NO141981B - Festeanordning for redningsredskap - Google Patents

Festeanordning for redningsredskap Download PDF

Info

Publication number
NO141981B
NO141981B NO782082A NO782082A NO141981B NO 141981 B NO141981 B NO 141981B NO 782082 A NO782082 A NO 782082A NO 782082 A NO782082 A NO 782082A NO 141981 B NO141981 B NO 141981B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
line
rescue
brake
lashing
carrying
Prior art date
Application number
NO782082A
Other languages
English (en)
Other versions
NO782082L (no
NO141981C (no
Inventor
Erik Buer
Original Assignee
Offshore Trading As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Offshore Trading As filed Critical Offshore Trading As
Priority to NO782082A priority Critical patent/NO141981C/no
Publication of NO782082L publication Critical patent/NO782082L/no
Publication of NO141981B publication Critical patent/NO141981B/no
Publication of NO141981C publication Critical patent/NO141981C/no

Links

Description

Den foreliggende oppfinnelse vedrører en festeanordning for redningsredskap, hvor redningsredskapet bæres via separat utløsbare bæreliner i et bæreåk som via heisewirer er opphengt i et davitarrangement og redningsredskapet hindres i lengdeveis og sideveis bevegelse i forhold til davitarrangementet ved hjelp av surreliner, idet heisewirene fastholdes i ønsket stilling ved hjelp av en separat utløsbar bremse.
Skip som synker på kort tid gir små bergingsmuligheter for de personer son finnes ombord i skipet. Årsaken til dette kan bero på at redningsredskapene følger med skipet ned.
Det er kjent forskjellige løsninger hvor redningsredskapet i et havaritilfelle skal kunne frigjøre seg automatisk fra skipet (borerigg eller liknende) ved å foreta utløsningen ved hjelp av flottørpåvirkete anordninger. Slike kjente løs-ninger representerer imidlertid visse problemer i tilfeller hvor redningsredskapet skal utsettes ved vanlig utfiring og hvor utsettingen må foregå raskt og sikkert.
Med den foreliggende løsning tar man sikte på en festeanordning hvor redningsredskapet i stuvet tilstand kan fri-gjøres på rask og effektiv måte så vel i en vanlig utsettings-operasjon som i et havaritilfelle. Blant annet tar man sikte på å kunne frigjøre surrelinen(-e) som en funksjon av en ut-løsning av redningsredskapets bevegelse ut fra stuvet tilstand, slik at surrelinen(-e) frigjøres umiddelbart etter at redningsredskapet har begynt sin utsettingsbevegelse.
Festeanordningen ifølge oppfinnelsen er kjennetegnet
ved
at bærelinen(-e) og surrelinen(-e) i redningsredskapets stuvete posisjon løper under strekk i motsatte retninger mot
redningsredskapet,
idet bærelinen(-e) og surrelinen(-e) er strekkbelastet samtidig via heisewirene og fastholdt under strekk ved hjelp av nevnte bremse,
at bærelinen(-e) og surrelinen(-e) i nevnte strekkbe-lastete tilstand danner selvlåsende inngrep med et tilhørende festeorgan, og
at en utløsningshendel for heisewirenes bremse er utstyrt med en flottør for å sikre utløsning av bremsen ved havari,
idet bærelinen(-e) og surrelinen(-e) er innrettet til
å strekkavlastes, og derved å frigjøres fra festeorganet, ved utløsning av bremsen for heiselinen henholdsvis ved havari ved oppflyting av flottør og oppflyting av redningsredskapet i forhold til davitarrangementet.
Ved hjelp av festeanordningen ifølge oppfinnelsen mulig-gjøres det en enkel og sikker fastspenning av redningsredskapet i stuvet tilstand, idet man under oppheising av redningsredskapet via heisewirer fra tilhørende vinsj på samme tid får strammet opp og strekkbelastet både surrelinen(-e)
og bærelinen(-e). Redningsredskapet låses i den stuvete tilstand ved hjelp av bremsearrangementet. Straks bremsearrangementet utløses, kan utsettingen av redningsredskapet innledes ved tilsvarende utsetting av heisewire. Dette medfører at strekkbelastningen i surrelinen opphører, og at surrelinens forløp etter hvert blir så pass endret at surrelinen ved fort-satt bevegelse av redningsredskapet kan avtrekkes fra det til-hørende festeorgan.
Ifølge oppfinnelsen kan man dra fordel av denne automa-tiske utløsning av surrelinen så vel ved vanlig utsetting som ved frigjøring av redningsredskapet i et havaritilfelle.
Ytterligere trekk ved løsningen ifølge oppfinnelsen vil fremgå av den etterfølgende beskrivelse under henvisning til de medfølgende tegninger, hvori: Fig. 1 viser redningsredskapet sett ovenfra og vist i stuvet tilstand.
Fig. 2 viser samme som i fig. 1 sett fra siden.
Fig. 3 viser samme som i fig. 1 sett fra enden med redningsredskapet vist med fullt opptrukne linjer^og med strekete linjer er det vist redningsredskapet i en posisjon for vanlig utsetting langs skipssiden. Fig. 4 viser samme som i fig. 3 med redningsredskapet vist med fullt opptrukne linjer,og med strekete henholdsvis strek-prikkete linjer er det vist redningsredskapet i to etterfølgende posisjoner ved havari. Fig. 5 og 6 viser detaljer ved bærelinens og surrelinens festeorganer.
På et skipsdekk 10 er det festet et par skrått oppad-løpende glideskinner 11 som løper fra skipssiden 12 oppad og innad mot et par davitarmer 13. På undersiden av den ene glide-skinne 11 er det festet en vinsj 14 med to motsattrettete trom-ler 15, en for hver sin heiseline 16 som via trinser 17 ved davitarmenes 13 øvre ender er festet til et bæreåk 18 i feste-beslag 19. I et tappformet eller krokformet festeorgan 20
(fig. 5),i beslaget 19, er det innhuket et ringformet feste-øye 21 i en bæreline 22 hvis motsatte ende via et tilsvarende festeøye 23 er utløsbart festet til et bæreorgan 24 på et redningsredskap 25. Det er festet et slikt bæreorgan 24 ved motsatte ender av redningsredskapet med tilhørende bæreliner løpende skrått nedad fra bæreåket 18 til redningsredskapet, dvs. løpende skrått nedad og utad mot skipssiden 12 og skrått nedad og utad mot hver sin ende av redningsredskapet 25. Ved opphenging av redningsredskapet via bærelinene 22 tvinges redningsredskapet av egen tyngde innad mot et kurvdannende parti på bæreåket 18. Ved bæreåkets 18 nedre ende er det ut-formet et sett ruller 26 som ruller an mot glideskinnene 11.
Etter at redningsredskapet 25 er heiset opp til den med fullt opptrukne linjer viste stilling i fig. 3 og fastlåst
med en bremse 27, fastholdes redningsredskapet på plass i en stabil stilling med strekkbelastning i bærelinene 22. I den viste stilling er redningsredskapet i tillegg sikret på plass mot utilsiktete bevegelser ved hjelp av et par surreliner 28 som er oppspent i strekkbelastet tilstand mellom to festepunkter 29, 30 på glidebanen og et festeorgan 31 (fig. 6) på redningsredskapets 25 kjølparti 32. Strekkbelastningen i surrelinene 28 foretas ved oppstramming via heisewirene fra vinsjen 14.
Ved toppen av den ene davitarm 13 er det svingbart lag-ret en vippearm 33 hvis ene ende er forbundet med en styreline 34 med redningsredskapet 25 og hvis annen ende er forbundet med en påvirkningsline 35 med en hendel 36 for bremsen 27.
Ved et kraftig rykk i styrelinen 34 fra en posisjon ombord i redningsredskapet påvirkes bremsens 27 hendel 36 slik at bremsevirkning oppheves. Dette innebærer at redningsredskapet av egen vekt trekkes nedad under uttrekking av heise-
wire fra tromlene 15. Straks redningsredskapet begynner å be-vege seg i retning nedad, vil strekket i surrelinene 28 opp-høre, og umiddelbart deretter vil redningsredskapet ha beveget seg så pass i forhold til surrelinenes festepunkter på glidebanene 11 at surrelinene trekkes av fra sine tappformete festeorganer på redningsredskapet og derved frigjøres helt fra redningsredskapet, slik at redningsredskapet med støtte i åket 18 kan rulle nedad langs glidebanene på rullene 26 fra den stilling som er vist med fullt opptrukne linjer til den stilling som er vist med strekete linjer i fig. 3 samt videre nedad langs skipssiden 12. Straks redningsredskapet når sjøflaten, utløses det fra redningsredskapets innerside forbindelsen mellom bærelinene 22 og bæreorganene 24.
På bremsens 27 hendel 36 er det i tillegg festet en
flottør 37. I tilfellet av et havari vil bremsevirkningen oppheves ved påvirkning av hendelen 36 via flottøren 37, straks vannivået 38 rekker opp til flottøren. Dette vil ha samme effekt som ved en manuell utløsning av hendelen 36 via styrelinen 34 som beskrevet ovenfor. Man vil i dette tilfelle få frigjort surrelinene 28 på samme måte som beskrevet ovenfor ved bevegelse av redningsredskapet i retning nedad. I fig. 4
er det med strekete linjer vist redningsredskapet like etter at dette har truffet sjøoverflaten. Åket vil imidlertid kunne gli uhindret videre nedad i sjøen og etter hvert av seg selv kunne hekte seg fra bærelinene 22 på tilsiktet måte. Med strek-prikkete linjer i fig. 4 er det antydet redningsredskapet etter at dette har inntatt et nivå vesentlig over åket 18.
I denne tilstand trekkes bærelinen 22 i. retning oppad
og utad fra det krokformete festeorgan 2 0 på åkets 18 beslag 19 mot kraften fra en stopperdannende bladfjær 39 slik som vist med strekete liner i fig. 6. Deretter er redningsredska-
pet frigjort fra beslaget 19 på åket 18. Styrelinen 34 forut-
settes å ha blitt avtrukket fra et ettergivende festepunkt på redningsredskapet, slik at redningsredskapet derved er full-stendig frigjort også fra davitarrangementet ombord i skipet.

Claims (3)

1. Festeanordning for redningsredskap (25), hvor redningsredskapet bæres via separat utløsbare bæreliner (22) i et bæreåk (18) som via heisewirer (16) er opphengt i et davitarrangement (13) og redningsredskapet hindres i lengdeveis og sideveis bevegelse i forhold til davitarrangementet ved hjelp av surreliner (28), idet heisewirene (16) fastholdes i ønsket stilling ved hjelp av en separat utløsbar bremse (27) , karakterisert ved
at bærelinen(-e) (22) og surrelinen(-e) (28) i redningsredskapets (25) stuvete posisjon løper under strekk i motsatte retninger mot redningsredskapet, idet bærerlinen(-e) og surrelinen(-e) er strekkbelastet samtidig via heisewirene (16) og fastholdt under strekk ved hjelp av nevnte bremse (27), at bærelinen(-e) og surrelinen(-e) i nevnte strekkbe-lastete tilstand danner selvlåsende inngrep med et tilhørende festeorgan (20, 31), og at en utløsningshendel (36) for heisewirenes (16) bremse (27) er utstyrt med en flottør (37) for å sikre utløsning av bremsen ved havari, idet bærelinen(-e) og surrelinen(-e) er innrettet til å strekkavlastes, og derved å frigjøres fra festeorganet, ved utløsning av bremsen for heiselinen'henholdsvis ved havari ved oppflyting av flottør (37) og oppflyting av redningsredskapet (25) i forhold til davitarrangementet.
2. Festeanordning i samsvar med krav 1, karakterisert vedat flottøren (37) for bremsens (27) utløsningshendel (36) er anbrakt i et nivå vesentlig under redningsredskapet.
3. Festeanordning i samsvar med krav 1 eller 2, k a r a k - terisert ved at festeorganet dannes av en tapp (20, 31) eller et liknende ledeorgan som løper på tvers av linens (22, 28) for-løp i redningsredskapets (25) stuvete tilstand og som løper stort sett på linje med linens forløp i linens frigjorte tilstand, idet festeorganet (20) fortrinnsvis er utstyrt med en fjærbelastet stopperdel (39) ved festeorganets (20) ytter-ende for å hindre utilsiktet frigjøring av linen (22) fra festeorganet.
NO782082A 1978-06-15 1978-06-15 Festeanordning for redningsredskap. NO141981C (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO782082A NO141981C (no) 1978-06-15 1978-06-15 Festeanordning for redningsredskap.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO782082A NO141981C (no) 1978-06-15 1978-06-15 Festeanordning for redningsredskap.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO782082L NO782082L (no) 1979-12-18
NO141981B true NO141981B (no) 1980-03-03
NO141981C NO141981C (no) 1980-06-11

Family

ID=19884274

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO782082A NO141981C (no) 1978-06-15 1978-06-15 Festeanordning for redningsredskap.

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO141981C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO782082L (no) 1979-12-18
NO141981C (no) 1980-06-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4271553A (en) System for launching and hauling in objects from the sea
NO763504L (no) Fremgangsm}te for gjenvinning, sikring og utsetting av en ankerb¦ye.
NO150357B (no) Vinsj for kran til haandtering av last som kan komme i svingninger
NO163444B (no) Automatisk styrt heisesystem samt fremgangsmaate for aa senke ned en gjenstand fra en plattform eller et fartoey til en vannflate.
US4739721A (en) Boat for vertical and horizontal transfer
NO782886L (no) Fremgangsmaate og anordning til aa forflytte og sette ned last mellom to underlag som er i stadig relativ vertikal bevegelse
US4348960A (en) Aerial cableway between a sea vessel and a fixed installation
KR101387761B1 (ko) 구명보트 진수 장치
NO141981B (no) Festeanordning for redningsredskap
EP1268267B1 (en) A floating arrangement and methods related thereto
KR101639399B1 (ko) 잠수함의 비상탈출 록에 구비된 탈출수단
EP2623413B1 (en) A method and system of providing access between a floating vessel and a marine structure
US3062168A (en) Boat anchoring system
US20180057115A1 (en) Lifeboat launching arrangement
KR102659975B1 (ko) 반자동 또는 자동 계류 시스템을 갖춘 선박 및 방법
US4145782A (en) Davit fall recovery method and system
US2948512A (en) Constant tension device for boat falls
WO1987006905A1 (en) A sea rescue block
NO20140671A1 (no) Frikoblings- og festesystem for livbåter
EP0082161B1 (en) Arrangement for launching a rescue vessel
NO142291B (no) Anordning til transport av personer og gods til og fra konstruksjoner i eller ved sjoeen
US4129910A (en) Launching system for inflatable raft
US1468038A (en) Safety arrangement for launching lifeboats from vessels
WO2008062202A1 (en) Transfer apparatus
US1009753A (en) Life-boat-handling apparatus.