NL9401089A - Werkwijze voor het vervaardigen van een afwikkelfrees. - Google Patents
Werkwijze voor het vervaardigen van een afwikkelfrees. Download PDFInfo
- Publication number
- NL9401089A NL9401089A NL9401089A NL9401089A NL9401089A NL 9401089 A NL9401089 A NL 9401089A NL 9401089 A NL9401089 A NL 9401089A NL 9401089 A NL9401089 A NL 9401089A NL 9401089 A NL9401089 A NL 9401089A
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- cutter
- axis
- rotation
- unwinding
- profile
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B24—GRINDING; POLISHING
- B24B—MACHINES, DEVICES, OR PROCESSES FOR GRINDING OR POLISHING; DRESSING OR CONDITIONING OF ABRADING SURFACES; FEEDING OF GRINDING, POLISHING, OR LAPPING AGENTS
- B24B3/00—Sharpening cutting edges, e.g. of tools; Accessories therefor, e.g. for holding the tools
- B24B3/02—Sharpening cutting edges, e.g. of tools; Accessories therefor, e.g. for holding the tools of milling cutters
- B24B3/12—Sharpening cutting edges, e.g. of tools; Accessories therefor, e.g. for holding the tools of milling cutters of hobs
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Gear Processing (AREA)
- Finish Polishing, Edge Sharpening, And Grinding By Specific Grinding Devices (AREA)
Description
Korte aanduiding: Werkwijze voor het vervaardigen van een afwikkelfrees.
De uitvinding betreft een werkwijze voor het vervaardigen van een door het slijpen van de spaanvlakken naslijpbare afwikkelfrees voor het bewerken van een kroonwiel, welke afwikkelfrees een schijf vormig lichaam omvat met een rotatie-as en aan de buitenomtrek een aantal gelijkmatig over de omtrek verdeelde freesstollen, die elk aan de voorzijde zijn begrensd door een spaanvlak en aan de buitenzijde door een vrijloopvlak, waarbij de nabij de spaanvlakken gelegen gedeelten van de vrij loopvlakken een uit één of meerdere tanden bestaand profiel vormen, dat zich in hoofdzaak schroefvormig over de buitenomtrek van het schijfvormige lichaam uitstrekt, waarbij een dwarsdoorsnede van het schroefvormige profiel is afgeleid van een denkbeeldig tandwiel met oneindig kleine dikte, waarvan het middelpunt (profielmidden) in een loodrecht op de rotatie-as van het gereedschap staand middenvlak ligt en het schroefvormige profiel een spoed heeft die zodanig is dat bij een volledige omwenteling van het schijfvormige lichaam om de rotatie-as het denkbeeldige tandwiel over een of meer tandsteken om het profielmidden verdraait, waarbij bij elke freesstol de afstand (b) van het midden tot de rotatie-as bij van de afwikkelfrees vanaf het spaanvlak naar de achterzijde van de freesstol kleiner wordt.
Een dergelijke werkwijze is bekend, uit WO 92/09395. Bij de bekende werkwijze wordt het vrijloopvlak bewerkt met een slijpschijf waarbij er tussen de slijpschijf en het vrij loopvlak in principe puntcontact is. Dit betekent dat de slijp-schijf steeds een puntvormig of cirkelvormig contactvlak heeft met het vrij loopvlak, waarbij de grootte van dit contact door de vorm van het vrij loopvlak en de vereiste nauwkeurigheid zeer klein is, bijvoorbeeld ongeveer 0,2 mm2. De bewerking van het vrij loopvlak door middel van dit punt-of cirkelvormige contact vindt plaats voor alle met een werkstuk in aanraking komende punten van het vrij loopvlak van de afwikkelfrees. De vervaardiging van de afwikkelfrees kost daardoor veel tijd en is dus kostbaar.
Doel van de uitvinding is een werkwijze te verschaffen waarmee afwikkelfrezen voor het bewerken van kroonwielen sneller en daardoor goedkoper kunnen worden vervaardigd, en waarbij het vrijloopvlak op zodanige wijze wordt bewerkt dat het profiel dat ontstaat na het slijpen van het spaanvlak en waarmee de kroonwielen worden bewerkt, niet of slechts in geringe mate afwijkt van het theoretisch juiste profiel.
