NL9302237A - Zeefmateriaal uit draad, werkwijze voor het vervaardigen daarvan, en een huls, die uit een dergelijk zeefmateriaal is vervaardigd. - Google Patents

Zeefmateriaal uit draad, werkwijze voor het vervaardigen daarvan, en een huls, die uit een dergelijk zeefmateriaal is vervaardigd. Download PDF

Info

Publication number
NL9302237A
NL9302237A NL9302237A NL9302237A NL9302237A NL 9302237 A NL9302237 A NL 9302237A NL 9302237 A NL9302237 A NL 9302237A NL 9302237 A NL9302237 A NL 9302237A NL 9302237 A NL9302237 A NL 9302237A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
wire
sieve
screen
sieve material
material according
Prior art date
Application number
NL9302237A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Stork Screens Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stork Screens Bv filed Critical Stork Screens Bv
Priority to NL9302237A priority Critical patent/NL9302237A/nl
Priority to JP7517329A priority patent/JPH09507042A/ja
Priority to CA 2179528 priority patent/CA2179528A1/en
Priority to AU12042/95A priority patent/AU680580B2/en
Priority to EP95903038A priority patent/EP0735953A1/en
Priority to PCT/NL1994/000315 priority patent/WO1995017306A1/en
Publication of NL9302237A publication Critical patent/NL9302237A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41CPROCESSES FOR THE MANUFACTURE OR REPRODUCTION OF PRINTING SURFACES
    • B41C1/00Forme preparation
    • B41C1/14Forme preparation for stencil-printing or silk-screen printing
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21FWORKING OR PROCESSING OF METAL WIRE
    • B21F27/00Making wire network, i.e. wire nets
    • B21F27/08Making wire network, i.e. wire nets with additional connecting elements or material at crossings
    • B21F27/10Making wire network, i.e. wire nets with additional connecting elements or material at crossings with soldered or welded crossings
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21FWORKING OR PROCESSING OF METAL WIRE
    • B21F27/00Making wire network, i.e. wire nets
    • B21F27/12Making special types or portions of network by methods or means specially adapted therefor
    • B21F27/18Making special types or portions of network by methods or means specially adapted therefor of meshed work for filters or sieves

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Wire Processing (AREA)
  • Printing Plates And Materials Therefor (AREA)
  • Filtering Materials (AREA)

