NL9301339A - Peroxyzuren of voorlopers daarvan voor de toepassing in het reinigen van textiel, alsmede werkwijzen en inrichtingen voor het reinigen van textiel met behulp van dergelijke peroxyzuren of voorlopers. - Google Patents

Peroxyzuren of voorlopers daarvan voor de toepassing in het reinigen van textiel, alsmede werkwijzen en inrichtingen voor het reinigen van textiel met behulp van dergelijke peroxyzuren of voorlopers. Download PDF

Info

Publication number
NL9301339A
NL9301339A NL9301339A NL9301339A NL9301339A NL 9301339 A NL9301339 A NL 9301339A NL 9301339 A NL9301339 A NL 9301339A NL 9301339 A NL9301339 A NL 9301339A NL 9301339 A NL9301339 A NL 9301339A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
phase
peroxyacid
carbon atoms
washing
soaking
Prior art date
Application number
NL9301339A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Tno Instituut Voor Reinigingst
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tno Instituut Voor Reinigingst filed Critical Tno Instituut Voor Reinigingst
Priority to NL9301339A priority Critical patent/NL9301339A/nl
Priority to EP94926403A priority patent/EP0711337A1/en
Priority to PCT/NL1994/000177 priority patent/WO1995004128A1/en
Priority to AU76251/94A priority patent/AU7625194A/en
Publication of NL9301339A publication Critical patent/NL9301339A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C11ANIMAL OR VEGETABLE OILS, FATS, FATTY SUBSTANCES OR WAXES; FATTY ACIDS THEREFROM; DETERGENTS; CANDLES
    • C11DDETERGENT COMPOSITIONS; USE OF SINGLE SUBSTANCES AS DETERGENTS; SOAP OR SOAP-MAKING; RESIN SOAPS; RECOVERY OF GLYCEROL
    • C11D3/00Other compounding ingredients of detergent compositions covered in group C11D1/00
    • C11D3/39Organic or inorganic per-compounds
    • C11D3/3902Organic or inorganic per-compounds combined with specific additives
    • C11D3/3905Bleach activators or bleach catalysts
    • C11D3/3907Organic compounds
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C11ANIMAL OR VEGETABLE OILS, FATS, FATTY SUBSTANCES OR WAXES; FATTY ACIDS THEREFROM; DETERGENTS; CANDLES
    • C11DDETERGENT COMPOSITIONS; USE OF SINGLE SUBSTANCES AS DETERGENTS; SOAP OR SOAP-MAKING; RESIN SOAPS; RECOVERY OF GLYCEROL
    • C11D3/00Other compounding ingredients of detergent compositions covered in group C11D1/00
    • C11D3/39Organic or inorganic per-compounds
    • C11D3/3945Organic per-compounds
    • DTEXTILES; PAPER
    • D06TREATMENT OF TEXTILES OR THE LIKE; LAUNDERING; FLEXIBLE MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D06FLAUNDERING, DRYING, IRONING, PRESSING OR FOLDING TEXTILE ARTICLES
    • D06F31/00Washing installations comprising an assembly of several washing machines or washing units, e.g. continuous flow assemblies
    • D06F31/005Washing installations comprising an assembly of several washing machines or washing units, e.g. continuous flow assemblies consisting of one or more rotating drums through which the laundry passes in a continuous flow
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C11ANIMAL OR VEGETABLE OILS, FATS, FATTY SUBSTANCES OR WAXES; FATTY ACIDS THEREFROM; DETERGENTS; CANDLES
    • C11DDETERGENT COMPOSITIONS; USE OF SINGLE SUBSTANCES AS DETERGENTS; SOAP OR SOAP-MAKING; RESIN SOAPS; RECOVERY OF GLYCEROL
    • C11D2111/00Cleaning compositions characterised by the objects to be cleaned; Cleaning compositions characterised by non-standard cleaning or washing processes
    • C11D2111/40Specific cleaning or washing processes
    • C11D2111/44Multi-step processes

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Detergent Compositions (AREA)