Dit doel wordt volgens de uitvinding bereikt doordat bij de in de aanhef genoemde werkwijze het vrij loopvlak van elke freesstol bewerkt wordt door een ronddraaiende geprofileerde slijpschijf in een bewerkingsvlak, waarin ook de rotatie-as van de afwikkelfrees ligt, waarbij de slijpschijf tijdens het met een constante snelheid om de rotatie-as roteren van de afwikkelfrees bij het bewerken van de betreffende freesstol van of naar de rotatie-as wordt bewogen en de slijpschijf tegelijkertijd met constante snelheid wordt gedraaid om een haaks op het bewerkingsvlak staande rotatie-as die het bewerkingsvlak in het profielmidden snijdt.
Het vrijloopvlak wordt daarbij bewerkt met een profiel-slijpschijf die tijdens het bewerken in aanraking is met de gehele tandhoogte van een freestand, waardoor alle naar dezelfde zijde gerichte tandflanken haaks op het vrij loopvlak hetzelfde profiel hebben. De bewerkte vrij loopvlakken van de freestand worden over de gehele tandhoogte in één keer bewerkt, waardoor aanzienlijke bewerkingstijds- en kostenbesparing bereikt wordt. Deze besparing kan oplopen tot een vermindering van de bewerkingstijd tot minder dan 0,1 van de bij de bekende werkwijze benodigde tijd.
De besparing in de bewerkingstijd kan ten koste gaan van niet toelaatbare afwijkingen van de theoretisch juiste gereedschapsvorm. Deze juiste gereedschapsvorm wordt onder meer bepaald door het profiel van de snijkant die na het slijpen van het spaanvlak ontstaat. Het is mogelijk de optredende afwijkingen te groot zijn om een kroonwiel te kunnen vervaardigen dat voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen.
Een ander aspect van de uitvinding is deze afwijkingen te vermijden.
Daartoe worden overeenkomstig de werkwijze volgens conclusie 3 correcties in de positie van de slijpschijf aangebracht.
Door het aanbrengen van de correcties, verminderen de afwijkingen in de snijkant zodanig dat deze kleiner zijn dan de afwijkingen die door andere oorzaken ontstaan.
De uitvinding betreft eveneens een afwikkelfrees die vervaardigd is overeenkomstig de werkwijze volgens de uitvinding.
De uitvinding wordt hierna toegelicht aan de hand van een tekening.
Figuur 1 toont een afwikkelfrees volgens de stand van de techniek in zij-aanzicht.
Figuur 2 toont de buitenomtrek van de afwikkelfrees van figuur 1.
Figuur 3 toont de afwikkelfrees volgens doorsnede III-III van figuur 1.
Figuur 4 toont het bewerken van het vrij loopvlak van de afwikkelfrees met een geprofileerde slijpschijf.
Figuur 5 toont doorsnede V-V van figuur 4.
Figuur 6 toont een schematische weergave van figuur 4.
Figuur 7 toont de bewegingen van de afwikkelfrees en de slijpschijf ten opzichte van elkaar.
In de figuren zijn dezelfde onderdelen zoveel mogelijk van dezelfde verwijzingscijfers voorzien.
Figuren 1, 2 en 3 tonen een afwikkelfrees 1 waarmee een kroonwiel 7 bewerkt kan worden. Daarbij is de afwikkelfrees 1 voorzien van een aantal freesstollen 8, die elk een spaanvlak 3 en een vrij loopvlak 2 hebben. Tussen twee freesstollen 8 is een kuil 11. De afwikkelfrees 1 roteert om een rotatie-as 4 en beweegt tijdens het bewerken langs het kroonwiel 7. De vorm van een snijkant 10 van een freestand 9 is afgeleid van een rondsel 6, waarvan de vorm en tandental overeenkomen met een werkrondsel dat samenwerkt met het door de afwikkelfrees 1 te bewerken kroonwiel. Hierbij heeft het rondsel 6 een middelpunt 5, dat in een middenvlak 17 haaks op de rotatie-as 4 ligt, waarbij een afstand b van het middelpunt 5 tot rotatie-as 4 startend bij het spaanvlak 3 bij elke de freesstol 8 bij verdraaien van de afwikkelfrees 1 kleiner wordt. Bij rotatie van de afwikkelfrees 1 over een volledige omwenteling om zijn rotatie-as 4 roteert elke freestand 9 over een hoek φ om het middelpunt 5, waarbij de hoek φ gelijk is aan één of meerdere malen 360° gedeeld door het tandental van het rondsel 6. Door deze rotatie ontstaat een één- of meergangige afwikkelfrees waarbij de freestanden 9 als het ware schroefvormige met een spoedhoek y over de buitenomtrek van de afwikkelfrees gepositioneerd zijn.
