NO142936B - Koblingsnippel for forbindelse av et arbeidsredskap med et skaft - Google Patents

Koblingsnippel for forbindelse av et arbeidsredskap med et skaft Download PDF

Info

Publication number
NO142936B
NO142936B NO771305A NO771305A NO142936B NO 142936 B NO142936 B NO 142936B NO 771305 A NO771305 A NO 771305A NO 771305 A NO771305 A NO 771305A NO 142936 B NO142936 B NO 142936B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
coupling
coupling nipple
nipple according
free end
nipple
Prior art date
Application number
NO771305A
Other languages
English (en)
Other versions
NO142936C (no
NO771305L (no
Inventor
Werner Kress
Johann Katzer
Franz Lopic
Original Assignee
Gardena Kress & Kastner Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gardena Kress & Kastner Gmbh filed Critical Gardena Kress & Kastner Gmbh
Publication of NO771305L publication Critical patent/NO771305L/no
Publication of NO142936B publication Critical patent/NO142936B/no
Publication of NO142936C publication Critical patent/NO142936C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B25HAND TOOLS; PORTABLE POWER-DRIVEN TOOLS; MANIPULATORS
    • B25GHANDLES FOR HAND IMPLEMENTS
    • B25G3/00Attaching handles to the implements
    • B25G3/02Socket, tang, or like fixings
    • B25G3/12Locking and securing devices
    • B25G3/18Locking and securing devices comprising catches or pawls
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B1/00Hand tools
    • A01B1/22Attaching the blades or the like to handles; Interchangeable or adjustable blades
    • A01B1/227Interchangeable blades
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B25HAND TOOLS; PORTABLE POWER-DRIVEN TOOLS; MANIPULATORS
    • B25FCOMBINATION OR MULTI-PURPOSE TOOLS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; DETAILS OR COMPONENTS OF PORTABLE POWER-DRIVEN TOOLS NOT PARTICULARLY RELATED TO THE OPERATIONS PERFORMED AND NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B25F1/00Combination or multi-purpose hand tools
    • B25F1/02Combination or multi-purpose hand tools with interchangeable or adjustable tool elements
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B25HAND TOOLS; PORTABLE POWER-DRIVEN TOOLS; MANIPULATORS
    • B25GHANDLES FOR HAND IMPLEMENTS
    • B25G3/00Attaching handles to the implements
    • B25G3/02Socket, tang, or like fixings
    • B25G3/12Locking and securing devices
    • B25G3/26Locking and securing devices comprising nails, screws, bolts, or pins traversing or entering the socket

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Mutual Connection Of Rods And Tubes (AREA)
  • Hand Tools For Fitting Together And Separating, Or Other Hand Tools (AREA)
  • Scissors And Nippers (AREA)
  • Quick-Acting Or Multi-Walled Pipe Joints (AREA)
  • Food-Manufacturing Devices (AREA)

