NO123332B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO123332B
NO123332B NO0507/68A NO50768A NO123332B NO 123332 B NO123332 B NO 123332B NO 0507/68 A NO0507/68 A NO 0507/68A NO 50768 A NO50768 A NO 50768A NO 123332 B NO123332 B NO 123332B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
boom
anchorages
devices
hoist
lines
Prior art date
Application number
NO0507/68A
Other languages
English (en)
Inventor
J Thomson
Original Assignee
J Thomson
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by J Thomson filed Critical J Thomson
Publication of NO123332B publication Critical patent/NO123332B/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66CCRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
    • B66C23/00Cranes comprising essentially a beam, boom, or triangular structure acting as a cantilever and mounted for translatory of swinging movements in vertical or horizontal planes or a combination of such movements, e.g. jib-cranes, derricks, tower cranes
    • B66C23/60Derricks
    • B66C23/605Derricks employing ships' masts

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Jib Cranes (AREA)

Description

Bomkran.
Denne oppfinnelse vedrører en bomkran med en bom anord-
net ved den ene ende av en plattform eller et dekk og innrettet til løfte/senke- og svingebevegelse i forhold til samme, omfattende en første forankring på bommen ved eller nær bommens frie ende og for-løpende til begge sider, av samme, en annen forankring anordnet fast i. forhold til og på tvers, av plattformen eller dekket og i avstand oppo<y>er fra bommens ikke svingbare nedre ende, adskilte taljeinnret-
ninger anordnet langs forankringene, liner som er i forbindelse med vinsj innretninger og s.amvirker med taljeinnretningene for løfting,
senking Pg syi.ngning av bommen, hvor linene løper frem og tilbake og rundt og mellom taljeinnretningene på forankringene for å danne mellom dem flere lineløp som er beliggende på begge sider av det vertikalplan som inneholder bommens lengdeakse i nøytral stilling.
Ved bomkraner av denne art er det vanlig, særlig for håndtering av tung last, å anordne flerskivers taljeblokker rundt og mellom hvilke heise- og svingelinene er ført for å danne på hver side av bommen en flerhet av forholdsvis sammentrengt og parallelt anordnede lineløp som gruppevis løper i divergerende retninger fra bommens frie ende mot forankringene ved bommens motsatte ende. Ved en slik anordning forekommer det ofte, særlig under svingning av bommen, at bevegelsen blir støtaktig på grunn av synkroniseringen av strekkvariasjoner i de parallelle lineløp med de dermed følgen-de vibrasjoner. En annen ulempe ved den kjente anordning er at svikt i en av linene,skiveblokkene eller blokkforankringene uunngå-elig vil føre til at lasten og bommen med en gang og uten styring vil falle ned under svingning mot siden motsatt den side hvor brud-det har skjedd. Et slikt uhell kan derfor føre til alvorlige ska-der ved den kjente anordning. Skulle videre flerskiveblokkene som er i forbindelse med hver line, komme ut av flukt med hverandre, ville lineløpene mellom skiveblokkene tvinnes sammen fordi de ligger ganske nær hverandre, hvilket igjen resulterer i gnissing og stor slitasje.
Hensikten med oppfinnelsen er å unngå de nettopp nevnte ulemper ved den innledningsvis omtalte bomkran, og dette har man oppnådd ifølge oppfinnelsen ved at linene strekker seg i siksak over det firesidede mellomrom som er dannet mellom forankringenes ender og at de nevnte taljeinnretninger er lineskiveinnretninger som er i slik avstand fra hverandre langs forankringene at linelø-pene på motsatte sider av det nevnte vertikalplan omfatter.lineløp som divergerer i retning fra den første forankring mot den andre forankring.
t
På denne måte har man oppnådd større stabilitet under svingebevegelsen. Dette skyldes det forhold at lineløpene er spredt" ut vifteaktig, slik at bommen og lasten som henger i bommen bæres og svinges ved hjelp av flere lineløp som strekker seg under forskjellige vinkler mellom sine lineskiveforankringer med den følge at de løper med forskjellige relative hastigheter og derved utjev-ner periodiske vibrasjoner og støtaktige påkjenninger under bommens svingebevegelse. Jevnere fordeling av belastningen mellom et stort antall forankringer for lineskivene resulterer i en større sikker-hetsfaktor fordi brudd i en line vil ha til følge at bommen og lasten vil bevege seg til den motsatte side med vesentlig mindre has-tighet og kraft slik at følgene av skaden vil bli mindre alvorlige som følge av den siksakaktige anordning av den line som fremdeles er i orden. I forbindelse med heising av bommen i såkalt dobbelt-rigging er det vanlig å benytte skiveblokker med flere skiver med flere lineløp beliggende rundt og mellom dem. Da lineløpene i hver gruppe løper meget nær hverandre og fordi disse skiveblokker under bommens svingning søker å komme seg ut av den riktige innstilling for å vri gruppene med lineløp, utsettes de sistnevnte for gnaging, gnissing og unødvendig slitasje. Ved utførelsen ifølge oppfinnelsen med den siksakaktige anordning av lineløpené, særlig i forbindelse med lineblokker med enkeltskiver, kan hver skive innstille seg etter sine to tilordnede lineløp og ettersom lineløpene er i vesentlig større avstand fra hverandre, unngås gnissing og medføl-gende slitasje.