Voor het maken van kroonwielen van grote nauwkeurigheid is het noodzakelijk dat de snijkanten van de afwikkelfrees zeer nauwkeurig zijn. Dit betekent dat de spaanvlakken 3 nauwkeurig over de omtrek van afwikkelfrees l verdeeld moeten zijn. Dit wordt uitgevoerd op de daarvoor geconstrueerde bekende slijpbanken, op overeenkomstige wijze zoals deze gebruikt worden bij het scherpslijpen van afwikkelfrezen die gebruikt worden bij het bewerken van cilindrische evolvente tandwielen.
De nauwkeurigheid van de snijkant 10 wordt verder in belangrijke mate bepaald door de nauwkeurigheid waarmee de gecompliceerd gevormde vrijloopvlakken 2 bewerkt worden. Omdat het freesmateriaal gehard is worden deze in het algemeen geslepen, waarbij de slijpschijf op de bekende wijze kan zijn uitgevoerd als een geprofileerde schijf waarop slijtvaste korrels, bijvoorbeeld van Cubisch Borium Nitride (CBN) of van diamant, zijn aangebracht.
Figuur 4 toont het bewerken overeenkomstig de uitvinding van het vrij loopvlak 2 van de freesstol 8. De getoonde freésstol 8 is een deel van de afwikkelfrees 1, die overeenkomt met de afwikkelfrees getoond in de figuren 1-3 en die kan zijn opgebouwd uit een groot aantal, bijvoorbeeld 9 tot 30, van dergelijke freesstollen, waarbij twee aansluitende freesstollen 8 gescheiden worden door de kuil 11. De afwikkelfrees 1 heeft een buitenomtrek 15 en een in een vlak loodrecht op een met rotatieas 4 uit figuur l overeenkomende rotatie-as 16 liggende straal r.
De snijkanten 10 van de afwikkelfrees 1 hebben een profiel dat is afgeleid van het rondsel 6 en dat kan samenwerken met de kroonwielen die met de afwikkelfrees gemaakt worden. Deze snijkanten 10 ontstaan als snijlijn tussen het spaanvlak 3 en het vrij loopvlak 2, waarbij het vrijloopvlak 2 en het spaanvlak 3 bijvoorbeeld door slijpen hun vorm krijgen.
De afstand van het vrij loopvlak 2 tot de rotatie-as 16 van de afwikkelfrees 1 neemt af naarmate de afstand van het spaanvlak 3 toeneemt. Hierdoor wordt bereikt dat het vrijloopvlak 2 nadat het kroonwiel in contact is geweest met de snijkant 10 van de frees niet meer opnieuw in contact komt met het te bewerken kroonwiel. De afname van deze afstand kan op verschillende manieren plaats vinden, echter steeds is er een hoek β tussen vrij loopvlak 2 en de buitendiameter 15, die dezelfde waarde heeft over de hele breedte van het spaanvlak 3, waarbij de hoek B kan variëren over de lengte van de freesstol 8. De meest gebruikelijke uitvoeringsvorm is echter dat deze hoek B ook constant is over de lengte van de freesstol 8, waardoor het vrij loopvlak 2 in elk vlak haaks op de rotatie-as 16 spiraalvormig wordt.
De hoek B moet voldoende groot zijn, zodat er voldoende vrijloop is tussen het vrij loopvlak 2 en de te produceren kroonwielen over de gehele tandlengte van het kroonwiel en dus bij alle drukhoeken van het kroonwiel. Bepalend is hier de kleinste drukhoek van het kroonwiel dat met de frees gemaakt wordt. Indien de kleinste drukhoek bijvoorbeeld 10 graden is is een vrijloophoek 6 van meer dan 12 graden nood2akelijk om voldoende vrijloop tussen werkstuk en gereedschap te bereiken.
De freesstol 8 wordt in een vlak 18 bewerkt door een slijpschijf 12, die ter plaatse van een bewerkingsprofiel 13 voorzien is van slijtvaste korrels. De slijpschijf 12 heeft een in f iguur 4 niet getoonde rotatie-as 20, waarop in het vlak door het midden van het bewerkingsprof iel 13 een middelpunt 21 ligt.
De hoek B wordt in het vrijloopvlak 2 aangebracht door het middelpunt 21 van de slijpschijf 12 naar deze rotatie-as 16 in de richting B te bewegen bij rotatie van de afwikkelfrees om zijn rotatie-as 16 in een richting A. Bij constante rotatiesnelheid van de afwikkelfrees l moet deze beweging in richting B voor alle tanden 9 in één bewerkingsvlak 18 even groot zijn, zodat de hoek B over de breedte van de afwikkelfrees in één bewerkingsvlak 18 steeds één waarde heeft. In de praktijk kan dit bereikt worden door bij het bewerken van de freesstol 8 de beweging naar de rotatie-as 16 steeds bij iedere freesstol 8, dus na iedere kuil 11, op identieke wijze opnieuw te laten plaatsvinden, ook bij het bewerken van tweede en volgende tanden van de freesstol 8 zal deze beweging in de richting B steeds identiek moeten zijn.
In het bewerkingsvlak 18 ligt het middelpunt 5 van de doorsnede van het van het schroefvormige profiel, en loodrecht op dit bewerkingsvlak 18 door het middelpunt 5 is een rotatie-as 22. Tijdens het bewerken van de om rotatie-as 16 roterende afwikkelfrees 1 met de slijpschijf 12 beweegt de slijpschijf 12 in de richting B naar de rotatie-as 16, terwijl de slijpschijf 12 tegelijk roteert om de rotatie-as 22, waardoor de tanden 9 in de spoedrichting worden bewerkt.
Het middelpunt 21 van het slijpprofiel 13 van de slijpschijf 12 heeft een afstand a tot het bewerkingsvlak 18. Deze afstand a verandert tijdens de rotatie van de slijpschijf 12 om de rotatie-as 22.
Figuur 5 toont de bewerking van het vrij loopvlak 2 door de slijpschijf 12 in doorsnede V-V van figuur 4. Daarbij is te zien dat de freesstol 8 in de getoonde doorsnede, die meestal overeenkomt met de doorsnede van het spaanvlak 3, een vorm heeft die overeenkomt met de vorm van het in figuur 3 getoonde rondsel 6 dat met het door de frees vervaardigde kroonwiel kan samenwerken. Daarbij zijn het middelpunt 5 en de tanden 9 van het rondsel zichtbaar, waarbij tevens de vorm van de buitenomtrek 15 van de afvikkelfrees 1 overeenkomt met die van het rondsel 6.
Zowel in figuur 4 als in figuur 5 is de slijpschijf 12 getoond in twee bewerkingsposities, namelijk bij het bewerken van de tand 9 geplaatst in het middenvlak 17 en bij het bewerken van de meest naar opzij geplaatste tand (in de praktijk zal deze tand meestal niet bewerkt worden daar deze tand gewoonlijk niet in ingrijping komt met een te bewerken kroonwiel).
Als doorsnede V-V op verschillende plaatsen op een freesstol 8 en op verschillende freesstollen bekeken wordt, dan roteren de tanden 9 om het middelpunt 5 en verplaatst het middelpunt 5 zich van en naar de rotatie-as 16 van de afwikkelfrees bij opeenvolgende posities van de doorsnede. Door het roteren om het middelpunt 5 krijgen de tanden 9 een spoed met een spoedhoek y en door de beweging naar de rotatie-as 16 ontstaat de vrijloophoek 6. De slijpschijf 12 beweegt tijdens het bewerken van het vrijloopvlak 2 en de rotatie van de afwikkelfrees 1 om de rotatie-as 16 zodanig dat het contactvlak tussen slijpschijf en afwikkelfrees van en naar de rotatie-as 16 beweegt en roteert om het van en naar de rotatie-as 16 van de frees bewegend middelpunt 5. Als de slijpschijf 12 ongeveer in het middenvlak 17 staat, staat de slijpschijf 12 ongeveer in de richting van de spoedhoek y van de tanden 9 van de frees en beweegt zodanig dat de rotatie-as 20 van de slijpschijf 12 in een normaalvlak 19 ligt, welk normaalvlak 19 ter plaatse van het bewerkingsvlak 18 loodrecht op het vrijloopvlak 2 staat.
Staat de slijpschijf 12 zodanig dat deze bijvoorbeeld een freestand 29 bewerkt, zoals getoond figuur 5, dan maakt de rotatie-as 20 van de slijpschijf 12 ongeveer een hoek B met het bewerkingsvlak 18.
In elke doorsnede V-V over de lengte van de freesstol 8 moet de snijlijn van het spaanvlak 3 en het vrij loopvlak 2 van de freesstol 8 overeenkomen met het profiel van het met het kroonwiel samenwerkend rondsel. De bewerking van het vrij loopvlak vindt echter niet in het vlak van deze doorsnede V-V plaats, maar in het contactvlak 19 dat haaks op het vrijloopvlak 2 staat en door de rotatie-as 20 van de slijp-schijf 12 gaat. Dit heeft tot gevolg dat de theoretisch juiste vorm van het profiel 13 van de slijpschijf 12 varieert met de plaats waar het vrij loopvlak 2 bewerkt wordt, en steeds andere slijpschijven nodig zijn.
In de praktijk blijkt een benadering te voldoen, waarbij de vorm van het slijpprofiel 13 wordt berekend voor de positie waarbij dit profiel de tandkuil 30, als deze in het middenvlak 17 van de afwikkelfrees 1 geplaatst is, op de theoretisch juiste wijze maakt. Daarbij is de vorm van het slijpprofiel voor de linker kant en de rechter kant van de tandkuil verschillend, doordat in de berekening de spoedhoek y een rol speelt.
Het uitvoeren van een dergelijke berekening kan met de bekende rekentechnieken onder gebruikmaking van de bekende theoretische gegevens gebeuren, deze berekeningen zijn vergelijkbaar met de berekening van slijpschijven voor de afwikkelfrezen van cilindrische evolvente tandwielen.
Figuur 6 toont een schematische doorsnede die overenkomt figuur 5, met een willekeurig aantal linker flanken van de freestanden 9, zoals die in een dergelijke doorsnede mogelijk zijn. Een minimale drukhoek van een te produceren kroon-wiel geeft een ingrijplijn 23 voor het contact tussen afwikkelfrees en kroonwiel, en een maximale drukhoek α,^ van een te produceren kroonwiel geeft een ingrijplijn 24 voor het contact tussen afwikkelfrees en kroonwiel. De onderbroken lijn geeft een maximale hoogte 25 aan van de tanden van de te produceren kroonwielen. Het de arcering is een actief werkgebied 26 van de linkerflanken van de afwikkelfrees aangegeven. Met de dikke lijn is een actief deel 27 van de linkerflank aangegeven, de dunne lijn geeft een niet-actief deel 28 aan.
Bij het bewerken van het vrij loopvlak 2 is het noodzakelijk dat het freesprofiel voor het actieve deel 27 van de flank minimale afwijkingen heeft van het theoretisch juiste profiel. Door de slijpschijf 12 te laten roteren om de rotatieas 22, zie figuur 4, die overeenkomt met het middelpunt 5 van het van het rondsel 6 afgeleide profiel worden de tanden in het juiste profiel geslepen. Er ontstaan echter afwijkingen door de hiervoor beschreven oorzaken voor tanden die niet in het middenvlak 17 zitten.
In de praktijk is het mogelijk gebleken om het actieve deel van de flank met zeer kleine afwijkingen te bewerken door de slijpschijf naast de rotatie om de rotatie-as 22 nog een extra verplaatsing te geven. In de meeste gevallen blijkt een verplaatsing evenwijdig aan de rotatie-as 16 van de frees voldoende te zijn. De verplaatsing wordt door middel van een optimaliseringsmethode berekend, waarbij blijkt dat in de meeste gevallen de correctie voor de bewerking van elke tand over de lengte van een freesstol constant gehouden kan worden en dat de nauwkeurigheid van de snijkanten bijzonder groot is. Bij juist toegepaste correcties is de maximale afwijking die tengevolge van de hierboven omschreven werkwijze optreedt bij een frees met de moduulwaarde van 3 mm kleiner dan 3 micron.
In figuur 7 is de doorsnede van de frees getoond, met de verschillende bewegingen die de om de rotatie-as 20 roterende slijpschijf 12 maakt tijdens het bewerken van de vrijloopvlakken 2 waarbij de frees om zijn rotatie-as 16 roteert. Tijdens het bewerken van de freesstol 8 en het roteren van de afwikkelfrees 1 om zijn rotatie-as 16 maakt de slijpschijf 12 een beweging B naar de rotatie-as 16 van de afwikkelfrees 1, en bij het overstappen naar de volgende freêsstol, waarbij de kuil 11 doorlopen wordt, beweegt de slijpschijf 12 zich steeds terug naar zijn startpunt. Tijdens het bewerken van de freesstol 8 roteert de slijpschijf volgens pijl C om het middelpunt 5 van het rondsel ter plaatse van het bewerkingsvlak 18, waardoor de spoedhoek y in de buitenomtrek ontstaat. Tengevolge van deze spoedhoek moet de slijpschijf 12 eveneens in deze hoek geplaatst worden door rotatie om een in het bewerkingsvlak 18 liggende as 31, die evenwijdig is aan het middenvlak 17. Teneinde de actieve flank te corrigeren voor de bovengenoemde afwijkingen moet er bovendien nog een correctie in een richting D worden aangebracht. Eventueel kunnen nog andere correcties aangebracht worden.
Claims (7)
1. Werkwijze voor het vervaardigen van een door het slijpen van de spaanvlakken (3) naslijpbare afwikkelfrees (X) voor het bewerken van een kroonwiel (7), welke afwikkelfrees (1) een schijf vormig lichaam omvat met een rotatie-as (4; 16) en aan de buitenomtrek een aantal gelijkmatig over de omtrek verdeelde freesstollen (8), die elk aan de voorzijde zijn begrensd door een spaanvlak (3) en aan de buitenzijde door een vrij loopvlak (2), waarbij de nabij de spaanvlakken (3) gelegen gedeelten van de vrij loopvlakken (2) een uit één of meerdere tanden (9) bestaand profiel vormen, dat zich in hoofdzaak schroefvormig over de buitenomtrek van het schijfvormige lichaam uitstrekt, waarbij een dwarsdoorsnede van het schroefvormige profiel is afgeleid van een denkbeeldig tandwiel (6) met oneindig kleine dikte, waarvan het middelpunt (profielmidden) (5) in een loodrecht op de rotatie-as van het gereedschap staand middenvlak (17) ligt en het schroefvormige profiel een spoed heeft die zodanig is dat bij een volledige omwenteling van het schijfvormige lichaam om de rotatie-as (4; 16) het denkbeeldige tandwiel (6) over een of meer tandsteken om het profielmidden (5) verdraait, waarbij bij elke freesstol de afstand (b) van het midden (5) tot de rotatie-as (4; 16) bij van de afwikkelfrees vanaf het spaanvlak (3) naar de achterzijde van de freesstol kleiner wordt, met het kenmerk, dat het vrij loopvlak (2) van elke freesstol (8) bewerkt wordt door een ronddraaiende geprofileerde slijpschijf (12) in een bewerkingsvlak (18) waarin ook de rotatie-as (4; 16) van de afwikkelfrees (1) ligt, waarbij de slijpschijf (12) tijdens het met een constante snelheid om de rotatie-as (4; 16) roteren van de afwikkelfrees (1) bij het bewerken van de betreffende freesstol (8) van of naar de rotatie-as (4; 16) wordt bewogen en de slijpschijf (12) tegelijkertijd met constante snelheid wordt gedraaid om een haaks op het bewerkingsvlak (18) staande rotatie-as (22) die het bewerkingsvlak (18) in het profielmidden (5) snijdt.
2. Werkwijze volgens conclusie l met het kenmerk, dat de slijpschijf (12) een slijpprofiel (13) heeft dat voor alle naar de ene zijde gerichte flanken (10) van het vrij loopvlak (2) gelijk is en afwijkt van het profiel (13) voor alle naar de andere zijde gerichte flanken (10).
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de positie van de slijpschijf (12) voor elke tand (9) van het vrijloopvlak (2) evenwijdig aan het bewerkingsvlak (18) gecorrigeerd wordt met een onder meer van de afstand (a) van het midden (21) van de slijpschijf (12) tot het bewerkingsvlak (18) afhankelijke correctie.
4. Werkwijze volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat voor de correctie de slijpschijf (12) evenwijdig aan de rotatieas (4;16) van de afwikkelfrees verplaatst wordt.
5. Werkwijze volgens conclusie 3 of 4, met het kenmerk, dat de correctie uitsluitend wordt vastgesteld voor een actief werkgebied (26) van het vrijloopvlak (2), waarmee de afwikkelfrees (1) het kroonwiel bewerkt.
6. Werkwijze volgens een der conclusies 2-5, met het kenmerk, dat de slijpprofielen (13) voor de naar de ene en de naar de andere zijde gerichte flanken (10) zijn aangebracht op één slijpschijf, zodat de bewerking van het vrijloopvlak (2) in één opspanning van de slijpschijf kan plaatsvinden.
7. Afwikkelfrees voor het bewerken van een kroonwiel (7), dat kan samenwerken met een cilindrische rondsels (6), welke afwikkelfrees (1) onder meer voorzien is van een aantal freesstollen (8) die elk begrensd worden door een spaanvlak (3) en een vrij loopvlak (2), waarbij het vrij loopvlak voorzien is van een spiraalvormig profiel, met het kenmerk, dat het vrijloopvlak (2) bewerkt is overeenkomstig de werkwijze volgens een der voorgaande conclusies.
Priority Applications (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL9401089A NL9401089A (nl) | 1994-06-29 | 1994-06-29 | Werkwijze voor het vervaardigen van een afwikkelfrees. |
PCT/NL1995/000224 WO1996000635A1 (en) | 1994-06-29 | 1995-06-26 | Method for producing a hob |
JP8503034A JPH10502301A (ja) | 1994-06-29 | 1995-06-26 | ホブの製造方法 |
EP95922004A EP0760728A1 (en) | 1994-06-29 | 1995-06-26 | Method for producing a hob |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL9401089 | 1994-06-29 | ||
NL9401089A NL9401089A (nl) | 1994-06-29 | 1994-06-29 | Werkwijze voor het vervaardigen van een afwikkelfrees. |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL9401089A true NL9401089A (nl) | 1996-02-01 |
Family
ID=19864386
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL9401089A NL9401089A (nl) | 1994-06-29 | 1994-06-29 | Werkwijze voor het vervaardigen van een afwikkelfrees. |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0760728A1 (nl) |
JP (1) | JPH10502301A (nl) |
NL (1) | NL9401089A (nl) |
WO (1) | WO1996000635A1 (nl) |
Families Citing this family (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
KR100420664B1 (ko) * | 2001-01-09 | 2004-03-02 | 한국생명공학연구원 | 배초향에서 분리한 아폽토시스 저해 효과를 나타내는신규한 화합물, 그의 제조방법, 그를 포함하는 약학적조성물 및 용도 |
DE10113301B4 (de) * | 2001-03-19 | 2008-05-21 | Erwin Junker Maschinenfabrik Gmbh | Verfahren und Vorrichtung zum Hinterschleifen der Schneidzähne von zylindrisch oder kegelig geformten Abwalzfräsern sowie Abwalzfräser |
JP5748582B2 (ja) | 2011-07-12 | 2015-07-15 | 三菱重工業株式会社 | ねじ状工具の製作方法 |
DE102014013230A1 (de) * | 2014-09-05 | 2016-03-10 | Gleason-Pfauter Maschinenfabrik Gmbh | Verfahren zum Bearbeiten einer Verzahnung, Bearbeitungswerkzeug und Werkzeugmaschine |
EP3626376A1 (fr) * | 2018-09-24 | 2020-03-25 | ETA SA Manufacture Horlogère Suisse | Fraise-mere pour la fabrication de roues dentees horlogeres |
Citations (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB222937A (en) * | 1923-07-07 | 1924-10-07 | Alfred Herbert | Improvements in the grinding of hobs of worm form |
US1778541A (en) * | 1927-05-20 | 1930-10-14 | Wildhaber Ernest | Method of grinding relief on tools |
US5033239A (en) * | 1990-06-14 | 1991-07-23 | Pfauter-Maag Cutting Tools Limited Partnership | Disposable hob and method of grinding the same |
WO1992009395A1 (en) * | 1990-11-29 | 1992-06-11 | Crown Gear B.V. | Tool for producing crown wheels, and method for producing such a tool |
-
1994
- 1994-06-29 NL NL9401089A patent/NL9401089A/nl not_active Application Discontinuation
-
1995
- 1995-06-26 EP EP95922004A patent/EP0760728A1/en not_active Withdrawn
- 1995-06-26 WO PCT/NL1995/000224 patent/WO1996000635A1/en not_active Application Discontinuation
- 1995-06-26 JP JP8503034A patent/JPH10502301A/ja active Pending
Patent Citations (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB222937A (en) * | 1923-07-07 | 1924-10-07 | Alfred Herbert | Improvements in the grinding of hobs of worm form |
US1778541A (en) * | 1927-05-20 | 1930-10-14 | Wildhaber Ernest | Method of grinding relief on tools |
US5033239A (en) * | 1990-06-14 | 1991-07-23 | Pfauter-Maag Cutting Tools Limited Partnership | Disposable hob and method of grinding the same |
WO1992009395A1 (en) * | 1990-11-29 | 1992-06-11 | Crown Gear B.V. | Tool for producing crown wheels, and method for producing such a tool |
Non-Patent Citations (1)
Title |
---|
S.V. KOLESNIKOV & AL.: "Grinding hobbing cutters on the 3v663vf3 model semiautomatic hob-sharpener", RUSSIAN ENGINEERING RESEARCH, vol. 12, no. 8, NEW YORK, US, pages 58 - 61, XP000382430 * |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
JPH10502301A (ja) | 1998-03-03 |
EP0760728A1 (en) | 1997-03-12 |
WO1996000635A1 (en) | 1996-01-11 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
EP3200948B1 (en) | Axial hob with multi-revolution cutting teeth and method of manufacturing a gear with an axial hob | |
KR101976847B1 (ko) | 세미 컴플리팅 스카이빙 방법 및 세미 컴플리팅 스카이빙 방법을 실행하기 위한 대응하는 스카이빙 공구를 갖춘 장치 | |
EP0706434B1 (en) | Method of dressing a threaded grinding wheel | |
US9573210B2 (en) | Gear cutting machine, end mill and method of form milling | |
US8882414B2 (en) | Method and system for milling a bevel gear tooth system in a continuous miling process | |
NL9002611A (nl) | Gereedschap voor het vervaardigen van kroonwielen, alsmede werkwijze voor het vervaardigen van een dergelijk gereedschap. | |
EP3500383B1 (en) | Power skiving pressure angle correction without tool geometry change | |
JPH0229449B2 (nl) | ||
US4650378A (en) | Method for machining a gear by means of a rotating gear-type tool | |
EP0580591B1 (en) | Rotary disc cutter and method of making same | |
GB2077642A (en) | Cutting saw teeth with grinding wheel | |
NL9401089A (nl) | Werkwijze voor het vervaardigen van een afwikkelfrees. | |
JP3876101B2 (ja) | ウォームの加工方法及び加工装置 | |
KR20220148166A (ko) | 피가공물 치형 배열체의 치형 플랭크 영역을 기계가공하기 위한 방법, 모따기 공구, 방법을 수행하기 위한 제어 명령어를 갖는 제어 프로그램, 및 기어 절삭기 | |
EP0693016B1 (en) | Method of producing a crown wheel | |
NL8902417A (nl) | Gereedschap voor het vervaardigen van kroonwielen. | |
NL9100023A (nl) | Slijpschijf voor het vervaardigen van kroonwielen, alsmede werkwijze voor het vervaardigen van een dergelijke slijpschijf. | |
JPS6124136B2 (nl) | ||
NL9300226A (nl) | Gereedschap voor het vervaardigen van kroonwielen. | |
CS227656B2 (en) | Multi-part hob | |
NL8800003A (nl) | Werkwijze voor het vervaardigen van een kroonwiel. | |
RU2430813C2 (ru) | Резцовая зуборезная головка для нарезания арочных зубьев цилиндрических зубчатых колес | |
SU1096058A1 (ru) | Способ обработки зубьев цилиндрических зубчатых колес | |
RU2536308C1 (ru) | Способ режуще-деформирующей обработки зубьев зубчатых колес | |
SU1646723A1 (ru) | Способ чистовой обработки зубчатых колес |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
A1B | A search report has been drawn up | ||
BV | The patent application has lapsed |