Description

Titel: Peroxyzuren of voorlopers daarvan voor de toepassing in het reinigen van textiel, alsmede werkwijzen en inrichtingen voor het reinigen van textiel met behulp van dergelijke peroxyzuren of voorlopers
De uitvinding heeft betrekking op het reinigen van textiel middels natwasprocessen.
Natwassen heeft ten doel vuil en vlekken te verwijderen en het wasgoed te ontdoen van micro-organismen en stoffen die het wasgoed een onaangename geur geven.
De soorten vuil die in textiel voorkomen zijn onder te verdelen in water oplosbaar vuil, water onoplosbaar vuil, en suspendeerbaar of emulgeerbaar vuil.
Water oplosbaar vuil omvat bijvoorbeeld suikers, zuren, zouten en ureum; water onoplosbaar vuil omvat bijvoorbeeld zand, klei, eiwitten, vetten, oliën, roet, kleurstoffen en micro-organi smen.
Colloidaal oplosbaar vuil omvat onder meer; eiwitten, zetmeel, voedingsmiddelen, vetten, oliën en bloedbestanddelen.
In het bijzonder heeft de uitvinding betrekking op natwasprocessen die uitgevoerd worden in een zogenaamde wasbuis. Een wasbuis is een (semi) continuwasmachine die een aantal achter elkaar geplaatste kamers omvat. In de verschillende kamers worden verschillende fasen van het wasproces uitgevoerd. De fasen (zie Fig. 1) van een dergelijk natwasproces omvatten meestal een weëkfase (waarbij het wasgoed in contact wordt gébracht met water en een detergent zodat het vuil kan opzwellen), één of meer sopfasen (waarbij gewassen wordt bij een temperatuur van ongeveer 85°C in aanwezigheid van wasmiddel) , een spoelfase (waarbij wasmiddel en losgemaakt vuil uitgespoeld worden), een bleekfase (waarbij bleekmiddel wordt toegevoegd om niet wasbare bevuilingen te oxyderen en/of te ontkleuren) en een neutralisatiefase (waar restanten wasmiddel en bleekmiddel worden geneutraliseerd en uitgespoeld).
Over het algemeen zijn' de verschillende fasen in het was-proces in een wasbuis ruimtelijk (kamers) gescheiden (zie Fig.l). In de figuur is een gebruikelijke wasbuis afgebeeld.
In de kamers 1 t/m 3 vindt het weken plaats. De sopfase wordt uitgevoerd in kamers 4 t/m 8. In deze fase is het op verschillende plaatsen toevoeren van stoom mogelijk om de soptempera-tuur te verhogen.
Er wordt in de sopfase deels gewerkt in tegenstroom. Het afgewerkte water wordt in kamer 4 afgevoerd.
Na de sopfase volgt de spoelfase die over het algemeen ook in tegenstroom wordt uitgevoerd.
Na de spoelfase volgt de bleekfase waar tot nog toe over het algemeen, vooral bij processen voor het reinigen van witgoed en was- en chloorecht bontgoed , hypochlorietoplossingen worden toegepast.
Als laatste fase volgt de neutralisatie waar alkalische wasmiddelresten en hypochloriet meestal met behulp van natri-umwaterstof sulfiet (bisulfiet) worden geneutraliseerd.
In een alternatief proces wordt in een tweede sopfase in plaats van hypochloriet peroxyde toegevoegd (waterstofperoxyde proces). In dat geval is er geen aparte bleekfase.
Aan de tot nog toe gebruikte bleekmiddelen en/of desinfec-tiemiddelen, vooral in combinatie met de gebruikelijke neutralisatie door middel van bisulfiet kleven een aantal nadelen.
Ten eerste zijn cellulosevezels slecht bestand tegen natriumhypochloriet en waterstofperoxyde, speciaal bij hoge temperaturen. Deze aantasting heeft tot gevolg dat de sterkte van de textiel terug loopt. Eiwithoudende vezels zijn ook slecht bestand tegen hypochloriet. Polyamide is bijvoorbeeld weer slecht bestand tegen perboraat en waterstofperoxyde.
Daarom zijn deze processen in hun toepassing eigenlijk beperkt tot katoen en witgoed.
Omdat bepaalde vuilsoorten niet of slecht met een wasmiddel te verwijderen zijn, is een bleekproces vaak toch noodzakelijk. Kleurstof vlekken en ingébrande eiwitvlekken zijn alleen met een bleekbehandeling of een behandeling met heet natronloog te verwijderen.
Over het algemeen kiest men voor een natriumhypochloriet-oplossing bij een PH van ongeveer 9.5 tot 11 en bij een temperatuur van 25°C. De werkzame chloorconcentratie bedraagt ongeveer 0.25 g/1 bij een bleekduur van ongeveer 10 minuten. Een hogere temperatuur geeft teveel chemische slijtage.
Voor het gébruik van perboraat en/of waterstofperoxyde is een hogere temperatuur nodig (>60°C) om een enigszins blekende werking te krijgen.
Tevens moet het milieu voor deze bleekmiddelen sterk basisch zijn. Daarom worden zij meestal in een tweede sopfase toegevoegd.
De boven beschreven bleekmiddelen hébben ook enige desinfecterende werking, hoewel de desinfecterende werking van per-oxyde niet groot is.