Description

Korte aanduiding: Zeef materiaal uit draad, werkwijze voor het vervaardigen daarvan, en een huls, die uit een dergelijk zeefmateriaal is vervaardigd.
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een zeefmateriaal uit draad, in het bijzonder bestemd voor zeefdruk.
Een dergelijk materiaal is bekend en wordt in het algemeen vervaardigd door weven, vlechten, breien of dergelijke van een draadvormig materiaal.
Het uiteindelijke zeefdrukmateriaal wordt verkregen door het patroonsgewijs afdekken van de gaten, bijvoorbeeld door de gaten met een lichtgevoelige lak of dergelijke af te dekken, en de lak vervolgens patroonsgewijs te belichten, waarna de belichte, dan wel niet-belichte gedeelten (afhankelijk van het type lak) worden verwijderd. Voorts kunnen de gaten met een lak worden afgedekt, waarbij na harding van de lak met behulp van bijvoorbeeld een laser of dergelijke de lak patroonsgewijs wordt weggebrand.
Tijdens het zeefdrukken wordt een drukmedium, zoals inkt, met behulp van een rakel door de gaten van een dergelijke zeef geperst op een te bedrukken substraat.
De drukkwaliteit met deze geweven, gebreide of gevlochten zeef materialen is voor vele toepassingen onvoldoende, daar het oppervlak betrekkelijk ongelijkmatig is en kanaalvorming tussen de zeef draden en het te bedrukken substraat kan optreden, met als gevolg verlies van contourscherpte door ongewenste vervloei-ingen van het drukmedium over het substraat.
Zeefdrukzeven die genoemde nadelen niet bezitten, zijn dunwandige vlakke metalen platen of naadloze dunwandige, metalen cilinders, die van gaten zijn voorzien. Dit materiaal kan worden vervaardigd door een dunne metaalplaat of een dunwandige metalen cilinder van een lichtgevoelige laklaag te voorzien, welke overeenkomstig het gewenste gatenpatroon wordt belicht en ontwikkeld, waarna een etsbewerking plaatsvindt om de gaten te verkrijgen. Ook kan men dit zeefmateriaal galvanisch opgroeien op een geleidend substraat, dat geschikt patroonsgewijs van een isolerende lak is voorzien. Bij deze laatste bewerking kan een wals worden gebruikt, waarop plaatselijk lak wordt aangebracht, dan wel een wals die patroonsgewijs van putjes is voorzien, waarin de lak wordt aangebracht.
Voorgaande technieken zijn echter tamelijk ingewikkeld, milieu-onvriendelijk en kostbaar.
De onderhavige uitvinding beoogt een zeefmateriaal uit draad te verschaffen, dat de voordelige drukeigenschappen van de laatstgenoemde metalen zeven bezit, doch op eenvoudige en goedkope wijze en uit een veelheid van materialen kan worden vervaardigd. Het zeefmateriaal volgens de uitvinding bezit daartoe als kenmerk, dat de gaten zodanig door plaatselijk met elkaar verbonden draadstukken worden begrensd, dat een althans nagenoeg vlak niet-geweven zeefoppervlak wordt verkregen.
Dit zeefmateriaal kan uit zeer uiteenlopende draadsoorten op goedkope wijze worden vervaardigd, waarbij zowel de afmetingen als de vorm van de gaten kan worden ingesteld, terwijl immer een althans nagenoeg vlak zeefoppervlak wordt verkregen. Dit is zoals eerder besproken in het bijzonder bij zeefdrukken gewenst. De werkwijze voor het vervaardigen van het zeefmateriaal is milieuvriendelijk, daar niet behoeft te worden geëtst of geëlektroformeerd.
Het zeefmateriaal volgens de uitvinding is niet beperkt tot zeefdruk, doch kan eveneens geschikt voor bijvoorbeeld filtratie worden gebruikt, zonder dat moeilijk te verwijderen vervuiling van het zeefmateriaal optreedt, zoals bij geweven, gevlochten of dergelijk zeefmateriaal het geval is. Ook is het zeefmateriaal volgens de uitvinding geschikt voor toepassing als temperatuurbestendige filters, bijvoorbeeld voor rookgasfiltratie, als draadskelet voor katalysatormassa's, of voor toepassing als reliëfvormingsgereedschap (embossing). Het zeefmateriaal zelf kan ook op een drager worden aangebracht, waarna de gaten met lak worden gevuld en men met behulp van galvanische technieken een zeefmateriaal op het zeefmateriaal volgens de uitvinding kan laten opgroeien ter vervaardiging van de eerdergenoemde dunwandige, metalen van gaten voorziene produkten.
Het in het zeefmateriaal volgens de uitvinding toegepaste draad is niet bijzonder beperkt en kan een ronde, ovale, vierkante, rechthoekige, driehoekige of andere gewenste doorsnede bezitten, en zou zelfs een bij benadering strookachtige vorm kunnen bezitten.
In de onderhavige beschrijving wordt met "plaatselijk" met elkaar verbinden van draden zowel puntsgewijs als over enige afstand verbinden bedoeld, daar zoals verderop nader zal worden toegelicht door keuze van een patroon van verbindingspunten, dat wil zeggen op afstand van elkaar opgestelde punten of groepjes nabij elkaar opgestelde punten, of ononderbroken verbindingen over grotere afstand, zeer uiteenlopende zeef vormen kunnen worden verkregen.
Bij voorkeur strekken naburige draaddelen, die elk twee of meer draadstukken omvatten, zich ongekruist in in hoofdzaak dezelfde richting uit.
Met draadstukken worden die draadgedeelten bedoeld, die zich tussen twee verbindingspunten uitstrekken. Draaddelen omvatten meerdere draadstukken.
Door naburige draaddelen ongekruist te laten verlopen wordt een niet-geweven althans nagenoeg vlak zeefoppervlak verkregen, welke voordelige drukeigenschappen vertoont.
Wanneer een gedeelte van het zeefmateriaal van de voorgaande uitvoeringsvorm volgens de uitvinding nader zal worden bekeken, zijn duidelijk in hoofdzaak evenwijdig aan elkaar verlopende draaddelen zichtbaar, die plaatselijk met elkaar zijn verbonden.
De zeef gaten kunnen op vele wijzen worden gevormd, doch met voordeel bestaat het zeefmateriaal uit zigzagvormige draaddelen, die aan de toppen plaatselijk met elkaar zijn verbonden. Een dergelijke materiaal kan op eenvoudige en reproduceerbare wijze worden vervaardigd, zoals verderop zal worden besproken. Met zigzag wordt een zaagtandvorm, sinusoïdale vorm, afgeplatte zaagtandvorm, of een tussenvorm hiervan bedoeld.
Volgens een ander aspect van de uitvinding vormen meerdere draadstukken een draaddeel, en omvat het materiaal tenminste twee groepen draaddelen, waarbij de draaddelen per groep in hoofdzaak evenwijdig lopen en die van een andere groep aan een zijde kruisen, en de draaddelen op de kruispunten door smelten en/of vervloeien zodanig met elkaar zijn verbonden, dat een althans nagenoeg vlak zeefoppervlak wordt verkregen.
Bij deze uitvoeringsvorm wordt een niet-geweven materiaal verkregen, waarbij elke groep draden, die zich in een bepaalde richting uitstrekt, zich aan één zijde van een andere groep draden bevindt. Deze uitvoeringsvorm verschaft opnieuw een vlak zeef oppervlak, zoals in het bijzonder bij zeefdrukken gewenst is.
In het bijzonder zijn de draden bij deze uitvoeringsvorm lineair, zodat op eenvoudige wijze het aantal gaten per strekkende cm van het zeefmateriaal, en daarmee de afmetingen van de gaten kan worden geregeld. Het zal duidelijk zijn dat met twee groepen lineaire draden vierhoekige openingen worden verkregen, terwijl met drie groepen draden ook driehoekige en zelfs vijfhoekige en zeshoekige openingen kunnen worden verkregen.
