NO138015B - Apparat for bestemmelse av dysmetrisk dysleksi - Google Patents

Apparat for bestemmelse av dysmetrisk dysleksi Download PDF

Info

Publication number
NO138015B
NO138015B NO742565A NO742565A NO138015B NO 138015 B NO138015 B NO 138015B NO 742565 A NO742565 A NO 742565A NO 742565 A NO742565 A NO 742565A NO 138015 B NO138015 B NO 138015B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
children
dysmetric
dyslexia
dysmetric dyslexia
subclinical
Prior art date
Application number
NO742565A
Other languages
English (en)
Other versions
NO138015C (no
NO742565L (no
Inventor
Jan Frank
Harold N Levinson
Original Assignee
Jan Frank
Harold N Levinson
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jan Frank, Harold N Levinson filed Critical Jan Frank
Publication of NO742565L publication Critical patent/NO742565L/no
Publication of NO138015B publication Critical patent/NO138015B/no
Publication of NO138015C publication Critical patent/NO138015C/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B5/00Measuring for diagnostic purposes; Identification of persons
    • A61B5/48Other medical applications
    • A61B5/4863Measuring or inducing nystagmus
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B5/00Measuring for diagnostic purposes; Identification of persons
    • A61B5/24Detecting, measuring or recording bioelectric or biomagnetic signals of the body or parts thereof
    • A61B5/316Modalities, i.e. specific diagnostic methods
    • A61B5/398Electrooculography [EOG], e.g. detecting nystagmus; Electroretinography [ERG]

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Heart & Thoracic Surgery (AREA)
  • Medical Informatics (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Ophthalmology & Optometry (AREA)
  • Measurement Of The Respiration, Hearing Ability, Form, And Blood Characteristics Of Living Organisms (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials Using Thermal Means (AREA)
  • Testing Or Measuring Of Semiconductors Or The Like (AREA)
  • Eye Examination Apparatus (AREA)
  • Investigating Or Analysing Biological Materials (AREA)
  • Investigating Or Analysing Materials By Optical Means (AREA)

Description

Den foreliggende oppfinnelse vedrører et apparat for anvendelse i en gruppe som eventuelt har. dysmetrisk dysleksi, basert på iakttakelse av en cerebellar-bestibular forstyrrelse og resulter-ende subklinisk øyevibrasjon som. indikasjon på dysmetrisk dysleksi.
Det som ligger til.grunn for den foreliggende oppfinnelse
er den iakttakelse at tilstanden dysmetrisk dysleksi skyldes en cerebellar-vestibular forstyrrelse. Dette er i motsetning til den mer. vanlig, aksepterte oppfatning innen medisinen at tilstanden organisk bestemt dysmeixisk dysleksi skyldes bare eller i det minste primært en forstyrrelse i hjernebarken. Det er imidlertid tilstrekkelig for formålet med oppfinnelsen å antyde at den ovennevnte cerebellar-vestibulare forstyrrelse som frem-trer hos barn med dysmetrisk dysleksi bevises med positiv Rom-berg, vanskelighet med å gå etter hverandre, uttaleforstyrrelser, dysdiadokokinese,. hypotoni og forskjellige dysmetriske eller forbipekings-forstyrrelser ved finger-til-nese, hel-til-tå, skriving, tegning samt ved okular fiksering og utskillingstes-ting.
En annen betydelig medisinsk iakttakelse den foreliggende oppfinnelse er basert på er at det hos barn med dysmetrisk dysleksi eksisterer en subklinisk nystagmus eller øyevibrasjon med nesten umerkelig frekvens eller antall blunk pr. sekund. Også
her er det for det foreliggende formål tilstrekkelig å indikere at eksistensen av denne subliniske nystagmus eller øyevibrasjon demonstreres ved hjelp av elektronystagmografiske registreringer når øynene blir lukket for å eliminere fiksering, idet dette har tendens til å inhibere nystagmus.
Selv om de nevnte iakttakelser-tidligere ikke var kjent, er testene det er henvist til kjent og veletablerte måter for identifisering av tilstanden dysmetrisk dysleksi hos barn som skyldes en cerebellar-vestibular forstyrrelse. Dessuten er disse tester selv om de er effektive, tidkrevende å administrere, og forår-saker i noen tilfeller sterkt ubehag hos pasienten og gjør dem således ytterst vanskelig å administrere, særlig overfor for-skole barn. For eksempel utføres elektronystagmografi-undersøk-elser effektivt bare etter kald og varm kalorisk stimulanse av ørekanalen og trommehinnen, idet fremgangsmåten består i inn-føring av kalt og varmt vann i den ytre øreregion hos pasienten slik at det frembringes en vestibular stimulering som manifesterer seg i øyebevegelser som er årsak til elektronystagmografi-ned-skrivningene. Ved en typisk undersøkelse hvor et instrument såsom typen KM transportabel tokanals registreringsapparat fra Beck-man Instruments, Inc., Fullerton, California anvendes, regist-rerer instrumentet både øyets stilling og øyets bevegelseshas-tigheter og er således i stand til å antyde forstyrrelser i de cerebellare-vestibulare kretser hos barn med dysmetrisk dysleksi. Ilen som antydet er nedtegningene tidkrevende, og pasienten som undersøkes opplever vanligvis sterkt ubehag under den kaloriske stimulering og kan således ikke regnes med for frivillig sam-arbeid. Det er uten tvil på grunn av disse mangler at skolebarn, selv de som oppviser dårlig eller trassig reaksjon på leseinstruksjoner ikke undersøkes rutinemessig for å bestemme om de har en cerebellar-vestibular forstyrrelse og er barn med dysmetrisk dysleksi. Heller ikke undersøkes for-skole barn som ennå ikke
er gamle nok til å bli gitt leseinstruksjoner, for å bestemme
om de er eller er tilbøyelig til å utvikle dysmetrisk dysleksi.
I store trekk er det et formål med den foreliggende oppfinnelse å frembringe et apparat for å identifisere de medlemmer i en undersøkelsesgruppe som eventuelt har dysmetrisk dysleksi, hvilket apparat, også i andre henseender, eliminerer de ovennevnte og andre ulemper ved kjent teknikk og kan benyttes overfor store undersøkelsesgrupper på optimalt kort tid og uten å for-årsake ubehag hos medlemmene av gruppen.
Apparatet ifølge oppfinnelsen er kjennetegnet ved en anordning for projisering av bilder fra to transparente strimler, som er anordnet slik at de dekker hverandre, på en billedskjerm for visuell' iakttakelse av gruppen, idet bildene fra de to strimler er overlagret hverandre, og
en regulerbar drivanordning for bevegelse av i det minste den ene av strimlene med en varierbar, jevn hastighet, som avviker fra den annen strimmels hastighet, i forhold til projiser-
ingsanordningen, hvorved bildet som blir projisert fra den bevegelige strimmel kan bringes til å beveges tvers over skjermen med en. hastighet.som vanligvis ligger under en terskelverdi som frembringer^ sammejif lyt ende ^syn, men som med tillegg av den subkliniske øyevibrasjon ligger over terskelnivået, hvorved personen(e) som "erfarer sammenflytende syn blir identifisert til å kunne ha dysmetrisk dysleksi. Derved.identifiseres de i undersøkelsesgruppen med sløret eller uregelmessig syn auto-.matisk som eventuelle personer med dysmetrisk dysleksi.
Oppfinnelsen vil bli nærmere forklart i den etterfølgende, detaljerte beskrivelse av en for tiden foretrukket utførelsesform av apparatet under henvisning til de medfølgende tegninger, hvori:
Fig. 1 viser et planriss av apparatet.
Fig. 2 viser et snitt etter linjen 2-2 i fig. 1, og viser ytterligere strukturelle trekk ved apparatet. Fig. 3 viser, et sideriss av apparatet, og det viser ytterligere strukturelle.trekk. Fig. 4a og 4b er beslektete illustrasjoner som henholdsvis viser bakgrunnen og forgrunnen av en visuell fremvisning. Fig. 5 viser skjematisk hvordan forgrunnen og bakgrunnen legges over hverandre.
Det er iakttatt at barn som lider av en cerebellar-vestibular forstyrrelse som har resultert i dysmetrisk dysleksi, har en nystagmus som nærmere bestemt er en ufrivillig, svinge- eller oscillasjons-øyebevegelse av lav gxad, som opptrer med ugjennom-snittlig ett blunk pr. sekund; her benevnt subklinisk. Således er det hos slike barn til alle tider en bevegelse i øynene deres som opptrer med nevnte ett blunk pr. sekund, som interfererer med synet hos disse barn.- Denne unormale øyebevegelse er som nevnt subklinisk av natur ved at målingen av den krever en elek-tronystagmograf isk frekvens-nedtegning under fordelaktige beting-elser.
Den forannevnte subkliniske forstyrrelse eller nystagmus har på sin side vist seg å skyldes en cerebellar-vestibular forstyrrelse som hindrer okular fiksering og fortløpende avsøking av bokstaver og ord på riktig måte. Nærmere bestemt bringes ved fortløpende avsøking eller vanlig lesing hos barn med dysmetrisk dysleksi bokstaver og ord i uorden, med omkasting eller sammenflyting av bokstaver og ord som resultat. For eksempel fikseres den største eller første bokstav i ordet ofte først under den langsomme høyre-mot-venstre-fase av nystagmus. Den hurtige venstre-mot-høyre-fase hopper ofte over atskillige bokstaver eller hele ord inntil en annen bokstav fikseres, med omkasting og sammenflyting som resultat. Pasienten forveksler derfor bokstaver og ord som bare eller hovedsakelig atskiller seg i plassering.., dvs. b=d=p=q, a=e, £.=3, c=u, m=w, saw=was, no=on etc.
Selv om det allerede er kjent fremgangsmåter for bestemmelse av forstyrrelser i de cerebellare-vestibulare kretser er disse fremgangsmåter tidkrevende. En typisk slik fremgangsmåte er for eksempel Barany's kaloriske stimulering av de vestibulare deler under anvendelse av elektrostagmografiske nedtegninger. Disse kjente fremgangsmåter resulterer ofte i sterkt ubehag for pasienten, og krever for eksempel kald og varm kalorisk stimulering av pasientens øre og vestibulare deler-. I motsetning til dette muliggjør apparatet iføige oppfinnelsen en heller enkel fremgangsmåte for tidlig bestemmelse og forutsigelse av dysmetrisk dysleksi, selv på lave alderstrinn hvor det er vanskelig å foreta bestemmelsen, såsom Tios "for-skole barn og barn i barne-hage. Med apparatet ifølge oppfinnelsen tvinges en undersøkelses-gruppe til visuelt å følge eller lese tekstmateriale eller symboler i bevegelse. Denne tvungne lesing frembringer på sin side vibrasjon av pasientens øyne med en frekvens som ved normalt syn er under terskelnivået for omkastende og sammenflytende syn. Men denne vibrasjon frembringer når den adderes til den subkliniske øyevibrasjon og nystagmus hos barn med dysmetrisk dysleksi sam-menf ly ting av det de ser, mens normale barn fremdeles kan se klart det bevegelige, tekstmateriale eller symbolene. De barn i undersøkelsesgruppen som indikerer at de erfarer omkasting identifiserer således seg selv automatisk som eventuelle innehavere av dysmetrisk dysleksi.
En variant av det ovennevnte er også basert på den grunn-leggende iakttakelse som er' nevnt ovenfor når det gjelder subklinisk nystagmus hos barn med dysmetrisk dysleksi, men på en litt forskjellig måte. Nærmere bestemt forlanges det at under-søkelsesgruppen skal ha visuell fiksering på et angitt punkt i forgrunnen av en visuell fremvisning hvor fremvisningen har en bevegelig bakgrunn. Deretter beveges bakgrunnen til dannelse av en mild nystagmus som forstyrrer den visuelle fiksering hos dem i undersøkelsesgruppen. Denne forstyrrelse er vanligvis under terskelnivået hos normale barn som kan utelukke denne forstyrrelse og fortsette deres visuelle fiksering på det angitte punkt. Men barn som lider av en cerebellar-vestibular forstyrrelse og dysmetrisk.dysleksi og .;således har den ovennevnte subkliniske nystagmus, har vanskeligheter med å bibeholde deres visuelle fiksering på det angitte punkt. Faktisk resulterer den subkliniske nystagmus hos disse barn i at de mister deres fiksering på det angitte punkt og istedenfor fikserer på et bakgrunnspunkt .som imidlertid som allerede antydet er bevegelig. Det er iakttatt at barn som lider av dysmetrisk dysleksi har vanskeligheter med å kontrollere deres syn i slik grad at de kan vende tilbake til den oppgave og bibeholde visuell fiksering på det stasjonære angitte punkt i forgrunnen, særlig med forstyrrelse som skyldes den bevegelige bakgrunn. Også på denne måte benyttes den iakttatte, subkliniske nystagmus derfor som en basis for en enkel, effektiv diagnostisk utskillings-fremgangsmåte for å identifisere barn med dysmetrisk dysleksi i en stor undersøkelsesgruppe med slike barn og også barn méd normalt virkende cerebellare-vestibulare kretser.
Det henvises nå til. tegningene hvor det er vist et hensiktsmessig apparat 10 ifølge oppfinnelsen. Apparatet 10 er nærmere bestemt det som anbefales for å frembringe en nystagmus eller øyevibrasjon av en valgt grad,, noe som resulterer i identifisering av barn med dysmetrisk dysleksi når den settes i additivt forhold til den iakttatte, subkliniske nystagmus eller øyevibrasjon som erfares hos disse barn. For det ovennevnte formål og som kanskje best illustrert skjematisk i fig. 5, omfatter apparatet 10 i. en lyskilde 12 som langs en bane 14 stråler gjennom transparenter 16 og 16.som ligger over hverandre og som funkgerer henholdsvis som bakgrunn 19 og forgrunn 17 til dannelse av en sammensatt, visuell fremvisning 20.
En projeksjon langs en bane 22 frembringes ved hjelp av en konvensjonell overheadprojektor 24 som kan være et prisme eller liknende. Den projiserte, visuelle fremvisning 20 består således delvis av forgrunnen-som på. sin side kan bestå av symboler eller de illustrerte ord "katten sa til", betegnet med henvisnings-tall 17, idet forgrunnen befinner seg på transparenten 18 og projiseres ved hjelp;av overheadprojektoren 24 i fremvisnings-stilling som del av den visuelle fremvisning 20.
Den del av transparenten 16 som inneholder gjengivelse som bidrar til det projiserte.bakgrunnsbilde 19 er angitt i fig. 4a, mens den sammenfallende del av transparenten 18 som omfatter for-grunnstekstmaterialet 17 angitt i fig. 4b. Som vist i fig. 5 har hver transparent 16 og 18 den spesielle form av en langstrakt strimmel og, noe som vil bli skrevet mer detaljert i det etter-følgende, er innrettet til å beveges innbyrdes uavhengig med valgt hastighet. Det vil si at den projiserte forgrunn 17 og bakgrunn 18 kan beveges med vilkårlig hastighet, i meter pr. sekund, samtidig, eller forgrunnsmaterialet 17 kan holdes i ro mens bakgrunnsmaterialet 19 beveges i forhold til dette, eller omvendt.
Som best illustrert i fig. 1-3 omfatter apparatet 10 et hus 26 for lyskilden 12 og er ved dets øvre flate utstyrt med en transparent rute 28. Den transparente bakgrunnsstrimmel 16 er innrettet til å beveges tvers over ruten ^8, idet den er anbrakt på en matevalse 3 0 ved rutens ene ende og en opptaksvalse 3 2 ved dennes motstående ende. For å dreie opptaksvalsen 3 2 er det på denne valse anbrakt en spindelforlengelse 34, som hensiktsmessig er anbrakt i lagre 3 6 og som ender i en drevet friksjons-skive 38. Som vist i fig. 1 er det i drivforbindelse med skiven 3 8 en drivskive 4 0 som er anbrakt på en stang 4 2 som er innrettet til å skifte stilling ved dreining av et styrehåndtak 44 på en pinjong 46 som danner inngrep med en tannstang 48. Motstykket til drivskiven 4 0 er en skive 50 som er anbrakt på den motstående ende av stangen 42 og som er innrettet til å anbringes i drivforbindelse med friksjonsflaten på en drevet skive 52 på en spindelforlengelse 54 på tilførselsvalsen 30. For å dreie stangen eller drivakselen 4 2 finnes det en avtrappet remskive 56 i drivremforbindelse med en elektrisk motor eller liknende. Det skal forstås at ikke bare driver drivskivene 4 0 og 50 selektivt valsene 3 2 og 30, men ved riktig anbringelse av skiven 4 0 i forhold til valsens 32 omdreiningsakse, kan det utøves kontroll med hastigheten valsen 32 dreier med, og således hastigheten hvormed den transparente strimmel 16 føres fremover langs banen 58 under overheadprojektoren 24.
I det ovennevnte henseende anordnes projektoren 24 i riktig projiseringsforhold til transparenten .16 og også til transparenten 18 ved å anbringes på enden av en L-formet, sylindrisk stang 60. Riktig anbringelse av overheadprojektoren 24 oppnås ved å anbringe stangen 60 dreibart, som ved 62, på huset 26.
På tilsvarende måte som den som allerede er beskrevet er transparentstrimmelen 18 også innrettet til å bevege seg med valgt hastighet i projiseringsforhold til overheadprojektoren 24. Nær-.mere bestemt er slik som vist ..en tilførselslengde av transparentstrimmelen 18 båret på en tilførselsvalse 64 og ført fremover
fra denne under projektoren 24 og festet til en opptaksvalse 66. En sideveis forskyvbar drivaksel 68 er utstyrt med en avtrappet remskivekonstruksjon 70 i drivforbindelse via en drivrem 116 og en remskive 114'med en elektromotor 112 (fig. 3). Akselen 68 er i endene utstyrt med drivskiver 72 og 74. Disse skiver
beveges selektivt i drivforbindelse med drevne skiver 7 6 og 78 på forlengelser. 80 og 82 av henholdsvis opptaksvalsen 66 og til-førselsvalsen 64. Idet det er hensiktsmessig å ha styreanord-ningen for valsene 64 og 66 på samme side som styrehåndtaket 44,
er det nær håndtaket 44 plassert deres styrehåndtak 84 hvorfra det løper en jstang 86 som ved 88 danner inngrep med en ytterligere styrestang 90. Dreining av stangen 90 frembringer på sin side, noe som best fremgår av fig. 3, dreining av en pinjong 92 som danner inngrep med en tannstang 94. Retningen på forskyv-ningen eller styrebevegelsen i drivakselen 68 velger således hvilken av de drevne skiver 7 6 eller 78 som skal dreies. Som vist i fig. 1 frembringes drivforbindelsen mellom skivene 74
og 78, noe som frembringer bevegelse i en retning 96 for den transparente strimmel 18 og fører denne tilbake til tilførsels-valsen 64.
For å frembringe ytterligere fleksibilitet enten når det gjelder måten eller når det gjelder orienteringen hvormed kom-ponentene i den visuelle fremvisning angis i projeksjonen som betraktes av -undersøkelsesgruppen, er overheadprojektoren 24 og konstruksjonen som bærer og styrer de transparente strimler 16 og 18 dreibart montert, i forhold til huset 26. I dette henseende er det som vist i fig. 2 montert rundt omkretsen av huset 26 en ring 98 som er utstyrt med et nedre fremspring 100 som
løper i sideretningen. Et ytre, ringliknende legeme er anbrakt for dreiebevegelse om huset 26. Legemet 102 er utstyrt med sten-ger 104 som forbinder det med alle de tidligere beskrevne anord-ninger for bæring og styring av de transparente strimler 16 og 18. Den annen ende av." legemet 102 er utstyrt med en anordning méd en del 106. Mellom delene 100 og 106 er det langs omkretsen med innbyrdes avstand anbrakt kulelagre 108 som muliggjør dreie-bevegelser i sideretningen i legemet 102 i forhold til det stasjo-
nære hus 26. En gjenget del 110 er anbrakt for å bibeholde en vilkårlig valgt dreiestilling av ringen 102 i forhold til huset 26.
Det beskrevne apparat 10 anvendes for å frembringe en visuell fremvisning 20 som er nyttig for å frembringe eller forlange leseaktivitet i en undersøkelsesgruppe i betraktnlngsstilling foran fremvisningen 20. Nærmere bestemt består denne leseaktivitet at det av medlemmer av undersøkelsesgruppen forlanges at disse leser eller gjenkjenner fremvisningsmaterialene 17, 19 mens disse materialer beveges med valgt hastighet fra venstre til høyre slik som vist i fig. 5. Eksperimentering med apparatet 10 har vist at tilføring av dette forlangende til undersøkelses-gruppen resulterer i at hvert medlem av gruppen erfarer en øyevibrasjon, eller tilbake-og-frem øyebevegelse, med en frekvens eller et antall blunk pr. sekund som er-forbundet med hastigheten i meter pr. sekund for bevegelse av den visuelle fremvisning 20. Denne øyebevegelse med nevnte antall blunk pr. sekund resulterer når den adderes til den subkliniske oscillasjon eller blunk pr. sekund som er kjennetegnende for barn med dysmetrisk dysleksi som lider av en forstyrrelse i den cerebellare-vestibulare krets, i omkasting og sammenflyting i synet. I denne forbindelse skal det generelt forstås at for å se noe klart må øynene fikseres på objektet. Når det imidlertid er øyebevegelse, eller bevegelse som interfererer med denne visuelle fiksering, er resultatet omkasting og sammenflyting i synet.
Barn med normalt fungerende cerebellar-vestibulare kretser kan tolerere en viss grad av øyevibrasjon eller blunk pr. sekund uten å klage over sammenflyting. Dette er det som heri benevnes normalt terskelnivå, dvs. det nivå av øyebevegelser eller blunk pr. sekund hvor det er klart syn, men utover hvilket det er sammenflytende syn, for de normale barn. Men for barn med dysmetrisk dysleksi er toleransen for øyevibrasjoner eller blunk pr. sekund meget mindre, idet disse barn begynner med den tidligere nevnte, iakttatte subkliniske øyevibrasjon eller nystagmus.
Ved bruk av apparatet 10 som er beskrevet ovenfor har eksperimenter med barn av forskjellig alder frembrakt betydelige data om sammenflytings- eller omkastingshastighetene for normale barn sammenliknet med barn med dysmetrisk dysleksi. Eksperiment-ene benyttet ord som er angitt på transparentstrimmelen 18 som hadde store bokstaver på ca 3,7 5 cm, små bokstaver på 1,9 cm og mellomrom på 1,9 cm mellom bokstavene og ca 10 cm mellom ordene, projisert som tekstmateriale 17 omtrent 1,83 m til frem-. visningsstilling. De yngre barn med dysmetrisk dysleksi erfarte sammenflytende .og omkastende syn av materialet 17.ved halve hastigheten av fremvisningen 20 som"kunne tolereres av normale barn . på samme alder. På grunn.av kompensasjon oppfører et barn med dysmetrisk dysleksi seg like godt som et normalt barn, idet eksperimenter indikerer at dette- typisk opptrer ved en gjennom-snittlig alder på 10 år.
Resultater av eksperimentet er angitt i tabellen nedenfor.
De spesifikke verdier som er angitt ovenfor er ikke viktige -og kan variere, men det som er viktig er at det er en betydelig differanse, kvantitativt, i hastigheten hvor det fremviste mat-eriale 17, 19 frembringer sammenflytende syn hos såkalte normale barn, på den ene side,- og hos barn med dysmetrisk dysleksi på .den annen side. Som forklart benyttes denne forskjell effektivt til å identifisere barn med dysmetrisk dysleksi fra normale barn i en stor undersøkelsesgruppe som består av disse barn.
En effektiv variant av utskillingen kan utføres med apparatet 10 på følgende måte: Undersøkelsesgruppen beordres til å feste synet på en utvalgt del av forgrunnsmaterialet 17, såsom ordet "kattunge". Når medlemmene i gruppen indikerer at. dette er gjort, f.eks. ved hensiktsmessige signaler med hånden, settes bakgrunnsmaterialet 19 deretter i bevegelse. Det bevegelige bakgrunns-materiale 19 interfererer med evnen til å bibeholde visuell fiksering pa forgrunnsbildet 17 bare hos barn med dysmetrisk dysleksi. Men idet barn med dysmetrisk dysleksi har den ovennevnte subkliniske nystagmus, har dette det uheldige resultat at deres øyefokus beveges fra målet 17.til et tilstøtende område som består av den bevegelige bakgrunn eller symbolene 19. Eksperimentering har antydet at barn med dysmetrisk dysleksi har vanskeligheter med å komme tilbake til materialet 17, mens-normale barn ikke har denne vanskelighet. Dé medlemmer av undersøkelsesgruppen som antyder, igjen ved hensiktsmessige signaler med hånden eller muntlig, at de ikke kan -se klart det .angitte forgrunnsmateriale 17 eller forbli fokusert på dette, identifiserer således seg selv automatisk som eventuelle innehavere av dysmetrisk dysleksi.
Av det ovennevnte bør det lettvint, kunne forstås at de medisinske iakttakelser som er beskrevet her og som i det vesentlige for det første består i å fastslå at den dårlige eller upåvirkelige respons overfor leseinstruksjoner som er kjennetegnende for barn med dysmetrisk dysleksi skyldes en forstyrrelse av den cerebellare-vestibulare krets, og for det annet at en iakttatt, subklinisk nystagmus eller øyevibrasjon ved en nesten umerkelig frekvens eller blunk prv sekund, som eksisterer hos barn med dysmetrisk dysleksi, har ved hjelp av apparatet ifølge oppfinnelsen ført til et ytterligere bruksnivå. Nærmere bestemt er disse iakttakelser blitt benyttet på en betyd-ningsfull måte ved anvendelsen av apparatet for identifisering av barn som eventuelt har dysmetrisk dysleksi. Når de først er identifisert forventes det selvfølgelig at disse barn vil bli testet videre for å bekrefte at denne tilstand foreligger, som f.eks. ved kalorisk stimulering av de vestibulare kretser. Det vesentlige er imidlertid at den bekreftende test, som er kjent for å være tidkrevende og vanskelig å administrere, reserveres for akkurat denne funksjon, mens ;en utskillingstest som er beskrevet ovenfor og som er lettvint å administrere, effektivt og fordelaktig utføres med apparatet ifølge oppfinnelsen for å red-usere antallet medlemmer i undersøkelsesgruppen som sTcal gjen-nomgå den bekreftende undersøkelse. Dessuten har av kjente tester de tester som utføres med apparatet ifølge oppfinnelsen en høyere grad av nøyaktighet ved identifisering av dysmetrisk dysleksi og fungerer således også som en særlig god bekreftende under-søkelse.

Claims (1)

  1. .Apparat for anvendelse ved identifisering av én eller flere ...personer i en gruppe som eventuelt har dysmetrisk dysleksi, basert på.iakttakelse av en cerebellar-vestibular forstyrrelse og resul-terende subklinisk øyevibrasjon som indikasjon på dysmetrisk dysleksi, karakterisert ved..._ en anordning. (24) for projisering av bilder fra to transparente strimler (16,18), som er,anordnet slik at de dekker hverandre, på en billedskjerm (20) for visuell iakttakelse av gruppen, idet bildene fra de to strimler er overlagret hverandre på skjermen, og
    en regulerbar drivanordning (30,32;64,66) for bevegelse av i det minste, den ene av strimlene (16,18) med en varierbar, jevn hastighet, som avviker fra den annen strimmels hastighet, i forhold til projiseringsanordningen (24) hvorved bildet som blir projisert fra den bevegelige strimmel (16,18) kan bringes til å beveges tvers over skjermen (20) med en hastighet som vanligvis ligger under en terskelverdi som frembringer sammenflytende syn, men som med tillegg av den subkliniske øyevibrasjon ligger over terskelnivået, hvorved personen(e) som erfarer sammenflytende syn blir identifisert til å kunne ha dysmetrisk dysleksi.
NO742565A 1973-07-16 1974-07-15 Apparat for bestemmelse av dysmetrisk dysleksi NO138015C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US00379771A US3842822A (en) 1973-07-16 1973-07-16 Dysmetric dyslexia screening procedure

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO742565L NO742565L (no) 1975-02-10
NO138015B true NO138015B (no) 1978-03-06
NO138015C NO138015C (no) 1978-06-14

Family

ID=23498617

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO742565A NO138015C (no) 1973-07-16 1974-07-15 Apparat for bestemmelse av dysmetrisk dysleksi

Country Status (15)

Country Link
US (1) US3842822A (no)
JP (1) JPS5054180A (no)
BE (1) BE817595A (no)
BR (1) BR7408758A (no)
CA (1) CA1017608A (no)
CH (1) CH577305A5 (no)
DE (1) DE2433580A1 (no)
DK (1) DK379974A (no)
ES (1) ES428277A1 (no)
FR (1) FR2257258B1 (no)
GB (1) GB1471199A (no)
IT (1) IT1018718B (no)
NL (1) NL7409127A (no)
NO (1) NO138015C (no)
SE (1) SE401446B (no)

Families Citing this family (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3955564A (en) * 1974-10-21 1976-05-11 Levinson Harold N Method of improving ocular fixation, sequential scanning and reading activity in dysmetric dyslexic children
US3906644A (en) * 1974-10-21 1975-09-23 Harold N Levinson Method of presenting reading material to dysmetric dyslexic-identified children
US3952728A (en) * 1974-12-23 1976-04-27 Levinson Harold N Method of measuring dynamic (a) auditory and (b) tactile sequencing or tracking, and diagnosing cerebellar-vestibular dysfunction and dysmetric dyslexia
US4778267A (en) * 1982-03-08 1988-10-18 The Johns Hopkins University Amblyopia screening
US4528989A (en) * 1982-10-29 1985-07-16 Weinblatt Lee S Screening method for monitoring physiological variables
US4838681A (en) * 1986-01-28 1989-06-13 George Pavlidis Method and means for detecting dyslexia
US4889422A (en) * 1986-01-28 1989-12-26 George Pavlidis Method and means for detecting dyslexia
US4706686A (en) * 1986-10-27 1987-11-17 Levinson Harold N Diagnostic screening procedure for identifying dysmetric dyslexia
US5065767A (en) * 1988-08-26 1991-11-19 The Australian National University Method for use in diagnosis of glaucoma
US4979902A (en) * 1989-09-06 1990-12-25 Alix Morelle Dyslexia reading device
CA2289022C (en) * 1997-04-07 2009-03-31 Teri A. Lawton Methods and apparatus for diagnosing and remediating reading disorders
US6398729B1 (en) * 1999-11-18 2002-06-04 Harold N. Levinson Dysmetric dyslexia screening procedure administered on the internet
US7284857B1 (en) 2003-11-11 2007-10-23 Dahlem Robert E Apparatus and method for treating learning differences
US20060005846A1 (en) * 2004-07-07 2006-01-12 Krueger Wesley W Method for balance enhancement through vestibular, visual, proprioceptive, and cognitive stimulation
FR3074008B1 (fr) * 2017-11-20 2021-05-21 Floch Albert Le Dispositif d'eclairage facilitant la lecture.
US12057024B1 (en) * 2023-12-06 2024-08-06 King Faisal University Phonics prism system for the dyslexic

Also Published As

Publication number Publication date
FR2257258A1 (no) 1975-08-08
NL7409127A (nl) 1975-01-20
ES428277A1 (es) 1976-12-16
IT1018718B (it) 1977-10-20
US3842822A (en) 1974-10-22
JPS5054180A (no) 1975-05-13
DE2433580A1 (de) 1975-02-06
BE817595A (fr) 1974-11-04
BR7408758A (pt) 1976-04-27
DK379974A (no) 1975-03-03
CH577305A5 (no) 1976-07-15
SE7409233L (sv) 1975-01-17
AU7094174A (en) 1976-01-08
CA1017608A (en) 1977-09-20
FR2257258B1 (no) 1979-08-03
NO138015C (no) 1978-06-14
GB1471199A (en) 1977-04-21
NO742565L (no) 1975-02-10
SE401446B (sv) 1978-05-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO138015B (no) Apparat for bestemmelse av dysmetrisk dysleksi
Ratliff et al. Involuntary motions of the eye during monocular fixation.
Charman et al. Dependence of accommodation response on the spatial frequency spectrum of the observed object
Grant Accommodation and convergence in visual space perception.
US1721208A (en) Eye-examining instrument
CN107106002A (zh) 用于测量隐斜视的设备以及使用该设备测量隐斜视的方法
Sjögren et al. Short-latency covert saccades-the explanation for good dynamic visual performance after unilateral vestibular loss?
US3067647A (en) Subjective optometer
Ellerbrock Experimental investigation of vertical fusional movements
US2132520A (en) Means and method of recording eye movements
JPH08500049A (ja) コントラスト感度テスト装置
US6398729B1 (en) Dysmetric dyslexia screening procedure administered on the internet
US2294382A (en) Binocular eye test
Miles The peep-hole method for observing eye movements in reading
HERMANN et al. The accommodation requirement in myopia: A comparison of contact lenses and spectacles
US1680663A (en) Dynamic optometer and eye-testing apparatus
Vasudevan et al. Subjective and objective depth-of-focus
JPH0373296B2 (no)
US2012574A (en) Pupil distance meter
US254139A (en) Opto meter
US1169699A (en) Apparatus for testing muscles of the eye.
JP2004202052A (ja) 検眼装置
US2255689A (en) Means of recording eye movements
US2171881A (en) Apparatus for measuring visual efficiency
Leukart The speed of monocular accommodation.