NO127404B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO127404B
NO127404B NO05018/69A NO501869A NO127404B NO 127404 B NO127404 B NO 127404B NO 05018/69 A NO05018/69 A NO 05018/69A NO 501869 A NO501869 A NO 501869A NO 127404 B NO127404 B NO 127404B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
binder
agglomerates
weight
starting material
slag
Prior art date
Application number
NO05018/69A
Other languages
English (en)
Inventor
Per Gudmar Kihlstedt
Original Assignee
Cold Bound Pellets Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Cold Bound Pellets Ab filed Critical Cold Bound Pellets Ab
Publication of NO127404B publication Critical patent/NO127404B/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B1/00Preliminary treatment of ores or scrap
    • C22B1/14Agglomerating; Briquetting; Binding; Granulating
    • C22B1/24Binding; Briquetting ; Granulating
    • C22B1/2406Binding; Briquetting ; Granulating pelletizing

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Geology (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)

Description

Fremgangsmåte ved agglomer-
ering av malmkansentrater.
Oppfinnelsen angår en fremgangsmåte ved. agglomerering- av finfordelt utgangsmateriale inneholdende minst et kjemisk bundet, mer^ll som skal reduseres ved en metallurgisk prosess hvor det anvendes en slagg med et hoyere siiiciuminnhold enn utgangsmaterialets slaggdannende bestanddeler.
Det har hittil vært. vanlig fra f in for d-e le t.e malmkonsen tr a te r
og lignende metallholdige utgangsmtater i aler å .forme briketter ei i,:r kuler som er blitt, sintret veet en sugesintrings- eller kulesintr luf:.-.-prosess, hvorved agglomeratene ble oppvarmet til ca. 1^00 hhv.. I250°C. De t er også blitt foreslått en såkalt kaldbindingsf remga1 g:--måte hvor det fra utgangsmateriale!, bindemiddel og vann dannes agglomerater som behandles med vanndamp i en trykkautoklav med en
o
temperatur av ca. 200 C og et trykk av c<y>. 20 ato. Ved denne kala-
bindingsfremgårigsmåte som utfores ved en temperatur langt, under sintringstemperaturen til de inngående stoffer i agglomeratene, herder agglomeratene, og det oppnåes såkalte kaldbundne agglomerater under den-forutsetning ' at det anvendes egnede bindemidler.- Som bindemiddel har bl.a. lesket kalk,'lesket stålovnsslagg, kalsium-silikat og sement vist seg å være egnede ved at disse bindemidler hver for seg eller sammen' har -kunnet gi en tilf red-s.stillende binding av jernmalmkonsentrater av f.eks. magnetitt- eller hematitt-typen0
De anvendbare bindemidler har imidlertid vært uegnede for
fremstilling av kaldbundne agglomerater i de tilfeller hvor det verdifulle metall i agglomeratene skal reduseres ved en metallurgisk prosess hvor det. anvendes en slagg med et hoyere siiiciuminnhold. enn i utgangsmaterialets slaggdannende bestanddeler. De kaldbundne agglomerater har nemlig derved gjort .det nddvéndig å..tilsette en forholdsvis stor mengde siliciumdioxydrikt materiale sammen med agglomeratene, og dette' kan vanskeliggjøre' gjennomføringen av frem-gangsmåten for utvinning av det i agglomeratene inngående verdifulle metall og er i hvert fall okonomisk ufordelaktig på grunn av det okede slaggvolum. Hva gjelder agglomerering av .basiske og spesielt ultrabasiske malmkonsentrater og lignende utgangsmåterialer har det hittil ikke vært mulig å oppnå tilfredsstillende kaldbinding med de vanlige bindemidler.
i
Det taes ved oppfinnelsen sikte på å eliminere de ovenfor angitte mangler, og dette oppnåes ved en fremgangsmåte som angitt i patentkrav l's overbegrep og som er særpreget ved det i patentkrav l's karakteriserende del angitte trekk.
Et egnet utgangsmateriale er et malmkonsentrat eller et sekund dærprodukt av f.eks. returtype, som et stovutskillelsesprodukt oppnådd ved behandling av malmkonsentratet. Det kan f.eks. overveiende bestå av jernoxyder eller utgjbres av kromittmalm. Ifolge et annét eksempel kan utgangsmaterialet som verdifull bestanddel inneholde minst ett av metallene Cu, Pb og Zn. Utgangsmaterialet kan dessuten ha et forholdsvis hoyt innhold av basiske materialer, f.eks. basisk gangart.
Det ved foreliggende fremgangsmåte anvendte, hovedsakelig
av siliciumdioxyd bestående bindemiddel ber helst være forholdsvis finkornet. Det er gunstig at bindemidiet pr. gram har en overflate overstigende 3000 cm 2„ Det kan som bindemiddel f.eks. anvendes finfordelt kvarts som er malt til en partikkelstorrelses-orden av 8o vekt% - 60 [zm. Ennu mer finmalt materiale kan med fordel anvendes. Istedenfor eller sammen med den finmalte kva.rts kan det anvendes andre finfordelte siliciumdioxydrike materialer, som siliciumdioxydrik slagg. Det er spesielt fordelaktig med et bindemiddel bestående i det minste av ytterlig finfordelt, i det vesentlige av siliciumdioxyd bestående materiale. Av slike materialer kan nevnes s„k. siliciumrok som det er kjent oppnåes ved at en del av det ved metallurgisk fremstilling av ferrosilicium reduserte silicium forgasses, forlater smelteovnen og forbren-ner til et meget finfordelt; materiale bestående i det- vesentlige av siliciumdioxyd. Dette materiale som ofte har en partikkel-storrelse under 1 u.m og som tidligere ikke har kunnet anvendes for noe okonomisk og nyttig formål, kan med stor fordel anvendes sopi bindemiddel ved foreliggende fremgangsmåte. Også andre siliciumdioxydrike stov som oppsamles i luftrensefiltere innen den metallurgiske industri, og innen stdperi- og grubeindustrlen, kan med fordel anvendes som bindemiddel ved foreliggende fremgangsmåte» I enkelte tilfeller kan det i det anvendte bindemiddel være tillatelig med et innhold av et mer eller mindre alkal-isk materiale, som lesket stålovnsslagg, sement av Portland-typen og lesket kalk» Det kan således som bindemiddel foruten siliciumdioxydrikt materiale også anvendes et hydraulisk materiale i en slik mengde at agglomeratene bringes til å inneholde inntil 20 vekt% siliciumdioxydrikt bindemiddel og inntil 10 vekt$ hydraulisk bindemiddel.
Agglomeratene bringes som regel til å inneholde hoyst inntil 30 vektfo bindemiddel, og de inneholder som regel 5-15 vek. t.% bindemiddel„
Bindemidlet bor blandes meget godt med utgangsmaterialet.
Det er gunstig å underkaste blandingen en maling for den ytter-ligere homogeniseres, hvorved mekanisk-kjemiske reaksjoner som fremmer den efterfolgende kaldbinding og. eiker de ferdige agglo-meraters holdfasthet, kan bringes til å finne stod. Blandingen formes i fuktig tilstand til agglomerater som kan utgjores enten av briketter med onsket form eller som kan være dannet ved kulerulling. Disse ennu ikke kaldbundne agglomerater har ofte et hoyere vann-innhold enn hva som er egnet for den efterf6'igende behandling med vanndamp ved forhoyet trykk og forhoyet temperatur, og i slike tilfeller kan agglomeratene for den angitte behandling fortorkes i onsket grad. Det er gunstig å utfore denne fortbrking under frem-matningen av kulene i et langsomtgående lag, f.eks. på et transport-bånd, under spyling av agglomeratene med varmluft og/eller under oppvarming av disse med strålevarmere.
Ifolge et eksempel på en utforelsesform av foreliggende fremgangsmåte ble ultrabasisk kromittmalm med folgende sammensetning agglomerert:
Som bindemiddel ble s.k. siliciumrok fra ferrosiliciumfremstil-ling og inneholdende ca. 90 % SiO^ i meget finfordelt form anvendt. Kromittkonsentratet hadde en partikkelstorrelsesfordeling av ca. 80 vekt$ -0,25 mm, og en tredjedel av dette gods ble malt til en partikkelstorrelsesfordeling av 80 vekt% -0,10 mm for å lette kulerullingen og forbedre pakningsgraden. En blanding av 60 vekt$ opp-rinnelig kromittmalmkonsentrat, 30 vekt% videre malt konsentrat som angitt ovenfor, og 10 vekt^ siliciumrok ble malt under homogeniser-ing i en stavmolle i fuktig tilstand, hvorefter malegodset ble rullet til kuler på en pelletiseringstallerken under egnet vanntilsetning for rullingen. Efter kulerullingen ble kulene omspylt med varmluft i 50 minutter for å forberede behandlingen i autoklav og for å oppnå for denne nodvendige fuktighetsegenskaper. Behandlingen i damp-autoklav ble utfort i 15 timer ved 205°C og ca. 20 atmosfærers trykk. De oppnådde agglomerater hadde meget gode holdfasthetsegenskaper både i kald tilstand og ved reduksjon i varm tilstand. Kaldtrykk-holdfastheten for kuler med en diameter av 12 mm var av størrelses-ordenen 100 kp.
På tegningen er vist en kurve for kaldtrykkfastheten for ved den foreliggende fremgangsmåte fremstilte agglomerater i avhengighet av vektforholdet CaO:Si02 i det anvendte bindemiddel.
Det ble som basisk materiale i bindemidlet anvendt lesket kalk. Agglomerater ble fremstilt fra en blanding av 95.vekt% kromittslig og 5 vekt% SiC^-rikt bindemiddel med en for tettpakking egnet partikkelstorrelsesfordeling. Kromittsligen inneholdt ca.15 vekt% gangart hovedsakelig bestående av magnesiumsilicat. Bindemidlet utgjordes av en meget finkornig blanding med varierende vekt-forhold mellom Si02 og CaO i lesket tilstand. Blandingen av slig og bindemiddel ble fuktet med vann til et innhold av ca. h vekt% vann og brikettert med et trykk av 750 kp/cm 2 til sylinderformige briketter med en diameter av ^0 mm og en hbyde av 30 mm, hvorpå brikettene ble torket og behandlet i autoklav i en atmosfære av mettet vanndamp ved 265° C og et tilsvarende trykk i 16 timer. Kald-trykkholdfastheten for dé fremstilte briketter efter behandlingen i autoklav er vist ved hjelp av kurven på tegningen. Det fremgår av kurven at trykkholdfastheten ikke på den av fagmannen ventede måte fortsetter for hele blandingsområdet for bindemidlet å synke mot null■• fra det maksimum som tilsvarer et forhold av ca. 1:1 mellom CaO og Si02, men at kurven helt overraskende brytes i.det område hvor det tilnærmet forekommer halvparten så meget kalk som siliciumdioxyd i bindemidlet, for derefter å stige til et■■ nytt maksimum for et rent Si02-holdig bindemiddel.

Claims (3)

1. Fremgangsmåte ved agglomerering av findelt utgangsmateriale inneholdende jernoxyd eller jernkromoxyd som skal reduseres ved en . metallurgisk prosess hvor det anvendes en slagg med hoyere silicium-dioxydinnhold Bnn i utgangsmaterialets slaggdannende bestanddeler, idet utgangsmaterialet blandes med et findelt bindemiddel og blandingen formes til agglomerater som i 1 - k- 8 timer holdes ved en temperatur av 160 - 230°C og et trykk av 10 - 70 ato i en atmosfære i det vesentlige bestående av vanndamp, karakterisert ved at det anvendes et bindemiddel som består av minst 67 vekt$, fortrinnsvis derover, siliciumdioxyd og resten mer eller mindre alkaliske materialer, som lesket stålovnsslagg, sement av Portland-typen og lesket kalk.
2. Fremgangsmåte ifolge krav 1,karakterisert ved at det anvendes et bindemiddel i det minste delvis bestående av s.k. siliciumrok dannet ved metallurgisk fremstilling av ferrosilicium.
3. Fremgangsmåte ifolge krav 1 eller 2, karakterisert ved at bindemidlet tilsettes i en slik mengde at agglomeratene for behandlingen med vanndamp bringes til å inneholde inntil 30 vekt^, fortrinnsvis 5-15 vekt$, bindemiddel.
NO05018/69A 1968-12-20 1969-12-19 NO127404B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1761468A SE335623B (no) 1968-12-20 1968-12-20

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO127404B true NO127404B (no) 1973-06-18

Family

ID=20303801

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO05018/69A NO127404B (no) 1968-12-20 1969-12-19

Country Status (10)

Country Link
US (1) US3725032A (no)
JP (1) JPS5241202B1 (no)
BE (1) BE743439A (no)
DE (1) DE1963127C3 (no)
FI (1) FI51493C (no)
FR (1) FR2027602A1 (no)
GB (1) GB1282750A (no)
NL (1) NL6919140A (no)
NO (1) NO127404B (no)
SE (1) SE335623B (no)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3953563A (en) * 1970-04-01 1976-04-27 Advanced Mineral Research Method for producing high alumina refractory material
JPS5638433A (en) * 1979-09-03 1981-04-13 Kobe Steel Ltd Iron ore pellet containing mgo
EP0038599B2 (en) * 1980-04-17 1990-08-29 Aardelite Holding B.V. Granulated material comprising a filler and an inorganic binding agent
US4394176A (en) * 1982-01-21 1983-07-19 Aarding Weerstandlas B.V. Method of producing silicate-containing granulates
DE9202621U1 (no) * 1992-02-28 1992-05-14 Pfrommer, Volker, 7505 Ettlingen, De
EA001158B1 (ru) * 1996-03-15 2000-10-30 Кабусики Кайся Кобе Сейко Сё Способ и устройство для получения металлического железа
US6179895B1 (en) 1996-12-11 2001-01-30 Performix Technologies, Ltd. Basic tundish flux composition for steelmaking processes
US6384126B1 (en) 1997-11-10 2002-05-07 James Pirtle Binder formulation and use thereof in process for forming mineral pellets having both low and high temperature strength
DE102009023928A1 (de) 2009-06-04 2010-12-09 Rheinkalk Gmbh Verfahren zur Herstellung eines Agglomerats
US20220177315A1 (en) * 2019-04-03 2022-06-09 Wacker Chemie Ag Process for producing silicon metal-containing agglomerates

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US765789A (en) * 1902-09-02 1904-07-26 Samuel V Peppel Process of converting furnace-flue dust into blocks.
US862666A (en) * 1904-09-16 1907-08-06 Ernst Thalmann Process of agglomerating pulverulent iron ores.
US859411A (en) * 1906-12-26 1907-07-09 Ernst Thalmann Process of agglomerating materials.
US1087183A (en) * 1910-05-20 1914-02-17 Gen Briquetting Co Process of preliminarily treating mineral and metallic substances which are to be united by pressure.
US1520893A (en) * 1923-12-01 1924-12-30 Celite Company Semirefractory heat insulating material and method of making the same
US2805140A (en) * 1951-03-09 1957-09-03 American Potash & Chem Corp Briquette of synthetic chromium ore
US2884320A (en) * 1956-11-07 1959-04-28 United States Steel Corp Method of agglomerating fine ore
US3235371A (en) * 1962-09-10 1966-02-15 Control Of Michigan College Of Agglomerated mineral products and method of making same
US3257220A (en) * 1963-11-04 1966-06-21 Owens Corning Fiberglass Corp Method of manufacturing calcium silicate insulating materials
US3386816A (en) * 1965-06-22 1968-06-04 Mckee & Co Arthur G Agglomeration of iron oxide material
US3328861A (en) * 1965-06-24 1967-07-04 Pullman Inc Roller hearth tunnel kilns
AU409898B2 (en) * 1965-11-18 1971-01-29 The Colonial Sugar Refining Company Limited Improvements relating tothe manufacture of calcium silicate hydrate products
US3490895A (en) * 1966-11-04 1970-01-20 Trafik Ab Process for cold-hardening of shaped bodies

Also Published As

Publication number Publication date
DE1963127C3 (de) 1979-10-04
FR2027602A1 (no) 1970-10-02
SE335623B (no) 1971-06-01
US3725032A (en) 1973-04-03
NL6919140A (no) 1970-06-23
DE1963127B2 (de) 1979-02-15
GB1282750A (en) 1972-07-26
BE743439A (no) 1970-05-28
FI51493B (no) 1976-09-30
FI51493C (fi) 1977-01-10
DE1963127A1 (de) 1970-07-02
JPS5241202B1 (no) 1977-10-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1425427B1 (en) Iron ore briquetting
AU2005250105B2 (en) Agglomerated stone for using in shaft furnaces, corex furnaces or blast furnaces, method for producing agglomerated stones, and use of fine and superfine iron ore dust
US9988695B2 (en) Method for producing an agglomerate made of fine material containing metal oxide for use as a blast furnace feed material
NO127404B (no)
AU2002325621A1 (en) Iron ore briquetting
Kotta et al. Effect of molasses binder on the physical and mechanical properties of iron ore pellets
CA3124576C (en) Process for the production of iron ore fines agglomerate and the agglomerated product
JP2007077484A (ja) 炭材内装塊成化物の製造方法
JP2006508251A (ja) 鉄を含む水硬性結合剤を使う鉱物微粉の冷間ブリケット化及び冷間ペレット化
NO147223B (no) Fremgangsmaate for styrt fjernelse av stoffer ved oppvarming
Pal et al. Improving reducibility of iron ore pellets by optimization of physical parameters
US3318685A (en) Calcium chloride treatment of oxygen-process steel fume
US3153586A (en) Slag coated ore compacts and process for making the same
US2931717A (en) Treatment of particulate iron ore
EP0479487A1 (en) Briquettes
DE102005062036A1 (de) Agglomeratstein zum Einsatz in Schacht-, Corex- oder Hochöfen
NO130595B (no)
JPS5819729B2 (ja) セイコウロヘキヨウキユウスルニ テキスル キヨウカカイジヨウタイノ セイコウミルハイキブツダストカラノ セイゾウホウ
CN1037915C (zh) 从废炭中回收金的工艺
US890233A (en) Method of dephosphorizing and reducing iron ore.
JP4467998B2 (ja) 重金属を含む土壌の処理方法
SU1194904A1 (ru) Способ подготовки марганцевого сырь к плавке дл производства ферросплавов
DE202004021100U1 (de) Agglomeratstein zum Einsatz in Schacht-, Corex- oder Hochöfen
Singh et al. Reduction kinetics of iron ore pellets and the effect of binders
DE1236992B (de) Verfahren zum Herstellen von Periklas aus Dolomitgestein