Het draadmateriaal, dat voor het zeefmateriaal volgens de onderhavige uitvinding wordt toegepast, is niet bijzonder beperkt, doch bij voorkeur is dit materiaal, alsmede de verbindingswijze van de draadstukken onderling zodanig gekozen, dat het uiteindelijke zeefmateriaal vormvast is. Op deze wijze wordt voorkomen dat bijvoorbeeld een uit genoemd zeefmateriaal vervaardigde rotatiezeefdrukcilinder, of een zeefplaat ongewenst en op onregelmatige wijze vervormt en onbruikbaar wordt of ongelijkmatige drukresultaten verschaft.
Met voordeel bestaat het draad van het zeefmateriaal uit een lasbaar materiaal, en met bijzonder voordeel uit een elektrisch geleidend materiaal. Als gevolg van het elektrisch geleidend vermogen en de duurzaamheid heeft metaaldraad de voorkeur; immers zeefmateriaal uit metaaldraad kan door al dan niet preferentieel elektroplateren gemakkelijk aanvullend worden versterkt, dan wel met een corrosiebestendig metaal worden bekleed, of voor een ander doel van een bekleding worden voorzien.
Bij voorkeur bezit het zeefmateriaal volgens de uitvinding tenminste 15 gaten per strekkende cm en met meer voorkeur tenminste 50 gaten per strekkende cm. Dergelijke zeefmaterialen zijn in het bijzonder geschikt voor zeefdruk.
Voorts wordt een cilinder verschaft uit zeefmateriaal, bestemd voor rotatiezeefdruk, welke wordt gekenmerkt, doordat het zeefmateriaal een zeefmateriaal volgens de uitvinding is.
De uitvinding verschaft eveneens een werkwijze voor het vervaardigen van een zeefmateriaal volgens de uitvinding, welke werkwijze wordt gekenmerkt, doordat draaddelen naast elkaar worden gelegd, de draaddelen plaatselijk met elkaar worden verbonden en vervolgens door vervorming van de draaddelen de zeef gaten worden gevormd. Afhankelijk van de verbindingswijze worden de draden op geringe afstand van elkaar of tegen alkaar aan gelegd. Bijvoorbeeld zal bij toepassing van soldeertechnie-ken, waarbij materiaal ter plaatse van de verbinding wordt toegevoerd, enige afstand tussen de draaddelen geen bezwaar zijn, terwijl bij lassen met een laser de draaddelen bij voorkeur tegen elkaar aanliggen.
In een andere uitvoeringsvorm wordt de werkwijze voor het vervaardigen van een zeefmateriaal volgens de uitvinding gekenmerkt, doordat draaddelen geschikt voorgevormd en vervolgens plaatselijk met al dan niet vervormde draaddelen verbonden worden.
Beide werkwijzen verschaffen een zeefmateriaal, dat uit draaddelen bestaat, die zich ongekruist en in in hoofdzaak dezelfde richting uitstrekken.
Bij voorkeur worden de draaddelen op een drager met elkaar verbonden, waarbij met bijzondere voorkeur een wals als drager wordt toegepast. Op deze wijze kan een cilindervormig zeefmateriaal worden verkregen. Hiertoe worden met voordeel een of meer al dan niet voorgevormde draden rond de wals gewikkeld, waarbij het aantal draden, de afmeting van de doorsnede van de desbetreffende draden, en de wikkelwijze de spoed bepaalt. Ook kunnen niet-gesloten ringvormige draaddelen op de wals worden gelegd, die vervolgens plaatselijk worden verbonden en waarbij tenslotte de zeefgaten worden gevormd.
In het bijzonder worden de draaddelen plaatselijk met elkaar verbonden door lassen met een laser, waarbij de laser continu of onderbroken (pulserend) kan werken. Afgezien van lassen kunnen velerlei andere verbindingstechnieken worden genoemd, zoals solderen, lijmen, vervloeien etc.
Tenslotte verschaft de uitvinding een werkwijze voor het vervaardigen van een zeef materiaal volgens de uitvinding, welke wordt gekenmerkt doordat groepen draaddelen achtereenvolgens onder een hoek ten opzichte van elkaar op een drager worden gelegd, waarbij de draden per groep zodanig worden gelegd, dat deze in hoofdzaak evenwijdig aan elkaar op enige afstand van elkaar verlopen, waarna de draaddelen op kruispunten door smelten en/of vervloeien met elkaar worden verbonden.
Ook hierbij heeft ter vervaardiging van een naadloze cilinder uit zeefmateriaal het wikkelen van draden op een wals de voorkeur, waarbij door instelling van de spoed van te wikkelen draden, de onderlinge afstand van de draden per groep kan worden ingesteld en daarmee het aantal gaten per strekkende cm van het uiteindelijk vervaardigde zeefmateriaal. Het smelten en/of vervloeien kan onder invloed van temperatuurverhoging en/of drukverhoging of dergelijke worden uitgevoerd.
Bij deze werkwijze verdient het de voorkeur om het zeefmateriaal na vervaardiging aan een vlakmakingsbewerking te onderwerpen, zoals bijvoorbeeld schaven, schuren of calibreren.
Teneinde genoemd smelten en/of vervloeien te vereenvoudigen, bestaan bij voorkeur de draaddelen van tenminste een groep uit kunststof. Dergelijke kunststofdraaddelen kunnen, indien gewenst, na voltooiing van het zeefmateriaal op aan de vakman bekende wijze van een metaallaagje worden voorzien.
Teneinde aan het zeefmateriaal volgens de uitvinding een aanvullende versterking te verlenen, dan wel met een ander doel te bekleden, verdient het de voorkeur dit met behulp van aan de vakman bekende galvanische technieken uit te voeren. Een hiervoor geschikte techniek is het preferentieel opgroeien van een metaallaag.
Het bij de werkwijze volgens de uitvinding gebruikte draadmateriaal is bij voorkeur een hardhaar materiaal. Hierbij kan gedacht worden aan metalen, die bijvoorbeeld door nitreren kunnen worden gehard, of hardbare kunststoffen. Een en ander is in het bijzonder van voordeel, wanneer het draad voorafgaand aan het verbinden bijvoorbeeld dient te worden gewikkeld, zodat enige soepelheid van het draad wenselijk is. Het vermogen om te worden gehard biedt de mogelijkheid om het uiteindelijke produkt de vereiste sterkte, vormvastheid, hardheid of slijtvastheid te kunnen geven.
Voorts wordt een zeef materiaal verschaft, dat is verkregen door een zeefmateriaal volgens de uitvinding aan een electrolyse in een electrolysebad te onderwerpen, welk bad tenminste een organische verbinding bevat met tenminste een onverzadigde binding, welke niet bij een
Figure NL9302237AD00081
groep behoort, en de eigenschappen van een tweede klasse glansmiddel vertoont, waarbij de openingen in het uiteindelijke zeefmateriaal in hoofdzaak overeenkomen met de openingen in het uitgangszeefmateriaal. In dit verband wordt verwezen naar EP-B-0 038 104 van Aanvraagster, waarin een werkwijze wordt beschreven voor het preferentieel opgroeien van een metaal op een zeefskelet in een electrolysebad. Met deze werkwijze kan in hoofdzaak loodrecht op het vlak van een zeef worden opgegroeid.
Tenslotte verschaft de uitvinding een draadmateriaal, omvattende plaatselijk met elkaar verbonden in hoofdzaak lineaire draaddelen, dat kennelijk bestemd is om te worden toegepast bij het vervaardigen van een zeefmateriaal volgens de uitvinding. Bij dit draadmateriaal zijn de zeefgaten door vervorming van de draaddelen nog niet gevormd, doch liggen alle draaddelen in hoofdzaak nog naast elkaar.