Description

Oppfinnelsen vedrører en koblingsnippel for forbindelse av et arbeidsredskap med et skaft for tilveiebringelse av . et hage-, henholdsvis husholdningsredskap, ved hvilket nippelen er anordnet på arbeidsredskapet og har en langstrakt, positiv utforming og minst i sin mot den frie ende vendte del for dannelse av dreiningssikringselementer er utformet flerkantet rundt omkretsen, og har et anslag i trykkretning og en angrepsflate mot hvilken det kan virke en fastholdingsdel på skaftet.
Hageredskaper har normalt en konisk hylse, hvor enden av et treskaft innpasses og fikseres med en skrue eller spiker, som skrus eller slås inn i skaftet gjennom et hull i hylsen. Det er også kjent å anordne en konisk hylse på husholdningsredskaper, hvor et skaft kan skrus inn med en konisk skruetapp.
Oppfinnelsen går ut på å tilveiebringe en koblingsnippel, som muliggjør en særlig hurtig og problemfri kobling mellom skaft og arbeidsredskap, ikke er ømfintlig for tilsmuss-ing og kan masseproduseres på en enkel måte.
Denne oppgave løses ifølge oppfinnelsen ved at koblingsnippelen mot sin frie ende trinnvis .avtar i diameter og at det i det område som ligger nær munningen .til koblingshylsen, i hvilken koblingsnippelen er innførbar, er anordnet en radialfør-ingsdel, som i sin diameter og sin lengde er tilstrekkelig dimensjonert til at den ved fastspenning av koblingsnippelen i koblingshylsen kan fastsettes uten klaring i en skråstilling.
En slik koblingsnippel gjør det mulig i samvirke
med en meget enkelt konstruert og hurtig betjenbar kobling å opprette sammenkobling av arbeidsredskapet og skaftet så hurtig og problemfritt at et enkelt skaft kan brukes for en rekke forskjelligartede (eller like) arbeidsredskaper. Brukeren tren-ger bare ett skaft og kan sammenkoble dette med forskjellige arbeidsredskaper som måtte være nødvendige til optimal hage-bearbeidelse. Det forhold at koblingsnippelen, som i sin ytre konstruksjon er særdeles enkel og robust, er anbragt på arbeidsredskapet, vil bidra til å gjøre den totale kobling betydelig mindre ømfintlig for forurensning og slitasje, fordi koblingsnippelen ikke er egnet til å samle smuss, dvs. at vedheftende jord m.v. faller av av seg selv eller i det
minste er godt synlig, slik at den kan fjernes. Forurensning vil dog med større sannsynlighet opptre på arbeidsredskapet enn på skaftet.
Systemet med forskjellige arbeidsredskaper med bare. ett felles skaft forutsetter at det fremstilles flere arbeidsredskaper enn skaft. Det er derfor også økonomisk fordelaktig at den lett produserbare nippel er anordnet på arbeidsredskapet.
Koblingsnippelen kan i avhengighet av arbeids-redskapets art og den forventede belastning bestå helt av kunststoff eller helt av metall. Særlig fordelaktig er det dog ved arbeidsredskaper av metall at koblingsnippelens hoveddel er en metalldel, f.eks. en sekskantstang, på hvilken en kunststoffhylse er tredd, som i ett eller flere trinn går over i et radialføringsparti, som er i anlegg i koblingens indre. Derved vil man ved enklest mulig produksjon forenkle nippelens inn-føring i koblingshylsen. Metalldelen sørger for opptagelse av trykk-, strekk- og eventuelle torsjonskrefter, mens radial-føringsflaten på'den påtredde kunststoffhylse som følge av kunststoffets ringe hardhet og dets tilpasningsevne sørger for at en eventuell klaring ikke fører til klapring og at klemming ikke fører til at delene skjærer seg fast.
Det er særlig viktig at anslaget i trykkretning og angrepsflaten med fordel befinner seg i ringe aksial innbyrdes avstand og spesielt fordelaktig er anordnet i den frie ende av koblingsnippelen. Derved vil toleransepåvirkning være uten virkning på koblingens effekt. Dette er spesielt viktig, idet det dreier seg om et system, hvor tallrike, forskjellige redskaper skal kunne kobles sammen med skaft.
Ytterligere fordeler og trekk ved oppfinnelsen fremgår av underkravene og av beskrivelsen under henvisning til tegningene, hvorved de nevnte trekk kan benyttes enkeltvis eller i kombinasjon med hverandre. Noen utførelseseksempler av oppfinnelsen er gjengitt i tegningen og skal i det følgende beskrives nærmere. Fig. 1 gjengir et skaft og flere hageredskaper som kan kobles til dette. Fig. 2 er et lengdesnitt gjennom en hurtigkobling, ved hjelp av hvilken skaftet og arbeidsredskapene kan kobles sammen, hvorved snittet er vist under inn- eller utkobling. Fig. 3 er et lengdesnitt i likhet med fig. 2, hvor koblingen dog forbinder skaft og redskap fast med hverandre og koblingsnippelen helt ut består av kunststoff. Fig. 4 er et tverrsnitt etter linjen IV-IV i fig. 3-Fig. 5 og 6 er partielle lengdesnitt gjennom en
annen utførelsesform av en hurtigkobling og en koblingsnippel.
Fig. 7 er et partielt lengdesnitt gjennom koblingen ifølge fig. 5 og 6 i innkoblet tilstand, men med koblings-
nippel av kunststoff.
Fig. 8 viser ytterligere eh utførelsesform av en hurtigkobling i partielt lengdesnitt.
I fig. 1 sees et hageredskapssystem, som omfatter
