NL9300743A - Vloerbedekking. - Google Patents

Vloerbedekking. Download PDF

Info

Publication number
NL9300743A
NL9300743A NL9300743A NL9300743A NL9300743A NL 9300743 A NL9300743 A NL 9300743A NL 9300743 A NL9300743 A NL 9300743A NL 9300743 A NL9300743 A NL 9300743A NL 9300743 A NL9300743 A NL 9300743A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
layer
floor covering
covering according
pressure
resilient
Prior art date
Application number
NL9300743A
Other languages
English (en)
Other versions
NL193952C (nl
NL193952B (nl
Original Assignee
Pelt & Hooykaas Elcemo Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pelt & Hooykaas Elcemo Bv filed Critical Pelt & Hooykaas Elcemo Bv
Priority to NL9300743A priority Critical patent/NL193952C/nl
Priority to DE19944415502 priority patent/DE4415502A1/de
Publication of NL9300743A publication Critical patent/NL9300743A/nl
Publication of NL193952B publication Critical patent/NL193952B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL193952C publication Critical patent/NL193952C/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04FFINISHING WORK ON BUILDINGS, e.g. STAIRS, FLOORS
    • E04F15/00Flooring
    • E04F15/18Separately-laid insulating layers; Other additional insulating measures; Floating floors
    • E04F15/20Separately-laid insulating layers; Other additional insulating measures; Floating floors for sound insulation

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Floor Finish (AREA)

Description

Korte aanduiding: Vloerbedekking.
De uitvinding heeft betrekking op een vloerbedekking, tenminste omvattende een drageroppervlak, een daarop rustende verende laag, alsmede een elastische mortellaag, waarop een afdeklaag rust.
Een dergelijke vloerbedekking is bekend uit het Duitse Offenlegungsschrift 2.835.924, en bestaat meer in het bijzonder uit achtereenvolgens een kunststoflaag als verende laag, een mortellaag met elastische eigenschappen, alsmede een deklaag met natuursteentegels of keramische tegels. De kunststoflaag is voorts door middel van een dunne mortellaag verbonden met de dragerlaag.
Hoewel deze bekende vloerbedekking geen vervorming of scheurvorming vertoont in aanwezigheid van een deklaag van tegels van groot formaat, is gevonden dat de vloerbedekking op plaatsen waar veelvuldig een druk wordt uitgeoefend, bij aanwezigheid van een deklaag bestaande uit tegels met een kleiner formaat na verloop van tijd gaat vervormen en er zakkingen ontstaan.
Een ander bezwaar van deze bekende vloerbedekking is de relatief geringe geluidsisolatie bij contactgeluid.
De uitvinding beoogt nu een vloerbedekking te verschaffen die deze nadelen niet bezit.
Dit oogmerk wordt volgens de uitvinding bereikt doordat zich tussen de verende laag en de mortellaag een drukverdelende laag bevindt. De aanwezigheid van een drukverdelende laag leidt ertoe dat het optreden van zakkingen en eventueel scheurvorming van de tegels en in de voegen tussen de tegels van de deklaag wordt ondervangen.
De drukverdelende laag bezit bij voorkeur een hoge buigsterkte. Waarden van de buigsterkte van 10.000 tot 20.000, bij voorkeur ongeveer 15.000 N/mm2, bij een laagdikte van ongeveer 5 mm, zijn in praktijk doelmatig gebleken.
Opgemerkt wordt dat de in de vloerbedekking volgens de uitvinding aanwezige verende laag niet aan het drageroppervlak behoeft te worden vastgehecht met een hydraulisch bindmiddel, i doch hierop slechts rust onder vorming van een zogenoemde zwevende vloerbedekking. Dit biedt het voordeel dat de vloerbedekking zonder beschadiging van de ondergrond, indien nodig, kan worden verwijderd.
Voorts gedraagt de onderhavige vloerbedekking zich akoestisch als een "massa-veer systeem", waarbij de deklaag, de mortellaag en de drukverdelende laag gezamenlijk de massa vormen, waardoor een vloerbedekking wordt verkregen met optimale geluidsisolatie.
Dankzij bovenstaande eigenschappen kan de onderhavige vloerbedekking niet alleen bijzonder goed worden toegepast bij lichte bedrijfsvloeren, doch eveneens in woonhuizen en/of in flat-gebouwen.
Met voordeel bestaat de drukverdelende laag in de onderhavige vloerbedekking uit aan elkaar gekoppelde, voorgevormde platen met geringe dikte, waarbij de koppeling plaatsvindt door middel van vertikale afschuiving verhinderende koppelings-elementen. Hierdoor is het mogelijk om onder toepassing van in praktijk hanteerbare platen een vloerbedekking te verkrijgen die geen zakkingen zal vertonen en toch een uitstekende geluidsisolatie bezit.
De vertikale afschuiving verhinderende koppelingselementen bezitten bij voorkeur een H-vormig profiel. Aangezien de platen die de drukverdelende laag vormen, een onderdeel van een vloerbedekking vormen die ter plaatse wordt aangebracht, is een uitvoeringsvorm van het H-vormige profiel waarbij de benen een ongelijk lengte bezitten zeer doelmatig gebleken.
De platen die de drukverdelende laag vormen kunnen echter ook op andere wijze aan elkaar worden gekoppeld. Zo kunnen de vertikale afschuiving verhinderende koppelingselementen bestaan uit een op de platen aanwezige messing en groef verbinding; of kan een verlijming door middel van plakstroken of andere verbin-dingsstroken plaatsvinden.
Een dergelijke drukverdelende laag kan snel worden gelegd op een ondergrond.
De drukverdelende laag bestaat met voordeel uit vezelver-sterkte, stijve platen, in het bijzonder vez elver sterkte cement-gebonden platen. Zij bezitten de eigenschap dat zij vochtbesten- dig zijn en aldus hun eigenschappen behouden bij inwerking van vocht uit de mortellaag.
De verende laag, de drukverdelende laag en de mortellaag bezitten in hoofdzaak dezelfde dikte. Bij voorkeur bedraagt de dikte van elk van deze lagen ongeveer 3 tot ongeveer 9 mm, in het bijzonder van 5 tot 8 mm. In afwezigheid van de af deklaag zal het gewicht van onderhavige vloerbedekking gewoonlijk 10-25 kg/m2 bedragen, in het bijzonder ongeveer 19 kg/m2. Ook op houten ondervloeren zal dit geen merkbaar doorbuigen kunnen veroorzaken.
De elastische mortellaag is voorts verbonden met een uit natuursteen of keramisch materiaal bestaande afdeklaag. Omdat door de combinatie van lagen een constructief sterke vloerbedekking ontstaat, is het mogelijk om de als afdeklaag aan te brengen tegels van praktisch elke gangbare grootte toe te passen, zonder dat bij gebruiksbelasting gevaar voor scheurvorming of verzakking valt te duchten.
De verende laag bestaat bij voorkeur uit een vezellaag, in het bijzonder een viltlaag. De uitvinding is echter niet beperkt tot een dergelijk materiaal; andere veerkrachtige materialen zoals bijvoorbeeld minerale wol, zoals steenwol of glaswol of kunststof zachtschuim, kunnen eveneens worden toegepast. Als bijkomend voordeel bezit de gerede vloerbedekking dan bovendien een grotere warmte-isolatie.
De uitvinding zal nu worden toegelicht aan de hand van een uitvoeringsvoorbeeld met behulp van de tekening, waarin Fig. 1 een doorsnede toont van een bekende vloerbedekking, Fig. 2 een doorsnede van een vloerbedekking volgens de uitvinding,
Fig. 3 een doorsnede van een toe te passen koppelingsele-ment en
Fig. 4 een alternatieve uitvoeringsvorm van de drukverdelende laag toont.
Fig. 1 toont een onderste drageroppervlak in de vorm van een houten of betonnen vloer 1 waarop een vloerbedekking volgens DOS 2.835.924 is aangebracht. Meer in het bijzonder bestaat deze bekende vloerbedekking uit een verende laag 2 van kunststofschuimplaten, waarop een mortellaag 4 is aangebracht.
Deze mortellaag is gevormd uit een mengsel van zand, cement en rubberdeeltjes, vermengd met water en een latex, en bezit elastische eigenschappen. Op de mortellaag 4 is een laag tegels 3 aangebracht waarbij de voegen tussen de tegels met een speciale elastische voegmortel 10, bij voorkeur latexcement, zijn opgevuld.
Fig. 2 toont een doorsnede van een vloerbedekking volgens de uitvinding met de volgende opbouw.
Op het onderste drageroppervlak bestaande uit een vloer 1 is een laag 2 van verend materiaal gelegd, zoals een viltlaag. Deze laag behoeft op geen enkele wijze op het onderste drageroppervlak te worden verankerd.
Op de verende laag 2 is een drukver de lende laag 7 aangebracht bestaande uit voorgevormde stijve platen 5 die door middel van koppelingselementen 6 aan elkaar zijn gekoppeld. Hierdoor wordt een vertikale afschuiving van de platen 5 voorkomen. De koppeling van de voorgevormde platen 5 kan echter ook op andere wijze plaatsvinden, bijvoorbeeld zoals in fig. 4 is weergegeven. Meer in het bijzonder bestaande de koppelingselementen dan uit een op de platen 5 aangebrachte messing- en groefverbinding 11, 12. Hoewel niet nader weergegeven, kunnen de platen 5 ook door middel van plakstroken aan elkaar worden gekoppeld.
Uiteraard is de uitvinding niet beperkt tot de hier gegeven koppelingselementen. Andere elementen respektievelijk uitvoeringsvormen van plaat 5 die een vertikale afschuiving verhinderen, vallen uiteraard eveneens binnen het kader van de onderhavige uitvinding.
De platen 5 bezitten bij voorkeur een hoge sterkte en een hoge buigsterkte. De buigsterkte is bij voorkeur van 10.000 tot 20.000 N/mm2, doelmatig ongeveer 15.000 N/mm2 in het geval van een vezelversterkte, cementgebonden plaat met een dikte van 5 mm.
Op de drukverdelende laag 7 is een mortellaag 4 aangebracht, met dezelfde samenstelling als in fig. 1 is aangegeven. Deze mortellaag draagt een laag van tegels 3 die gezet zijn in de mortellaag en gevoegd met voegmateriaal 10.
Zoals in fig. 3 is weergegeven bezitten de koppelingsele- ment en 6 bij voorkeur de vorm van een H, waarvan de benen een ongelijke lengte bezitten. De ongelijke beenlengte heeft tot gevolg dat de platen 5 gemakkelijker en sneller aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Dit koppelen vindt plaats door de platen 5 eenvoudigweg tussen de benen 8a, b respektievelijk 9a, b van het koppelingselement 6 te schuiven.
Opgemerkt wordt dat een op de tegels 3 (fig. 2) uitgeoefende druk niet zal leiden tot ongewenste vervormingen, of het optreden van breuken in de afdeklaag, doordat deze druk dankzij de toepassing van de koppelingselementen 6 in laag 7 voldoende wordt gespreid.
De aanwezigheid van de verende laag 2, die zich bevindt tussen het onderste drageroppervlak 1 en de drukver de lende laag 7, heeft tot gevolg dat de op de af deklaag 3 uitgeoefende trillingen, zoals bij contactgeluid, door de verende laag 2 zullen worden geabsorbeerd en aldus een optimale geluidsisolatie zal verschaffen.
Door de drukverdelende laag 7 te vormen uit vezelversterk-te stijve platen 5, zoals vezelversterkte cementplaten, wordt mede dankzij de aanwezigheid van een mortel, met elastische eigenschappen, een constructief sterke vloerbedekking verkregen.
Volgens een doelmatige uitvoeringsvorm is de dikte van de lagen 2, 7 en 4 van dezelfde grootte-orde, bijvoorbeeld 6, 5 respektievelijk 8 mm. Uiteraard kunnen lagen met een andere dikte worden toegepast, waarbij wordt opgemerkt dat wanneer in mortellaag 4 een systeem voor vloerverwarming wordt opgenomen, deze laag uiteraard enigszins dikker moet worden. Voor het gedrag van de gerede vloer zal dit echter geen enkel gevolg hebben.

Claims (13)

1. Vloerbedekking, tenminste omvattende een drageroppervlak, een daarop rustende verende laag, alsmede een elastische mortellaag, waarop een afdeklaag rust, met het kenmerk, dat zich tussen de verende laag (2) en de mortellaag (4) een drukverdelende laag (7) bevindt.
2. Vloerbedekking volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de drukverdelende laag (7) een hoge elasticiteitsmodulus bij buiging bezit.
3. Vloerbedekking volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de drukverdelende laag (7) bestaat uit aan elkaar gekoppelde, voorgevormde platen (5) met geringe dikte.
4. Vloerbedekking volgens conclusie 1-3, met het kenmerk, dat de voorgevormde platen (5) aan elkaar zijn gekoppeld door middel van vertikale afschuiving verhinderende koppelingselemen-ten (6; 11, 12).
5. Vloerbedekking volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de vertikale afschuiving verhinderende koppelingselementen (6) een H-vormig profiel bezitten.
6. Vloerbedekking volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de H-vormige profielen benen (8a, b; 9a, b) met ongelijke lengte bezitten.
7. Vloerbedekking volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de vertikale afschuiving verhinderende koppelingselementen bestaan uit op de platen (5) aangebrachte messing- en groefver-bindingen (11, 12).
8. Vloerbedekking volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat de vertikale afschuiving verhinderende koppelingselementen bestaan uit al dan niet van een hechtmiddel voorziene verbin-dingsstroken.
9. Vloerbedekking volgens conclusie 1-8, met het kenmerk, dat de drukverdelende laag (7) bestaat uit vezelversterkte stijve platen.
10. Vloerbedekking volgens conclusie 1-9, met het kenmerk, dat de verende laag (2) , de drukverdelende laag (7) en de mortellaag (4) in hoofdzaak dezelfde dikte bezitten.
11. Vloerbedekking volgens conclusie 10, met het kenmerk, dat de dikte van de verende laag (2) , de drukverdelende laag (7) en de mortellaag (4) elk ongeveer 3 tot ongeveer 9 mm bedragen, in het bijzonder van 5 tot 8 mm.
12. Vloerbedekking volgens conclusie 1-11, met het kenmerk, dat de elastische mortellaag (4) voorts is verbonden met een uit natuursteen of keramisch materiaal bestaande af deklaag (3) .
13. Vloerbedekking volgens conclusie 1-12, met het kenmerk, dat de verende laag (2) bestaat uit een vezellaag, in het bijzonder een viltlaag.
NL9300743A 1993-05-03 1993-05-03 Vloerbedekking. NL193952C (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9300743A NL193952C (nl) 1993-05-03 1993-05-03 Vloerbedekking.
DE19944415502 DE4415502A1 (de) 1993-05-03 1994-05-03 Bodenbelag

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9300743A NL193952C (nl) 1993-05-03 1993-05-03 Vloerbedekking.
NL9300743 1993-05-03

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL9300743A true NL9300743A (nl) 1994-12-01
NL193952B NL193952B (nl) 2000-11-01
NL193952C NL193952C (nl) 2001-03-02

Family

ID=19862354

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9300743A NL193952C (nl) 1993-05-03 1993-05-03 Vloerbedekking.

Country Status (2)

Country Link
DE (1) DE4415502A1 (nl)
NL (1) NL193952C (nl)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE29817735U1 (de) 1998-10-05 2000-02-17 Voewa Isoliermaterial Gmbh Mehrschichtige Schalldämmplatte
DE20210177U1 (de) * 2002-07-02 2003-11-13 Gutjahr Walter Spannungsentkoppelnde Zwischenlage für Platten- oder Fliesenbeläge
NL1029047C2 (nl) * 2005-05-13 2006-11-14 Pelt & Hooykaas Elcemo Bv Vloerbedekking.
CN107119882A (zh) * 2017-06-05 2017-09-01 荆门创佳机械科技有限公司 一种耐磨地面的施工方法

Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE680407A (nl) * 1965-05-03 1966-10-17
FR2300191A1 (fr) * 1975-02-05 1976-09-03 Villeroy & Boch Materiau prefabrique de revetement
FR2404085A1 (fr) * 1977-09-26 1979-04-20 Procedes Indls Const Procede de realisation d'une dalle flottante et plaque composite pour la mise en oeuvre du procede
DE7902824U1 (de) * 1979-02-02 1979-05-23 Buchhorn, Gero-Joachim, 2110 Buchholz Dekorationsplatte mit metallener oberflaeche, insbesondere fuer die bekleidung von waenden, decken und fussboeden
DE2835924A1 (de) * 1978-08-16 1980-02-28 Pelt & Hooykaas Wandverkleidung oder bodenverkleidung
DE3038320A1 (de) * 1980-10-10 1982-06-24 Rigips GmbH, 3452 Bodenwerder Fussbodenkonstruktion und verfahren zu seiner herstellung

Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE680407A (nl) * 1965-05-03 1966-10-17
FR2300191A1 (fr) * 1975-02-05 1976-09-03 Villeroy & Boch Materiau prefabrique de revetement
FR2404085A1 (fr) * 1977-09-26 1979-04-20 Procedes Indls Const Procede de realisation d'une dalle flottante et plaque composite pour la mise en oeuvre du procede
DE2835924A1 (de) * 1978-08-16 1980-02-28 Pelt & Hooykaas Wandverkleidung oder bodenverkleidung
DE7902824U1 (de) * 1979-02-02 1979-05-23 Buchhorn, Gero-Joachim, 2110 Buchholz Dekorationsplatte mit metallener oberflaeche, insbesondere fuer die bekleidung von waenden, decken und fussboeden
DE3038320A1 (de) * 1980-10-10 1982-06-24 Rigips GmbH, 3452 Bodenwerder Fussbodenkonstruktion und verfahren zu seiner herstellung

Also Published As

Publication number Publication date
NL193952C (nl) 2001-03-02
DE4415502A1 (de) 1994-11-10
NL193952B (nl) 2000-11-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6920723B2 (en) Impact sound insulation
CA2248289C (en) Composite floor structure
EP1329568B1 (en) Composite tile for flooring
US20130167463A1 (en) Composite tile product
JPH0726471B2 (ja) 弾性クツシヨン性の接着剤被覆床システム及びその作製方法
US4049853A (en) Terrazzo structure having a sub-surface and an intermediate impermeable sheet
US4606168A (en) Suspended insulated building exterior cladding
AU2010246910B2 (en) Floor for a modular building
NL9300743A (nl) Vloerbedekking.
US20050214500A1 (en) System and method for reducing sound transmission
NL1029047C2 (nl) Vloerbedekking.
AU713612B2 (en) Improvements in or relating to tiles and floor surfaces
KR100327304B1 (ko) 소음및진동차폐를위한개량된공동주택바닥구조
ES2027941T1 (es) Sub-capa para la colocacion de baldosas o de pavimentaciones.
EP3927909B1 (en) Device to be arranged in a floor construction
NL1010241C2 (nl) Vloerbedekking.
JP2728377B2 (ja) 金属製階段のステップ構造
ES2020162A4 (es) Placa o losa insonorizante prefabricada y su aplicacion como sub-capa insonorizante para revestimiento de suelo.
KR200254454Y1 (ko) 합성수지판이 부착된 인조석판재
JPH02101254A (ja) 石板の床貼り工法
AU2006100524A4 (en) Flooring system
EP0217990A1 (en) Fiber cement structural panel
WO2022234411A1 (en) A covering element for floor covering, a floor covering and a method for installing a floor covering
AU2002366107B2 (en) System and method for reducing sound transmission
JP4100136B2 (ja) 床構造

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20061201