De procesvoeringen volgens de stand van de techniek kunnen echter niet voorkomen dat in de laatste fasen van het wassen het textiel herbesmet kan worden met micro-organismen, omdat het desinfectiemiddel volledig geneutraliseerd moet worden. Vooral in het geval van hypochloriet is volledige neutralisatie noodzakelijk, omdat sterke chemische slijtage optreedt in aanwezigheid van resten actief hypochloriet in het wasgoed of in het in het proces terug te voeren water.
In de industriële natwasbehandeling is het van groot belang dat er efficiënt met water en energie wordt omgesprongen om de kosten te beheersen en om de hoeveelheid afvalwater te verminderen.
Het waterverbruik van een wasbuis bedraagt zeker een 13 liter (inclusief stoom) per kilogram wasgoed.
In afvalwater van wasserijen komen o.a. detergentia, soda, silicaat, natriumsulfiet en vuil voor. Ook het beperken van de hoeveelheid afvalwater is voor wasserijen daarom van groot belang.
Een goede mogelijkheid om water en energie te besparen is het terugvoeren van (gezuiverd) proceswater in andere delen van het proces.
In het hypochlorietproces (zie Fig. 2) kan dit met water na de neutralisatiefase, dat opnieuw ingezet kan worden in de weekfase; en met water na de sopfase en/of spoelfase dat weer in de weekfase en/of sopfase ingezet kan worden. Bij het waterstof peroxydeproces (zie Fig. 3) kan water na de eerste sopfase opnieuw aan het begin van de eerste sopfase worden toegevoegd. Zonder de onderhavige uitvinding is dit het hoogst haalbare hergebruik van proceswater.
In processen waar hypochloriet of waterstofperoxyde wordt toegepast moet bovendien voorzichtigheid betracht worden met dat opnieuw invoeren van proceswater, omdat het bijvoorbeeld in het weekbad terug te voeren water warmer is dan gebruikelijk in de weekfase en dat bij aanwezigheid van resten waterstofperoxy-de fixatie optreedt van eiwitvlekken, terwijl in het geval van hypochloriet door de verhoogde temperatuur een sterke bleek-werking en daarmee chemische schade aan het textiel optreedt.
De onderhavige uitvinding voorziet in een werkwijze en een inrichting onder gebruik van een speciale peroxyde verbinding waarbij herbesmetting door microorganismen in de laatste wasfasen niet optreedt, waarbij een hoge mate van hergebruik van het proceswater mogelijk is en die toch voldoende blekende werking geeft.
De onderhavige uitvinding omvat een werkwijze voor het reinigen van textiel middels natwas in tenminste vijf fasen die onder te verdelen zijn in een weekfase, tenminste één sopfase, een spoelfase, een bleekfase en een neutralisatiefase, waarbij in een tweede sopfase of in de spoelfase een peroxy-zuur met tenminste 6 koolstofatomen, of een verbinding die in situ wordt omgezet in een dergelijk peroxyzuur wordt toegevoegd.
In een rapport van het Instituut voor Reinigingstechnieken TNO is een vergelijkbaar proces in zogenaamde open eind wasmachines summier beschreven [M332 CO] . De daarin beschreven wasprocessen voldeden volgens het rapport zelf al niet aan de hygiëne-eisen die aan wasprocessen gesteld moeten worden, zeker in de industriële natwasserij.
Het toevoegen van een veel korter peroxyzuur in de laatste fase van het wasproces is op zich bekend. In het Duitse Offenlegungsschrift no. 3929335 wordt perazijnzuur in combinatie met azijnzuur toegevoegd als desinfectans. Het wordt niet als bleekmiddel gebruikt en kan ook niet als langer werkend desinfectans worden toegepast, daar het zich niet goed aan het wasgoed hecht. Daarnaast heeft perazijnzuur zeer veel praktische nadelen. Het is corrosief, bijtend en wekt irritatie op aan huid, ogen en luchtwegen. Eigenlijk kan het alleen in volledig geautomatiseerde doseerinrichtingen veilig worden verwerkt.
Door de keuze van een peroxyzuur met een wat langere koolstofrest, of een verbinding die daarin wordt omgezet tijdens het wasproces, te kiezen, wordt een betere desinfectie bereikt, omdat tenminste een deel van het peroxyzuur zich aan de vezels van het textiel kan hechten zodat er peroxyzuur na het wassen in het wasgoed aanwezig blijft en dus de desinfecterende werking van dat peroxyzuur ook aanwezig blijft. Per-oxyzuren voor toepassing in de uitvinding zijn verbindingen die voldoen aan de formule R- (OO ) -00H waarbij R een koolstofketen of gesubstitueerde koolstofketen is met tenminste 5 koolstof atomen. Ook verbindingen die voldoen aan de formule HOO(OO) - (CH2)n~ (CO)OOH waarbij n groter of gelijk aan 4 is, kunnen voor de uitvinding worden gebruikt.
Een aantal in het wasproces toe te passen peroxyzuren staat bijvoorbeeld beschreven in Europese octrooiaanvrage no.0376360, maar ook andere peroxyzuren zoals beschreven in Europese aanvrage No. 0458327, bijvoorbeeld N-carbamoyl-li-aminoperoxi-undecaanzuur kunnen volgens de uitvinding worden toegepast. De voorkeur wordt echter gegeven aan diperoxydo-decaandizuur (DPDDA).
Over het algemeen zijn de peroxyzuren als boven genoemd goed biologisch afbreekbaar. Verder zijn werkwijzen bekend om genoemde peroxyzuren tot volstrekt veilige produkten te formuleren. Veilige produkten kunnen de vorm hebben van granules of waterige suspensies. Voor toepassing in natwasprocessen verdienen suspensies de voorkeur. Hoewel de hoeveelheid benodigd per kilogram wasgoed en/of per liter wasvloeistof van het peroxyzuur niet direct kritisch zijn en voornamelijk bepaald worden door de mate van verontreiniging van het wasgoed, zal de hoeveelheid peroxyzuur meestal liggen tussen 10 en 50 mmol per kilogram droog wasgoed, wat neer komt op 2 tot 10 mmol per liter wasvloeistof.
In plaats van de gebruikelijke neutralisatiestap met bi-sulfiet wordt voor de onderhavige uitvinding een neutralisatie met een zuur, bij voorkeur een organisch zuur en meer in het bijzonder azijn- of mierezuur toegepast.
Door deze neutralisatiestap te kiezen wordt de desinfecterende werking van het peroxyzuur nog versterkt, terwijl detergentia en andere wasmiddelbestanddelen wel goed geneutraliseerd worden.
Het zuur wordt bij voorkeur toegepast in een zodanige hoeveelheid, dat een pH van 7,5 tot 5 in het wasgoed wordt bereikt bij voorkeur tussen pH 7 en 6, wat voor mierezuur bijvoorbeeld neer komt op 1 gram per kilogram droog wasgoed.
In tegenstelling tot de wasprocessen volgens de stand van de techniek is een thermische desinfectie niet noodzakelijk, omdat de desinfectie van het peroxyzuur in combinatie met de activatie daarvan door het zuur voldoende is. Daarom kan bij een veel lagere temperatuur gewassen worden wat een forse energiebesparing oplevert en bovendien minder problemen geeft bij het terugvoeren van het proceswater in de weekfase. Bij voorkeur wordt het wasproces volgens de uitvinding dan ook uitgevoerd bij een temperatuur tussen 25 en 75°C, in het bijzonder bij een temperatuur tussen 45 en 65°C.
De werkwijzen volgens de uitvinding kunnen binnen ruime grenzen wat betreft PH worden uitgevoerd. In de neutralisatie-fase wordt met zuur gewerkt, vandaar dat de PH daar lager is, ook al om de peroxyzuren beter te kunnen activeren.
Een belangrijk voordeel van de uitvinding ten opzichte van de processen van de stand van de techniek is dat veel meer van het proceswater opnieuw in het wasproces kan worden ingezet. De temperatuur van het water uit de sopfase is lager en kan daarom makkelijker worden teruggevoerd in de weekfase waar de temperatuur niet te hoog mag zijn vanwege het mogelijke inbranden van vlekken. Bij de processen volgens de stand van de techniek kan de temperatuur van de sopfase niet omlaag, omdat die hoge temperatuur nodig is voor thermische desinfectie. In Figuur 4 is een wasproces volgens de uitvinding weergegeven waar op verschillende plaatsen proceswater wordt teruggevoerd in het wasproces.
Optioneel kan het terug te voeren proceswater voordat het wordt teruggevoerd in het proces, onderworpen worden aan een zuiveringsstap. in deze stap wordt het water zoveel mogelijk ontdaan van eventuele het wasproces verstorende factoren middels bijvoorbeeld een scheidingstechniek. Door de scheidingstechniek zodanig te kiezen dat zij in het proces ingeschakeld kan worden, kunnen warmteverliezen beperkt worden. Toepassing van deze methode resulteert in een efficientere energiehuishouding, verminderd water- en wasmiddelverbruik en levert de mogelijkheid tot een verminderde vervuilingsgraad van het te lozen afvalwater.
Dankzij de lagere wastemperatuur, die dankzij de betere chemische desinfectie van het wasgoed door de peroxyzuren volgens de uitvinding kan worden bereikt, is het nu mogelijk het water veel intensiever te hergebruiken.
De peroxyzuren voor toepassing in de uitvinding kunnen qp velerlei manieren worden toegevoegd in het wasproces, bijvoorbeeld in een oplossing met gebruikelijke oplosmiddelen, als een granulaat met de gebruikelijke vulmiddelen, of als suspensie, of als pasta. Ze kunnen ook tezamen met het wasmiddel worden toegevoegd in de (of de eerste of tweede ) sopfase.
De peroxyzuren volgens de uitvinding en de werkwijzen volgens de uitvinding kunnen gecombineerd worden met alle gebruikelijke verdere behandelingen van het wasgoed. Zij kunnen in processen met de gebruikelijke stappen en met de gebruikelijke middelen worden toegepast, met name in de zogenaamde industriële natwasprocessen, zoals die bijvoorbeeld in wasbuizen worden toegepast.
In de industriële natwas wordt een proces over het algemeen met de volgende middelen uitgevoerd.
Zeen en/of detercrentia
In de industriële natwas wordt nog regelmatig van zepen gebruikt gemaakt, vooral in combinatie met synthetische deter-gentia. Zepen zijn over het algemeen natrium- en/of kalium-zouten van vetzuren. De natriumzouten leveren over het algemeen harde zepen, terwijl de kaliumzouten de zachte zepen leveren.