In het navolgende zal de uitvinding nader worden toegelicht aan de hand van de bijgaande tekening, daarin toont:
Fig. 1 een uitvoeringsvorm van zeefmateriaal volgens de uitvinding;
Fig. 2 het zeefmateriaal volgens fig. 1 dat aan aanvullende vervorming in horizontale richting is onderworpen;
Fig. 3 een andere uitvoeringsvorm van het zeef- materiaal volgens de uitvinding;
Fig· 4 nog een andere uitvoeringsvorm van het zeefmateriaal volgens de uitvinding met zigzagdraden en lineaire draden;
Fig. 5 nog een andere uitvoeringsvorm van het zeefmateriaal volgens de uitvinding met rechthoekige gaten;
Fig. 6 a-e voorbeelden van draaddoorsneden;
Fig· 7 een schematisch aanzicht van aan elkaar gelaste naast elkaar gelegen aanliggende draaddelen met ronde doorsnede;
Fig· 8 een doorsnede van fig. 7 volgens de lijn VIII-VIII;
Fig. 9 zeefmateriaal volgens de uitvinding, verkregen door vorming van de gaten van het gelaste materiaal volgens fig. 7;
Fig. 10 een schematisch aanzicht van plaatselijk aan elkaar gelaste draaddelen met ovale doorsnede;
Fig· 11 een doorsnede van fig. 10 volgens de lijn XI-XI;
Fig· 12 zeefmateriaal volgens de uitvinding, dat is verkregen door vorming van de gaten van het gelaste materiaal volgens fig. 10;
Fig. 13 een uitvoeringsvorm van zeefmateriaal volgens de uitvinding met kruisende draden;
Fig. 14 een doorsnede van fig. 13 volgens de lijn XIV- XIV;
Fig. 15 een doorsnede van fig. 13 volgens de lijn XV- XV;
Fig. 16 een schematische weergave van een inrichting voor het vervaardigen van een sinusvormige draad;
Fig. 17 een schematische voorstelling van een inrichting voor het rond een wals wikkelen van draad, en het plaatselijk verbinden van naburige draden;
Fig. 18 een schematische voorstelling van het wikkelen van meerdere draden;
Fig. 19a een schematische voorstelling van een continu werkende inrichting voor het vervaardigen van zeefmateriaal volgens de uitvinding voorafgaand aan het vormen van de gaten;
Fig. 19b een doorsnede van de draagarm met gewikkeld en gelast cilindervormig materiaal;
Fig. 19c een doorsnede van een andere uitvoeringsvorm van de draagarm uit fig. 19a; en Fig. 20 een schematische weergave van een inrichting voor het vormen van zeefgaten.
In fig. 1 is een eerste uitvoeringsvorm van een zeefmateriaal volgens de uitvinding uit ijzerdraad getoond, met draadstukken 1 en verbindingspunten 2. Met een arcering is een draaddeel 3 aangegeven. Bij deze uitvoering van het zeefmateriaal zijn draaddelen 3, omvattende meerdere draadstukken 1, bij verbindingspunten 2 door lassen met elkaar verbonden. Deze uitvoeringsvorm kan worden vervaardigd door lineaire draaddelen 3 naast elkaar te plaatsen, deze vervolgens op geschikte wijze puntsgewijs te verbinden, bijvoorbeeld door lassen met een laser, en het aldus gevormde materiaal in hoofdzaak dwars op de draaddelen aan een trekkracht te onderwerpen, teneinde de zeef gaten 4 te vormen. Ook kunnen vooraf van een zigzagvorm voorziene draaddelen 3 bij de toppen aan elkaar worden gelast, waardoor het vormen van de gaten achterwege kan blijven.
In fig. 2 is het materiaal volgens fig. 1 getoond, waarbij het vormen van de gaten, door trekken, gezien in de figuur in horizontale richting is voortgezet, zodat de zeefgaten 4 ruitvormig zijn geworden.
In fig. 3 is een uitvoeringsvorm van het zeefmateriaal volgens de uitvinding getoond, waarbij de draaddelen 5 sinusvormig zijn en bestaan uit draadstukken 6, welke zeef gaten 7 begrenzen. De sinusvormige draaddelen 5 zijn aan de toppen bij 8 met elkaar verbonden.
Fig. 4 toont een andere uitvoeringsvorm van het zeefmateriaal volgens de uitvinding, omvattende draaddelen 9 en 10 met respectievelijk draadstukken 11 en 12. De draaddelen 9 zijn lineair en de draaddelen 10 zijn sinusvormig. Het zal duidelijk zijn dat deze uitvoeringsvorm niet kan worden vervaardigd door het naast elkaar plaatsen van draaddelen, deze puntsgewijs te verbinden en vervolgens de zeef gaten te vormen, doch dat de draaddelen 10 voorafgaand aan de verbinding met de draaddelen 11 van genoemde sinusvorm dienen te worden voorzien.
Fig. 5 toont een uitvoeringsvorm overeenkomstig fig.
1 met draaddelen 14, welke twee soorten draadstukken respectievelijk 15 en 16 met verschillende lengte omvatten, die rechthoekige zeef gaten 17 begrenzen. Deze uitvoeringsvorm kan worden verkregen door het naast elkaar leggen van draaddelen en deze volgens een geschikt patroon puntsgewijs te verbinden.
In het licht van het voorgaande zal het duidelijk zijn, dat door keuze van de draaddikte, het draadmateriaal, de positie van de verbindingspunten, de mate van opening van de zeef gaten etc. de vorm en afmetingen van de zeef gaten op zeer uiteenlopende wijze kunnen worden gevarieerd.
De draadvorm, die in het zeefmateriaal volgens de uitvinding wordt toegepast is niet zeer beperkt. Fig. 6a-e tonen respectievelijk een ronde, vierkante, driehoekige, rechthoekige en ovale draaddoorsnede, welke alle voor toepassing bij de uitvinding geschikt zijn. De voorkeur hebben de driehoekige en ovale doorsnede, terwijl laatstgenoemde de meeste voorkeur heeft. Bij toepassing van een driehoekige draaddoorsnede zal een zeef worden verkregen met een aan een zijde bij benadering kegelvormige gatvorm, die bij zeeftoepassingen te zeven materiaal gemakkelijk loslaat en niet verstopt bij materiaaltoevoer aan de vlakke zijde, hetgeen eveneens bij zeefdruktoepassing van voordeel is. Bij toepassing van een ovale draaddoorsnede wordt een zeefmateriaal verkregen dat zeer veel overeenkomsten vertoont met de in de beschrijvingsinleiding besproken galvanisch vervaardigde zeefmaterialen, welke in het bijzonder goede drukeigenschappen vertonen.
Fig. 7 toont naast elkaar geplaatste metalen draaddelen 18 met laspunten 19, waarvan een doorsnede volgens de lijn VIII-VIII in fig. 8 is getoond. Wanneer de onderling verbonden draaddelen 18 uit fig. 7 in de door de pijlen aangegeven richting worden vervormd, wordt de in fig. 9 schematisch weergegeven struktuur verkregen, met zeefgaten 20. Het zal duidelijk zijn dat de vorm van de gaten geschikt kan worden gevarieerd, zoals eerder is besproken.
Fig. 10 toont schematisch naast elkaar gelegen draaddelen 21, die plaatselijk over enige lengte met elkaar zijn verbonden bij 22.
Fig. 11 toont een doorsnede volgens de lijn XI-XI in fig. 10, waarin duidelijk zichtbaar is dat de draaddelen een ovale doorsnede bezitten.
In fig. 12 is een voorkeursuitvoeringsvorm van zeef materiaal volgens de uitvinding getoond, dat is verkregen door het draadmateriaal volgens fig. 10 in de richting van de pijlen aan een trekkracht te onderwerpen, zodat de zeefgaten worden gevormd. Deze hexagonale zeefgaten in het bijzonder in combinatie met een ovale draaddoorsnede bezit voor zeefdrukken zeer voordelige eigenschappen, daar hexagonale gaten de traditionele vorm van zeefdruksjablonen benaderen en ook een optimale verdeling van zeefgaten over het oppervlak wordt verkregen met een aanvullende sterkte vergeleken met anders gevormde gaten.
De draadstukken 21' zijn over een geringe lengte met elkaar verbonden door laspunten. Het zal duidelijk zijn dat ook een kleiner aantal, op grotere afstand van elkaar gelegen laspunten, of een ononderbroken las eveneens kunnen worden gebruikt. Een draadstuk 21' omvat een draadgedeelte uitgaande van het midden van een las tot aan het midden van een naburige las in hetzelfde draaddeel 21. Wanneer de hexagonale struktuur uit fig. 12 verder wordt opgerekt (geopend) zal een in hoofdzaak rechthoekige gatvorm worden verkregen, waarbij de gaten versprongen zijn opgesteld (metselwerkstruktuur).
Voor het verbinden van metaaldraden kan tijdens het lassen eveneens een soldeermedium zoals tin, lood, lood-tin, messing, zilver of dergelijke worden toegevoerd, al dan niet met een vloeimiddel (fluxen). Vanzelfsprekend kan een overeenkomstige techniek eveneens worden toegepast bij het verbinden van draden uit andere materialen.
Fig. 13 toont een andere uitvoeringsvorm van zeefmateriaal volgens de uitvinding, waarbij twee groepen draaddelen respectievelijk 24 en 25 zijn getoond, die op de kruispunten door smelten en/of vervloeien met elkaar zijn verbonden en waardoor zeefgaten 26 zijn gevormd.
Fig. 14 en 15 tonen respectievelijk de doorsnede volgens de lijnen XVI-XVI en de lijn XV-XV. Zoals duidelijk is wordt ook bij deze uitvoeringsvorm een zeefmateriaal met een in hoofdzaak vlak zeefoppervlak verkregen.
Het verbinden van dergelijke kruisende draden kan door aan de vakman bekende technieken worden uitgevoerd. Zo kunnen de draden op de kruispunten met elkaar vervloeien door lassen of dergelijke, dan wel door het al dan niet bij verhoogde temperatuur aanleggen van druk ter plaatse, dat wil zeggen door de groepen draaddelen 24 en 25 kruisend op te stellen en vervolgens tussen al dan niet verwarmde persplaten of dergelijke samen te drukken. Ook kan voor het op de kruispunten door smelten en/of vervloeien vormen vein verbindingen een kwartsstraler worden gebruikt.
Het materiaal van de voor het zeefmateriaal volgens de uitvinding gebruikte draad is niet zeer beperkt, doch in het bijzonder voor de vervaardiging van zeefdrukmateriaal heeft het de voorkeur om metaaldraad te gebruiken, daar dit gemakkelijk met behulp van bijvoorbeeld een laser plaatselijk door lassen kan worden verbonden, en eventueel vooraf aangebrachte krommingen in metaaldraad vormvast zijn. Voorbeelden van geschikte metalen zijn: ijzer, staal, koper, nikkel, chroom etc.
In de in fig. 13 getoonde uitvoeringsvorm heeft het de voorkeur om tenminste één van de groepen in kunststof uit te voeren, zodat de verbinding door vervloeien ter plaatse van de kruispunten wordt vereenvoudigd.
Het zeefmateriaal volgens de uitvinding kan na te zijn vervaardigd aan aanvullende bekledingsstappen worden onderworpen, teneinde dit bijvoorbeeld te versterken. Zo kan het zeefmateri-aal, eventueel na geleidend maken van het oppervlak daarvan, in het geval van kunststofdraad, op bekende wijze met een geschikt metaal worden geplateerd.
Ook kan het materiaal na vervaardiging en voor een eventuele metallisering aan een vlakmakende bewerking worden onderworpen, teneinde oneffenheden te verwijderen. Voorbeelden zijn schaven, schuren, calibreren, etc.
Fig. 16 toont schematisch een inrichting met twee tandwielen 27 en 28, waartussen een draad 29 via geleidingswalsen 30 en 31 wordt gevoerd. Door genoemde tandwielen 27, 28 in de aangegeven richting aan te drijven wordt een zigzagvormige draad verkregen. Eventueel kan het draad, wanneer dit een metaaldraad betreft na de vervormingsbewerking aan een warmtebehandeling worden onderworpen, teneinde het draad aldus vormvastheid te verlenen, als gevolg van de hardingseigenschappen van het gekozen materiaal.
In fig. 17 is schematisch een inrichting getoond voor het vervaardigen van zeef materiaal volgens de uitvinding, waarbij een draad 33 rond een wals 32 wordt gewikkeld. De wals wordt in de richting van de pijl gedraaid en het draad 33 wordt aan een haspel 34 onttrokken. Tijdens het wikkelen kan de haspel 34 evenwijdig aan de wals 32 in de wikkelrichting worden verplaatst. Met 35 is schematisch een bewegende laser inrichting aangegeven, welke het rond de wals 32 gewikkelde draad 33 plaatselijk last. Met voordeel omvat de laserinrichting positioneermiddelen, welke een taster kunnen omvatten voor het bepalen van de positie van de lasplaatsen onderling in relatie tot de draaddelen, op basis waarvan de positie van de laser met behulp van geschikte laserverplaatsingsmiddelen kan worden ingesteld. Nadat de wals 32 over de gehele lengte van draad 33 is voorzien en plaatselijk is gelast, wordt het aldus vervaardigde materiaal van de wals 32 verwijderd en in langsrichting aan een trekkracht onderworpen, waardoor de lengte van de toeneemt, de diameter af neemt en de zeef gaten worden gevormd. Het zal duidelijk zijn dat de diameterverkleining, respectievelijk de lengtetoename van de zeefcilinder en de gatvorm en -grootte afhankelijk zijn van de onderlinge positie en afmetingen van de verbindingen, de draaddiameter en de mate van vervormen.
Wanneer het draad 33 voorafgaand aan het wikkelen door de inrichting uit fig. 16 wordt gevoerd, behoeft het uiteindelijke materiaal niet aan een vervormingsbehandeling te worden onderworpen. De onderlinge positionering van de toppen van de reeds gewikkelde draad ten opzichte van nog te wikkelen draad kan worden geregeld door in de toevoer tijdens wikkelen de draadspanning op geschikte wijze te regelen.
In fig. 18 is dezelfde wals 32 getoond, waarbij met meerdere draden 33, al dan niet van dezelfde soort en vorm, tegelijkertijd wordt gewikkeld, waardoor het oppervlak van de wals bij gelijkblijvende rotatiesnelheid sneller met draad kan worden bedekt. Bij het aldus wikkelen met meerdere draden zal voor elke individuele draad de wikkelspoed toenemen.
Dit heeft tot gevolg, dat wanneer van het na het lassen van de wals 32 verwijderde zeefmateriaal de zeefgaten worden gevormd door een trekkracht in langsrichting, het materiaal uit zichzelf zal torderen. Dit betekent dat tijdens het trekken aan de uiteinden van de zeefcilinder, tenminste een van de bevestigingsonderdelen draaibaar moet worden opgesteld.
Fig. 19a toont schematische een inrichting voor het continu vervaardigen van zeefmateriaal volgens de uitvinding. Hierin is een haspel 34 aanwezig waarvan draad 33 wordt onttrokken. Hoewel een haspel getoond is, kunnen vanzelfsprekend zoals eerder besproken ook meerdere draden tegelijkertijd worden gewikkeld.
Met 35 is een aandrijfmechanisme van een doorn 36 aangegeven, waarop het draad 33 wordt gewikkeld. Het draad 33 wordt door een draadtoevoerbesturingseenheid 37 naar de doorn 36 geleid. Het draad 33 wordt tussen een stationaire aanslag 38 en het reeds gewikkelde materiaal geleid, waardoor tijdens het wikkelen het reeds gewikkelde materiaal gezien in de figuur naar links wordt gedwongen. Tijdens genoemde verplaatsing wordt met behulp van een vast opgestelde laser 40 het draad plaatselijk gelast. Vele type lasers zijn hiervoor geschikt. Afhankelijk van de draadspoed, de wikkelsnelheid, de lasuitvoering en het laspatroon kan de laser continu dan wel onderbroken werken.
De gebruikte doorn 36 is bij voorkeur uitwisselbaar, zodat cilinders 39 met verschillende diameters met evenzoveel standaardmaten (rapportmaten) en doorsnedevormen, kunnen worden vervaardigd. Met verschillende doorsnedevormen worden ovale-, driehoekige, vierhoekige etc. doorsneden bedoeld.
Met 41 is schematisch een verplaatsbare bok getoond, die dient voor het met behulp van een draagarm 42 ondersteunen van het van de wals 36 bewegende materiaal 39.
De draagarm 42 van de bok 41 is bij voorkeur uitgevoerd in de vorm van een vrij draaiende roller en met meer voorkeur is de draagarm zodanig uitgevoerd, dat deze meerdere rond de binnenomtrek van de vervaardigde cilinder opgestelde vrij draaibare rollen omvat, zodat het vervaardigde cilindermateriaal op meerdere plaatsen kan worden ondersteund. Fig. 19b toont een doorsnede van de draagarm 42 uit fig. 19a met vervaardigd cilindervormig materiaal 39. Fig. 19c toont een voorkeursuitvoeringsvorm van de draagarm 42 in doorsnede, welke vier onder-steuningsrollen 44 omvat voor het ondersteunen van het materiaal 39. De onderlinge positie van de rollen is met voordeel instelbaar .
Met de inrichting volgens de uitvinding is de spoed regelbaar door bijvoorbeeld een ringvormige aanslag met een ovale doorsnede onder een geschikte hoek rond de doorn te plaatsen.
Met 43 is schematisch een meebewegende snij-inrichting getoond, die dient om na vorming van een bepaalde lengte materiaal, dit af te snijden. Na het afsnijden kan genoemd cilindervormig materiaal met behulp van de bok 41 worden verplaatst. Daarna kan de arm van een andere bok in het van de wals 36 bewegende materiaal 39 worden geplaatst. De steunarm 42 aan de bok 41 kan geschikt in hoogte worden versteld, bijvoorbeeld met behulp van een schroef spindel 45 of dergelijke.
Lengten van het cilinder vormige materiaal te verkrijgen kunnen ook op een andere wijze van elkaar worden gescheiden. Door bijvoorbeeld na een bepaalde werkingsduur van de inrichting de laser gedurende enige tijd te onderbreken, wordt een aantal wikkelingen draad niet gelast. Dit aantal kan zodanig worden gekozen, dat op een geschikt moment het reeds vervaardigd cilindervormige materiaal van de doorn kan worden getrokken, waarbij het niet-gelaste gewikkelde draadmateriaal als een spiraal wordt opgerekt en kan worden doorgesneden. Dit heeft als voordeel, dat slechts één draad behoeft te worden doorgeknipt in tegenstelling tot het volledig doorsnijden van een cilinder.
In fig. 20 is schematisch een inrichting voor het vormen van zeef gaten getoond met een forceerinrichting 46. Met deze inrichting 46 wordt het materiaal 39 met nog niet gevormde zeefgaten, zoals schematisch is aangegeven bij 47 in de richting van de pijl geforceerd, waardoor de zeefgaten in het materiaal 39 worden gevormd, zoals bij 48 is aangegeven. Het zal duidelijk zijn dat het trekonderdeel (niet getoond), waarmee het materiaal 39 door de forceerinrichting wordt bewogen draaibaar dient te zijn opgesteld, daar afhankelijk van de methodiek van het wikkelen van de draad (of draden) een zekere mate van draaiing tijdens het vormen van de zeefgaten zal optreden. Het kan van voordeel zijn om tijdens het vormen van de gaten met behulp van de forceerinrichting 46 een dragerlichaam in het produkt op te stellen, teneinde deze bewerking reproduceerbaar te kunnen uitvoeren.
Wanneer in een produktieproces grote aantallen van draadcHinders worden vervaardigd, waarvan de gaten nog niet zijn gevormd, kunnen bij achtereenvolgende draadc Hinder s de zeefgaten in geleidelijk toenemende mate worden gevormd, hetgeen betekent dat achtereenvolgens cilinders met enigszins afnemende diameter worden vervaardigd, die in elkaar kunnen worden geschoven. Aldus wordt het transport en de opslag daarvan aanzienlijk vereenvoudigd. Van deze cilinders kunnen daarna op een gewenst moment de zeefgaten in de gewenste eindvorm worden gebracht. Hetzelfde geldt voor in langsrichting van een wals gewikkeld draadmateriaal, waarbij de diameter toeneemt en de lengte afneemt bij het vormen van de zeefgaten.
De uitvinding is niet tot bovenstaande uitvoeringsvormen beperkt, daar het zeefmateriaal eveneens in vlakke vorm kan worden vervaardigd door draaddelen die eventueel uit een en dezelfde draad bestaan naast elkaar op een vlakke drager te leggen, deze vervolgens plaatselijk te verbinden en daarna de zeefgaten te vormen.
Ook kan in het geval van cilindervormig zeefmateriaal het draad in langsrichting van een wals worden gewikkeld, waarbij rond de omtrek bij de uiteinden van de wals bijvoorbeeld uitsteeksels, zoals pennetjes aanwezig kunnen zijn, zodat het draad heen- en weergaand in langsrichting kan worden gewikkeld. Ook kan het draad, voor het wikkelen in langsrichting kruisend over de kopse kanten van de wals worden gewikkeld. Wanneer een dergelijk uit draadmateriaal bestaande cilinder plaatselijk wordt gelast, zal bij het vormen van de zeef gaten in tegenstelling tot hetgeen in het voorgaande is beschreven een diameterver-groting en een lengteverkleining van de cilinder het gevolg zijn. Voor deze bewerking kan bijvoorbeeld een expandeerbare kern worden gebruikt, of kan het gewikkeld draadmateriaal in tegengestelde richting over de forceerinrichting 46 uit fig. 20 worden bewogen, teneinde de zeefgaten te vormen.
Voor het vervaardigen van de uitvoering van het zeefmateriaal volgens fig. 13, in cilindervorm kan rond een drager, zoals bijvoorbeeld in fig. 17 of 18 is getoond, een draad met een zodanige spoed in een richting worden gewikkeld, dat op afstand van elkaar opgestelde draaddelen worden verkregen, waarna eventueel hetzelfde draad in tegengestelde richting met overeenkomstige gewenste spoed over de eerste groep draaddelen kan worden gewikkeld. Daarenboven kunnen meerdere groepen draden worden gewikkeld, waarna met behulp van geschikte aan de vakman bekende technieken, zoals lassen, persen bij verhoogde temperatuur door smelten en/of vervloeien de draden op de kruispunten met elkaar worden verbonden.
Met behulp van de bovenbeschreven werkwijze kan zeefmateriaal volgens de uitvinding met een zeer uiteenlopend aantal gaten per strekkende cm en gatvorm worden vervaardigd, terwijl op overeenkomstige wijze ook vlakke zeven kunnen worden vervaardigd. Deze kunnen direkt of door in langsrichting opensnijden van cilinders volgens de uitvinding worden vervaardigd.
Tenslotte wordt opgemerkt, dat hoewel in het voorgaande in hoofdzaak symmetrische zeefmaterialen zijn beschreven de uitvinding niet daartoe is beperkt, daar eveneens willekeurige vervormde draden op willekeurige wijze met elkaar kunnen worden verbonden, zodat vlak zeef materiaal met willekeurige zeefgatvor— men en afmetingen wordt verkregen, hetgeen voor bepaalde toepassingen van voordeel kan zijn. In het bijzonder worden hierbij de zogenaamde moirè-effecten onderdrukt.

Claims (24)

1. Zeefmateriaal uit draad in het bijzonder bestemd voor zeefdruk, met het kenmerk, dat de gaten (4; 7; 13; 17; 20; 23; 26) zodanig door plaatselijk met elkaar verbonden draadstukken (1; 6; 11, 12; 15, 16; 18'; 21') worden begrensd dat een althans nagenoeg vlak niet-geweven zeefoppervlak wordt verkregen.
2. Zeef materiaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat naburige draaddelen (3; 5; 9, 10; 14; 18, 21), die elk twee of meer draadstukken (1; 6; 11, 12; 15, 16; 18', 21') omvatten, zich ongekruist in in hoofdzaak dezelfde richting uitstrekken.
3. Zeefmateriaal volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat het materiaal bestaat uit zigzagvormige draadddelen die aan de toppen plaatselijk met elkaar verbonden zijn.
4. Zeefmateriaal volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat meerdere draadstukken een draaddeel vormen, dat het materiaal tenminste twee groepen (24, 25) draaddelen omvat, waarbij de draaddelen per groep (24, 25) in hoofdzaak evenwijdig lopen, en die van een andere groep (24, 25) aan een zijde kruisen, en dat de draaddelen (24, 25) op de kruispunten door smelten en/of vervloeien zodanig met elkaar zijn verbonden, dat een althans nagenoeg vlak zeefoppervlak wordt verkregen.
5. Zeefmateriaal volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de draden in hoofdzaak lineair zijn.
6. Zeefmateriaal volgens een of meer van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het draadma' '?riaal en de verbindingswijze zodanig zijn gekozen, dat het zeefmateriaal vormvast is.
7. Zeefmateriaal volgens een of meer van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het draad van het zeefmateriaal bestaat uit een lasbaar materiaal.
8. Zeefmateriaal volgens conclusie 7, met het kenmerk, dat het draad van het zeefmateriaal bestaat uit een elektrisch geleidend materiaal.
9. Zeefmateriaal volgens conclusie 8, met het kenmerk, dat het draad van het zeefmateriaal bestaat uit metaal.
10. Zeefmateriaal volgens een of meer van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het materiaal tenminste 15 gaten per strekkende cm bezit.
11. Zeefmateriaal volgens conclusie 10, met het kenmerk, dat het materiaal tenminste 50 gaten per strekkende cm bezit.
12. Cilinder uit zeefmateriaal bestemd voor rotatiezeefdruk, met het kenmerk, dat het zeefmateriaal een zeefmateriaal volgens een of meer van de voorgaande conclusies is.
13. Werkwijze voor het vervaardigen van een zeefmateriaal volgens een of meer van de conclusies 1-3, 6-11, met het kenmerk, dat draaddelen naast elkaar worden gelegd, de draaddelen plaatselijk met elkaar worden verbonden en vervolgens door vervorming van de draaddelen de zeefgaten worden gevormd.
14. Werkwijze voor het vervaardigen van een zeefmateriaal volgens een of meer van de conclusies 1-4, 6-11, met het kenmerk, dat draaddelen geschikt worden voorgevormd en vervolgens puntsgewijs met al dan niet vervormde draaddelen worden verbonden.
15. Werkwijze volgens conclusie 13 of 14, met het kenmerk, dat de draaddelen op een drager met elkaar worden verbonden.
16. Werkwijze volgens conclusie 15, met het kenmerk, dat als drager een wals wordt toegepast.
17. Werkwijze volgens conclusie 16, met het kenmerk, dat een of meer al dan niet voorgevormde draden rond de wals worden gewikkeld.
18. Werkwijze volgens een of meer van de conclusies 13-17, met het kenmerk, dat de draaddelen plaatselijk met elkaar worden verbonden door lassen met een laser.
19. Werkwijze voor het vervaardigen van een zeefmateriaal volgens conclusie 4 of 5, met het kenmerk, dat groepen draaddelen achtereenvolgens onder een hoek ten opzichte van elkaar op een drager worden gelegd, waarbij de draden per groep zodanig worden gelegd dat deze in hoofdzaak evenwijdig aan elkaar op enige afstand van elkaar verlopen, waarna de draaddelen op kruispunten door smelten en/of vervloeien met elkaar worden verbonden.
20. Werkwijze volgens conclusie 19, met het kenmerk, dat de draaddelen van tenminste een groep uit kunststof bestaan.
21. Werkwijze volgens een of meer van de conclusies 13-20, met het kenmerk, dat het zeefmateriaal na vervaardiging aan een vlakmakingsbewerking wordt onderworpen.
22. Werkwijze volgens een of meer van de conclusies 13-21, met het kenmerk, dat het zeefmateriaal wordt geplateerd.
23. Zeefmateriaal dat is verkregen door een zeefmateriaal volgens een of meer van de conclusies 1-11 aan een electrolyse in een electrolysebad te onderwerpen, welk bad tenminste een organische verbinding bevat met tenminste een onverzadigde binding, welke niet bij een
Figure NL9302237AC00221
groep behoort, en de eigenschappen van een tweede klasse glansmiddel vertoont, waarbij de openingen in het uiteindelijke zeefmateriaal in hoofdzaak overeenkomen met de openingen in het uitgangszeefmateriaal.
24. Draadmateriaal omvattende plaatselijk met elkaar verbonden in hoofdzaak lineaire draaddelen, kennelijk bestemd om te worden toegepast bij het vervaardigen van een zeefmateriaal volgens een of meer van de conclusies 1-3, 6-11.
NL9302237A 1993-12-22 1993-12-22 Zeefmateriaal uit draad, werkwijze voor het vervaardigen daarvan, en een huls, die uit een dergelijk zeefmateriaal is vervaardigd. NL9302237A (nl)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9302237A NL9302237A (nl) 1993-12-22 1993-12-22 Zeefmateriaal uit draad, werkwijze voor het vervaardigen daarvan, en een huls, die uit een dergelijk zeefmateriaal is vervaardigd.
JP7517329A JPH09507042A (ja) 1993-12-22 1994-12-13 ワイヤ製スクリーン材、その製造方法および装置、およびこのようなスクリーン材製のスリーブ
CA 2179528 CA2179528A1 (en) 1993-12-22 1994-12-13 Screen material made of wire, method and device for the production thereof, and a sleeve made of such screen material
AU12042/95A AU680580B2 (en) 1993-12-22 1994-12-13 Screen material made of wire, method and device for the production thereof, and a sleeve made of such screen material
EP95903038A EP0735953A1 (en) 1993-12-22 1994-12-13 Screen material made of wire, method and device for the production thereof, and a sleeve made of such screen material
PCT/NL1994/000315 WO1995017306A1 (en) 1993-12-22 1994-12-13 Screen material made of wire, method and device for the production thereof, and a sleeve made of such screen material