et skaft 11 med en hurtigkobling 12 i den ene enden og flere forskjellige arbeidsredskaper 13, 14, 15, som omfatter en koblingsnippel 16 henholdsvis 16'. Koblingsniplene 16 er fast, dvs. ikke løsbart forbundet med arbeidsredskapene. Ved de viste arbeidsredskaper dreier det seg om en rilletrekker 13,
en hakke 14 og en vifteformet rake 15 som i sin helhet består av kunststoff. Alle slags hageredskaper som krever et skaft kan inngå i systemet, idet arbeidsredskapene omfatter tilsvarende koblingsnippel. Det er også mulig å la systemet om-fatte forskjellig utformede og/eller forskjellig dimensjonerte skaft ved bruk av tallrike hageredskaper. Derved er det mulig vesentlig å redusere oppbudet for anskaffelse, oppbevaring og transport av hageredskapene. Hittil måtte ethvert hageredskap ha sitt eget skaft, hvilket skapte betydelige vanskeligheter ved oppbevaring på et begrenset område. Især ved små hager og hager uten spesielt redskapsrom, vil det omtalte hageredskapssystem gjøre det mulig å bruke det til enhver tid egnede hageredskap, samtidig som det er lett å oppbevare dem, fordi det bare er behov for ett skaft for en rekke arbeidsredskaper, som lettere kan oppbevares uten påsatt skaft. Ved hurtigkoblingen 12 er det viktig at den uten vanskeligheter muliggjør hurtig kobling, sikrer tilstrekkelig mot trykk, strekkpåvirkning og dreining og ikke er ømfintlig for forurensning. Derved skal spesielt den del av koblingen, som er anordnet på arbeidsredskapet, være enkelt og ukomplisert konstruert, fordi den fremstilles i store stykkantall og i større grad er utsatt for forurensning enn den del av hurtigkoblingen som sitter på skaftet.
Derved er det fordelaktig at den positive koblingsnippel befinner seg på arbeidsredskapet og at den negative koblingsdel, dvs.
den egentlige hurtigkobling, med et bevegelig holdeledd, befinner seg på skaftet.
I fig. 2 er hurtigkoblingen 12 ifølge fig. 1 vist. Skaftet 11 kan enten fullt ut bestå av et rør 17, fortrinnsvis et aluminiumsrør, som vist i fig. 1 og 2, eller det kan, som vist i fig. 3, bestå av et treskaft 18 med et påsatt rørparti 17' •
I den ende av røret 17 som vender mot arbeidsredskapet er en innsats 19 av kunststoff skjøvet inn i røret og ligger med en flens 21 i anlegg mot rørenden 20. Innsatsen 19 har en stor sylindrisk og sentrert åpning 23, som fra munningen 22 i enden av skaftet strekker seg ca. to til tre ganger sin diameterdimensjon inn i skaftets indre. I tilslutning til dette innføringsparti som dannes av åpningen 23, følger et fikseringsparti 24, som i det viste eksempel dannes av en åpning med uregelmessig sekskant-tverrsnitt.
Som særlig vist i fig. 4, har dette fikseringspartiets flater riktignok innbyrdes vinkler som en regelmessig sekskant (120°), men de enkelte flater har forskjellig størrelse. To brede flater 25 er forbundet med hverandre via en smalere flate 26. På den andre siden av flatene 25 følger to enda smalere forbindelsesflater 27, som er forbundet med hverandre via en flate 28. Platene 25, som omslutter en vinkel på 60° danner pressflater. Fikseringspartiet er eksentrisk anordnet overfor innsatsens og rørets 17 sentrale lengdeakse til den ene siden, dvs. mot bunnflaten 26, at det mellom flaten 28 og innsatsens ytre begrensning dannes et forholdsvis tykkvegget veggparti 30, hvor en skrue, som danner et festeledd 31 er skrudd inn. Festeleddets 31 gjenger samvirker med gjenger 32, som både foreligger i rørets 17 metallvegg og i veggpartiet 30 av kunststoff. Foruten skruepartiet 33 av metall omfatter festeleddet 31 en betjeningsknapp 34 av kunststoff som er påsatt ved sprøytestøping. Det kan foreligge en .flens 35 på betjeningsknappen, som ved anlegg mot rørets 17 ytterflate danner et begrensningsanslag mot for sterk innskruing av festeleddet 31-
Åpningen 24 som danner fikseringsavsnittet er åpen
mot innsatsens 19 indre ende 36, slik at smuss som måtte trenge inn i innsatsen kan falle gjennom. Ved sterk forurensning er det også mulig å gjennomspyle innsatsen med en' vannstråle.
I området for denne indre ende 36 er det dog anordnet et tverrsteg 37, som rager tvers over fikseringspartiet 24 (se også stiplede streker i fig. 4) og som danner et anslag for koblingsnippelen 16 i trykkretning. Overgangen mellom den sylindriske, sentriske åpning og det sekskantede, eksentriske fikseringsparti 24 er skrådd for innføring av et innførings-skråplan 38.
Koblingsnippelen 16 består i det viste eksempel
av en sekskantstav 40, som ved sveisen 39 er forbundet med arbeidsredskapet 13 og som har et regelmessig sekskant-tverrsnitt, samt av en kunststoffhylse 41, som er skjøvet over sekskantstaven med presspåsning og danner et radial-føringsparti.
Sekskantstaven 40 har en rundtgående uttagning på forholdsvis kort avstand foran sin frie ende 42. Denne uttagning danner en angrepsflate 43 for festeleddet 31- Angrepsflaten 43 er i det minste utført så dypt at det dannes en rundtløpende, sylindrisk flate. Ved hjelp av angrepsflaten 43 er det i koblingsnippelens frie ende 42 avgrenset et sekskantet hode 44, hvis forreste begrensningsflate er lett skrådd.
Kunststoffhylsen er to ganger trinnformet utvidet i det parti som rager inn i åpningen 23, slik at innføringen av koblingsnippelen i åpningen 23 blir lettet. Det største trinn dannes av en radialføringsflate '45, som samvirker med åpningens 23 vegg. Etter denne radialføringslfate 45, som vender mot munningen 22, følger en utadrettet, radial skulder 46 samt et ringformet parti 47 av kunststoffhylsen 41. Etter dette følger et mellomlegg i form av en kunststoffring 48 og et konisk overgangsstykke 49, som er ført på sekskantstaven ved hjelp av innvendige ribber 50 og slutter seg til en del av hageredskapet, slik at blant annet sveisen 39 avdekkes og sekskantstaven 40 er fullstendig tildekket .i dette bakre område. Kunststoffringen 48 hører til en opphengningsinnretning, som via to tappavsnitt 51 med sterkt redusert diameter står i forbindelse med en opphengningsbøyle 52 som sees i fig. 1. Denne opphengningsbøyle kan lett fremstilles av kunststoff ved sprøytestøping, fordi den er sprøytet i samme plan som kunst-stof fringen 48. De tynne tappavsnitt 51 tillater dreining av bøylen over 90°, slik at redskapet kan henges opp i den. Hvis denne opphengningsbøyle skulle virke forstyrrende ved senere bruk, kan den lett fjernes ved at den rives av i tappaysnittene 51. Til utstilling og salg er den dog meget fordelaktig, idet den kan påføres betegnelse og prisangivelse m.v.
Utførelsesformen fiølge fig. 3 skiller seg fra ut-førelsen ifølge fig. 2 ved at koblingsnippelen 16' helt ut består av kunststoff. Formgivningen er imidlertid den samme som omtalt i fig. 1, med den eneste unntagelse at angrepsflaten 43 ikke består av et sylindrisk spor, fremstilt ved dreining, men av en nedsenket, likeledes sekskantet fordypning 43' likesom den øvrige forreste del av koblingsnippelen. De sylindriske trinn 53 9 45, som forløper i ett stykke med det sekskantede forreste koblingsnippelparti, samt det etter-følgende overgangsparti 5^ kan være hule, slik at man unngår en materialanhopning. Overgangspartiet 5^ erstatter det ringformede parti, kunststoffringen og overgangsstykket. Koblingsnippelen 16' av kunststoff er spesielt tenkt brukt for arbeidsredskaper, som består av kunststoff og ikke utsettes for overmåte store påkjenninger. Den kan fortrinnsvis for-bindes med hageredskapet 15 ved en dreiefriksjonssveis 55-
I fig. 2 er koblingsnippelen 16 vist under innføring
i koblingshyIsen som består av røret 17 og innsatsen 19- Det fremgår at denne innføring kan skje i det vesentlige koaksialt, dvs. at skaftets sentrale lengdeakse 29 i det vesentlige er i overensstemmelse med den sentrale lengdeakse av koblingsnippelen. Koblingsnippelens innføring er meget enkel fordi opprettingen skjer trinnvis. Således har f.eks. hodet 44 en vesentlig mindre diameter enn åpningen 23. I det vesentlige samtidig støter hodet 44 på innføringsskråplanet 38, når det mindre trinn 53 kommer i munningsområdet 22. Derved skjer en aksial forhånds-oppretting. Fikseringspartiet 24 er dimensjonert slik at koblingspartiets sekskantparti vil ha forholdsvis god klaring i det i dreieretning, men at det allerede skjer en forhåndsoppretting i dreiestillingen, slik at koblingsnippelen således ikke lenger kan dreies fritt. Hodet 44 har
således fortsatt en betydelig klaring i fikseringspartiet 24
og likeledes vil det mellom kunststoffhyIsens 41 radial-føringsflate 45, som deretter løper inn i åpningen 23 og åpningens vegg foreligge en viss, nøyaktig fastsatt klaring.
Når festeleddet 31, som vis.t i fig. 3 og 4, betjenes ved at skruedelen 23 skrus inn ved dreining av betjeningsknappen 34, vil skruen 33 presse mot angrepsflaten 43 og klemme koblingsnippelen mot pressflatene 25 med to sekskant-fiater. Derved blir koblingsnippelen sikret mot dreining og ved kraftoverføring likeledes sikret mot uttrekking, mens anslaget mellom koblingsnippelens flate 42 og steget 37
sørger for sikring i trykkretning.
Derved blir koblingsnippelen noe skråstilt innenfor innsatsen, dvs. nippelens midtakse 56 danner en spiss vinkel f.eks. på 1,5° med skaftets midtakse 29. Som det vil fremgå
av fig. 3, vil radialføringsflaten 45 derved skråstilles slik i åpningen 23 at den tidligere foreliggende klaring mellom flaten 45 og åpningen oppheves og det nå foreligger en vidt-gående klaringsfri føring. Klaringen vil, som vist, avhenge av den aksiale lengde av radialføringsflaten og av skrå-stillingsvinkelen. Fikseringspartiets 24 eksentrisitet har dessuten den fordel at gjengene kan være lengre i kunststoffet, som følge av det derved dannede tykke veggparti 30, slik at skruen også tåler større påkjenninger og hyppigere inn- og utskruing. Som følge av den sekskantede utførelse av angrepsflaten 43' er det sørget for at skruen får flateberøring ved den noe mer ømfintlige kunststoffnippel. Festedelen 31 vil ved det viste utførelseseksempel få ytterligere en funksjon, nemlig å holde innsatsen 19 i røret 17 henholdsvis 17'• Det skal bemerkes at fikseringen av koblingsnippelen 16, 16'
skjer ved kraftoverføring, men at det skapes sikring mot at koblingsnippelen glir ut ved den noe fordypet liggende angrepsflate 43, når festeleddet 31 ikke er helt fastspent. Det forhold at både anslaget i trykkretning og indre radial førings-flate og angrepsflaten 43 for festeleddet ligger i området for koblingsnippelens frie ende, virker fordelaktig på funksjonen, idet festeleddet neppe belastes av bøyekrefter som virker på koblingen, idet vektarmen mellom radialføringsflaten 45 som
ligger i området for munningen 22 og de radiale føringsflater i hodets 44 område er meget stor..
Ved hjelp av oppfinnelsen er det mulig å anbringe en meget robust kobling i et rør med en diameter som svarer til den normale skaftdiameter på ca. 23-25 mm. Derved kan f.eks. åpningens 23 diameter være ca. 19 mm. Til tross for at partiet 45 har en ca. 1 mm mindre diameter, sikres en klaringsfri føring. Den massive sekskantstav kan ha dimensjoner på 12 mm mellom de innbyrdes motstående flater (nøkkel-bredde) og ved en nippellengde for innføring på ca. 80 mm utgjør partiets 45 lengde ca. 18 mm. I avhengighet av hvor-ledes fikseringspartiets 24 bunnflate 26 er lagt, vil flatene 25 påvirkes av kilevirkningen fra sekskantstavens flater. Dette kan føre til ytterligere fastklemming av innsatsen 19
i røret 17 og kan være ønsket. Men ved tilsvarende dimensjo-nering kan hodet 44 presse direkte mot bunnflaten 26.
I fig. 5 er det vist et skaft 111 med en hurtigkobling 112, mens fig. 6 viser en tilhørende koblingsnippel 116, som er vist på et arbeidsredskap 113 av samme type som redskapet 13 i fig. 1, som dog bare er delvis gjengitt.
Hurtigkoblingen som vist i fig. 5 omfatter en innsats 119 av kunststoff, som er skjøvet inn i røret 117 som danner skaftet og har en sylindrisk og koaksial åpning 123. Etter denne følger et føringsparti 160, omfatter ribber 161, som med utgangspunkt i samme diameter som åpningen 123 er fremspringende innad og mellom hvilke det er dannet langsgående spor 162. I tilslutning til dette forholdsvis lange førings-avsnitt er det igjen utformet en sylindrisk åpning 163.
Den langstrakte koblingsnippel 116 som vist i fig.
6 er konstruert på tilsvarende måte. Den omfatter et trinn 145 med større diameter, som danner den radiale føringsflate nær munningen, et føringsparti 164 som virker som dreinings-sikring og i tilslutning til dette et indre, sylindrisk radial-føringsparti I65. Føringspartiet 164 er i tverrsnittet av den sylindriske flate lik føringspartiet 165, dvs. den mindre diameter, mens de seks fremspringende ribbene som passer til sporene 162 har utvendige dimensjoner som svarer til partiets 145. De omtalte partier 145, 164, 165 er utformet på en langstrakt kunststoff-hylse, som er skjøvet over en metallisk sekskantstav 140, som ved en sveis 139 er forbundet med et metallisk parti av arbeidsverktøyet. Denne sveis er tildekket av et overgangs- og avstandsstykke 149, som følger i tilslutning til et flensparti 147 av kunststoffhylsen 141.
Mellom partiet 145 og flensen 147 foreligger en radial skulder 146, som dekker sprekken i området for innsatsens 119 munning 122.
I sin frie ende har koblingsnippelen 116 et forholdsvis kort, sylindrisk hode med noe mindre diameter enn sekskantstaven. Hodet har en plan endeflate og en mot arbeidsredskapet vendende angrepsflate 143 i form av en radial skulder. Angrepsflaten 143 er en begrensning av et uttatt spor 166, som med
en konisk skråflate 167 gar over i sekskantstaven.
Av fig. 5 fremgår festeleddet 131 for hurtigkoblingen 112, som er utformet som automatisk inngripende sneppertkobling. Leddet 131 har formen av en dobbeltarmet vektarm av kunststoff, som i den ene ende omfatter en inngrepsnese 168 med et fremre innløpsskråplan og en i det vesentlige radial holdeflate, mens det i leddets 131 annen ende foreligger et betjeningsorgan 134 i form av en trykknapp, som rager ut gjennom en åpning 169 i røret 117. Den dobbeltarmede vektarm som danner festeleddet er forsynt med en vulst 170, som rager ut på begge sider, og som danner en knivegglagring for vektarmen på en tilsvarende utformet del av innsatsen 119. Den aksiale fiksering i strekk-retning skjer ved at leddet 131 i området for sin inngrepsnese 168 er i anlegg mot en radial flate 171 på innsatsen 119.
Et fremspring 172, som rager inn i åpningen 163 danner en anslagsflate 173 for koblingsnippelens hode 144 og opptar en skrue 174, som sikrer røret 117 og innsatsen 119 aksialt.
En trykkfjær 175 trykker ut betjeningsknappen 134 og dermed festeleddet i inngrepsstilling. Festeleddet er bare lagt inn i innsatsen og fastholdes av røret 117 på vulsten.
Fig. 7 viser en innkoblet sneppertkobling av den type som er vist i fig. 5 og 6. Her er skaftet, det vil si den negative koblingsdel 112, identisk.med delen.ifølge fig. 5 (og bærer samme henvisningstall) mens koblingsnippelen 116' er identisk med fig. 6 med hensyn til funksjon og basisform, men er fremstilt helt av kunststoff og direkte påsprøytet det bare delvis viste arbeidsredskap 115. Også her er samme henvisningstall som i fig. 6 brukt.
Det fremgår at en lett innføring av koblingsnippelen 116 i skaftet også her er muliggjort ved en tilpasset fler-trinnsutformning av begge deler. Hodet 144 med ringe diameter har på samme måte som i det omtalte eksempel, vesentlig mindre diameter enn munningen 122 og den lange koblingsnippelen, som er mer enn fire ganger så lang som sin største diameter, vil dermed gli lett inn i innsatsen. Like før slutten av denne bevegelse støter den mot inngrepsnesen 168 og svinger leddet 131 mot utviserens retning som følge av innføringsskråplanet. Like før nippelen i slutten av sin bevegelse slår med hodet 144 mot anslagsflaten 173, griper inngrepsnesen 168 under påvirkning av fjæren 175 bak den radiale angrepsflate 143 og fikserer koblingsnippelen i uttrekkingsretning. Derved overføres tilbaketrekkingskraften over korteste strekning til innsatsen 119j fordi forreste endeflate av inngrepsnesen er i anlegg mot radialflaten 171. Ingen aksialkraft vil således påvirke leddets 131 lagring. Også her er avstanden mellom den steg-formede anslagsflate 173 og angrepsflaten 143 forholdsvis liten, slik at lengdedifferanser ikke kan få skadelig virkning. Sikringen mot dreining opprettes ved hjelp av ribbene 176 i samvirke med sporene 172 og de to partier 154, 165 vil på
grunn av sin forholdsvis store aksiale avstand sørge for en upåklagelig radialføring.
Hurtigkoblingen ifølge fig. 5-7 har den fordel at den tillater betjening med en hånd, dvs. den skyves bare sammen ved innkoblingen og går automatisk i inngrep. Bare ved utkobling blir betjeningsknappen 134 trykket inn for at inngrepsnesen 168 skal gå klar av hodet 144. Koblingsnippelen kan deretter trekkes ut av koblingshylsen.
I fig. 8 er det vist ytterligere en utførelsesform.
I røret 217 som hører til skaftet, er det anordnet' en innsats 219 i form av en kunststoffhyIse, som avstøtter seg med en flens 221 mot rørenden. Innsatsen 219 har en åpning 223 med regelmessig sekskanttverrsnitt, som med hensyn til sine dimensjoner er tilpasset koblingsnippelen 216, som består av en sekskantstav.
Koblingsnippelen 216 er sveiset fast på et ikke vist arbeidsredskap. I sin frie ende er den forsynt med et konisk skråplan 260, som ender i en plan endeflate 261. Like før skråplanets 260 begynnelse er koblingsnippelen forsynt med tre tverrboringer 262, som delvis gjennomtrenger hverandre og er innbyrdes 120° akseforskjøvet. De munner midt i en flate 263 for sekskantstaven som. danner koblingsnippelen 216.
Også hurtigkoblingen ifølge fig. 8 er en automatisk sneppertkobling. Leddet 231 er en del som er forskyvbar på tvers av innskyvningsretningen, og er i det viste eksempel en tilnærmet U-formet del av rundstål, hvis korteste gren 264 danner et inngrepsparti, som har et innløps-skråplan 265 og er anordnet og dimensjonert for å rage inn i en boring 262. Etter grenen 264 følger U-buen, som danner et forbindelsesparti, og deretter følger den andre gren 266, som rager tvers gjennom innsatsen 219 og skaftet. Den korte gren 264 og den lange gren 266 rager gjennom boringer 268, 269 pa den ene side av skaftet, hvilke forløper både gjennom innsatsen 219 og gjennom røret 217. Derved ligger forbindelsespartiet 267 utenfor skaftet. På motstående side rager den lange gren 266 likeledes gjennom en boring 270. I den frie ende har den en mothake-lignende form. Over denne er det skjøvet en betjeningsknapp 234 av elastisk kunststoff eller gummi, som med sin elastiske kant 211 er i anlegg mot skaftets utside og trekker leddet 231 i den stilling som er vist i fig. 8, hvor U-buen 267 i det vesentlige er i anlegg mot skaftsiden overfor betjeningsknappen 234 og inngrepspartiet 264 befinner seg i boringen 262. Denne utformning av betjeningsknappen bevirker samtidig en god avtetning mot inntrengning av jord og annen forurensning. Det er imidlertid også mulig å anordne en fjær, som understøtter eller erstatter den elastiske kanten 271.
Innkobling skjer ved en enkel innskyvning av koblingsnippelen. Som følge av den sekskantede utformning foreligger sikring mot dreining og den langstrakte utformning av koblingsnippelen sørger for tilstrekkelig radialføring samt sikkerhet mot tipping. Skråflaten 260 samvirker med innløps-skråflaten 265 på festeleddet og presser dette nedad mot den elastiske kantens 271 kraft i fig. 8, inntil inngrepspartiet 264 kan gå
i inncrren merl en a v bnrineene 26?.
Koblingen er spesielt enkelt konstruert. Angrepsflå-tene for koblingen, som dannes av tverrboringene 262, kan fremstilles ved et rundtløpende spor, hvorved en for sterk svekkel-se av koblingsnippelen på angrepsstedet hindres. Anslaget i trykkretning dannes av grenen 266, som samtidig fikserer innsatsen 219 i røret 217 i aksialretning.
Ved anordningen av den langstrakte nippel på arbeidsredskapet kan denne også virke som provisorisk håndtak. Det er også på en fordelaktig måte mulig å anordne flere typer av skaft til ytterligere økning av systemets tilpasningsmuligheter, f. eks. et langt skaft til normalt arbeide og et kort skaft, som gjør samme arbeidsredskap egnet for spesielle formål, f. eks. en liten rake, som kirkegårdsrake. Foruten rene hageredskaper kan andre redskaper, f. eks. en kost eller snemåke eller lignende, kobles til systemets skaft.

Claims (15)

1. Koblingsnippel for forbindelse av et arbeidsredskap med et skaft for tilveiebringelse av et hage-, henholdsvis husholdningsredskap, ved hvilket nippelen er anordnet på arbeidsredskapet og har en langstrakt, positiv utforming og minst i sin mot den frie ende vendte del for dannelse av dreiningssikringselementer er utformet flerkantet rundt omkretsen, og har et anslag i trykkretning og en angrepsflate mot hvilken det kan virke en fastholdingsdel på skaftet, karakterisert ved at den mot sin frie ende trinnvis avtar i diameter og at det i det område som ligger nær munningen (22, 122) til koblingshylsen (19, 119), i hvilken koblingsnippelen er innførbar, er anordnet en radialføringsdel (45, 145), -som i sin diameter og sin lengde er tilstrekkelig dimensjonert til at den ved fastspenning av koblingsnippelen i koblingshylsen kan fastsettes uten klaring i en skråstilling.
2. Koblingsnippel ifølge krav 1, karakterisert ved at radialføringsdelen (45, 145) er sylindrisk utformet.
3- Koblingsnippel ifølge ett av de foranstående krav, karakterisert ved at den i hvert fall på sin mot den frie ende vendte del har en regelmessig sekskantet utforming .
4. Koblingsnippel ifølge ett av de foranstående krav, karakterisert ved at angrepsflaten (43, 43',
143, 262) er utformet nær den frie ende (42, 144, 26l) på koblingsnippelen .
5- Koblingsnippel ifølge ett av de foranstående krav, karakterisert ved at angrepsflaten (43, 43',
143) ligger i området til et spor.
6. Koblingsnippel ifølge ett av de foranstående krav, karakterisert ved at anslaget (42, 144, 26l) er-dannet i den frie ende på koblingsnippelen.
7. Koblingsnippel ifølge ett av de foranstående krav, karakterisert ved at den består helt av kunststoff.
8. Koblingsnippel ifølge ett av kravene 1 - 6, karakterisert ved at den består av en metalldel (40, 140), på hvilken det er anordnet en av kunststoff bestående hylse (4l, 141), som har minst en radialføringsdel (45, 145).
9- Koblingsnippel ifølge krav 8, karakterisert ved at hylsen (41, 141) er påpresset metalldelen.
10. Koblingsnippel ifølge krav 8 eller 9, karakterisert ved at metalldelen (40,. 140) er en sekskantstang.
11.. Koblingsnippel ifølge ett av de foranstående krav, karakterisert ved at den i området utenfor munningen (22, 122) til den tilhørende koblingshylse (19, 119) har en anslagsflens (47, 147).
12. Koblingsnippel ifølge ett av de foranstående krav, karakterisert vedat det på den frie ende er tilformet et hode (144) med relativt liten diameter, hvis bort fra enden rettede skulder (143) danner angrepsflaten.
13- Koblingsnippel ifølge ett av kravene 1 - 11, karakterisert ved at den ved sin frie ende har et flerkantet, fortrinnsvis sekskantet hode (44), som samtidig danner dreiningssikringselementet og en radialføringsflate.
14. Koblingsnippel ifølge ett av de foranstående krav, karakterisert ved at radialføringsdelen (45) i diameter er ca. 1 mm mindre enn den tilsvarende del av koblingshylsen.
15. Koblingsnippel ifølge ett av de foranstående krav, karakterisert ved at den sylindriske radialfør-ingsdel (45, 145) er dannet av en av kunststoff bestående del.
NO771305A 1976-04-22 1977-04-14 Koblingsnippel for forbindelse av et arbeidsredskap med et skaft NO142936C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2617622A DE2617622C2 (de) 1976-04-22 1976-04-22 Kupplungsnippel zur Verbindung eines Arbeitsgerätes mit einem Stiel

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO771305L NO771305L (no) 1977-10-25
NO142936B true NO142936B (no) 1980-08-11
NO142936C NO142936C (no) 1980-11-19

Family

ID=5975948

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO771305A NO142936C (no) 1976-04-22 1977-04-14 Koblingsnippel for forbindelse av et arbeidsredskap med et skaft

Country Status (13)

Country Link
JP (2) JPS52151457A (no)
AT (1) AT357810B (no)
AU (1) AU507279B2 (no)
BE (1) BE853640A (no)
DE (1) DE2617622C2 (no)
ES (1) ES458060A1 (no)
FR (1) FR2348794A1 (no)
GB (1) GB1574157A (no)
IT (1) IT1076031B (no)
NL (1) NL7704312A (no)
NO (1) NO142936C (no)
SE (1) SE429518B (no)
ZA (1) ZA772438B (no)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3432461A1 (de) * 1984-09-04 1986-03-13 Gardena Kress + Kastner Gmbh, 7900 Ulm Befestigung eines holzstiels
DE8716734U1 (de) * 1987-12-18 1988-02-04 Klarer, Christoph, 8028 Taufkirchen Schutzhaube für eine Werkzeug-Aufnahme
JP2006262831A (ja) * 2005-03-25 2006-10-05 Miyamae:Kk 釣り用ホルダー
ES2301332B1 (es) * 2006-02-08 2009-04-01 Herramientas Eurotools, S.A. Mango de herramientas manuales de cabezas intercambiables.
DE102007021670B4 (de) * 2007-05-09 2010-02-18 Adlus Gmbh Schaufel-Vorrichtung für einen Schneeschieber
ATE503370T1 (de) * 2007-07-09 2011-04-15 Polar Wintergeraete Gmbh Aufnahme-vorrichtung für stielgehaltene arbeitsgeräte
DE102009002163A1 (de) * 2009-04-03 2010-10-14 Robert Bosch Gmbh Werkzeugaufnahme einer Handwerkzeugmaschine sowie Handwerkzeugmaschine
JP5150682B2 (ja) * 2010-06-30 2013-02-20 有限会社エクステリア・ワンハーフ 接続金具
FR2975033B1 (fr) * 2011-05-13 2015-04-24 Castorama France Outil a main equipe d'un dispositif de fixation d'au moins une tete d'outil a l'extremite d'au moins un manche
RU2615571C1 (ru) * 2013-03-20 2017-04-05 Хускварна Аб Крышка для рабочего приспособления инструмента
EP3114914B1 (de) * 2015-07-07 2018-12-19 Kompernass Handelsgesellschaft MbH Mechanische kupplungsvorrichtung
DE102016014297A1 (de) 2016-11-25 2018-05-30 Stefan Grubmiller Gartengerät mit 2 Stielen und messerartigen Zinken zur Bodenbearbeitung
WO2018149517A1 (en) * 2017-02-15 2018-08-23 Husqvarna Ab Locking element for detachably coupling a work implement to a handle of a tool

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US986761A (en) * 1910-09-06 1911-03-14 Charlis Henry Roscoe Shovel-handle.
GB113944A (en) * 1917-12-03 1918-03-14 Charles Staaff Improvements in Tool Handles.
US1292344A (en) * 1917-12-15 1919-01-21 James F Manning Pitchfork.
JPS5123811Y2 (no) * 1972-06-10 1976-06-18
JPS5078964U (no) * 1973-11-20 1975-07-08

Also Published As

Publication number Publication date
FR2348794A1 (fr) 1977-11-18
AT357810B (de) 1980-08-11
AU507279B2 (en) 1980-02-07
NO142936C (no) 1980-11-19
BE853640A (fr) 1977-08-01
JPS60188208U (ja) 1985-12-13
DE2617622C2 (de) 1982-09-23
ATA252677A (de) 1979-12-15
NL7704312A (nl) 1977-10-25
ZA772438B (en) 1978-03-29
IT1076031B (it) 1985-04-22
JPS6227695Y2 (no) 1987-07-16
JPS52151457A (en) 1977-12-15
GB1574157A (en) 1980-09-03
ES458060A1 (es) 1978-03-16
SE7704602L (sv) 1977-10-23
AU2433477A (en) 1978-10-26
DE2617622A1 (de) 1977-11-10
NO771305L (no) 1977-10-25
FR2348794B3 (no) 1980-03-07
SE429518B (sv) 1983-09-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO142936B (no) Koblingsnippel for forbindelse av et arbeidsredskap med et skaft
US4162132A (en) Implements
US3997957A (en) Device for replacing packings of flange joints
US11919143B2 (en) System and method for hand tool with quick release interchangeable work heads
US6536088B1 (en) Gear puller having outwardly forced jaws
DK156029B (da) Medicinsk-kirurgisk kobling
US6298754B1 (en) Wrench for firefighters
US2914330A (en) Pipe-turning mandrels
US844130A (en) Toll-handle.
US5274872A (en) Handle and handled implement
US517192A (en) Hose-coupling
US2986054A (en) Wrench handle extension
US2475608A (en) File handle
US1793477A (en) Wrenchlike tool
NO750667L (no)
GB1336659A (en) Tool handle
US3669220A (en) Exchangeable grease gun tip
US2100379A (en) Horticultural implement
US1772181A (en) Agricultural implement
US1204622A (en) Tool-handle.
US1353043A (en) Tool-handle
US1086725A (en) Chain wrench.
US7637186B1 (en) Pneumatic pipe wrench and associated method
US1217758A (en) Stove-lid lifter.
US1439654A (en) Drill holding and releasing device