Als synthetische detergentia, die qua structuur vaak op zepen lijken worden anionactieve, nonionische of kationactieve detergentia gébruikt. Tot de anionactieve wasmiddelen behoren onder andere: alkylarylsulfaten, alkylsulfonaten, alkylsul-faten, gesulfateerde alkyletheenoxyde condensaten, etc.
Nonionische wasmiddelen zijn onder andere: alkylpolygly-colethers, amine oxyden, polyalkylsacchariden,.etc.
Kation actieve verbindingen zijn over het algemeen quatemaire ammoniumverbindingen waarvan twee alkylgroepen uit 16 of meer koolstof atomen bestaan.
Een veel gébruikt additief aan wasmiddelen is bijvoorbeeld natriumcarboxymethylcellulose. Ook trinitriloazijnzuur wordt vaak toegepast. Daarnaast vaak optisch wit, wasalkaliën, soda, natriummetasilicaat, natriumhydroxyde, etc.
De bovengenoemde lijst is verre van compleet en kan dan ook niet als limitatief voor de onderhavige uitvinding worden geconstrueerd.
Beschrijving van de ficruren
Figuur 1 geeft een voorbeeld van een wasproces in vijf fasen. 1 is de weekfase; 2 is de sopfase, 3 is de spoelfase; 4 is de bleékfase en 5 stelt de neutralisatiefase voor.
Figuur 2 is een wasbuis geschikt voor het uitvoeren van het klassieke hypochloriet proces waarin de temperaturen van het proceswater in de verschillende fasen zijn weergegeven in graden Celsius; de ononderbroken pijlen de waterstromen voorstellen, de onderbroken pijlen het terug te voeren water aangeven en de getallen de hoeveelheid af te voeren water weergeven.
In figuur 3 wordt een waterstofperoxydeproces met bisul-fietneutralisatie gegeven, waarin de temperaturen van het proceswater in de verschillende fasen zijn weergegeven in graden Celsius; de ononderbroken pijlen de waterstromen voorstellen, de onderbroken pijlen het terug te voeren water aangeven en de getallen bij de pijlen de hoeveelheid af te voeren water weergeven in eenheden 1/kg wasgoed.
In figuur 4 wordt een uitvoeringsvorm van een wasbuis en een wasproces volgens de uitvinding gegeven waarin de temperaturen van het proceswater in de verschillende fasen zijn weergegeven in graden Celsius; de ononderbroken pijlen de waterstromen voorstellen, de onderbroken pijlen het terug te voeren water aangeven en de getallen de hoeveelheid af te voeren water weergeven.
De uitvinding wordt nader toegelicht aan de hand van de volgende voorbeelden.
Voorbeeld l.
In een wasbuis volgens de uitvinding wordt 1200 kg wasgoed (per uur) gebracht, tezamen met standaardlapjes met vuil (te verkrijgen bij EMPA (Zwitserland)). De weekfase omvat een 9 min durende behandeling met 220 ml wasmiddel bij een temperatuur van gemiddeld 40°C en een PH van gemiddeld 10,5.
Het wasgoed wordt daarna onderworpen aan een sopfase gedurende 12 min. De sopfase omvat 330 ml wasmiddel en wordt uitgevoerd bij gemiddeld 66°C en een PH van gemiddeld 10.
Daarna wordt het wasgoed onderworpen aan een tweede sopfase, die geen wasmiddel, maar wel DDPDA (32 g/kg wasgoed) omvat. Het wasgoed wordt daarna gedurende 6 min. gespoeld en geneutraliseerd met 2,5 g/kg wasgoed azijnzuur.
In de spoelfase wordt 80% van het water afgevoerd, gezuiverd en teruggevoerd in de weekfase. In de neutralisatiefase wordt 10% van het water afgevoerd en 90% teruggevoerd in de tweede sopfase en in de weekfase. Van het water dat vrijkomt bij neutralisatie en persen van het wasgoed, wordt alles teruggevoerd naar de weekfase.
Na neutralisatie wordt het testmateriaal boordeeld op lichtremissie. Hygiëne wordt getest door het nemen van bacte-riolgische monsters.
Voorbeeld 2.
In voorbeeld 2 wordt ter vergelijking een standaard hypo-chlorietproces beschreven.
In een wasbuis volgens de uitvinding wordt 1200 kg wasgoed (per uur) gebracht, tezamen met standaardlapjes met vuil ((VEKOPROP = vet, koolhydraten, proteien en organisch pigment), (KWIJOVE = kwarts, ijzeroxyde, vet), (SUNAK = zwarte bessensap) (BLOED = varkensbloed)). De weekfase omvat een 9 min durende behandeling met 60 ml wasmiddel bij een gemiddelde temperatuur van 39°C en een gemiddelde PH van 10,6.
Het wasgoed wordt daarna onderworpen aan een sopfase gedurende 12 min. De sopfase omvat.2,5 1.wasmiddel en wordt uitgevoerd bij gemiddeld 82°C en een PH van gemiddeld 11,5.
Daarna wordt het wasgoed onderworpen aan een bleekfase die hypochloriet(20 ml/kg wasgoed) omvat. Het wasgoed wordt daarna gedurende 6 min. gespoeld en geneutraliseerd met 2,5 g/kg wasgoed bisulfiet.
In de spoelfase wordt 67% van het toegevoerde water afgevoerd, gezuiverd en teruggevoerd in de sop- en weekfase. Van het water dat vrijkomt bij neutralisatie en persen van het wasgoed, wordt alles teruggevoerd naar de weekfase.
Na neutralisatie wordt het testmateriaal beoordeeld op lichtremissie. Hygiëne wordt getest door het nemen van bacteriologische monsters.

Claims (29)

1. Werkwijze voor het reinigen van textiel middels natwas in tenminste vijf fasen die onder te verdelen zijn in een week-fase, tenminste één sopfase, een spoelfase, een bleekfase en een neutralisatiefase, waarbij in een tweede sopfase of in de spoelfase een peroxyzuur met tenminste 6 koolstofatomen, of een verbinding die in situ wordt omgezet in een dergelijk peroxyzuur wordt toegevoegd.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij het peroxyzuur diperoxydodecaandizuur is.
3. Werkwijze volgens conclusie l of 2, waarbij het peroxyzuur aanwezig is in een hoeveelheid van 10-100 g/kg droog wasgoed.
4. Werkwijze volgens conclusie 1, 2 of 3, waarbij in de neutralisatiefase een zuur wordt toegevoegd.
5. Werkwijze volgens conclusie 4, waarbij het zuur een organisch zuur is.
6. Werkwijze volgens conclusie 5, waarbij het organisch zuur azijn- of mierezuur is.
7. Werkwijze volgens conclusie 6, waarbij het azijn- of mierezuur aanwezig is in een zodanige hoeveelheid dat dit leidt tot een pH van 8 tot 4 in de neutralisatiefase.
8. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies waarbij de wasvloeistof in de sopfase een temperatuur heeft tussen 25 en 75°C.
9. Werkwijze volgens conclusie 8 waarbij de wasvloeistof in de sopfase een temperatuur heeft tussen 45 en 65°C.
10. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies waarbij de PH van de wasvloeistof in de sopfase ligt tussen 12 en 5.
11. Werkwijze volgens conclusie 10 waarbij de PH van de wasvloeistof in de sopfase ligt tussen 10 en 7.
12. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies waarbij de PH van de wasvloeistof in de neutralisatiefase ligt tussen 4 en 8.
13. Werkwijze volgens conclusie 12 waarbij de PH van de was-vloeistof in de neutralisatiefase ligt tussen 3 en 7.
14. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies waarbij het water uit de bleekfase tenminste gedeeltelijk opnieuw wordt ingezet in het wasproces.
15. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies waarbij het water uit de sopfase tenminste gedeeltelijk opnieuw wordt ingezet in het wasproces.
16. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies waarbij het water uit de spoelfase tenminste gedeeltelijk opnieuw wordt ingezet in het wasproces.
17. Werkwijze volgens conclusie 14, 15 of 16, waarbij het opnieuw in te zetten water wordt onderworpen aan een zuive-ringsstap.
18. Werkwijze volgens conclusie 14, 15, 16 of 17 waarbij het water opnieuw wordt ingezet in de weekfase.
19. Werkwijze volgens conclusie 14, 15, 16, 17 of 18 waarbij het water opnieuw wordt ingezet in de sopfase.
20. Peroxyzuur met tenminste 6 koolstof atomen of een verbinding die in situ een peroxyzuur oplevert met tenminste 6 kool-stofatomen voor het gebruik in een wasproces voor het reinigen van textiel middels natwas in tenminste vijf fasen die onder te verdelen zijn in een weekfase, tenminste een sopfase, een spoelfase, een bleekfase en een neutralisatiefase.
21. Peroxyzuur met tenminste 6 koolstofatomen of een verbinding die in situ een peroxyzuur oplevert met tenminste 6 koolstof atomen voor het gebruik als desinfectiemiddel in een was-proces voor het reinigen van textiel middels natwas in tenminste vijf fasen die onder te verdelen zijn in een weekfase, tenminste een sopfase, een spoelfase, een bleekfase en een neutralisatiefase.
22. Peroxyzuur met tenminste 6 koolstof atomen of een verbinding die in situ een peroxyzuur oplevert met tenminste 6 kool-stofatomen voor het gébruik als bleekmiddel in een wasproces voor het reinigen van textiel middels natwas in tenminste vijf fasen die onder te verdelen zijn in een weekfase, tenminste een sopfase, een spoelfase, een bleekfase en een neutralisa-tiefase.
23. Peroxyzuur met tenminste 6 koolstof atomen of een verbinding die in situ een peroxyzuur oplevert met tenminste 6 kool-stofatomen voor het gebruik als desinfectie- en bleekmiddel in een wasproces voor het reinigen van textiel middels natwas in tenminste vijf fasen die onder te verdelen zijn in een week-fase, tenminste een sopfase, een spoelfase, een bleekfase en een neutralisatiefase.
24. Inrichting voor het uitvoeren van een werkwijze volgens een der conclusies 1-19.
25. Wasmiddel voor toepassing in een natwasproces, met het kenmerk dat zij naast de gebruikelijke bestanddelen een peroxyzuur met ten minste 6 koolstofatomen of een verbinding die in situ een peroxyzuur met tenminste 6 koolstofatomen oplevert , omvat.
26. Granulaat voor toepassing in een natwasproces volgens een der conclusies 1-19 dat een peroxyzuur met ten minste 6 koolstofatomen of een verbinding die in situ een peroxyzuur met tenminste 6 koolstofatomen en een gebruikelijk vulmiddel omvat.
27. Suspensie voor toepassing in een natwasproces volgens een der conclusies 1-19 dat een peroxyzuur met ten minste 6 koolstofatomen of een verbinding die in situ een peroxyzuur met tenminste 6 koolstofatomen en een gebruikelijk vulmiddel omvat.
28. Oplossing voor toepassing in een natwasproces volgens een der conclusies 1-19 dat een peroxyzuur met ten minste 6 koolstofatomen of een verbinding die in situ een peroxyzuur met tenminste 6 koolstofatomen en een gebruikelijk oplosmiddel omvat.
29. Oplossing, granulaat, wasmiddel of suspensie volgens de conclusies 25-28 die diperoxydodecaandizuur omvat.
NL9301339A 1993-07-30 1993-07-30 Peroxyzuren of voorlopers daarvan voor de toepassing in het reinigen van textiel, alsmede werkwijzen en inrichtingen voor het reinigen van textiel met behulp van dergelijke peroxyzuren of voorlopers. NL9301339A (nl)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9301339A NL9301339A (nl) 1993-07-30 1993-07-30 Peroxyzuren of voorlopers daarvan voor de toepassing in het reinigen van textiel, alsmede werkwijzen en inrichtingen voor het reinigen van textiel met behulp van dergelijke peroxyzuren of voorlopers.
EP94926403A EP0711337A1 (en) 1993-07-30 1994-07-29 Peroxy acids or precursors thereof for use in the cleaning of textile, and processes for cleaning textile by means of such peroxy acids or precursors
PCT/NL1994/000177 WO1995004128A1 (en) 1993-07-30 1994-07-29 Peroxy acids or precursors thereof for use in the cleaning of textile, and processes for cleaning textile by means of such peroxy acids or precursors
AU76251/94A AU7625194A (en) 1993-07-30 1994-07-29 Peroxy acids or precursors thereof for use in the cleaning of textile, and processes for cleaning textile by means of such peroxy acids or precursors

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9301339A NL9301339A (nl) 1993-07-30 1993-07-30 Peroxyzuren of voorlopers daarvan voor de toepassing in het reinigen van textiel, alsmede werkwijzen en inrichtingen voor het reinigen van textiel met behulp van dergelijke peroxyzuren of voorlopers.
NL9301339 1993-07-30

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9301339A true NL9301339A (nl) 1995-02-16

Family

ID=19862718

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9301339A NL9301339A (nl) 1993-07-30 1993-07-30 Peroxyzuren of voorlopers daarvan voor de toepassing in het reinigen van textiel, alsmede werkwijzen en inrichtingen voor het reinigen van textiel met behulp van dergelijke peroxyzuren of voorlopers.

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0711337A1 (nl)
AU (1) AU7625194A (nl)
NL (1) NL9301339A (nl)
WO (1) WO1995004128A1 (nl)

Families Citing this family (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10150403A1 (de) * 2001-10-11 2003-04-30 Ecolab Gmbh & Co Ohg Verfahren zum desinfizierenden Waschen mit Persäuren
GB0216173D0 (en) * 2002-07-12 2002-08-21 Fabric Care Res Ass Ltd A laundry preparation
GB0428202D0 (en) * 2004-12-23 2005-01-26 Fabric Care Res Ass Ltd A method of disinfecting textile articles during laundering and a laundry preparation for use in said method
US8809392B2 (en) 2008-03-28 2014-08-19 Ecolab Usa Inc. Sulfoperoxycarboxylic acids, their preparation and methods of use as bleaching and antimicrobial agents
US8871807B2 (en) 2008-03-28 2014-10-28 Ecolab Usa Inc. Detergents capable of cleaning, bleaching, sanitizing and/or disinfecting textiles including sulfoperoxycarboxylic acids
EP2270986B1 (en) 2009-01-26 2012-01-25 Fujitsu Semiconductor Limited Sampling
US8470053B2 (en) 2009-02-02 2013-06-25 Fariborz Dawudian Compositions for laundering and subsequently drying delicate garments without incurring any damage and methods to use them
US9321664B2 (en) 2011-12-20 2016-04-26 Ecolab Usa Inc. Stable percarboxylic acid compositions and uses thereof
US10253281B2 (en) 2012-08-20 2019-04-09 Ecolab Usa Inc. Method of washing textile articles
US9752105B2 (en) 2012-09-13 2017-09-05 Ecolab Usa Inc. Two step method of cleaning, sanitizing, and rinsing a surface
US20140256811A1 (en) 2013-03-05 2014-09-11 Ecolab Usa Inc. Efficient stabilizer in controlling self accelerated decomposition temperature of peroxycarboxylic acid compositions with mineral acids
US10165774B2 (en) 2013-03-05 2019-01-01 Ecolab Usa Inc. Defoamer useful in a peracid composition with anionic surfactants
US8822719B1 (en) 2013-03-05 2014-09-02 Ecolab Usa Inc. Peroxycarboxylic acid compositions suitable for inline optical or conductivity monitoring
DE102013006200A1 (de) 2013-04-11 2014-10-16 Herbert Kannegiesser Gmbh Verfahren zum Nassbehandeln, vorzugsweise Waschen, von Wäschestücken
KR20170096032A (ko) 2014-12-18 2017-08-23 에코랍 유에스에이 인코퍼레이티드 다가 알콜 폼에이트를 통한 퍼옥시폼산의 생성
WO2016100700A1 (en) 2014-12-18 2016-06-23 Ecolab Usa Inc. Methods for forming peroxyformic acid and uses thereof
EP3310398A1 (en) * 2015-06-16 2018-04-25 Ecolab USA Inc. Damp storage of cleaning textiles
US10172351B2 (en) 2015-09-04 2019-01-08 Ecolab Usa Inc. Performic acid on-site generator and formulator
EP3904526A1 (en) 2015-09-10 2021-11-03 Ecolab USA Inc. Self indicating antimicrobial chemistry
CN115400146A (zh) 2018-06-15 2022-11-29 埃科莱布美国股份有限公司 用于乳头治疗的现场产生的过甲酸组合物

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2032430A1 (nl) * 1969-02-26 1970-11-27 Steiner Co Lausanne Sa
DE2547494A1 (de) * 1975-10-23 1977-05-05 Boco Waeschedienst Ernst Rethw Verfahren und vorrichtung zum kontinuierlichen reinigen von bekleidungsstuecken
DE2554592A1 (de) * 1975-12-04 1977-06-16 Bosch Siemens Hausgeraete In einer automatischen waschmaschine durchzufuehrendes waschverfahren fuer textilien, arbeitsmittel sowie vorrichtung zu dessen durchfuehrung
EP0386566A1 (de) * 1989-03-06 1990-09-12 Henkel Kommanditgesellschaft auf Aktien Bleichmittelsuspension
DE3929335A1 (de) * 1989-09-04 1991-03-07 Henkel Kgaa Verfahren zur desinfektion von textilien in waschstrassen

Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2032430A1 (nl) * 1969-02-26 1970-11-27 Steiner Co Lausanne Sa
DE2547494A1 (de) * 1975-10-23 1977-05-05 Boco Waeschedienst Ernst Rethw Verfahren und vorrichtung zum kontinuierlichen reinigen von bekleidungsstuecken
DE2554592A1 (de) * 1975-12-04 1977-06-16 Bosch Siemens Hausgeraete In einer automatischen waschmaschine durchzufuehrendes waschverfahren fuer textilien, arbeitsmittel sowie vorrichtung zu dessen durchfuehrung
EP0386566A1 (de) * 1989-03-06 1990-09-12 Henkel Kommanditgesellschaft auf Aktien Bleichmittelsuspension
DE3929335A1 (de) * 1989-09-04 1991-03-07 Henkel Kgaa Verfahren zur desinfektion von textilien in waschstrassen
WO1991003590A1 (de) * 1989-09-04 1991-03-21 Henkel Kommanditgesellschaft Auf Aktien Verfahren zur desinfektion von textilien in waschstrassen

Also Published As

Publication number Publication date
WO1995004128A1 (en) 1995-02-09
EP0711337A1 (en) 1996-05-15
AU7625194A (en) 1995-02-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL9301339A (nl) Peroxyzuren of voorlopers daarvan voor de toepassing in het reinigen van textiel, alsmede werkwijzen en inrichtingen voor het reinigen van textiel met behulp van dergelijke peroxyzuren of voorlopers.
US4120650A (en) Laundering process for dual bleaching stained fabrics
BR9408091A (pt) Processo de lavar pratos com máquina
US11773350B2 (en) Method of washing textile articles
AU759577B2 (en) A detergent composition and laundry washing method
GB2204321A (en) Biodegradable liquid detergent
DE2614521A1 (de) Oxidations-, bleich- und waschmittel mit einem gehalt an bleichaktivatoren
US9133419B2 (en) Reduction or removal of chlorhexidine and/or avobenzone from fabric materials
DK162944B (da) Fremgangsmaade til blegning af husholdningslinned i en vaskecyklus
US20130117946A1 (en) Compositions and methods to use them to remove stains from garments including water sensitive protein fibers, without incurring any damage to the fibers or dye/color loss, in wet and dry cleaning processes
NL8104418A (nl) Werkwijze voor het wassen ter reiniging van textielgoederen, hoofdzakelijk in huishoudwasmachines.
DE10059325B4 (de) Verfahren zum Waschen von Wäsche in gewerblichen Wäschereien mit reduziertem Frischwasserverbrauch
WO2005035708A1 (en) Method of use of chlorine dioxide as an effective bleaching agent
JP2001038372A (ja) 連続式洗濯機用予洗・洗浄排水回復処理剤組成物
JP2004513245A (ja) 織編物のソーキング方法
DE60028930D1 (de) Verfahren und waschmittel zur behandlung von textilen flächengebilden
NL8303733A (nl) Wasmiddel waarmee bij lage temperatuur kan worden gebleekt en eiwitvlekken kunnen worden weggewassen.
US6663677B2 (en) Methods for use in wool whitening and garment washing
JP2004244732A (ja) シミ除去方法
KR100350924B1 (ko) 표백안정성을개선한표백제함유세제조성물
SU655754A1 (ru) Состав дл оптического отбеливани целлюлозных текстильных материалов
JPH0525771A (ja) しみ抜き方法
PL240341B1 (pl) Sposób prania tekstyliów bawełnianych i mieszankowych w pralnico-wirówce
JPH047400A (ja) 漂白剤及び漂白洗浄剤組成物
JPS63190074A (ja) おむつの洗浄方法

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed