sugemunnstykke 11 og føres inn i oppvarmingsenhe-ten 8 hvoretter den oppvarmede blanding føres gjennom ledningen 12 inn i separeringsenheten 9. Da separatorbeholderen er anordnet høyere enn hjelpetanken 1, er en sir kulas jonspumpe 13 (som samvirker med en ejektorpumpe som skal nevnes nedenfor) anordnet mellom varmeenheten 8 og bufferttanken 1 slik at væsken kan pumpes gjennom ventiler 14 og 15 på vei fra bufferttanken til varmeenheten 8.
Oljen som stiger opp til væskens overflate i varmeenheten 8 og separeringsenheten 9 har anledning til å strømme gj ennom ledninger 16 og 17 som styres av ventiler 18 og 19 til en felles ledning 20 som fører til bufferttanken 1 som på denne måte også tjener som beholder for den gjenvunne olje.
Gasser og luft fra denne gjenvunne
olje føres bort gjennom utluftninger 21, 22.
Avleiringer som oppsamles på varmeenhetens 8 og separeringsenhetens 9 trakt-formede bunner kan fjernes for hånd eller ved hjelp av passende innretninger gjennom ledninger 23 og 24.
Anordningen omfatter også kjente innretninger som under ett er betegnet med 25 og tjener til utsprøytning av rensevæske mot tankens 3 innervegger. De sistnevnte innretninger kan være av den art som er beskrevet i norsk patent 86 340 eller britisk patent 742 844 eller av den type som er kjemt som «Butterworth» eller «Victor Py-rate» tankspylesystem. Rensevæsken tilfø-res utsprøytningsinnretningen 25 ved hjelp
av en trykkpumpe 26 hvis innløp er forbundet med separatorenheten 9 ved hjelp av
en ledning 27 som også omfatter en ventil 28. Pumpens 26 utløpsledning 29 er også
forsynt med en passende ventil 30 samt med trykkmanometer 31 og termometer 32.
For å sikre en tilfredsstillende sepa-reringsvirkning og unngå muligheten for at varmeenheten 8 og separeringsenheten 9 kan bli tømt fullstendig skal pumpens 26 kapasitet ikke overskride varmeenhetens og separeringsenhetens kapasitet eller skal kunne reguleres i samsvar med denne.
En lufteinnretning 33 er forbundet med pumpens 26 innløpsledning 27, og en over-løpsledning 34 fører fra lufteinnretningen 33 til bufferttanken.
Av fig. 2 fremgår at varmeenheten 8 og separeringsenheten 9 er slik anordnet i forhold til skipets dekk at enhetenes største del er beliggende nedenfor dekket, mens de fleste av koblingene og forbindelsene finnes over dekkflaten.
Varmeenheten 8 og separeringsenheten 9 er utstyrt med rørviklinger for sirkulasjon av damp som føres inn gjennom en ledning 35 og ledninger 36 og 37 med ventiler 38 henholdsvis 39. Dampen føres ut gjennom utløp 40 og 41 etter at den har passert sperreventiler 42 og 43 av kuleflottørtypen.
Hvis anordningen arbeider med sjø-vann, kan separeringsbeholderen og bufferttanken fylles med sjøvann gjennom en sjøvannsventilkasse 44 og en ventil 45.
Selv om dette ikke er nødvendig, kan kjemikalier tilsettes sjøvannet, idet rensingen vil bli mere effektiv hvis vannet inneholder kjemikalier, samtidig som de sistnevnte kan hjelpe til bedre utseparering. Kjemikaliene føres hensiktsmessig inn i bufferttanken 1 gjennom en åpning i tankens topp. Væskens spesifikke vekt kan registreres med mellomrom ved at der tas en prøve fra tanken, og kjemiske midler eventuelt tilsettes hvis den spesifikke vekt er lavere enn nødvendig.
Når renseprosessen som foregår i en lukket krets begynner, stenges ventilen 45 og rensevæsken føres fra separeringsenheten 9 og slynges ut mot tankens 3 indre overflate. Blandingen av rensevæske og de fjernede oljeavsetninger fjernes fra tankens 3 bunn ved hjelp av tømmepumpen 4. Grovere avleiringer skilles ut fra blandingen ved hjelp av filtre, siler eller lignende innretninger, og blandingen passerer deretter ventilen 6 og går inn i bufferttankens 1 nedre del. Da denne tanken har en kom-penserende virkning, kalles den også kompenseringstank. I bufferttanken 1 vil den største del av blandingen skilles i et øvre lag 46 som inneholder olje og et midtre oljeholdig, vandig lag 47, mens de finere avleiringsstoffer vil avsettes på tankens 1 bunn.
Det oljeholdige, vandige lag fjernes fra bufferttanken 1 ved hjelp av sirkulasjonspumpen 13 og føres inn i varmeenheten 8 og ledes etter oppvarmingen til separeringsbeholderen 9. Oljen som oppsamles i varmeenhetens 8 og separeringsenhetens 9 øvre del føres gjennom ledningen 20 tilbake til bufferttanken.
Rensevæsken fjernes fra separeringsenheten 9 gjennom ledningen 27 og føres gjennom ledningen 29 tilbake til utsprøyt-ningsinnretningen 25.
Det skal nevnes at ved renseoperasjo-nens begynnelse må bufferttanken levere konstant mengde væske til utsprøytnings-pumpen gjennom separeringsbeholderen, til kretsen er lukket.
Hvis en renseoperasjon skulle kreve mere vann enn det som svarer til bufferttankens 1 og varme- og separeringsenhe-tenes kapasitet tilsammen er det mulig under renseoperasjonen å pumpe ytterligere vann inn i tanken 1 slik at rense-væskens mengde blir større enn det totale effektive volum av bufferttanken og varme-og separeringsenhetene. Derved fåes imidlertid overflødig rensevæske som kan fjernes gjennom ledningen 48 som styres ved hjelp av ventilen 49.
Hvis det er ønskelig å tømme bufferttanken og separeringsbeholderen, kan dette gjøres ved at væsken pumpes fra bufferttanken 1 gjennom separeringsbeholderen og ledes bort overbord gjennom ledningen 48 som styres ved hjelp av ventilen 49.
Ytterligere trekk i forbindelse med anordningen og dens virkemåte vil fremgå også av beskrivelsen av en annen utførelse ifølge oppfinnelsen som er vist på fig. 3.
Ifølge fig. 3 omfatter stort sett systemet en bufferttank eller kompenseringstank 50 innrettet til å forbindes med bunn-partiet av den tank 51 som skal renses, en tømningspumpe 52 som fører bort blandingen av rensevæsken og oljeavleiringer som oppsamles på tankens 51 bunn og som pumper blandingen inn i bufferttanken 50. Grove avleiringer eller faste stoffer skilles ut ved hjelp av en innretning 53 som er vist anordnet mellom tømningspumpen 52 og bufferttanken 50, men det kan også være mer hensiktsmessig å anordne innretningen foran pumpen 52, dvs. mellom pumpen og tanken 51.
Anlegget omfatter også en separatorbeholder 54 som er forbundet med bufferttankens nedre del, og anordningen er slik at væsken kan fjernes fra bufferttanken og føres inn i separatorbeholderen 54. Hvis den sistnevnte er anordnet på et høyere nivå enn bufferttanken 50, vil anlegget også omfatte en sir kulas jonspumpe (som samvirker med utsprøytningspumpen) beliggende mellom separatorbeholderen 54 og bufferttanken 50 slik at væsken vil kunne pumpes fra hjelpetanken 50 inn i separatorbeholderen 54. Sirkulasjonspumpen må imidlertid velges slik at den ikke forårsaker turbulens i og/eller emulgeringsvirkning på oljen og vannet, idet dette ville hindre tilfredsstillende separering av oljen og bunnavleiringer fra rensevæsken.
For den igjenvunne olje er det anordnet en beholder 55 og beholderens nedre del er forbundet med hjelpetankens 50 øvre del ved hjelp av en overløpsledning 84, 85. Tanken 50 er forbundet med separatorbeholderens 54 øvre del, hvor forbindelsen styres ved hjelp av en ventil.
En utsprøytningsinnretning 57 er anordnet for utslyngning av rensevæske mot vedkommende tanks innerflate, og innretningen kan være av den art som nevnt ovenfor.
Rensevæsken føres til utslyngnings-innretningen eller utsprøytningsinnretnin-gen 57 ved hjelp av en trykkpumpe 58 hvis innløp er forbundet med separatorbeholderen 54 (hvis kapasitet svarer til trykkpumpens kapasitet), og for hånd styrte ventiler 59 og 79, 83 er innskutt i pumpens 58 tilførsels- og bortførselsledninger 61 henholdsvis 62. Tilførselsledningen 61 har en forbindelse som styres ved hjelp av en ventil 63 med en tømningsledning 64. For å sikre tilfredsstillende separering og hindre risikoen for at separatorbeholderen 54 tøm-mes fullstendig skal trykkpumpens 58 kapasitet ikke være større enn separatorbeholderens maksimale kapasitet eller skal kunne innstilles i samsvar med denne.
Hvis anordningen er slik at separatorbeholderen 54 og trykkpumpen 58 ligger for langt fra hverandre til at en tilfredsstillende pumping kan oppnås, anordnes fortrinnsvis en sirkulasjonspumpe på ledningen mellom separatorbeholderen og trykkpumpen og anordningen utføres slik at rensevæsken vil strømme under statisk trykk til sirkulasjonspumpen som vil ta pumpevæsken til trykkpumpens innløp.
Oljebeholderens 55 nedre del er forbundet med tømningspumpens 52 innløp ved hjelp av en returledning 65 som er utstyrt med en håndstyrt ventil 66, mens tøm-ningspumpens utløp er over en styreventil 67 forbundet med en tømningsledning 68. Tømningspumpens 52 utløp er også forbundet over en ventil 69 med ledningen 70 som strekker seg mellom bufferttanken 50 og separatorbeholderen 54 og innretninger er også anordnet for å føre rensevann gjennom en ventil 71 og inn i ledningen 70.
Anlegget omfatter også en tank 72 for tilføring av kjemiske forbindelser som over en ventil 73 er forbundet med tilførselsled-ningen 74 til utsprøytningsinnretningen,
for det tilfelle at det skulle være ønskelig å
tilføre kjemikalier direkte, dvs. forskjellig
fra fremgangsmåten hvor kjemikaliene tilsettes væsken i bufferttankens 50 øvre endeparti.
Som tømningspumpe kan brukes en hvilken som helst passende pumpe eller sugeinnretning, f. eks. en ejektorpumpe, omveltningspumpe osv.
Når anlegget tas i bruk, suges vann inn i systemet gjennom en ventil 75 ved hjelp av trykkpumpen 58 og føres over en forbi-føringsledning som styres ved hjelp av en ventil 76 og som strekker seg meilom ledningen 77 fra trykkpumpen 58 til tilbake-føringsledningen 78 fra tømningspumpen 52 som går gjennom filteret 53 inn i bufferttanken 50.
Bufferttanken 50 fylles omtrent tre kvart full med sjøvann og, hvis overflaten som skal renses er forurenset med en olje som trenger oppvarmning, oppvarmes sjø-vannet i tanken 50 til omkring 90° C, f. eks. ved hjelp av ikke viste varmeviklinger som er anordnet i en slik tank.
Kjemikalier som trenges for en bedre rensning av tanken kan føres inn i bufferttanken gjennom en åpning i tankens øvre ende, og rensevæsken føres da fra bufferttanken over passende ventiler 80, 59, 79 og 76, gjennom separatorbeholderen 54 og tilbake til bufferttanken 50 ved hjelp av trykkpumpen 58, for å sikre at kjemikaliene er grundig oppløst eller dispergert i sjø-vannet. Om ønskelig kan ytterligere kjemikalier tilsettes fra tilførselstanken 72 direkte inn i ledningen 74 som fører til den tank som skal renses.
Når renseoperasjonen begynner, stenges forbiføringsledningens ventil 76 og rensevæsken ledes fra separatorbeholderen 54 og sprøytes ut mot innerflatene i tanken 51. Blandingen av rensevæske og de fjernede oljeavleiringer fjernes fra tankens bunn ved hjelp av tømningspumpen 52 som fører blandingen gjennom ventilene (som kan åpnes og stenges etter behov) og innretnin-gene 53 som fjerner grovere materiale og deretter inn i det øvre endeparti av bufferttanken 50. Rensekretsen er da sluttet og ventilene 81, 82, 59, 79 og 83 er åpne. Tøm-ningspumpens 52 kapasitet er hensiktsmessig 30—50 pst. større enn utsprøytnings-pumpens 58.
Grovere bunnfall fjernes fra blandingen ved hjelp av den dertil bestemte innretning mens finere bunnfall føres inn i bufferttanken 50, hvor det avsettes og danner et lag på tankens bunn hvorfra bunnfallet enten kan fjernes manuelt eller ved hjelp av en passende innretning etter at en eller flere renseoperasjoner er utført.
I bufferttanken 50 vil den største del av blandingen deles opp i et oljeholdig øvre lag og et midtre vandig lag. Oljen som flyter opp på toppen av væsken i bufferttanken, vil etter hvert danne et høyere og høyere lag og til slutt nå overløpet 84 i tankens øvre del og oljen vil strømme over ledningen 85 inn i oljebeholderen 55.
I bufferttankens 50 øvre del er anordnet varmeinnretninger (ikke vist) som om nødvendig tas i bruk for å holde oljen i pumpbar tilstand og for å oppvarme rensevæsken om nødvendig. Bufferttanken er hensiktsmessig kledd eller isolert for å ned-sette varmetapet fra samme.
Gasser og luft som føres av tømnings-pumpen inn i bufferttanken vil stige opp og fjernes fra tanken ved hjelp av lufteinnretninger 86.
Væsken som er nesten helt fri for olje og i det vesentlige fri for bunnavleiringer, gass og luft, strømmer som følge av det statiske trykk i bufferttanken gjennom reguleringsventilen 80 og inn i separatorbeholderen 54. Til dette formål brukes fortrinnsvis ikke pumper da disse lett kan forårsake turbulens og hindre en tilfredsstillende separering av olje og bunnfall fra rensevæsken.
Separatorbeholderen 54 er fortrinnsvis utstyrt med varme viklinger som er anordnet i beholderens øvre del for å holde om nødvendig oljen som utsepareres og som flyter opp til væskens overflate i pumpbar tilstand. Også separatorbeholderen er hensiktsmessig innkledd eller isolert slik at varmetapet unngås.
Oljen som stiger opp til væskens overflate i separatorbeholderen 54 gis anledning ved sin tyngde til å strømme inn i beholderens 55 nedre del mens rensevæsken som nå er befridd for oljen sendes tilbake til trykkpumpen 58. Selv om separatorbeholderen er hensiktsmessig utstyrt med et automatisk virkende oljeutløp 87, kan utløpet også være innrettet for manuell og/ eller automatisk betjening om så ønskes.
Oljen i beholderen 55 oppvarmes hensiktsmessig ved hjelp av f. eks. varmeviklinger slik at oljen holdes i flytbar tilstand og beholderen er hensiktsmessig innkledd eller isolert for å hindre varmetap.
Lufteinnretninger 88, 89, f. eks. i form av et lufterør, er forbundet med oljebeholderen og også med ledningen som fører fra separatorbeholderen til utsprøytningspum-pen.
Vannet som skilles fra oljen i behol-derne synker ned til beholdernes bunn og
kan fjernes derfra når nødvendig ved hjelp av tømningspumpen 52 hvorpå vannet fortrinnsvis føres tilbake til hjelpetanken 50 og da gjennom innretningen for utskil-ling av grovere, faste materialer. Vannet som forlater separatorbeholderen kan på lignende måte om nødvendig resirkuleres og det samme kan gjøres med oljen som føres bort fra bufferttankens øvre del.
Hvis bufferttanken av en eller annen grunn ikke kan brukes (f. eks. fordi den selv skal renses) kan vannet som skilles fra oljen i oljebeholderen 55 og/eller som føres bort fra separatorbeholderen 54 og/eller bufferttankens 50 overløp 84 resirkuleres ved hjelp av tømningspumpen 52 gjennom separatorbeholderen 54 fra hvilken vannet som er i det vesentlige fritt for olje kan pumpes overbord nemig gjennom ventilen 63.
Etter at renseoperasj onen er avsluttet, får væsken i bufferttanken 50 anledning til å strømme som følge av sin tyngde eller pumpens virkning gjennom ventilen 80 inn i separatorbeholderen 54 hvoretter rensevæsken, om den ikke lenger trenges, kan pumpes overbord gjennom ventilen 63.
Skulle oljebeholderen 55 være full, kan som beskrevet ovenfor, vannet fra beholderens bunn pumpes ved hjelp av en pumpe inn i bufferttanken, og da gjennom innretningen 53 som fjerner det grovere materiale.
Hvis imidlertid bufferttanken 50 alle-rede er full eller vil fylles av blandingen av rensevæske og oljeavsetninger fra tanken som renses, stanses utsprøytningspumpen 58 og en pumpe betjenes for å føre bort vannet og/eller oljen fra oljebeholderens bunn og føre denne over innretningen 53 (til bufferttanken 50 fra hvilken væsken fø-res i separatorbeholderen 54, mens rensevæsken som er fri for olje, ledes overbord når dette er nødvendig.
Hvis oljebeholderen skulle være fullstendig fylt med olje, som i det vesentlige er befridd for vann, stanses renseprosessen og oljen fjernes ved hjelp av tømningspum-pen og ledes f. eks. til en ytterligere beholder eller samles opp i fat.
Utstyret kan også brukes til å befri rensevann fra oljen, idet rensevannet da kan pumpes f. eks. ved hjelp av en stempel-pumpe, gjennom separatorbeholderen 54 hvoretter vannet som er fritt for olje, pumpes overbord. Ventilene 71 og 63 er da åpne.
Når bufferttanken skal gjøres klar, tømmes den først som beskrevet ovenfor. Utsprøytningspumpen 58 betjenes for å innføre sjøvann utenfra gjennom en ventil til pumpens innløp og derfra til utsprøyt-ningsinnretningen (som enten er den samme innretning som brukes til rensning av tanken eller kan omfatte en separat innretning som er forbundet med ledningen mellom utsprøytningspumpen og den først-nevnte utsprøytningsinnretning) og væsken sprøytes ut mot innerflaten av bufferttanken 50. Sjøvannet sammen med foru-rensningene oppsamles på bufferttankens bunn, og vannet gis anledning til å strøm-me gjennom ventilen 80 og inn i separatorbeholderen 54. Oljefritt sjøvann pumpes deretter overbord. Under denne operasjon holdes ventilene 80, 63, 75 og 79 åpne.
Separatorbeholderen 54 Inneholder fortrinnsvis en syklonseparator med hensiktsmessig utførelse (fremstilt ved Deutsche Werfit, Hamburg) som vist på fig. 4. Separatorbeholderen har to kammere, nemlig et ytre for-separeringskammer 90 og et indre separeringskammer 91. De to kammere er utstyrt med varmeviklinger 92 og 93 som tilføres damp ved 94 henholdsvis 95, mens damputløp er anordnet ved 96 henholdsvis 97.
Blandingen som fjernes fra bufferttanken, føres inn i separatorbeholderen gjennom innløpet 98 og går inn i det ytre kammer 90 hvor den befries for avleiringer og oppvarmes på ny ved hjelp av varme-viklingene 92.
Olje og gasser fra den rensede olje føres bort gjennom en ikke vist lufteinnretning som er forbundet med utløpet 99 og det er truffet forholdsregler for at oljen ikke kan følge med gassene som blåses ut fra lufteinnretningen i det fri, men føres til hjelpetanken eller oljebeholderen.
Etter at blandingen er befridd for av-leiringene og oppvarmet, strømmer den fra kammeret 90 til det indre separeringskammer 91 hvor endelig separasjon finner sted. Oljen oppsamles på undersiden av plater 107 som er anordnet i det indre kammer 91 og frigjøres fra platene ved platenes ytre kant og flyter opp i kammeret for å fjernes gjennom et oljeutløp 100.
Separatoren er hensiktsmessig automatisk styrt. Den gjenvunne olje føres fra det indre kammer ved hjelp av en automatisk virkende ventil med et filter som er anordnet ovenfor oljeutløpet 100. Operasjonen styres ved hjelp av elektroniske innretninger idet en holder for en passende elektrode er for dette formål anordnet ved 101.
Alternativt kan oljen fjernes for hånd, idet oljelagets høyde eller tykkelse kan be-stemmes ved hjelp av kontrollkraner 102 og 103. Således, hvis oljen strømmer ut gjennom den nedre kontrollkran 102 holdes oljeutløpet 100 for hånd åpent til rensevæsken begynner å strømme ut gjennom den øvre kontrollkran 103. Det må sørges for at oljelaget ikke vil bli tykkere enn at separatorbeholderen kan arbeide effektivt.
Rensevæsken som er fri for olje og av-leiringene oppvarmes på ny fra omkring 50-90° C og ledes bort fra innerkammeret 91 gjennom utløpet 104 som omfatter et sen-tralt rør som er utstyrt med dyser, og hvorfra væsken strømmer til utsprøytningspum-pen som forklart ovenfor.
Den automatiske styreanordning kan også omfatte en automatisk temperatur-regulator idet en holder for et temperatur-føleelement er anordnet i et rørbend bak utløpet 104.
Beholderen er isolert som antydet ved 105 og kan tømmes om nødvendig gjennom et utløp 106.
En slik separator vil ikke kunne separere på tilstrekkelig måte stabile emulsjo-ner av en kjemisk oppløsning med olje, men, som antydet ovenfor, kan brukes med fordel når rensevæsken f. eks. består av sjøvann eller vann som inneholder kjemiske stoffer.
Separatorens kapasitet avpasses etter uitsprøytningsinnretningens kapasitet, idet flere slike innretninger kan brukes samtidig. Hvis f. eks. en separator har en mak-simalkapasitet på 37 tonn pr. time, kan den brukes med utspøytnlngsinnretninger med en kapasitet på 35 tonn pr. time, mens en separator med kapasitet på 75 tonn pr. time kan brukes med to slike utsprøytningsinn-retninger som arbeider samtidig. Utsprøyt-nlngsinnretningenes kapasitet kan bedøm-mes på grunn av utsprøytningspumpens kapasitet.
Renseprosessen kan utføres slik (ved å måle og regulere væskemengden som strøm-mer fra bufferttanken til separatoren og fra separatoren overbord — hensiktsmessig slik at den pumpede mengde utgjør 10— 30 pst. av separatorens beregnede ytelse) at vannet som forlater separatoren inneholder mindre enn 100 milligram og til og med helt ned til 20 milligram eller mindre olje pr. liter væske. Dette vil si det samme som at vannet som man har i hjelpetanken kan tømmes om ønskelig i innlandsvann eller havner hvor det finnes strenge restriksjo-ner mot forurensning av vannet med olje, dvs. forskjellig fra praksis i åpen sjø hvor det er tillatt å tømme en slik væske overbord under forutsetning av at den ikke inneholder mere enn 100 milligram olje pr. liter.
Av ovennevnte fremgår at bufferttanken har følgende oppgave:
1) Sikrer en konstant væskegjennorn-
strømning fra separatoren til ut-sprøytningspumpen;
2) Tjener som blandebeholder for sjø-
vann og kjemikalier (hvis brukes); 3) Som foreløpig separatorbeholder for grovere separering av væsken i olje,
rensevæske og bunnfall; /
4) Oppvarmning av væsken; 5) En beholder hvor blandingen av rensevæske og forurensninger kan utluftes og avgasses;
6) Gjør det mulig at bunnfall kan fjer-
nes fra blandingen før rensevæsken overføres til separatoren hvor en finere separering kan finne sted, og 7) Om så ønskes tjener som beholder for gjenvunnet olje.
Av ovennevnte vil også fremgå at
anordningen Ifølge oppfinnelsen gjør det mulig at tømningspumpen kan arbeide med full kapasitet og behøver ikke å begrenses til separatorens kapasitet.
Da blandingen utluftes i bufferttanken,
er det liten mulighet for at gasser kan komme inn i separatoren slik at separerin-
gen kan utføres uten turbulens.
Separatoren kan være av meget enkel
utførelse idet der kan brukes en kjemt separator for separering av olje og vann som er Isolert mot varmetap. Hvis det skulle være ønskelig å bygge separatoren inn i en dypere tank i en tankbåt, kan forbindelsen mellom separatoren og bufferttanken lett utføres ved at passende rør føres inn i separatorbeholderens øvre del.
Videre, gjør oppfinnelsen det mulig å
anvende et forholdsvis stort volum for sepa-
reringen av blandingen av rensevæske og de fjernede oljeavsetninger slik at sepa-
reringen forutsatt at beholdere med pas-
sende størrelse brukes og strømningshastig-
hetene reguleres på hensiktsmessig måte,
kan separeringen foregå i en tidsperiode på
omkring en time.
Oppfinnelsen gjør det mulig at der opp-
nås full sikkerhet for at oljen ikke kan strømme til utsprøytnlngsinnretningene,
slik at muligheten for at tankene kan foru-
renses påny er vesentlig redusert .
Etter at separeringen er utført, er væs-
ken fri for olje i en slik grad at den på ny kan brukes til rensning.
Uavhengig om kjemikalier brukes eller
ei, vil vannet eller rensevæsken som pum-
pes overbord inneholde mindre oljemengde enn den minste tillatte.

Claims (8)

1. Anordning for rensning av innerfla-
ten av beholdere eller itanker, omfattende en eller flere tankrenseinnretnlnger, tøm-mepumper som fjerner forurenset rensevæske fra tanken eller tankene, en første separator som mottar forurenset væske fra nevnte pumpe eller pumper, og en annen separator fra hvilken renset væske resirkuleres ved hjelp av en ytterligere pumpe eller pumper til tankrenseinnretnlngene,karakterisert ved at separatorene (1, 8, 9; 50, 54) er anordnet som adskilte, ved hjelp av ledninger 10; 70) med hverandre forbundne enheter, hvor den første separator (1, 50) er utformet som en tank med så stort volum i forhold til den annen separators (8, 9; 54) kapasitet pr. tidsenhet (f. eks. med et volum som svarer til en times arbeide av den annen separator) at den førstnevnte separator (1, 50) virker som en bufferttank eller kompenseringstank og holder gjennomstrømningsmeng-den av væske gjennom den annen separator (8, 9; 54) i det vesentlige konstant til tross for vesentlige variasjoner i væskestrømmen fra tanken (3, 51) som renses til den første separator, og hvilken første separator (1, 50) har fri væskeoverflate, mens den annen separator (8, 9; 54) er i det vesentlige fylt med væske.
2. Anordning ifølge påstand 1, karakterisert ved at den første separator (50) eller bufferttank er anordnet på et høyere nivå enn den annen separator (54) slik at overføringen fra den første til den annen separator skjer ved tyngdekraft.
3. Anordning ifølge påstand 1 eller 2, karakterisert ved at bufferttanken (1, 50) er utstyrt med varmeinnretninger.
4. Anordning ifølge påstand 1, 2 eller 3, karakterisert ved at den annen separator omfatter en varmeenhet (8) og en separeringsenhet (9).
5. Anordning ifølge en eller flere av de foregående påstander, karakterisert ved at en ytterligere eller tredje separator som er utstyrt med varmeinnretninger for oppvarming av væsken som skal føres tilbake til tankrenseinnretningene (25, 57), er anordnet etter den annen separator (9, 54).
6. Anordning ifølge en eller flere av de foregående påstander, karakterisert ved at bufferttanken (1, 50) er innrettet for blanding av sjøvann og kjemiske forbindelser.
7. Anordning ifølge en eller flere av de foregående påstander, karakterisert ved innretninger (16—20) til bortføring av separert olje fra den annen separator (8, 9) og innføring i den første separator eller bufferttank (1) som også tjener som beholder for fraseparert olje (fig. 1).
8. Anordning ifølge en eller flere av på-standene 1—7, karakterisert ved at toppartiet av bufferttanken (50) og separa toren (54) er forbundet med en adskilt lag-ringsbeholder (55) for fraseparert olje (fig. 3).
NO770003A 1977-01-03 1977-01-03 Fremgangsmaate til aa innlemme en eller flere faste partikkelformede tilsetninger og en eller flere vaeskeformede smoeremidler i en fast polymer NO148034C (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO770003A NO148034C (no) 1977-01-03 1977-01-03 Fremgangsmaate til aa innlemme en eller flere faste partikkelformede tilsetninger og en eller flere vaeskeformede smoeremidler i en fast polymer

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO770003A NO148034C (no) 1977-01-03 1977-01-03 Fremgangsmaate til aa innlemme en eller flere faste partikkelformede tilsetninger og en eller flere vaeskeformede smoeremidler i en fast polymer

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO770003L NO770003L (no) 1978-07-04
NO148034B true NO148034B (no) 1983-04-18
NO148034C NO148034C (no) 1983-07-27

Family

ID=19883280

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO770003A NO148034C (no) 1977-01-03 1977-01-03 Fremgangsmaate til aa innlemme en eller flere faste partikkelformede tilsetninger og en eller flere vaeskeformede smoeremidler i en fast polymer

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO148034C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO148034C (no) 1983-07-27
NO770003L (no) 1978-07-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3836000A (en) Process and apparatus of handling water which is contaminated with an oillike liquid
US4362628A (en) Method and apparatus for cleaning basins
US3762548A (en) Underwater tanker ballast water/oil separation
US4469143A (en) Tank truck purging system
CN103502092A (zh) 一种以新的方式利用船的方法及一种多用船
US3716480A (en) Method and apparatus for cleaning solids coated with oil
US1406950A (en) Waste-fuel-oil-salvaging barge
US8343310B2 (en) Wastewater treatment system and method
US20120171051A1 (en) Bilge pump and method
DE1266267C2 (de) Verfahren und Einrichtung zum Entfernen oeliger Ablagerungen von den Innenflaechen von Behaelterwandungen durch Waschen der Wandungen mit einer Reinigungsfluessigkeit
US3884815A (en) Oil interceptors for separating oil from water by gravity
NO148034B (no) Fremgangsmaate til aa innlemme en eller flere faste partikkelformede tilsetninger og en eller flere vaeskeformede smoeremidler i en fast polymer
US3957009A (en) Ship ballast, oil and water separation system
US2908393A (en) Oil separator raft
NO832453L (no) Apparatur for vaeske-vaeskeseparasjon.
BE1014323A3 (nl) Werkwijze en inrichting voor het ledigen en reinigen van een opslagtank voor olie.
CN110872157A (zh) 处理液体的方法及设备
US4014358A (en) Loading and unloading of combustible liquids on, and from tanker ships
RU2220013C1 (ru) Способ отмывки железнодорожных цистерн от нефтепродуктов и устройство для его осуществления
US11078099B1 (en) Barge washing wastewater treatment system
US1859246A (en) Antioil-pollution system
CN211004529U (zh) 一种炼油污水处理单元的隔油装车系统
US4293348A (en) Method for removing oil-based materials from water surface
CN211847246U (zh) 一种船舶用的直立式含油污水处理设备
CN211813972U (zh) 用于处理船舱水的系统