Oppfinnelsen skal forklares nærmere ved hjelp av et ek-sempel under henvisning til tegningene, hvor: Fig. 1 viser i perspektiv en skipskran i samsvar med oppfinnelsen og hvor for klarhetens skyld bare enkle innretninger
i forbindelse med løfting og senking av belastningen er delvis vist, mens fig. 2 er et grunnriss til fig. 1, men tegnet i noe større må-lestokk.
Ifølge tegningene har bomkranen en bom 1 som ved sin fot er forsynt med en dreietapp 2 for svingbar bevegelse på en sok-kel 3 slik at bommen kan løftes og senkes og dessuten svinges i forhold til skipets dekk 4 hvorpå sokkelen er festet.
En første forankring for taljeblokker er festet til bommen i nærheten av dennes frie ende og består av en utligger 5 som strekker seg sideveis fra bommen og danner armer med lik lengde på begge sider av det vertikale plan som inneholder bommens lengdeakse. En annen forankring for skiveblokker eller taljeblokker omfatter en travers 6 i form av en bjelke som er anordnet horisontalt i dekkets 4 tverretning og i en hensiktsmessig arbeidshøyde fra samme. Traversen er understøttet ved endene av to stendere eller søyler 7 som er festet til dekket og anordnet slik at traversens midte ligger vesentlig rett over sokkelen 3..
Taljeblokker med enkeltskiver er svingbart festet på forskjellige steder på utliggeren 5 og traversen 6, og disse taljeblokker er anordnet i grupper, nemlig to grupper Pl og P2, som ér symmetrisk anordnet- i forhold til bommens akse med en gruppe på hver arm av utliggeren, og to grupper P3 og PU som er anordnet symmetrisk om traversens midtpunkt (fig. 2). Gruppene Pl og P2 omfatter hver tre taljeblokker 8,9 og 10 og gruppene P3 og P4 omfatter hver fire taljeblokker 11,12,13 og 14, hvor taljeblokkene i gruppene Pl og P2 er anordnet i mindre innbyrdes avstand enn taljeblokkene i gruppene P3 og P4.
Bommen 1 bæres, løftes, senkes og svinges ved hjelp av to liner 15 og 16 som hhv. samvirker med taljeblokkene i gruppene P1,P3 og P2,P4 og hvor en ende av hver line er viklet i samme retning rundt en heisevinsjvikletrommel 17 og de andre ender er viklet i motsatt retning rundt en svingevinsjvikletrommel 18. Tromlene 17 og 18 er vist på fig. 1, mens andre detaljer ved vinsjene er sløy-fet .
Som det fremgår av tegningene, strekker hver av linene 15 og 16 seg fra heisevinsjens trommel 17 og rundt den angjeldende
taljeblokk 11 hvorfra den suksessivt er ført rundt taljeblokkene 8, 12,9,13 og 10 og deretter rundt taljeblokken 14 og til svingevinsjens trommel 18. Linene 15 og 16 danner således flere lineløp som omfatter to grupper lineløp som strekker seg mellom utliggeren 5 og
traversen 6, hvilke grupper er anordnet på hver sin side av det vertikale- plan som inneholder bommens lengdeakse og hvor hver gruppe omfatter lineløp som på grunn av den spesielle anordning av skiveblokkene divergerer i retning fra utliggeren mot traversen.
Innretningene for bæring, løfting og senking av last er på tegningene bare vist i form av en lastekrok 19 som er festet til en vaier 20 (antydet med prikkstrekede linjer) som strekker seg over en skive 21 til en ikke vist lastevinsj. Alternativt og for-trinnsvis kan slike innretninger være utført som forklart i patent 109 300 .
Når kranen er i drift for heising og firing, roterer vinsjtrommelen 17 for heisevinsjen for samtidig å oppta eller utlevere like lengder av linene 15 og 16, hvorved bommen løftes hhv. senkes, mens svingevinsjens vikletrommel 18 holdes stille. Under svingning roterer vikletrommelen 18 for svingevinsjen for samtidig å ta inn eller utlevere like lengder av linene 15 hhv. 16, avhengig av svingeretningen, mens trommelen 17 av heisevinsjen holdes stille.
Operasjonen kan imidlertid utføres slik at bommen samtidig løftes og svinges eller senkes og svinges ved at de to vin-sjers bevegelse samarbeides.
Sammenlignet med tidligere foreslåtte bomkraner utmer-ker kranen i samsvar med oppfinnelsen seg ved større stabilitet under svingning slik at uønsket bevegelse av bommen er nedsatt, særlig ved eller i nærheten av svingebevegelsens yttergrenser, f.eks. når en skipskrans bom svinges ut til ytterste stilling utenbords. Dessuten bevirker den forklarte anordning av taljeblokkene spred-ning, av belastningen på forankringene slik at sikkerhetsfaktoren for disse forankringer øker. Særlig ved anvendelse av enkeltskivetaljeblokker har taljene anledning til å innstille seg selv etter sine liner på en bedre måte enn tidligere med den dermed følgende reduksjon av slitasjen som oppstår med gnissing mellom liner og mellom liner og taljeblokker.
Forskjellige modifikasjoner kan forekomme innenfor opp-finnelsens ramme og noen av dem skal nevnes.
Selv om ifølge tegningen linene 15 og 16 strekker seg fra heisevinsjen til de innerste taljeblokker 11 og fra de ytterste taljeblokker 14 til svingevinsjen, kan linene anordnes anderledes i forhold til vinsjene, f.eks. slik at linene strekker seg fra heisevinsjen til taljeblokkene 14 og fra taljeblokkene 11 til svingevinsjen. Videre kan for økning av kranens lastekapasitet noen av de nevnte enkeltskivetaljeblokker erstattes med taljeblokker som hver har flere skiver enn en og hvor linene føres tilsvarende og hvor dessuten eller alternativt antallet av taljeblokker og de tilordnede lineløp kan være økt til enhver grenseverdi som er bestemt ved praktiske hensyn. Taljeblokkene behøver heller ikke være anordnet på linje på hver forankring som vist.

Claims (1)

  1. Bomkran med en bom anordnet ved den ene ende av en plattform eller et dekk og innrettet til løfte/senke- og svingebevegelse i forhold til samme, omfattende en første forankring på bommen ved eller nær bommens frie ende og forløpende til begge sider av samme, en annen forankring anordnet fast i forhold til og på tvers av plattformen eller dekket og i avstand oppover fra bommens ikke svingbare nedre ende, adskilte taljeinnretninger anordnet langs forankringene, liner som er i forbindelse med vinsjinnretnin-ger og samvirker med taljeinnretningene for løfting, senking og
    svingning av bommen, hvor linene løper frem og tilbake og rundt
    og mellom taljeinnretningene på forankringene for å danne mellom dem flere lineløp som er beliggende på begge sider av det vertikalplan som inneholder bommens lengdeakse i nøytral stilling, karakterisert ved at linene (15,16) strekker seg i siksak over det firesidede mellomrom som er dannet mellom forankringenes (5,6) ender og at de nevnte taljeinnretninger er lineskiveinnretninger (11-14,8-10) som er i slik avstand fra hverandre langs forankringene (6,5) at lineløpene på motsatte sider av det nevnte vertikalplan omfatter lineløp som divergerer i retrfing fra den første forankring (5) mot den andre forankring (6).
NO0507/68A 1967-02-10 1968-02-09 NO123332B (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB6382/67A GB1146392A (en) 1967-02-10 1967-02-10 Improvements relating to cranes

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO123332B true NO123332B (no) 1971-10-25

Family

ID=9813487

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO0507/68A NO123332B (no) 1967-02-10 1968-02-09

Country Status (8)

Country Link
US (1) US3486635A (no)
DE (1) DE1556476A1 (no)
ES (1) ES350670A1 (no)
FR (1) FR1552734A (no)
GB (1) GB1146392A (no)
NL (1) NL6801918A (no)
NO (1) NO123332B (no)
SE (1) SE342009B (no)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO140626C (no) * 1968-04-02 1979-10-10 Speedcranes Ltd Svingbar kran med bom.
JPS498758B1 (no) * 1968-08-09 1974-02-28
US3845865A (en) * 1968-12-27 1974-11-05 Algoship Int Marine cargo handling crane
US3662991A (en) * 1970-04-07 1972-05-16 Rostislav Ivanovich Lakiza Crane device for preventing collision of load with seacraft in rough weather
US3828938A (en) * 1972-12-20 1974-08-13 I Pakhomov Luffing crane
NL1026458C2 (nl) * 2004-06-18 2005-12-20 Itrec Bv Hijskraan en offshorevaartuig.
CN101939246B (zh) * 2007-10-11 2013-07-17 伊特雷科公司 卷扬起重机和海上船只
US9957142B2 (en) * 2014-08-29 2018-05-01 Teledyne Instruments, Inc. Shipboard winch with computer-controlled motor
US10308485B2 (en) * 2017-08-14 2019-06-04 Sea Energy Technology Co., Ltd. Offshore platform lifting device

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2830710A (en) * 1955-07-01 1958-04-15 Jr William L Banks Cargo hoisting apparatus
US3057484A (en) * 1961-06-26 1962-10-09 Virgil H Trevisan Rigging

Also Published As

Publication number Publication date
FR1552734A (no) 1969-01-03
NL6801918A (no) 1968-08-12
SE342009B (no) 1972-01-24
DE1556476A1 (de) 1970-03-12
GB1146392A (en) 1969-03-26
ES350670A1 (es) 1969-05-01
US3486635A (en) 1969-12-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3971478A (en) Overhead crane with lifting beam provided with C-shaped claws
NO149308B (no) Fremgangsmaate for desoksygenering av vann
NO123332B (no)
US3202299A (en) Mobile guy derrick and counter balancing crane
US7557510B2 (en) Bridge particularly for crossing a passage of a navigation channel
US4076127A (en) Device for the purpose of preventing a body depending from ropes from swinging
NO140626B (no) Svingbar kran med bom.
US2222066A (en) Deck hoisting gear
US3429453A (en) Crane installations particularly for freighters
US3191779A (en) Anti-pendulum crane rigging
KR20180120317A (ko) 호이스팅 장치
US3144136A (en) Rope drive for swinging boom of a jib crane
NO784056L (no) Vinsjmekanisme for kran.
US3308965A (en) Marine derrick arrangement
US3062384A (en) Boom and jib assembly
NO148952B (no) Skipsderrikkran.
US3446363A (en) Cargo loading device
US1086912A (en) Elevated carrier.
JPS6327277B2 (no)
US2782938A (en) Swivelling load-handling devices, notably for ships and the like
NO125147B (no)
CN1061199A (zh) 索网式缆索起重机
US3430776A (en) Derrick cranes and swinging derricks
SU475342A1 (ru) Грузоподъемное устройство крана
DK148503B (da) Mellem to master paa et skibsdaek svingeligtlejret ladebom