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9302237 1993-12-22
NL9302237A NL9302237A (nl) 1993-12-22 1993-12-22 Zeefmateriaal uit draad, werkwijze voor het vervaardigen daarvan, en een huls, die uit een dergelijk zeefmateriaal is vervaardigd.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9302237A true NL9302237A (nl) 1995-07-17

Family

ID=19863301

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9302237A NL9302237A (nl) 1993-12-22 1993-12-22 Zeefmateriaal uit draad, werkwijze voor het vervaardigen daarvan, en een huls, die uit een dergelijk zeefmateriaal is vervaardigd.

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0735953A1 (nl)
JP (1) JPH09507042A (nl)
AU (1) AU680580B2 (nl)
CA (1) CA2179528A1 (nl)
NL (1) NL9302237A (nl)
WO (1) WO1995017306A1 (nl)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP4645305B2 (ja) * 2005-05-25 2011-03-09 Tdk株式会社 スクリーン印刷用版及びその製造方法、スクリーン印刷用版を用いた電子部品の製造方法
FR2886180B1 (fr) * 2005-05-27 2007-07-13 Snecma Moteurs Sa Procede de fabrication d'une nappe liee constituee de fils ceramiques a matrice metallique, dispositif de mise en oeuvre du procede nappe liee obtenue par le procede
JP4620139B2 (ja) * 2008-03-27 2011-01-26 大日本印刷株式会社 カラーフィルタの製造方法
DE102009040083A1 (de) * 2009-09-04 2011-03-10 Stadtmüller, Uwe Verfahren und Vorrichtung zum Verschweißen von im Fügebereich eine Punkt- oder kurze Linienberührung aufweisenden Teilen sowie Fügeeinrichtung
JP5325839B2 (ja) * 2010-06-16 2013-10-23 株式会社コベルコ科研 スクリーン印刷用メッシュ部材
DE102013005685A1 (de) * 2013-04-03 2014-10-09 Robert Kopetzky Verfahren und Umformeinrichtung für einen Drahtformkörper sowie Drahtformkörper
CN117086486B (zh) * 2023-10-20 2024-01-30 苏州镭扬激光科技有限公司 金属编织网激光切割焊接一体设备

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2188501A5 (nl) * 1972-06-05 1974-01-18 Auclair Georges
EP0038104A1 (en) * 1980-04-15 1981-10-21 Stork Screens B.V. Process of electrolytically producing a screen, and a screen so produced
JPS6119386A (ja) * 1984-07-05 1986-01-28 Daicel Chem Ind Ltd スクリ−ン印刷方法

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1991017006A1 (en) * 1988-10-26 1991-11-14 Prestend Pty. Limited Steel security mesh

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2188501A5 (nl) * 1972-06-05 1974-01-18 Auclair Georges
EP0038104A1 (en) * 1980-04-15 1981-10-21 Stork Screens B.V. Process of electrolytically producing a screen, and a screen so produced
JPS6119386A (ja) * 1984-07-05 1986-01-28 Daicel Chem Ind Ltd スクリ−ン印刷方法

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 10, no. 167 (M - 488) 13 June 1986 (1986-06-13) *

Also Published As

Publication number Publication date
EP0735953A1 (en) 1996-10-09
AU1204295A (en) 1995-07-10
AU680580B2 (en) 1997-07-31
JPH09507042A (ja) 1997-07-15
CA2179528A1 (en) 1995-06-29
WO1995017306A1 (en) 1995-06-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0211275B1 (de) Verfahren zur Herstellung einer Bürstendichtung und Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens
DE112006001867B4 (de) Verbindungsvorrichtung und ein -verfahren für Metallplatten
DE3147287C2 (de) Verfahren zum Herstellen eines Schneiddrahtes
DE2826961C2 (de) Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung dreidimensional gewebter, hohler Umdrehungskörper
DE69831004T2 (de) Verfahren zur herstellung einer form aus formplatten und eine formplatte hergestellt aus einer flachen platte
DE19757888A1 (de) Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von Stents
NL9302237A (nl) Zeefmateriaal uit draad, werkwijze voor het vervaardigen daarvan, en een huls, die uit een dergelijk zeefmateriaal is vervaardigd.
DE3311766C2 (nl)
DE3327661A1 (de) Verfahren und maschine zum herstellen eines siebes
HUE028752T2 (en) Procedure for filtering and filtering
DE3912244A1 (de) Vorrichtung zum biegen von stangenfoermigem material bereichsweise in die form einer spirale
DE3049256A1 (de) Schweissvorrichtung fuer siebe
DE60303128T2 (de) Verfahren zum formen mit einem laser von hohlräumen in einer giessform zum giessformen hakenförmiger befestigungselemente
DE3843350A1 (de) Verfahren zur herstellung eines metallischen traegerkoerpers
DE60122000T2 (de) Verfahren und formvorrichtung zum verformen eines hohlen werkstücks
DE1303714C2 (de) Anwendung des reibungsschweissens bei der herstellung von gitterrosten und dergleichen
DE10134826B4 (de) Drahtzuführung in einer Federherstellvorrichtung
DE3021562C1 (de) Verfahren und Vorrichtung zum Zusammenfuegen von Wendeln aus Metalldraht bzw. Kunststoffdraht zu Flaechengebilden
DE19605449A1 (de) Mehrfachgewickeltes Metallrohr sowie Verfahren und Vorrichtung zu dessen Herstellung
EP1136017A1 (de) Verfahren und Vorrichtung zum Verschmelzen von Faserenden
DE2023190A1 (de) Verfahren zum Aufwickeln strangfoermigen Materials,Vorrichtung zur Durchfuehrung des Verfahrens und Wickel aus strangfoermigem Material
CA1279235C (en) Screens, a method of making screens and apparatus for making screens
DE3935254A1 (de) Verbessertes verfahren zur herstellung von metall-matrix-baendern sowie von verbundstoff-komponenten mit unregelmaessiger form
DE69929062T2 (de) Dichtung für wärmetauscher und verfahren und vorrichtung zu deren herstellung
AT401485B (de) Verfahren und maschine zum herstellen von drahtgittern

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed